luni, octombrie 25, 2021

Demisii, demiteri și înlocuitorii celor lăsați la vatră

Se consumase deja apariția publică a premierului Ludovic Orban, când am aflat despre demisia ministrului Sănătății, dl. Victor Costache, intervenită acum aproape 48 de ore.
În primele ceasuri ale dimineții de joi, nu m-am uitat la Știri, mă luasem cu altele, cu căutarea de noi materiale ajutătoare pentru studenți, cu tot ceea ce înseamnă corespondența curentă cu aceștia și, de abia după ce acestea erau încheiate, aveam intenția să văd ce s-a mai întâmplat în țară și în lume în cursul nopții. Așa se face că, de abia după ce am primit un sms de la o colegă care mă informa despre schimbarea din echipa guvernamentală- și să recunoaștem nu e vorba despre o schimbare fără importanță!-, am început să parcurg materialele de presă aferente temei.
Am urmărit mai întâi înregistrarea declarației d-lui Orban, în cuprinsul căreia premierul își exprima regretul că dl. Costache a demisionat din motive personale și profesionale. Apoi m-am concentrat asupra felului în care mediul on line a reflectat și interpretat știrea. Nu puțini au fost aceia care l-au pus la zid pe fostul ministru, l-au acuzat de lașitate. De abia mai târziu s-a spus că, în realitate, dl. Victor Costache a fost demisionat. Adică, șeful guvernului i-a cerut plecarea.
Sincer să fiu, mă așteptam la asta. Mai mult. Credeam că dl. Victor Costache nu va mai face parte din noua echipă guvernamentală, fie și numai ca o concesie făcută Opoziției și acelor capi ai lumii medicale, dar și jurnaliștilor care încă din ziua de 5 noiembrie 2019, s-au grăbit să-l sfâșie. Condițiile speciale care au condus la învestirea celui de-al doilea guvern Orban au permis, totuși, păstrarea în funcție a d-lui Victor Costache. A venit apoi iureșul pandemiei, au urmat noi, reînnoite atacuri. E drept, dl. Costache însuși le-a cam stimulat, unde mai pui că, de acum fostul ministru, nu era tocmai un as al comunicării publice. Dimpotrivă.
Miercuri seara, dl. Victor Costache a comis o greșeală impardonabilă. A anunțat, cu de la sine putere, ca o inițiativă personală, că întreaga populație a Bucureștiului va beneficia de teste gratuite în vederea depistării unei eventuale infectări cu coronavirus. Or, nu trebuie să fii medic, nu e nevoie să ai cine știe ce cunoștințe în specialitatea Epidemiologie, nu e necesar să fi lucrat nici măcar o singură zi în domeniul sănătății publice ca să știi că lucrul acesta este imposibil. Cu ce bani, cu ce mijloace, în care orizont de timp?
Era clar, pe dl. Costache îl luase gura pe dinainte. Șireata Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a speculat în folos propriu respectiva greșeală. A prezentat-o drept o victorie personală. Or, e clar, în pofida apelurilor la rațiune, la suspendarea pe durata crizei medicale, a confruntărilor politice, lucrurile sunt departe de a sta astfel. Dl. Victor Costache i-a ridicat la plasă doamnei Firea. Unde mai pui că angajase guvernul într-o misiune imposibilă. Deja, erau create condițiile în urma cărora dl. Ludovic Orban era silit să reacționeze. Obligat și politic, și din motive de rațiune. În reacția premierului, nu e vorba despre vreo urmă de egolatrie, ori despre dorința de a fi el cel care comunică acțiunile majore.
Au urmat pe urmă alte semne de întrebare. Chiar de revoltă. De ce vor fi testați doar locuitorii Capitalei? De ce nu și cei din cea mai vulnerabila zonă a țării, Moldova? Acolo unde, din cauza incompetenței criminale a managerului Spitalului județean din Suceava, un anume Rîmbu, pe care președintele Consiliului județean, eternul politruc Gheorghe Flutur, vrea să îl scoată basma curată, lucrurile sunt deja de-a dreptul dramatice. S-au formulat întrebări îndreptățite din care iarăși nu au lipsit conotațiile politice. Cea mai frecventă se referea la faptul dacă nu cumva guvernul Orban este unul eminamente al bucureștenilor.
Pentru toate astea, cineva trebuia să plătească. Primul a fost dl. Victor Costache. Motive pentru aceasta erau destule, așa că fostul ministru nu este nicidecum un țap ispășitor. Ieri au urmat alte concedieri la vârful Ministerului Sănătății.
Problema e cine le sunt demișilor înlocuitorii. Cât de buni manageri sunt aceștia.Cum stau la capitolul capacitate de acțiune, dar și la acel al comunicării.
Din păcate, nu e timp nici de experimente, nici de răsplăți politice. Sper ca mai marii liberalilor să priceapa asta. Nu de alta, dar pe zi ce trece se îngroașă gluma.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Articol clasic de spălare a unui „cadavru” politic. E posibil ca dl. Costache sa fie un medic foarte bun, însa ca manager e un incompetent. Punct. Singura preocupare a domniei sale a fost privatizarea sănătății, în favoare propriului angajator, poate va răspunde penal pentru faptele sale. In plus, a mai dovedit si lipsa de maturitate, iar de fapt, o alta preocupare principiala a fost imaginea. Dupa ce și-a dat demisia (ori a fost demis), nu se mai oprea din interviuri peste interviuri, sa explice ce?

  • Cand un ministru zboara la Sibiu vineri ca sa poata opera pacienti la un spital privat sambata si duminica, va dati seama cata energie ii ramane ca sa se consacre intensiv administrarii sanatatii unei tari, ca sa nu mai vorbesc de unde pune prioritatea efortului sau.
   Din pacate un prim ministru mediocru spre incompetent il apara pentru o astfel de practica, asta bineinteles inainte de a-l da afara pe dr Costache.

 2. „Cu ce bani, cu ce mijloace, în care orizont de timp?”

  Păi, cu ai noștri… Cu ai mei.
  N-a fost nicio speculație a d-nei Firea, ci „o combinație” PSD-istă, de care dl Costache s-a arătat extrem de apropiat, împreună cu dl Cercel, pentru achiziția unei mari cantități de teste de la prietenii d-nei Firea din China.

  Le fel cum s-au cumpărat măscuțe de 12 milioane de euroi de la o bucătăreasă din Uzunu.

  „Combinația” a fost vizibilă încă de la anunțul făcut de dl Costache.

 3. Vasile Rîmbu, cel pe care dv. îl faceți ”doctor”, este istețul manager care a băgat în carantină spitalul din Suceava și nu are nicio treabă cu medicina, el fiind de meserie contabil și pretenar la toartă cu alt imbecil care scria cu oi pe dealuri mesaje de pupat în cur Băsescu, adică cu celebrul Flutur, țopîrlanul care după ce a ajuns boss a infestat cu neamurile lui toate instituțiile din Suceava. Interesant este că Rîmbu care s-a remarcat prin construirea unei fîntînă arteziene muzicale cu orgă de lumini în fața spitalului de urgență (60.000 euro) a fost propunerea inițială pentru ministru la sănătate iar acest lucru ne arată cam cît creier are trupa Șică & Co.

 4. Guvernul Orban e bucurestenilor doar ca o consecinta: fiind unul al securistilor, „provincia” in interesele ei nu prea aveau cum sa fie reprezentate.

 5. In momente de criza se vede unitatea unei tari, a unei federatii etc.
  La fel cum varii tari UE, cu politicieni absolut dezgustatori, incearca o abordare scapa cine poate la fel face si bucurestiul, aceasta capitala egoista a unei tari pline de egoisti. Pentru sacrificii si primatul logicii in aceste vremuri e nevoie de stofa (politica) care pur si simplu in ziua de azi nu mai exista.
  E nevoie de stofa unei regine Maria (ingrijind ranitii holerici), etc, a unei VOCATII venite din simtul datoriei, al binelui comun, al constiintei, dincolo de frica de consecinte sau de frica de a nu mai fi ales in functii publice daca iti dezamagestii partidul/alegatorii.

 6. L-am auzit vorbind de cateva ori pe acest Costache, curios fiind sa vad cum vorbeste cineva cu un CV de top. Uriasa dezamagire, aproape analfabet functional. Nu logica, nu vocabular. Apoi am urmarit actiunile lui. mai toate in sprijinul lui si al sistemului, nimic pentru societate. inca o dovada ca daca mai exista oameni seriosi si capabili acestia nu se baga in rahatul politicii, dealtfel cred ca nici nu stau prea mult prin tara.

 7. Pe lângă anumite biasuri,unele dintre ele acute bine, autoul unui recent articol pe tema lui nea Costache ăsta are și o reputatie de buldog. Vă recomand seria de articole din Cațavencii a lui Patrick de Hillerin. Un exemplu „Cum a mințit Sanador, pentru țară și popor!”. Asta dacă chiar vrem să întelegem ce s-a întâmplat. Fapte, nu gargară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.