joi, mai 19, 2022

‘’Democratie directa’’, de la weblog la partid politic!

Democratia se muta din ce in ce mai mult pe net iar revolutia digitala in politica este in plina desfasurare de forte si variabila necunoscuta care poate da peste cap cele mai autorizate prognoze.

In perspectiva alegerilor pentru Camera Deputatilor din Olanda, anul viitor pe 15 martie, a fost lansat un partid politic cu un mod de lucru mai putin obijnuit. Totul a pornit cu aparitia in 2003 a weblog-ului initiat de un jurnalist si intitulat ‘’GeenStijl’’ (~ fara stil). Trecand cu usurinta peste principiile jurnalismului, subiectele articolelor, mereu de actualitate, au fost abordate frontal si sarcastic, fara menajamente nefacand exceptie nici respectata casa regala olandeza, fara a se fi verificat cu acuratete  sursele, totul pentru a produce senzatie, in stilul tabloid. Weblog-ul a devenit repede printre cele mai de succes fiind lunar vizitat de peste 1,5 milioane de persoane, marea majoritate barbati tineri cu studii superioare. Considerat de analistii politici ca avand orientare de dreapta, populista, stilul weblog-ului a fost replicat mai apoi in programe televizate si in campanii publicitare si politice si a fost infiintat chiar un post de televiune cu acelasi nume, ceea ce i-a crescut si mai mult audienta.

In timpul alegerilor pentru Parlamentul European din 2014, pe acest weblog s-a derulat campania numita ‘’GeenPeil’’ (~fara tinta) pentru a face cunoscute din timp rezultatele lor. Regulamentele UE interzic afisarea rezultatelor mai devreme de 3 zile de la terminarea alegerilor. Dar ‘’GeenPeil’’ a gasit si s-a folosit de o lacuna din regulamentul alegerilor si anume obligativitatea sectiilor de votare de a citi cu voce tare rezultatele. In acest sens a mobilizat aproape 1500 de voluntari care au vizitat sectiile de votare din Olanda si care au notat rezultatele, inclusiv un exit poll pe un esantion de peste 650.000 de votanti. Datele obtinute au fost folosite la formularea unei prognoze inainte de publicarea rezulatelor oficiale si care a fost foarte aproape de progozele institutelor specializate.

Un an mai tarziu, sub acelasi motto, ‘’GeenPeil’’, pe weblog s-a intitat o campanie de strangerea de semnaturi pentru realizarea unui referendum despre Tratatul de Asociere al UE cu Ucraina. Cele aproape 4,3 milioane de semnaturi au fost suficiente pentru a organiza in aprilie acest an si dupa toate regulile un referendum national ce a atins un prag de participare de 30%. Majoritatea celor care au votat au fost impotriva ratificarii tratatului. Rezultatul referendumului a pus in dificultate guvernul olandez care a trebuit sa gaseasca o modalitate de ‘’integrare’’ a rezultatul negativ al referendumului in politicile de la Brussel. De curand, dupa negocieri si amanendamente Olanda a reusit sa ratifice tratatul, dar inca nu se stie in ce masura va afecta acest compromis politica interna si alegerile parlamentare de la anul.

In acest context, considerand ca ‘’vox populi’’ nu a fost luata in considerare de actualii alesi ai poporului, fondatorii miscarii ‘’GeenPeil’’ au decis trafomarea ei intr-un partid politic cu acelasi nume.  “Ik kan er geen peil op trekken’’ este o binecunoscuta zicala olandeza folosita din secolul al 18-lea, care inseamna ‘’ nu stiu de fapt unde ma aflu, si incotro ma indrept’’, ‘’nu pot aprecia o anumita situatie’’. Originile ei se afla in navigatie, ‘’peil’’ fiind punctul fix de pe coasta la care se raporteaza navigatorul pentru a determina pozitia unei ambarcatiuni pe mare. Fara acest punct de referinta nu se poate de fapt stabili cu acuratete cursul, directia de urmat.

Daca partidul va primi voturi si se va intra in parlament, reprezentantii ‘’GeenPeil’’ sustin ca nu doresc sa se comporte ca politicienii obijnuiti, adica sa participe activ la dezbateri, sa formeze coalitii, sa discute in birourile partidului cu usile inchise strategii, puncte de vedere, sa incheie compromisuri. Partidul ‘’GeenPeil’’ nu are si nu va intra in campania pentru alegerile de la anul cu un program politic. Parlamentarii acestui partid vor fi un fel de casute postale de votare, de dispeceri ai vointei membrilor care va fi exprimata in direct, pe internet, printr-un microreferendum. Astfel, ei vor trimite in continuu membrilor din teritoriu pentru ce anume li se solicita votul in parlament iar membrii trebuie sa spuna ce gandesc si ce trebuie sa se voteze. Daca majoritatea membrilor partidului ‘’GeenPeil’’ este de acord sa voteze DA pentru o anumita lege, atunci parlamentarii acestui partid vor vota pentru acea lege, iar daca membrii nu sunt de acord si vor spune NU, atunci parlamentarii vor vota impotriva acelei legii. Parlamentarii acestui partid vor putea controla guvernul dar vor adresa intrebari doar in scris celor doua camere, minstrilor, altor inalti functionari de stat, altor instante. In acelasi timp ei vor avea voie sa vina in contact cu grupuri de influenta, vor asculta ce spun lobby-isti dar nu vor lua nicio decizie si vor pune totul la vedere si la dispozitia membrilor care de fapt decid. Pentru aceasta partidul va avea o platforma de discutie unde membrii si alesii lor isi vor putea exprima punctele de vedere, vor dezbate si vor putea formula comunicate de presa, strategii, etc.

Partidul ‘’GeenPeil’’ se considera in prezent reprezentantul ‘’democratiei directe’’, sau ‘’pure’’ si a inceput campania de strangere de membri si de fonduri. Reprezentatii lor vor fi manuiti de la distanta, punctele de vedere ale partidului vor fi stabilite prin vot democratic exprimat online, prin internet si anonim de membrii partidului.

Despre acest partid, care vrea sa desfiinteze modul de lucru traditional al partidelor politice, parerile analistilor politici sunt impartite.

Se poate spune ca in Olanda se experimenteaza o noua metoda de a salva democratia sau ca este vorba de ‘’Panem et circenses (dare)’’ (Juvenal cca.AD 100)? Mai au inca inca popoarele nevoie de paine si circ? Sau metoda folosita de politicientii din Roma antica, pentru a castiga voturile celor saraci, capata noi interpretari? Sau sunt popoare care au destula paiine dar inca nu au destul circ politic ceea ce a dus la aparitia unei astfel de initiative, considerate de unii inceputurile sfarsitului democratiei traditionale.

Dar, altii sustin ca aceasta incercare de reiinoire a democratiei s-ar putea sa aiba sanse de reusita in Tarile de Jos. Cetatenii olandezi au dovedit ca sunt in stare sa dezbata public dileme morale dificile, sa adopte legi controversate, sa legalizeze si sa reglementeze probleme ale societatii civile dezavuate in alte tari. La capitolul partide politice, Olanda este (inca?) singura tara din lume in care exista de mai multi ani ‘’Partidul animalelor’’ cu reprezentanti in parlament, care militeaza pentru respectarea drepturilor animalelor si care, de curand, au propus o lege pentru ca fiecare catel, inca de la nastere, sa aiba (un fel de) pasaport in care sa fie trecut si numele medicului veterinar care il are in grija.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Foarte interesant articol; credeam ca democratie directa nu exista decat in Elvetia.
  Credeti ca va fi o posibila inspiratie pentru partidul italian „Cinci stele” care deocamdata nu pare nici el sa aibe o directie? (sa speram doar ca se vor transforma din partide „anti-sistem” cu initiative negative, in alternative civice constructive)
  In fine, publicarea de articole scandaloase cu informatii neverificate, posibil false, despre persoane publice, nu cred ca este ignorata intr-o tara civilizata unde legea calomniei functioneaza si oamenii nu se sfiesc sa ceara despagubiri importante atunci cand e cazul.
  … nu in ultimul rand, Sarbatori fericite!

 2. Democratia se muta pe net, dar mai ales la noi, pentru ca sintem comozi, puturosi, si nu vrem sa ne miscam fundurile pentru politica. In America, tara care a inventat netul, si totodata tara cea mai netizata, candidatii la presedintie au facut campanie timp de mai bine de doi ani, fizic, in mai toate statele si marile orase ale tarii, unde au tinut intruniri si cuvintari fizic, in persoana, in fata unor sali si stadioane pline de simpatizanti. acest tip de campanie este extrem de solicitant, mai ales pentru niste oameni in virsta de 70 de ani, cum au fost cei doi candidati. Deci nu a fost mai nimic virtual, netizat, in campania respectiva. Faptul ca in Romania campaniile se petrec virtual, pe net, se vede si din rezultatele acestor campanii: neparticipare la vot, informare eronata, ilegalitati, etc…

  • US nu este nici pe departe tara cu cea mai mare penetrare a internetului. Ca procent de utilizatori din total populație Japonia, Germania, Coreea de Sud și multe alte tari se poziționează înaintea USA.

 3. Pentru dl prof Alex Telea care a avut ultima postare cu care a incheiat postarile de pe firul dlui Funeriu , care a suscitat multe aprecieri pozitive si discutii . Am redeschis discutia acolo postand un lung raspuns lungii analize facute de dl prof Telea (in Olanda si de acea postez aici acest text) , acolo adica la http://www.contributors.ro/administratie/cele-40-de-vulnerabilitati-ale-romaniei/#comment-302218.
  Cei interesati vor gasi cele scrise de dlui, poate ca nu le-au citit fiind la finalul firului cat si interventia mea dupa ce va iesi din moderare.
  Cele 117 intrebar puse de dl prof Funeriu cred ca nu trebuie lasate asa sa alunece pe apa fara niciun efect concret . Sper ca si dsa va vedea acestea si poate ca va reveni aici cu noi opinii tinand cont si de discutiile de pe acel fir.

  PS Oricum Olanda fiind mai mica, ca si Elvetia si asemenea foarte desvoltata are sansa sa experimenteze printre primele votul direct .Elvetia deja il utilizeaza in multe situati.

 4. hmm…noi aici in Romania avem probleme mult mai banale : oameni care uneori nu au suficient la masa, fara exagerari; oameni care nu au acces la asistenta medicala, care oricum e proasta; copii care merg kilometri pe jos ca sa ajunga la o scoala, care oricum e de calitate proasta; in sfarsit, copii care sunt mancati de vii de caini vagabonzi in mijlocul putredei capitale de pe Dambovita….

 5. Discutam democratie – dar ce avem? Din păcate în locul unor oameni cinstiţi şi educaţi, instituţiile româneşti au fost populate cu hoţi şi şarlatani. În locul unor intelectuali de calitate am fost obligaţi să punem analfabeţi şnapani, în locul unor oameni capabili să dialogheze civilizat, am adus făpturi care urlă şi creaturi care înjură şi scuipă, ghiolbanii şi primitivii i-au înlocuit pe oamenii inteligenţi şi serioşi, urmând vechea filosofie mioritică: nimeni nu este de neînlocuit, cum nu se poate mai FALS. Cu cât te pricepi mai puţin la un lucru, cu atât ai şanse mai mari să fii pus într-o funcţie care să-ţi permită să administrezi acel domeniu. Incompetenţa a devenit la noi o formă de calificare. Miliţienii au ajuns profesori de democraţie, turnătorii au devenit instructori de etică şi morală, iar nulităţile s-au transformat în modele de comportament. Cand vulgaritatea şi nesimţirea sunt substitutele bunei-creşteri, nu mai e nimic de făcut, nu mai poţi dobândi deprinderi civilizate la doctorat.
  Pseudo-intelectualitatea compusă dintr-o clică nepotistă s-a instaurat definitiv şi confortabil în fotoliile lăsate libere de oamenii de calitate, diverşi mitocani iau drept libertate de exprimare sudalmele, şi orice semianalfabet care crede că vorbirea este egală cu inteligenţa îşi dă cu părerea despre cum ar trebui să arate lumea. Farsorii dansează goi pe scena publică, mimând societatea civilă, iar mass-media este plină de ipochimeni care nu cunosc regulile de gramatică elementara, nimic nu-i împiedică să debiteze aberaţii.
  Impostura academică pe care o vedem expusă zilnic este doar vârful de aisberg, cu cât coborâm mai jos în infrastructura demografică a ţării în care trăim, vedem pretutindeni dezastrul. Din păcate, el se produce de mai bine de o sută de ani, de un secol şi mai bine asistăm cum se instalează domnia neamului prost – mai ales din punct de vedere moral, nu doar organizațional sau administrativ. Daca astăzi suntem o națiune distrusa, nu e din cauza dispariției făbricilor si uzinelor, aceasta fiind doar o consecința, ci din cauza factorului UMAN…..

 6. Si cum credeti ca se pot ameliora lucrurile daca societatea este rupta de politica?
  Prin bunavointa unor politicieni deconectati de restul societatii ,care nu au nici un chef sa se mai bata pentru idei si programe ?Asteptind sa se trezesca societatea din somnul indus de vraja tabloidelor in urma sarutului unui print pe cal alb?
  De obicei demagogii care vin pe cai albi isi calauzesc popoarele spre catastrofe.

 7. Consider ca cel mai mare pericol la adresa democratiei este prostia maselor. O ‘democratie directa’, nu va face decat sa scoata la suprafata gradul de prostie al poporului, si asta pentru ca, in conditiile votului egal, opinia majoritatii, adica a mediocritatii va triumfa. Opinia elitelor va fi mult diluata in masa celor dintai, deci neglijabila, irelevanta.

  De aceea consider ca sistemul de alegere indirecta, in care o masa de oameni isi aleg niste elite si pe care le insarcineaza cu luarea deciziilor, este cel mai nimerit. Am folosit aici cuvantul ‘elite’ pentru ca asta se doreste. Dar daca in acea societate de care vorbim, anumite principii sunt date rau peste cap(!), ne putem astepta sa nu avem elite ci imbecilitati.

  Un popor care isi alege rau elitele, va alege rau(!) si intr-o ‘democratie directa’ cand efectele vor fi. cred, amplificate negativ si din cauza ca responsabilitatea e divizata enorm pe fiecare alegator, tinzand spre ZERO!.

  Un popor care isi alege bine elitele, va fi mult mai bine condus de acestea decat intr-o ‘democratie directa’ unde mediocritatate va domina, pentru ca oricat de bine-intentionat ar fi un om normal, el tot nu ar avea cunostiintele, experienta si intelegerea unei elite bine-intentionate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marinela van den Heuvel-Olaroiuhttp://www.wimmarinela.com
Marinela van den Heuvel- Olaroiu (nascuta la 18 septembrie 1955 in Filiasi, judetul Dolj), a absolvit Facultatea de Medicina a UMF din Craiova, a fost medic de medicina generala /medicina de familie in Romania pana in in 2000 si in Olanda s-a specializat in geriatrie, gerontologie si nursing-home care. Este Doctor in Stiinte Medicale si intre 1998-2000 fost presedinta a Societatii Nationale de MG/MF si membra in Consiliul de Conducere Wonca (Asociatia Mondiala a Mediclor de Familie). Participa activ la numeroase manifestari stiintifice internationale si nationale pentru promovarea medicinii de familie, a geriatriei si a ingrijirilor de lunga durata, paliative si integrate si in proiecte de cercetare din aceste domenii. A sustinut o intensa activitate publicistica in reviste de profil si in saptamanalul Viata Medicala (unde a detinut rubrica permanenta ''Jurnalul unui medic cosmopolit'', in prezent jurnalul se continua pe www.decitit.ro). Experienta acumulata se regaseste in articole de opinie si stiintifice publicate in ziare si reviste medicale romane, olandeze si de limba engleza. A fondat si este redactorul sef al revistei de ingrijiri paliative online PALIAŢIA (www.paliatia.eu) si sub redactia sa a fost publicat Compendiul si Tratatul de ingrijiri paliaitive la domiciliu. A extins activitatea publicistica si este autorul unui blog premiat la Gala Medica din 2010 pentru cel mai bun blog medical. A realizat un website de Educatie medicala initiala si continua (EMC) online, www.edmed.ro, cu metode noi si moderne de invatare, care se adreseaza viitorilor si actualilor profesionisti din sanatate. In 2018 a infiintat Revista romana de medicina familiei (www.revmedfam.ro). Mai multe despre activitatile si publicatiile sale din ultimii ani se pot gasi pe website-ul personal: www.wimmarinela.com.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro