luni, aprilie 22, 2024

Demisie în marginea unei lansări de carte

Domnului Grigore Arsene, Președinte al Asociației Editorilor din România

Domnului Mihai Mitrică, Director executiv al Asociației Editorilor din România

București, 24 noiembrie 2017

Stimați domni,

Vă rog să luați act de demisia mea din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România.

Vă asigur că este o decizie îndeajuns cumpănită, cu atât mai mult cu cât ea vine la capătul a mai bine de zece ani de când, în urma voturilor acordate în Adunările Generale AER, am asumat acest mandat. De fapt, este o hotărâre pe care o iau tocmai pentru că nu am reușit să răspund așa cum mi-aș fi dorit încrederii acordate de către cei care m-au votat și care au considerat că prezența mea în Consiliul Director va fi o garanție a respectării statutului AER. Din păcate, de câtăva vreme constat că, deși primul chemat să asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puțin în punctele în care acesta vorbește despre ”prestigiu, imagine, conduită ireproșabilă, criterii calitative şi nu cantitative, spirituale şi nu comerciale, departe de orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”.

Nu-mi fac iluzia că gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar îl prefer lipsei de reacție și tradiționalului ”să-nchidem ochii”. Suntem în plin târg de carte și vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociației, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că, lansând astăzi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politică, autor Dan Voiculescu, comentată de Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu, editura RAO slujește „prestigiul și conduita ireproșabilă” a editorului român, „departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”?

În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simț: este expunerea urâțeniei în mijlocul unei mulțimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecție.

Cu cele mai bune gânduri,

Lidia Bodea

Director general

Editura Humanitas

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Un gest de o decenta civica de apreciat. Cu atit mai mult cu cit nu este usor de luat o astfel de decizie. Ne regasim in acest gest toti cei care mai avem un minim respect pentru valorile morale din ce in ce mai batjocorite de obraznicia celor care isi inchipuie ca-si pot extinde fara limite dispretul pentru oamenii de buna credinta care inca se incapatineaza sa traiasca intre granitele acestei tari.
  PS. Ma surprinde din nou Dan Puric (de la ceilalti nu mai existau niciun fel de asteptari), dar cred ca eu sunt cel care trebuie sa ma surprind ca l-am perceput gresit.

  • Din păcate Dan Puric nu mai surprinde. Actor de excepție, a declarat că salariul de la Teatrul Național nu îi ajunge – drept care mai scoate și el un ban. Histrion!
   Din păcate, uneori mai este și crezut.

  • Poate dl.Puric vrea sa salveze pacatosii astia de la iadul vesnic aducandu-i asa cum se pricepe dansul la pocainta.
   In cazul asta actorul va avea cununa si nu noi care-i judecam pe pacatosii astia nenorociti inainte de a judeca Dumnezeu.

 2. Până unde s-a ajuns…
  Mai idiot,abject și imoral nu se putea! Niște ghertoi politici care nu se satură de a da de pământ cu puținele lucruri normale din România!
  Vor plăti cu toți toate hoțiile si impostura asta jalnică!

 3. PS. Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu = o înșiruire de nume care au în comun naționalism-comunismul (fără Nicolae Ceaușescu) în variantă UE!

 4. Ma angajez ca avocat al Diavolului: adica niste judecatori au apreciat „operele” turnatorului Felix reducindu-i detentia, iar dvoastra protestati cind „oprele” sint apreciate de asa nume sonore?
  „Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu”.
  Cine se aseamana, seamana :P

 5. Un gest cu adevarat civic in incercarea de a impune putina etica in evenimente publice. Dar cum se face ca pina astazi nu a existat niciun un astfel de protest pentru faptul ca la tirgurile de carte expun edituri extremiste , prolegionare care urmaresc sa impuna memoria elitei politice sau culturale a extremismului interbelic. a se vedea editura evdokimos de exemplu

 6. Stimata Doamna,

  Nu am sa spun ca ma bucur pentru gestul pe care l-ati facut.
  Va multumesc insa pentru ca m-ati facut sa ma simt mai putin singura.

  Seara buna,

 7. Vai, doamna, dar d-voastra nu cunoasteti legile tarii, emise de cele mai luminate minti si girate de CCR! Acesti distinsi autori de Rahova au dreptul sa aleaga, sa candideze si sa fie alesi in cele mai inalte foruri ale tarii, au dreptul sa candideze si sa ocupe chiar scaunul de presedinte al tarii, reprezentantul nostru ales direct. Deci, care ar fi motivul legal pentru care nu ar avea dreptul sa paseasca pe covorul rosu, la lansarea, in cadru festiv, a propriilor inestimabile creatii? Nu este constitutional ce sustineti d-voastra!

 8. Cu siguranta primavara nu se face dintr-o floare.
  Iarna media din Romania a fost daca nu incurajata, macar tolerata ani de zile fara vreo greata. Stalpi ai deontologiei profesionale, mai vechi sau mai noi, au coabitat pasnic cu scamatorii evazionisti ai tuturor timpurilor. Cat de mandru suna „Consiliul National al Audiovizualului”, „Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania”, „Societatea Editorilor din Romania”, „Uniunea Scriitorilor din Romania” si cate si mai cate asociatii ce utilizeaza fraudulos in titulatura Romania.
  Rezultatul? O mizerie morala si o saracie crancena pe pietele pastorite de meseriasii domeniilor: legiuni de pavel corupti, turme de dame de companie patronate de milionari agramati. Cand si cand, delicat, mai apare cate un lefter popescu doxat care, in marea lui intelepciune, trage cate un semnal de alarma: de ce mana forte totalitara seamana al naibii de bine cu mana invizibila democrata atat la chip cat si la rezultate?

 9. Da, admir gestul doamnei Lidia Bodea. Dar, ca demers individual și ca modalitate de protest.

  Participanții la evenimentul prilejuit de lansarea volumului d-lui D Voiculescu sunt personaje amestecate, dar printre ei, se afla oameni cultivați, creatori valoroși, artiști apreciați șamd. Imorali, este adevărat…Însuși autorul volumului, membru al “Cenaclului Rahova”, este un om cu o experiență interesantă în domeniul economiei. Despre fostul prim-ministru A Năstase, ce să mai zic! În fine, interzicerea unei lucrări literare care nu încalcă prin formă ori conținut legea (nu promovează fascismul etc.) seamănă a cenzură.

  Eu cred că i-a fost acordată prea mare atenție unui fapt lipsit de însemnătate, căpătând astfel relevanță.

 10. Dictatura este mediul cel mai propice manifestării demonilor pe care îi poartă în ei mai ales oamenii lipsiţi de educaţie.
  În dictatură erau folositori şi de aceea se simţeau apăraţi, dar solidaritatea răului în libertate este infinit mai rea şi mai dezamăgitoare, pentru că ea se constituie în oglinda celei mai intime naturi a omului şi, prin extensie, a comunităţii, poporului, naţiunii din care face parte.
  Şi e cu atât mai stupefiant şi dezgustător cu cât în libertate solidaritatea întru rău este propagată de cele mai multe ori de aceiaşi oameni care au trăit în simbioză cu dictatura şi cunosc perfect efectele devastatoare pe care manipularea le produce în mintea celor mai puţin evoluaţi.
  Dar ceea ce e şi mai trist este că dacă în dictatură cei mai puţin evoluaţi ştiau că sunt manipulaţi, acum, pur şi simplu fiindcă există dreptul la libera exprimare, au senzaţia că manipulatorii sunt oneşti şi că de fapt ei spun adevărul.
  Pentru că manipulatorii ştiu să dozeze perfect minciuna şi adevărul în afirmaţiile pe care le fac, astfel încât în mintea celor mai puţin instruiţi să sune perfect verosimil.
  Oamenii mai puţin instruiţi nu-i mai recunosc pe manipulatori.
  De aceea, nu numai minerii pot fi coagulaţi într-o forţă a răului ineptă, demonică şi, în final, cvasi-incontrolabilă, ci oameni din orice categorie profesională, mai puţin instruiţi şi deci mai puţin lucizi şi mai puţin apţi de discernământ.
  Răul absolut însă este atragerea tinerilor în aceste practici malefice, prin refuzul de a-i coopta în vârful ierarhiei politice dacă nu se conformează condiţiei implicite de a se supune vechilor dogme dictatoriale vârâte pe gâtul juniorilor din politică prin cumpărarea acestora cu funcţii şi bani.
  Spiritul de supravieţuire al rinocerilor şi slăbiciunea noii generaţii care se lasă coruptă pentru bani şi posturi importante au distrus nu numai ţara pe termen scurt şi mijlociu, ci şi speranţa pe termen lung că o schimbare reală ar fi cu adevărat posibilă.

 11. Sarut-mina Doamna!
  vamultumim! E bine sa aflam ca inca exista Oameni ce nu sint de vinzare.

  ailalti de se vind, practica cea mai veche meserie. Atunci cind se intimpla la tv si imbracati ii spune politica…..

  • ps:
   cei care au distrus romania este un link ( https://www.youtube.com/watch?v=QcE4up2D54w ) .
   hotii, putorile, criminalii, primatele lipsite de coloana vertebrala si odraslele lor analfabete care si au batut joc de aceasta natie mai bine de 70 de ani vor si recunoastere „academica” , etalindu si nesimtirea si nerusinarea n public, ziua n amiaza mare. asa se ntimpla cind justitia nu si face datoria si lasa aceste spurcaciuni in libertate si cu averile furate neconfiscate.

 12. stau si ma-ntreb & eu, ca prostu’, oare ce poti afla dintr-o carte semnata dan voiculescu, respectiv ce-ar fi de comentat referitor la un astfel de inestimabil document (?!) / un gest perfect onorabil, cel al d-nei Lidia Bodea

 13. Aprodul Purice isi pleca grumazul sa salveze un domnitor in lupta, aprodul Puric isi ofera pana sa-l scoata pe DV cateva luni mai devreme de la bulau.
  Trist, saracia ii impinge pe oamenii de arta sa faca compromisuri inimaginabile pentru ca nu cred ca Dan Puric a facut asta din convingere.

 14. Un titlu la „Ultima ora”, din revista 22:
  „Gaudeamus: Demisie de onoare a directoarei de la Humanitas după lansările penalilor”.
  Noroc cu precizarea dvoastra:
  „Vă rog să luați act de demisia mea din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România.”

 15. Cred ca e prea multa patima gresit canalizata. Au fost uitate vorbele reluate de Ratiu la venirea in tara…

  I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.

 16. Confiscarea spatiului moral , inversarea valorilor , paralizia societatii civile si asfixierea statului de drept

  „Am înţeles ce este Europa, ce este omul, cine suntem noi. Nimic nu mi-a deschis
  porţi mai largi şi mai generoase decât lecturile din clasicii noştri, din clasicii literaturii universale, din clasicii generaţiei mele. Pentru mine, scrisul a fost o formă de libertate, şi cred în continuare că, acolo unde există carte şi educaţie, există libertate”.
  Matei Visniec*)

  ” În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume.”
  Lidia Botea

  Un eveniment cultural recent cum a fost deschiderea oficiala Targului Gaudeamus ( care intamplator s-a suprapus si cu ultima mare demonstratie imptriva tentativei de blocare a justitiei ) este cea mai buna ilustrare a starii de parabioza a societatii romanesti in care „sub ceva se ascunde altceva” respectiv a anormalitatii politice , sociale si culturale in care traiesc de aproape trei decenii cetatenii acestei tari.
  Ne aflam intr-o societate duplicitara de gradul doi sau, mai simplu, intr-o societate a diversiunii. In acest tip de societate , la fel ca in comunism, vorbele nu se suprapun peste fapte si nici ideile peste lucruri. In noua noastra lume, minciuna reprezinta numai un punct de plecare deoarece individul – ajuns prizonierul unor structuri impersonale si al formelor fara fond este pus in situatia absurda de a nu putea disocia realul de fictiv . Intr-adevar, in spatiul social s-au produs evenimente care pentru perceptia unor intregi categorii sociale exista sau nu exista dupa cum individul crede sau nu in ele. Rezultatul final este un fel de jungla a lui Meinong in care realitatea devine o fictiune , iar obiectele imposibile capata statut de realitate.
  In cazul de fata , o actiune perfect legitima de promovare a valorilor culturale devine in mod oficial o rampa de lansare a valorilor penale cu ajutorul statului, institutiilor sale si structurilor sociale existente.

  https://youtu.be/87DirlfXR4c

  De ce oficial ? Deoarece actiunea este girata de ministrul Culturii, organizata de postul national Radio Romania , are drept invitat de onoare Uniunea Europeana care prin reprezentantul ei in Romania este pentru prima data invitata la un targ international de carte , este cautionata de Institutul Cultural Roman si are drept presedinte de onoare un dramaturg si jurnalist emigrat din Romania inainte de 1989 *).
  Problema este ca aceasta manifestare culturala specifica normalitatii sociale , civilizate si europene, devine o tribuna de propagare a comportamentelor antisociale respectiv un fel „conventie a infractorilor” in care indivizi condamnati pentru fapte penale devin un fel de vedete si „cruciati ai dreptatii” in virtutea dreptului la libera exprimare a opiniei , iar cetatenii onesti sunt bruscati, jigniti si dati afara de paza pentru ca la acest targ de carte „nu se face politica” , dar se publica si se face reclama cartilor „politcienilor” :

  https://youtu.be/QcE4up2D54w

  Apare imediat , nu se stie de unde, si un „advocatus diaboli” care cu o remarcabila cecitate intelectuala nu vede decat o singura fata a monedei respectiv aceea a drepturilor infractorilor si care lupta pentru aceste drepturi atat cu „dusmani interni” , cat si cu „agenturili esterne” .
  In viziunea originala a acestor „avocati” ad-hoc care confunda dreptul la exprimare al tuturor cu validarea sociala a unor comportamente penale , infractorii atat de persecutati saracii , pot si trebuie sa fie „colegi de raft” cu oamenii onesti si personalitatile culturale ale momentului , orice protest al cetatenilor onesti fiind taxat , in exprimarea atat de draga lui Ion Iliescu in iunie 1990, drept comportament huliganic „de tip legionar” :

  „Nu poţi să interzici apariţia acestor cărţi. E vorba la urma urmei de sindromul Hitler. În societatea democratică au dreptul şi lichelele, şi canaliile, şi foştii puşcăriaşi. Au dreptul să vorbească, să se exprime. În ţara noastră liberă, acum, şi democratică, poţi să fii coleg de raft cu tot felul de personaje. Asta este(s.n.)”
  Cristian Tudor Popescu
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/c-t-popescu-in-societatea-democratica-au-dreptul-si-lichelele-si-fostii-puscariasi-sa-se-exprime-835125

  „Urasc atmosfera de Mall in zilele de Black Friday de la Targul de carte Gaudeamus.Cu toate acestea, am venit si am vorbit la lansare nu numai pentru ca m-a invitat Eugen Mihaescu, dar si pentru ca am tinut sa fac din asta un act de solidarizare cu Editura Rao , supusa in ultimele zile unui atac huliganic de tip legionar si unei campanii violente, amintind de cele declansate pe vremea lui Ceausescu de Gasca lui Eugen Barbu impotriva unor edituri pe motiv ca publica lucrari contrarevolutionare fie prin continut , fie prin autor, care autor e cultivat de Europa Libera si alte posturi reactionare. ”
  Ion Cristoiu
  http://evz.ro/ma-solidarizez-cu-editura-rao.html

  Reactia acestor „avocati” este la fel de ferma si in ceea priveste „agenturili esterne”:

  „Probabil discuţiile lui Hans Klemm cu Dragnea sau Tăriceanu au fost inutile, cei doi merg înainte orice ar fi, sunt doi sceleraţi care sunt în stare să arunce România în haos, ar duce-o oriunde numai să scape ei. Asta văd toţi românii.Poziţia Departamentului de Stat este corectă (s.n.), dar nu e dreaptă (s.n.), pentru că Departamentul de Stat, fie şi al SUA, nu are dreptul să ceară imperios ceva Parlamentului României, nu are dreptul să facă acest lucru cu Parlamentul niciunei ţări din lume.”

  Cristian Tudor Popescu
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/c-t-popescu-pozitia-departamentului-de-stat-este-corecta-dar-nu-e-dreapta-836178

  Acest gen de reactie a „analistilor politici” nu difera de fapt prin nimic de reactia unor politicieni care chipurile sunt in opozitie , dar reactioneaza exact cum reactiona Ceausescu si securistii lui cand vorbeau de „agenturili esterne” :

  ” Nu pot sa accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeste Romaniei”

  Catalin Predoiu
  http://revista22.ro/70267734/catalin-predoiu-nu-accept-tonul-pe-care-departamentul-de-stat-al-sua-vorbeste-romaniei.html

  Daca asa reactioneaza „advocatus diaboli” dupa trei decenii de democratie si stat de drept , cum reactioneaza societatea civila ? Cum reactioneaza personalitatile culturale si intelectualii publici la confiscarea scenei politice si publice de catre penali ?
  Atunci cand o fac , se comporta ca niste copii carora li s-au furat jucariile :

  „Grozavia este ca ei ne-au furat cuvintele si valorile (s.n.). Ei folosesc aceleasi cuvinte ca noi si isi joaca indignarea . Niste banditi se transforma in feți-frumoși, apar la rampa ca si cum ar fi fost Fat Frumos. Au furat din buzunarul unui popor saracit tone de bani si pe urma apar si vorbesc despre dreptate, adevar, frumusete, cultura ,…”
  Gabriel Liiceanu

  https://youtu.be/uEnN-j5jgWc

  Sau, si mai interesant, atunci cand o fac , propun cu tarie solutii utopice ( ca sa nu spunem demagogice ) despre care stiu din start ca sunt imposibile in orice logica politica, sociala, juridica si morala :

  https://youtu.be/2kSx83IVxyA

  In sfarsit, mai ramane o intrebare. Daca asa se comporta personalitatile societatii civile si intelectualii publici , cum se comporta padurea de ONG-uri care vorbesc in numele ei atunci cand politicienii penali ataca justitia confiscand si spatiul public si spatiul moral al societatii obligand mii de cetateni sa demonstreze in frig ?
  Aici lucrurile devin de-a dreptul captivante deoarece pe retelele sociale gasim tot felul de semnale ale unor grupuri care afirma ca vorbesc in numele miilor de cetateni care au inghetat pe strazi. Un asemenea exemplu este „Fondul pentru democratie” care considera ca se pot implica mai multi cetateni in demersul civic, …daca platesc altii :

  https://www.facebook.com/FondulPentruDemocratie/posts/1816736871957558

  Am incercat sa aflu mai multe amanunte despre aceasta organizatie nascuta din „civismul cronic” si foarte activa pe Facebook , iar rezultatul a fost un raspuns interesant si amuzant ( intre timp, sters …) prezentat mai jos :

  https://2.bp.blogspot.com/-jmMz6B-VIpE/Wh5xZKDFYsI/AAAAAAAAFmw/bFTb85Dg3Doy8XL9YkBRB7PqnLzT-Xk8wCLcBGAs/s1600/RaspunsFpD.png

  Revenind la subiect, intre evenimentele care au loc in spatiul social , reactiile cetatenilor fata de acestea si actiunile societatii civile exista o discrepanta evidenta ( ca sa nu spunem o fractura ) pentru ca ceea ce preocupa cu adevarat oamenii nu preocupa intotdeauna si organizatiile care vorbesc in numele lor.
  Acum cand la Targul Gaudeamus unii condamnati penal apar pe post de personalitati culturale si intelectuali publici, unde sunt organizatiile societatii civile si ce spun ele ?
  Cand in iarna trecuta au iesit in strada 600.000 de oameni , sau acum cand au iesit 30.000 , unde erau ONG-urile „mai mult decat capabile sa invete oamenii sa fie civici” ?
  Aici lucrurile se complica si mai mult. In cel mai bun caz ONG-urile lupta pentru „cauze impersonale” si nu vor sa aiba legatura cu o ideologie anume :

  ” Nu am crezut niciodata ca protestele au nevoie de vreun lider…… .”
  „Suntem acolo pentru o cauza IMpersonala. Incurajam implicarea tuturor. #decenta .Suntem diversi, nu de dreapta, stanga sau alta ideologie anume. Incercati sa pastrati scandarile si mesajele in tonul comun fara sa-i indepartati pe altii cu extremisme, nationalisme sau revendicari care nu au legatura cu mizele noastre.#echilibru”
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22135174-comunitatea-coruptia-ucide-malin-bot-nu-reprezinta-nu-face-parte-din-echipa-noastra-nu-credem-protestele-nevoie-vreun-lider-atat-mai-putin-unul-autoproclamat.htm

  „Vrem să trăim într-o ţară democratică, modernă și normală. Nu putem lăsa asta doar în seama guvernului şi a politicienilor. Trebuie să facem guvernarea mai transparentă şi mai raţională, arătând că înţelegem ce fac ei acolo şi că reacţionăm când greşesc. Implică-te, contribuie și susține acest efort.”
  https://expertforum.ro/

  Aceste lucruri se spun intr-o forma sau alta inca din anii `89-`90 , dar ceea ce lipseste din toata aceasta efervescenta civica este exact esentialul , respectiv o strategie , obiective , un plan, termene ,etc. si raspunsul la enervantele intrebari : Cum ? Care sunt cauzele ? Ce se poate face ? , etc.
  Cu alte cuvinte, dupa trei decenii de democratie suntem exact ca la inceputul ei , daca nu chiar mai rau daca ne gandim la faptul ca unii infractori au devenit modele sociale care au confiscat scena politica si publica si vor sa tranforme statul de drept intr-un stat condus de penali .
  Pe cale de consecinta , la noi totul este cat se poate de bine si in cea mai buna dintre lumile posibile in care nu stie stanga ce face dreapta, o mana spala pe alta si amandoua faţa : partidele politice au scopurile lor politice , ONG-urile au scopurile lor specifice , iar cetatenii isi sustin cel mai bine singuri propriile cauze . In strada.

  Nota

  *) In buna traditie a ambiguitatii politice si sociale de la noi, aceste inaltatoare cuvinte prefateaza un eveniment care a promovat si contrariul intr-o situatie in care civilizatia nu poate fi despartita de cultura, cultura de valori si valorile de morala.
  Democratia si libertatea nu presupun promovarea „culturala” a infractorilor ( adica exact ceea ce s-a intamplat ) pe post de modele culturale si sociale , ori cei care au cautionat evenimentul, si in primul rand presedintele de onoare al Targului Gaudeamus , nu au avut nicio reactie ad-hoc sau ulterioara fata de un asemenea incident care a revoltat participantii la un asemenea eveniment.

  https://sergiusimion.blogspot.ro/2017/11/confiscarea-spatiului-moral-inversarea.html

 17. Inteleg si aprob revolta dvs. etica. Insa nu inteleg de ce nimeni, nu numai dvs., nu s-a revoltat si la editia trecuta, cand PRM-istii Marius Marinescu si Codrin Stefanescu au dat un recital gretos de ceausism nostalgic, exact in usa targului Gaudeamus, la lansarea (tot la RAO!) unei carti memorialistice a unui securist! Am asistat stupefiat la apologia lui Ceausescu, rostita tunator la microfon de fostul bodyguard al lui Vadim Tudor, secondat de niste matahale fioroase gen „Noua Dreapta”, la care absolut nimeni din multime nu s-a sesizat, nimeni n-a protestat sau macar fluierat. Nu am auzit atunci de demisii de onoare sau de luari de pozitie, impotriva glorificarii unui criminal. Humanitas era acolo, atunci ca si acum.
  Inca de atunci, Gaudeamus mirosea urat, a recrudescenta securista si protocronista. Gelu Voican se foia nelinistit printre standuri, intr-o haina lunga de piele. Tocmai lansase o carte despre masonerie…

  • Sincer ? Intrebarea dvs este in mod evident retorica. Cred ca intelegeti foarte bine si dvs , si cititorii,etc. pentru ca antica intrebare ” Cui prodest ?” este inca atat de actuala, dar numai pentru unii :), atunci cand Gaudeamus lanseaza carti cu sau despre masoni , securisti ,etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Lidia Bodea
Lidia Bodea
Absolventa a Facultatii de Litere, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, master si doctorat in filologie. Director general al editurii Humanitas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro