miercuri, februarie 28, 2024

Demisia și fuga

Un ins pe nume Nicolae Moga a fost numit prin decret prezidențial ministru de Interne. Respectivul venea de la Constanța. A fost și este binecunscut nu doar în urbe, nu doar în județ drept un apropiat al binomului penal Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu. Are ceea ce se cheamă o biografie încărcată. Este, cum se spune, “un om controversat”.
Din câte se pare, mai sus-numitul Moga a trecut fără probleme, cu arme și bagaje, în serviciul actualului baron local pe nume Felix Stroe. Al cărui cuvânt contează atât pentru CExN al PSD cât și pentru Viorica Dăncilă. Nu de alta dar doamna 3 în1, adică și premier, și președinte al partidului, și prezidențiabil, are nevoie de sprijinul organizațiilor și baronilor pesediști din teritoriu, fie și numai pentru a putea nutri iluzia că în noiembrie va ajunge în turul al doilea al Prezidențialelor. Fiindcă altminteri a promis că demisionează și asta ar însemna să se întoarcă spăsită la Videle. Poate chiar să stea la coadă, să se lupte pentru un loc de suplinitoare la liceul tehnologic de unde a fost luată și făcută om politic, europarlamentar, președinte executiv al PSD și premier de pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea.
Președinte de partid s-a făcut d-na Dăncilă cu propriile forțe. Nici nu a fost prea greu. Nu a trebuit decât să lepede masca de “proasta lui Dragnea” și să se comporte, vorba lui Cristian Tudor Popescu, asemenea unei hiene.
Doamna Dăncilă dar și CExN au trecut fără probleme peste trecutul murdar al d-lui Nicolae Moga, gândindu-se, probabil, că, în orice caz, respectivul nu ar putea nici măcar în cele mai negre coșmaruri să o egaleze la capitolul ticăloșie și incompetență pe predecesoarea lui în funcție, d-na Carmen Dan. Președintele Klaus Iohannis s-a gândit să mai dea o șansă PSD, poate și să nu își strice concediul și a semnat numirea ca ministru de Interne a d-lui Nicolae Moga la pachet cu numirile la fel de controversate a doamnei Ramona Mănescu la Externe și a domnului Mihai Fifor ca vicepremier. Să se fi gândit oare dl. Iohannis că și dacă ar respinge respectivele propuneri, oricum nu este nici o șansă să primească altele mai bune? Posibil. Coaliția PSD-ALDE nu mai prea dispune de oameni cinstiți, stăpâni pe vreo meserie, ci doar de hoți, mincinoși, ticăloși, plagiatori.
Dl. Nicolae Moga nici măcar nu s-a gândit dacă este sau nu capabil să îndeplinească atribuțiile și sarcinile presupuse de noua lui funcție. A acceptat-o fiindcă așa i-a cerut-o partidul. Iar prima lui măsură în noua lui calitate de ministru a fost aceea de a o numi în funcția de șef de Cabinet pe o duduie pe nume Elena Voinea, odinioară aflată printre favoritele lui Radu Mazăre.
Numai că ce se vezi? A intervenit cumplita tragedie de la Caracal în a cărei derulare Poliția Română a acumulat vini cumplite. Șerpăria de la nivelul MAI și de la acela al Poliției, incompetența, promovarea pe pile, cunoștințe, relații, pe slugărnicia dovedită față de d-na Carmen Dan, dar și pe bază de buletin de Teleorman și-au arătat toți colții. Dl. Moga a fost trimis de doamna Dăncilă la Caracal să rezolve urgent problema, să pună capăt scandalului care nu dă bine într-un an electoral. Dl. Moga a fost dus de nas, mai marii Poliției i-au pregătit un raport mustind de minciuni și falsuri relevate de terifiantele înregistrări ale convorbirilor Alexandrei Măceșeanu cu așa numiții “profesionaliști” (așa i-a numit doamna 3X1) din MAI și din STS. A urmat o ceartă între Dăncilă și Moga, așa, ca la ușa cortului. A cortului PSD, firește. Doamna Dăncilă fiind speriată de perspectiva CSAT-ului, dar și de aceea a iminenței apropierii zilei de 10 august. De faptul că presiunea populației va impune desecretizarea documentelor incriminatorii nu doar pentru lăsata la vatră și deja atât de bolnăvioara doamnă Carmen Dan, ci și pentru guvernul și partidul pe care le conduce d-na Dăncilă. Și unul, și altul având sânge pe mâini. De aceeași perspectivă s-a speriat și dl. Nicolae Moga. Care și-a amintit proverbul cu fuga rușinoasă însă sănătoasă și și-a scris în mare grabă demisia. Creând astfel o mare fisură în guvern. Și punând în mare dificultate PSD.
Doamna Dăncilă nu poate să fugă. Deocamdată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Doamna Dăncilă dar și CExN au trecut fără probleme peste trecutul murdar al d-lui Nicolae Moga, gândindu-se, probabil, că, în orice caz, respectivul nu ar putea nici măcar în cele mai negre coșmaruri să o egaleze la capitolul ticăloșie și incompetență pe predecesoarea lui în funcție, d-na Carmen Dan.”

  Nu știu de ce oamenii din mass-media, analiștii, sociologii etc. privesc cu atâta optimism dezastrul social românesc?!…

  Opinia mea este că d-na Dăncilă și CexN l-au numit pe dl Moga la interne, tocmai din cauza trecutului domniei-sale. Cel mai probabil s-au gândit că poate fi șantajat și că nu doar o va egala, ci o va depăși în condițiile acestea pe predecesoarea sa în funcție, d-na Carmen Dan. Doar că dl Moga „s-a prins” că „treaba-i groasă” și a plecat repejor, înainte să apuce să iscălească vreun document.

 2. Bola lunga – moarte sigură. Daca era ASTAZI 10 AUGUST – astazi zbura si tot Guvernul Dancilă sub talazul PROTESTULUI TINERILOR INDURERATI.
  Nu-i nimic – peste 9 zile PROTESTUL si DUREREA vor inunda Piata Victoriei iremediabil
  si de neoprit maturand acest ULTIM APENDICE AL PSD.
  Va fi o lovitura de stat , dar nimeni nu va afirma asa ceva , deoarece Istoria o scriu invingatorii.
  Pana atunci colegii de generatie ai Alexandrei si Luizei vor pastra cateva zile de doliu si reculegere la Cluj – la Untold.

 3. insul (n.moga) avea plinul facut si credea ca-i pus ca sa dea din pirghii pentru psd
  a vazut ca nu se mai poate, si „s-a retras din onoare” ! la averea lui

  vrea guvernul bani, sa se uite serios in curtile propriilor gealati:

  cand vor fi luate la purecat averile suspecte, ca a lui moga, fiindca-s tare multe ?
  de ex: din ce traieste pe picior mare a. nastase ?

  guvernul s-a si grabit sa anunte impozitarea pensiilor speciale de frica lui 10.08

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro