sâmbătă, septembrie 14, 2024

Democratizarea producției de energie – pentru o autonomie energetică locală și regională

Vremea a adus SEN în prag de colaps

Sâmbătă 18 noiembrie a fost cod roșu de vânt în Dobrogea și Reactorul 2 de la Cernavodă s-a decuplat automat. A urmat decuplarea turbinelor eoliene tot din cauza vântului prea mare. (Pentru juriștii, filozofii și „expertii” în schimbări climatice care își dau cu părerea în politici energetice, inginerii spun că există limitari ale turbinelor eoliene și pentru vânt slab și pentru vânt puternic, uneori și pentru termeraturi prea joase.)

Fig. 1 – Parametrii SEN sâmbătă 18.11.2023 la ora 18.24 sursa: Transelectrica)

Cu 20 de minute mai devreme parametrii SEN aratau dupa cum urmează:

Fig. 2 – Parametrii SEN sâmbătă 18.11.2023 la ora 18.04 sursa: Transelectrica)

Din Graficul 1 se observă:

  • Decuplarea Reactorului 2 înainte de 18.30
  • Decuplarea treptată a turbinelor eoliene, începând cu ora 14.30, pentru care estimarea de producție era de 2.800 MW și s-a ajuns în câteva ore la jumătate – 1.400 MW (din cauza vântului puternic)
  • La ora aceea solarul nu funcționează
  • Imediat s-a produs o scădere a exportului cu aproape 1000 MW. (Din cate știm, exportul din ultima perioadă se realizează către Ucraina, care trece printr-o perioada de sărăcie energetică după ce Federația Rusă i-a distrus treptat capacitatile de producție și de transport ale sistemului electro-energetic.)

Reactorul 2 a fost resincronizat dar Cernavodă tot sub 800 MW funcționează și după mai mult de o săptămână.

Situatia meteo s-a repetat după o săptămână și o zi, duminică 26 noiembrie. Iar a fost cod roșu de vânt, dar de data aceasta au fost temperaturi mult mai joase și a nins așa de mult încât au fost închise toate drumurile naționale și locale din Constanta, Tulcea, Brăila și Galați.

Marea problemă a fost că luni 27 noiembrie la ora 10 peste in peste 177 de localitati mai existau 150.000 de gospodarii care aveau întreruptă energia electrică și majoritatea sunt pe „coridorul de vânt” (singurul) al României. Luni seara erau 363 locaitati și aproape 238.000 de gospodarii decuplate din cauza căderii a 175 linii de medie tensiune, care aparțin operatorilor de distribuție.

Fig. 3 – Parametrii SEN duminică 26.11.2023 la ora 14.35 sursa: Transelectrica)

De data asta se pare că problemele cu energia eoliană au fost mult mai mari deoarece începând cu ora 02.00, când produceau peste 2500 MW, acestea au început să fie decuplate până la cateva sute de MW din acelasi motiv: vântul prea puternic.

Mai observăm că pentru aceeași zi de duminică cu viscol și zăpadă, energia solară pe tot parcursul zilei a fost aproape de zero.

Dacă analizăm producția din ultimile două săptămâni, observăm ca SEN se bazează pe câteva capacități care produc energie securitară în bandă: aproximativ 1000 MW pe cărbune, aproximativ 1500 MW pe gaz și aproximativ 1350 MW pe nuclear. La acestea SEN se ajută cu energia hidro care este în medie 2500 MW. 

Norocul nostru a fost că aceste fenomene meteo s-au produs în zilele de weekend când consumul este destul de mic. Colegul de Contributors, Cătălin Dragostin, se întreba zilele trecute ce s-ar fi întâmplat dacă vântul puternic (peste 100 Km/h, înseamnă tăria unui uragan) ar fi fost într-o zi de miercuri, când necesarul de consum de energie electrică este mai mare. Probabil că erau decuplați de la SEN marii consumatori industriali sau regiuni întregi.

Am întânit și primari luminați

Există multe întreruperi de energie electrică în mediul rural. Eu trăind în București, sunt rupt de „Romania profundă” și încerc să ies cât se poate de des pentru a avea contact cu persoane din diverse regiuni și diverse medii. Am trei exemple de primari care s-au gândit la o autonomie energetică deoarece există sărăcie energetică în localitățile pe care le păstoresc.

În 2020 am vizitat Primăria Ciugud unde l-am întâlnit pe probabil cel mai cunoascut primar de comună din Romania: Gheorghe Damian. Înainte de pandemie Ciugudul avea stații de încărcare a automobilelor electrice din energie fotovoltaică.

Anul trecut l-am cunoscut pe primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, care își punea problema unei solutii de stocare a energiei hidro și solară. Anul acesta, a organizat o întâlnire cu cațiva ingineri de la Universitatea Tehnică din Iași pentru a dezvolta o soluție nouă de stocare de energie electrică.

Anul acesta printr-o împrejurare fericită l-am cunoscut pe primarul comunei Arpașu de Jos, Constantin Văcariu, care era extrem de îngrijorat din cauza întreruperilor dese de energie electrică și își punea problema înființării unei capacități mici locale de energie electrică. Cu câteva luni înainte, luase contact cu Dumitru Chisăliță de la Asociația Energie Inteligentă care îi prezentase o soluție de obținere de hidrogen folosit pentru o instalație mică de cogenerare.

Există destul de multe UAT-uri care au devenit prosumatori cu capacități de producție de energie electrică solară, producție care a dus la eficiența energetică mărita a instituției administrației locale și la scăderea substanțiala a cheltuielilor cu energia. Cei trei primari cu care am stat de vorbă aveau probleme cu asigurarea energiei electrice și termice pentru clădirile pe care le administrau și doreau rezolvarea urgentă a asigurării măcar a energiei termice pentru școlile de pe raza locatităților pe care le conduceau.

Nu este prima dată când tratez problema sărăciei energetice locale. Sărăcia energetica este endemică în România dupa 15 ani în care de fel de fel de cetățeni care au ocupat jilțul de la ministerul de resort sau tronurile de la ANRE nu s-au preocupat de starea industriei energetice naționale. (Se pare că avem noroc din vara asta cu Sebastian Burduja, primul ministru care a înteles ce trebuie să facă!) De sărăcia energetică naționala a scris și profesorul Chisăliță aici, acum cateva zile, domnia sa ocupărdu-se prin programul „Energie pentru viata” de rezolvarea punctuală a gospodăriilor fără energie electrică și generând un parteneriat cu Ministerul Energiei prin care se dorește inventarierea locuințelor fără acces la o rețea de distribuție de energie electrică și găsirea de soluții pentru combaterea sărăciei energetice.

Există regiuni mari în România și multe localități de dimensiuni mici și medii care nu au capacități de productie de energie electrică și termică.

Nu trebuie decât să amintim că Uniunea Europeană, prin planul de eliminare a emisiilor de carbon și a poluării, va interzice începand cu 2030 arderea în sobe a biomasei deoarece aceast proces are cel mai mic randament dintre toate soluțiile de încălzire.

Marea problemă pe care România trebuie să o rezolve este acoperirea cererii de energie termică, cunoscând că aceasta este cea mai mare parte din mixul energetic național primar.

Fig. 4 – Mixul energetic primar al României pentru 2022 (sursa: Dumitru Chisaliță)

Fig. 5 – Sursa de încălzire și ponderea consumurilor energetice în gospodării (sursa: Dumitru Chisaliță)

O noua arhitectură a energiei

Când a fost proiectat sistemul energetic național s-a ținut cont de planurile de dezvoltare industrială din anii 50 ai secolului trecut și acesta s-a bazat pe amplasarea de capacități de producție mari în zonele cu resurse energetice sau cu consum mare de energie. Uitându-ne la distribuția capacităților, acestea se află în sud, în judetele Gorj (CEO), Prahova (rafinârii) sau Vâlcea (Oltchim). Pentru echilibrare s-au amplasat hidrocentrale în locurile propice din Alba, Argeș, Bacâu, Bihor, Caraș Severin, Hunedoara, Mehedinți, Neamț, Olt, Sibiu și Vâlcea.

Observați (în harta de mai jos) că cele mai multe capacități se află în sudul țării, nordul și estul aflându-se într-o mare sărăcie energetică.

Vedem că operatotul de transport (Transelectrica) și operatorii de distribuție nu sunt în stare de a menține retelele în funcțiune. Cu sau fără cod roșu. (Aici trebuie să fie întrebați cei de la ANRE care sunt motivele pentru care investițiile, în special a distribuitorilor, au fost făcute aiurea.)

Dacă ne uităm cu atenție la ceea ce se întâmpla în Ucraina, care are un sistem electro-energetic destul de asemănăor cu al nostru, vedem că Federația Rusă a reușit să-l distrugă fără prea mari eforturi. Noi l-am distrus singuri deoarece nu s-au făcut investiții în noi capacități de producție și în sistemele de transport și distribuție.

Constatam (în Ucraina) că problema alimentării cu energie a fost rezolvată acolo unde s-a putut de către autoritățile locale care au improvizat fel de fel de capacități de generare de energie electrică și termică pentru a putea acoperi nevoile urgente.

Soluția s-ar putea afla în mâna primarilor cărora le pasă de soarta localitțăilor pe care le conduc.

În mediul rural sunt convins că rezolvarea o poate aduce orice tehnologie care să folosească biomasa sau agrobiomasa. Spun acest lucru după ce am văzut funcționând o astfel de instalație demonstrativă construită de specialiștii de la Grupul Wing, în colaborare cu Universitatea Politehnică București, care are ca materie primă agrobiomasa și genereaza energie electrică. Materia primă poate fi de fapt orice deșeu care conține celuloză sau plastic, ambele bogate în carbon și hidrogen, care poate produce diverși combustibili (verzi) sau hidrogen, având atașată o solutie de stocare a carbonului și a altor elemente chimice. (aici mai avem un exemplu european de energie regenerabilă care nu folosește tehnologii monopolizate de China)

Pentru urban soluția nu poate fi decât refacerea sistemelor de alimentare centralizată cu agent termic (SACET) deoarece Uniunea Europeană îi acordă importanța cuvenita acestei tehnologii alocând fonduri pentru cogenerare. Aici Ministerul Energiei are competența de a atragere și distribuire a fondurilor și a construirii unor astfel de sisteme. Nu cred că ar fi o problemă în a înființa o companie națională specializată în termoenergie care să înființeze, să atragă fonduri și să gestioneze astfel de sisteme și care ar contribui și la umplerea lipsurilor de capacități de energie electrică și la autosuficiența energetică locală și regională, companie care ar preda ulterior SACET-urile înființate UAT-urilor pe care le deservesc.

Care este nivelul de sărăcie energetică regională

Din site-ul ANRE am preluat informațiile privitoare la toate capacitățile ce se află în funcțiune în 2023 și le-am organizat pe județe și pe tipul de combustibil.

Observăm că există judete care nu reușesc să-și acopere necesarul de energie electrică.

Județele sărace energetic să află în Moldova și Transilvania, existând 26 de judete care au capacități securitare extrem de mici sau nu au deloc, bazându-se pe energia produsă în sud.

Fig. 6 – Distribuția georgafică a capacităților de producție de energie electrică (sursa: Cosmin Păcuraru

Tabele de mai jos trebuie să pună pe gânduri consiliile judetene și primăriile și în special Ministerul Energiei care răspunde de buna funcționare a sistemului energetic național și care trebuie să genereze în cel mai scurt timp o strategie energetică realistă care să acopere și energia termică și energia pentru transporturi și care să țina cont de securitatea energetică națională, pe care astăzi nu o avem! Sa nu uităm că ministru Burduja a definit energia ca sigură, ieftină și (dacă se poate și) regenerabilă.

 total securitar regenerabil
Alba391,511,9379,6
Arad109,073,535,6
Arges601,85,4596,4
Bacau283,332,7250,6
Bihor496,9196,3300,6
Bistrita-Nasaud59,159,1
Botosani32,48,823,6
Braila108,71,8106,9
Brasov211,660,8150,8
Bucuresti635,6632,03,6
Buzau132,414,8117,6
Calarasi57,76,051,6
Caras-Severin282,7282,7
Cluj405,839,6366,2
Constanta3.065,51.413,11.652,4
Covasna23,817,36,5
Dambovita135,32,7132,5
Dolj84,084,0
Galati415,8210,0205,8
Giurgiu215,317,6197,7
Gorj2.848,72.600,5248,2
Harghita26,14,921,2
Hunedoara669,7150,0519,7
Ialomita149,2149,2
Iasi124,1108,815,4
Ilfov8,88,8
Maramures38,80,438,4
Mehedinti1.490,422,01.468,4
Mures341,5306,035,5
Neamt337,421,6315,8
Olt455,10,6454,5
Prahova1.226,6963,7262,9
Salaj10,510,5
Satu Mare85,03,481,6
Sibiu220,34,0216,2
Suceava95,470,325,1
Teleorman27,90,827,1
Timis86,128,257,9
Tulcea836,70,5836,2
Valcea1.334,4200,01.134,4
Vaslui86,112,273,9
Vrancea125,881,044,8
Total18.372,97.323,311.049,7
 nuclearhidrocarburicarbunebiogazbiomasageotermalc rezidualadeseurihidroeoliansolar
Alba    11,902   359,611,58,5
Arad 71,84 1,618    0,435,2
Arges       5,4562,234,2
Bacau 32,725      232,60,317,8
Bihor 191 1,131 0,054,1 232,268,4
Bistrita-Nasaud        38,420,7
Botosani 8,8      20,23,4
Braila 1,84      73,333,6
Brasov 60,785      49,4101,4
Bucuresti 628,416 3,6    3,6
Buzau 12,502 2,26    77,828,011,9
Calarasi 5,4 0,635    51,6
Caras-Severin        222,859,10,8
Cluj 28,46  11,164   309,90,356,0
Constanta14130,02 0,12    10,01.638,34,1
Covasna 2,26  15   6,5
Dambovita 2,223 0,5    68,164,4
Dolj 0      84,0
Galati 210      40,0164,51,3
Giurgiu 17,604      8,1189,6
Gorj  2600,5     217,131,0
Harghita 4 0,8260,06   11,99,3
Hunedoara  150     518,31,4
Ialomita        1,6132,015,6
Iasi 8,765100     0,410,05,0
Ilfov        8,8
Maramures   0,37    33,15,3
Mehedinti  22     1.440,228,2
Mures 306      7,228,3
Neamt 13,8  7,778   315,30,5
Olt       0,63390,563,9
Prahova 963,345 0,33    110,1152,8
Salaj        10,5
Satu Mare   1,8371,6   2,379,3
Sibiu 4,049      174,80,640,8
Suceava 7,95 2,97459,392   24,60,5
Teleorman   0,75    27,1
Timis 7,50419,70,999    2,655,4
Tulcea   0,527    821,814,5
Valcea  200     1.125,68,8
Vaslui 11,746 0,5    73,9
Vrancea 21,6 59,392    34,51,29,1
Total14132622,6343092,278,369106,8960,054,16,036.641,93.014,61.393,1

Distribuie acest articol

57 COMENTARII

  1. „Nu cred că ar fi o problemă în a înființa o companie națională specializată…”

    Nu am nicio îndoială că România are o excelentă experiență în crearea de organisme care toacă bani publici (o „super-agenție” pentru risipit fonduri tocmai a fost constituită), iar verișori, prietene și fini ai politicienilor, care încă nu și-au găsit un locușor liniștit al lor, mai sunt.

    Ce nu înțeleg este cum oare de nu le-a trecut prin cap și vecinilor din Ucraina, „care are un sistem electro-energetic destul de asemănător cu al nostru, [pe care] vedem că Federația Rusă a reușit să-l distrugă fără prea mari eforturi” să construiască niște centrale termo-electrice locale pe bază de bălegar ?!

  2. Felicitari pentru aceasta documentatie de sinteza. Din pacate dupa 1990 toti presedintii de tara, guvernele, ministrii nu au aplicat mecanismul descentralizarii. Asa in cat fiecare regiune ori judet sa detina sisteme proprii de producere a energiei electrice. Mai toti se bazeaza pe SEN. Iar privatizarea distributiei energetice a fost un esec. Cate unitati noi a construit Enel niciuna. Nici nu a realizat tot ceea ce era scris in contract, acum si a luat jucariile si a plecat.

  3. Trebuie sa va documentati mai bine, deoarece judetul Dolj inca mai are doua termocentrale la Craiova si Isalnita, pe lignit!
    In plus, este mult de comentat despre cogenerare, centrale eoliene si solare, care este situatia actuala si ce ar trebui realizat pentru o energie electrica suportabila de consumatori si suficienta, in acelasi timp.
    A bon entendeur, salut!

  4. Pentru juriștii, filozofii și „expertii” în schimbări climatice care își dau cu părerea în politici energetice, inginerii spun că există limitari ale turbinelor eoliene și pentru vânt slab și pentru vânt puternic, uneori și pentru termeraturi prea joase.

    Inginerii spun ca limitări există pentru orice tehnologie. Ele se datorează unui raport acceptabil între costuri și riscuri. La o adică se pot construi eoliene care să reziste la cele mai puternice vânturi sau la cele mai scăzute temperaturi. Dar costul acestora ar fi imens în raport cu probabilitatea să fie supuse prea des la astfel de intemperii.
    Însă tocmai aici e clou-ul: creșterea temperaturii medii globale înseamnă de fapt acumulare de energie potențială în sistemele termodinamice “atmosfera” și “hidrosfera”, ceea ce mărește riscul unor evenimente climatice excepționale. Tehnologiile clasice măresc acest risc, cele neconvenționale îl reduc. Dar nicio tehnologie nu e absolut sigură și nici excepționalul climatic nu va putea fi complet evitat.
    Reducând însă riscul unor catastrofe climatice și mărind producția de eoliene, se poate ajunge la un preț sustenabil al energiei și dpdv al mediului. Probabil combustibilii fosili nu vor putea fi înlocuiți complet, dar niște emisii limitate pot fi mai ușor și deci cu costuri mai mici compensate. Suntem abia la început de drum.

    • @Hantzy

      Corect, este inceput de drum, iar omenirea gaseste, de obicei, solutii, la provocarile existentiale.

      Atenuarea undelor de viitura, regularizarea cursurilor de apa cu probleme pot fi facute avand in vedere si valorificarea potentialului hidroenergetic. Perioadele indelungi de seceta, intrerupte de precipitatii de mare volum in timp foarte scurt impun acumularea apelor pluviale si utilizarea lor ulterioara, atat pentru irigare cat si (de ce nu?) pentru producere de energie electrica.
      Conversia energiei electrice, produsa excedentar, in energie chimica, potentiala sau de alta natura si reconversia in energie electrica, atunci cand este nevoie, se va putea face la nivel zonal, local sau chiar la nivel de gospodarie individuala.
      Nu ne putem astepta ca o schimbare de paradigma sa se faca fara „trepidatii”, dar solara, eoliana si energia hidro, dublate de solutii flexibile de stocare si conversie, imi par mie a fii vedetele viitorului energetic al omenirii.

      • Asa cred si eu, că soluțiile regenerabile vor fi, într-adevăr, viitorul energetic al omenirii.
        Provocarea este de a găsi o modalitate facilă de acumulare a energiei.
        O soluție pe care autorul ei, Profesorul Franz Josef Ulm de la MIT, o numește „democratică” este un amestec de beton cu particule de funingine care funcționează ca un supercondensator, acumulând energie nu pe baze chimice, precum bateriile, ci într-o diferență de potențial, ca orice condensator. Betonul astfel preparat poate fi utilizat la construcția imobilelor, a fundamentelor sau a străzilor. Și astfel se poate obține curent pentruelectrocasnice efectiv din perete sau pentru autovehicule direct din șosea. Accesibil, ieftin, promițător!

  5. O varza, nu am înțeles nimic.
    Cine, ce, unde face?
    Cât despre biomasa știți părerea mea, o mare utopie, energia a devenit abundenta odată cu creșterea densității energetice a combustibililor. Să revenim la 600 – 800 kcal/kg cat are biomasa înseamnă o reîntoarcere în Evul Mediu, înaintea revoluție industriale. Hai sa le ardem in locomobila atunci! Mai bine îngrop paiele că am mai mult de câștigat pentru recolta viitoare.

    • Clar și concis.
      Să nu uităm că ” biomasa” e ultima reduta a celor care nu prea pricep ce e un sistem energetic național, cum funcționează, cum se produce și de unde „suge” curentul cotidian pentru a nu avea pauze, căderi de sistem.
      Noutate, insăși ministrul a declarat că aduce o firmă americană ( tot un fel de SRL ca nucleara NuScale ) să alimenteze cu biomasa o fosta centrala pe cărbuni.
      ( firma respectiva produce etanol din trestie de zahar. Deșeul e uscat, compostat , mărunțit ca pellet și se obține combustibil cică bio. )
      Câtă biomasa va fi necesară zilnic la acest proiect, nu are nimeni habar. Nu se știe de unde biomasa.
      Ca comparație, cu lignit, erau necesare mii de vagoane zilnic. Mii .
      Neimportant când cauți disperat investitori care sa vina cu banii, tehnologia, proiectul și construcția pentru gloria propagandei de partid și a personajului.

      Eu mă întreb mereu, cum ar reușii Transilvania să producă singura electricitatea de care are nevoie. Cu ce tip de centrale, unde și mai ales, pe banii cui ?
      Ușor de dat din gura când 33 de ani ” ai noștri” nu au reușit nici măcar să pornească un nou grup energetic pe gaz metan la Iernut. Unde grupurile din Cehoslovacia și URSS, încă mai funcționează dar așteptând obștescul sfârșit .
      Au 60 de ani și cel mai „tinăr” grup are 57 de ani.
      Românii sunt pensionați la așa vârste. Grupurile energetice NU.
      Cred că în România lucrului bine făcut 😄 căruța se pune înaintea cailor , boilor. La alegere.

    • „O varza, nu am înțeles nimic.”

      E normal, nu va alarmati.
      Ideea articolului asa cum rezulta din titlu este sa obtinem energie prin vot democratic ca sa fim autonomi adica fara stat; cel mult niste regiuni ale… ma rog , regiuni. Dar productia sa fie democrata.
      Deoarece productia de energie se defineste prin libertate , democratie , justitie sociala si drepturile minoritatilor sexuale. Nu prin randament , costuri, fiabilitate , resurse si alte prostii .

      Daca nu ati inteles nimic este in intregime vina dvs: ati cautat sa intelegeti cand trebuia sa credeti. Repetati dupa mine: daca e cu democratie , e de bine. Cu cat e mai multa democratie , cu atit mai bine.

      P.S. Nu numai productia de energie ar trebui sa fie democratizata ci si productia de cereale. Tot asa , pentru autonomie. Dvs spre exemplu cate tone la hectar ati vota ?

    • Vedeti că ati indicat o valoare de 5-6 ori mai mică. Paiele au 4 KWh-chimici adică 4* 860,42 = 3441 kcal iar lemnul uscat cam cu 30 % mai mult.

  6. ,,Pentru juriștii, filozofii și „expertii” în schimbări climatice care își dau cu părerea în politici energetice, inginerii spun că există limitari ale turbinelor eoliene și pentru vânt slab și pentru vânt puternic, uneori și pentru termeraturi prea joase ”

    Numai pentru poporul roman nu exista limitari ale consumului . Inclusiv de energie electrica . Consumam ca turbatii ca sa facem , de exemplu , cit mai mari veniturile din taxe , accize , impozite , …. la bugetele publice tilharite de guvernanti .

  7. Autodistrugerea este obiectivul nr. unu al UE și implicit distrugerea națiunilor europene. Deja în școlile din Vest, lecțiile despre fizica cuprind automat și noțiuni despre eficienta energetica. Exemplu: „ce lampa este mai eficienta energetic, cea care pierde căldură 90% sau cea care pierde 10%? ” sau „din ce elemente componente este formata o centrala eoliana?” sau „analizați ce aparat consuma cel mai mult și cum putem eficientiza energetic aparatele electrocasnice”. Asta în contextul în care Tov. Ursula a introdus noi criterii de eficienta energetica AAAA+++ sau uscatoarele cu tambur nu știu de care. Adevarul trebuie spus intr-un final: Europa nu mai are energie, importul de hidrocarburi rusesti fiind minim după 24.02.2022, iar importul de gaz lichefiat american sau norvegian costa enorm. Soluția pe care au gasit-o „expertii” eurocrati consta în moristi de vânt și panouri solare, doua surse de energie instabile, dependente de fenomene naturale 100%. Dacă vom avea o iarna grea, sincer nu știu pe unde va scoate UE camasa. Speram ca se va încheia războiul din Ucraina, iar Rusia va reîncepe sa exporte gaze către prietenii ei europeni.

    • Bai Ivan, Rusia e un cancer pentru „prietenii ei europeni ” de 300 de ani incoace. Eficienta energetica invatata in scoala are rostul ei, dincolo de prostiile verzilor. Optimizarea si eficienta energetica , la fel ca educatia legata de finante si bani (la care românii nu stau chiar bine ) sunt fundamentale pentru a ajunge la un grad de civilizatie corespunzator secolului asta. Rusia, daca nu ar fi avut access la petrolul asiatic ar fi fost un stat de cersetori avand in vedere ca pe jumatatea nordica la teritoriului la vest de Urali, nu se poate face agricultura la scara mare fara investitii masive.
      Rusia trebuie eliminata din nordul Mārii Negre astfel incât sā putem trāi in pace in sfârsit. Rusia e o mizerie de stat , inapoiat in mentalitate dar arogant si pervers. Toatā sārācia din Estul Europei, i se datoreaza in mod direct, incepând cu sfârsitul secolului XVIII pânā in zilele noastre, când a tinut jumātate de continent pe picior de rāzboi incontinuu. Dorinta de dominatie a Europei nu mai e un secret de mult. Cretinii de la Kremlin o spun rāspicat chiar si astazi.

      • @Ivane mai pune mana pe carte și apoi vino aici sa îți dai cu părerea. Geme planeta de ecologiști ca tine care n-au citit în viata lor un rand dintr-un studiu științific adevărat, nu din ala plătit de Ursula and Co. pentru a-și justifica ideologiile verzi.

    • „Petrolistii”, statele bezinarie, anti-ecologistii au cosmaruri traumatizante, atunci cand aud de reducerea consumului de hidrocarburi (motoare mai economice, reciclarea plasticului, alternative la ingrasamintele chimice etc.). Chiar si mersul pe jos le este dusman. :)
      OPEC tot reduce productia de petrol, pe piata „libera” si, totusi, pretul combustibililor scade, la pompa. Ce se va intampla atunci cand 2-3 state vor putea asigura cererea de petrol a intregii omeniri? Se va mai imparti „placinta” la toti producatorii? Va face implozie OPEC? Vor fi razboaie impotriva „haiducilor”?
      Paradigma se schimba, iar Green Deal are (si) o serioasa componenta politica/ideologica. „Resetarea” se va produce, pana la urma, independent de ce-si doresc unii sau altii.

      • „Green Deal” este doar politica si nimic mai mult. Daca vrei sa lovesti in Rusia, nu te apuci sa faci astfel de „dealuri” paguboase pentru tine, ci gasesti solutii pentru a compensa lipsa hidrocarburilor, doar ca acest lucru costa scump guvernele europene. Tarile OPEC din pacate se vor alia cu Iranul, cu Rusia, cu Arabia Saudita si statele din Golf impotriva partenerilor occidentali si isi vor vande petrolul, mai ales catre statele sarace din „Sudul Global”, iar cu banii obtinuti vor sprijini retelele teroriste din Liban, Yemen sau Gaza. Probabil ca, marea „benzinarie” saudita nu va mai exporta petrol catre SUA sau Europa, insa nu-i problema, americanii au suficiente resurse de hidrocarburi pentru a compensa pierderea.

        • @mike
          Cum sa se „alieze” OPEC cu Iran, Arabia Saudita si „statele din Golf”, cand aceste tari sunt, deja, membre OPEC? Iar rusia e in „OPEC+”. Daca va uitati la lista tarilor OPEC, veti descoperi ca sunt multe state teroriste sau asociate cu terorismul, iar petrolul se vinde doar daca exista cerere. Scaderea cererii (una dintre consecintele „Green Deal”) va lovi OPEC+, mai ales daca China si India aleg sa-si reduca dependenta de hidrocarburi. Nu mai punem la socoteala ca islamistii sunt siiti si suniti, nu doar islamisti. Dihonia isi va face loc, intre ei. „Pas cu pas”, cum zice onor-prezidentul globe-trotter. :)

          • “mai ales daca China si India aleg sa-si reduca dependenta de hidrocarburI”

            Nu vă supărați domnule Decebal dar o gogoriță mai mare nu am mai auzit de la Traian încoace. Decebal Traian Remeș.
            E drept că e la mare concurență cu visele ude ale domnului Hantzy care își încarcă mașina electrică din mers de la betonul care produce in nestire curent.
            Sunt câteva comentarii mai sus care te fac să râzi cu lacrimi. Vreau totuși să cred că nivelul comentatorilor pe Contributors e mult peste elucubrațiile de mai sus.

            • @Sibișan Cătălin
              Nu ma supar. Dupa ce va opriti din ras, stergeti-va lacrimile, dati-va cu apa rece pe fata si mai cititi o data ce am scris: „mai ales DACA China si India aleg sa…”. Poate ele aleg sa nu… Nu stim, astazi, vedem…
              Un prieten de-al meu are o vorba, potrivita in anumite situatii: „Nu râde, că râzi de tine!”

            • @Decebal & Hantzy
              Nea Decebale,
              in ce vise sau constrânse de ce împrejurări crezi matale că India și China renunță la hidrocarburi. In China răsar centralele pe cărbuni ca ciupercile după ploaie. India cumpăra chiar la începutul războiului petrol rusesc fără se sinchisească de sancțiunile internaționale. Ba le mai și spunea ăstora din vest să o lase mai male cu morala că nu tine la ei. Așa pe șleau. Mătăluță crezi că XI Jinping tremură ca Johannis când îi arată von der Leyen degetul?
              În cel mai bun caz poți interpreta citatul matale ca Basme din lumea noua, de Decebal von Grimm. Însă trebuie să te spetești mai puternic, Hantzy cu al său beton pe post de priză ți-a luat-o înainte cu basmele. Ale sale ziceri intră la capitolul Basme științifico-fantastice, de Hantzy von Verne.
              Nici eu nu mor dacă sar de la 10000 de metrii fără parașută, DACĂ îmi cresc aripi in cădere!
              Aferim.

            • Sibișane, asocierea cu Jules Verne mă onorează cumva: toate fanteziile imaginate de scriitorul francez au devenit azi realitate, unele sunt chiar depășite. De ce n-ar deveni de i si betonul condensator? Două corecții sunt însă necesare: betonul nu e al meu, iar el nu produce în neștire curent. Poate mai dați pe la școală, să aflați diferența dintre un condensator și o sursă de energie. Pare că știți să silabisiți, dar e o provocare să mai și înțelegeți.
              În rest puteți râde și crede sau nu tot ce poftiți. Astea nu sunt argumente, cel mult opinii personale. Și e o naivitate să creadă cineva că m-ar interesa mai mult opiniile astea decât ceea ce publică Massachusetts Institute of Technology.

              P.S. Ca să păstrați logică din formularea lui Decebal, ar fi trebuit să scrieți: „dacă voi avea aripi, atunci pot să zbor”. Un singur DACĂ!
              BTW, există mai multe scenarii posibile pentru a obliga China să renunțe la centralele pe cărbune. Dar în context era vorba de hidrocarburile comercializate de OPEC+. Dintr-un foc aveți deci mai multe erori logice. Felicitările le păstrez pentru altă dată.

            • @Hantzy
              Dragul uncheșului e a nu știu câta oară când te dai în stambă și încerci să-mi explici lucruri la care nu te pricepi. Ai început ca avocat al tovarășei Merkel, ai recunoscut că nu te pricepi la stânga. Eu zic că nici la dreapta. După care ai început să tremuri ca un cățeluș care așteaptă a i se arunca mingea de către stăpân la articolele marelui filosof Kanterian. Nu contează că nu scria filososfie. Cam peste tot ai plecat cu codița între piciorușe, îmbufnat, cu un aer de superioritate fiind vexat de nivelul “submediocru” al discuției.
              Nu există nicio eroare de logică în ceea ce am scris mai sus. Până și in exemplul dat de tine se înțelege că ceea ce am vrut să scot in evidență e aberația că India și China ar putea sa se gândească că se poate și fără fosile.
              In ceea ce privește asocierea cu Jules Verne, ce se poate spune, se pare că îți lipsesc și simtul umorului și cel al ridicolului. De asta îți explic ca unui preșcolar: exista ceea ce se cheamă ironie, în limbajul înțeles de tine bășcălie.

        • A numi asta “ironie” e dovadă de prețiozitate. Nicidecum! Poate fi cu indulgență “încercare penibilă”, dar cel mai corect ar fi “dat cu stângu’n dreptu’ “ sau “pasă adversarului” sau “ridicat mingea la fileu “ șamd. Pentru ironie e nevoie de ceva mai mult decât o tastatură și idei fixe. Bine măcar că sunt puține!
          După cum vezi nu am plecat, iar de îmbufnat nu am de ce să fiu: nu din cauza mea discuția este sub nivelul cu care sunt obișnuit.
          Și nici nu cerșesc atenția nimănui, așa cum o cauți tu pe-a mea. Altfel de ce ți-ai fi făcut notițe?
          Toate clonele la mâna a treia sunt plictisitoare!

          • “Și nici nu cerșesc atenția nimănui, așa cum o cauți tu pe-a mea”
            Ce ziceai de prețiozitate?
            Dacă ai avea o urmă de caracter și o umbră de corectitudine, citind comentariile la articolele domnului Kanterian ar trebui să intri in pământ de rușine. Nu îmi fac iluzii, știu că nu e cazul.
            La fiecare discuție la care am intrat in amănunte a fost evident că cel cu idei fixe, fără profunzime ești mătăluță.
            Ros de idei fixe, incapabil de o analiză proprie și pus pe denaturări și perdele de fum! Înapoi pe cojile se nuci!

            • Singurul lucru pentru care ar putea să-mi fie oarecum jenă este continuarea unei dispute ce a deviat de la tematică și în care adversarul nu aduce niciun argument. În afara unor prezumții false și adversități ad hominem, toate comentariile tale sunt vorbe goale. Indiferent dacă e strategie sau doar o stăruință maniacă de a-ți vedea onomatopeele publicate, alimentarea lor nu a fost si nu este intenția mea.
              P.S. Întotdeauna când am greșit, foarte rar de altfel, am avut puterea de a-mi asuma greșelile și mi-am cerut scuze. Când nu greșesc nu am niciun motiv să o fac.

      • Seful conferintei CO28 de la Dubai a spus-o raspicat , decarbonizarea nu se va face prin eliminarea consumului de hidrocarburi. arabii din Golf mizeaza pe technologie.
        SUA este intre timp cel mai mare producator de pertrol, la gaz tot undeva in fruntea listei. Cetateanul american nu va renunta la folosirea in continuare a motoarelor cu ardere interna, vor functiona impreuna cu cele electrice.
        Intrega lume in afara Europei care merge pe sens invers este mult mai pragmatica in abordarea acestei tematici lasand toate optiune technice deschise si fiind impotriva interdictiei unor technologii de varf precum motorul Diesel modern.
        Statele arabe „benzinarie” sunt mult inaintea idologilor europeni si vor furniza probabil la preturi maxime hidrogenul mult ravnit de europeni insa nu vor uita sa-si apovizioneze alti cleinti cu petrol si gaz pt ca asa functioneaza economia libera.
        Vor avea loc schimbari insa ele trebuie lasate pe mana pietelor si a competitiei libere, cel mai bun sa castige.
        In alta ordine de idei, fara economii libere nici libertatile noastre individuale nu vor mai fi respectate de ecosocialisti, controlul total al individului fiind telul lor suprem.
        Ar fi cazul sa incercam sa redobandim liberatile individuale inainte sa fie prea tarziu si sa ne ne lasam pe mainile unei nomenclaturi mult mai eficiente si periculaose decat cea comunista pt care are birocratia de partea ei, un monstru ! pe care singura si l-a creat spre propriul interes.

        • Ursule, realist vorbind, eliminarea totala se poate face, probabil, in zeci de ani. Dar calatoria de o mie de mile incepe cu un pas si chiar si scaderea consumului e catastrofala, pentru „petrolisti”. Ramane de vazut daca trustul OPEC va rezista lacomiei si intereselor de stat… Iaca, tov. putin si-a luat inima-n dinti, a iesit din beci si a zburat in Orientul Mijlociu, pentru discutii legate de pretul petrolului. Cum il stim om de cuvant, sigur o sa-si respecte angajamentele, reducand productia, daca interesele organizatiei o cer. Nu vinde el petrol pe sub tejghea! :)

        • … lasand toate optiune technice deschise si fiind impotriva interdictiei unor technologii de varf precum motorul Diesel modern.
          Există și niște băuturi fine, tradiționale, dar realizate cu tehnologie de vârf. De ce să luăm libertatea șoferilor de a conduce pe drumurile publice după ce au luat un păhărel, două, trei, chiar șase? Să decidă piața liberă și libertățile individuale, nu politicul! De ce să nu telefoneze la volan? De ce să nu fumeze la benzinărie? De ce să nu se dopeze sportivii? Nu sunt și substanțele astea tehnologii de vârf?
          Pragmaticii din golf cică nu dau dezlegare supușilor la single malt nici măcar când merg pe jos. Cadânelor nici cand rămân acasă, chiar dacă poartă (din prea multă libertate individuală) burka reglementară si nu le vede nimeni ochișorii strălucitori.

    • „Europa nu mai are energie, importul de hidrocarburi rusesti fiind minim după 24.02.2022, ”

      Va contrazice statistica.

      „Europe imported about the same amount of Russian liquified natural gas (LNG) from January to September 2023 as it did during the same period last year — but some countries experienced notable increases.

      https://euobserver.com/green-economy/157627
      Spain and Belgium increased imports of LNG from Russia by 50 percent during this period, year-on-year, while France saw Russian LNG imports rise by 40 percent, a report revealed on Tuesday (31 October).”

      • Da si nu… UE a platit Rusiei anul acesta 15 miliarde pt. gaz (din care 5 miliarde doar Spania si Belgia), fata de 60 de miliarde in 2022.

        Nu a existat o scadere drastica imediat dupa 24.02.2022, si nu putem spune ca Europa nu mai are energie cand depozitele de gaz sunt inca aproape pline, dar importurile din 2023 chiar sunt la un nivel minim.

        https://www.russiafossiltracker.com/

        PS: Pt. mike, importurile de gaz norvegian sunt in marea majoritate prin conducte, nu prin LNG. Au un pret destul de piperat, bineinteles, dar nu mult mai piperat decat pretul pe care il plateau romanii pt. gazul rusesc acum 2 ani.

  8. În concluzie recomandați să se construiască câte o centrala electrică in fiecare localitate pentru a avea o producție de energie electrică democratizată ! Și pentru cea termică ce recomandați ?

    • Lemne verzi , carbuni bio si paie ecologice. Ca sa fim siguri ca nu sint rusesti le putem importa din SUA si Australia , acestea fiind axa binelui. Sau din Ucraina , dar numai dupa ce vor fi invinse si desfiintate Rusia , China si India.
      La comune si sate am mai putea folosi si mini-reactoare nucleare .
      O alta sursa regenerabila ( in mod normal la 9 luni) si rezilienta consta in flacai si fete. Acestia ar putea duce pe deal in poienita (unde merg ei sa cogenereze ) cate o pietricica , bolovan sau cataroi , dupa puteri , astfel acumuland energie gravitationala. Transpiratia lor poate fi stocata in mini-lacuri de acumulare. Cand coboara de pe deal ei pot actiona niste dinamuri. De asemenea ar putea cobori in satul vecin de peste deal , si invers , astfel asigurand si mobilitatea rurala care am inteles ca e lege.

      ” Și pentru cea termică ce recomandați ?”
      Resouri electrice. Fierbatoare. Calorifere pe ulei. Plite cu inductie. Pretul chilovatului se rezolva foarte usor , prin vot democratic. Din pacate politicienii nostri nu vor sa fie democratie , ca-n america.

  9. HIDROENERGETICA ROMANEASCA Ssi INTERFERENTA cu STRATEGIA DUNARII
    Subsemnatul, Piraianu Constantin, absolvent al Facultăţii de Energetică, Secţia Hidroenergetică, promoţia 1975 şi doctor în energetică, am participat şi am coordonat lucrări de montaj şi punere în funcţiune a echipamentelor hidroenergetice şi hidromecanice la Amenajările Olt, Siret, Jiu, Râul Mare-Retezat şi Buzău, precum şi la exploatarea şi întreţinerea celei mai complexe amenajării hidroenergetice Olt – Lotru, al cărui bazin hidrografic ocupă o suprafaţă de 10% din suprafaţa ţării. De asemenea am participat la realizarea Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier II (circa 11 ani) precum şi la reparaţii capitale la SHEN Porţile de Fier I. Cred, că nu este lipsit de importanţă, să menţionez şi participarea la lucrările de modernizare a cazanelor de 1000 tone/oră de la CTE Turceni şi Rovinari din perioada 1987-1996.
    Menţionez, că o expunere a acestei opţiuni a fost prezentată în ziarul Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, „Univers Ingineresc”, numerele din aprilie şi mai 2004. De asemenea, au fost transmise ca propuneri si unor ministri si/sau prim ministri, de-a lungul timpului.
    Aceste fapte, cred că îmi permit să formulez, în legătură cu sectorul hidroenergetic, opiniile pe care le voi prezenta in continuare şi care aş dori să fie luate în considerare. În condiţiile, în care se doreşte cu adevărat binele sectorului hidroenergetic românesc şi implicit al poporului român, îmi pot oferi serviciile pentru realizarea acestui ţel, prin analiza detaliata a unei oferte tehnice impreuna cu decidentii actuali, precum si cu alti specialisti din sector.

    NOTĂ: Plecând de la premiza că partizanii electricităţii au tranşat disputa în favoarea lor (promovarea energiei eoliene şi solare), ne afirmăm deschis preferinţa pentru folosirea în producerea energiei electrice din surse regenerabile cu predilecţie a celor din domeniul hidro în contrapartidă cu energiile eoliană, solară etc., cel puţin în momentul actual (când potenţialul hidroenergetic este amenajat doar în proporţie de 50%, cu indulgenta !?).

    De ce ?
    Pentru că o amenajare hidroenergetică care presupune construirea unui baraj este întotdeauna polivalentă, îndeplinind simultan o serie de funcţiuni necesare şi cu impact socio-economic pozitiv:
    • amenajarea şi regularizarea cursului apelor şi protecţia împotriva inundaţiilor şi a eroziunii;
    • asigurarea rezervei de apă pentru alimentarea comunităţilor şi/sau pentru irigaţii;
    • producerea şi stocarea energiei electrice;
    • dezvoltarea economică a zonei, în special promovarea turismului.
    Pentru că datorită predictibilităţii pe tot parcursul anului a debitelor, este posibilă o planificare a energiei livrate cu precizie de până la 90%.
    Pentru că hidroagregatele de mică putere pot fi utilizate in sistemele de aducţiune a apei cu dublu rol, de a „rupe” presiunea în conducte şi de a produce energie electrică.

    Dr. ing. Pîrăianu Constantin

    e.mail: [email protected]

    Tel. mobil 0744759902

    HIDROENERGETICA ROMÂNEASCĂ ŞI CUM POATE INTERFERA CU STRATEGIA DUNĂRII.

    1. Hidroenergetica, componentă importantă a infrastructurii Sistemului Energetic şi nu numai….
    Hidroenergetica este un domeniu tehnic interdisciplinar, aflat la confluenţa dintre mediul înconjurător geologic şi biologic, tehnologie, economie şi viaţă socială. Acest sistem presupune rigurozitate şi precizie în abordarea etapelor existenţei sale. Buna lui funcţionare aduce bunăstare şi confort, perspective de dezvoltare complexă, după cum proasta funcţionare, necontrolată corespunzător, poate duce la catastrofe.
    Este suficient să menţionăm că unda de viitură, generată de un ipotetic accident, la barajul Vidra din cadrul amenajării Lotru, se poate resimţi până la Dunăre. Pentru a putea înţelege ce înseamnă evitarea unor catastrofe, este suficient să amintim că riveranii Oltului nu au mai avut probleme cu inundaţiile de o bună bucată de timp (datorită amenajării aproape complete a acestui râu), în vreme ce râurile neamenajate produc anual pagube care oferă primăvara, vara şi uneori chiar iarna, imagini halucinante.
    Toate lucrările hidroenergetice care s-au realizat «în lupta cu natura» pentru a stăvili şi valorifica potenţialul apelor, şi-au pus amprenta pe însuşirile oamenilor care lucrează în acest sector. Competenţa profesională, corectitudinea şi abnegaţia sunt câteva dintre atributele care, încă, trebuie să definească trăsăturile de caracter ale majorităţii celor care alcătuiesc marea familie a hidroenergeticienilor din România
    Pornind de la această realitate, doresc să scot în evidenţă câteva aspecte pe care le consider semnificative pentru acest sector:
    – volumele de apă acumulate în spatele construcţiilor hidrotehnice din cadrul amenajărilor hidroenergetice sunt de ordinul milioanelor şi/sau miliardelor de metri cubi, asigurând astfel importante rezerve de apă potabilă sau industrială în mod permanent;
    – toate echipamentele şi instalaţiile care se fabrică, montează şi exploatează în acest sector au, de cele mai multe ori, dimensiuni agabaritice şi greutăţi foarte mari care pot ajunge uneori la sute de tone per subansamblu, dar toleranţele de montaj şi funcţionare se încadrează în domeniul zecimilor şi uneori a sutimilor de milimetru;
    – posibilitatea de creştere rapidă de la 0 la sute/mii de MW şi racordarea la Sistemul Electroenergetic Naţional în câteva minute, dar şi singura posibilitate de „stocare” la scară industrială a energiei hidraulice, rapid convertibilă în energie electrică;
    – influenţa deosebită a factorului uman în realizarea acestor sisteme, care poartă numele de amenajări hidroenergetice, pornind de la durata mare a execuţiei, fabricaţiei şi exploatării acestora, precum şi de la eforturile deosebite pentru corelarea tuturor factorilor care concură la un astfel de obiectiv; realizarea acestor amenajări nu este posibilă fără colaborarea unor echipe complexe de specialişti şi fără concursul unor utilaje şi furnituri diverse şi/sau complexe, care pot angrena peste 40-50.000 de lucrători la o amenajare complexă, pe Dunăre (de exemplu);
    – amplasarea obiectivelor hidroenergetice este de cele mai multe ori în zone îndepărtate şi/sau izolate, rezultând eforturi deosebite, atât pentru personalul care participă la realizarea acestor obiective, dar mai ales pentru personalul de exploatare, care va fi foarte greu de menţinut în astfel de locuri; durata execuţiei, volumele de lucrări şi valoarea acestor amenajări hidroenergetice sunt foarte mari (6 până la 12 ani la cele mai complexe lucrări şi aşa cum ne spunea, prin anul 1974, un profesor dăruit hidroenergeticii româneşti, profesorul Alexandru Diacon, dacă un singur funcţionar al unei băncii ar număra banii pentru o amenajare complexă, nu i-ar ajunge o viaţă de om);
    – trebuie remarcat faptul că prin realizarea obiectivelor hidroenergetice se creează şi o infrastructură de drumuri, reţele electrice şi/sau de apă şi spaţii de cazare şi/sau comerciale cu perspectiva finalizării unor zone turistice;
    – numărul instalaţiilor, care contribuie la menţinerea sub control a unor rezerve, cvasi permanente de apă, de peste 10 mld. mc în toate acumulările, este foarte mare.
    Trebuie să existe permanent preocuparea pentru creşterea fiabilităţii, mentenanţei, disponibilităţii şi performabilităţii acestor instalaţii, pentru valorificarea eficientă a acestei resurse primare, regenerabile, prin toate activităţile care se pot dezvolta: energie electrică, servicii de sistem, agricultură, industrie, turism şi agrement, protecţie civilă etc.
    Pentru realizarea acestor obiective, este necesar un volum mare de resurse financiare pentru modernizarea şi retehnologizarea instalaţiilor existente, dar şi pentru continuarea lucrărilor de amenajare hidroenergetică a potenţialului tehnic – amenajabil românesc în aşteptare, România fiind printre ţările codaşe ale Europei, deşi este semnatara documentului european „CARTA ENERGIEI”.
    Hidroenergetica (sectorul hidroenergetic), putem spune că are o infrastructură deosebit de complexă şi de variată, la care a excedat funcţia energetică – mai mereu singura luată în seamă atunci când se analizau structurile MEE, RENEL, CONEL sau se concepeau strategii de dezvoltare la nivelul ministerului tutelar
    3. Perspectivele sectorului hidroenergetic românesc
    În România, problema valorificării în cadrul organizat a potenţialului energetic al cursurilor de apă s-a pus prin anii 1950-1960, când electrificarea întregii ţări constituia politică de stat. Studiile de inventariere elaborate de ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice) şi mai apoi de ISPH (Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice), s-au făcut pe bază de recunoaşterii şi cercetării pe teren, măsurători şi studii hidrologice, ridicări topometrice şi studii geologice.
    Potenţialul hidroenergetic teoretic inventariat pe o lungime totală a cursurilor de apă de cca 24.700 km (din care 1245 km pe fluviul Dunărea) se ridică la peste 11.000 de MW, respectiv 70.000 GWh/an. Deşi nu au fost întocmite studii de detaliu pentru reactualizarea valorilor caracteristice ale potenţialului hidroenergetic al României în noile condiţii economico-sociale din România de după 1989, există estimări ale institutelor de studii şi proiectări energetice şi/sau hidroenergetice precum şi ale colectivului de specialişti ai Direcţiei Producţie Hidro, din cadrul ministerului, din care rezultă că potenţialul tehnic amenajabil al ţării este de 36.000 GWh/an, respectiv 11.600 MW, din care: potenţial economic amenajabil 28.000-32.000 GWh/an, respectiv 9.100-10.300 MW; potenţial exploatabil 24.000-26.000GWh/an, respectiv 7.000-8.200 MW şi potenţial în operare cca 17.000 GWH/an, respectiv 6100 MW.
    De remarcat că aceste estimări sunt foarte apropiate de cele întocmite de părintele hidroenergeticii româneşti, profesorul Dorin Pavel, când a elaborat primul „PLAN GENERAL DE AMENAJARE A RESURSELOR HIDROENERGETICE ALE ROMÂNIEI” în anul 1933.
    Iată ce spunea profesorul încă din 1930:
    „Utilizarea potenţialului hidroenergetic nu se poate face în lipsa unei concepţii generale privind gospodărirea apelor (asigurarea debitelor pentru consumatorii neenergetici şi atenuarea undelor de viitură). Pentru evitarea unei abordări neeconomice a utilizării potenţialului hidroenergetic, în special, în perspectiva deceniilor care vor urma, în care amenajările hidroenergetice vor fi componente ale unui sistem energetic dezvoltat la scară europeană.”
    Prof. Dorin Pavel propunea două soluţii:
    – Implicarea statului în realizarea marilor amenajări hidroenergetice sau condiţionarea acordării concesiunilor de asocierea capitalului, care să facă posibilă realizarea de mari centrale asociate cu centre de consum importante;
    – Elaborarea unui plan general de amenajare a întregului potenţial hidroenergetic al ţării, într-o concepţie unică, cu integrarea folosinţei energetice în activitatea de gospodărire a apelor, plan care să orienteze într-o perspectivă largă dezvoltarea hidroenergeticii atât din punct de vedere tehnic (amplasamente, scheme optime de centrale, parametrii ce se pot obţine), cât şi economic (investiţie specifică, preţ de cost al energiei).”
    Iată ce mai spunea profesorul în 1974:
    „Studiile efectuate în ţara noastră pentru valorificarea energiei eoliene naturale, deşi potenţialul tehnic efectiv realizabil este jumătate din cel hidroenergetic al ţării, sunt sporadice. Cu excepţia unui complex eolian prevăzut cu transformator hidroenergetic să fie instalat în munţii Bucegi cât mai urgent, pentru a se experimenta funcţionarea, celelalte realizări trebuie amânate pentru perioada de după anul 1990, când potenţialul hidroenergetic va fi aproape 90% amenajat”. Aici este momentul sa spunem ca aceasta previziune inca nu a fost realizata.
    Astăzi, mai mult ca oricând, va trebui să se ţină cont şi de următoarele:
    – „Gospodărirea apelor şi amenajarea bazinelor hidrografice trebuie să ţină seama, deci, de un complex mare de factori, de efectele imediate sau îndepărtate ale diferitelor lucrări şi activităţi; ea presupune o abordare multidisciplinară, sistemică a problemelor, pentru conjugarea diferitelor folosinţe şi evitarea consecinţelor negative posibile. Abordarea unilaterală a problemelor, urmărirea doar a unor interese de moment, pentru satisfacerea anumitor cerinţe care pot apărea chiar urgente, fără luarea în considerare a tuturor factorilor şi a tuturor consecinţelor viitoare pot provoca daune considerabile, uneori ireparabile”
    – „Lucrările hidrotehnice, de amenajare a bazinelor hidrografice sunt lucrări de mare amploare, costisitoare şi comportând multiple dificultăţi tehnice. De aceea, trebuie asigurată, pe de o parte, realizarea lor într-un cadru unitar, având în vedere ansamblul bazinului hidrografic, iar, pe de altă parte, în exploatarea lor trebuie urmărită satisfacerea optimă a tuturor folosinţelor şi intereselor. Îndeosebi, amenajarea şi exploatarea lacurilor de acumulare, ca factor de regularizare şi redistribuire a debitelor, trebuie să îndeplinească dublul scop – atenuarea viiturilor, în vederea apărării de inundaţii a obiectivelor din aval, precum şi asigurarea unor debite suplimentare în perioadele secetoase pentru satisfacerea diferitelor cerinţe (alimentări cu apă pentru industrie, localităţi, agricultură, producere de energie etc.).”
    – „Realizarea acestor obiective, care presupune volume uriaşe de lucrări, cu mari consumuri de materiale energo-intensive şi de resurse financiare, se va desfăşura în decursul câtorva decenii. Important este ca, pe tot parcursul înfăptuirii lor, să se asigure o eşalonare raţională, echilibrată, pentru soluţionarea optimă a tuturor cerinţelor şi evitarea unor consecinţe negative, care pot apărea din necorelarea, în timp şi spaţiu, a unor lucrări care se condiţionează reciproc.”
    Pornind, însă, de la perspectivele din strategiile elaborate de SC Hidroelectrica SA (principalul administrator al acestui sector) şi de la Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020, aprobată prin hotărârea de guvern nr. 1069/5 septembrie 2007, rămâne întrebarea „încotro merge Hidroenergetica românească în condiţiile economico-sociale din România de după 1989 ?”
    Se ştie că potenţialul economic amenajabil, care mai este de executat, reprezintă 40-45% (11.000-15.000 GWh/an, respectiv 3.500-4.500 MW), din care peste 50% se referă la potenţialul fluviului Dunărea).
    În condiţiile continuării programului nuclear de la CNE Cernavodă apare ca o necesitate stringentă extinderea capacităţilor de centrale cu acumulare prin pompaj. Centralele cu acumulare prin pompaj sunt instalaţii în care energia electrică produsă prin turbinarea unui volum de apă care, parţial sau în întregime, este adus în bieful amonte (rezervorul superior) prin pomparea apei de la cote inferioare (rezervorul inferior) în perioadele când în SEN există exces de putere (între orele 22, seara şi 06, dimineaţa). Asemenea instalaţii sunt capabile să acumuleze energia disponibilă în afara orelor de vârf de sarcină şi pe care să o restituie în orele de vârf ale sistemului energetic.
    Pentru acumulările şi instalaţiile de pompaj se deosebesc trei tipuri de scheme:
    – Centralele hidroelectrice prin pompaj „pur” (CHEAP), la care practic întregul volum turbinat provine din rezervorul inferior, de unde este ridicat prin pompare. CHEAP este consumatoare de energie electrică, pentru 1 kWh produs prin turbinare consumându-se prin pompare 1,30-1,35 kWh;
    – Centralele hidroelectrice „cu pompaj mixt” (CHE-CHEAP), la care folosirea posibilităţilor de acumulare a energiei electrice prin pompaj este combinată cu amenajarea unei CHE gravitaţionale; Astfel de amenajare există în ţara noastră la CHE Văliug, lângă Reşiţa, această amenajare fiind proprietatea Combinatului Siderurgic Reşiţa, astăzi în derivă, precum multe alte unităţi metalurgice din România.
    – Centralele hidroelectrice cu pompaj „în circuit deschis” cum ar fi staţiile de pompare cu ajutorul cărora se pompează apă colectată prin aducţiuni secundare, situate la niveluri mai mici decât nivelul de retenţie al acumulării principale. Asemenea amenajări, care de fapt reprezintă o cale de a suplimenta debitele medii captate prin pompaj, pentru a realiza scheme de amenajare de CHE, bazate pe concentrarea debitelor şi căderilor, fac astfel posibilă, mărirea gradului de utilizare a potenţialului hidroenergetic al cursurilor de apă.
    Asemenea tipuri de amenajări au fost realizate în ţara noastră la CHE Lotru-Ciunget (3 staţii de pompare cu Pi=62 MW, Petrimanu, Jidoaia şi Balindru), CHE Sebeş (Şugag şi Gâlceag) şi CHE Remeţi (staţia de pompare Secueu).
    În fază avansată de proiectare este o amenajare cu acumulare prin pompaj de mare putere, care să îndeplinească mai multe funcţiuni, în afara excedentului de putere/energie în golul de sarcină – CHEAP Tarniţa – Lăpuşteşti, cu o putere cuprinsă între 500 MW şi 1000 MW. Costurile estimate la 800-1000 mil Euro, si totusi executia a fost mereu amanata si/sau neglijata, desi ar fi cel mai ieftin MW instalat in tara noastra
    CHEAP vor asigura necesităţile de energie electrică de vârf şi pentru economia revitalizată a României şi pentru export pe terţe pieţe unde sunt cereri mari de astfel de energie şi vor asigura diverse servicii precum reglajul de frecvenţă, reglajul de tensiune şi/sau producerea de energie reactivă, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire a calităţii energiei furnizate consumatorilor şi crearea condiţiilor favorabile interconectării SEN cu sistemul lărgit european, UCPTE.
    Astfel de proiecte vor contribui la creşterea densităţii de utilizare a resurselor de apă şi a potenţialului hidroenergetic utilizat în România, sunt surse de energie curate şi regenerabile şi vor duce la reducerea substanţială a folosirii combustibilului fosil de înlocuire, prin renunţarea la centralele rapide pe gaz şi pe cale de consecinţă, se reduce emisia de dioxid de carbon, cu efecte benefice asupra mediului.
    Din analiza strategiilor despre care am vorbit, pentru sectorul hidroenergetic, se poate observa că, nu există la nivel guvernamental o gândire unitară referitoare la finalizarea amenajării sectorului hidroenergetic, în vederea optimizării utilizării eficiente a acestui potenţial.
    De asemenea se poate observa că nu au fost încă elaborate toate reglementările necesare pentru valorificarea eficientă a resurselor şi serviciilor care se pot obţine prin amenajările hidrotehnice complexe atât în execuţie cât şi în exploatare.
    Sigur că în perioada după 1989 lipsa fondurilor pentru derularea lucrărilor de mare anvergură, cum sunt amenajările hidroenergetice, a fost un obstacol, dar şi modul de folosire, putem spune că fost deficitar, mai ales după anul 2000, când o dată cu liberalizarea pieţei de energie, sectorului hidroenergetic i s-a oferit o şansă deosebită pentru o dezvoltare mai impetuoasă.
    Administratorii au pus aceste nerealizări pe seama secetei prelungite, în special în anii 2003 şi 2011, dar noi credem cu tărie că este vorba şi despre o perioadă cu un management necorespunzător şi în corelaţie cu unele grupuri de interese.
    Pentru susţinerea afirmaţiilor de mai sus, vom face referire la Strategia naţională de dezvoltare energetică a României pe termen mediu 2001-2004, aprobată prin HGR 647/2001 şi vom analiza proiectul „Finalizarea şi punerea în funcţiune până în anul 2005 a Unităţii 2 a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă (700 MW, cu o investiţie rămasă de executat de 700 milioane de dolari S.U.A.); corelat cu finalizarea Unităţii 2, se va executa lucrarea privind reversibilitatea cascadei Slatina-Dunăre şi a navigaţiei pe acest sector prin racordarea cu fluviul Dunărea, prin Centrala Hidroelectrică Izlaz”.
    Din punct de vedere al termenului de realizare, acesta era utopic, deoarece o astfel de lucrare nu poate fi realizată mai devreme de 8-10 ani şi aceasta, numai cu o organizare draconică şi cu o finanţare fără întrerupere. Mai mult, acest obiectiv nu a existat în nici una din strategiile pe termen scurt şi mediu ale SC HIDROELECTRICA SA.
    Realizarea reversibilităţii cascadei Slatina-Dunăre nu era posibilă fără retehnologizarea sectorului Slatina – Izbiceni (mai corect, finalizarea investiţiei), care de asemenea nu era posibil mai de vreme de 10 -12 ani, având în vedere starea dezastruoasă în care se afla la momentul analizei noastre..
    Chiar cu realizarea acestui proiect, sectorul Slatina – Dunăre, nu puteau fi satisfăcute cerinţele Unităţii 2 de la Cernavodă, deoarece nu va dispune de mai mult de 250- 280 MW.
    Mai mult, racordarea sectorului Slatina – Dunăre, trebuia/trebuie analizat în contextul unei perspective mai largi, al unei amenajări pe fluviul Dunărea (Turnu Măgurele – Nicopole), caz în care centrala de la Izlaz va trebui dezafectată.
    De asemenea, este demn de remarcat că pentru amenajarea Oltului era mult mai importantă finalizarea amenajării Hoghiz, cap de cascadă şi protector al amenajărilor din aval, precum şi al unor suprafeţe inundabile în zona Ţării Făgăraşului, dar şi pentru preluarea şi atenuarea undelor de viitură care se propagă primăvara în acest sector important al Oltului şi deci cu un spor considerabil de energie ieftină, obţinută prin uzinarea acestora, în cele 26-30 hidrocentrale din aval.
    În aceste condiţii era mai important şi mai eficient pentru sectorul hidroenergetic, pentru Centrala Nuclearoelectrică, pentru interconectarea SEN cu sistemul lărgit european şi pentru consumatorul român, să se realizeze CHEAP de la Tarniţa- Lăpuşteşti. Investiţia specifică pentru această lucrare este cuprinsă între 800 Eu/kW pentru varianta cu 1000 MW şi 1200Eu/kW în varianta cu 500 MW, iar durata execuţiei putea fi corelată cu punerea în funcţiune a Unităţii 2 de la Cernavodă. De reţinut că investiţia specifică a hidrocentralei de la Izlaz depăşeşte cu mult 2000 Eu/kW, de unde ar rezulta că încă nu i-ar fi sosit „sorocul”.
    Astăzi când încă nu s-au început lucrările la această investiţie, putem spune că o bucăţică dintr-un program guvernamental (Strategia naţională de dezvoltare energetică a României pe termen mediu 2001-2004, aprobată prin HGR 647/2001) nu este realizat la începutul anului 2023, din fericire pentru Hidroenergetica românească.
    Întrucât finalizarea amenajării sectorului hidroenergetic pe râurile interioare ale României se va putea termina, după părerea noastră, în 10-15 de ani, în condiţiile pieţei de energie liberalizate şi cu administratori competenţi, vom face câteva referiri la continuarea şi finalizarea amenajării complexe a fluviului Dunărea.
    Trebuie să reamintim conducătorilor politici şi administratorilor economiei naţionale că, pentru Dunăre mai există studii pentru 3 amenajări hidrotehnice complexe, care pot însuma peste 1.300-1.400 MW şi cca 5.000-6000 GWh/an, dar şi o CHEAP de mare putere în zona Porţile de Fier (Porţile de Fier III).
    Pornind de la volumele mari de lucrări hidrotehnice care trebuie făcute pentru menţinerea navigaţiei, pentru creşterea siguranţei în funcţionare a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, precum şi de la actualul context politico-economic şi social („Dunărea este nominalizată drept artera E80 prin Acordul European privind căile navigabile de importanţă naţională şi componentă a Coridorului VII de transport transeuropean ce leagă porturile Rotterdam şi Constanţa”), ne permitem să sugerăm mai „marilor zilei” că Amenajarea hidrotehnică complexă Dinogeţia a devenit oportună.
    Întrucât am lucrat peste 10 ani la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier II, pot spune, că această amenajare (Dinogeţia) poate fi realizată în 12-15 ani, prin unirea şi în coordonarea a trei ministere (MECMA/MEE, Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor), pentru aceasta fiind nevoie de voinţă politică pentru asigurarea şi dirijarea resurselor financiare (MECMA/MEE cca 40%, MAAPM cca 40% şi MT cca 20%) în interesul poporului român.
    Eficienţa economică a acestei amenajări şi a celorlalte două, poate fi demonstrată prin analize specifice la cele două centrale existente pe Dunăre (preţul de producţie a energiei electrice la Porţile de Fier sfidează orice concurenţă!…). În ceea ce priveşte amenajarea de la Dinogeţia (Măcin), are avantajul că întreaga porţiune amenajată va fi pe teritoriul românesc (chiar dacă se va colabora cu toate ţările riverane la avizarea proiectelor) şi ar fi un imbold pentru începerea tratativelor cu vecinii bulgari pentru celelalte două amenajări care mai pot fi construite în colaborare cu aceştia (AHE Turnu Magurele – Nicopole si AHE Calarasi -Silistra). Într-o astfel de lucrare ar fi angrenaţi peste 50.000 de lucrători, din care, peste 30% foarte specializaţi.
    În ceea ce priveşte amenajarea hidrotehnică complexă Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Turnu Măgurele-Nicopole, putem spune că există câteva motive importante, atât pentru partea română cât şi pentru partea bulgară, care ne-ar îndreptăţii să credem că în al treilea deceniu poate fi lansată şi această lucrare:
    1. obţinerea unei cantităţi semnificative de energie ieftină, nepoluantă şi regenerabilă pentru ambele părţi (peste 1.500-2000 GWh/an pentru fiecare parte);
    2. programul de oprire a centralei nucleare de la Cozlodui din Bulgaria în corelaţie cu cerinţele Uniuni Europene şi cu accidentul de la Fucuşima- Japonia;
    3. asigurarea reversibilităţii şi navigaţiei pe râul Olt, fără să se mai construiască centrala de la Izlaz din România;
    4. asigurarea unei navigaţii mai fluente şi sigure, indiferent de hidraulicitate (anii 2003 şi 2011 fiind reprezentativi în acest sens), pe fluviul DUNARE;
    5. alimentări cu apă ale consumatorilor industriali şi casnici riverani (Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei);
    6. agricultura împreună cu piscicultura şi silvicultura;
    7. protecţia mediului, conjugat cu dezvoltarea turismului.

    Într-o perspectivă pe termen lung, putem spune că în deceniile 4-5 al secolului XXI se va putea lucra şi la cea de-a treia amenajare hidrotehnică complexă, care ar mai fi de executat pe Dunăre, Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Călăraşi-Silistra.
    În acest mod s-ar putea ca în anii 2050-2060, să se poată spune că România este în rândul ţărilor dezvoltate din punct de vedere energetic, şi nu numai…!!!!???? .

    Barajul de la BICAZ CHE pe raul OLT

    Ecluza de la PORTILE de FIER I CHE Portile de Fier I – Sala Masinilor
    Întregul patrimoniu al hidroenergeticii româneşti a fost evaluat la peste 70.000 miliarde lei la 31.12.1999 iar la sfârşitul anului 2003, prin reevaluare şi completare, s-a ajuns la cca 170.000 miliarde lei (şi această valoare mult subevaluată, dacă pornim de la faptul că pentru un MW instalat, astăzi, trebuie cca 1,5-3,5 mil Eu) şi însumează o putere instalată de 6.300 MW (din care 81,5 MW în staţii de pompare energetice şi 173 MW în centrale cu putere instalată mai mică de 4 MW) cu o producţie în an hidrologic mediu de 17.000 GWh.
    În acest patrimoniu sunt cuprinse şi cele 210 Centrale Hidroelectrice cu puteri mai mici de 10 MW (Micro Hidrocentrale) care însumează peste 300 MW, preluate în administrare de la celelalte societăţi din sectorul energetic în luna iulie 2002 prin HGR nr. 545/2002.
    Societatea HIDROELECTRICA SA a fost afectată în perioada 2000-2004 de două acţiuni care s-au hotărât „în pripă”, fără o documentare şi fundamentare corespunzătoare, credem noi, că din interese de grup. Astfel, s-au înfiinţat două sucursale noi în bazinul Oltului, contrar unei exploatări economice la nivelul bazinelor hidrografice şi s-a făcut externalizarea activităţii de mentenanţă şi reparaţii, prin înfiinţarea a 8 filiale cu personalitate juridică „HIDROSERV”, care a însemnat, în fapt, renunţarea la compartimentul Mecano-energetic, existent şi necesar, în schema de funcţionare a oricărei firme de producţie, cum este SC HIDROELECTRICA

    • Multumesc domnul Piraianu.
      Iata un articol la obiect, documentat, semn ca mai exista specialisti in Romania. Un articol ingineresc unde gasim din belsug destule greseli de exprimare, virgule aiurea, asa cum ne sta bine noua, inginerilor. :)
      Dar, circotas cum sunt, am gasit si niste chestii mai putin ingineresti, de ex:
      1. „Competenţa profesională, corectitudinea şi abnegaţia sunt câteva dintre atributele care, încă, trebuie să definească trăsăturile de caracter ale majorităţii celor care alcătuiesc marea familie a hidroenergeticienilor” As zice ca asemenea insusiri nu le-ar lipsi nici altora.
      2. Nu sunt specialist, dar nu de putine ori, cind e vorba de hidro, se-ntimpina o mare rezistenta din partea ecologistilor, se vorbeste de pesti, pasari, sobolani etc. care, chipurile, isi pierd casa si masa. Uneori, chiar, e necesara inundarea unor terenuri sau chiar a unor localitati. Pe undeva pe linga Hunedoara s-au inundat chiar biserici.
      3 „Potenţialul hidroenergetic teoretic […] 70.000 GWh/an.” Asta inseamna ca ne-am scos.

      • Materialul e convingător, într-adevăr, dar asta nu înseamnă că nu sunt și alți autori care nu ar putea livra asemănător. Poate ca formatul platformei de discuții este mai puțin propice unui astfel de document tehnico-motivațional, care are priză mai ales la inginerii neatenți la virgule. 😀
        1. Desigur, dar asta nu este exclus în text.
        2. Citez din text: “Abordarea unilaterală a problemelor, urmărirea doar a unor interese de moment, pentru satisfacerea anumitor cerinţe care pot apărea chiar urgente, fără luarea în considerare a tuturor factorilor şi a tuturor consecinţelor viitoare (sublinierea mea) pot provoca daune considerabile, uneori ireparabile”.
        3. Așa s-ar părea.

      • @neamtu tiganu
        Romania are totusi un potential hidroenergetic considerabil, poate chiar de invidiat. Din pacate insa, ramane in mare parte neexploatat. Avand in vedere saracia resurselor de hidrocarburi, exploatarea potentialului hidro ar trebui sa fie proritatea nr 1 al fiecarui guvern, indiferent de culoare politica. Dar ma rog, fudulii nu se demit la tehnologii din astea primitive, afinitatea lor este dezvoltata numai pentru tehnologii avansate (centrale atomice, nucleare, lamborghini, Brabus, rachete pe luna, etc;). Si evident, au pretentii de la contribuitori neomarxisti din vestul continentului (granturi, fonduri PNRR, etc) sa le satisfaca afinitatile.

        @Constantin Piraianu
        Din cate am inteles, centralele hidroelectrice nu se afla in contrapartida cu parcurile eoliene si nici cu instalatiile fotovoltaice. Dimpotriva, pana la un anumit punct chiar se compelementeaza reciproc. In sezonul secetos al verii de exemplu, debitul raurilor este mai scazut. Ziua, energia poate fi completata cu instalatiile PV si eoliene, iar pe parcursul noptilor si al diminetilor turbinele hidro ar putea merge la turatie maxima. Lacurile de acumulare pot juca un rol cheie si in balansarea retelelor- in special in contextul cresterii cantitatii de energie interminenta in mix. Potentialul hidroenergetic al Romaniei este asul din maneca sau cireasa de pe tort. Hidroelectrica are acces la capital privat nelimitat (poate emite in continuu noi clase de actiuni si obligatiuni atat la Bursa din Bucuresti cat si in Amsterdam, Berlin, etc). Important este sa aibe proiecte fezabile si aprobarile de constructie. Sunt convins ca va avea sustinere si de la Bruxelles, acces si la fonduri europene, credite cu dobanzi preferentiale de la EIB, etc.

      • Amenajarea hidroenergetica implica neaparat distrugerea mediului doar in viziunea dvs. In realitate, cele doua pot coexista in mod armonios.

      • Ca sa ai tu energie ieftina si fara intreruperi. Fauna si flora e mai bogata si mai diversa pe cursurile de apa cu lacuri. Nu muri de grija altora, in niciun caz de grija hidroenergetiticienilor. Ei isi sacrifica viata pe santier ca sa te scoata pe tine din epoca de piatra. Dupa cum se vede in cazul tau, nu reusesc intotdeauna.

    • Microhidrocentralele au facut ravagii ecologice pe raurile de munte ( verzi versantul sudic al Carpatilor )
      Nimic impotriva resursei hidro insa nu putem afecta intreg sistemul hidro al Romaniei pe considerente economice, mai avem nevoie de natura libera sau preferati sa ajunga Romania precum Olanda sau Germania cu rauri si fluvii, canal ? peisaje industriale, Dunarea in Austria fiind puternic afectata de lucrari hidroenergetice.
      Ungaria si-a protejat Dunarea declarand mare parte a cursului Dunarii parc national, luati-va gandul de la un canal Rotterdam pana la Sulina.
      La capatul Dunarii este afla Delta Dunarii un habitat unic in Europa, este nevoie sa-l facem praf ?
      In primul rand care sunt necesitatile energetice romanest pe termen mediu si lung ? proiectele faraonice alte trecutului facand parte dintr-o alta era si viziune , a unei Romanii bazata pe cincinale si programe de industrializare fortata.
      Avem un sistem hidro mare care in primul rand trebuie retechnologizat, modernizat si intretinut pe masura iar resursa nucleara cat mai repede repusa in functiune la paramterii maximi.

    • avem experienta, avem calificare, avem resurse, banii investiti se vor intoarce in economie; plus ca la ora actuala compensam regenerabilele exclusiv cu hidro

  10. Nu trebuie decât să amintim că Uniunea Europeană, prin planul de eliminare a emisiilor de carbon și a poluării, va interzice începand cu 2030 arderea în sobe a biomasei deoarece aceast proces are cel mai mic randament dintre toate soluțiile de încălzire.

    Se vad cu ochiul liber miscarile politice din EU. Ma astept ca si componenta europarlamentarilor sa se schimba masiv, drept urmare o mare parte din interdictiile EU se vor desfiinta. Si nu in ultimul rind, sacii cu bani ai platitorilor EU sunt cam goi, astfel ca finantarea aiurelii numite PRNN, plan cu care sunt santajate statele, va muri sufocat de propriile gaze.

    Si nici macara nu e adevarat ca sobele ar avea cel mai mic randament, cel putin daca s-ar considera si investitiile necesare altor sisteme. In plus sobele pot fi perfectionate, exista dispozitive ingenioase prin care se cupleaza un fel de centrala de apartament.

    • Nu cred sa ajunga nomenclatura europeana la intelepciune prin desfiintarea interdictiilor stabilite prin lege.
      Doar o minune ne poate salva de cele stabilite si hotarate pana acum de ecosocialistii de la Bruxelles.
      Nici asa numitele partidele de dreapta nu sunt in masura sa restabileasca echilibrul economic intrat de bulversat de socialistii de la Bruxelles.
      Este nevoie de mut mai mult, reorganizarea intregii UE pe noi criterii , reintoarcerea la Tratatele Romane din 57 fiind primul pas. Cine le citeste si intelege isi poate sa seama despre ce poate fi vorba.

  11. După CNH, CEO și alte țepe, fix încă o Companie Națională ne mai lipsea. Și alte „centralizate” gen SACET, de parcă n-ar trage bucureștenii destul și de parcă nu s-ar dovedi, chiar și în acest articol, ce rău e cu centralizatele. Puțină coerenta în idei n-ar strica!

    • L-am citit si nu ma convinge ! Nu comentez, pentru ca nici Dv nu ati explicitat cererea ! Dar NU MA CONVINGE ! Si am lucrat in marea industrie in 1956 pana in 2012 – si in Romania si „prin lume” dupa 990 ! Ori cine , si ori ce mi-ar spune nu pot accepta ca prin preasamblarea – CHIAR – unei centrale atomo-electrice, nu se va reduce costul total ! Iar povestea cu anularea investitiei NU Scale din USA – unde viata m-a adus sa traiesc – imi intareste convingerea ca „prostia americana” ajunge, ba si depaseste „prostia germana” ! Cu referire la utilizarea energiei atomice !

      • @Th. Iliescu – prețul de producție per kWh e criteriul care contează într-o economie sănătoasă, cum e cea americană.

        În Statele Unite nu merge cu pierderi planificate, cum ați învățat dvs în comunism. Sunt 54 de centrale nucleare în Statele Unite, cu 93 de reactoare operaționale, în utilizare comercială. Credeți că îi deranjează cu ceva și altele, dacă ar fi rentabile economic?

        https://www.eia.gov/energyexplained/nuclear/us-nuclear-industry.php

        P.S. Atitudinile astea teatrale gen ”nu mă convinge!” tot în comunism sunt învățate. V-a cerut vreo aprobare Departamentul pentre Energie? 😀

  12. Vorbe vorbe vorbe inutile si care nu folosesc.Vom mai avea sector energetic cand se vor naste oameni care vor deveni specialisti in energie si care vor fi pusi sa conduca si lasati sa faca ce e bine , nu dispozitii de partid.

  13. Ce fel de democratizare a productiei vorbiti ? in economie nu exista democratie.
    Probabil faceti referire la liberalizare si privatizare, in conditiile capitalismului de stat romanesc , imposibil.
    Productie de energie in Europa este suprareglementata atat ka nivek natonal cat si european
    si supus amestecului masiv al factorului politic, a politicilor socialiste.
    Nu putem vorbi de nici o piata libera a producitiei, ce este considerat liberate, este o mimare, praf in ochii consumatorilor.
    Se tot vorbeste de ieftinirea factorului energie , de ani de zile preturile n-au decat o directe, in sus, cresteri cu mici reculuri iar consumatorul nu are nici o parghie efectiva prin care poate contracara efectele politicilor energetice bazate pe subventii directe cat si indirecte si va dau exemple, certificatele ecologice, subventii pt masini electrice, subventii pt schimbatoare de caldura, subventii pt panouri fotovoltaice s.m.a., subventii care perturba masiv atat productia de energie cat si bunurile care depind de ele.
    Criza finaciara din 2007/08 a fost rodul politicilor imobiliare americane, actualmente suntem pe drumul direct catre crize similare datorate fortarii politice a schimbarii productiei de energie, piata se va razbuna.

  14. Stati linistiti la locurile voastre, avem un ministru de actiune, sprijinit de un consilu al inteleptilor!
    Deja se propune o colaborare cu niste belgieni care sa faca niste acumulatoare de energie (gravitationala) in vechile puturi de mina dezafectate.
    Plus SMR-urile NuScale, un fel de pilot experimental, care va sa zica.
    Plus trecerea centralei de la Paroseni pe biocombustibil (obtinut din padurile din zona, probabil).
    Dupa dezmatul cu regenerabilele, stimulat de subventii, o sa avem energie din belsug, cf. declaratiilor decidentilor habarnisti.

    • Subventiile sunt esecul politicilor economice socialiste de stat, in principiu ar trebui interzise si „betonate” constitutional asa precum si depasirea unui anumit procentaj de indatorare a statului, max 10 % din PIB.

    • :))) Asta cu acumulatoare de energie in puturi de mina e din ciclul „Daca e marti e Belgia”: acumulezi energie ridicind o greutate de, sa spunem, 1000 de tone x adincimea putului, (nu „duce” putul atit dar sa spunem ca-i mai usor de socotit pentru contabilii care-au trecut de fizica de-a 9 a) in fiecare put. Fie. Inmultit cu cite puturi? Asta ca sa iasa ceva cit de cit relevant, macar sa lumineze o strada pentru o noapte ca dupa aia trebuie sa urci iar masa aia consumind energie. Energie, produsa cum? Unde? Transportata cum?
      In cam orice put curge apa. Apa aia trebuie scoasa afara cu niste pompe. Mari. Care consuma o caruta de KWh 24 din 24, 7 zile din 7. Nu faci asta? Masa pe care ai urcat-o in put va face un teribil fleosc cind coboara. Sigur ca o sa cada in continuare prin apa insa parte din energia ei gravitationala va fi consumata in apa. Turbulente, caldura. Cu o cale au facut si un calorifer, nu? Da, insa mic si complet inutil. In schimb fleoscul trebuie ca iese formidabil!
      Si inca: de cite puturi e nevoie pentru a sustine functionarea unui cartier? Asta a calculatara comitia aia ministeriala de energii inteligente sau ce sint ei pe-acolo, specialisti, taica, nu te joci, toata floarea cea vestita a energeticii contabile romanesti acolo e lucrind, sanchi, pro bono. Doar sabiile Jedi le lipsesc.
      PS – stiu eu in Apuseni o mina cu 3 puturi, unul de 250m si alte 2 de peste 300m fiecare, o parte din mina aia e inca activa, cea mai mare parte a ei nu. Mai sint multe prin minele din Maramures. Belgienii aia pot face testele acolo. (Nu, in Valea Jiului nu puteti face astfel de teste, puturile sint mult mai „urite” decit cele de mai sus. Si minele alea se intimpla sa si explodeze din cind in cind, Infernul lui Dante e parc de distractii fata de explozia intr-o mina de carbuni, pentru amanunte intrebati la Salvamin/SCSM Petrosani).

      Dar pentru studiul de fezabilitate puteti folosi un lift, tovarasi. Hai ca aveti la Guvern citeva, tineti un bec aprins peste noapte lasind liftul sa cada. Functioneaza si mai bine cu voi inauntru si cu contragreutatea lipsa.

      • Ideea nu e rea si poate fi imbunatatita de exemplu, pentru ca in cadere va exista un curent de aer ascendnet sa punem deasupra greutatii o turbina eoliana. In acest fel o sa crestem eficienta si facem energie verde.
        Daca cumva din cauza unei scantei se autoaprinde gazul de mina sa punem deasupra putului un cazan recuperator care sa duca aburul in centrala sa actioneze turbina existenta.
        :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro