luni, octombrie 25, 2021

Demisia și fuga

Un ins pe nume Nicolae Moga a fost numit prin decret prezidențial ministru de Interne. Respectivul venea de la Constanța. A fost și este binecunscut nu doar în urbe, nu doar în județ drept un apropiat al binomului penal Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu. Are ceea ce se cheamă o biografie încărcată. Este, cum se spune, “un om controversat”.
Din câte se pare, mai sus-numitul Moga a trecut fără probleme, cu arme și bagaje, în serviciul actualului baron local pe nume Felix Stroe. Al cărui cuvânt contează atât pentru CExN al PSD cât și pentru Viorica Dăncilă. Nu de alta dar doamna 3 în1, adică și premier, și președinte al partidului, și prezidențiabil, are nevoie de sprijinul organizațiilor și baronilor pesediști din teritoriu, fie și numai pentru a putea nutri iluzia că în noiembrie va ajunge în turul al doilea al Prezidențialelor. Fiindcă altminteri a promis că demisionează și asta ar însemna să se întoarcă spăsită la Videle. Poate chiar să stea la coadă, să se lupte pentru un loc de suplinitoare la liceul tehnologic de unde a fost luată și făcută om politic, europarlamentar, președinte executiv al PSD și premier de pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea.
Președinte de partid s-a făcut d-na Dăncilă cu propriile forțe. Nici nu a fost prea greu. Nu a trebuit decât să lepede masca de “proasta lui Dragnea” și să se comporte, vorba lui Cristian Tudor Popescu, asemenea unei hiene.
Doamna Dăncilă dar și CExN au trecut fără probleme peste trecutul murdar al d-lui Nicolae Moga, gândindu-se, probabil, că, în orice caz, respectivul nu ar putea nici măcar în cele mai negre coșmaruri să o egaleze la capitolul ticăloșie și incompetență pe predecesoarea lui în funcție, d-na Carmen Dan. Președintele Klaus Iohannis s-a gândit să mai dea o șansă PSD, poate și să nu își strice concediul și a semnat numirea ca ministru de Interne a d-lui Nicolae Moga la pachet cu numirile la fel de controversate a doamnei Ramona Mănescu la Externe și a domnului Mihai Fifor ca vicepremier. Să se fi gândit oare dl. Iohannis că și dacă ar respinge respectivele propuneri, oricum nu este nici o șansă să primească altele mai bune? Posibil. Coaliția PSD-ALDE nu mai prea dispune de oameni cinstiți, stăpâni pe vreo meserie, ci doar de hoți, mincinoși, ticăloși, plagiatori.
Dl. Nicolae Moga nici măcar nu s-a gândit dacă este sau nu capabil să îndeplinească atribuțiile și sarcinile presupuse de noua lui funcție. A acceptat-o fiindcă așa i-a cerut-o partidul. Iar prima lui măsură în noua lui calitate de ministru a fost aceea de a o numi în funcția de șef de Cabinet pe o duduie pe nume Elena Voinea, odinioară aflată printre favoritele lui Radu Mazăre.
Numai că ce se vezi? A intervenit cumplita tragedie de la Caracal în a cărei derulare Poliția Română a acumulat vini cumplite. Șerpăria de la nivelul MAI și de la acela al Poliției, incompetența, promovarea pe pile, cunoștințe, relații, pe slugărnicia dovedită față de d-na Carmen Dan, dar și pe bază de buletin de Teleorman și-au arătat toți colții. Dl. Moga a fost trimis de doamna Dăncilă la Caracal să rezolve urgent problema, să pună capăt scandalului care nu dă bine într-un an electoral. Dl. Moga a fost dus de nas, mai marii Poliției i-au pregătit un raport mustind de minciuni și falsuri relevate de terifiantele înregistrări ale convorbirilor Alexandrei Măceșeanu cu așa numiții “profesionaliști” (așa i-a numit doamna 3X1) din MAI și din STS. A urmat o ceartă între Dăncilă și Moga, așa, ca la ușa cortului. A cortului PSD, firește. Doamna Dăncilă fiind speriată de perspectiva CSAT-ului, dar și de aceea a iminenței apropierii zilei de 10 august. De faptul că presiunea populației va impune desecretizarea documentelor incriminatorii nu doar pentru lăsata la vatră și deja atât de bolnăvioara doamnă Carmen Dan, ci și pentru guvernul și partidul pe care le conduce d-na Dăncilă. Și unul, și altul având sânge pe mâini. De aceeași perspectivă s-a speriat și dl. Nicolae Moga. Care și-a amintit proverbul cu fuga rușinoasă însă sănătoasă și și-a scris în mare grabă demisia. Creând astfel o mare fisură în guvern. Și punând în mare dificultate PSD.
Doamna Dăncilă nu poate să fugă. Deocamdată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Doamna Dăncilă dar și CExN au trecut fără probleme peste trecutul murdar al d-lui Nicolae Moga, gândindu-se, probabil, că, în orice caz, respectivul nu ar putea nici măcar în cele mai negre coșmaruri să o egaleze la capitolul ticăloșie și incompetență pe predecesoarea lui în funcție, d-na Carmen Dan.”

  Nu știu de ce oamenii din mass-media, analiștii, sociologii etc. privesc cu atâta optimism dezastrul social românesc?!…

  Opinia mea este că d-na Dăncilă și CexN l-au numit pe dl Moga la interne, tocmai din cauza trecutului domniei-sale. Cel mai probabil s-au gândit că poate fi șantajat și că nu doar o va egala, ci o va depăși în condițiile acestea pe predecesoarea sa în funcție, d-na Carmen Dan. Doar că dl Moga „s-a prins” că „treaba-i groasă” și a plecat repejor, înainte să apuce să iscălească vreun document.

 2. Bola lunga – moarte sigură. Daca era ASTAZI 10 AUGUST – astazi zbura si tot Guvernul Dancilă sub talazul PROTESTULUI TINERILOR INDURERATI.
  Nu-i nimic – peste 9 zile PROTESTUL si DUREREA vor inunda Piata Victoriei iremediabil
  si de neoprit maturand acest ULTIM APENDICE AL PSD.
  Va fi o lovitura de stat , dar nimeni nu va afirma asa ceva , deoarece Istoria o scriu invingatorii.
  Pana atunci colegii de generatie ai Alexandrei si Luizei vor pastra cateva zile de doliu si reculegere la Cluj – la Untold.

 3. insul (n.moga) avea plinul facut si credea ca-i pus ca sa dea din pirghii pentru psd
  a vazut ca nu se mai poate, si „s-a retras din onoare” ! la averea lui

  vrea guvernul bani, sa se uite serios in curtile propriilor gealati:

  cand vor fi luate la purecat averile suspecte, ca a lui moga, fiindca-s tare multe ?
  de ex: din ce traieste pe picior mare a. nastase ?

  guvernul s-a si grabit sa anunte impozitarea pensiilor speciale de frica lui 10.08

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.