marți, iunie 18, 2024

Demontarea unei manipulări odioase: adevăratul rol al Monicăi Macovei în dosarele mineriadei din 1990

După cum era de aşteptat, TOATE arhivele ziarelor care au scris despre dosarul mineriadelor în anii 1990 şi începutul anilor 2000 sunt disponibile doar în print, nu şi on-line. Perfect pentru dl Voiculescu, care ştie cum funcţionează o manipulare securistă şi a umplut tot Internetul cu varianta lui privind rolul Monicăi Macovei în anchetele ilegale de la mineriada din 1990.

Dl Voiculescu lansează prin maşinăria lui de propagandă (A3, Jurnalul, Roncea, Radu Tudor, citându-se unii pe alţii) acuzaţia că Macovei a închis ochii când au fost arestaţi ilegal oameni de pe stradă în timpul mineriadelor; ba chiar insinuează că ar fi anchetat ea ilegal. E fix invers: Macovei i-a investigat tocmai pe cei care au arestat ilegal şi au bătut oameni nevinovaţi în timpul mineriadei; dosarul i-a fost luat şi, după multe şicane, a plecat din Procuratură şi s-a făcut avocat specializat pe drepturile omului, apărând tocmai victimele mineriadelor prin procese deschise la CEDO.

Două documente – Macovei a cerut anchetarea celor care au arestat ilegal: http://www.scribd.com/doc/230228884/Informare-Procuratura-militara-demonstranti-iunie-1990-lipsiti-ilegal-de-libertate

şi scoaterea de sub urmărire penală a celor arestaţi ilegal: http://www.scribd.com/doc/230229522/Exemplu-1-scoatere-de-sub-urmarire-penala-demonstranti-iunie-1990

***

De altfel, varianta propagandei lui Voiculescu e contrazisă şi de istoricul Marius Oprea (pe care nimeni nu-l poate suspecta de „băsism”, sper!), în „Moştenitorii Securităţii”, 2004, p 120. Marius Oprea vorbeşte despre violenţa contra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, dar şi despre faţa nevăzută a evenimentelor de atunci, „anchetele” mineriadelor. În carte se detaliază cum oamenii au fost luaţi de pe stradă sau din propriile case; duşi la unitatea militară din Măgurele sau şcoala de poliţie de la Băneasa, unde s-au semnat retroactiv mandate de arestare şi s-au făcut anchete abuzive, încheiate cu condamnări ilegale. Abuzurile au fost documentate într-un raport intern al Procuraturii, făcut de Macovei.

Iată ce zice Marius Oprea despre acel raport: „Raportul, alcătuit de Monica Macovei în 1992, cuprinde date privind netemeinicia acuzaţiilor şi a modului de cercetare a acelor reţinuţi. Este de departe cea mai pertinentă analiză a abuzurilor judiciare petrecute la mineriadă. Dat fiind că acest raport a fost „pus la sertar”, dar şi din cauza altor şicane, Monica Macovei şi-a dat demisia din Procuratura Generală şi în prezent este una dintre cele mai cunoscute avocate din România în cauzele privind apărarea drepturilor omului”. (p. 245).

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Oamenii cu cit de cit o urma de creier nu se mai uita la prostiile lui felix. De atita mintit nici el nu mai stie care e adevarul si e destul de greu sa ai consecventa in minciuna timp indelungat.
    Dar, ma gindesc ca poate un ONG, cineva cu interes in acest domeniu, ar putea scana toate aceste documente, articole etc si sa le faca disponibille pe un website.

  2. Cred că unora dintre cititori le-ar plăcea să știe de ce la Antena 3 nu mai întreabă nimeni ”unde sunt țepele din Piața Victoriei?” :P

    În urmă cu vreo 3-4 ani, înainte de primele condamnări, asta era întrebarea zilei. Ulterior, se pare că juștiția a devenit ”băsistă”. Păi nu Băsescu promisese respectivele țepe? Cum putea altfel justiția să treacă la fapte, dacă nu devenind ”băsistă”? :)

  3. La câți anteniști „incoruptibili„ și foarte activi avem va fi cam greu, dar orice mic sprijin în favoarea Doamnei Monica Macovei poate va fisura întrucâtva monolitul care a infestat acest popor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro