luni, ianuarie 24, 2022

Despre asa numita “Miscare Populara, viitoarea structura de centru dreapta”

Colegii de la Hotnews imi solicita opinia cu privire la asa numita “Miscare Populara, viitoarea structura de centru dreapta” si vor sa stie ce le pot spune despre prezumptiva implicare, ca element cheie in aceasta constructie, a doua organizatii al caror co-fondator se intampla sa fiu: ISP – Institutul de Studii Populare si CADI – Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala.

Raspund cu o oarecare ezitare. Intentia mea era sa imi reorientez publicistica, pe cat se poate, in afara sferei politice. Cu ceva timp in urma mi-am incetat colaborarile politice nemijlocite in tara, dorinta mea fiind ca in viata publica sa ma dedic cu precadere publicisticii. Dar iata ca actualul context cere o interventie pe o tema politica –se pare- de mare actualitate. Numele meu si al organizatiilor in cauza au fost pronuntate (sub suspiciunea de implicare) si ma vad obligat sa raspund.

Sa incep prin a spune ca nu sunt personal angajat in niciun fel de proiect legat de sus-numita Miscare Populara. Nu am fost informat sau solicitat in nici un sens. Si nici nu am avut interesul sau curiozitatea sa ma informez direct de la “surse” cu privire la aceasta.

Nici CADI nu este implicat. Pot spune asta oficial, in calitate de membru al board-ului. Este adevarat ca in trecut, cu ani in urma, CADI a functionat ca laborator de idei si baza strategica pentru lansarea a mai multe initiative politice majore. Dar de data aceasta nu are nici cel mai mic amestec. De mai bine de doi ani CADI s-a redefinit si reorientat. Este o organizatie de cercetare, consulting si training. Obiectivele sale si misiunea sa nu mai permit astfel de angajamente. Mai mult, pot afirma, din nou oficial, in calitate de membru al board-ului, ca daca echipa CADI ar dori sa se implice, eu personal voi vota impotriva acestei implicari.

Nu acelasi lucru pot spune despre ISP. De acolo m-am retras din board inca din primavara acestui an. Deci nu pot vorbi in calitate oficiala. Cred insa ca daca un asemenea proiect de coagulare pe centru-dreapta va avea loc, ISP va avea un rol major pe mai multe paliere. Obiectivele sale si misiunea sa cadreaza perfect cu un astfel de demers. ISP este unul din instrumentele indispensabile unor manevre doctrinar politice asociate cu proiecte de acest gen.

Acestea fiind spuse sa spun acum si ce cred despre “proiectul Miscarii Populare” in sine.

1. Cred ca momentan este mai mult o constructie speculativa jurnalistica decat un proiect cu cap si coada desenat de creierele PDL. Ceea ce vad seamana mai mult cu rezultatul unei interactii intre jurnalisti nerabdatori si oameni apolitici confuzi care bajbaie sub presiunea creata in jurul temei de mass-media. Asta dupa ce ei insisi au generat toata povestea vorbind public fara a avea prea clar in minte ce si cum.

2. In sine, ideea nu pare rea. Logica ei (in masura in care cineva din leadershipul PDL chiar s-a gandit la un desen logic si strategic – o presupozitie indrazneata, evident, ca orice presupozitie ce asuma existenta unor elemente de deliberare si cogitatie strategica la acel nivel) ar fi urmatoarea:

Se pleaca de la premiza ca alegerile urmatoare vor avea o prezenta la vot redusa. Deci vor fi alegeri in care masina politica de mobilizare la urne va fi decisiva. Cine are cea mai motivata si eficienta retea de mobilizare la firul ierbii, castiga. E nevoie deci de coagularea tuturor retelelor de influenta. Bune, rele, sociale, economice, politice, de familie sau de clan, nu mai conteaza. Conteaza sa le ai pe toate adunate si mobilizate coordonat la momentul t, ziua alegerilor. Cu cat ai oameni mai apti sa penetreze la nivel local si regional, cu atat mai bine. Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare face parte din acelasi design.

Nu conteaza sondajele de opinie. Conteaza ziua mobilizarii. Conteaza sa ai capii si vectorii retelelor de mobilizare adunati sub un singur steag, cu un centru unic de coordonare. Conteaza daca la nivel national creezi o umbrela mare (o “miscare”) care sa dea tuturor participantilor garantia ca fac parte din “echipa castigatoare”, ca sunt membri ai ceva ce le da anticipativ identitatea de “castigatori” si garantia ca nu vor fi lasati de caruta.

3. Problema cu un plan strategic de acest fel nu este design-ul ci executia. In acest moment nu exista decat o singura persoana care sa poata coordona designul si aplicarea sa. Daca nu va reusi (sau, ma rog, cred eu ca sansele sale de succes sunt amestecate) este pentru ca aceasta persoana are nevoie in executie de cel putin trei sau patru locotenenti competenti. Oameni care sa aiba atat o gandire strategica solida cat si abilitate de negociere si constructie organizationala dovedita. A crea si administra o entitate electoral-organizational-doctrinara pe mai multe nivele, dintre care unele policentrice, presupune abilitati serioase.

Or, oferta leadershipului PDL in acest sens este cam saraca. Cei ce asteapta de luni de zile ca din zona acestei entitati conducatoare sa sa emita ceva sau sa se vada ceva care sa ii faca sa spuna: „Da, domnule, exista urme de viata si gandire politica si in acel colt de cosmos populat de liderii PDL!”, pot fi scuzati daca sunt sceptici cu privire la capacitatile acestor domni si doamne de a executa un plan atat de ambitios si indraznet.

Aceasta este in linii mari reactia autorului de fata la arzatoarea tema a zilei: asa numita “Miscare Populara, viitoarea structura de centru dreapta”. Idee buna, inca nedospita, probabil va fi pusa in practica pe baze mai degraba intuitive decat analitice, se va lovi de mari dificultati in executie – majoritatea datorate incompetentei executantilor- dar, asa botita, imperfecta si carpita cum va iesi, va fi totusi suficienta ca sa aduca un scor electoral bun.

Va fi un instrument menit atingerii unui obiectiv de etapa: 2012. Atat. Si probabil ca il va atinge. Fapt ce va fi contabilizat cu plus in dreptul leadershipului PDL. Lucru ce ne va mai binecuvanta pe inca patru ani, cu inca in rand de mituri privind capacitatile organizational-politice fabuloase ale unor politicieni….

Acum, ca am fost obligat sa intervin public intr-un moment in care nu doream sa o fac, as vrea sa imi inchei aceasta interventie printr-o nota personala privind publicistica mea. Spuneam mai sus ca intentia mea e sa imi reorientez publicistica, pe cat se poate, in afara sferei politice.

Am sa incerc ca in viitor sa scriu mai putin despre politicienii romani si manevrele lor si mai mult despre carti, dezbateri de idei, economie, stiinte sociale, razboiale culturale ale corectitudinii politice, escrocheria ecologista, istoria si viitorul proiectului national romanesc, religie si ateismul de ziua a saptea si alte teme ce imi par mult mai interesante si care cred ca sunt mult mai interesante si pentru cititorii mei fideli care urmaresc ceea ce scriu nu atat pentru a citi printre randuri ecouri ale manevrelor politice de culise in care as fi implicat cat pentru ideile cu care ambalez de multe ori aceste comentarii politice.

Sigur, din cand in cand, ne vom apleca si asupra temelor politice. Dar o vom face cand amicii nostrii politicieni si partenerii lor jurnalistii ne vor oferi ceva cu adevarat interesant si incitant de discutat. Momentan, amatorismul, urechismul si confuzia cu care au introdus si analizat tema asa numitei “Miscari Populare, viitoarea structura de centru dreapta” fac orice alt comentariu inutil. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Distribuie acest articol

58 COMENTARII

 1. @ Dragos Paul Aligica – Mi-a placut – pe mai multe paliere. Ultima oara spuneam ca sper sa ne intalnim mai des pe „aceeasi pagina”. Pohta ce-am pohit. Tocmai ma pregateam sa scriu un text cu titlul „Nu poti face din PDL bici, si nici din rahat Miscare Populara”, pe urma mi-am zis ca nu mai are rost. Dar poate-l voi scrie, totusi. Loc de nuante mai este.

  • Multumesc pentru nota. Cred totusi ca ar fi de interes un articol. Daca tot s-au apucat sa lanseze idei neclare si planuri neprecizate la concurenta cu pompierismul jurnalistic, cred ca merita ca fiecare dintre noi sa le clarifice si precizeze ce credem despre toata povestea asta.

 2. Eu am senzatia ca se incearca un soi de evadare fata de pluton, imediat dupa ce s-a auzit clopotelul care anunta intrarea in ultimul tur de pista. .

  Nu e rau, ca lumea s-a cam saturat de ciocoi in politica. s-a saturat de moace porcine imbuibate, de agramati si ciobani. N-ar strica niste fete noi, stilate, cu oaresce situatie materiala, atat cat sa nu mai puna botu’ la afaceri necurate.

  Desigur, e o iluzie, nu-i asa? :)

  Domnule Aligica, asa ca o curiozitate, de ce vorbiti, pana la ultimul aliniat la persoana I-a singular, iar la ultimul paragraf treceti brusc la persoana a II-a, plural?

  • In ultimul paragraf ma exprim in ideea ca cititorii si autorul sunt impreuna intr-o intreprindere comuna. Ma exprim in continuarea paragrafului anterior unde vorbesc despre cititorii mei fideli, cititori cu care ma simt solidar si apropiat indiferent de text si context.

 3. Chiar inainte de a citi articolul vreau sa imi exprim bucuria ca DPA si-a incheiat „greva” publicistica despre care vorbea in comentariile ultimului articol de pe Contributors. MTF

 4. Va voi citi in continuare articolele dar trebuie sa spun ca imi vor lipsi comentariile dvs pe teme politice. Cit despre miscarea populala bla bla bla cred ca e o mare vrajeala care arata lipsa de speranta in cistigarea alegerilor viitoare de catre PDL. Din pacate alternativa e si mai proasta.

 5. Domnul Aigica nu are practic nici o parere despre Miscare. Si nici nu poti avea pareri despre ceva care nu exista. Dar nu ezita sa se exprime, mai les ca nu demult isi propunea sa faca o analiza a raportului dintre stanga si dreapta din Romania. Si atunci am intervenit afirmand ca discutia nu-si are rostul pentru sim[plu motiv ca in Romania nu exista dreapta si stanga. Aceasta trancaneala vrea sa umple un gol. Miscarea fiind o si mai mare trancaneala. De ce va este teama sa spuneti lucrurilor pe nume? Probabil pentru ca va pierdeti maruntele simbrii venite prin intermediul ONG-lor Inaltei Porti. Dar si pentru ca nu aveti curajul sa va asumati responsabilitatea de a avea o identitate. Aici este diferenta dintre plebea intelectulista si aristocratia gandirii. Adevarat, riscurile de a intra in randul albilor azi sunt mortale. Dar poate va vine gandul cel bun si va apucati de treaba. Altfel vin niste
  primitivi la putere si va matura de pe scena si va lasa fara ratiunea de a fi.

  • Exact asa e. Intr-un comentariu care vad ca nu a primit bun-de-tipar spuneam cam aceleasi lucruri, dar intr-o maniera ceva mai agresiva si fara sa-mi retin dispretul fata de primitivii care se pregatesc sa vina la putere.

   • Retrimiteti comentariul, va rog. Azi am avut o zi mai libera si am urmarit mesajele. Mesajul dv nu a fost blocat de moderare, ci pur si simplu nu a ajuns.

 6. Domnule Aligica, cele scrise de dvs. ma provoaca sa-mi exprim citeva opinii, atingind unele aspecte care nu imi sunt straine. In primul rind, ca unul care a avut posibilitatea de a fi un observator al fenomenului politic PDL din interior, in perioada 2007-2008, pot sa va asigur ca acest partid are un singur om cu o gindire strategica – Valeriu Stoica, care se bucura in continuare de tot respectul meu. Sincer vorbind, il simt capabil sa traseze un plan de actiune in citeva secunde. Am sentimentul insa ca motivatia sa personala s-a cam prabusit si il inteleg perfect daca este asa. PDL functioneaza insa altfel, fara planuri pe termen lung sau scurt si asta se vede chiar si din actul de guvernare. Liderul informal (Basescu) decide, fara nici un fel de consultare, iar ceilalti se executa (adesea miriind pe la colturi de masa). Pina acum, acest stil de conducere a condus partidul la succes. O problema este ca un plan strategic are nevoie de adepti, de sustinatori, de oameni care sa-l simta si sa se implice in aplicarea lui. O „Miscare Populara”, asa cum razbate ea in presa, nu este insa decit o mantie de estompare a tuturor nemultumirilor si neimplinirilor acumulate sub faldurile PDL. „Portocaliul nu se mai poarta!” se exprimau mai multi lideri ai partidului si nu faceau decit s exprime in public ceea ce probabil simteau dureros in spatele potilor inchise. Eu cred ca ideea cu “Miscarea Populara” vine sa rezolve o problema tehnica legata de UNPR si nu are nicio acoperire doctrinara: candidatura lor este sortita esecului oriunde, atit la locale cit si la parlamentare iar pentru “serviciile” facute merita o recompensa. Cealalta varianta, la care cred ca se va ajunge, este repetarea figurii cu asimilarea PLD.
  In ceea ce priveste pozitia ocupata de PDL in sondaje sunt de acord ca este nerelevanta. Relevant ar fi intentia de vot a celor care vor veni la vot si nu opinia generala si de aceea organizarea alegerilor in plan teritorial este esentiala. Dreapta, stinga, sau oricare axa nu mai conteaza absolut de loc. Poate tocmai de aceea a devenit atit de importanta mita electorala. In general, conducerea unui partid are nevoie de organizatori si de ideologi. In conditiile actuale ideologii sunt inutili, un fel de paria ai unui partid. Asa ca, revenind la subiect, Miscarea Populara este o umbrela din start, fara sprijinul unei idei sau a unei ideologii. Cu exceptia beneficiilor aduse UNPR este chiar daunatoare, apelind la un fel de minciuna care nu pacaleste pe nimeni. Cei care vor vota cu PDL isi vor mentine votul (atit timp cit va exista motivatia – de regula materiala – directa sau prin intermediul unui servici dependent de putere). Ceilalti, indiferent de nivelul lor de educatie si venit, au deja optiunile facute, eternul vot negativ.
  Exista insa si o posibilitate ca aceasta noua palarie sa miste ceva: o schimbare profunda a lidership-ului in sensul desemnarii unui conducator nou, care sa nu presupuna schimbari interne in PDL. O asemenea eventualitate este insa foarte greu de intrezarit si acceptat. Cine poate stii insa?!

  • Domnule Paveliu, va multumesc pentru reactie. Sa notez pentru cititorii care nu stiu ca reactia dv esta a cuiva care are o buna cunoastere din interior a ceea ce inseamna o constructie politica (de relativ succes) pornita de la zero. Deci cineva care are o baza de experienta concreta pe prima linie cand judeca lucrurile. Si pe mine ca si pe dv m-a mirat modul in care „i-a fost dat drumul” ideii pe piata politica. Asa cum ziceti, „fara sprijinul unei idei sau a unei ideologii”, fara pregatirea publicului informat si formatorilor, invitand practic toata aceasta etichetare ca este doar o miscare oportunista de camuflare, toate aceste speculaltii ce o arunca e la inceput in zona derizoriului si a micii expediente politice. Ceva ce putea sa sune ca o miscare politica ampla, devine subiect de mica speculatie, este lasata sa fie branduita de adversari sau jurnalisti inca de la „lansarea ideii”, care lansare seamana mai mult cu niste baloane de incercare decat cu o etapa dintr-un proces prolitic serios de promovare a unei intiative politice majore…
   Dar chiar si asa, eu cred ca imperfect lansata si executata, poate fi o mutare ce poate aduce succes electoral, din ratiunile mentionate in articol…

 7. A mai existat o tentativa de partea cealalta a spectrului politic, acum vreo 5 ani… parca se numea
  „polul de stanga” si promotori erau inenarabilii Ion Iliescu si Petre Roman. Atunci nu le-a iesit, acum
  cu USL, le-a iesit atit de bine incit au fagocitat si ultimul partid istoric. Cu toate ca nu prea cred in
  consistenta Miscarii Populare, sper totusi ca macar electoral sa functioneze; nu ca mi-ar fi prea
  draga dreapta romaneaca, dar cind ma gindesc ca dezastru ar fi daca revine la stanga la putere, imi
  imi bag mintile in cap, pun batista pe nas, fac suta de kilometri pina la Bruxelles si mai votez o data
  PDL sau MP sau ce-o fi… pentru bac-ul aproape corect din 2011 si pentru clasificarea universitatilor,
  pentru evitarea dezastrului financiar, cred ca merita sustinuti in continuare. Si dintr-un motiv mai
  putin avuabil: vreau sa vad in direct reactia cuplului Antonescu-Ponta cind vor afla ca iar au infrint…

  • Pai asta cred ca este la ora actuala principala motivatie a majoritatii sustinatorilor PDL:
   „vreau sa vad in direct reactia cuplului Antonescu-Ponta cind vor afla ca iar au infrint”
   Bine zis.

 8. Buna ziua,

  Ati putea fi mai explicit aici: „3. Problema cu un plan strategic de acest fel nu este design-ul ci executia. In acest moment nu exista decat o singura persoana care sa poata coordona designul si aplicarea sa. Daca nu va reusi (sau, ma rog, cred eu ca sansele sale de succes sunt amestecate) este pentru ca aceasta persoana are nevoie in executie de cel putin trei sau patru locotenenti competenti. „?

  Va intreb pentru ca eu personal ma gandesc la mai multe nume…

  Multumesc.

    • Sebastian Lazaroiu nu e membru PDL si nu cred ca are inca acoperirea necesara la nivel local. (O va avea dar nu o are inca). Iar Valeriu Stoica este in competitie cu Mugur Isarescu pentru pozitia de prim-viticultor al tarii, fapt ce ii lasa foarte putin timp pentru preocupari straine de operatiuni precum: altoirea, fermentarea, decantarea etc., operatiuni in care Mugur Isarescu avea un usor avans pana de curand.

 9. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10079438-elena-udrea-lauda-primarii-penali-mircia-gutau-antonie-solomon-invita-inapoi-partid.htm

  Ce parere aveti despre impactul, in electoratul cult, a faptului ca, in loc sa scape de penali, Elena Udrea ii cheama inapoi si pe cei plecati? Codul etic nu mai apare, iar de curand, EU a alocat lui Poteras 15 mil euro, pt. parcul Moghioros, care acum arata excelent. Dar nu avem pasarele peste centura Buc., motiv pt. care se circula groaznic. Care Poteras e si el trimis in judecata de DNA. Lucrurile astea nu vor conta la vot?

  Cum m-am saturat de voturi negative, probabil voi ingrosa randul absentilor.

  • Calculul este cred unul pur pragmatic, de mobilizare la vot. Oamenii aceia pot aduce voturi mai multe decat cele ce se pierd de la cei ca dv care au o componenta etica foarte puternica in ecuatia optiunii electorale. E neplacut sa recunoastem asta dar cred ca una peste alta, aceasta e realitatea. Premiza constructiei este exact participarea scazuta la vot. Deci pur si simplu nu conteaza pe votul dv. Fie il dati negativ – deci lor, fie de loc. Si daca nu conteaza pe el atunci se reorienteaza catre alte surse de voturi.

   • E mai complicat, cred eu. In primul rand numarul celor ca mine este considerabil, multi citesc pe internet, stiu despre ce este vorba. Apoi, sunt si formatori de opinie, deja pe multe site-uri de socializare se aud experesii de lehamite: ne-am saturat de votul negativ. Iar absenta de la vot inclina balanta spre USL. Electoratul lor nu prea are motive sa absenteze. Stiu de mult cu cine au de-a face. Mai ramane cumpararea de voturi cu sacosa. Care da mai mult. Cam la asta se reduce democratia noastra dupa 21 de ani.

    • Nu cred ca in calculele lor absenta de la vot inclina balanta spre USL. Cred ca au calcule ce le arata chiar invers. Dar pot sa ma insel. Nu am vazut date, sondaje, analize interne de luni de zile. Deci speculez…

 10. Buna seara d-le Aligica!
  Dupa postarile atator somitati (Fumuriu si Paveliu) , dar mai ales incitat de unanima parere ca o constructie politica formata in pripa, indiferent cate institute , institutii, sau ONG-uri ar sta in spate, nu seamana cu o sandrama cladita in pripa capabila sa dea adapost acelora care s-au straduit sa o incropesca.
  Nu sunt decat un amarat de elector care de 20 de ani se intreba daca votul mai are sens in virtutea principiilor democratiei, sau votam si vom vota mereu raul mai mic.
  Apreciez stilul dvs jurnalistic su sunt incantat sa cred ca socialul sau formele intelectuale de manifestare ale romanismului va vor sta in atentie.
  Cu respect, Andrei- Mihai

  • E importanta obervatia privind raul cel mai mic. Revine mereu. Fapt este ca intr-o lume imperfecta votam mereu raul cel mai mic. Democratia nu este despre optim si perfectiune ci despre minimizarea raului. Votand alegem intre solutii imperfecte. Intre grade de imperfectiune. Deci votul negativ are sens. Este insasi esenta democratiei.

   • Buna saeara d-Aigica!
    Sincer nu ma asteptam la un raspuns, mai cu seama ca late treburi importamte stau in agenda dvs.
    Am inteles de mult importanta votului negativ, numai ca intrebarea mea nereusita din prima postare ar fi trebuit sa sune asa: cat de jos mergem acceptand mereu votul negativ si de ce nu poate(sau nu vrea) clasa politica sa ridice standatele?

 11. Dl Adrian Papahagi spune ca nu mai e nimic de vandut si cheama la lupta:

  “Nu mai avem ce promite. Am amanetat prea des viitorul copiilor noştri, am ipotecat deja tot. De douăzeci de ani, am promis ce nu avem. Am promis autostrăzi suspendate, îngropate, mirobolante. Am promis salarii mari şi pensii îndestulate. Am promis universităţi de elită şi cercetare de vârf. Am promis marea cu sarea, cerul cu pământul, străfundul minelor şi puţurilor şi emisiile văzduhului. Am jurat pe sfinte şi necurate, ne-am izmenit, am protestat. Nimic n-a rămas nepromis, neipotecat, netocmit […]

  Ca să fii credibil trebuie întâi să crezi în ceva. Credinţa dă încredere. Care sunt valorile noastre? În ce credem? În basme şi minuni, poveşti de adormit poporul, sau în lucrurile cu adevărat importante? Unde e greutatea noastră dacă nu în ce suntem?

  Să ieşim aşadar din anonimat şi să ne arătăm lumii însetate de oameni vrednici. Suntem milioane şi ne-am săturat. Suntem şcoliţi, articulaţi, necompromişi, tineri şi plini de încredere. Nu putem rămâne la nesfârşit martorii muţi şi dezabuzaţi ai propriului nostru destin, confiscat de negustorii de voturi şi conştiinţe. E timpul să renunţăm la pseudonime, forumuri şi bovarismul virtual al nopţilor pierdute şi să redescoperim solidaritatea caldă a unui proiect comun.”
  http://www.blogary.ro/2011/09/nu-mai-avem-ce-promite-a-venit-timpul-sa-fim/

  Bun, deci cat a fost ceva de vandut, tocmit, ipotecat trebuia sa fim “moderati”. Ca aveam ce vinde si nu voiam sa speriem clientii. Acum, ca nu ne-a mai ramas nimic, chemam oamenii sa ne apere, sa faca zid in jurul FCD. Asa a facut si Iliescu in decembrie 1989: a chemat oamenii sa-l apere, sa apere Revolutia. Si oamenii s-au dus, si au murit, si apoi Iliescu si ai lui le-au spus ca au fost prosti si ca cine i-a pus.

  Cum poate dl Papahagi sa pretinda ca Mihail Neamtu e necompromis? Sau Baconsky? Apoi, cum poate dl Papahagi sa le demonstreze celor cu adevarat necompromisi ca nu vor fi tradati, vanduti, ipotecati de cei compromisi, de cei care s-au specializat in vandut, ipotecat, compromis, instrumentalizat?

 12. Salut Dragos :)

  Propun o sursa care poate reflecta tendinta ridicola de face „ceva” pentru ca „trebuie” sa „castigam” niste alegeri.

  Sursa se numeste „Making Sense of the Organization” (vezi p. 203) scrisa de Karl Weick, dupa cum probabil sti, un respectabil intelectual care citeaza un alt mare domn, Oliver Wendel Holmes, fost judecator la Curtea Suprema a Statelor Unite.

  In acest citat se vorbeste de pericolul vorbelor desarte (glibness) si a fabulelor cu Alba-ca-Zapada (Snow-White) Nici un om cu suflet curat nu o sa faca parte dintr-o miscare in care fac parte politicieni de genul celor existenti astazi in fruntea PD-L, PSD sau PNL.

  Deci de la firul ierbi!

  • Salut. Foarte radicala pozitia ta! Intrebarea este cat de fezabila e varianta „de la firul ierbii”… Aceasta cred ca ramane marea intrebare in toata aceasta poveste…

   • OK, nu Alba ca zapada. Dar ce-ar fi sa apelam la „sfatul batranilor” nostri intelepti? Sa-l rugam de ex. pe Neagu Djuvara sa ne ajute cu un sfat, sa ne fie chiar presedinte de onoare? E un patriot adevarat si nu cred ca ne-ar refuza. Are multa experienta. E personalitatea carismatica, capabila sa coaguleze in jurul sau tineri si varstnici in aceeasi masura.

   • Poziţia lui Theophyle e nu doar radicală, e şi nedreaptă.

    Dintr-un motiv foarte simplu. (Şi, fi din proprie experienţă, fie din cărţi, Teophyle ar fi trebuit să ştie asta).
    Nu se poate schimba nimic RADICAL decît printr-o revoluţie.
    Acum e prea tîrziu: revoluţia a avut loc.

    Teophyle greşeşte continuu acuzînd continuu.
    Nici o instanţă morală n-a aruncat pe umerii cuiva mai mult decît poate duce.
    Nu poţi cere poporului romîn să fie popor neamţ sau o adunare de puşcaşi marini.
    E poporul care e.
    Take it or leave it!
    Ca să zic aşa, americăneşte.

    • De-alungul istoriei au existat personalitati care au „tras” popoarele dupa ele, uneori chiar impotriva vointei lor. Si in sens pozitiv si negativ. Se face binele popoarelor si cu forta? Iata o intrebare hamletiana. In sensul acesta vad interventia lui Theophyle.

     Personalitati magnet, cu notorietate, (Monica Macovei este un exemplu, sa nu ramanem in sfera abstracta), cu initiativa si spirit de sacrificiu pentru natia lor, care sa coaguleze energii latente si disipate, care sa dea directia drumului de urmat.

     „Arunca-te in valuri, altii se vor dezbraca si vor veni dupa tine” (G. Calinescu).

     • Look who’s talking!, ca să zic aşa.

      Dumneavoastră vorbiţi de aruncat în valuri?
      Dumneavoastră, care credeţi că de fapt asta înseamnă să te arunci într-o „plasă”?

      Măcar vă daţi seama că cultivaţi aceeaşi meteahnă naţională?

     • Meteahna de a găsi noduri în papură în orice şi de a submina orice acţiune relativ pozitivă pentru că nu e absolută, nu e perfectă.
      Într-un cuvînt, meteahna defetismului (auto)suficient şi paralizant.

    • Cred ca este o stare latenta, de acumulare, care functioneaza la romani.
     Romanii nu zic mai nimic, nu prea reactioneaza, nu tradeaza ceea ce mosmondesc in capsorul lor, dar imi pare ca din ce in ce mai multi inteleg ceea ce se intampla de jur imprejur.

     Si procesul acesta de intelegere a venit, ca de obicei la romani, in urma unor evenimente externe, similare cu cele romanesti, care s-au desfasurat dupa un scenariul oarecum dorit de PSD. (Paranteza: Ghinionul grecilor si a PSD-ului, dar mare noroc pentru romani, macar de s-ar intelege mai adanc paralela de acum dintre Ro si Grecia! Sa vezi dansul mare cand o sa fie grecii zvarliti ca pe o masea stricata…Am inchis paranteza)

     Pe de alta parte s-a putut vedea ca razmeritele, revoltele, revolutiunele nu conduc intodeauna la ceea ce spera masele large de cetateni. Asa ca mai bine molcomel, incetisor, mai accelerat cateodata – cand ii baga in priza tata Basescu – sa ne miscam spre directia buna – caci suntem pe ea, sau in apropierea ei, si ne doare mai putin daca ne zdronganim in revolutii- cica „disrupted costs”.

     E bine insa din cand in cand, la momentul oportun, sa aplici palituri, care dau directia buna, atunci cand nici nu se asteapta cetateanul roman, care repede le inghite si merge iarasi catinel, linistit, mai departe, dar pe cararea buna!

     PS de ce trebuie sa retrimit comentarille ca sa apara pe aceasta platforma???

     • Si eu am avut probleme cu platforma. Am pierdut cateva comentarii (scrise chiar de mine), alti cititori s-au plans si ei – in general vad ca are toane…

 13. Romanii nu sunt pregatiti pentru o constructie de tipul Miscarea Populara si nici pentru ceva nou inceput de la firul ierbii. Nu s-a copt inca ideea de constructie altfel. Asta nu inseamna ca nu va fi in viitor. Acum, pur si simplu, n-a venit momentul, asa ca orice constructie care nu face diferenta in mod clar, este sortita esecului. Cine crede ca mai merge cu jumatati de masura, se inseala.

 14. Un text excelent al unui expert autentic: analiză, diagnoză, soluţii, prognoză, toate în câteva paragrafe, pertinent şi impecabil.

  Aştept ca dl. Aligică să revină în publicistică.

 15. Intereresanta tenacitatea cu care participantii la aceasta „provocare” se complac in a se cantona in derizoriu. Probabil castrarea a fost un succes. Si mai interesanta perseverenta cu care acest domn Aligica incearca sa vanda iluzia ca noua generatie este interesata sa comenteze teme curente ale vietii sociale. Ori este un smecher care trateaza noua generatie ca pe niste adolescenti intarziati, cu scopul evident de a salva ceva din electoratul Conventiei Democrate, cee ce nu-i condamnabil in sine, ori este un un naiv bonjurist amagit de iluzia integrarii in trena Revolutiei Franceze a taranilor romani.
  Va sugerez sa constatati ca Romania, recuperata de 20 de ani de economia de piata, ca sa nu spunem capitalism, este dominata de capitalul multinational. 90%, fata de 10% capital national. Deci doar 10% din decizii sunt romanesti. Avocatii cui sunteti?
  Mai grav. Asemanarea voastra cu propagandistii comunistii din 1945-1946 este izbitoare. Ca si voi, propagandistii comunisti, se bazau pa faptul ca Romania se afla in zona de influenta a URSS. Care URSS propavaduia izbavirea omenirii. Ca si atunci, nimeni nu vrea sa constate ca adevaratii lideri ai Romaniei sunt niste primitivi, niste oameni cu un nivel cutural si profesional si etic foarte scazut, dar cu o puternica determinare de a stapani, de a controla. Ce legatura au liderii PDL, ai Regimului Basescu, cu valorile democratice? Nici una. Sunt niste bolsevici pe invers, foarte credinciosi Inaltei Porti de azi, fara scrupule si fara credinta.
  Se poate face ceva? Probabil nu in acest moment. Reamintesc torusi ca miscarea legionara a aparut ca o reactie naturala la injosirea Romaniei. Tocmai pentru ca a fost o reactie primitiva a esuat lamentabil. Dar si azi Romania este injosita. In mod obiectiv va exista o reactie. Speram sa nu fie primitiva. Modul in care va manifetati voi interesul fata de societatea romaneasca contemporanna nu este o promisiune. In acelasi timp nu cred ca se poate schimba ceva fara voi. Succes!

 16. Nu stiu dumneavoastra cum sunteti, dar eu cand am ajuns la sintagma” creierele PDL”‘ m-am oprit din citit. Ia sa vedem noi cine sunt acestea, mi -am zis.
  Serev Voinescu? Nu-l mai uit pe serban Foarta cu al sau articol din dilema in care spunea ca in preajma acestui om nu poti fi colaborator ci colaborationist poate, am citat. Sa-mi aduc aminte de episodul cu fraudarea alegerilor de la camera.? Mai bine nu.
  Domnul ministru Baconschi? Dansul croseteaza de zor la fundatia aia a lui, amaestecand fara greturi politica, diplomaatia si religia. Cand vorbeste nu zice nimic, e plat, lemnos si cateodata dezorientat. Daca trage Dom Basescu un vant, dl Baconschi e unu dintre cei care sa-l prinda. Imi aduce aminte de caragiale.
  Domnul Stoica? E marele liberal al clasei politice romanesti. A scris carti, preda doctrine, tine lectii de strategie. S-a mutat de la liberali intr-un partid socialist (sic!)
  Pe doamna Macovei? Ea nu mai zice nici pas de cand este europarlamnetar. S-a ascuns cu capul in nisip prinvind fara grai la frauda guvernarii PDL.

  Cristian Preda. Lui n-am ce sa-i reprosez. In afara poate de prostia de a sprjini proiectul mafiotic de la Rosia Montana.

  Dom Lazaroiu? No comment,

  Alte creiere? Mai stiti altele Domnule Aligica? Stiti, stau si ma gandeasc asa la dumneavoastra, un cap scolit langa unii dintre cei mai de renume oameni intr-ale politicii si guvernarii in general, si nu pot sa inleg ce naiba ati vazut la pdl ul asta de va entuziasmeaza atata.

 17. Un articol bine scris, argumentat si structurat eficient. Un tip de publicistica pe care as cumpara-o daca ar exista intr-un format adecvat. (nu sunt eu menit sa fiu criticul dumneavoastra dar, pentru un viitor cumparator al materialelor scrise de dumneavoastra va cer ingaduinta sa-mi exprim parerea).

  Ca si mesaj ma pune pe ginduri ideea din ce in ce mai raspindita a unori oameni de valoare de a se retrage din zona politica, activa social, in cea a interesului personal: „de azi inainte imi vad mai mult de treburile mele, de afacerea mea, de viitorul meu”. In contrapartida tinerii politicieni romani de pretutinden par a se dezvolta pe masurile unor masini de vindut vorbe si facut averi. O „barca de salvare” pentru ceilalti ar trebui sa apara (dar evident nu aceasta haotica „Miscare populara”).

  Orice ar fi va astept cu interes scrierile si pe viitor!

 18. Nu voi fi niciodata deacord cu aceasta miscare populara care are la baza , mai bine zis in umbra , actualii politicieni din PDL … si nici nu cred ca vor reusi sa o faca functionanta pana la alegerile din 2012 , e o incercare prin care se doreste manipularea anumitor clase sociale , si nu crearea unui nou Partid care sa vina cu o mentalitate schimbata fata de ceea a clasei politice actuale ! Electoratul in Romania se face doar prin MANIPULARE ! In acest fel Romania va merge in continuare pe acelasi drum care il are de 21 de ani , adica .. .. nu va fi nici o schimbare pe plan politic, social si economic ! Va fi aceiasi Romanie Corupta ca si pana acum ! nimic nou ! .

 19. D-le Aligica misculatia populara este o miscare de salvare a pdl, partid care a ajuns o caracatita cu manifestari de clica. Cel mai bine si cea mai buna lectie pe care electoratul ar putea sa o dea clasei politice ar fi sa nu voteze cu cei de la putere. Vom scapa astfel de 50% din clasa politica actuala. Adica de banditii ca botis, pasat, ridzi si toata clica. Votand USL en gros va conduce la disparitia pdl si unpr-partid capusa. Cei care vor veni vor intelege ca si cu ei se va intampla la fel daca incurajeaza hotia, traseismul politic si politizarea excesiva asa ca vor fi obligati sa isi vada de treaba. Este cea mai buna metoda de restructurare politica. Constructii anemice facute cu aceiasi oameni nu mai pacalesc pe nimeni. Aceasta este cea mai buna metoda de amendare a clasei politice. Oamenii au inceput sa inteleaga pana la urma ca alta metoda mai buna nu exista iar puterea sta in votul lor. Daca vor disparea partide dupa metoda pntcd A DOUA OARA atunci vom putea spune fara tagada ca avem un electorat matur care stie sa amendeze greselile unei puteri corupte si obtuze. Nu este imposibil si STA IN PUTEREA NOASTRA sa votam practic si nu politic sau dupa ideologii pentru ca cei de acum fura fara scrupule si fara nici o ideologie. ESTE UN CARE PE CARE. Cu cat intelegem mai repede cu atat mai bine scapam de figurile fonfaite ale lui boc, udrea, oltean si anastase…… Asa scapam de hoti practic si definitiv altfel vremea lui ceausescu nu e aproape. Belarus scrie pe noi.

 20. Cred ca timpul hatru a asternut in PDL scara valorilor.
  Dar vor membrii ei sa tina seama?

  Chiar si asa, chiar daca membrii PDL vad sau nu scara adevarata a valorilor, chiar daca o admit sau nu, cei din PDL sunt deja „postati” pe scari si fraierul de votant are cunostiinta despre pozitia domniilor lor, indiferent de cat de naiv este el….

  In consecinta, indiferent de bunele pareri despre ei, votantii isi stiu potentialii candidati.Nu ii mai inselati asa de usor… Ar face insa bine daca ei singuri, potentialii candidati, s-ar aseza cuminti acolo unde le este locul, caci altfel greata si dezgustul ne apuca pe unii. Asta daca, nu cumva, intre timp, sa ne apuce revolta si nabadaile…Noi latini suntem…

  A vota raul cel mai mic, este calea sigura spre prosteala –
  Vezi ce s-a intamplat in invatamant, cand mereu s=au ales solutii care nu dor prea tare…Prea multe compromisuri.

  Exista si optiuni mai bune, din acelasi partid, dar oameni scuturati, cu o conditie: sa fie lasati sa vina in fata!

  Cum au aparut Monica Macovei. Anca Boagiu, DPA?
  Nu a fost un miracol, a fost un proces natural de selectie…

  Imi exprim parerea ca evident exista oameni mai buni decat cei mai multi pe care ii vedem acum. Sa dau un singur exemplu care zgaraie rau de tot: evident ca sunt si alte doamne, mai bune decat Nuti de la Turism, evident ca se poate vorbi despre economie, si altfel, fara un fals triumfalism, ca nu prea avem victorii insemnate, asa cum incearca sa ne tot demonstreze dna Vass, si exemplele ar putea continua pana ne apuca plictiseala…

  Sigur, timpul hatru i-a cernut si pe cei din opozitie sau pe cei de la UDMR.
  Pe nimeni nu a iertat!

  Acum un conducator intelept ar cauta noi resurse, sau din cele existente, ar incerca sa arunce in lupta oameni capabili, sunt sigur ca exista, care pot sa fie pregatiti, daca este nevoie, in a prelua functii si a duce onorabil stafeta mai departe.

  Este timpul schimbarii..

  Exista un palier adminstrativ, unde cu cinste duce steagul domnul Funeriu si doamna Boagiu, si un palier politic, unde doamna Monica Macovei sau domnul Stoica pot face fata cu cinste unei cerneri. Trebuie si coloana, trebuie si minte, trebuie si carisma si putina experienta.Nu se poate sa nu se poata innoi garnitura PDL-ului, daca vrea sa castige.

  Oare oamenii din PDL nu urmaresc discutiile de pe blogurile?
  Nu simt directia si mersul lucrurilor?
  Chiar nu au o minima viziune, macar pe un orizont mediu de timp?
  Ce fel de lideri sunt ei, si daca nu sunt lideri de ce ne ocupa timpul fara rost?

  Raul cel mai mic nu mai tine…

  Si explic: chiar daca i se aloca bani lui Poteras, cetatenii nu se vor ingramadi spre ce vor unii sa se voteze. Pur si simplu nu mai admit spaga data in acest fel. O sa astept rezultatele de la locale si atunci ipoteza mea se va infirma sau confirma. Guess-ul imi spune ca se va confirma! Nu prea am gresit in estimarile electorale, numai si numai pentru ca ma aflu printre oameni si le urmaresc reactile si modul de a gandi…

  Chestiunea cu raul cel mai mic nu tine si pentru simplul motiv ca electoratul nu prea voteaza rational, caci noi suntem latini…

  Care va sa zica lui nenea Gheorghe sau lui Marghiolita ii va indica directia tot tov./domn Primar sau in lipsa un alt staroste local, si asa va face cu convingerea ca poate de data asta iese un pic mai bine… Si, cu parere de rau, dar mediul rural, pentru ca este asa de usor de disciplinat si de incolonat, mai usor de urnit din casa decat populatia urban, aceasta da directia principala. Daca alegerile locale o sa fie comasate cu cele parlamentare, atunci o sa fie un pic de o mare degringolada in mediul rural, dar zau ca nu stiu daca nu cumva tot PSD-ul va iesi aici in castig! Supozitii, da, dar….Practicile exersate in ultimii 70 de ani a format oamenii din PSD, care isi mai doresc si acum un colt de paine de ros…

  Singura miscare care mai poate avea castig la public este sa spui clar in fata: „Domnule, acesta sunt eu, cu bunele si relele, dar vreau sa….si pot sa….” –

  Discursul acesta sincer, dezinhibat, dezaburit, clar ca un bisturiu l-am vazut la dl. Stolojan in campania din 2004 si am mai regasit francheta dialogului sincer la doamna Mona Musca. Admir curajul doamnei Monica Macovei, dar nu am vazut-o dialogand cu masele.

  Daca aceste persoane ar avea acceptul actualului presedinte PDL, al domnului Boc, o reforma adevarata se poate incepe in PDL, chiar daca timpul este scurt, si ar putea aduce un nou inceput in alegerile locale si cele parlamentare.

  Nu, sa nu ramanem la abureli, si prosteli, pentru ca din rau putem sa mergem spre mai rau…

  Stimate domnule Aligica, toata frumusetea in alegeri este ca voteaza cetateanul care nici pe de parte nu este ceea ce lasa el sa se vada, in cele mai multe cazuri din RO, si, pe de parte, nici nu face ceea ce isi imagineaza unii analisti politici ca ar face… Stiti foarte bine ca sunt gesturi mici, de campanie, care conteaza infinit mai mult decat orice idee, orice progam, asa la loteria alegerilor din RO se anunta o cu totul si cu totul neprevazuta si interesanta batalie electorala…

  Uita-te sau participa neamule, ca merita!

  La final, nu imi ramane decat sa astept cu interes rezultatele din sectorul domnului Poteras.
  Poate puteti face ceva, o miscare miraculoasa, scapati-ma de Primarul de la Sectorul 1 – asta daca tot ziceti ca s-ar poate aranja cumva, mai de dinainte…

  Cu multumiri!

  • Ati formulat cateva intrebari esentiale:

   Oare oamenii din PDL nu urmaresc discutiile de pe bloguri?
   Nu simt directia si mersul lucrurilor?
   Chiar nu au o minima viziune, macar pe un orizont mediu de timp?
   Ce fel de lideri sunt ei, si daca nu sunt lideri de ce ne ocupa timpul fara rost?

   Din pacate singurii care pot raspunde la ele sunt liderii PDL….

 21. Desi nu ma interpeleaza in mod particular amintirile despre un viitor (im)probabil, oricum, discutabil, admit ca pot fi interpelat de autorul cronicii lor. Cum la ora asta cred ca, in genere, ii pot face d-lui DPA creditul unei francheti/al unei atitudini directe fata de obiectul discutiei (care, cum am mentionat, nu ma cotropeste nici seduce) imi ramine consolarea de a face inventarul prizonierilor neluati, al victimelor colaterale semanate in demersul victorios al exprimarii neechivoce. Nu stiu daca in agenda incarcata a domniei sale exista si rubrica familie, mostenitori, insa mi-ar place (desi e greu de imaginat) sa pot fi martor al unei explicatii data de autor urmasului, peste vreo 25 de ani, a propos de retorica fara ascunzisuri dintr-o formulare ca „escrocheria ecologista” (eventual cu trimiteri specifice spre stilistica articolului hotarit in limba parintilor nostri).

  • Nu inteleg prea bine referirea la familie si cei 25 de ani. Daca este o aluzie la un scenariu catastrofic, am convingerea ca -in actualul trend- probabilitatea ca el sa fie de factura „ecologica” este aproape de zero. De 50 de ani alarmismul ne ameninta, an de an, cu orizontul a 20-25 de ani. Apreciez insa sincer modul elegant in care va exprimati dezacordul cu mine. Pot spune din propria experienta ca o reactie ecologista masurata si calma, incercand sa aduca argumente nu sa dea cu ele in cap, este mai degraba o exceptie. Daca macar o mica parte dintre adeptii acestei ideologii ar fi ca dv., nu am fi ajuns sa vorbim despre „escocheria ecologista”. Dar nu sunt.

   • Multumiri pentru apreciere (graciously agreeing that we disagree).
    Am plecat de la o generalizare pejoranta; generalizarile nu sint neaparat bune (aceasta e o generalizare…).
    Lumea/natura nu ne apartine, am luat-o doar cu imprumut de la copiii nostri (asa spun unii dintre cei mai putin asasini ai mediului). Asta in ce priveste familia. Faptul ca displace felul in care e sustinuta o cauza nu o invalideaza pe aceasta din urma; perceptia iminentei unei scadente e a matter of degree ce nu afecteaza existenta scadentei .Nu mi se pare cu nimic mai putin reprobabila (ori spaimintatoare) apocalipsa in doze cotidiene (vs. cea in doze…apocaliptice). Am pus, cu larghete, 25 de ani; m-am reintors in vara asta pe o plaja pe care , in urma cu nici 15 ani vietuiau pescarusi, lastuni de mal, triluri de greieri imbaiau aerul sarat si, la doua azvirlituri de bat in larg delfinii isi faceau zilnic rondurile spectaculoase. N-a ramas nimic din asta convietuire. Un caz de nimica dintre milioane de acelasi calibru. Nu e apocalipsa , e doar doza ei zilnica. S-auzim de bine.

 22. Domnule Aligica, macar un merit ar trebui sa recunoastem acestei miscari: este necesara. La nivel intelectual inclin sa cred ca este o idee binevenita. Se potriveste bine cu cultura romana: nu facem lucrurile pina la capat, incercam sa fim in 2 barci ( nici dreapta nici centru). Sincer nu stiu daca chair trebuie sa fim de dreapta ( dupa un as drum lung cu comunistii ) dar o astfel de miscare care sa se tina de liniile doctrinare ar fi poate un model si o noutate, poate ar genera o renastere morala.
  Toate acestea necesita leadership si un bun Project Manager. Cam greu de gasit asa ceva liber pe „piata”.

  PS: Daca-mi este permis sa sugerez, eu as vota pentru razboiale culturale ale corectitudinii politice si escrocheria ecologista ca subiecte viitoare.

 23. Democratia-Online.ro a lansat proiectul pilot Moţiuni Online, o platformă pusă la dispoziţia dumneavoastră pentru a vă oferi posibilitatea de a iniţia şi susţine moţiuni politice pe care le doriţi transpuse în legi care sa facă societatea românească mai bună si mai dreaptă.

  Moţiunile dumneavoastră vor putea fi comentate şi dezbătute împreună cu alţi membri care vor avea, desigur, şi posibilitatea de a le vota.

  În orice moment clasamentul moţiunilor, realizat pe baza numărului de voturi primite, va reprezenta o agendă sau program politic generat prin contribuţia directă a cetăţenilor.

  Vom putea să aflăm astfel în ce măsură agenda politică a cetăţenilor se suprapune cu agenda promovată de clasa politică.

  Pe măsură ce numărul de utilizatori ai acestei platforme va deveni semnificativ, va fi posibil ca acestă agenda politică generată de cetăţeni să fie impusă şi clasei politice prin presiunea numărului de voturi pe care le reprezintă.

  Orice formaţiune politică sau candidat uninominal va fi obligat să-şi definească opţiunile prin raport cu cele exprimate de cetăţeni în timp real.

  Putem să avem astfel viziunea unei Românii guvernate de voinţa cetăţenilor printr-un sistem creat chiar de ei. Desigur,mai este mult pâna acolo dar, prin contribuţia fiecăruia dintre noi, acestă viziune poate deveni realitate.

 24. Puteti scrie voi romane dar, esentialul ideologic nu l-ati atins. Deci, intreb : Miscarea Populara doreste ca Romania sa nu mai fie un stat social ? In rest sunt baliverne. Asta ca si cum , fortat putin, poporul doreste ca statul sa nu se mai ocupe de ei. Asa ca-i tare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro