miercuri, iulie 17, 2024

Despre cazul GDF și, firește, jos coșul!

Pe site-ul ANRE au fost „scăpate” niscaiva rapoarte interne de monitorizare a pieței de gaze.  Din ele reiese că GDF Suez importa gaz de la compania soră din Ungaria, la preț ceva mai mare decât de la Gazprom, asta în condițiile în care (pentru consumatorii reglementați) cere apoi recunoașterea integrală a costurilor în prețul reglementat la consumatorul final.  E drept că impactul asupra consumatorului final reglementat poate să fie infim, așa, o ciupeală – diferențele mari de preț par să fie în luni cu importuri mici, importul de la GDF Ungaria în tabelul pentru care sunt date e cam jumate din totalul importului lui GDF, în plus o parte din importurile cu pricina poate se duce în piața „liberalizată”, dar într-adevăr n-avem toate cifrele.  Mai interesant din acel raport mi se pare faptul că Elcen – companie de stat și, deci, fraierul fraierilor – a cumpărat la cel mai mare preț de import, cu vreo 15% mai mare decât prețul mediu de import la care cumpărau toți ceilalți; pe datele pe care le avem înseamnă că Elcen a pierdut vreo 300,000 de euro în septembrie din cauza asta (suma ar putea fi mult mai mare dacă diferența de 15% se menține într-o lună de iarnă, când importurile lui Elcen sunt mari și consumul e și el mult mai mare, că Elcen dă bucureștenilor și căldură).

Partea cu adevărat interesantă și care merită dezbătută e chestiunea transparenței.  Mai ales că, la solicitarea Hotnews, ANRE a răspuns că, dacă într-adevăr acele rapoarte au fost publicate fie și un minut pe site, cei responsabili vor da socoteală. Din nou, din cauza nenorocitului de coș de gaze și a companiilor de stat care funcționează în propriul dezavantaj, apar întrebări care poate nu și-ar avea rostul într-o piață normală. (Amintesc aici ce e „coșul” – ANRE spune că toți consumatorii reglementați cumpără gaz la un preț mediu ponderat: pondere import x preț import + pondere producție internă x preț intern; o nenorocire care distorsionează tot ce înseamnă sectorul gazelor plus toate sectoarele din economie în care se folosește gazul).

1. De ce ANRE nu face automat publice toate informațiile privind componentele prețului reglementat pe care mă forțează, prin reglementări, să îl plătesc? A se reține, faptul că piața nu e liberalizată înseamnă că ANRE mă obligă să cumpăr de la un singur furnizor energie la preț reglementat; iar prețul gazului de import e o componentă a acestui preț reglementat la consumator. ANRE ar trebui să publice integral componentele de preț reglementat pentru furnizorii reglementați și informații suficiente cât să-mi dau seama care e cel mai mic preț la care ar fi putut cumpăra furnizorul meu. (Sau, mai simplu, desființați coșul.)

2. De ce informația „prețul la care cumpără compania de stat Elcen” trebuie să fie secretă? De ce nu trebuie să știu că Elcen cumpără scump, în exact același mod în care Hidroelectrica vindea ieftin?  Parcă aud din nou răspunsuri de genul, „sunt secrete comerciale”, exact argumentul care ni se dădea și cu Hidroelectrica. S-o lămurim – se teme cumva statul român să nu afle concurenții lui Elcen ce preț „avantajos” obține Elcen și să-i fure strategiile comerciale, sau cum?

3. De ce ANRE spune azi că e imposibil ca OPCOM să devină bursă de gaz (asta însemnând pur și simplu în primă instanță o platformă unde companii ca Romgaz să vândă la licitație, iar companii ca Elcen să cumpere la licitație, nu-ți trebuie o piață complet funcțională), în condițiile în care, cu câteva luni în urmă, România s-a angajat față de FMI ca de la 1 ianuarie 2013 să aibă platforma de gaz operațională, adică nu părea nimic nefezabil atunci, dar pare brusc acum, că ne apropiem de termen? Mie mi se pare urgent ca tocmai companiile astea de stat să nu mai vândă ieftin și să cumpere scump, vreau licitații transparente, nediscriminatorii și centralizate (da, ați mai auzit undeva asta – vă asigur că mă interesează doar pentru companiile de stat).

Sunt de acord că unele informații „cu caracter comercial” ar trebui să fie secrete, într-o piață concurențială. Foarte bine, desființați întâi nenorocitul de „coș de gaze” și liberalizați odată piața, nu mai reglementați prețul la consumatorul final, din cauza căruia avem toate ciudățeniile Pământului în sectorul ăsta al gazelor.  Putem avea discuția despre „secret comercial” după ce nu mai e cazul de „recunoaștere integrală a oricăror costuri în prețul reglementat către consumatorul final”.  Sau, mai exact, atunci când eu, consumator reglementat, voi putea alege între mulți furnizori din piață pe cel cu prețul cel mai bun, iar ANRE nu va mai trebui să dicteze cât plătesc și cui.

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. Cat zgomot pentru aproape nimic…
  Daca inainte sa va fi napustit la atac, d-na Nutu, va uitati mai pe indelete la tabelele alea constatati nu numai „că Elcen – companie de stat și, deci, fraierul fraierilor – a cumpărat la cel mai mare preț de import, cu vreo 15% mai mare decât prețul mediu de import la care cumpărau toți ceilalți” (chestie care nici macar nu-i adevarata, dar sa nu ne impiedicam de fapte, teoria e mult mai importanta), ci si faptul ca Romgaz (alta companie de stat, asadar alt fraier al fraierilor) a importat MULT mai mult decat Elcen, la un pret MULT mai mic decat Elcen (lucru de altfel deloc suprinzator pentru cine are un dram de common sense), ba chiar mai mic decat media…
  Culmea, fraierii de la Romgazul de stat au importat in ultima instanta de la bolsevicii de la Gazprom la un pret mai mic chiar si decat bolsevicii privati de la Conef… pana si Elcen a importat la un pret mai mic decat Conef!!! Draci, nu trebuia sa spun asta, nu serveste cauzei… sorry…
  Cam asta-i treaba cu reactiile rapide; risca sa devina penibile daca sunt prea rapide. Oricum, sunt placut impresionat ca ati putut scrie ceva despre gaz fara sa reveniti, precum Cato cel Batran cu Cartagina, la eternul subiect al gazelor de sist.
  Cat despre transparenta (aici, ca si in ceea ce priveste piata de energie electrica), gandesc ca, inainte de-a le da altora lectii de transparenta, ar fi bine sa incepem prin a da un exemplu noi, firmele de consultanta, spunand, bunaoara, cine ne sunt clientii (adica un disclaimer, desi stiu ca nu va place defel cuvantul asta decat cel mult cand se refera la ceilalti).
  De exemplu, cum am mai spus pe-aici, pe mine ma plateste in ultima instanta o firma importanta din domeniul energiei solare; mai am si niste interese, mult mai marunte, in domeniul energiei eoliene.
  Pe dvs. cine va plateste in ultima instanta? Am inteles ca scrieti toate articolele astea doar pentru ca va pasa, nicidecum din vreun interes, asta-i clar… dar ma gandesc ca totusi trebuie sa platiti si dvs. din ceva facturile alea de gaz si electricitate…

  • La o companie de stat există riscul să cumpere scump și să vândă ieftin, risc de governance mult mai mare decât la companiile private pt că la stat acționarii finali (contribuabilii) au putere mult mai mică de control asupra managerilor.
   Nu înseamnă că o companie de stat va cumpăra ÎNTOTDEAUNA la preț mare sau va vinde ÎNTOTDEAUNA la preț mic; dar e un risc suficient de mare încât, pe partea de achiziții, TOATE companiile de stat să fie obligate prin lege să cumpere prin licitație (OUG 34, cea cu achizițiile publice).

   Interesant că îmi dați lecții de transparență la adăpostul unui nickname. Am scris două articole în toată viața mea care au legătură cu gazul de șist, în ambele zic că am fost destul de echilibrată (sunt pro, dar trebuie gestionate riscurile); în schimb am scris multe articole despre liberalizare. De ce e bună liberalizarea, dacă o fi bună – citiți un manual de economie și directivele europene, nu e rolul meu să fac aici Economics 101. Poate îmi spuneți și concret, de ce mă suspectați, cine credeți că mă plătește pe ascuns, eventual niște dovezi, pe lângă insinuări fără bază, repet, la adăpostul unui nickname, ca toți oamenii de caracter. Se poate să greșesc în unele din analizele mele, vă aștept argumentele, dacă există și așa ceva dincolo de insinuări.

   • Mda…. Prin urmare nu conteaza ca exemplele pe care se bazeaza articolul dvs. sunt eronate – cum ziceam, teoria bate intotdeauna faptele.
    Mai departe, nu e nicio contradictie intre conceptul, spiritul notiunii de liberalizare si faptul ca vrem sa impiedicam cu orice pret companiile private de a vinde cui, cum, cand si cu cat vor. Liberalizare a la Roumaine, cum chiar dvs. cred ca i-ati spus pe undeva.
    Iar in ceea ce priveste disclaimerul, eventualul dvs. conflict de interese etc., retin ca, lasand toata retorica la o parte, de fapt nu vreti sa ne spuneti ce si cum, daca aveti sau nu un astfel de conflict de interese. Ceea ce, evident, e un raspuns in sine, chiar daca dvs. incercati sa convingeti cititorii ca important nu e eventualul conflct, cat culoarea bastii celui care-l semnaleaza.
    Eu ma opresc aici si n-o sa va mai deranjez de-acum incolo. Pentru mine lucrurile sunt suficient de clare; va multumesc ca mi-ati risipit indoielile.

    • Există două categorii de consumatori acum în România: reglementați și în piața liberă. Ce fac ăia din piața liberă e treaba lor. Dar pt cei reglementați (adică unde ANRE spune și de la cine cumpără, și la ce preț), ANRE are obligația să facă disponibilă informația privind modul în care se calculează acel preț pe care mi-l impune, e o obligație legală a ANRE să publice informația privind TOATE componentele prețului reglementat.

     Adică: GDF cumpără gaz. O parte îl vinde în piața liberă, e treaba lui ce face și la ce preț vinde acolo, cumpărătorii de acolo se pot duce unde e prețul mai bun, au posibilitatea de alegere între peste 100 de furnizori de gaze în România, dacă GDF pune preț prea mare cumpărătorul se duce la altcineva. Cealaltă parte se duce la consumatorii reglementați iar GDF cere de la ANRE recunoașterea integrală a costurilor justificate în prețurile la consumatorul final. Eu consumator reglementat, de facto n-am cum să mă duc la altcineva decât la GDF. ANRE trebuie să-mi demonstreze mie că acele costuri pe care mi le pune pe factură sunt justificate, că GDF nu putea cumpăra mai ieftin gazul din altă parte, de pildă.

     Ce mai spun în articol e așa: din datele care au ieșit în presă nu-mi pot da seama cât anume din gazul acela importat de GDF de la sora din Ungaria ajunge la reglementați. Se prea poate ca la reglementați să fi ajuns doar cea mai ieftină cantitate din import și restul în piața liberă; dar poate fi și invers. La fel, ar fi mult mai interesante cifrele din lunile în care se importă mult, în decembrie-martie, pe luna septembrie (pe care avem acel tabel publicat de Hotnews) diferența de preț de de 4%, importul e infim, iar impactul asupra consumatorului final e minuscul chiar dacă tot gazul de la GDF Ungaria s-ar fi dus la consumatorul reglementat. Morala articolului, în schimb, e că nu știu de unde cumpără furnizorul meu reglementat și ce-mi bagă în factură, așa că ANRE trebuie să publice pe site următoarele informații: prețul gazului pentru clienții reglementați ai lui EON și GDF, format din:
     – preț gaz import
     – cantități achiziționate din import, pe surse și prețuri
     – prețurile la care s-au făcut importurile în alte contracte (ca să știu dacă GDF / EON nu putea cumpăra mai ieftin)
     – preț gaz producție internă
     – cantități achiziționate din producția internă, pe fiecare sursă și preț
     – prețurile tranzacțiilor cu gaz de producție internă (ca să știu dacă GDF / EON nu putea cumpăra mai ieftin)
     – tarif transport, distribuție, stocare.
     Prețul gazului la consumatorul final reglementat trebuie să fie format din prețul celui mai ieftin posibil gaz + tarifele reglementate de transport, distribuție, stocare.

     Toate aceste probleme sunt din cauza mecanismului de coș, cea mai mare aberație posibilă, creată în beneficiul unor consumatori industriali.

     Pentru liniștea Dvs., nu sunt în niciun conflict de interese. Articolele mele de pe Contributors sunt neplătite, nici formal, nici pe ascuns. În toate analizele pe care le public nu-mi dictează nimeni ce să (nu) scriu. Revin la rugămintea să lăsați insinuările.
     În virtutea reciprocității, ne spuneți și Dvs. public numele adevărat și cine sunteți? Mulțumesc.

  • Către Prostu’ satului
   Se pare ca d-voastră aveți mai multe interese în distrugerea neargumentata a oricărui articol scris de Otilia Nutu decât în energia eoliana.
   Ce importanta are cine o plătește dacă scrie bine ceea ce scrie? Niciodată o firma particulara (fie ea și de consultata) nu are obligația sa declare public cine sunt clienții ei și ce contracte are, pe când o instituție publica, ANRE, are obligația sa facă publice toate informațiile care le deține, ca sa ne asiguram noi, plătitorii de taxe ca ea este cu adevărat imparțială fata de toți competitorii din acesta piață.
   Daca sunteți asa de deștept pe cit v-a dați de ce nu ne spuneți și noua cine se afla în spatele firmei Wintershall Elveția prin care importa toată România gaze de la rusi și de ce a refuzat Băsescu propunerea lui Putin de a importa gaze direct de la Gazprom, fără nici un intermediar? Probabil săracu’ Băsescu nu s-a indurat să-și rupă de la gura o sursa importanta de venituri ilegale. Probabil ca în spatele firmei Wintershall Elveția stau niscaiva colegi de ai d-voastră, securiști de frunte (de nu le-ar mai muri nimeni înainte).

  • Către Prosu’ satului

   Cind se mai ridica cite un român adevărat, ca d-na Otilia Nutu, care are curajul sa aducă în dezbatere publica secretomania de tip mafiot de la ANRE, te trezești dumneata sa-i dai în cap, fără argumente solide și fără sa pui nimic constructiv în loc, doar cu scopul perfid de a zăpăci de cap poporul român cititor, de a-l ameți și de a-i distrage atenția de la problemele vitale ale momentului. Asta ca sa puteți voi, securiști nenorociți sa v-a faceți smenurile în continuare și sa ne furați pe noi de tot ce ne-a mai rămas.
   Tema importanta a articolului era: cum putem noi, plătitori de taxe și impozite sa forțăm ANRE (o instituție plătită doar din banii nostrii) sa facă publice toate rapoartele de venituri și cheltuieli ale vânzătorilor de gaz, pentru a ne asigura ca aceștia nu ne umfla în mod artificial factura de gaz și ca nu spaguiesc ANRE ca sa tolereze acest lucru? Alte teme importante la care tot poporul român ar trebui sa reflecteze:
   1.-de ce importam tot gazul rusesc prin firmele căpușă Wintershall Elveția si Imex Oil? Cine se ascunde în spatele lor?
   2.-de ce a refuzat Băsescu oferta lui Putin de a elimina aceste firme? (va reamintesc ca Băsescu e plătit tot din banii nostrii)
   3.-cum ne putem câștiga independenta fata de gazul rusesc?
   4.-cum putem mari producția de gaz românesc, astfel incit prețul lui sa nu explodeze după liberalizare?
   5.-de ce suntem furați la factura de gaze, exprimata în KWh, când noi nu putem citi asa ceva pe contoarele noastre? Protecția Consumatorului ce păzește?

  • Nu acopăr nimic. Dimpotrivă, spun că ANRE trebuie să publice de unde ia GDF gazul pe care mi-l facturează și cum se calculează prețul reglementat. Pentru piața dereglementată (unde nu suntem noi, consumatorii mici, ci consumatori mari și care își pot alege liberi furnizorul și căuta prețul cel mai bun), e altă treabă. Acolo, dacă GDF vinde prea scump, cumpărătorul va cumpăra de la altcineva mai ieftin.

 2. Cam in culpa GdF….E lipsa de respect pentru Romania si consumatorul roman….Pacat. Companiile care se respecta nu ar trebui sa se preteze la astfel de lucruri.

 3. Este chiar interesant cum faceti apologia liberalizarii ca panaceu intr-un articol despre niste practici comerciale care demonstreaza de fapt ce prostie a fost privatizarea distributiei gazelor! Practic GDF a „sifonat” niste bani de la buget. Iar solutia dvs. este o liberalizare a pretului, care sa le permita sa sifoneze mai mult…

  • Sifonarea se face DIN CAUZA coșului de gaze. Care e făcut cu dedicație pentru știm-noi-cine, dar ne facem că ar fi pentru consumatorul casnic.

   Liberalizarea e o chestie stranie, așa, susținută de Comisia Europeană. Care zice, băi, drepturile consumatorului nu înseamnă că un consumator vede o factură mică și-i bagă statul mâna în buzunar fără știrea lui ca să acopere tot restul plus corupția; ci consumatorul are dreptul să vadă TOT costul, are dreptul să aleagă între furnizori în loc să depindă de un monopol, iar concurența între furnizori (și mai sus între producători) duce prețurile în jos la cel mai mic nivel economic justificat.

   Într-o piață liberalizată un vânzător nu poate crește oricât pt că clientul se duce să ia de la altul (dacă piața e suficient de competitivă).

   • V-am mai explicat cu prilejul unui alt articol cam cum functioneaza liberalizarea pietei in cazul furnizorilor de energie de pilda: teoretic imi pot alege un alt furnizor, practic as plati de fapt mai mult! Dat fiind „specificul pietei”, pe care se pare ca si companii almiteri „oneste” in tarile de origine au prins gustul micilor „romanisme” pe buzunarul clientului, nu numai ca nu mi se pare o idee buna liberalizarea, as sustine chiar o reglementare draconica a preturilor utilitatilor.

   • Problema pe care nu au văzut-o tâmpiții aia de la Comisia Europeana este ca eu, consumator casnic și captiv nu-mi pot alege furnizorul de gaze, iar ei, producătorii reali de gaze Petrom, Romgaz si Gazprom (ceilalți nu sint decât niște speculatori ordinari) sunt prea putini și nimeni nu-i poate opri sa nu facă o înțelegere de tip cartel intre ei, asa cum fac benzinarii si băncile din România, știți foarte bine, nu?

   • Liberalizarea pieței gazelor gândită de Comisia Europeana încalcă flagrant 2 principii de baza ale economiei de piață:
    1.-împiedică accesul tuturor cumpărătorilor la aceasta piață (licitație). Poate și eu, cumpărător final vreau sa achiziționez o cantitate de gaze, pe care o consum într-un an, dar vreau s-o plătesc o data, la un preț licitat și sa m-a feresc astfel de creșterile ulterioare ale prețului. De ce mi se interzice accesul la aceasta piață asa zis libera?
    2.-nu atomizează vânzătorii și nu împiedică realizarea unor înțelegeri de tip cartel intre ei. Asa cum am mai scris aici, în România nu exista decât 3 vânzători mari și lăți de gaze: Petrom, Romgaz și Gazprom, deoarece nici o alta firma ofertanta nu produce gaze din sonde proprii, sau nu le aduce din Iran, sau din alta parte a lumii pentru consumul intern. In condițiile în care nu exista decât 3 vânzători reali este puțin probabil sa vorbim de o piață libera.

   • Acum câțiva ani Putin i-a propus lui Băsescu sa vândă gaze României direct, fără nici o alta firma intermediara. Acesta din urma a tăcut mâlc și situația a rămas neschimbata. La vremea respectiva și nici acum nu am văzut nici un ziarist român care sa facă o investigație serioasa despre cine se ascunde cu adevărat în spatele acestor 2 firme particulare prin care importam noi gaze de la rusi (una înregistrată în Elveția și alta nu știe unde). Care este adaosul lor comercial și ce fac ei concret de banii ăștia, nimeni nu știe. Aceștia sunt cu adevărat „băieții deștepți” ai României. Pe lângă ei, cei de la Hidroelectrica sunt niște mici copii. De ce a refuzat Băsescu oferta lui Putin, iarăși nimeni nu știe. Probabil pentru ca se linge și el (Băsescu) pe degete cu banii spoliați de aceste 2 firme de la fiecare român în parte. Cam acestea ar trebui sa fie subiectele aduse în fata românilor zi de zi, până se vor trezi la realitate.

 4. Am si eu o intrebare de mic consumator: de ce pe facura de gaz eu platesc kwh cand pe teava vine gaz si contorul masoara metri cubi? De ce nu am un aparat de masura care sa garanteze raportul mc gaz / kwh? Tot mica ciupeala…..

  • Întrebarea mea este de ce calitatea gazului furnizat este atat de slab calitativ . Mentionez ca mi s-a întâmplat sa nu pot frige niște amarati de bostanei pe un grătar din teflon subtire , pur si simplu nu am putut sa ii gatesc . I-am aruncat .In prima faza am crezut ca s-a stins focul . Calitatea lasa de dorit … Chiar nu se poate face nimic cum trebuie in tara asta ?

 5. Nu vi se pare suspecta declaratia conform careia o societate a postat „din greseala sau intamplator aceste declaratii, rapoarte, etc.
  Stimate doamne si stimati domni sunt in campanie electorala, nu v-ati dat seama.?

 6. Mi-se pare corecta abordarea „cosului de gaze” pentru ca altfel am avea „baieti destepti” care cumpara „gaz ieftin” din productia interna, si populatia „fraiera” care cumpara doar din import la suprapret. (ca la electricitate)
  Cat despre contractele firmelor de stat cred ca ar trebui sa li-se interzica sa semneze „clauze de confidentialitate” si sa fie obligati sa publice contractele semnate. In fond, directorul companiei de stat trebuie sa dea socoteala pentru decizia luata. Deciziile sale trebuie sa fie publice.

 7. Nu avem nimic de câștigat din cearta lor. Cind va fi liberalizata complect piața gazelor va fi un dezastru total pentru noi ăștia mici, consumatorii casnici, deoarece:
  1.-eu, ca persoana fizica nu pot sa intru la licitația aia de pe OPCOM, sa-mi cumpăr gaze sau energie electrica pentru propria mea locuință,
  2.-producția interna de gaze este încă mica în comparație cu consumul, iar principalul producător de gaze românești Petrom de abia așteaptă liberalizarea pieței ca sa vândă gazele românești la aceleași preturi mari ca rusii, și sa vad atunci de unde mai alegem. Gaze de import sau românești, vor avea toate aceleași preturi umflate. In lipsa unei supraproducții de gaze nu se poate pune problema reducerii prețului lor, chiar și pe o piață complect libera.

  • Cel mai mare producator de gaz este Romgaz. Sa nu diseminam informatii gresite.

   As dori sa stiu cum comenteaza autoarea faptul ca noi romanii platim cele mai MICI tarife finale la gaz din Europa (mari insa daca luam in calcul puterea de cumparare) insa cele mai MARI tarife de distributie (enorme in raport cu puterea de cumparare).

   Poate autoarea sa ne spuna care este profitul anual al companiilor de distributie de gaz natural, EOn si GdF?

   • Probabil aveți dreptate, cel mai mare producător de gaze este Romgaz, dar la ce investiții a făcut Petrom în ultimul timp, în acest domeniu, v-a ajunge cu siguranță pe primul loc. Romgaz nu este decât un mamut cu picioare de lut care, dacă nu se v-a privatiza în curând v-a fi mâncat de viermii din interior sau de cei de la guvernare.
    Ce importanta mai are adaosul nesimțit de mare pe care și-l mai pun E.ON si GDF la aceasta afacere, când gazul v-a pleca direct de la producător cu preturi de 4…5 ori mai mari decât în prezent? D-voastră chiar nu înțelegeți care este adevărata problema?

 8. Eu m-am mutat din Romania de ceva vreme, prin urmare nu stiu exact cine la ce pret vinde si cumpara gaz pe acolo. Dar „cosul” asta mi se pare o formula de neinteles. De ce are un bun (gazul) doua preturi (intern si de import) la care li se face media? De ce nu-i doar un singur pret? Nu asa-i normal? Un bun, un pret, ca si cartofii si ziarele. Daca „pretul intern” este mai mic, producatorii romani n-au decit sa exporte gazul acolo unde-i vindut mai bine. Daca-i invers, consumatorii romani de buna seama vor cumpara de unde-i mai lesne. Daca preturile sint egale, nu conteaza oricum. Alte combinatii nu-s posibile. In oricare dintre cazuri, „cosul” n-are nici un sens. Gazul ar trebui sa aiba un singur pret: cel la care producatorii de gaz – fie ei romani, rusi, etc. – il vind oricui il cumpara – roman, ungur, ori de ce natie va fi fiind. Gazul nu-i greu de trecut peste granitele partilor interesate, indiferent de directie. Ce-mi scapa?

  • Stai liniștit ca în curând se va liberaliza și la noi piața gazelor naturale, va dispare acest cos de gaze, iar toți producătorii români de gaze i-si vor alinia preturile după prețul cel mai mare practicat pe piața internațională (adică al rușilor), ca doar nu-i împiedică nimeni sa facă un cartel intre ei.
   Situația pe care o expui tu:
   „Gazul ar trebui sa aibă un singur preț: cel la care producătorii de gaz — fie ei romani, rusi, etc. — îl vând oricui îl cumpără — roman, ungur, ori de ce nație va fi fiind”
   nu se întâmplă din păcate. Rusii vând la preturi mult diferite gaze Germaniei, României sau Bulgariei, de exemplu (toate membre UE), pentru ca asa vor mușchii lor. In aceste condiții ale unei inechități la furnizor este vital pentru noi, ca români sa cumpărăm gazele din producția interna al niște preturi omenești, care sa-i permită și producătorului de gaze sa facă profit (Romgaz, Petrom, sau oricare ar fi el), dar și noi,consumatorii finali sa nu murim înghețați de frig în mijlocul iernii.

  • Problema gazului intern sar putea rezolva într-un mod onorabil și la noi dacă, Petrom nu ar mai fi obligat sa plătească nici o redevență statului român (pentru ca oricum acești bani sunt furați de guvernanții români, prin știm noi cite metode), iar în compensație sa fie obligat prin lege sa vândă toată producția interna de gaze numai consumatorilor români (populație+firme private românești) la un preț românesc preferențial, unic pentru toată lumea. Preț preferențial românesc = media UE la momentul respectiv -10% (sau chiar mai mult). Cred ca ar fi o afacere echitabila pentru toți.

  • Daca nu ajung gazele din producția interna pentru toți consumatorii români, atunci Petrom sau oricare companie de anvergura ei ar putea trece la exploatarea gazelor de șist. Este o metoda destul de sigura d.p.d.v al protecției mediului și foarte rentabila. Cei care se opun acestei metode habar nu au despre ce este vorba sau sunt plătiți de rusi ca s-o facă. Rusii ne vor întotdeauna cu mina întinsă numai la gazul lor scump ca sa-i poată mari ei prețul când vor mușchii lor, sau sa ni-l taie când ne este noua lumea mai draga, adică iarna. Din cauza asta au blocat și realizarea proiectului Nabuco.
   Cam atât despre povestea gazului românesc, în rest „dormiți liniștiți dragi români”, cineva acolo sus va v-a fura în curând până și preșul de la ușă.

    • Către Bebe
     D-le Bebe, m-ați înțeles complect greșit. Nu abat atenția de la marea mizerie făcută de GDF, ci vreau sa atrag atenția și asupra altor mizerii făcute de alții mai mari, în domeniul asta al gazelor, și pentru care, noi românii tăcem din gura ca prostii și suferim în continuare.
     GDF este până la urma o firma privata care vrea sa facă profit cu orice preț, inclusiv prin furt. Problema este la ANRE, acest „jandarm” al pieței reglementate de gaze, care ar trebui sa-i oprească, dar ei n-o fac. De ce? Pentru ca sunt corupți. A-ți înțeles cum sta treaba d-le Bebe?

     • Domnul Vale Popa,

      Puteti propune o solutie ca sa rezolvam mizeria facuta de acesti nenorociti de la GdF? Ce e de facut? Cum se poate ca ei sa cumpere mai scump de la ai lor decat vand rusii? Cat de nenorocit sa fii ca sa iti dea prin cap asa ceva?

      Ce e de facut cu astia? Haideti sa discutam asta! Dupa, putem discuta si de alti banditi : EOn, Petrom, Romgaz, Interagro, Gazprom, etc.

      Haideti insa sa clarificam cu GdF!….daca sunteti de buna-credinta si nu sunteti un mic diversionist gdf-ist :)

      • D-le Bebe

       Singura soluție de a stopa măgăriile celor de la GDF este de a ieși cu toții în strada și de a le da în cap celor de la ANRE, deoarece ei tolerează asa ceva.
       GDF nu cumpără gaze mai scumpe de la sora ei mai mare din Ungaria decât în mod fictiv, doar în acte. In realitate ei cumpără gaze de la rusi cu aceleași preturi ca toata lumea. Dupa aceea se duc și plâng pe umărul ANRE sa le aprobe o majorare a prețului final de vânzare deoarece, zic ei, s-au majorat preturile lor de achizitie si, vezi Doamne nu mai fac fata cheltuielilor si o sa intre in faliment, iar ANRE, in nemernicia lor, le aproba asa ceva. Sunt sigur ca și la E.ON se întâmplă aceleași măgării, doar sub alta forma. Din cauza aceasta ANRE nu vrea sa faca publice toate rapoartele lor de venituri si cheltuieli, pentru a le acoperi măgăriile si pentru a lua ei șpăgi cit mai grase.

      • D-le Bebe

       Trebuie sa năvălim cu toții în sediul ANRE (asa cum au năvălit românii în magazinele de electronice care au acordat reduceri de Black Friday), sa-i scoatem în șuturi pe nenorociții aia de acolo și sa le administram o corecție fizica ca sa le piară cheful de a ne mai fura în continuare. Alta soluție nu exista.

      • Întotdeauna exista posibilitatea sa te întâlnești cu un hot pe strada (în cazul nostru GDF, E.ON și alții) care să-ți bage mina în buzunar și să-ți fure portofelul. In mod normal ar trebui sa existe un polițist (în cazul nostru ANRE) care sa prindă hotul și să-ți returneze banii. Daca polițistul (ANRE) împarte banii furați jumate, jumate cu hotul (GDF, E.ON & co.), tu în calitate de păgubit ce mai poți face? Nu ai altceva de făcut decât să-ți faci singur dreptate.
       Furaciunile celor de la GDF, E.ON și alții, făcute toate cu complicitatea ANRE, nu sunt altceva decât UN ATAC ASUPRA SIGURANȚEI NAȚIONALE. Daca SRI și alte organe abilitate nu se implica, nu avem alta șansă decât sa ne rezolvam singuri problema, cu mâinile goale și prin forță fizica, asa cum am arătat mai sus.

 9. @Otilia Nutu. Am citit cu atentie ultima parte a mesajului dvs. Pentru mine e suficient, va cred. E usor de inteles si faptul ca nu puteti merge oricat de departe cu transparenta, si de ce. Am insistat doar pentru ca le cereti altora (mai exact celor din piata de energie electrica, asta ca sa inteleaga chiar si valepopa despre ce discutam aici) ceea ce dvs. nu puteti face.
  Ma obligati pe mine, producator privat de energie, sa-mi vand produsul doar pe o anumita piata, doar printr-un anumit tip de contract, imi interziceti dreptul de a-mi alege clientii, dar vi se pare normal (si chiar ESTE normal) ca dvs./firma dvs. sa aveti toate aceste drepturi. Iar treaba asta se cheama nimic mai putin decat liberalizarea pietei de energie electrica.

  @valepopa. Lasand la o parte, parafrazandu-i pe cei de la Catavencu, „aceasta gramatica-care ne doare”, de vreme ce dvs. vi se pare intrutotul normal ca nu conteaza cine o plateste pe d-na Nutu, atata vreme cat „scrie bine”, iar cine nu e de acord cu dansa e un securist perfid, nenorocit si smenar, cred ca e inutil sa-mi pierd vremea explicandu-va ce e ala conflict de interese si de ce e important sa ne asiguram, la nivel societal, ca formatorii de opinie nu au astfel de conflicte, sau macar le recunosc deschis.
  Stiu, n-ati priceput nimic din paragraful de mai sus. E vina mea, bineinteles.

  • Către Prostu’ satului

   In primul rând tema importanta a articolului d-nei Otilia Nutu era despre piața reglementata a gazelor naturale, despre smenurile făcute de ANRE si în nici un caz despre piața energiei electrice, deci nu v-a fi afectat cu nimic. Bineînțeles ca și d-voastră, ca producător privat de energie electrica trebuie sa aveți deplina libertate sa v-a alegeți clienții, dar și eu, consumator final trebuie sa am libertatea de a-mi alege furnizorul, și din păcate n-o pot face.
   V-am mai spus și v-o mai repet: nu are nici o importanta cine o plătește pe d-na Otilia Nutu. Ea nu se afla în conflict de interese cu noi cititorii, pe aceasta tema (a măgăriilor de la ANRE), ci este în rezonanta cu noi, ne susține interesele. Ce mai face domnia sa în restul timpului și ce alte interese mai susține este numai treaba ei personala.
   Tot nu mi-ați spus cine sunt aia de la Wintershall Elveția, Imex Oil, firmele alea căpușă prin care importam tot gazul rusesc?

   • P.S. Interesele mele intr-ale gazului natural sunt marginale, asa incat nu stiu sa va raspund la intrebarea despre Wintershall, Imex samd. Stiu doar ce stie orice amator informat care citeste cu oarecare atentie stirile din domeniu, anume ca toti intermediarii astia sunt intr-un fel sau altul legati de Gazprom, dependenti si manevrati de ei. Lucru care, pentru oricine care a dat cat de cat cu nasul prin Rusia ultimilor 15-20 de ani (cazul meu) era oricum de la sine inteles, axiomatic… si, pana la urma, intrucatva firesc. De ce-ar proceda rusii altfel decat procedeaza toti ceilalti?
    Pe de alta parte, intrebarea dvs. e evident retorica. Asa ca, daca stiti mai multe decat mine despre toate dedesubturile astea, ce-ar fi sa ne dati si noua un semn din mila…

  • Către Prostu’ satului

   Sa știți ca pot înțelege foarte bine ce este ala un conflict de interese, chiar dacă stau mai prost cu gramatica, recunosc.

   • Stimate domn,

    Daca am zis ca lasam gramatica la o parte, atunci o lasam, OK?
    Judecand insa dupa mesajele dvs., nu m-ati convins deloc ca intelegeti cum e cu conflictul de interese si de ce este absolut vital sa stii ce interese are interlocutorul – mai ales atunci cand, cazul d-nei Nutu, pozezi in analist independent, impartial etc.
    Ma uit la dvs., bunaoara. Daca nu cumva folositi mai multe nick-uri, atunci inseamna ca asta-i singurul articol la care ati postat (foarte multe) comentarii. In plus, am oarece abilitati in materie de analiza de text si-mi vine sa cred ca nu prea v-am mai intalnit pe-aici. Ma uit si la poza aia, cu casca pe cap. In mod evident, nu sunteti necunoscator intr-ale gazelor naturale, sa zicem industria petroliera in general.
    Haideti sa presupunem (probabil nu chiar hazardat) ca aveti interese puternice in industria cu pricina; posibil angajat pe la o astfel de firma, furnizor de servicii etc. Sau, vb d-nei Nutu – n-aveti interese, doar va pasa, Nicio problema.
    Eu nu sunt nici pe departe specialist, dar am un alt gen de interese (decat cele declarate mai sus, cu energia solara) legate in mod specific de gazele de sist, asa ca ma consider un amator informat.
    Mai exact, am copilarit si intentionez sa ma retrag (context in care am cumparat deja si continui sa cumpar teren agricol) exact in mijlocul uneia din zonele unde Chevron vrea sa injecteze in subteran niste zeci sau chiar sute de milioane de metri cubi de ape toxice, eventual lasand ca la jumatate de milion de oameni (printre care si eu) fara apa.
    Bun. Sa mergem mai departe. Faceti un efort de imaginatie si inchipuiti-va o situatie absolut IPOTETICA, in care dvs., d-na Nutu si cu mine suntem convocati, ca „independenti”, intr-un panel de experti intr-o dezbatere unde se hotaraste soarta zonei respective – ii lasam sau nu pe aia sa fractureze acolo.
    Eu vin si spun ce-am spus mai sus – da, dom’le, am niste interese personale in chestia asta si nu vreau sa vina baietii aia sa ma lase fara apa, din motivele A, B, C, D.
    Asta se cheama disclaimer. Cine ma asculta e avizat; se gandeste la motivele A,B,C,D, dar in acest context, al unui interes recunoscut.
    Dupa aia veniti dvs. si spuneti ca metoda de fracturare hidraulica nu prezinta absolut niciun risc. Printr-o omisiune absolut nevinovata si irelevanta, „uitati’ sa spuneti ca traiti din salariu, iar firma care va plateste salariul traieste la randul ei dintr-un singur contract, anume unul de fracturare. Cine va asculta nu stie asta.
    Dupa care vine si d-na Nutu, care n-are nici dansa interese, ci doar ii pasa de interesul public, national, samd, si spune ca oponentii gazului de sist sunt ori niste imbecili, ori vanduti rusilor, ori (mai probabil) amandoua.
    Faptul ca firma de unde-si ia salariul ar putea avea drept clienti principali pe unii din baietii cu interese acute in fracturare si gaze de sist este, fireste, atat de nesemnificativ incat nici macar nu merita mentionat. D-nei Nutu, natural, nu-i dicteaza nimeni ce sa spuna sau sa scrie. Si, desigur, ar fi de-a dreptul nepoliticos sa-i pui o astfel de intrebare in mod direct, adica, cine te crezi, ce insinuezi???
    In cazul de fata, eu o citesc pe d-na Nutu de ani de zile, adesea cu incantare, asa incat in momentul in care declara ferm ca nu are un astfel de conflict de interese, o cred.
    Dar aici vorbim de problema de principiu.
    Asa ca, la nivelul aluia care ne asculta – fie ca e niscaiva decision-maker, vreun politician, ceva, sau „doar opinia publica – treaba se vede cam asa.
    Pe de o parte avem un taran prost, dar isteric, care are pamant si niste vaci prapadite acolo si caruia, in ignoranta lui, i-e teama si de umbra lui, iar de partea cealalta avem doi distinsi analisti tehnico-economico-stiintifici, care n-au absolut nimic de-a face cu chestiunea, niciun interes, stiinta e singura care conteaza etc. Oare catre cine sa ne aplecam urechea???

    Daca si acum tot mai pretindeti ca nu pricepeti cum e cu conflictul de interese, sau ca un astfel de conflict nu are a face cu cine te plateste, atunci inseamna ca de fapt nu vreti sa intelegeti.

    Altfel, daca am intuit corect si chiar va pricepeti la gaze de sist/fracturare hidraulica, o sa va rog sa urmariti in urmatoarele saptamani site-ul ziarului Bursa. Ma strofoc de niste luni de zile sa scriu un „position paper” pe tema asta, asa cum se vede ea din pozitia de taran prost care este; n-am apucat pana acum, dar sper sa-mi gasesc timp in preajma sarbatorilor.
    Opiniile sunt cat se poate de binevenite – atata vreme cat sunt insotite si de disclaim-uri, acolo unde si cand e cazul.

    • Catre Prostu’ satului

     Sunt un specialist in foraj si extractia zacamintelor de titei si gaze. Firma care m-a plateste acum poate efectua si astfel de fracturari hidraulice subterane. Deocamdata nu lucrez in Romania ci intr-o tara araba. In Romania nu sunt decit consumator casnic de gaze naturale livrate de GDF si afectat de magariile pe care le fac ei in cirdasie cu ANRE.
     Apele injectate in subteran in cazul exploatarii gazelor de sist nu pot afecta pinza de apa freatica (si probabil potabila) deoarece se fac la adincimi foarte mari si nu au nici o legatura cu aceasta (decit in cazul unor accidente tehnice nedorite de nimeni). Si in Golful Mexic s-au intimplat accidente tehnice groznice care au afectat colosal mediul marin. Pentru ca s-a intimplat o data, asta nu inseamna ca americanii au oprit celelalte platforme de foraj marin ale British Petroleum, ci au jumultit bine de bani compania vinovata ca sa acopere pagubele produse si au lasat-o sa functioneze in continuare. Asta ar trebuie sa se intimple si la noi in eventualitatea inceperii unei exploatari a gazelor de sist. Problema resurselor de apa in Romania este una reala si ea trebuie transata bine de la inceput de catre membrii comunitatiilor locale si exploatatorul gazelor de sist. Ceva de genul: cita apa folosesti tu Chevron pentru gazele tale si cita apa i-mi lasi mie pentru agricultura? Cred ca pot exista solutii pentru impacarea ambelor parti, daca discutiile sunt sincere.
     Daca d-voatra aveti alte solutii pentru cistigarea independentei fata de gazul rusesc astept sa le citesc cu interes pe Bursa.
     Tema importanta a articolului d-nei Nutu era lipsa de transparenta a ANRE si magariile pe care le fac ei in domeniul distributie de gaze. Asta de ce n-o comentati?

    • Către Prostu’ satului

     Sunt un specialist în foraj și extracția zăcămintelor de țiței și gaze. Firma care m-a plătește acum poate efectua și astfel de fracturări hidraulice subterane. Deocamdată nu lucrez în Romania ci într-o țară araba. In Romania nu sunt decât consumator casnic de gaze naturale livrate de GDF și afectat de măgăriile pe care le fac ei în cârdășie cu ANRE.
     Apele injectate în subteran în cazul exploatării gazelor de șist nu pot afecta pânza de apa freatica (și probabil potabila) deoarece se fac la adâncimi foarte mari și nu au nici o legătură cu aceasta (decât în cazul unor accidente tehnice nedorite de nimeni). Si în Golful Mexic s-au întâmplat accidente tehnice groaznice care au afectat colosal mediul marin. Pentru ca s-a întâmplat o data, asta nu înseamnă ca americanii au oprit celelalte platforme de foraj marin ale British Petroleum, ci au jumulit bine de bani compania vinovata, ca sa acopere pagubele produse și au lăsat-o sa funcționeze în continuare. Asta ar trebuie sa se întâmple și la noi în eventualitatea începerii unei exploatări a gazelor de șist. Problema resurselor de apa în Romania este una reala și ea trebuie tranșată bine de la început de către membrii comunitatiilor locale și exploatatorul gazelor de șist. Ceva de genul: cita apa folosești tu Chevron pentru gazele tale și cita apa i-mi lași mie pentru agricultura? Cred ca pot exista soluții pentru împăcarea ambelor părți, dacă discuțiile sunt sincere. Ma gândesc ca, dacă la americani s-au găsit soluții (și nu stau nici ei prea bine cu apa) la noi de ce nu s-ar putea găsi?
     Daca d-voastră aveți alte soluții pentru câștigarea independentei fata de gazul rusesc aștept sa le citesc cu interes pe Bursa.
     Tema importanta a articolului d-nei Nuțu era lipsa de transparenta a ANRE și măgăriile pe care le fac ei în domeniul distribuție de gaze. Asta de ce n-o comentați?

     • Pai, da, asa se face cu disclaimerul, vedeti ca se poate si ca nu doare???
      Despre gazele de sist, ma bucur ca sunteti in bransa (chiar sincer ma bucur – o perspectiva echilibrata asupra problemei nu e posibila daca nu asculti toate partile implicate, inclusiv pe cei care din asta traiesc), dar pastrati-va argumentele pentru articolul de care ziceam, cand si daca o sa fiu in stare sa-l incropesc. Daca o sa ma invrednicesc, o sa va las o „invitatie” virtuala aici.
      ANRE si distributiile de gaze, nu comentez dintr-un motiv foarte simplu, pe care l-am mentionat indirect mai sus – nu ma pricep suficient. Prefer sa invat de la altii. De altfel, daca citeati cu atentie prima mea postare, aia care v-a infuriat, vedeati ca nu ma refeream la fondul articolului d-nei Nutu, ci la o chestiune de metodologie, daca vreti, anume ca nu poti construi un rationament corect, valid, pornind de la o premisa falsa.

 10. Scuze domnule Vale Popa insa solutia dvs nu este realista.

  Propun altceva :

  – scaderea de catre ANRE a tarifelor de distributie pentru GdF, EOn, etc, tarife care sunt extrem de mari.

  Bebe

  • D-le Bebe

   Soluția d-voastră este idealista. Si eu mi-as dori foarte mult ca ANRE sa scadă tarifele de distribuție pentru GDF, E.ON & co. dar ei n-o fac din păcate, pentru ca sunt corupți. Ei aproba numai majorări ale acestor tarife la propunerile, bineînțeles ale GDF, E.ON & co. Știu ca propunerea mea este deocamdată nerealista, dar aveți alta soluție sa-i forțăm pe ăștia de la ANRE sa reducă tarifele?

  • D-le Bebe

   V-am spus ca soluția mea este nerealista DEOCAMDATĂ, dar va garantez ca în cel mai scurt timp situația economica a tarii se va degrada în asa hal, incit va ieși lumea în strada precum muncitorii de la Brașov în 1987.
   Pentru o diversitate de opinii va recomand cu căldură sa citiți acest blog http://capitalismpepaine.wordpress.com/ ,merita pe deplin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro