vineri, mai 20, 2022

Delirul instituționalizat al PSD, cauzele și reacția potrivită

PSD a decis că există marțieni și toți fanii lui au fost de acord. De ce ? Pentru că unii cred asta, iar altora le convine.

Totul s-a petrecut în centrul energetic de la Băile Herculane. Persoane informate au spus că votul a tranșat între două formulări posibile : statul perpendicular și statul paralel. Liderii au preferat să fie paralel pentru că numai acesta e și ocult. Inițiații știu că dacă era perpendicular nu mai putea fi și ocult – ceea ar fi ridicat probleme în relația triunghiulară cu Ceahlăul și Bucegii, priviți de sus.

Pregătind terenul, departamentul ALDE al PSD propusese deja includerea provocărilor legate de „statul paralel, statul ocult” în forma revizuită a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă. La următoare sesiune a ONU existența sa va fi asumată de toată planeta. Salvador Dali lucrează la noul logo al acestei organizații – lupul dacic ispitind pe Sf. Antonie.

Acestea sunt faptele. Care sunt cauzele lor și care este reacția potrivită ?

Cauza formală, planul, e prostirea proștilor și stupefierea celor care cred că există vreun scrupul. Când toți vor fi cu gura căscată li se va extrage portofelul din buzunar în mod generos, pentru binele național.

Prostirea cuplează la valorile religioase ale românilor: cine crede în lumea de dincolo, e lacom și orgolios va înghiți gogoașa statului paralel. Are loc o regresie de la creștinism la o idolatrie latentă, tribală. Vechiul sincretism evoluează în unul nou, politico-religios.

Stupefierea cuplează la raționalismul și moralitatea declarată a majorității oponenților sinceri. Ei cred că nu e frumos să lovești sub centură și nu o vor face niciodată, mulțumindu-se să încaseze și să minuneze că se poate întâmpla.

Cauza materială, cărămizile cu care s-a construit casa groazei, sunt cetățenii frustrați ai României. Integrarea în Uniunea European și competiția din țară le-a pus oglinda în față. Unii nu au bani câți ar vrea, alții nu au educație, alții sunt deprofesionalizați în raport cu ce văd la colegii europeni. Cu toții vor să compenseze aceste lipsuri printr-un exercițiu obscen de putere. Pentru asta orice este bun ca justificare: marțieni, inorogi, sau state paralele și oculte.

Cauza eficientă, constructorii, sunt liderii grupului aflat la putere și consultanții care le livrează strategii de acțiune. România e o halcă de carne care trebuie tocată și făcută chiftele. Nu mai e nevoie de identitate a cetățenilor și agora, e nevoie de o unitate magică, omul să fie o celulă a familiei, familia o celulă a societății, iar societatea să fie a lor. Durerea inițială se crede va fi uitată când masa puterii va fi așezată frumos și fiecare va primi câte ceva, dacă e cuminte și se supune ritualurilor instituite.

Cauza finală, scopul, este controlul total asupra României. Cei care au negociat căderea lui Ceaușescu și continuatorii lor direcți au pierdut treptat controlul total. Cancerul a fost destructurat, dar celulele încă sunt în corp. Urmăreau viețile celorlalți, acum au ajuns în postura de urmăriți. Au pierdut controlul pentru că joacă dublu: cu un ochi sunt la slănina banilor europeni, cu altul la făina puterii rusești. Cine i-au girat le-au retras girul. Cetățenii le simt slăbiciunea și nu-i mai tratează de stăpâni pe ei, “supremii”, ceea ce nu le convine.

Reacția potrivită

Oamenii care au dus la instituționalizarea delirului în România sunt de patru feluri : cei care cred, cei care sunt cinici, cei care se simt jenați și cei care au pus-o la cale. Unii trebuie atrași, alții trebuie izolați.

Cei care cred în state perpendiculare sunt irecuperabili. Se vor târî mereu după cine îi minte cum le place. Nu putem decât să facem noile generații să nu alimenteze acest electorat investind masiv în educație: 10%  din PIB în dauna ajutoarelor sociale și a altor capitole din buget.

Cei care sunt cinici sunt deturnabili. Trebuie ajutați să-și trădeze liderii actuali și să urmeze noii câștigători. Nu trebuie să perceapă schimbarea puterii ca pe o amenințare, pentru a trăda mai ușor. Tirul trebuie focalizat pe lideri, nu pe ofițerii de rang inferior.

Cei care se simt jenați sunt recuperabili. Sunt membrii sau simpatizanții de stânga rezonabili cărora nu le vine să creadă că PRM a canibalizat din interior PSD și a preluat puterea în România. Trebuie încurajați să creeze o stângă onorabilă, europeană, spălată, parfumată.

Cei care au pus totul la cale sunt irecuperabili. Dacă fac și ceva bun, trebuie spus că nu fac, dacă există rezultate, trebuie trecut cu vederea. Ambalarea în gol a mașinii nu folosește la nimic.

Raționaliștii și moralii din opoziție trebuie să se trezească la realitate. Dacă gălețile de apă rece de anul acesta turnate în cap de putere nu le-au fost de ajuns, vor urma șuturi.

Respingem falsul patriotism al acestor impostori și afirmăm patriotismul nostru. Important e să faci ceva folositor țării tale: să lucrezi, să produci, să oferi. Steagul și onoarea României în lume sunt la cei care fac asta. Dacă nu vor, să vrea.

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. pesedeul a fost din start construit aşa, cu loophole-uri în structura sa, pentru a permite intervenţii „oportune” în momente cheie. Încă de când se chema fsn, iar patternul ăsta a reverberat în toţi puii lui – sper că nu uitaţi când, la ordin (cinicii, alţii decât ăia la care faceţi dvs. referire – îi zic „ordin de zi pe unitate” :) ) PD s-a dat peste cap şi, într-o noapte, fără nici o disonanţă, din membru în Internaţionala Socialistă s-a făcut partid de dreapta. Ăştia veniţi de la PRM sunt doar moţul problemei, nu au canibalizat ei un partid decent de stânga. PRM a fost din start creat ca apendice al feseneului, doar nu credeţi că tribunul Wadim Corneliu era de capul lui acolo? Nici măcar la prezidenţialele din 2000….

  • Ziceti, „”inca de cind a fost „chemat” de Stalin”” Partidul comunist din Romania, si-i faceti dreptate Istoriei noastre chinuite din 1945 incoace.

 2. Dragnea si ciracii lui in ale imposturii au contrazis principiul lui Peter. Incompetenta cronica din statul roman si-a sublimat, din nou, cei mai calificati reprezentanti, imuni la logica, principii si axiome.
  Singura care ne salveaza e gravitatia, caderea acestor haite de impostori ramane singura certitudine. Atat doar ca daunele depasesc in magnitudine efectele unui razboi.

 3. Domnule Iordache, aveti o pană de aur. Nu o țineți în călimară. Nu e nevoie să scrieți mult. La fel ca în textul de mai sus se pot expune foarte multe cu foarte puțin. Dar folosiți-o mai des. Pe ce coli de hârtie puneți mâna. Ați câștigat un follower, deși nu îmi este tipică această postură. Succes.

 4. Interesanta analiza. Prostii au o oarece scuza: sunt saraci. Sunt clientela fidela a PSD si nu vor trada PSD-ul pentru ca primesc din cand in cand cate o firimitura de la masa bogatilor.
  Cinicii sunt cei mai periculosi, si nu cred ca sunt deturnabili, cum spune domnul Iordache. Ei sunt birocratia de stat. Orice schimbare reala va duce la destructurarea acestei clase de profitori subcalificati. Cunosc persoane care abia de au terminat un liceu in timpul impuscatului si stau de 26 ani la Camera de Comert a unuia din cele mai sarace judete ale Romaniei. Ce fac acolo? Taie frunze la caini.
  Nu exista rationalisti si moralisti in opozitie. Daca domnul Iordache se refera la PNL, acolo sunt indivizii la fel precum cei din PSD, care au fost sau, daca li se ofera osul dorit, vor migra la PSD.
  La ASR, pana recent singura speranta a Romaniei, nu e vorba de rationalisti si moralisti ci de martieni. Ii preocupa gay rights, dar nu cum sa castige electoratul din Babadag, Corabia, Dorohoi sau Sighet. O elita urbana educata prin universitati mediocre din Occident, ori cu un scurt stagiu la o bursa Soros, dar far nici o politica economica si, mai ales, fara nici o coerenta interna. Toti vor sa fie lideri si nici unul soldat.

 5. În articol am găsit cea mai concisă (din întâmplare și cea mai simplă) explicație a ceea ce face PSD-ul: prostirea proștilor și stupefierea celor care cred că există vreun scrupul. Prin tot felul de jurnale mai mult sau mai puțin virtuale am citit polologhii politologice, naționaliste, conspiraționiste etc. și mixturi ale acestora.
  Invocarea statului paralel atunci când ești în fruntea statului este o declarație implicită de impotență. Să te plângi că există opinii contrare (sau diferite) alor tale, e dovadă de creier feudal. Să iei pătura săracă ostatecă și să-o momești cu pomeni ce vor fi plătite în viitor, e o manevră dintre cele mai jegoase.

  Pentru un tip ca Dragnea (+ anturajul) probabil e tentant politic (din lipsă de opoziție) și preocupant juridic (amenințarea cu închiderea). Greșește când încearcă să rezolva politic toate problemele: rațiunile juridice și cele economice nu se pot rduce la politic 100%.

 6. Adaug ca sa mai ne inveselim a plans :

  As adauga la ce scrie dna Doina Rusti si ideea spusa de nu mai stiu cine ca daca nu ne cunoastem istoria vom fi obligati sa o repetam . Si ca sa nu uitam, in caietul meu de ziceri subsumate acestui dicton adaug dupa „URSS basionul pacii e!” si „Stalin si poporul rus liberatate neau adus!” (nota mea: daca spuneau „comunismul ne-au adus ” era si adevarat). Dar sa ma intorc la dna Doina Rusti:
  ” Într-un oraş făcut din cuvinte, nimic nu mergea fără un impuls periodic, un mic bobârnac ca să întreţină calităţile vieţii. Iar acestea sunt întotdeauna legate de figura maternă. Cum alte popoare îşi menţin acurateţea istorică prin invocarea unor resturi mizere, cum unii ridică osanale unui falus universal, iar alţii denigrează efigiile prea impozante, tot astfel, românii, iar dintre ei mai cu seamă bucureştenii, menţin ritmul vieţii prin câte-un du-te-n …. mă-tii. Nu există nimic mai mobilizator sub soarele Bucureştiului decât acest îndemn aproape domestic. Întoarcerea în găoacea maternă este cel mai bine intenţionat sfat pentru oricine a rătăcit drumul. Du-te-n… mă-tii aduce aminte cuiva de unde a venit, îi arată că drumul făcut până aici trebuie luat de la capăt. Îi spune că în orice moment parcursul său istoric ar putea fi anulat. Du-te-n pizda mă-tii e un act de bunăvoinţă, un deget ridicat în momentul oportun, o atenţionare, un ajutor dat la nevoie şi chiar o dezicere politicoasă de cineva care-a greşit drumul. Spune pe scurt ceea ce ar fi zis un discurs lung despre punctele slabe. Ai greşit! Asta e! Dar poţi s-o iei de la capăt! Hai să ne facem că nu s-a-ntâmplat! Eşti nou, nenăscut, şters din istorie. Poţi să te naşti iar!”
  Doina Ruști
  Manuscrisul Fanario

  PS O rog pe dna Rusti sa ma suze pentru „…” .dar poate ca exista un control automat pe aici si nu doream sa se cenzureze textul din „pudoare politic corecta” :)

 7. Cea mai mare deziluzie a partidului precursor al pcr: separarea puterilor in stat. De-aia au senzatia de paralelism, fiindca nu mai au controlul, nu mai vad punctul de intersectie.
  Pai, ce putere mai e aia fara un punct unic de comanda? Nu mai ai Justitia, si servciile? Grea viata pentru puterea absoluta dorita!
  Chestia este ca paralelismul este o relatie biunivoca: doua drepte sau doua planuri sunt AMBELE paralele. Deci daca declari ca exista un stat paralel, recunosti ca privesti din pozitia unui stat paralel.
  Dar ei au zis primii (cred ca Tariceanu). :)
  Acum li se pune in fata realitatea: ba paralel esti tu!

 8. despre ce vorbiti domnule ? cind romania nu i doar tigrul europei, ci si al lumii. curg paralele, cinta geamparalele. un presedinte pentru linistea voastra, sa traiti bine, step by step, oaia si daea, frunza si the carpathian, nea costica cojocarul tunde capra si magarul…

 9. Sunt pe deplin de acord cu autorul articolului, însă aș îndrăzni să zăbovesc puțin asupra câtorva amănunte.

  Înainte de a căuta dacă există ori nu există ceva anume, este util să fie precizate trăsăturile esențiale a ceea ce cauți, altfel bâjbâi, iar în întuneric fiecare “vede” altceva. Unii văd paralel, alții perpendicular, iar alții oblic. Departe de aroganța “iluminării”, pentru a-mi articula discursul, folosesc un minimal referențial.

  Statul este definit drept un ansamblu de instituții care exercită puterea supremă și suverană, prin normă și forță, pe un anumit teritoriu. Și percepe taxe :)
  În patria noastră conceptul de “stat” se identifică după anul 1989 cu cel de “stat de drept”, în care cele trei componente esențiale ale sale, puterea legislativă, puterea executivă şi puterea judecătorească, atât la nivel central, cât şi local, cu diferitele sale instituţii (parlament, guvern, tribunal, ministere, armată, poliţie etc.) funcționează sub imperativul legii. Regimul democratic ale statului de drept “se sprijină pe o ierarhie a normelor generatoare de ordine juridică. În statul de drept, statul este garantul libertăților și drepturilor individuale prin instituții democratice. Instituția superioară căreia i se subsumează alte legi și norme este Constituția. Din perspectiva statului de drept, Constituția, ca normă superioară, este o expresie a cetățenilor și reprezintă puterea populară. Prin mecanismele democratice de control prevăzute într-un stat de drept este asigurată conformitatea normelor inferioare cu cele superioare.” Acesta este statul legitim.

  “Statul paralel” este un termen utilizat de istoricul american Robert Paxton pentru a descrie un grup de organizații sau instituții care sunt precum cele statale în organizarea, conducerea și structura lor, dar care nu fac parte oficial din statul sau guvernul legitim. Ele servesc în primul rând pentru a promova interesele și ideologia politică și socială a celor care domină statul.

  În România “statul paralel” s-a constituit în anul 1989 prin reorganizarea statului comunist. Atunci, peste statul legitim, s-au suprapus relațiile grupului de persoane provenind din rândul al doilea al Partidului și Securității. Nu marțieni, nu klingonieni, nu Casper, nu Fatso, Stinkie sau Stretch au preluat puterea, ci securiștii și activiștii de partid! Cu ajutorul lor a fost trecută în mod ilegal averea publică în proprietatea privată a lor și a prietenilor lor. Prin capturarea statului legitim a fost posibilă construirea unei kleptocrații, condusă de un grup de oligarhi, care extrage continuu resurse din economie. Aceștia își asigură menținerea puterii prin marionetele politice și cu sprijinul serviciilor de informații, pe care și le-au aservit în schimbul permisiunii de a desfășura tot felul de activități ilegale, de la traficul de țigări și carburanți, la falsificarea de dezinfectanți, ori cămătărie. Și prin manipulare masivă cu ajutorul mass-media. Pentru că singurele instituții care au reacționat [timid] au aparținut justiției, eforturile membrilor statului paralel sunt în direcția anihilării acestora.

  Așadar, aflați în căutarea statului paralel, cei care spun nu-l descoperă cu ușurință pot privi către instituțiile relaționale de tipul celor existente în cadrul organizațiilor criminale de tip mafiot, care s-au suprapus instituțiilor statului legitim românesc (după model rusesc, spre exemplu). Statul paralel poate influența în favoarea sa de la decizii ale CCR, la decizii ale procurorilor DNA.

  În ultima vreme, consilierea eficientă :) a făcut să fie schimbată abordarea din partea politicienilor suspectați de infracțiuni, care au numit în declarațiile publice “stat paralel” pe reprezentanții justiției care-i cercetează pentru fărădelegi și pe cei ai SRI. Reacția Administrației prezidențiale este ridicolă: “Nu există stat paralel!”. Exact asta își doreau SRI și oligarhii din spatele guvernanților (unii, puțini, se află chiar printre ei, alții pe alte meleaguri). Acum pot și susținătorii lor din mass-media sa spună același lucru :) . Statul legitim funcționează perfect! Cei care vorbesc despre oligarhi au de fapt vedenii cu marțieni!

  • Foarte interesant comentariul.

   As vrea să precizez că am scris acest text deorece s-a anunțat public la Herculane ca vor urma manifestații de stradă impotriva statului paralel. Publicul țintă care urma să iasă in stradă nu cunoaste probabil literatura de specialitate si nu mă astept să fie demobilizabil prin texte de analiză intelectuală a problematicii. Cred că vineri e un interviu pe ziare cu un domn sociolog care explică profilul acestui bazin electoral.

   Prin urmare am ales să contribui la reducerea eficienței sloganului de mobilizare prin apel la emoții. L-am promivat de pe pagina de autor de pe fb si au fost reactii interesente.

   Contramanifestatiile respective mi s-a parut ca antreneaza un risc mare pentru stabilitatea tarii, de care ar fi putut profita dusmanii ei si ai lumii civilizate. Prin urmare m-am alaturat celor care au reactionat in registru ironic cu acest semi-pamflet.

   Probabil ca odata depasit momentul de potențială criză se poate veni cu analize avizate asupra conceptului.

   Va multumesc.

   Ganduri bune,

  • @Constantin
   un proverb spune : ce se naste din pisica soareci maninca. asta i realitatea, militia, securitatea si justitia n au fost destructurate dupa 1990, dimpotriva, au fost reciclate si completate cu odraslele lor (un sondaj ar putea revela originile „sanatoase” ale acestor structuri) . or, cind n ai justitie si oameni care s o apere, care i rezultatul ? o romanie jefuita cu salbaticie, dar nu se stie de cine ! cui foloseste aceasta armata de generali si doctori analfabeti, platiti regeste si cu pensii speciale ? au instaurat statul de drept sau furtul institutionalizat ?

   • Nenorocirea marea nenorocire la care am contribuit si noi pietarii universitaii este ca justitia a primit inamovibilitate pentru magistrati inainea une lustratii cat se poate de necesare. Asta este crucea pe care inca o purtam si cu aceasta cruce desigur ca statul paralel adevarat este cam cum il vede dl Constantin. Minerii cu securistii unu din tei au fost batalioane de asalt ale acstui stat paralel car a avut complicitati masive si in balco nul din care s-a dirijat ca un esapament necesar acea frumoasa dar jalnica in acelasi timp Piata a universitatii.
    De fapt azi ne-au bagat intre oglinzi paralele care reproduc si duplica la infinit ticalosia, scarna si tot jegul uman de care este capabila aceasta tara si este din nenorociere capabila de o mare, foarte mare cantitate.

 10. ….si pentru ca totul incepe cu educatia, mi-ar placea, mi-as dori, as face orice, ca intr-o zi (macar intr-o singura zi), copiii din toata tara sa nu se duca la scoala. Sa faca si ei greva macar pentru o zi. In semn de protest impotriva umilintelor zilnice, a kilogramelor de maniuale carate zilnic in spate si degeaba, impotriva pregatirilor nesimtite si interminabile care le mananca copilaria si viata, impotriva tratamentelor mizerabile pe care le primesc in spitalele de copii (sau pe care de fapt nu le primesc) etc., etc., etc. . Astfel ar atinge toate categoriile sociale posibile, pentru ca isi vor atinge vrand nevran si parintii, indiferent unde lucreaza fiecare si care nu mai stiu ce sa faca. Acestia vor trebui sa vorbeasca toti intr-o singura zi despre acest lucru, iar burtierele televiziunilor sa se invineteasca cu acest subiect. COPIII nostri si viitorul lor deja compromis! Marturisesc ca tot mai des imi vine in minte acest gand ca ultima solutie si ma tot framant cum sa-l pun in practica. Evident singur nu pot, dar ideea aceasta trebuie sa prinda viata!

 11. Nu se poate face nimic atita timp cit evolutia fireasca si naturala a humanoizilor danubianopontici nu s-a savirsit…ceea ce fac oamenii rationali, gen autorul articolului, nu inseamna decit o biciuire a neputintei de a grabi lucrurile…ma gindesc la darwin ca la cel mai intelept si intelegator dintre oameni..un darwin al zilelor noastre ar propune rabdarea..e singurul lucru pe care noi, danubianoponticii nu-l avem…numai si numai din cauza nerabdarii noi putem fi nationalisti, atei desavirsiti, bolsevici rai, crestini practicanti ctitori ai celei mai minunate si absurde catedrale ale neamului, daci, primitori , rai si needucati….as vrea ca cineva sa-mi raspunda ca asa se manifesta viata de zi cu zi in orice lume in care evolutia este atit de lenta..insa nimeni n-ar putea avea atita rabdare.

 12. Pentru cititorii interesați, un articol stiintific care atinge conceptul academic de stat paralel, cu exemplificare în cazul Italiei din perioada războiului rece. Din lectura lui evident că acest concept nu are nici o relevanță pentru situația din România, care e de altă natură. În România folosește doar ca termen pentru manipularea maselor și, în opinia mea, trebuie discreditat.

  Cristescu (2010): https://drive.google.com/file/d/1OenMEWWqxvzAcKB8u_YyNuN2nIyb-ufR/view

  • Pentru a fi evitate eventualele confuzii, cred că este de dorit a se face cu puțin mai multă atenție diferența dintre conceptele „stat paralel” („parallel state”) și „stat în stat („deep state”, „state within a state”). După opinia mea, realitățile din patria noastră :) conduc mai degrabă către ideea de „stat paralel”.

   • Realitățile conduc, după părerea mea, la evidența că puterea dorește scoaterea României din NATO și UE, lucru cu care majoritatea cetățenilor acestei țări e de acord. Nu vrem asta.

    Orice mijloc prin care se trece cu bine această situație mi se pare acceptabil. Restul problemelor se rezolvă după.

    gânduri bune,

    • Absolut corect! Este un exemplu clar cand se poate aplica fara teama dictonul Sopul scuza mijloacele desi eu personal il amendez mai intotdeauna cu precizarea : Scopul nu scuza orice mijloc! dar evident cum mijloacele nu vor fi asasinat, totura, genocid si altele asemenea se poate aplica in sensul lui initial si invocat acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro