luni, martie 24, 2025

Democrațiile liberale sub asalt

Asistăm iarăși la un asalt asupra democrațiilor liberale. Inamicii lor nu se află doar la granițe, ci și în interior.

Putem face analogii cu ceea ce s-a întâmplat în lume, în particular în Europa, în anii 1930. La finalul unei crize economice, pe fondul creșterii polarizării și nemulțumirilor sociale, în condițiile sofisticării mijloacelor de propagandă, la care s-au adăugat turbulențele de pe scena internațională, multe societăți au alunecat spre fascism. Totalitarismele se înmulțeau, nazismul alăturându-se clubului băieților răi – cu intrări separate – în care se găseau deja comunismul sovietic și fascismul italian.

Tensiunile ideologice și politice în creștere au dus la confruntări deschise pe arena internațională, transformate în cele din urmă într-un război planetar, cu distrugeri enorme și cu zeci de milioane de morți. Țările care mai degrabă mimau democrația – România se încadra aici – au căzut repede sub puterea diferitelor tipuri de fascism, în condițiile unei culturi politice autoritare, conformiste, a unor partide mai degrabă clientelare și a unor instituții slabe. Unele dintre statele cu democrații liberale solide au căzut în fața ofensivei militare naziste, inclusiv Franța, în 1940. În schimb Marea Britanie a rezistat, iar intrarea Statelor Unite ale Americii în Al Doilea Război Mondial a salvat Europa Occidentală, chiar dacă pentru zdrobirea lui Hitler s-au aliat cu Stalin, celălalt mare tiran al epocii.

După o confruntare de mai bine de jumătate de secol cu blocul sovietic, lumea liberă (occidentală) a câștigat. Modelul democrației liberale atrăgea în anii 1990-2000 țări, popoare, grupuri care până atunci nu cunoscuseră decât dictaturi moderne sângeroase sau forme de organizare politică premodernă. Multe țări s-au democratizat, în diferite grade, nu doar în Europa. Prosperitatea s-a extins tot mai mult, în condițiile adoptării ideii de piață liberă, a creșterii investițiilor și comerțului liber, garantat de superputerea americană.

Ceea ce unora le părea „sfârșitul istoriei” s-a dovedit doar o etapă în mișcarea imprevizibilă a lumii. Ordinea bazată pe ideile de libertate, drepturi ale omului și dreptul internațional este iarăși contestată de mulți ani. Nu e vorba doar de state precum China comunistă și Rusia putinistă, lor li se adaugă țări mai mici cu regimuri dictatoriale.

În interiorul statelor democratice s-au dezvoltat în ultimul deceniu curente ideologice și politice care susțin restrângerea drepturilor și libertăților, deși pretind că sunt apărătorii lor, ce vor să distrugă tot ceea ce ordinea liberală a construit în ultimele două veacuri, iar cea democratică a extins și consolidat în ultimul secol. Mulțimi care au acumulat nemulțumiri, frustrări, unele cu îndreptățire, altele nu, se lasă seduse de indivizi mânați doar de interese și de o nepotolită sete de putere. Cei ce umblă cu făclii aprinse pe lângă depozitul de gaz sunt aplaudați și imitați fără discernământ. Dușmanii libertăți sunt și la ziduri, și în piețe, au pătruns inclusiv în birourile oficiale.

Unele state aparent solide democratic, ce păreau a avea și puterea, și voința de a garanta o lume bazată pe reguli au cunoscut schimbări dramatice. Cel mai frapant exemplu este cel al SUA. Virajul spre autoritarism este evident. Unele dintre lucrurile dure pe care le spun liderii americani pe scena internațională pot fi corecte, cum este chestiunea legată de nevoia creșterii cheltuielilor pentru apărare ale europenilor, dar altele cu siguranță nu sunt. Și cum cuvintele au consecințe, declarațiile oficiale au cu atât mai mult efecte asupra lumii.

Cinismul ne lovește cu putere în față, cum nu s-a mai întâmplat la acest nivel și la această scară de foarte multă vreme. Invitarea retorică a lui Putin să atace țările NATO care nu contribuie suficient la apărare, inițierea unor războaie comerciale cu aliații europeni, discuțiile între Trump și Putin, peste capul ucrainenilor, cu ignorarea europenilor, sunt câteva exemple recente. Lecțiile de democrație date Europei la scenă deschisă, fără nuanțe, completează această imagine.

Uniunea Europeană are o șansă doar dacă statele componente aleg să joace împreună, nu separat. În caz contrar, vom asista la o reîntoarcere la tribalism și autoritarism, societățile vor accentua temele de rupere în interior, iar neîncrederea și posibil conflictele vor readuce la suprafață probleme pe care le-am mai văzut în trecutul nu foarte îndepărtat. Pe deasupra, europenii, mai ales cei din est, ar deveni pradă ușoară unor inși care fie vor să refacă imperii de stepă, fie fac tranzacții cu active ce nu le aparțin.

Societățile democratice, în particular cele europene, pot rezista sau nu acestui asalt din afară sau din interior. Unele par să nu aibă nicio șansă din motive de slăbiciune internă sau de situare internațională. Dar și ele – poate în primul rând ele – ar trebui să-și pună întrebări și să încerce să găsească soluții. Pentru că democrația liberală merită apărată.

Distribuie acest articol

66 COMENTARII

  1. ” Cel mai frapant exemplu este cel al SUA. Virajul spre autoritarism este evident.”
    Nu pot crede ca cineva poate sa spuna azi asa ceva! Pur si simplu ma sperie gindul.. Eu sunt un tip optimist, cred in oameni, cred in romani si-n Romania, dar de dat asta duomnu cercetator mi-a dat cu leuca in cap…

    • Bineînțeles. Nici eu n-aș fi crezut, până n-am văzut actele și deciziile lui Trump. Glumesc, desigur, era clar ce va face, cum e clar și ce ar face AfD sau LePen ajunși la putere: sincronizarea cu politica Moscovei. Cu excepția celor foarte naivi, nu e cazul aici, cei ce susțin asemenea candidați manciurieni nu sunt nimic altceva decât trădători ai conceptului de Occident democratic așa cum s-a instituit după 1945. Ce doresc ei, în viziunea lor bolnavă, este o desființare a structurilor euro-atlantice, o reîntoarcere într-o Europă în care fiecare trage pentru el și o bună parte cu rușii.

      • @Peredhil _ „Ce doresc ei, în viziunea lor bolnavă, este o desființare a structurilor euro-atlantice…”

        OK, am înțeles asta, doar că omenirea a mai trecut printr-o astfel de situație, iar structurile despre care vorbiți au luat ființă tocmai pentru a fi evitate grozăviile care s-au petrecut.

        Nu-i nevoie să experimentăm din nou haosul, ci doar să privim [nu departe] în urmă. Scrie în manuale (pentru cei care nu mai au bunici, sau părinți să le spună) de ce au fost create structurile menționate.

        Că au existat mereu „bolnavi” de autoritarism, revizionism, hegemonie etc. știm, dar societatea din care au provenit a știut cum și a avut mijloacele să-i domolească.

        Deși diverse creații artistice au anticipat, cetățenii au crezut că rămâne în zona ficțiunii apariția unei societăți dominată de un regim autoritar/totalitar susținut de o imensă resursă financiară, care poate manipula pe scară largă, strategic, la nivel global. Astăzi, în plus față de anul 1939, mijloacele tehnologice avansate pot fi utilizate mai eficient de către cei care dețin suficiente resurse, inclusiv în scopuri malefice, distructive.

      • Aceasta sincronizare de care amintiti are la baza accesul la resurse energetice. In spatele oricaror afirmatii politice stau mari interese economice. In fapt, in ultimii 30- 40 de ani, nu tarile vest europene, cu precadere Germania, Franta, M.Britanie, Italia, Austria, etc. au investit in R.P. Chineza, in Federatia Rusa ?! Dar si SUA a investit in R.P.Chineza prin USAID, inclusiv la Wuhan. Si acum se plang ca au competitori puternici!!!

    • Si unde e supriza? Ce altceva inseamna ce face MAGA, Trump, Musk, cu Project 2025 inainte? Demolarea SUA, democratia de la temelie, caramida cu caramida. Dar bine ca stati si va socati ca exita si oameni seriosi pe lumea asta si nu au picat in plasa acestei secte cu reguli din caietul de instructiuni de nazism + stalinism + oligarhie putinista. Spuneti unde e surpriza? Si sa nu-o mai aud p-aia cu Trump e in misiune sa salveze SUA si acum si Europa de comunism, marxism, neomarxism, wokism, LGBT, DEI, cum tot latra lumea peste tot si chiar si pe aici prin comentarii. S-a dat drumul la teoriile conspiratiilor, inselatoriilor, ilegalitatilor, vaccinuri, corona, razboiul din Ucraina, nimic nu e omis, a ajuns din nou rasa sa fie la baza tuturor relelor din Europa, rasa si genul mai nou, ca nu mai pot dormi noapte ca sunt persoane trans pe undeva, s-a dat drumul la ura contra imigrantilor, cica ilegali, da de unde, ilegalitatea asta se schimba din pix peste noapte, tuturor minoritatilor, femeilor, orice trece, va faceti ca nu stiti ce se intampla in online, orice e permis si cine indrazneste sa ii puna la punct, sa dam legi sa nu se ajunga mai rau, sa avem reglementari online, sa intarim legile pentru cordoane sanitare, atunci sar ca fripti ca cica sunt cenzurati. Pana si PSD a ajuns wokist la gura astora, USR e stanga radicala, Tusk e leftist, CE e o gloata neomarxista, PE e plin de stanga extremista, von der Leyen e socialista, Merkel e comunista. Weidel vrea sa il scoata si pe Hitler de comunist. Bine ca Vance da lectie de democratie si libertate de exprimare in predica televangelista de la Muchen, plina de dezinformari si rasuciri de evenimente si fapte, cand tocmai atunci Trump mai arunca un atac la presa, ofticat ca AP nu scrie ce vrea el. Bine ca Vance predica despre alegeri anulate, cica pe nedrept, cand CCR a salvat pe ultima suta de metri turma, iar Trump nu a recunoscut niciodata ca a pierdut alegerile, a instigat la atacul de la Capitol si acum viseaza sa mai ia un mandat, caci el e mai presus de Constitutie. De parca nu suntem prinsi intre SUA trumpista si Rusia putinista, doua fete negre ale aceleiasi monede, mai si eram acum in negocierile astea obscure prinsi cu Georgescu presedinte, daca nu se anulau alegerile pentru ce-a facut. Bine, macar ca ciudatii aia, adevaratii comunisti, ca nu sunt de fapt doar niste nationalist-comunisti ca Ceausescu, ca tot il slaveste Sosoaca in PE, AUR SOS POT nu au avut majoritate sa faca guvern. Alta nenorocire. S-a intors lumea pe dos. Unde e surpriza? Nu puteti sa credeti ce? Ati trait sub o piatra?

    • „…duomnu cercetator mi-a dat cu leuca in cap…”

      Autorul are, totuși, foarte multă dreptate. În SUA, virajul spre autoritarism este evident, iar democrația liberală este în mare-mare pericol. Vă voi exemplifica cu câteva știri năucitoare:

      Trendul căutărilor pe internet în zona metropolitană Washington, DC, a fost de-a dreptul uluitor în ultimele săptămâni, reflectând ceea ce pare a fi o panică în creștere în cadrul birocrației federale, în contextul în care președintele Trump și Departamentul pentru eficiență guvernamentală (DOGE) al lui Elon Musk eradichează corupția din organizațiile neguvernamentale (ONG) și din agențiile federale.

      La începutul acestei săptămâni, tendințele de căutare pe internet pentru „Criminal Defense Lawyer” si „RICO Laws” au devenit virale pe X, alimentând speculațiile că elitele politice de la Washington erau în stare de panică. Căutările au coincis cu eforturile DOGE de a stopa finanțarea de către USAID a ONG-urilor care susțineau guvernul din umbră, precum și cu începerea concedierii a zeci de mii de lucrători din diferite agenții federale.

      Între timp au apărut mai multe trenduri de căutare extrem de interesante printre locuitorii din DC, pe măsură ce eforturile DOGE au intrat în regim bestial la sfârșitul săptămânii.

      „Căutările pe internet în Washington DC cresc vertiginos pentru „bancă elvețiană”, „bancă offshore”, „transfer de bani” și „IBAN””, a scris WikiLeaks pe X joi seara.

      Termenii de căutare „Wipe” și „Erase” au crescut, de asemenea, în ultimele săptămâni. Ștergere de hard disk-uri? Dap, termenul de căutare „wipe hard drive” în DC Metro a devenit absolut parabolic. Și „BleachBit” de asemenea!

      Căutările în Washington DC pentru „avocat” au crescut cu 400% (date din Google Trends).

      Mă tem că democrația liberală este, exact așa cum scrie autorul, în mare-mare pericol.

      Detalii:
      The accountability sheriff: Trump & DOGE are in town – and the Deep State criminals who have been misappropriating taxpayer funds for years are in panic mode.

      • Multumiri pt info,domnule Nedelcu!!Cu alte cuvinte Demolition Superman Trump trebuie iertat pt. ce face pe plan extern pt. ca pe plan intern face treaba buna.Nu neg asta,Doamne Fereste dar stau si ma gindesc nu e cam un sofism interventia d- voastra?! Pt. ca pe noi ca europeni ne intereseaza mai mult ce face administratia lui pe plan extern.
        Luindu-ma dupe ce ati scris se pare ca nivelul coruptiei din tara considerata farul calauzitor al democratiei e similar cu cel dintr- o republica bananiera din lumea a 3 -a.Asa o fi dar cu ce ne incalzeste pe noi dupa desfasurarile recente din marea politichie internationala?!
        Putin& comp se pare ca au motive serioase de bucurie….Din pacate pt. noi cei aflati la 2 pasi de Maica Rusia asa ca permiteti sa nu ma intereseze prea mult mărețele realizari pe plan intern ale supermanului portocaliu…

    • @neamtu tiganu _ „Pur si simplu ma sperie gindul”

      Acesta este chiar mesajul articolului, să ne semnaleze că am ajuns în situația în care avem motive să ne speriem.

      Dar, mai mult decât atât, este înspăimântător că avem confirmarea la scară mare (căci am văzut că în statele mici sunt situațiile similare ușor de trecut cu vederea) că o sumă suficient de mare de bani poate finanța manipularea cetățenilor astfel încât aceștia să aleagă contrar intereselor proprii. Astfel, în cele mai înalte funcții ed decizie pot ajunge exact persoanele dorite de finanțator, iar acesta îți poate atinge obiectivele.

      Este întocmai precum o tranzacție comercială în care cineva cu suficiente resurse, aflat la un moment dat într-o poziție favorabilă (dominantă/de forță/avantajoasă în comaparație cu competitorii etc.) are capacitatea de a impune noi reguli de funcționare a pieței, care să-l favorizeze pe el și pe apropiații lui.

      Este mai eficient astfel decât o acțiune în forță, este mai ieftin decât un război.

      • Ma bucur mult ca remarca mea a dus la o dezbatere aprinsa.
        1. USA are mari datorii, are probleme economice, vezi China.
        2. Lumea are nevoie de o America puternica.
        3. Se simte nevoia unei curatenii, si pt asta au votat DEMOCRATIC americanii.
        4. Daca prin „autoritarism” se intelege un fel de dictatura, continuii sa ma impotrivesc cu avint acestei teorii. USA nu a fost, nu este si nu va fi niciodata o dictatura. Sunt motive multiple, de la legile americane, la tipicul cetateanului american si chiar pina la faptul ca f multi au acasa pistoale si mitraliere.
        5. Ca din Ro se vede altfel, tocmai din Ro care-si cauta cu infrigurare un tatuc, e amuzant, dar si trist.
        6. Cred ca politica actuala a USA va duce chiar la intarirea EU.

        • Cu siguranță că Europa va ieși întărită, dar asta nu pentru ca și-o propune Trump.
          Nu știu ce înseamnă „curățenie“, dar dacă asta înseamnă eliminarea discreționară a unor departamente de stat, fără vreun studiu preliminar, am senzația că deciziile se iau ca la IAS când era numit un nou director.
          Nici eu nu cred că SUA s-ar putea transforma într-o dictatură în adevaratul sens al cuvântului. Dar ceva tente de megalomanie aplicată pot exista. Un exemplu: armele alea care, cică, asigură democrația pot fi folosite foarte bine și împotriva ei. Wolverine Watchmen au răpit o guvernatoare, Mrs Withmer, folosindu-se de arme. Erau un grup de câțiva indivizi. Hai să ne închipuim ce ar putea face câteva sute sau chiar mii de proud boys dacă le-o cere cel care i-a grațiat recent. Câteva momente de dictatură ar putea exista, nu așa? 99% dintre cei care se decid să folosească arme sunt convinși ca astfel îndreaptă o greșeală.

  2. Singura mișcare inteligentă în noul context internațional, când reapare tot mai clar spectrul împărțirii lumii în sfere de influență ar fi constituirea unui stat federal european, cu o unică politică externă și de apărare. Altminteri, sub asaltul celor trei coloși, SUA, China, Rusia, firavele democrații ale bătrânului continent riscă implozia. Din păcate, aproape totul e împotriva proiectului federal european, de la ereditatea cumplită a celor două războaie mondiale și până la absurditatea birocrației de la Bruxelles. Orgoliile naționale pitice ale vesticilor și temerile îndreptățite ale esticilor și-ar afla rezolvarea, măcar parțială, într-o construcție
    care să unifice capital, forță de muncă, bunuri și servicii. Teoretic, cel puțin, există o conștiință europeană. Este momentul să se manifeste istoric. Dacă nu, spațiul european va eșua într-o combinație tristă de muzeu și rezervație naturală.

    • @dgontelus _ „Orgoliile naționale pitice ale vesticilor și temerile îndreptățite ale esticilor …”

      Mă tem că nu este vorba despre asta. Obiectivul menționat de dumneavoastră a fost adesea sabotat din interior de către „idioții utili”, „cozile de topor”, „conservele” etc. ale inamicilor Europei.

      Spre exemplu, în România, o cleptocrație, unde majoritatea parlamentară formată din marionetele cleptocraților nu va aproba niciodată un asemenea proiect pentru că le-ar diminua accesul la resurse și i-ar împiedica în realizarea obiectivului lor fundamental, acela de a transfera fraudulos o cantitate cât mai mare de resurse publice în proiprietatea privată a lor și a apropiaților lor fără a fi sancționați.

      …Sau, Austria, care este un stat deosebit de apropiat de interesele Rusiei. Ori Ungaria, Slovacia etc. Curentul aberant „suveranist” este exact cel care subminează construcția UE în vederea slăbirii, șubrezirii ei.

      Inamicii UE s-au asigurat din timp că proiectul pe care îl menționați este în acest moment irealizabil. Dar, puse în fața pericolului iminent, statele UE pot reacționa prin apropiere și consolidare, sau nu. Încă nu vedem un contracurent suficient de puternic pentru a contracara „suveranismul” și nici pe cineva disponibil să investească resursele necesare pentru susținerea lui.

  3. Ati inteles complet pe dos cuvintele lui Vance si aplauzele primite de acesta de la Washington in urma discursurii VPului de la Munchen. Si eu am fost pacalit in primul moment, recunosc, dar sufletul acestei platforme mi-a deschis ochii. (citez aproximativ) JD ne-a pregatit pentru mutarea urmatoare a lui Trump: ingrosarea contingentului american de la Kogalniceanu si Campia Turzii cu (cel putin o parte din) brigada de la Kaiserslautern. Bezelele trimise lui Putin sunt menite sa-i adoarma vigilenta lui Putin. Sa ne bucuram!

    • US Department of Defense (echivalent în Statele Unite cu Ministerul Apărării) are un site propriu, cele mai recente informații militare se găsesc acolo. Vineri, 14 februarie, Peter Hegseth a fost la Varșovia și a lăudat cooperarea militară dintre Polonia și Statele Unite:

      „We see Poland as a model ally on the continent, willing to invest not just in their defense, but in our shared defense and defense of the continent,” Hegseth said.

      https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/4068503/hegseth-lauds-us-poland-alliance-reemphasizes-call-for-nato-countries-to-increa/

      România nu are nevoie să reinveteze apa caldă, e suficient să urmeze exemplul Poloniei. În ziua precedentă, cu ocazia aniversării 75 de ani de la înfințarea NATO, același Peter Hegseth a declarat:

      „NATO is a great alliance, the most successful defense alliance in history,” Hegseth said. „But to endure for the future, partners must do far more for Europe’s defense. We must make NATO great again. It begins with defense spending. ”

      https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/4066810/hegseth-tells-nato-hard-power-provides-deterrence-defense/

      Toate Cassandrele care cântă prohodul NATO fac asta în sprijinul Rusiei. Începând cu BBC și The Guardian și ajungând până pe malurile Bahluiului 😀

    • @judex _ „Sa ne bucuram!”

      Vă dați seama ce bucurie este pe ucraineni când D Trump le spune că a negociat cu Putin direct cedarea a 20% din teritoriul ucrainean.

      ..Și probabil, bucuria va crește și mai mult dacă Putin va pretinde și va primi direct de la D Trump 50% din teritoriul Ucrainei. Nu acum, pentru că Rusia a mai pierdut din energie și resurse cu războiul „de denazificare a Ucrainei” pe care se aștpta să-l câștige în 3 zile? Nu-i nimic, Putin cere încă o bucată din Ucraina peste 2-3 ani, după ce se mai întremează economia Rusiei.

      Desigur, Trump și Putin exclud de la negocieri Europa. Habar n-am de ce…Poate se gândesc că în al treilea mandat al lui D Trump acesta va oferi lui Putin și o parte din Europa de Est?…

      • ”Trump și Putin exclud de la negocieri Europa. Habar n-am de ce…”

        Uită-te la propriile comentarii și ai să ai habar de ce. Chiar crezi că poți scrie non-stop mizerii despre Trump și apoi să te aștepți să te invite la negocieri? Europa e plină de bugetari ca tine și de poilicitieni ca tine. Toate prostiile scrise de BBC și de Deutsche Welle intră în aceeași categorie.

        • …si crezi ca daca Costica ii trimite, ca semn de prețuire, flori si bomboane lui Trump, atunci baza de la Kogălniceanu va beneficia brusc de 100 de mii de soldați americani, ca semn de apreciere pentru cenușa-n cap pusa de Costica? In afara de Kaiserslautern, de unde mai aduce Trump soldați pentru apărarea suveranitatii Ro, sub conducerea înțeleaptă a lui GeoRgescU?

    • @judex – îți răspund aici, pentru că acel articol nu mai e în prima pagină: Urmăresc declarațiile reale ale lui Trump, ale lui JD Vance și ale lui Peter Hegseth, nu relatările și interpretările din presa europeană neomarxistă despre acele declarații. Asta e diferența principală dintre noi.

      Statele Unite au o democrație reală, nu butaforia din țările europene. Politicienii americani se întâlnesc cu publicul, discută liber cu presa și răspund la întrebări directe, dar au pretenția să nu le fie răstălmăcite declarațiile. Așa a ajuns Associated Press să nu mai aibă acces în Biroul Oval și la bordul Air Force One, dar chiar și ei au în continuare acces la conferințele de presă de pe peluza din fața Casei Albe.

      Dreptul la liberă exprimare e prevăzut în Primul Amendament la Constituția Statelor Unite. Asta include și dreptul presei de a relata minciuni. Însă accesul în Biroul Oval și la bordul Air Force One e un privilegiu care poate fi retras oricând.

      • Cum se face ca « democrația reala » a SUA a ajuns brelocul de la centura autocrației lui Putin? Pragmatic: plănuiește Trump retragerea ostașilor americani din Ro si Po (de pe flancul estic al NATO, prima linie de apărare contra rușilor) asta era intrebarea cheie, la care care ai susținut hotărât ca NU: soldații americani de la Kaiserslautern vor fi avansați spre Est, la Kogălniceanu. Mișcarea asta de trupe va stabili care dintre noi a citit mai corect situația. Amintește-ți rolul istoric al NATO in UE si vezi cum MAGA produce azi, brusc, MRGA. Problema cea mai mare a lui Trump este ca încalcă toate tratatele SUA de pe o zi pe alta, fără cel mai mic avertisment, inclusiv NATO. Observa ca MAGA fără soft power pune SUA pe aceeași treapta cu Rusia. China va profita si va sa completa instantaneu vidul de soft power american cu unul chinezesc. Iată cum MAGA devine incet-încet MCGA, cu suportul neintenționat al lui Trump.

    • Simplul fapt ca postezi aici si apoi mergi linistit la ale tale este vea mai buna dovada ca, dimpotriva, prostimea se bucura de democratie la fel ca si ceilalti.

      • omului sarac care vede clasele privilegiate bugetare nu ii pasa de democratie. in loc sa repare aceste lucruri, o clasa politica corupta sustinuta interesat sau neinteresat si de autori ai unor asemenea articole, alege sa ii opuna tot o reactie autoritara prin anulari de alegeri interdictia dreptului de a candida, cenzura platformelor sociale etc etc in vest clasa politica perenizata care mimeaza competitia dar isi paseaza la intervale puterea continua sa sustina iidei utopice unde nu interesul imediat al cetatenilor primeaza si deocamdata doar cu mijloace la limita constitutiei fac aranjamente electorale ca in franta sau parlamentare ca in germania pentru a anula votul unor largi parti ale populatiei

      • Raționamentul lui Tom este următorul:
        – Dacă avem democrație, atunci prostimea are libertate de exprimare.
        – Pe Contributors prostimea are libertate de exprimare.
        – Prin urmare, în România avem democrație.

        Raționamentul lui Tom este o excelentă exemplificare a unei erori logice de tip „Affirming the Consequent”.
        Affirming the Consequent este o eroare logică formală care apare atunci când cineva presupune că, deoarece consecința (partea „atunci”) a unei afirmații condiționale este adevărată, antecedenta (partea „dacă”) trebuie să fie și ea adevărată. Acest raționament nu este valid deoarece adevărul consecinței nu implică în mod necesar adevărul antecedentei; ar putea exista alte motive pentru care consecința să apară.

        Formula logicii vicioase de tip Affirming the Consequent:
        1. If P then Q
        2. Q is true
        3. Therefor P must be true

        Exemplu:
        – Dacă un politician face o treabă bună, șomajul va fi scăzut.
        – Șomajul este scăzut.
        – Prin urmare, politicianul face o treabă bună.

        Șomajul scăzut ar putea rezulta din factori externi, cum ar fi tendințele economice, mai degrabă decât din acțiunile politice.

        Bonus:
        Pe baza aceluiași tip de raționament vicios, dacă luăm în considerare libertatea de exprimare pe care și-a luat-o Constantin Pîrvulescu la al 12-lea Congres al PCR, concluzia ar fi că România lui Ceaușescu era o democrație.

  4. Extremele si de dreapta si de stanga sunt rele. Europa trebuie sa-si apere identitatea, democratia si constructia UE. Cu bune si rele, UE e de preferat in locul unei Europe super-divizate in care aproape toate tarile se razboiesc sau au relatii tensionate cu vecinii si in care nu exista nici o voce unitara.
    Europa trebuie sa-si formeze o armata comuna. Asta inseamna comenzi comune si mai mari de armament, comanda comuna (prin rotatie de exp), politici unitare.
    Tarile din UE sunt cu cateva exceptii foarte mici, sa ne uitam de exp la Albania, Muntenegru, Estonia, Letonia, Bulgaria, Danemarca, Irlanda, POrtugalia, Finlanda, etc. Chiar tari medii ca populatie din UE precum Olanda, Spania, Romania, Polonia, Suedia, etc, nu au sanse singure. Deja rusii si-au bagat coada in unele tari precum ungaria, austria, serbia, slovacia.
    SUA au un deficit enorm, si economia lor nu mai e ce a fost, mare parte din productie a fost mutata in China, Mexic, India, etc. Cel mai mare pericol la adresa SUA il reprezinta avansul economic urias al Chinei.
    Armata americana costa f.mult, e raspandita pe mai multe continente, iar economia SUA nu prea o mai poate sustine. De aceea e si aceasta eficientizare ordonata de trump, desi e posibil ca prin retragere sa piarda mai mult decat castiga …
    E adevarat ca europenii s-au cam lasat pe tanjeala pana acum, crezand ca SUA ii va apara la infinit; dar paradigma de dupa WW2 incepe sa se destrame. Din Europa, doar Ucraina, UK, Polonia, si partial Germania au armate cat de cat substantiale.
    In orice caz, Europa ar trebui urgent sa isi formeze o armata proprie; economia combinata a UE e de vreo 10 ori mai mare ca a rusiei, iar populatia de vreo 3 ori mai mare. Deci o armata europeana serioasa ar fi bine inarmata, si ar putea sa opreasca orice agresiune muscaleasca, chiar fara ajutor american. Deasemenea mare atentie si la razboiul hibrid, informational, asimetric…

    • Chestia cu “armata proprie” a Europei …. nu prea merge ! Polonia este prima tara a EU care a declarat ca nu e de acord ! Dovada de “unitate în gândire și simțiri” ! UȘA este o UNIUNE de state, care INSA formează o tara unită. Europa – cel puțin parțial, așa cum este acum – este o adunătură de tari slabe (DA ! Și Germania sau Franța nu contează ca puteri mondiale, indiferent de pretențiile lor), dar cu mari ecouri pretenții și … mofturi ! Mi-aduc aminte de afirmația lui Eisenhower, comandant suprem al trupelor aliate după debarcare, care întâmpinând dificultăți în conducerea “aliaților”, a declarat ca și-a mai pierdut din admirarea lui Napoleon pentru numeroasele victorii asupra coalițiilor europene ! UE este slab unită și din punct de vedere militar azi nu contează. Armate slabe, slab dotate cu tehnica militara modernă, investiții slabe și fără eficiența în puterea militara – și poate cel mai grav aspect : După câștigarea Războiului Rece, închiderea-desființarea industriei de armament cam în toate statele UE ! Cel mai clar exemplu ? România, tara UE, care nu mai produce nici măcar clasică pulbere, importând-o din Serbia!!! Ca să nu mai amintim de procentele din PIB acordate de tarile UE pentru reînarmare…. Germania, cam 1% ! Și cam la fel Spania …. Păi nu are dreptate Mr. Trump să spună ca UȘ s-a săturat să-i ducă-n spate pe europeni ?

      • @theo. De unde stii ca nu ar merge o armata europeana?! Eu zic ca ar merge si e o necesitate. POlonia nu a zis ca nu vrea o armata a Europei, ci ca acest lucru nu se va intampla prin unificarea armatelor individuale, si a adaugat ca Europa tb sa-si dezvolte capacitatile de aparare.
        Am spus mai sus ca SUA nu mai poate actiona pe mai multe fronturi, si in Europa, si in Pacific, si in Australia-NZ, etc.
        Deci Europa va fi fortata sa isi formeze intr-un mod sau altul armata proprie.
        Nu se poate continua asa cu tarisoare minuscule care au armate separate de doar cateva mii de soldati. Armata europeana poate fi de exp construita pe baza celei ucrainene care are experienta de lupta, si in plus fiecare tara sa dea un contingent din armata proprie. Cel mai important ar fi sa existe comenzi comune de armament, si sa sa dezvolte productia, nu fiecare tara vine cu propriul tanc, propria pusca, etc.

  5. Pentru Stalele Unite, China și Rusia o a patra superputere concurentă nu e deloc de dorit. Statele Unite au fost factorul hotărâtor care a dus la construcția Uniunii Europene, în special a ceea ce astăzi numim Occident. Or, e posibil ca Statele Unite să fi ajuns la întrebarea: pentru ce am construit chestia asta? Ca să avem un rival și un concurent, iar, în anumite circumstanțe, un inamic pe față făcut pe banii noștri? În special germanii au crezut că americanii sunt niște proști pe spatele cărora nemții vor înălța Germania la cer. Despre francezi ce să mai spun? Comportamentul lor față de SUA e de-a dreptul scârbos. Franța există astăzi pentru că a existat Armata Americană, iar cimitirele soldaților americani din Franța dovedesc asta din plin. Toate chestiile astea bineînțeles că americanii le văd. Înșiși bunicii noștri au murit cu visul ca România să fie salvată din ghearele rușilor de către soldatul american. Păi, de unde până unde? De asemenea, China e construită pe tehnologie SUA și export în SUA. Japonia la fel, pe export uriaș în SUA. S-ar putea ca americanii să se fi săturat să construiască americi aiurea pe Planetă în detrimentul propriei lor americi. Eu cred că e de bun simț să înțelegi situația. Deci, să nu ne așteptăm ca SUA să considere Europa un frate de sânge care îți înghite orice și te împrumută cu oricât pentru că ți-e frate. Așa se explică de ce ultimele retorici americane par să sprijine partide europene care vor mai degrabă dezbinarea Uniunii Europene. E vremea ca Europa să-și dovedească europenitatea. Sau e vremea să nu și-o dovedească.

    • Franța există astăzi pentru că a existat Armata Americană
      Și reciproca este valabilă: SUA există și pentru că a existat Franța, care a trimis ajutoare masive revoluționarilor americani în războiul lor de independență între 1176-1783. Din 1778 a existat chiar și Treaty of Alliance între Franța și Armata Continentală a celor 13 colonii. Apoi Franța a convins Spania și Olanda să i se alăture în a sprijini armata americană cu muniție, bani și chiar trupe.

      După terminarea războiului rece, industria cinematografică americană avea nevoie de un nou inamic, iar francezii cu stilul lor de viață, prea neconvențional, prea libertin, prea nonconformist, au fost cea mai bună alegere pentru rolurile de bad boys. Să nu credeți că francezii s-au simțit prea măguliți de astfel de atenție! Cam la fel cum s-au simțit și sătenii din Glod după apariția filmului Borat.

    • @darie: cu scuze, dar, aveti o mare adorație fata de america dar o intelegere si interpretare limitata a istoriei și economiei care face istoria.
      1. SUA a intrat in razboi ca a fost ”zgindarită” de Japonezi, nu neaparat de dragul Europei
      2. Participarea SUA la razboiul european a fost marele cistig al SUA !…de atunci SUA a devenit ”cu adevarat mare” !…i-a permis o dezvoltare nemaintilnita …si o influenta nemaiintilnita !!
      3. Decisiv istoric a fost faptul ca i-a permis sa construiasca prima bomba nucleara !!!…asta i-a dat cvasi-instantaneu statutul de ”baiatul mare” din clasa (dar, a fost suficient de prost ca sa fie furat de Rusia, si care i-a devenit ”competitorul” cel mai puternic….numai si numai datorita detinarii bombei atomice…PINA IN ZILELE NOASTRE !
      3. a finantat (planul Marshall) Europa, si a avut cistiguri imense…DAR A SI AVUT NEVOIE DE O EUROPA PUTERNICA – CONTRAPONDERE LA RUSIA
      4. a absorbit si continua sa absoarba cele mai marii genii ale omenirii si forta d emunca calificata si supercalificata ce au facut economia americii ”mare”
      5. puterea si prestigiul in lume a crescut atit d emult ca li s-a urcat la cap ca ei sunt modelul de democratie si de societate si ca ei sunt ”buricul” universului
      6. …si ultima gaselnita: cred ca nici americanii nu cred ce spuneti dvs.: ca dintre toti concurentii Rusia si China sunt cei mai putin periculosi si deci, trebuie sa scape mai intii de Europa – cel mai periculos…dupa ce ai investit in ea juma de secol

      Cred ca asta nu e solutie de IA (Inteligenta Artificiala) ci de PN (Prostie Naturala)

      Iar la asta : ”Așa se explică de ce ultimele retorici americane par să sprijine partide europene care vor mai degrabă dezbinarea Uniunii Europene” …iar americanii daca erau destepti, lasau Europa in plata Domnului…pa si la revedere….dar nu, ei sprijina partidele (se baga in cocina) care vor dezbinarea europei…cum zice românu: prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.
      cam așa s-ar vedea lucrurile si de pe partea astalalta a Atlanticului.

      vreti s- știți și cum se vede și din Estul_UE ?

    • Aveți o interpretare greșită a bietului meu comentariu, dle Dragostin. Eu nu am lăudat SUA, eu am prezentat faptele. Urmează zile grele pentru Europa. Europa e incapabilă să-și dovedească europenitatea. Ce n-ai făcut 2000 de ani nu vei face nici mâine. Istoria Europei nu e altceva decât un continuu măcel interetnic și interconfesional. Europa a existat pentru că SUA a dorit-o. Marea problemă a Europei de astăzi este că SUA nu mai dorește existența Europei. Consecința va fi că Europa va dispărea ca entitate geopolitică. E opinia mea. Viitorul mă confirma sau nu. Nouă ne place să credem că Europa geopolitică a existat vreodată și există mai ales astăzi, căci aceasta ne convină nouă, românilor și, în general, tuturor popoarelor lipsite forță economică și militară. În realitate, Europa nu există, exceptând entitatea geografică respectivă. Cum susținerea SUA va dispărea, va dispărea și obiectul susținerii. Vom vedea.

  6. „Virajul spre autoritarism este evident”
    Dumneavoastră ați remarcat virajul european din 2020 către regimuri autoritariste, fascistoide, polițienesc-sănătoriste de extracție asiatică (modelul chinezesc era ținut la mare preț, pe față)? Nu? Păi, atunci cu ce ochi constatăm evidența?

  7. Dupa 1990 odata cu terminarea aparenta a Razb Rece, Europa nu a avut nicio viziune. UE a crezut ca prin extindere comerciala, circulatia fortei de munca si crearea de zeci de programe de finantare va aduce mai multa coeziune sociala, economica. Diferentele regionale s- au adancit si cele dintre paturile sociale. Nu este si nici nu va fi coeziune multipla ci tot mai mult suveranism. Fara un sistem financiar si juridic comun care sa stopeze coruptia, minciuna si hotia nu va face nimic. Deja este cam tarziu de pornit pe un alt drum, cu mai putina birocratie, discursuri si mai multa actiune. Insasi Ursula vL ar trebui sa plece prima avand mari suspiciuni de coruptie si americanii au toate detaliile. De aici si reactia SUA la Munchen………

    • La terminarea “aparentă” a războiului rece, Europa, așa cum o înțelegem azi, nici nu exista. De unde deci viziune?
      Cea mai interesantă însușire a UE pare să fie cea a rolului de vinovat de serviciu. Dacă ceva nu a funcționat după așteptările unora, de vină nu sunt visătorii respectivi, nici administrațiile locale sau naționale, de vină este neapărat coana Europa. Ar fi trebuit inventată Europa, dacă ea n-ar fi existat deja. Tot așa cum Orbán l-a “inventat” pe George Soros sau părinții grijulii pe Bau-bau.

      • Ati uitat ca din 1995 au demarate actiuni de preaderare in fostele tari socialiste?!! Si ca unele cerinte au fost proaste din start, functionarii si decidentij UE habar nu aveau de realitatile din aceste tari, ci doar din comentarii trimise de ambasadele lor si catva ziaristi ale unei prese europene, acreditati temporar.

  8. „Putem face analogii cu ceea ce s-a întâmplat în lume […] în anii 1930. La finalul unei crize economice…”

    Îndrăznesc să exprim o opinie diferită. Statele Unite se află într-o perioadă de prosperitate. Criza economică a fost demult, iar atunci nu au existat semne că statul sau cetățenii ar dori să se despartă de principiile democratice.

    SUA se află în poziția de cea mai importantă forță militară și concurează cu China pentru poziția de cea mai importantă economie a lumii. Și totuși, în aceste condiții…

    Prin manipulare, propagandă, post-adevăr și adevăr alternativ, folosind sume imense în acest sens și cele mai sofisticate mijloace tehnice, americanii au fost convinși să-și aleagă în fruntea statului un C Georgescu al lor. S-a ajuns astfel ca la sfârșitul primului mandat, în ciuda opoziției din partea instituțiilor democratice, a „deep-state”, a Justiției și a cetățenilor lucizi, în general, acesta a adus America în pragul insurecției și a războiului civil.

    Or, acesta este contextul în care a izbucnit un curent revizionist, îngrozitor de periculos pentru Europa și pentru întreaga lume.

    Desigur, o ceată bine orchestrată de „idioți utili” și „cozi de topor” oportuniste din România au început să discute despre frontierele României, sub pretextul explicării istoriei. Pericolul este cu atât mai mare cu cât România este de 35 de ani o cleptocrație, ai cărei guvernanți nu au nici un fel de scrupule și sunt dispuși să facă orice pentru a-și păstra accesul la resurse.

    • kamala harris a spart 1 miliard de dolari si a avut mai toata mass media si lumea entertainmentului de partea ei si tu spui ca trump, tarat prin tribunale , hartuit de procurorii lui biden a fost cel cu mijloacele imense. trump este candidatul celor anti establishment, a fost tinta unui atentat si a avut o campanie care s a desfasurat in toata america vorbind de problemele reale ale americanului de rand oropsit de preturile mari revoltat de sumele imense cheltuite de guvern pentru cauze nobile privind cetatenii altor tari, de invazia coplesitoare a migrantilor .
      ipotezele si acuzele voastre daca sunt facute cu buna credinta reflecta o necunoastere totala a statelor unite ale americii

  9. Democratiile liberale sub asalt? Da, de 25 de ani au fost si sint asaltate de armate de profitori de stinga stingii, de socialisti care pling de se rup camesile pe ei de cit de greu o duc cei care produc ceva, altceva decit vorbaraie.

    A, daca va-nchipuiati ca DOGE e creatia lui Trump, asa cum ati aflat abundent din presa socialista evropeneasca, ia uitati putintel aici:
    ––––––––
    https://x.com/KanekoaTheGreat/status/1890091158107570262/photo/1
    ––––––––

    Ia zi, stimate kommentariat, cite dintre prostiile astea au fost si sint sustinute si de Coana Evropa? Cite dintre „Centrele de …”, „Fundatiile pentru …”, „Institutele de …” si tot felul de alti taietori de frunze la ciini exista si pe la noi, ba la Bukres, ba la Bruxelles?

    Ia cu piine, stimate kommentariat:

    Headline: Shocking revelations of USAID expenditures

    1 – The repressive Stalinist style of feminism. When mad matriarchs set about trying to fix the world based on their sense of injustice.
    “A woman simply is, but a man must become. Masculinity is risky and elusive. It is achieved by a revolt from woman, and it is confirmed only by other men. Manhood coerced into sensitivity is no manhood at all.”
    Camille Paglia

    Camille Anna Paglia is an American academic, social critic and feminist. Paglia was a professor at the University of the Arts in Philadelphia, Pennsylvania from 1984 until the university’s closure in 2024.

    Mars, ma, de-aci!

    Ia si niste banuti, sa fie de cosnita:
    The list of projects deemed wasteful by DOGE, as reported by Netzpolitik:

    2- “$78,000 to Palestinian activist group
    Whose chairman was photographed attending an anniversary event celebrating the founding of the Popular Front for the Liberation of Palestine terrorist group

    3- $1 Million for foreign DEI programs
    Including ‘indigenous language technology’ in Guatemala

    4- $3.4 million for Malaysian gay sex app
    Focused on drug-fueled content
    Misto, un app pentru poponari malaezieni 3.4 mln de coco.

    5- $5 million for LGBTQIA+ eating disorder treatment
    Affirming patients’ sexual orientation and gender claims
    Alta, sa-i vindece pe cei cu legebeteala ca nu mai pot minca.

    6- $1.5 million to address racial, ethnic and income-based differences in vasectomy knowledge.
    Asta-i de Nastratin Hogea.

    7- Over $1 million on video game to help LGBTQ youth stop “binge drinking”. Adica nici nu stiu cu cine si-o trag si de-asta beau de rup. Si trebuie un joc video pentru asta?

    8- Up to $3 million to defund the police advocacy group to pursue “climate justice” for convicts. Ihim, puscaria Net zero.

    9- Nearly $500 million for Biden admin’s “environmental justice” advisors
    Juma’ de miliard de coco!

    10- $50 million to a coalition that includes an “immigrant justice” group that pushes voter registration for traditionally Democrat-leaning demographics. Boin, asta-i ca pe la noi cu galetile, faina si uleiu’. Democratie, tata, nu te joci!

    11- $12 million for FEMA “equity” initiatives

    Prioritizing communities with high concentrations of racial and sexual minorities

    12- $114.7 million budget for DEI projects in FY 2024

    Requested by the Pentagon. Asta, Pentagonu’ nu-i kestia aia cu arme?

    13- $2 million consulting contract for “equity”-focused management consulting firm BCT Partners

    To create an “action plan” for Pentagon-run schools

    14- $500,000 for research on “indigenous knowledge”

    A pseudoscience that posits native Indians possess unique insights into the workings of the universe

    15- Over $100 million between 2021 and 2024 on education programs related to “restorative justice, social-emotional learning and DEI”

    16- Instituted an “equity action plan” in 2023
    To advance equity for historically marginalized and underserved communities

    17- Funded performances of play “Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes”
    In which God is bisexual and communists are good, in North Macedonia”. Dumnezeu, presupus Dumnezeul Crestin, e bisexual? V-a luat cineva mintile? Las la o parte ca daca va prezentati cu asa ceva in toata Zona Balcanica, nu doar in Macedonia de Nord, sa fiti multumiti daca scapati cu spitalizare!

    Dar vorbiti in continuu despre valorile crestine ale Europei? Voi? Rusine sa va fie, nemernicilor!

    • Ce inseamna US ala din USAID? Inseamna cumva Ro sau UE/Europa?!
      Mos portocala si echipa lui au mai avut sansa o data, DJT Sr.-45, sa „Drain the swamp”. De ce nu au facut-o atunci?!

      Dvs., ca majoritatea noastra, va blocati in razboiul cultural-identitar(real, de altfel, dar planificat ca distragere a atentiei) si-i scoateti pe sleahta Trump drept marii mardeiasi ai luminii.
      Din nou, ce au facut astia in primul lor mandat, inclusiv in privinta USAID?
      Astia ne pregatesc tuturor, dar mai ales cetatenilor SUA, un feudalism tehno-corporatist tubigtufeil a la „1984+Brave new world” de-o sa ne iasa pe nas la toti – apropo „valori crestine” si clasic-liberale.

      Ia luati si Dvs. cu paine din faina de gandaci niste „valori crestine” ale DJT Sr.-47 – dereglementare decerebrata/liber la inselatorii, mita/coruptie, exploatare de persoane:

      1. „În nota sa internă de sâmbătă, Vought a cerut personalului să suspende toate activităţile de supraveghere şi inspecţie, depăşind astfel măsurile luate săptămâna trecută de Scott Bessent, secretarul Trezoreriei numit temporar de Trump după demiterea lui Rohit Chopra, fostul şef al CFPB.

      CFPB a fost creat în urma crizei financiare din 2008, având rolul de a supraveghea băncile, creditorii ipotecari, furnizorii de transferuri de bani şi alte companii financiare, pentru a preveni practicile abuzive, înşelătoare şi frauduloase. Decizia lui Vought lasă aceste sectoare fără supraveghere federală,…”
      https://www.g4media.ro/administratia-trump-suspenda-activitatea-biroului-pentru-protectia-financiara-a-consumatorilor-cfpb-a-fost-creat-in-urma-crizei-financiare-din-2008-avand-rolul-de-a-supraveghea-bancile-creditorii.html

      2. Liber la mituit fara consecinte penale in SUA:
      https://hotnews.ro/trump-ordona-departamentului-de-justitie-sa-nu-mai-aplice-legea-anticoruptie-care-interzice-americanilor-sa-ii-mituiasca-pe-oficialii-straini-1899273

      3. Proxenetism digital protejat de DJT Sr.-47
      „Cazul fraților Tate a fost adus în discuție pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută și apoi a fost urmărit de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, când s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la München, au declarat trei surse familiarizate cu problema pentru Financial Times.”
      https://hotnews.ro/financial-times-administratia-trump-preseaza-romania-sa-ridice-restrictiile-fratilor-andrew-si-tristan-tate-1903565

      • Iertati-ma, am oarecare indoieli asupra interpretarilor pe care le da presa romaneasca evenimentelor recente din US. Aproape toata presa romaneasca dar si mare parte din presa occidentala si US care e preluata in media romanesti. Iar FT a luat-o de multe ori pe aratura nu o data.
        Om vedea cu pestii aia doi, Tate, ma indoiesc ca subiectul e o precupare pentru Administratia americana, subiectul il gasesc potrivit pentru avocati.
        Cu „supravegherea federala” cum ii ziceti pentru sectorul financiar american nu e atit de simplu precum apare in articolul respectiv.

        Problema de fond e insa alta: presa e vopsita de-a stinga de zeci de ani si-atunci tot ce face dreapta pe undeva prin lumea asta e rau. Nu c-ar fi dreapta vreo sfinta, ca tot politicieni sint si ei, insa nu exista echilibru.
        Intrebare: de ce nu avem dreapta in Parlament? Dreapta, nu intelectuali romani care-au lucrat toata viata la stat si care sint foarte impresionati ca sint contemporani cu ei insisi!

        • Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti „interpretari”.
          E clara decerebrarea: (1)in defavoarea utilizatorului de rand(Jack&Jill from main street, not wallstreet) de instrumente si mecanisme financiar-bancare, cam ca inainte de 2008(revedeti documentarul „Inside job”) si (2)in dauna anticoruptiei (adaugati si faptul ca DJT Sr.-47 a DESFIINTAT „Kleptocapture” dedicat oligarhilor muscali).

          Ca opinie personala, se pregateste un nou 2008 pentru a mana toate oile din SUA in tarcul digital pastorit cu un soi de „everything app”, care, posibil, va include si un sistem de credite sociale a la Xina SI musai „e cu AGI, bos, nu stiti voi d-astea” in drumul catre Iepoca de Aur a transumanitatii.
          Vedeti (a)declaratiile lui Larry Ellison/Oracle despre supraveghere si baza-mamut de date genetice, (b)ale lui Ilya Sutskever/CTO OpenAI despre gestionarea societatilor umane, (c)cu ce se ocupa Palantir si Mithril ale lui Peter Thiel(fostul angajator al lui Vance) si (d)Neuralink-ul/Grok-ul lui Musk.
          Baetzii astia is foarte seriosi, vedeti cazul Suchir Balaji.

          Stanga si dreapta si-au pierdut intelesul clasic cel putin din 2008 in SUA, iar in Ro nu au existat niciodata pen’ca democratura subminabila cu cateva sute de mii de coco(bravo, Vance, la voi a fost subminata si batjocorita cu zeci/sute de miliarde pana acum).
          ===========
          „Cu „supravegherea federala” cum ii ziceti pentru sectorul financiar american nu e atit de simplu precum apare in articolul respectiv.”
          Lamuriti-ne/expuneti-va opinia/perceptia, va rog.

          • Toata lumea ii venereaza pe tipii astia care fac gramezi de bani din software si orice traznaie scornesc face prima pagina si jdamii de interpretari. Ca-i Gates, Ellison sau Sam Altman, autorul unor aberatii numa’ bune de produs cotcodaceli apocaliptice. Mi-am exprimat nu o data opinia ca AI e o bula, o basica si nimic mai mult. Poate fi o unealta dar atit. Nu m-ar mira foarte tare sa se sparga intr-o criza, prea se investeste mult in ceva ce doar promite fara sa livreze: ce sa spun, e mare lucru ca face Photoshop pe telefon sau ca e in stare sa scrie textulete fara idei. Ma rog, lumea-ntreaga e in criza de idei reale si-atunci orice nazbitie e mare noutate. Dar aveti dreptate, baietii astia sint foarte seriosi in a face bani, ce-i al lor e-al lor. Musk face si rachete, fie. Astept insa ca rachetele lui sa fie in stare sa ridice pe orbite inalte cit ridica Saturn 5 acum 50 de ani. Si mai vedem apoi. Pina atunci mai usurel cu hype-ul pe Wall Street, prin California si de-acolo imediat in toata lumea. Ca nu conteaza ca maninci de 2 dolari pe zi, conteaza ca esti membru in „retele de socializare” deci existi si ai personalitate, esti important, ai si pareri. Daca zgirii putin sub poleiala ideile nu-s ale tale ci, vorba lui Umberto Eco, ale unor legiuni de imbecili.
            Ma veti ierta daca nu ma apuc sa scriu despre CFPB, un soi de Agentie pentru Protectia Consumatorului a l’americaine, doar ca ar fi vorba despre Consumatorul de produse financiare. O birocratie in plus care-a prins momentul 2008 sa se infiinteze. N-a facut nimic decit sa existe. IRS e suficient si, inteleg, foarte performant. Cum e gluma pe-acolo, aproape la fel de performant ca moartea.

  10. 1.Intotdeauna democrația și libertatea au fost sub asediu, chiar dacă nu era evident.Oricînd și în orice țară, se poate trezi un ,,orban” să devină un hitler al sec. nostru.Pentru apărarea împotriva lor, Europa va trebui să lupte chiar și cu Trump!
    2.Nimic nu este veșnic, Trump este bătrîn și într-o zi poate să dea ,,dosul”.
    Apoi în 4 ani nu poate schimba o Americă.
    3.Odată cu voluntarismul lui Trump, America va avea pierderi încă nebăniute, deoarece treptat lumea se va suda împotriva lui, tăind avîntul său voluntarist.
    4.Însăși America se va trezi din această efuziune a lui ,,totul pentru America”, constatînd că libertatea este mai presus de orice.Un om care a putut asedia Capitoliul, va fi perceput la un moment dat, ca dușmanul Americii!
    5.Unica soluție pentru Romania și UE este PROIECTUL DE ȚARĂ pe care l-am propus partidelor, PM Ciulacu, Presedintelui, altfel prăbușirea democrației începe de la Romania ,,cucerită” de extremiști.
    6.Dacă proiectul de țară era evaluat și promovat acum 10 ani cînd am cerut-o partidelor și guvernelor, Romania și UE nu se mai aflau ,,în genunchi” în fața lui Trump, caderea economică fiind inexistentă!
    7.Sprijinul pentru evaluarea și promovarea proiectului de țară l-am solicitat și unor oameni de cultură, din business, politicieni, etc. și voi continua acest lucru.Numai noua economie a dezvoltării, conturată de ,,instituționalismul normativ” poate asigura Romaniei ieșirea din stagnare și un decolaj economic-industrial serios.
    8.Sînt convins că oamenii politici și intelighenția romanească (și europeană) vor găsi punctele de rezistență contra avansului extremismului și vom depași, la fel ca acum 100 de ani, asediul lui contra libertății.
    Proiectul de țară, unic și operațional rămîne șansa națională a acestei direcții democratice.
    prof. Căliman I. Eugen
    autor proiect de țară
    tel 0721316019

    • “ 5.Unica soluție pentru Romania și UE este PROIECTUL DE ȚARĂ pe care l-am propus partidelor, PM Ciulacu, Presedintelui, altfel prăbușirea democrației începe de la Romania ,,cucerită” de extremiști.
      6.Dacă proiectul de țară era evaluat și promovat acum 10 ani cînd am cerut-o partidelor și guvernelor, Romania și UE nu se mai aflau ,,în genunchi” în fața lui Trump, caderea economică fiind inexistentă!”
      Ne-a Jenu’ așa-i că ăsta-i un pamflet?
      Nu am citit “proiectul’ de țară” dar îi musai să fie ceva panaceu economic și politic dacă ne salva de la toate cele și încă de acum 10 ani. Eu cred că nici chinezi nu mai aveau curaj să împrăștie Corona prin lume dacă citeau proiectul. Îl copiau repede și îl adaptau cerințelor asiatice și atunci să vezi tu lupte pe “proect”!
      Eu zic ca e bine să perseverați, mai ales ideea de sfârșit cu numărul de mobil! Că nu se știe de unde sare iepurele! Dacă citește Kim Jong Un Contributors și vrea să afle detalii despre proiectul de țară?! Să poată suna direct la sursă!

  11. Pentru mine liberalismul progresist e o alta forma ,mai perfida, de autoritarism ideologic bazata in principal pe ce Gramsci numea hegemonie culturala. Adica o dogma care se impune, prin mecanisme complexe de spalare a creierelor si propaganda, ca adevar absolut. Cine are indoieli sau opinii altele decat cele ale gandirii unice atunci devine reactionar, fascist, putinist, rasist si alte etichete puse de factiunile sistemului. Suna frumos cand spui liberalism dar in blana de oaie se afla doar un alt lup care devoreaza conștiința umana si liberatea autentica. Nu poti fi liber intr-un tarc chiar împodobit cu ghirlande si descris prin cuvinte frumoase dar pazit de cerberii sistemului.

  12. ” Democrațiile liberale sub asalt”? Măi să fie! Asaltul cui? Și, în definitiv, despre ce fel de democrații liberale vorbim? În sensul democrației liberale în sens clasic de tip conservator(Trump) SAU a democrațiilor liberale în sens progresist de tip european?
    Dar da, TOATE democrațiile occidentale sunt sub asalt, dar nu că cineva le-a declarat război ci fiindcă asta este rezultatul noii Revoluții Industriale a Informațiilor, Internetului, Telefoniei și rețelelor sociale care produc ” mai multă libertate” mergând până la anarhie socială. Drept urmare popoarele și statele trebuie să ia măsuri de apărare. Deci, da, democrațiile, TOATE, sunt sub asalt. Iar soluția este CREȘTEREA AUTORITARISMELOR STATALE. Este ceea ce fac democrațiile „conservatoare” și nu fac( încă…) democrațiile „progresiste” de tip european. Aaa, că Rusia, China, Turcia,etc sunt regimuri autoritare nu se pune, ele nu sunt democrații….

  13. 1. Domnul cercetator se inseala. Democratiile liberale nu sunt in nici un caz sub asalt, ci trec mai degraba printr-o perioada absolut fireasca de reflexie asupra sistemelor lor de valori democratice si de audit al situatiei lor contabile unde imaginea de ansamblu arata stagnare economica, deficitele cronice si datorii nesustenabile. Cititorii si contributorii acestei platforme care traiesc in democratiile liberale fie in Europa de Vest sau America de Nord, stiu foarte bune ca libertatile si drepturile fundamentale ale cetatenilor sunt sub asalt de cel putin vreo 20 de ani. Asta bineinteles sub perfidul patronaj al partidelor de stanga, si al politicilor lor desantate neomarxiste, care au cangrenat si uzurpat din interior aceste societati. Incearca sa vorbesti despre un „subiect tabu” (imigratie, dei, climate change, gender, orientul mijlociu etc) in aceste democratii liberale si ai sa vezi ca o sa patesti – FAFO. Vei fi marginalizat, dat afara de la slujba, si in cazuri mai grave si cu conturile bancare blocate.

    2. Ce se intampla acum in democratile liberale din Europa de Vest si America de Nord este de fapt o schimbare de paradigma, si o reintoarcere la valorile traditionale. Ascensiunea partidelor de dreapta cu politici conservatoare si protectioniste peste tot in emisfera vestica este raspunsul sistemului imunitar al societatilor si al culturilor din aceste tari la abuzurile de 30 de ani adresate la integritatea lor. Si e bine ca e asa, pentru ca astfel se mai elimina presiunea acumulata in psihologia maselor. Ideologiile partidelor de dreapta, anti-imigratie, anti-abortion, anti globalization si anti climate change, nu sunt placute, dar sunt reactia excesiva a unor mase disperate pentru schimbare cu orice pret: „Orice, oricine, da’ numai astia nu”.

    3. Nu suntem nici pe departe in aceeisi situatie ca in anii 30′. Democratiile liberale din Europa de Vest si America de Nord se vor insanatosi, si vor redeveni cu adevarat liberale, asa cum au mai fost – dar pentru asta trebuie taiat in carne vie. Daca politicile lui Trump vor da roade in America, ele vor fi copiate si de altii, iar partidele de dreapta vor avea un cuvant inportant de spus in urmatorii 10-20 de ani. Partidele de stanga vor trebui sa renunte la politicile neomarxiste si sa revina cu picioarele pe pamant. Pana atunci media occidentala, controlata de grupuri de interese obscure, o sa ne prezinte imagini apocaliptice care nu sunt.

      • @crivat. Total falsa afirmatia ca „reprezinta o intoarcere la valorile traditionale”. Unele politici sunt normale impotriva agendei woke, cancel culture, etc, dar multe sunt departe de „valorile traditionale”.
        De fapt reprezinta doar o intoarcere a capitalismului salbatic, anti-national, tranzactionist.
        Totul se „tranzactioneaza” peste capul populatiei, de catre niste grupari avide de putere.
        Cine se imbata cu apa rece crezand ca va fi totul bine, este extrem de naiv, ca sa nu spun altcumva…

  14. SUA nu mai este ce era odata. Sub conduceri slabe gen Bush fiul, Obama si Bidden a pierdut pe multiple planuri. A platit pt zeci de baze militare pe glob, a sustinut razboaie in Irak, Afghanistan, Siria, interventii in Libia, Somalia, a primit mii de migranti din America Centrala si de Sud care nu invata si nu muncesc undeva, a sustinut militar Nato, zeci de programe Usaid, etc, deci a acumulat imense datorii. Toate acestea au avut impact negativ asupra nivelului de trai. In plus, a inceput sa piarda teren in fata R.P. Chineze. Acum vrea altceva si este un soc pt toata lumea, invatata cu vechea SUA.

    • …sub conducerea lui Bush Jr., Ro a intrat in NATO. Același Bush deschidea discuția despre includerea viitoare a Georgiei si Ucrainei.

    • Acum 16 ani UE și SUA erau la egalitate. Între timp PIB-ul SUA a crescut cu aproape 50% deasupra UE. În cei 16 ani au fost două mandate ale „slabilor“ Obama și unul Biden. Între ele a fost cel al lui Trump. Trendul ascendent s-a menținut în toate mandatele, dar într-unul a crescut mai ales datoria publică. Ghici în care? În mandatul cel gras bineînțeles.

  15. Nu putem fi uniti atata timp cat nici macar nu suntem invitati la reuniunea de la Paris de astazi. Romania este un stat cheie pe flancul estic al NATO si a ajutat Ucraina constant. Este inadmisibil sa nu fim invitati, insa acesta este efectul absentei presedintelui in ultimii 10 ani, un sef de stat absent, mediocru, care ar fi putut sa faca din Romania cheia de bolta a apararii europene. Modelul tranzactional si bazat pe interese al vest europenilor in raport cu Rusia nu ne reprezinta, de aceea vom prefera apropierea de SUA in detrimentul UE.

  16. Extremismul strică și distruge. Democrația nu e scutită de exagerări și extremism și democrația poartă, în ea însăși, germenii autodistrugerii. Manifestările extremiste ale democrației dau apă la moară oricărui dușman al democrației, oricărui „Mesia” antidemocratic, aflat în căutare de adepți creduli.

    Măsură trebuie să fie în toate, iar lipsa măsurii, într-o direcție sau alta, nu poate face decât rău. Democrația nu e pentru oricine, este necesar ca o națiune să aibă un anumit nivel de educație și instruire, pentru a fi capabilă să distileze mai mult avantaje decât dezavantaje, din democrație.

    Cea mai democratică țară din lume și-a ales un președinte care se dorește, de fapt, împărat. Și se comportă ca unul.
    Europa s-a culcat pe-o ureche, a neglijat să-și construiască o apărare integrată, s-a bucurat la gazele rusești ieftine, a ajutat Ucraina doar cât să nu moară de tot, s-a bazat prea mult pe aliatul de peste ocean, iar acum are emoții și convoacă „reuniuni de urgență”. Suntem dincolo de al doisprezecelea ceas, domnilor, zarurile sunt aruncate, nu ne rămâne decât să vedem ce cade pe masă!

    Să fie doar o întâmplare că Polonia e singura țară est-europeană invitată la Paris? Sau are legătură, mai degrabă, cu faptul ca Polonia a dovedit clar, prin fapte, că-și dorește să facă parte din lumea occidentală și să se rupă de rusia? România, cea veșnic cu fundul în două luntri (cea a Occidentului și cea a rusiei), se miră, acum, că nu e invitată la reuniune, că nu contează, că e posibil ca alții să-i decidă soarta. Serios?!… În condițiile în care, în România, o parte dintre căpeteniile, actuale sau foste, ale armatei și „serviciilor” se uită, galeș, către Răsărit, în condițiile în care e posibil ca un candidat ”artificial inteligent”, autodeclarat pro-rus, să aibă șanse la președinția României, în condițiile în care trompetele rusești răspândesc nederanjate propagandă antioccidentală, credeți că Occidentul ne-ar invita la masă, la niște discuții secrete?!…

    • ”Să fie doar o întâmplare că Polonia e singura țară est-europeană invitată la Paris?”

      Primul ministru al Poloniei e astăzi Donald Tusk, la Bruxelles făcea echipă cu Ursula lui Merkel, de asta a fost invitată Polonia la Paris. Participanții la reuniunea de la Paris sunt interesați de continuarea războiului, pentru că Rusia câștigă teren în prezent.

      • Polonia a cheltuit pe înzestrare miltară peste 4,5%, anul trecut, și-a epurat conservele rusești din armată și servicii, exportă în UE mai mult decât importă, nu-și neglijează capacitatea de apărare, are o atitudine orientată, fără echivoc, către Occident, are o atitudine tranșant anti-rusă, reușește, cumva, să nu-și spele în public rufele politicii interne, dovedește că e capabilă de un proiect de țară ș.a.m.d.
        Dă impresia unui partener în care poți avea încredere, nu ziceți?…

  17. Romania, SUA, Anglia, Franta sau Germania sint oligarhii, ca orice alta republica. Intr-o democratie, pe linga vot liber, libertate de exprimare, ar trebui ca deciziile sa fie in interesul majoritatii, cu exceptia cazurilor protejate de constitutie. Oligarhiile sint și ele diverse, in functie de interesele oligarhilor, ce pot fi convergente sau divergente. Acestea din urma duc la o societate in care exista si libertate de opinie si vot liber, insa deciziile nu tin cont de interesele majoritatii cetatenilor. O economie competitiva, de piata, in care oligarhii concureaza între ei, va aduce o societate cu aspecte democratice, pentru ca fiecare oligarh urmareste ca drepturile sa fie respectate, pentru ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului, ceea ce l-ar falimenta.

  18. @ :) 20/02/2025 La 13:08

    Incercati sa introduceti in perceptia Dvs:
    – diferenta dintre AI (secretara „usor autista si visatoare” disponibila publicului, acum, moca si pe bani) si AGI
    – preventie si interventie post-factum, apropo biroul ala vs. IRS.
    Va multumesc pentru dialog.

    • Imi face placere un dialog argumentat, fie el si contradictoriu, asa incit am si eu a va multumi.
      Acuma:
      – o secretara nu mai e de multa vreme o cineva care face cafele si trimite faxuri, aduce mape la semnat scl, astea sint lucruri pe care un automaton le poate face si nu cere concediu de maternitate si camera separata in deplasari, nici nu da iama in duty free in aeroport. Da, poate fi ochii si urechile managerului si in firma si afara, it’s in her nature so to speak :))). E mai degraba un soi de vames al timpului managerului. Vremurile la care era doar o forma inferioara de viata dar cu aspect „angajant” in anticamera „sefului” si un soi de cerber cu fusta scurta si coc s-au dus. Dar asta o fi de la mine, am facut in asa fel incit nu interactionez cu companii de stat.
      – experienta arata ca oamenii din finante sint deosebit de creativi atunci cind pot sa traga spuza pe turtele proprii, indeosebi daca-i cheama bancheri. Sistemul e croit in asa fel, pentru noi, astia mai micuti e un soi de legare de glie. E suficient sa cititi cu atentie ce scrie cu litere mici cind va deschideti un cont bancar. Ei au toate drepturile si inca orice alte interpretari le convin iar dv, clientul, aveti dreptul de a le plati serviciile. (Nu vreti sa stiti citit idioti puteti intilni la etajele superioare ale unor banci. Sint doar putin mai spalatei, atita tot). Daca este asa atunci o birocratie oarecare indiferent cum se numeste nu poate face mare lucru decit post factum. Exact ca IRS. Si-atunci ce rost a avut cealalta birocratie?
      Dar ca veni vorba, sa nu-mi uit critica zilnica la adresa birocraturii de la Bruxelles: cine ii controleaza pe aia si cum? Ca aia sint banii nostri, ai contribuabililor europeni, n-a venit nici Ursula cu bani de-acasa, nici Muresan, nici insul ala, Tarziu, nici kreatura aia Sosoaca si cine draci sa-i pieptene mai e prin adunatura aia. Iar la sfirsitul mandatului astia vor avea la tescherea un milion de iepuroi basca bulendrele. Pentru ce, ma rog? Ce reprezinta toti astia acolo, ca Romania cu siguranta nu! Exista o posibilitate ca oamenii astia sa fie cenzurati in ce fac? Dar sa fie trasi la raspundere? Nu? Perfect, ne-am scos. Traiasca si Infloreasca Scumpul Nostru Continent, Europa Socialista!
      Rant over ca mi se face greata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dorin Dobrincu
Dorin Dobrincu
Istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995). Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională. A fost director general al Arhivelor Naționale ale României (2007-2012). Este membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro