duminică, iunie 15, 2025

Demența bântuie ca la ea acasă în Palatul Victoria

La 29 de ani de la Revoluție, în Palatul Victoria s-a reinstaurat demența. Bântuie în voie, a pus stăpânire pe guvernul PSD-ALDE ai cărei componenți adoptă iresponsabil, precum făceau pe vremuri membrii CePEx, ordinele pe care li le transmite expres noul Ceaușescu, noul Gheorghiu-Dej, noul Stalin. Insul cu numele din buletin și de viitor pușcăriaș Dragnea Liviu Nicolae.
Acesta a ținut acum vreo zece zile o cuvântare delirantă. Produsul minții unei ființe care nu mai are nimic în comun nici cu democrația, nici cu Europa, nici cu aspirațiile occidentale ale României, nici cu țara însăși.Nu e interesat decât de propria lui salvare și de consolidarea puterii personale. E dictatorul în devenire.
La nici 48 de ore după aceea caraghiosul absolut, veleitarul finanțist pe nume Teodorovici Orlando Eugen, cu fițele lui de fante de cartier ori de actor de cinema de mâna a treia care, prin cine știe trafic de influență ori eroare redacțională, a ajuns totuși să își vadă chipul pe coperta revistei Cinema din anii 70, a întocmit un proiect de Ordonanță de urgență al cărei scop este modificarea din temelii a Codului fiscal al României.
Familiarul cimitirul și al mormintelor, un pușcăriabil pe nume Vâlcov Darius, calificat de viitorul lui coleg de celulă Dragnea Liviu „un om de o valoare rară”, că doar cine se aseamănă se adună, a declarat că Ordonanța va fi adoptată de guvern, indiferent de ce vor spune multinaționalele și băncile care, printr-o strategie care nu mai poate înșela pe nimeni, trebuie să fie scoase și prezentate în fața populației drept vinovate pentru dezastrul economic al țării. Când unicii culpabili, singurii care trebuie să plătească și nu oricum, ci zdravăn, cu ani buni de închisoare, pentru vina de a fi subminat economia națională sunt indivizii semi-docți, politrucii cu minte și școală puține ce s-au perindat prin cele trei guverne ale coaliției PSD-ALDE din ianuarie 2017 încoace.
Puțin le-a păsat lui Dragnea, lui Vâlcov, lui Teodorovici de semnalele negative venite din piată, De căderea Bursei. Puțin le-a păsat doamnei Dăncilă (bine, ea nu poate să înțeleagă nici lista cu cuantumul cheltuielilor de întreținere din blocul din Videle unde îi locuiește familia), ori celorlaltor membri ai guvernului de semnalele Pieței, ale Bursei, de avertismentele economișilor veritabili. Nu de cele spuse de insul primar, agresiv pe care mâine-poimâine îl vom vedea în Palatul Victoria cu revolverul pe masă, precum comisarii sovietici de odinioară, precum Vîșinski, precum ardeleanul Petru Groza, Vâlcov Darius. România a revenit la stadiul de economie de comandă.
Foștii critici ai lui Dragnea, Niculae Bădălău și Ecaterina Andronescu tac chitic. Stau cu capetele plecate și demnitatea agățată-n cui. Au fost cumpărați cu posturile dorite de miniștri. Așa că Ordonanța fatidică a fost adoptată vineri. Președintele Iohannis pe care își îngăduie să îl insulte zilnic banditul Dragnea Nicolae Liviu nu a putut face nimic. Nu îi îngăduie Constituția, îl umilește până și o insă cu scăzutul IQ al numitei Dăncilă Viorica Vasilica.
De aici încolo, ne putem aștepta la tot ce e mai rău. La inflație galopantă, la creșterea prețurilor, la imposibilitatea de a mai accesa un credit bancar, la diminuarea pensiilor și a salariilor, la împrumuturi de la FMI, la introducerea guvernanței acestuia, la intrarea în incapacitate de plăți. Primejdie prin care a mai trecut România în două rânduri. Odată în vremea dictaturii lui Ceaușescu, în 1981-1982, a doua oară în timpul regimului lui Emil Constantinescu, în 1997. Atunci guvernul CDR a trebuit să deconteze aventurismul economic din vremea administrației Iliescu-Văcăroiu.
O asemnea primejdie ne pândește, iată, cu foarte puține zile înainte de intrarea în anul 2019. Și totul din cauza unei coaliții iresponsabile și a demenței aflate la ea acasă în Palatul în care bântuie astăzi semidocții, analfabeții, proștii din guvernarea PSD-ALDE. Și totul din cauza votului nostru iresponsabil din 11 decembrie 2016.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Nu puteți examina nici măcar o singură dată ipoteza că nu avem de-a face cu un psihopat prizonofob-obsesiv care-a luat ostatică o țară? (Dimpreună cu o subțire gașcă de potențiali colegi de celulă.) Cam lipsesc din tablou târgoveții, oștenii, serviciile, consilierii, ambasadorii, reprezentanța CE, marile bănci, diverse organizații și obediențe etc. etc.
    Probabilitatea ca toate steagurile să fie la Teldrum, primăria și la școala de fete docile din Videle este prea mică, coane Fănică, rezon!!!

  2. „Acesta a ținut acum vreo zece zile o cuvântare delirantă. Produsul minții unei ființe care nu mai are nimic în comun nici cu democrația, nici cu Europa, nici cu aspirațiile occidentale ale României, nici cu țara însăși.” Cu democratia, Europa, aspiratiile occidentale discursul n-o avea, dar cu tara are puncte comune. O parte importanta a tarii gindeste precum vorbeste Dragnea. Sa nu ne ascundem dupa deget. PSD-ul conduce exact cum doresc alegatorii lor chiar daca la sfirsit ne asteapta ruina pe toti. Mai departe de suta de lei in plus alegatorii psd nu vad (sau daca sint ticalosi nu le pasa), e regretabil ca cea mai mare parte a electorilor n-a inteles (si cred ca nici acum inca nu pricepe pericolul) ce inseamna ca reprezentantii celei mai retrograde, conservatoare si amorale parti a societatii sa conduca Romania..

  3. Legătură dintre Fam. Dancila si Omvpetrom e cat se poate de clara, cea dintre Omv rusi& ardeleni clara, ce vreți mai mult? Omv prelucrează petrol rusesc in Romania pe care L importă laolaltă cu cel care revine Gazprom&Mol! Din gaze si petrol rusesc Omv face profit. Din care profit cumpăra PNL, influenta politica, si investește prin văgăune si fundăturăa Europei, cu densități de Asia Centrala, pentru a sabota Romania din interior cumpăra agenți de influența care exe propaganda&manipulare.

    • Unii nu s-au dus la vot si asta a contat ca un vot pentru PSD. Incep sa cred ca in spatele lui Dragnea este un papusar mult mai diabolic. Pentru ca pe Dragnea poti sa-l acuzi de orice, numai de prea multa inteligenta nu. Este un fel de Bush junior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro