miercuri, iulie 17, 2024

Despre civilitate si acuratete: Cateva precizari pentru doamna Alina Mungiu-Pippidi

Profesoara de la Hertie School of Governance nu trebuie sa fie nelinistita: nimeni nu doreste sa o inroleze in vrea „campanie” impotriva lui Andrei Marga sau Victor Ponta. In ce ma priveste, ii respect independenta opiniilor si, sper, si dansa respecta faptul ca scriu doar ce gandesc. La fel si H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies, Tom Gallagher, Ioan Stanomir, Andreea Pora, Dan Tapalaga, Grigore Cartianu, Sorin Ionita, Andrei Cornea, Ioan T. Morar, Dan Turturica, Mircea Marian, Malin Bot, Dragos Paul Aligica, Florin Toma, Cristian Patrasconiu, Daniel Vighi, Sever Voinescu, Marcel Tolcea, Gelu Trandafir, Sabina Fati, Alin Fumurescu, Cristian Campeanu, Radu Moraru, Tudorel Urian si atatia alti autori. Doamna Mungiu-Pipppidi a detinut o functie importanta in TVR in timpul presedintiei lui Emil Constantinescu. Niciodata nu mi-a trecut prin minte sa o consider „sinecurista”. Ma surprinde, recunosc, pozitia ei pe tema „concursurilor” organizate de echipa Marga la ICR. Nu mai vorbesc de „filosofia” aiuritoare a acestei echipe. Dar, repet, fiecare scriem ce dorim sa scriem. Important este sa nu siluim adevarul, sa ne ferim cat putem sa nu alunecam pe panta neadevarurilor si a defaimarilor.

In viteza scrierii textului meu de ieri, nu nu am pomenit si alte institute culturale cu activitati de mare prestigiu, precum cele din Stockholm, Chisinau si Madrid. Imi cer aici scuzele de rigoare. A propos de replica Alinei Mungiu-Pippidi aparuta pe „Vox Publica” si pe „Contributors” si de multele mele calatorii , poate merita stiut ca am fost invitat de dl Dan Shafran sa particip la Targul de Carte de la Stockholm, alaturi de scriitoarea Slavenka Drakulic. N-am putut sa merg. Am fost invitat la Londra (tot in 2009) pentru a participa la un eveniment organizat de ICR Londra impreuna cu Institutul Polonez, nu am putut merge. Am fost invitat sa particip, la Varsovia si Gdansk, impreuna cu Adam Michnik, la lansarea editiei poloneze a cartii mele “Stalinism for All Seasons”, n-am putut sa merg. La Viena, in martie 1989, am mers in urma amabilei invitatii, dar si a insistentelor directoarei ICR, doamna Carmen Bendovski. Onorariul a constat in costul biletului (pot explica aceste detalii, dar le consider irelevante).

Profesoara Mungiu-Pippidi spune ca dansa m-a recomandat. Daca asa stau lucrurile, ii multumesc, chiar si cu intarziere. Probabil ca a facut-o pentru ca apreciaza ce-am scris despre anul revolutionar 1989. Cum, la randul meu, am recomandat-o in unele situatii pentru ca pretuiesc contributiile sale in domeniul numit comparative politics. Ca editor al revistei „East European Politics and Societies”, am fost bucuros sa o invit pe doamna Alina Mungiu-Pippidi sa scrie un articol despre intelectuali si politica in Romania post-comunista. La fel, pentru numarul special dedicat aniversarii a zece ani de la revolutiile din 1989, l-am invitat pe dl Stelian Tanase. Exista o etica a comunicarii academice pe care, eu unul, ma straduiesc sa o respect. Aceasta presupune civilitate, acuratete, politete, spirit colegial, incredere.

Cine crede ca este o mare placere sa zbori peste Atlantic de cateva ori pe an, se inseala. Pentru mine, anul 2006, cand am traversat Atlanticul de sase ori pentru a veni in Romania sa lucrez in cadrul Comisiei Prezidentiale, a fost unul extrem de chinuitor. O echipa de cercetare–iar Comisia (din care a facut parte si apreciatul istoric Andrei Pippidi), a fost o asemenea echipa–nu functioneaza in absenta coordonatorului ei.

Despre calatoriile in Romania cu familia: am platit intotdeauna costurile de transport pentru familie. Nu am primit niciodata per diem. Profesoara Mungiu-Pippidi m-a vizitat la Washington, a cinat la noi acasa. Chiar crede ca nu avem destule locuri in lume unde sa ne petrecem vacantele? N-am venit in Romania pentru turism.

Vorbind in 1997 la lansarea traducerii romanesti a “Reinventarii politicului”, profesoara de la Hertie School of Governance din Berlin a spus ca “Vladimir Tismaneanu nu este doar romanul nostru din Washington, ci chiar europeanul nostru din Washington”. Citez din memorie, dar sunt sigur ca acesta era sensul cuvintelor sale de atunci. Cuvinte care, nu neg, mi-au mers la inima. Nu eu m-am schimbat. Faptul ca a ajuns sa citeze ceea ce publica acum Stelian Tanase mi se pare lamentabil. Dl Tanase, aflat intr-o degringolada etica pe care cred nici el nu o contesta, a declansat impotriva mea o actiune de defaimare cu consecinte legale (a publicat date strict personale, numar si serie de pasaport american, numar de cont bancar). Am sesizat justitia.

Nu i-am cerut niciodata doamnei profesoare Mungiu-Pippidi sa participe la niciun fel de actiune de presa, a mea ori a altcuiva. Nu am corespondat cu dansa de ani si ani de zile. Am tacut la destule impunsaturi nu tocmai gentile. Scrie ce crede de cuviinta, ca si mine, ca si atatia alti autori. A propos de Stelian Tanase, mi-am dat demisia din Consiliul Editorial al revistei “Sfera politicii”. Nu poti sa-ti exprimi public dispretul pentru un om si sa-i ceri sa faca parte din consiliul editorial (stiintific) al publicatiei pe care o conduci. Cred ca profesoara Mungiu-Pippidi stie acest lucru, mai cu seama ca fac parte din consiliul stiintific al revistei “Romanian Journal of Political Science”:

http://www.sar.org.ro/polsci/

https://www.contributors.ro/dezbatere/precizare-legata-de-icr/

PS Tocmai am aflat ca a incetat din viata Mihail-Radu Solcan, profesor la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti. Am fost bun prieten cu el inca din anii facultatii (era mai mic cu doi ani, cred, coleg cu Adrian-Paul Iliescu si George Purdea). A fost un spirit nobil. Voi scrie separat despre ce a insemnat prietenia cu el in viata mea, despre discutiile noastre de-a lungul acestor decenii. Se ocupa de epistemologie, dar nu cred ca avea egal in Romania in ce priveste filosofia istoriei. Era un spirit enciclopedic. Puteai vorbi cu el despre Milosz si Popper, despre Hayek si Aron, despre Noica si Wittgenstein. In asemenea dureroase clipe, cantarim ce este si ce nu este esential. Prietenia cu Radu a fost si va ramane pentru mine un lucru esential. Sa se odihneasca in pace. Iata un link la un text care spune mult despre cine a fost omul Radu Solcan:

http://tismaneanu.wordpress.com/2009/10/04/a-merge-linistit-catre-propria-moarte-marek-edelman-si-martin-buber/

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

 1. “Victor Ponta a fost impecabil. “ (Alina Mungiu Pippidi, februarie 2012)

  De după gardul “gruparii infractionale organizate” USL latra, ce coincidenta! la 2 dintre cei mai importanti inamici ai colaboratorului cu Securitatea, Andrei Marga, si ai USL in general, Vladimir Tismaneanu si HR Patapievici.

  Locul ei este alaturi de Cristian Pirvulescu, o alta fosta voce a societatii civile care acum colaboreaza indeaproape cu cea mai coprupta grupare politica din Romania ultimilor 20 de ani.

  Sau de Mircea Toma, care in mijlocul loviturii de stat din vara striga “Basescu la puscarie!” in Piata Universitatii, Tudoran, sau Liviu Antonesei, un alt apropiat la gruparii infractionale pt care am avut „noroc cu Ceausescu” la revolutie, pt ca daca era Basescu, ne ineca in singe.

  Toti au promis extrem de mult acum 20 de ani, si au transformat promisiunile in impostura si josnicie.

  avalansa asta de impostura a unor oameni care altadata au promis e una dintre cele mai dezolante privelisti din ultimii (multi) ani.

  • asa e ; nu am putut sa cred cind l-am auzit pe Mircea Toma luind apararea latrinelor (faptura e precis santajabila cu ceva) dar nu stiusem de asta vara… Ce vremuri traim! Nu-i nimic, e o ocazie de a vedea cine a avut/are cu adevarat caracter.

  • Este vorba de Domnul Dorin Tudoran pe care Domnul Liviu Antonesei il gratuleaza pe bloguri cu Master ? Ce ti-e si Lumea Noastra ! Candva colectionam articolele Doamnei Alina Mungiu-Pippidi , ale Domnului Ion Cristoiu, s.a.m.d. ,dar m-am lecuit. Ce usor se sare dintr-o barca in alta pe Dambovita ! Poate Doamna Alina Mungiu-Pippidi a regretat candva ca l-a dat afara pe neuitatul Iosif Sava de la TVR, dar atunci a fost de neinteles gestul Domniei sale. Poate si acum greseste cu Domnii H-R Patapievici si Vladimir Tismaneanu si va regreta candva. Oricum, eu voi continua sa va citesc ! Pe toti !

  • Costin. Doamna Pipidi reprezinta pentru mine o voce un pc mai onesta decat multe voci care se aud in harmalaia din Romania. Macar pentru faptul ca nu a acceptat sa reprezinte Romania alaturi de o analfabeta (cel putin politic) ca EBA. de atunci cei din tabara lui Traian Basescu se intrec in a arunca cu nori spre domnia sa si spre alti disidenti reali care chiar s-au luat harta cu sistemul comunist si su l-au cultivat. (Ma refer la cei doi amintiti de tine Tudoran si Antonesei la care as mai aduga si alte voici sonore Doina Cornea, Filipescu si multi altii) . Faptul ca cei mai sus amintiti nu au fost sustinatorii pana in panzele albe ai lui Traian Basescu denota o verticalitate mult mai mare decat multi dintre anticomunisti de ziua 7-a pe care i-am vazut in tabara prezidentiala.
   Cat priveste „lovitura de stat” o gogomanie mai mare ca asta nici nu am mai auzit. Lovitura de stat a fost in 1989 si istoria iti poate da multe alte exemple . Din pacate tu ai ramas blocat in proiect si nu poti trece de statiul de activist neconditionat al unei anumite tabere

   • @virgil
    Cred ca ati vazut noroiul dar e ca la Radio Erevan, nu e noroi ci sunt cacareze si nu le arunca cei despre care vorbiti ca fiind in „tabara lui Basescu” in dna Mungiu-Pippidi, ci doamna le arunca in capul lor de multa vreme. La fel si cu domnii Tudoran si gasca, ei arunca laturile in capul celorlalti si pentru ca nu sunt bagati in seama fac spume la gura. Nici doamna Mungiu-Pippidi nu ar fi trebuit bagata in seama, parerea mea (dovada este raspunsul halucinant pe care l-a dat). Auzi, in loc sa raspunda la ce a fost somata sa raspunda ne spune ca ce nevoie avea Viena de seminarul nostru.., pai atunci ce a cautat stimabila doamna acolo si de ce Doamne iarta-ma a mai facut si recomandari? Ce sa mai vorbim de referinta Stelian Tanase sau de laudele pe care i le aduce constant lui Ponta cel inteligent si impecabil care evolueaza atat de spectaculos… Poate il consiliaza si nu stim noi, si de fapt doamna isi admira opera cand il lauda pe Ponta.

    • Dl Virgil are o problema cu textele mele (dar si cu mine) nu de azi, de ieri, ci de ani de zile. Nu inteleg insa un lucru: de ce vine aici si nu merge forumul doamnei Mungiu-Pippidi? Ori pe „Vox”? Ori pe „CriticAtac”? De ce-si pierde vremea in acest spatiu „basist”? Am incercat sa citesc textul la care trimiteti. N-am putut accesa. Poate verificati si trimiteti linkul din nou .Multumesc.

     • Domnule Tismaneanu,

      Daca imi aduc aminte bine prima noastra discutie a fost pe blogul lui ITM si s-a desfasurat in termeni normali. Chiar si la intrebari mai incomode ati raspuns sau macar ati deviat subiectul in stilul dumneavoastra clasic. Nu am nimic de impartit cu dumneavoastra doar ca mi se pare ciudat ca un om auto-declarat de stanga peste noapte sa se transforme in cel mai inflacarat adept al dreptei. Mai sunt si alte nedumeriri pe care le am dar probabil le vom lamuri mai tarziu cand dumneaqvoastra veti fi mai deschis dialogului. Oricum adresa mea de email este reala si putem avea un dialog in doi

      • Ioan T Morar este un personaj simpatic. Pacat ca a fost numit consul la Marsilia fara sa aiba pregatirea necesara. A fost numit pe criterii de simpatie politica dupa ce a baut niste apa dintr-un lac cu cianuri din Noua Zeelanda. Pur si simplu s-a dus la Marsilia pentru ca dumnealui ii placea Franta. La fel ca un consilier economic la ambasada de la Paris, aflta la doar 1 ora cu trenul de locul de munca al dnei EBA.

       Un citat aproximativ din IT Morar: „cine a fost numit politic, va fi demis politic”. Este ceea ce i s-a intamplat cand a fost si el demis. Din pacate, asta este soarta a multor institutii, inclusiv ICR, care nu au reusit sa reziste testului de independenta. Nu asa avanseaza Romania, cu numiri politice la fiecare schimbare de putere politica. Si cred ca asta nu prea inteleg personaje, altel onorabile, precum gazda noastra de internet.

      • @ Emil Stoica

       1) re. schimbari IICCMER . Citind printre rinduri textele dlui prof. Tismaneanu in primavara 2012 re. la aceste schimbari , impresia mea e ca dumnealui nu e atat de revoltat de pierderea pozitiei, cit de faptul ca pe acea pozitie a fost numit cineva fara competenta stiintifica (cu tot respectul pt. „venerabil „) . Pt. ca vedeti dvs. toti plecam , mai devreme sau mai tarziu …Dar vrem sa stim ca lasam in loc cineva competent , care continua ce s-a inceput. Cred ca si asta e un unghi de vedere valabil , si o posibila cheie pt. textele din primavara .

       2) off-topic –am observat pe blogul dvs. ca va aratati revoltat de salariile de mizerie din sectorul de stat. Veti crede daca va spun ca in sectorul medical , undeva la marginea tarii , o doctorita la un biet lab. de medicina legala , de virsta aprox. 40 ani , cistiga in vremea crizei , salariu de baza 24 000 RON /LUNA ? Convertit in USD, atunci echivala cu 12 000 USD / LUNA. Am verificat cu amici in domeniu din diferite tari si mi-au spus ca nicaieri in lume un mic legist nu cistiga atata pe luna–repet : salariu de baza. Ca sa fiu in ton cu articolul de azi al dlui Tismaneanu , cred ca VT + AMP impreuna nu cistiga atata pe luna (repet–baza). Deci multe se intampla si romanii nu stiu …

       3) arata bine lituanianca ? :wink:

      • Cred ca precizarea Dvs lumineaza subiectul IICCMER, poate si pe acela ICR. Pentru mine, pozitia de presedinte al CS insemna mult efort, in conditiile in care am destule de facut aici. M-am implicat, evident, pentru ca mi se pare firesc sa sustin un organism stiintific in curs de maturizare intr-o tara de care sunt atat de legat. Era si o continuarea a demersului Comisiei Prezidentiale. Dar scopul meu nu era sa ma „eternizez” pe acea pozitie. Numai un ignorant intr-ale lumii academice vestice isi poate imagina ca pozitia mea aici, la University of Maryland, ar fi fost in vreun fel „intarita” de aceea, onorifica, de la Bucuresti. Am destule invitatii de calatorii in Europa (inclusiv in Romania) pentru a nu avea nevoie de bugetul IICCMER pentru a ma sustine. Apoi, am un fond de cercetare pe care il administez cum doresc, cata vreme e vorba de proiecte academice. Din pacate, numirea d-lui Dinu Zamfirescu in functia de presedinte al CS al IICCMER nu este una justificata prin merite stiintifice. Este stupefiant sa constati ca nici acum IICCMER nu si-a constituit un Consiliu Stiintific nou, dupa demisia, in toamna anului trecut, a celui format in 2010. Este esecul d-lui Zamfirescu? Al d-lui Muraru? Nu stiu. Nu vreau sa spun mai mult. Ofer un link deopotriva trist si amuzant:

       http://blog.itmorar.ro/cum-e-posibil-coane-dinule-cum-e-posibil/

       La fel, conducerea ICR urma sa-si incheie mandatul in decembrie 2012. Se putea astepta cu acea reducere drastica de buget care a sufocat institutia si a blocat toate proiectele. Nu era nevoie sa se declanseze atacurile stiute si sa se emita penibila Ordonanta. As dori sa precizez ca, dincolo de colaborarea exceletna cu ICR de pana la momentul Marga, am avut relatii foarte bune si cu Fundatia Culturala Romana condusa de dl Augustin Buzura. Am primit Premiul FCR, cred ca era in 2002, am participat la evenimente organizate de FCR la New York, Washington si Bucuresti, inclusiv la simpozionul din 1999 dedicat aniversarii revolutiilor din 1989 (atunci l-am cunoscut pe marele ganditor francez Claude Lefort). In 2004, la New York, am lansat „Stalinism for All Seasons”, un eveniment coordonat de dl Bedros Horansangian la care a vorbit profesorul Dinu C. Giurescu.

       Pe vremea aceea, nimeni nu se ocupa de costul calatoriilor mele :) Ceea ce este ingrijorator in cazul Marga tine de incompetenta crasa in gandirea unei filosofii moderne a diplomatiei culturale. Nu mai reiau ceea ce-am scris de atatea ori.

     • D-le Profesor, a postat Virgil un link la articolul cu pricina. Acum am vazut ca are un Update in care incearca sa lamureasca lucrurile. o seara buna!

     • Probabil ca trebuie sa isi justifice statul de plata cumva. Acolo, pe siturile lor de stanga nu are nici o valoare, stapanii nu il recunosc drept suficient „prolific”. Aici e de convins…pe noi, astia „basisti”.

      • Domnule Stoica, daca tot vorbiti asa, in treacat, bagand cate un fitil in stilul dnei Pippidi si retragandu-va elegant cand vi se cer argumente, ar trebui sa ramaneti si sa argumentati ca dl. Patapievici ar fi fost numit politic. Observ ca incercati si dumneavoastra, in acelasi stil enervant al celei care se pare ca va inspira, sa puneti egal intre institutia ICR din vremea lui HRP cu ICR sub conducerea lui Marga. Si sa puneti in carca lui HRP faptul ca USL nu a putut numi un om responsabil la ICR, astfel incat s-a ales praful de ea in mai putin de un an. Pai ce institutie rezista atunci cand cineva vine si se instapaneste, incalca orice LEGE, regula, procedura si orice urma de bun simt si face tot ce vor muschii lui, sub privirile ingrozite ale unei parti ale societatii (dar si sub privirile ingaduitoare ale doamnei Pippidi, altfel vocala pe orice subiect). Ai mai vazut asa ceva? A mai incalcat cineva toate legile atunci cand a preluat o institutie, ca sa vedeti daca rezista?
       Si din tot ce s-a spus de o parte si de alta, din tot ce ar fi de comentat pe subiect, dumneavoastra ne vorbiti aici de Ioan T Morar?

    • @ Bugsy

     Dupa parerea mea, mergind pe fir si vazind originalele , cred ca singurul vinovat este Shafir –nu asa se face forward , pt. ca se creeaza confuzii si uite unde se ajunge . L.A. si cei de la „ceasca” nu au nici o vina….

   • @virgil, Doamna Pipidi este o mare dezamagire. Cand spui ca vrei sa reprezinti societatea civila si o tradezi cu puterea, asta te face mai vinovat decat cei care sunt rai si nu au nici o pretentie ca ar fi buni.

    Referitor la restul temelor pe care le amesteci aici. EBA a fost aleasa de niste romani cum au fost alesi si Becali beneficiarul schimburilor de terenuri din tara contra celor din Pipera, Norica Nicolai dupa ce ea vota in Parlamentul Romaniei prin intermediul rudelor ei,PSD-istul Severin care negocia legi europene pe bani de afacut Romania (inca o data) de cacao,si Voiculescu alias Felix turnatorul propriilor rude la Securitate ajuns parlamentarul demisionar-realesUSL- demisionar dupa cum zburau procesele lui prin judecatorii si formatorul moral al unora din societatea civila romaneasca.

    Si daca Hilary Clinton, Merkel, Baroso vin si spun ca ce a facut USL e lovitura de stat, incalcarea normelor democratice poate ar trebui sa te gandesti de doua ori pentru ca oamenii aia nu vorbesc aiurea asa cum se face prin Romania.

    • Mircea fi te rog consecvent pana la capat. Daca EBA a fost aleasa de niste romani atunci si Ponta a fost ales de acei romani. Adica in momentul in care treci prin filtrul unor alegeri asta e cu asta defilam. (Nu mai insist cu poiveste cu 10 voturi pentru EBA in fiecrae circumscriptie ca povestea e deja fumata. In alta ordine de idei nu tot ceea ce spune doman Pipidi sunt de acord.

     • pardon…EBA e autentica. Nu stiu cat o fi de desteapta sau nu, dar nu s-a impopotonat nici cu titluri de doctor sau mastere nu stiu pe unde. E o fetisoara de Constanta, care, apropo a mai si luat cuvantul prin PE, spre deosebire de Gigi sau alte poame. si ai dreptate, si ep Ponta l-au votat romani. I-ai intalnit? Ai stat de vorba cu ei? Ma indoiesc, altfel ti-ai schimba parerea despre democratie si despre dreptul tuturor la ea.

   • @virgil, ca EBA este „analfabeta”, nu contest, desi termenul de analfabet are o semnificatie mai dura. dar ca viitorul auto-proclamat presedinte al Romaniei, actualulcabinetul 2 din Romania, sef peste senat, cand este treaz, ce parere ai ca nu stie sa scrie, asta apropo de acea urare de pe facebook cand i-a scapat acel „mandrii”? de la eba nu am pretentii, a fost fotomodel si maimult de acest mandat nu cred sa mai pupe vreunul, chiat c-o inchide base in pivnita :)
    dar de la crin am alte pretentii. pe langa ca „atenteaza” la presedentia Romaniei, mai este si profesor!!!
    eu stiu ca ati ramas infipti in anumite clisee, ca de, da bine la „tugulan” daca-i reamintesti pana la exasperare. dar totusi, eu cred ca daca ati incerca o evaluare a cunostinetelor gramaticale in ambele parti, ati ramane surprins. de ce n-o faceti? asta numai dvs stiti. si sa nu o tineti pe aia ca nu este treaba mea cat timp mai sus eba a fost treaba dvs :)
    deci, vblui base, mai usor cu pianu pe scari, ca nu se stie peste cine vine :)

   • Bineinteles ca EBA nu are ce cauta in PE, dar nici consoartele Repetentului si Derbedeului plagiator, care sunt la fel de proaste, nu au ce cauta acolo. Insa, in timp ce EBA a candidat independent, consoartele Repetentului si Derbedeului plagiator au ajuns in PE, fiind puse pe listele partidelor, de sotii lor.
    Este intolerabil insa ca Romania Libera permite ca, in paginile sale, AMP sa faca, de ani de zile, o propaganda desantata infractorilor din usl si atacuri nerusinate la adresa Presedintelui, care a salvat tara de la faliment,care a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica, care a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
    Este intolerabil ca Romania Libera nu permite postarea de comentarii la adresa articolelor mizerabile, manipulatoare, ale acestei lichele, care ii sprijina pe fata pe marii corupti si marii infractori din usl, care au devalizat tara. Pe site-ul Romaniacurata nu se poate posta, decit daca o lauzi pe AMP si il critici pe Presedinte.
    AMP a vazut ca toate lichelele, care au laudat usl-ul si au criticat PDL-ul si pe Presedinte, au fost promovate in guvern sau in functii inalte si probabil vrea sa se aboneze la o sinecura, din partea actualei puteri. Sa-i fie rusine.
    Este de neimaginat ca cineva cu mintea intreaga sa nu constientizeze ca acum a ajuns la putere un grup infractional organizat, compus din cele mai murdare, cele mai toxice, cele mai nocive, cele mai corupte personaje.
    Este de neimaginat ca cineva cu mintea intreaga sa nu fie constient ca singurele preocupari ale actualei puteri sunt sa-si subordoneze justitia, sa fure si sa ramina nepedepsiti.
    Este de neimaginat ca cineva cu mintea intreaga sa nu fie constient ca absolut toate defectele PDL se regasesc inzecit, insutit si chiar inmiit la usl.
    In fruntea guvernului a ajuns (printr-o campanie monstruoasa de minciuni, calomnii, dezinformari, intoxicari si manipulari si prin fraudarea alegerilor) un Derbedeu, un plagiator, un mincinos, un incompetent, un neispravit, un individ care nu a facut niciodata nimic si care nu stie sa faca absolut nimic, in afara de a minti.
    In alegeri nu a cistigat Stinga, pentru ca nu a fost o lupta intre Stinga si Dreapta.
    A fost o lupta intre cei care vor sa fure si sa scape de puscarie (pe de-o parte) si cei care vor democratie, stat de drept, libertate, respectarea legilor si pedepsirea infractorilor (pe de alta parte).
    Cei din prima tabara, tabara coruptilor si infractorilor, dupa ce au furat miliarde de euro, cu spectrul puscriei in spate, si-au permis cele mai abjecte mijloace de propaganda si manipulare, cele mai perfectionate metode de fraudare a alegerilor.
    Citi oameni corecti, cinstiti, seriosi, competenti, incoruptibili, in afara oricaror banuieli (pentru ca nu isi propuneau sa cistige alegerile ca sa fure si nu se simteau amenintati pentru acte de coruptie) au fost dispusi sa candideze din partea Fortelor de Dreapta, pentru a fi atacati, calomniati, injurati, terfeliti, chiar agresati de derbedeii, huliganii, coruptii, infractorii, plagiatorii, repetentii si nulitatile care sustin usl-ul ?
    Locul Derbedeului plagiator, mincinos, incompetent si impertinent este la puscarie, pentru ca l-a favorizat pe infractorul Nas6case, prima data cu ajutorul lui Grajdan, iar a doua oara cu ajutorul lui Rus, pentru ca a uzurpat locul Presedintelui la CE si l-a impiedicat pe Seful Statului sa-si indeplineasca atributiunile constitutionale, pentru ca a fost complice la lovitura de stat si la fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, pentru ca l-a favorizat pe plagiatorul Mang si s-a favorizat chiar pe el, schimbind comisiile care au constatat ca si el este un plagiator.

   • Virgil,

    Se catalogheaza ca lovitura de stat evenimentele din 2012 in principal din cauza tentativei de desfiintare a atributiilor Curtii Constitutionale. In Europa post-nazista, CC au aparut pentru a controla deriva Parlamentului spre statul autoritar: ceea ce se intamplase in timpul lui Hitler, cand dictatura a aparut din terenul democratic al Republicii de la Weimar si prin mijloace legale.

    Majoritatea nu are intodeauna dreptate; oricate milioane ar vota un lucru sau altul, acest lucru trebuie sa respecte rigorile unei legi fundamentale, altfel devin valide abordarile gen „daca 9 oameni decid sa-l omoare pe al 10-lea, este dreptul lor, deoarece sunt majoritari”. Curtea Constitutionala exista tocmai pentru a impiedica acest gen de abuzuri, si prin asta, reprezinta o institutie fundamentala a Statului (pe langa legislativ, executiv si judecatoresc, eventual putere monarhica, acolo unde este).

    Or, tentativa de a submina o putere a statului se numeste tentativa de lovitura de stat, oricum ai intoarce-o. Mare noroc am avut (desigur cand spun „am” ma refer la cei 10% carora le-ar parea rau sa iasa din lumea civilizata), ca Europa nu a crezut ca e vorba de o „gogomanie”, asa cum spui, si le-a dat putin pumnul la mirosit guevaristilor..

    • Aaragn . In principiu va dau dreptate dar atata vreme cat in fruntea CCR se afla un domn care are 0 ZERO ore ca judecator si a carui maximum performanta in domeniu juridic a fost jurist la RENEL mai toate aceste decizii pentru mine sunt lipsite de credibilitate. Acuma se pare ca o mai indulciti de la Lovitura de stata la „tentativa de lovitura de stat” Hai sa fim seriosi. Daca era lovitura de stat credeti ca se mai impiedicau ei de ce zicea CCR ? pe de alta parte si Boc /Traian Basescu cand au venit la putere au facut acelasi lucru. I-au dat la o parte pe cei din PNL si s-au pus ei in locul lor. Diferenta a facut-o viteza schimbarilor efectuate de USL care a fost un pic cam prea mare.

     • Virgil: nici eu nu-l simpatizez pe dl Zegrean (doar amintindu-mi de legea maidanezilor), dar e irelevant. Atacul viza institutia. Si a fost doar o tentativa de lovitura de stat deoarece nu a reusit (daca ar fi reusit, nu stiu ce si cat mai scriam noi aici), nici vorba de indulcire. Nu s-au impiedicat de CCR, ci de reactia europeana.
      Cat despre indepartarea PNL, acesta e doar un alt partid politic, nu o insitutie a statului. In fond, si caderea guvernului MRU s-a facut prin abandonarea en masse a PDL de catre traseisti, miscare imorala, dar nu ilegala. Nici vorba de lovitura de stat, nici aici, nici dincolo, doar oportunism si lipsa de rusine.

     • Virgil, observ ca esti foarte energetic. Clar ca esti „anti-basist” by default. Zi-ne te rog, cam cum au justificat cei 3 judecatori faptul ca au votat impotriva anularii referendumului? Ai vazut cumva justificarile? Si acum ma intreb pe ce baze puteau ei sa valideze referendumul si sa il demita pe presedinte? Pe baza carei legi? Ne-au explicat ei vreodata? Sau s-a batut apa in piua despre Aspazia si cei care, vezi Doamne nu au votat cum asteptau cei „7.4 mil” votaci? Eu vreau justificari legale, nu anteniste. Si daca erau 50% fara un singur vot, legea era aceeasi: invalidarea referendumului. Pai vrem stat de drept sau vrem bolsevism manipulant?

   • De unde mi l-ai scos dizident pe Antonesii Virgile? Domnu’ Liviu turna spritzuri pe la Casa Universitarilor diversilor profesori pe vremea comunistilor-era un fel de picolo pe la CU! Era un fel de preparator sau pedagog pe la Sociologie, si batea Copoul in lung si lat de dimineata pina seara. Cu asta se ocupa si atunci cu „periatul”. Domnul Tudoran, este intr-adevar un mare caracter si dizident o mie la suta, jos palaria in fata dumnealui, indiferent ca-mi place sau nu-mi place ce zice (citeodata imi place cite o data nu, asta e), e nedrept sa-l punem in aceiasi oala cu doamna AMP si Liviu Antonesei. Ce are dumnealui de impartit cu domnul Tismaneanu e treaba domniilor lor (desi mi-ar face placere sa-i vad pe amundoi luptind pentru aceiasi cauza, desi ei poate chiar lupta pentru aceiasi cauza, numai ca perceptia e diferita). In schimb domnu’ Antonesii, face exact ce face de-o viata, perie! Nu l-am vazut (nu l-am vazut ca n-a fost, nu ca nu vad eu bine) pe la revolta studentilor din ’87, desi revolta a pornit din caminul unde locuia prietena dumnealui la vremea aia, ulterior devenita sotie, in schimb imediat dupa „revolutie”, se dadea mare prieten cu profesoru Al. Calinescu si cu Dan Petrescu, cumnatul lui Petre Culianu, care erau intr-adevar dizidintei luati in colimator de Secu. Halal dizident! I-a fost frica sa nu-si piarda postul de preparator, si sa-si ruineze „cariera” academica, pe cind studenti, care n-au clamat nici atunci si nici dupa 30 de ani ca ar fi fost dizidenti, au fost exmatriculati sau in cel mai ferict caz si-au pierdut bursele si orisce speranta de a mai prinde posturi in cercetare (noroc ca a picat comunismul, si ne-am vazut de scola si de pasiunile nostre departe de lumea academica autohtona, falsa, ipocrita, organizata dupa modelul „organizatiei de baza „, corupta si mediocra – noi aia care n-am fost dizidenti….dizidentii gen L. Antonesii s-au descurcat si au ajuns mari profesori, la mari universitati clasate de la 1000 in sus…din patriotism si dragoste de tara evident…ce te joci!)! Si atunci ca si acum, voia sa se credibilizeze, prin oamenii pe care ii cultiva si peria ( n-a fost nici un prieten cu Al. Calinescu, cred ca profesorul nici nu-l baga in seama). Se gudura pe linga domnu Tudoran (ca si Iaru de altfel), la modul cel mai josnic…cred ca de altfel incep sa-l agasesze si pe master…

 2. am sa las la o parte ca nu apreciez nici pe de parte lunga insiruire de ‘personalitati’ din lumea eseului sau prozei scurte de jurnal, cum o caracteriza candva un vechi prieten al meu, disperat cumva de valul de subiectivitate si neglijenta in expunerea unor idei care erau vazute argumentate beton de autorii lor..

  am sa ma refer doar la d’na Pippidi, incercand sa fiu cat mai laconic dar precis: d’na Pippidi imi sugereaza pe mitza baston; nici mai mult, nici mai putin. O educatie superioara nu poate tine loc de un caracter de.. cartier, ca sa ma exprim cu rezon…

 3. Nu cred că pot a-mi mai păstra rezerva în privinţa doamnei T. Mungiu-Pippidi. Întâmplarea face să dau peste o replică dată acum vreo doi ani unei cititoare care se îngrijora de starea psihică a d-nei. Răspunsul meu priveşte problema imposturii subtile, de gradul doi, mai dificil discernabilă de publicul larg. Îl reproduc şi acì:

  „ … vă datorez aşadar o explicaţie, mulţumindu-vă totodată pentru înţelegerea faptului că problemele de sănătate ale oricui rămân de domeniul privat, oricât ne-ar mânca limba să mai râdem şi noi oleacă.

  Veţi accepta probabil că impostorul este un veleitar realizat şi că există diverse nivele, în funcţie de veleităţi şi posibilităţi, de la miliţianul–profesor universitar, trecând prin tractoristul-ministru, până la bastardul-prinţ de sânge.

  Chiar dacă, în privinţa d-nei Tatiana Mungiu, lucrurile se complică datorită intricaţiilor dintre banalul parvenitism, veleitarism şi narcisism, cred că putem totuşi observa semne de impostură, chiar daca într-o forma mai putin detectabila de marele public.

  Astfel, se prezintă drept profesoară la o universitate germană, ceea ce nu e, adică nici universitate şi cu atât mai puţin profesoară. Pentru o ureche nemţească „Hertie School of Governance“ se aude ca „Cocor University“: „universitatea” unui fost magazin universal.

  De altfel aparenţele nu înşeală: este o instituţie privată, neacreditată ca învăţământ superior, funcţionând prin prelungirea unei derogări, în aşteptarea unei atestări care, din motive de neîndeplinire a standardelor academice, nu mai vine.

  În lumea academică n-a auzit nimeni de aşa ceva, e mai puţin decât o glumă. În fond nu-i decât o şuşanea locală, a unor domni bine situaţi din Berlin, un Spiru-Haret mai spălat, mai nemţesc, dar tot o instituţie privată de comercializat diplome nerecunoscute. O poziţie acolo nu este una academică, n-are de-a face cu cariera universitară, iar cu cea germană chiar deloc.

  Cât priveşte ISI, coeficienţii trebuie contextualizaţi. Poţi avea un factor de impact de, să zicem, 0,70 în neurochirurgie sau în chirurgia estetică, dar acelaşi lucru nu este. Un chil de mere nu e ca un chil de pere, chiar dacă atârnă la fel.

  În plus, d-na Tatiana M-P nu se comportă ca un membru al scientific community, ci ca o emanaţie “academică” a apelor tulburi ale “tranziţiei”. Există o foarte consistentă diaspora academică românească ce, adunată la un loc, ar putea forma o Universitate din prima sută mondială (în condiţiile-n care prima Universitate românească se târăşte pe undeva pe la locurile 800). D-na Tatiana Mungiu-Pippidi nu face parte din această elită exilată. În ţara unde Patriciu reprezintă big bussines, Antonescu, politica, Sexi Brăileanca, mondenitatea, iar Duda Alromâniei, monarhia, dânsa reprezintă intelectualul-om-de-ştiinţă.“

  • Va multumesc pentru precizari. Interesant este ca la simpla cautare google a Hertie School of Governance, primul rezultat care apare este poza doamnei Mungiu si adresa respectivei institutii. Observ ca au intr-adevar acreditare temporara.

   Insa nu aceasta este problema doamnei Mungiu, ci comportamentul sau mediatic, lipsa sa de consecventa, jumatatile de adevar sau, mai rau, adevarurile deformate pe care le propaga, ciudata sa amnezie atunci cand vine vorba de a lovi acolo unde alta data spunea ca se regaseste. Aceasta inconsecventa damboviteana, aceasta flexibilitate nepermisa a principiilor este extrem de nociva si cred ca ati descris-o extrem de bine in ultimul paragraf.

  • Consider ca toata demonstratia domnului Tismaneanu este un excelent exercitiu de retorica, dar, din pacate, in fata unui interlocutor inapt de-a descifra continutul mesajului. Mungiu-Pipidi Alina a jucat bine rolul pe care si l-a impus in societatea romaneasca post decembrista, reusind sa-i pacaleasca pe multi dintre cei care s-au straduit sa-i descifreze „frecvențele” deontologiei… afirmate. Una dintre primele „tribune” a fost televiziunea publica, in vremea „pedegista” a bunicului Gulea, care-i sorbea roua din palma! Alinuța decidea TOT, absolut TOT!!! Impostura era perfecta la nivelul unei institutii care traieste (ca peste in lume!) numai prin UNICATE! Ea, Alinuța, era o impostoare in functia in care fost pusa (nu cistigata printr-un concurs!). S-a “amuzat” introducind reguli de ospiciu care, la minima rezistenta, declasau un semnal cu sinistre reverberatii: „Cui nu-i convine, e liber sa plece!” Capacitatile camelonice ale cetetenei Mungiu-Pipidi Alina erau in faza de antrenament… Ceea ce-a urmat n-a facut decit sa confirme o dezamagire anuntata. Genomul era, deja, configurat. Toate detaliile (=argumentele) din articol si din unele comentarii sint… detalii.

 4. @Rasvan Lalu: Mama, ce precizie in caracterizare ! Toar’sa Alina MP pare un carabus prinsa cu acul intr-un insectar in aceste randuri …

  • Domnule Virgil, Am impresia ca este o confuzie la mijloc. Dvs va puteti spune parerile, cata vreme sunt argumentate si exprimate politicos. La fel si alti participanti la discutia de pe acest forum. Nu cred ca este cazul ca Dvs sa atrageti atentia altor participanti privind „indepartarile” de subiect. Pana una-alta, nu este articolul Dvs, nu sunteti nici autor, nici moderator, nu Dvs decideti ce este si ce nu este on the topic. Nu cred ca interventia d-lui Rasvan Lalu este o „divagatie”. Aduce niste date precise. Dl Lalu este doctor in stiinte sociale in Germania, traieste in Germania, cunoaste lumea academica germana. Nu cred ca aveti aceste acreditari (credentials). In plus, faceti un proces de intentie. Nu aveti probe ca dl Lalu ar fi „adversar de idei” al doamnei profesoare. Probabil ca este, dar chestiunea este irelevanta in acest context. Doamna Mungiu-Pippidi a avertizat ca nu se va lasa atrasa in jocurile unor intelectuali precum HRP ori subsemnatul. Cum am scris, jocuri sau nejocuri, nimeni nu a deranjat-o cu niciun fel de invitatie in acest sens :)

   • Domnule Tismaneanu, apreciez foarte mult ca va obositi si consumati timpul si energia raspunzand „comprehensiv” oricarui agent provocator. Dar credeti ca se merita? Am observat un lucru: anti-basismul cronic este ca o religie. Personal, intuitiv, il acuz pe Virgil de rea credinta pe acest forum (nu stiu daca mai activeaza si pe altele). Probabil ca apartine unei entitati din sfera USL si, cu un limbaj elevat si dulceag induce tot felul de directii. Asa au facut si intelectualii vanduti bolsevicilor. Cineva care inca mai da credibilitate unor impostori care au acaparat Romania de ceva timp nu imi inspira decat o repulsie si o reactie de genul: „Cu comunistii, ca si cu teroristii, nu negociezi, pur si simplu ii ignori, excluzi, distrugi”. E singura sansa.

    • Domnule Razvan. Sunteti intr-o completa eroare. Nu fac parte din nici o structura ba din contra de prin 2000 incoace nici nu mai stau prin tara. Momentan sunt in Canada si lucrez in domenilu IT+ fizica. Ceea ce incerca sa atrag atentia era asupra faptului ca atunci cand dialogezi contradictoriu cu un adversar de idei TREBUIE (in engleza MUST) sa folosesti argumente academice si nici decum mesaje injositoare .Intamplator sau nu AMP la fel ca si domnul Tismaneanu atunci cand dai cautare dupa numele lor apar in dreptul unei institutii de invatamant superior cu o anumita pozitie didactica/stiintifica. Nu este cazul acestul domn Lalu in care [e primele 5 pagini de la google apar numai articolele din Contributors. Ori o propozitie de genul ” În fond nu-i decât o şuşanea locală, a unor domni bine situaţi din Berlin, un Spiru-Haret mai spălat, mai nemţesc, dar tot o instituţie privată de comercializat diplome nerecunoscute” nu denota decat modul de a ataca un adversar folosit in Romania la nivele care sunt departe de cutumele academice. Imi aduc amiinte de perioada cand mai comentam prin Cotidianul iar la mesajul cuiva de genul dumneavoastra „Cine este domnule acest Tismaneanu, Un amarat de profesoras pe undeva prin America , care acum vine si ne da lectii de politicianism” raspunsul meu a fost si mai categoric decat cel dat acestui domn Lalu „Ignoranta dumneavoastra nu este un criteriu de selectie” . Din punctul meu de veder domnul Tismaneanu este un personaj foarte credibil atunci cand poarta palaria de profesor universitar dar total necredibil atuni cand poarta basca de activist de partid.

 5. Scuze, raspund aici lui Alex pentru ca nu mai este spatiu mai sus.

  A fost numit HRP politic? Desigur. Nu imi aduc aminte de un concurs public cu anunt in presa ca s-ar scoate la concurs postul de presedinte la ICR, cu criteriile pentri ocuparea postului, cu comisie independenta, etc.

  Parerea mea despre ICR-ul lui Marga? Foarte proasta, din cauza asta am scris:

  http://www.emilstoica.ro/icr-londra-folosit-pentru-propaganda-guvernamentala.html

  Tot acolo scriu despre ce inseamna o institutie independenta si demonstrez ca dl. Marga si USL nu doresc independenta ICR.

  De asemenea, am cerut demisia dlui. Ponta la doar 8 zile dupa numirea din mai 2012:

  http://www.emilstoica.ro/buna-guvernare-a-guvernului-ponta-a-durat-doar-8-zile-se-impune-demisia.html

  Am luat apararea dlui. Tismaneanu in urma abuzurilor evidente ale guvernului Ponta la adresa domnei sale:

  http://www.emilstoica.ro/1-in-apararea-lui-vladimir-tismaneanu-2-statul-de-drept-isi-da-din-nou-duhul.html

  Insa tot ceea ce scriu este din punct de vedere al bunei guvernari si al constructiei institutionale, ceea ce cred ca face si dna Mungiu.

  Nu pot sa ma uit in alta parte daca vad ca guvernarea precendenta a facut numiri politice si ca nu a reusit decat partial reforma institutionala. Numiri precum cea a dlui. Morar sau a altora, de ex. a dlui. Vevera (vezi aici http://www.emilstoica.ro/cum-l-a-selectat-premierul-boc-pe-noul-sef-de-la-transelectrica-imi-raspunde-cineva.html ) in pozitii in stat au facut guvernarea pre-Mai 2012 una extrem de proasta.

  Eu pun pe masa principiile bunei guvernari care nu au fost respectate pre-Mai 2012. Nu are rost sa o ardem pe rug pe dna. Mungiu sau sa imi spuneti ca va enervez. Buba este lipsa de buna guvernare pre-Mai 2012 si sper ca oricine cu bun simt intelectual sa recunoasca aceste neajunsuri. Si sa construim impreuna pentru ca in mod clar am regresat dupa Mai 2012.

  Puterea USL va cadea probabil in 2016. Vom fi pregatiti atunci sa reformam cu adevarat institutiile statului si sa nu avem schimbari in functie de cum bate vantul politic? Suntem in stare sa construim institutii independente? Sutnem in stare macar sa acceptam ca sunt oameni in tara asta care vor astfel de institutii, indiferent de cine se afla la putere? Suntem in stare sa le spunem prietenilor ca gresesc atunci cand se afla la putere daca nu aplica regulile bunei guvernari?

  • Stati putin, domnule Stoica, ca nu inteleg. Deci cum a fost politica numirea lui HRP? Facea parte dintr-un partid (ca dl. Marga?) Era „omul lui Basescu”? Sau pur si simplu Basescu a fost sfatuit sa se orienteze asupra unei personalitati culturale de calibru? Chiar credeti ca un om numit prin concurs ar fi asigurat o constructie mai solida a ICR-ului? Cine sa fi evaluat atunci candidatii cand la noi nici nu existau notiuni de manager cultural, politici culturale etc? Credeti ca un astfel de manager numit printr-un concurs ar fi adus, prin viziunea lui, vizibilitatea pe care.a reusit sa o aduca HRP (nu-mi dau seama daca sunteti la curent cu aceste lucruri, fapte, sau cum sa le numesc, realitati incontestabile). Ar fi ajuns acest manager numit prin concurs sa preia sefia EUNIC la trei ani de la intrarea ICR in EUNIC? Paote ca da, poate ca nu, nu stim, Dar HRP a ajuns. Deci, una peste alta, HRP a construit o institutie care a functionat la inceput mai greu, apoi bine, apoi foarte bine si a ajuns inainte de finalul celui de-al doilea mandat o institutie respectata de institutiile similare din Europa. Ar fi reusit acest lucru acel tehnocrat numit in urma unui concurs (organizat de cine? De MAE? De doamna Pippidi?). Poate ca da, poate ca nu, nu stim. Dar HRP a reusit asta iar ICR ar fi putut fi prima institutie romaneasca model daca nu o arunca USL-ul in aer. A fost gresit ca Traian Basescu l-a numit pe HRP in aceasta pozitie? Eu zic ca nu doar ca nu a fost gresit, ci a fost chiar inspirat. E unul din meritele care ar trebui sa ii fie recunoscute, pentru ca e masurabil.
   Faptul ca USL-ul nu a dorit sau nu a putut sa continue ce a reusit Patapievici arata care ii sunt nivelul, potentialul, dorinta de a face ceva bun. Deci, fie ca admiteti, fie ca nu, fie ca sunteti sincer si obiectiv, fie ca nu, ICR este o institutie care a fost reformata si putea fi dusa mai departe. Si a fiost o institutie independenta. Aduceti, daca aveti, argumente ca nu e asa. La cat va vad de preocupat e reformarea institutiilor romanesti, asta ar trebui sa fie o veste buna pentru dumneavoastra: s-a putut! Cu o echipa care a depus efort, a fost inteligenta si onesta. Dar se pare ca in Romania aceste calitati se platesc din greu. Cand nu esti linsat mediatic, cand nu esti pomenit zilnic la „asa nu” la gazeta de perete in care s-a transformat site-ul ICR-ului, mai trece doamna Pippidi si iti trage cate o castana (a se citi copita), mai vine domnul Stoica sa iti minimalizeze rezultatele… Ca asa e la noi.

  • @Emil Stoica
   Dupa ce am scris mesajul de dinainte mi s-a nascut intrebarea: oare presedintii institutelor de cultura similare ICR-ului (Goethe, Institutul Francez, Maghiar, Polonez, British Council) sunt numiti prin concurs? Nu ca ar trebui sa facem si noi exact ca ei dar, totusi, au ani buni de activittate inaintea noastre si deci practici institutionale validate de trecerea timpului. De studiat.

   • Nu cred că vă mai poate raspunde dl. Stoica. Domnia sa generalizează, ca să-i fie mai usor, dumneata aduci în discuție un caz concret, o situație reală. Întâmplător… singurul caz relevant în această discuție. In fine, după lungi discuții… văd că am ajuns și la performanța ICR, performanță atinsă sub conducerea lui Patapievici. În timp ce doamna Mungiu Pippidi se ocupa cu doctoratele și cu economisirea banilor nației noastre (atitudine deplin consonantă cu cea a lui Marga, văd că nu spune nimeni nimic despre aceasta coincidență), Mult Hulitul HRP a făcut cunoscută Țărișoara Noastră Scumpă.

    Am strania senzație că i-a păcălit pe străini, România nu are cultura pe care o arata ICR-ul. O are pe cea pe care o arată ICR-ul astăzi. E mai potrivită, mai cuminte și… mult mai ieftină. Chiar că-i ieftină!

    P.S. Pentru că tot sunt aduse în discuție economiile, eu fac un pariu cu dumneavoastră: ICR-ul va cheltui jumătate din banii pe care obișnuia sa-i cheltuie sub conducerea lui HRP și va avea rezultate ZERO. Eu sunt economist și-o să vă întreb (la anul): cand s-au cheltuit banii aiurea? Si mai fac un pariu: n-o să fie nicio Pippidi care să critice rezultatul zero. E limpede că gândeste in același spirit cu nenea Marga si nu cu cheltuirea banului public are dansa ce are…

    Cer scuze pentru numarul mare de cuvinte. Ganduri bune, domnule Profesor!

   • Alex: foarte buna intrebarea. De ex. British Council este organizat asa:

    http://www.britishcouncil.org/sites/default/files/documents/RoyalCharter.pdf

    Este un sistem pe care il putem copia si noi. Este un sistem care asigura independenta deplina, este un sistem dualist (cu consiliu de supraveghere si consiliu executiv) in care intr-adevar autoritatila pot nominaliza 1 membru in consiliul de supraveghere, ulterior, consiliul, pe baza cartei reuseste sa faca nominalizari. Ca fapt divers, cel putin 2 membri ai consiliului de supraveghere trebuie sa fie straini. Consiliul executiv este angajat prin concurs de catre Consiliul de Supraveghere.

    Din pacate in Romania ne-am obisnuit ca sultanul bun sa numeasca un consul bun (in sensul ca nu e un om rau, nu ca ar fi cel putin profesionist) la Marsilia iar sultanul rau sa numeasca un consul rau acolo. Eu nu vreau sistem otoman de guvernare, eu vreau democratie, meritocratie, transparenta.

    • @ Emil Stoica
     De ce oare imi creati impresia ca nu sunteti un om.viu, in cautarea adevarului, ci mai degraba cineva care umbla pe deasupra lucrurilor si vehiculeaza niste lozinci? Nu e prima data cand evitati raspunsul la mesajul meu si va agatati de ceva colateral ca sa mascati acest lucru. De ce mai vreti transparenta daca nu vreti adevar?? Vreti democratie dar nu vreti dialog? Vreti meritocratie dar nu stiti sa recunoasteti meritele?
     Voi studia si eu cum sunt organizate celelalte institute culturale.

     • Alex: m-ati intrebat cum este organizata o organizatie similara in straintate si v-am raspuns.

      Cat despre HRP vs. Marga, am scris si dat linkuri ca personal mi s-a parut mai buna ICR sub HRP decat acum sub Marga. Insa este opinia mea, deci subiectiva.

      Ceea ce vreau sa va fac sa intelegeti este ca eu doresc ca ICR (si nu numai ICR!!) sa devina cu adevarat o institutie independenta, indiferent de cine se afla la guvernare. Iar asta inseamna sa ne detasam de persoane, chiar daca le simpatizam sau nu si sa vedem cum putem lucra impreuna la constructia institutionala. Repet, sa depasim modelul de guvernare otoman.

      • @ Emil Stoica
       Am inteles ca doriti constructie institutionala etc, cred ca asta ne dorim cu totii. Ceea ce ma intriga este ca nu admiteti ca exact acest lucru s-a facut la ICR. In lipsa capacitatii de a recunoaste o institutie de succes, cum ati putea dumneavoastra sa participati la vreo constructie institutionala? A spune doar ca ICR sub Patapievici vi s-a parut mai buna decat ICR sub Marga este echivalent cu a nu recunoaste diferenta de principiu dintre cele doua constructii institutionale si arata ca de fapt nu intekegeti nimic din exemplul ICR, fiind, asa cum am spus mai sus, un promotor al formelor fara fond.
       In alta ordine de idei, presupunand ca sunteti sincer animat de dorinta ca in Romania sa se creeze un mediu care sa permita sau sa favorizeze constructia unor institutii asa cum vi le doriti, ati gasit in doamna Pippidi un partenervde incredere? Cum va impacati cu jumatatile de adevar, atunci cand nu sunt minciuni cu care isi impaneaza articolele, cu pozitia dumneaei ingaduitoare fata de lucrurile strigatoare la cer pe care le fac Ponta si oamenii lui, cu felul de neinteles in care identifica sursele raului in societatea romaneasca si nu mai continui, ca s-a spus mai sus tot ce era de spus despre dansa?

  • Intr-o societate normala, numirea politica nu ar tb. sa fie o acuza ci o forma de asumare a responsabilitatii a cel care face numirea. Nu este nimic nou sau gresit in numirile politice atat timp cat cel care face numirea isi asuma si rezultatele. Un politician isi asuma politic acordarea increderii unui personaj si in functie de cum confirma sau nu acesta in functie raspund solidar pentru rezultate.

   Teoretic HRP a fost numit de institutia prezidentiala, care ar tb. sa fie dincolo de politica de partid, dar care este totusi o institutie politica. HRP a performat si, dupa opinia multora (inclusiv a multor simpatizanti USL), a pus practic bazele institutiei care pana atunci se ocupase cu mai nimic in timpul dinozaurului Buzura. Acum, Marga a fost numit de USL sau de Senat in aceeasi functie. Intrebarea mea este cine isi va asuma in final rezultatul acestei numiri la ICR?
   Modalitatea de numire este singurul lucru care-i leaga pe Marga de HRP. A-i pune pe aceeasi treapta din motivul asta este echivalent cu a pune semnul egalitatii intre Rodica Stanoiu si Monica Macovei sau intre orice cantator la tambal si Johnny Raducanu. In felul asta orice are ceva in comun cu orice…
   Competenta, d-le Stoica, e cea care face diferenta. Rezultatele obtinute sunt cele care conteaza, care fac diferenta si care ar trebui discutate, nu modul in care se fac numirile.

   • @ Mihai
    @ Alex

    Din pacate nu este prea mult spatiu aici sa pot dezvolta si nu vreau sa abuzez de ospitalitatea dlui. Tismaneanu, putem discuta la mine pe blog cat doriti. Sa stiti ca am timp daca doriti.

    Un singur comentariu pentru Alex: nu cred ca „toti ne dorim constructie institutionala”, de ex. numirea lui IT Morar drept consul la Marsilia a fost criticata doar de mine, nu si de tine sau de autorul articolului.

    • @Emil Stoica
     Multumesc pentru invitatie. Prefer insa sa-mi petrec putinul timp liber in locuri unde se gandeste liber. Ideologia ma sufoca.

 6. Buna ziua,
  Cam de aproximativ 10 ani am observat in societatea”civila” romineasca un „joc”de felul:alba-neagra.Unii au plecat din 1989 intr-un avint „revolutionar” si au ajuns sa faca emisiuni la televiziunile de stiri de un caracter penibil.Ce s-a intimplat si de ce?fenomenul nu este nou in cultura romineasca nici in perioada interbelica si mai abitir dupa 1945 cind intelectuali cu staif au sarit cu catel si purcel in barca bolsevica!Societatea civila are o coloana vertebrala din”cauciuc” exceptiile intaresc regula.Faptul ca d-na A M Pipiddi vorbeste f.repede la emisiunile de TV unde este invitata nu-i da dreptul sa afirme orice gogomanie!care este pricipiul dinsei?nu-l stiu ,dar parca miroase si la dinsa”ciolanul dimbovitean”
  Inchei cu o intrebara:unde-i putred marul?
  victor

 7. Intr-un nou articol, pe care il putem numi „Razbunarea doamnei Mungiu-Pippidi”, domnia sa ii catalogheaza pe toti cei care o critica „postacii Elenei Udrea”. Eu nu zic ca un forum nu trebuie moderat, am vazut ce se intampla atunci cand fiecare poate sa injure cat pofteste pe un forum, se creeaza o harmalaie in care se pierde orice urma de sens si pana la urma toata lumea, si mai ales adevarul, pierde. Dar de aici si pana la a lasa sa treaca doar un comentariu sau doua sau cinci e distanta mare. Rezulta ca din toata blogosfera, de articolele doamnei Pippidi sunt interesati numai cinci oameni si in rest un numar pe care nu-l putem masura de postaci platiti. Deja doamna ar trebui sa-si puna niste intrebari serioase legate de ceea ce scrie. Oare cei cu care ia masa pe la Bruxelles etc etc sau studentii de la faimoasa scoala unde preda stiu cum obsinuieste doamna sa-si catalogheze cititorii si cum gaseste de cuviinta sa raspunda unei interpelari publice?
  Cat despre Monica Macovei, aseara la B1 TV a recunoscut ca nu se mai afla de aceeasi parte (a luptei politice) cu doamna Mungiu-Pippidi. Poate ne spune doamna Mungiu-Pippidi (sau doamna Macovei) care dintre ele si-a schimbat atat de radical pozitia (care trebuia aparata atunci la mitingul ala de care pomeneste intr-un fel atat de perfid in articolul de azi) incat cele doua doamne se afla astazi in tabere politice diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro