sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Despre Cristian Preda: Politologul si politica

Cand si-a lansat blogul personal, politologul Cristian Preda a cerut unor prieteni de idei, oameni care il cunosc si care i-au citit cartile, sa ofere cateva randuri. Am facut-o si eu, alaturi de alti intelectuali. Scriu acest cuvant, intelectuali, si imi dau seama ca s-a ajuns intr-o situatie buimacitoare. In loc sa discutam ideile unor oameni cu expertiza reala si usor verificabila, in loc sa participam la veritabile dezbateri, la polemici cinstite, am ajuns sa trebuiasca sa aparam insusi conceptul in cauza. Acest lucru, o spun apasat, nu este normal. S-a ajuns sa fie pusa sub semnul intrebarii demnitatea insasi a conditiei intelectuale. Se scrie cu netarmurit aplomb despre intelectuali drept spirite fatalmente quijotice (a se citi lipsite de minim realism), fiinte fara urma de pragmatism, ori dominate de instincte oportuniste, arivisti, lasi, avari, poltroni si parveniti. Oameni cu lucrari solide, care trudesc de ani de zile in lumea spiritului, sunt ridiculizati si insultati de catre tot felul de marginali cu pretentii. Nu stiu o alta tara post-comunista in Europa unde sa se verse atata naduf si fiere la adresa unor oameni a caror singura “culpa” este ca-si urmeaza crezul valoric. Este vorba de o diabolizare profund contra-productiva, absurda si daunatoare unei conversatii democratice firesti.

Nu urmaresc indeajuns detaliile vietii politice din Romania ca sa ma pot pronunta privitor la cauzele care au dus la indepartarea lui Cristian Preda din PDL. Oricum, cand aud cuvantul “excludere” ma cam trece un fior prin sira spinarii. Un PDL fara un om precum profesorul si europarlamentarul Cristian Preda este unul saracit, imputinat, vaduvit de o valoare reala. A rostit lucruri dezagreabile pentru unele persoane?  C’est la vie. Monolitul nu este o virtute politica. Pluralismul inseamna obligatia de a accepta diversitatea opiniilor. Cristian Preda este un ganditor care nu se inclina, nu se lasa purtat de vant si de interese conjuncturale, este un liberal consecvent. Iata mai jos ce-am scris in 2009. Am recitit textul si nu simt nevoia sa schimb macar o virgula. Dimpotriva.

Îl cunosc pe Cristian Preda de la începutul anilor 90. I-am admirat încă de atunci curajul intelectual, competenţa, rigoarea şi probitatea. Într-o lume în care mulţi se proclamă liberali, Cristian Preda chiar este un veritabil liberal, îşi trăieşte ideile cu o superbă sinceritate. A scris despre Tocqueville, Marx, Aron, Manent, Berlin, Rosanvallon, şi a făcut-o mereu cu o eleganţă total necrispată, aş spune spontană, născută dintr-un profund, irepresibil respect pentru autonomia ideilor. Ca profesor de ştiinţe politice, ca decan, ca autor şi editor al atâtor importante volume, Cristian Preda dovedeşte necontenit un devotament neclintit pentru valorile societăţii deschise. Îi repugnă provincialismul, xenofobia, violenţa, orice formă de resentiment (social ori personal). Este un spirit generos, calm, obiectiv. Intelectual critic, în sensul cel mai profund al acestui concept, este acum gata să intre în vâltoarea politicului concret. O face ştiind că, aşa cum a spus-o cândva un filosof german, îndepărtarea de concret umileşte.

http://cristianpreda.ro/2009/04/08/altii-despre-mine/

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Pentru ca cineva-si urmeaza crezul valoric, indiferent ca este intelectual sau nu, nu merita a fi criticat macar, daramite sa fie improscat cu naduf si fiere. Insa daca, pentru a-si susutine crezul valoric, cineva, iarasi indiferent ca este intelectual sau nu, recurge la minciuna sau manipulare, este normal sa fie corectat. Cu atat mai mult cu cat genialitatea dumnealor, care le permite sa vada mai clar decat restul, este obstructionata de un filtru prin care fapte similare, apartinand diferitor actori politici, sunt interpretate diferit.
  Cat despre PDL, fara un Cristian Preda nu este vaduvit, ci revine pur si simplu la valoarea sa intrinseca. Uleiul se alege de apa, fie ca vrea el sau apa. Superficialitatea e de vina!

 2. asta e naţia… vocaţia….şi situaţia: CĂLCAT PE COMPLEXELE CULTURALE ALE MEMBRILOR SĂI, PARTIDUL (care, fireşte, e-n toate / în cele ce sunt / şi-n cele ce mâine vor râde la soare…) A AVUT DE ALES ÎNTRE UN INTELECTUAL ŞI UN GUNOIER. Opţiunea distinşilor politicieni este elocventă.

 3. … usor cu pianul pe scari.. nu lucruri dezagreabile despre o persoana rosti_ta dl. in cauza, ci taman impotriva organizatiei_adica partidului_ din care cu onor isi trage functia..

 4. Ehei… Grea e meseria de la distanta…
  Da, stiu, marile fresce se admira de la distanta. Cu o singura exceptie – atunci cind faci parte din ea.
  Stau si eu si ma intreb… La ce buni intelectualii astia?
  Pentru ca eu unul, asa mai limitat din fire, stiu ca exista cercetare fundamentala si cercetare practica. Prima se refera la probleme fundamentale ale fizicii, de exemplu (alea cu CERN si cu neutrinii mai iuti ca lumina) si cele pur practice (bazate pe primele, perfect adevarat) dar cu solutii de genul cum sa fac becuri economice. Nu exista o linie de demarcatie neta dar … poti spune cu siguranta ca viteza neutrinilor nu afecteaza luminozitatea unui bec cu argon.
  Cam asa e si cu intelectualii astia. Unii se pricep sa studieze la modul pur teoretic si sa scoata tratate de filozofie pe banda rulanta… Ce frumos vad ei de la distanta… Al naibii, daca ar trai in Romania, ar fi mai usor.. Dar de la Bruxelles si Washington viata e frumoasa… Cum? Nu au piine? Sa manince cozonac (fraza e apocrifa dar… aplicabila).
  A… dar cu practica? Pai alegerile se cistiga cu voturi, nu cu tratate. Si cind e vorba de practica, dai dracului teoreticienii aia pagubosi si pui masina de voturi in functiune. Cum? Nu mai suna la fel de frumos ca in tratate? Pai nu mai suna, ca fara voturi nu exista partid, fara partid nu exista europarlamentari.
  Al naibii politica asta…
  PS – daca nu ma insel avem nenumarate exemple de politicieni romani care au fost niste personalitati culturale deosebite. Dar intersectia dintre multimea politicienilor de exceptie si multimea politicienilor personalitati culturale e muuuuult mai mica decit reuniunea lor… Asa un pic de matematica pentru teoreticienii de carton.

  • Cuvintele ‘personalitate culturala’ unde intra in schema dvs? La fundamentale sau la practice? Daca e la prima, e de rau, indiferent daca scrii din America sau faci filosofie (ambele inseamna acelasi lucru), daca e la a doua, incurcati lucrurile, pentru ca nu prea poti sa te ocupi de cultura fara sa dai de pamant cu practica. Cu alte cuvinte, intelectualul dvs sau se ocupa de fizica, sau isi gaseste altceva de facut. Prof. Preda nu prea are de ales :)

 5. Domnul profesor Cristian Preda reprezinta, oricit ar vrea unii sa nege sau sa minimizeze, un reper intelectual major in gindirea si viata politica romaneasca. In opinia mea, prezenta lui activa in politica nu face decit sa fie un cistig moral si intelectual pentru partidul care-l are ca membru in particular si intreaga clasa politica in general, pe cind excluderea ar fi o pierdere pe masura acestor valori.
  Punctual, in conflictul actual cred ca adevarul este undeva pe la mijloc, ascultind doar ce se vehiculeaza in media si urmarind opinii de la sursa atunci cind este posibil acest lucru.

  Ca discutie generala despre nivelul de perceptie in ceea ce priveste utilitatea si valoarea adaugata a intelectualilor in societatea si politica romaneasca, cuvintele care i-au fost adresate domnului Paleologu in interiorul partidului si facute publice de acesta luni, reprezinta o majora tema de reflexie asupra scarii valorilor romanesti, pe care o construim si o aplicam concret astazi. Daca si la acest nivel ajunge sa se puna problema in acest fel, atunci de ce sa ne mai miram de ce i s-a intimplat domnului Patapievici in plina strada la Timisoara luna trecuta?
  Este regretabil si tragic in acelasi timp sa constatam aceste fapte si sa ne punem o astfel de intrebare!

  • E foarte posibil să fie așa dar sunt și eu curios, ce inițiativă demnă de calitățile sale profesionale și care să aducă o contribuție reală vieții politice și, în general, vieții oamenilor de rând , din Europa a avut domnul europarlamentar Cristian Preda?

   • Pai uite, tocmai ce a aparut stirea cu cei 17 care au votat in PE pt recunoasterea Kosovo…Preda a votat impotriva…e un lucru care se rasfrange asupra romanului de rand care are frica ruperii HAR-COV din teritoriul national.

 6. Domnule Tismaneanu, cu tot respectul pe care vi-l port nu pot sa accept aceasta perspectiva.
  Dicsutia este pe pista falsa.
  Aici nu are a face intelectualismul cu gunoiul. Este un punct de vedere fortat si eronat.

  Domnul Cristian Preda a decis sa sustina in lupta electorala contracandidatii partidului din care face parte. C’est tout !
  Cat de destept este ca sa ajunga la o asemenea decizie, asta e mai putin important.

  Din punctul meu de vedere, este o absurditate pe care nici un contorsionism doct nu o poate justifica, asa cum nu se pot justifica nici crimele naziste sau cele comuniste prin sofisme ideologice.
  Domnul Preda are doua optiuni :
  1. Sa sustina deschis candidatul formatiunii politice in care este membru;
  2. Sa-si dea demisia din partidul impotriva caruia actioneaza electoral.

  Ce are a face aici „intelectualismul”, „gunoierul”, diplomele samd ?
  Cine este cu adevarat inteligent, are cultura politica si cunoaste ceva din stiintele comunicarii, trebuie sa foloseasca acest potential in actiunile intreprinse.
  Altminteri, nu fie cu suparare, dar cu un abonament de internet orice prost are acces la mai multa informatie decat ar fi in stare Cristian Preda sa asimileze in 10 vieti.
  Nu de o biblioteca avem nevoie.

  • Ati vazut undeva in textul meu vreo refererinta la gunoi si gunoieri? Eu am scris despre un intelectual public, un filosof politic, un respectat specialist in sisteme electorale, care s-a implicat in politica, dincolo de studierea ei. Am spus ca oameni precum Cristian Preda sunt un certificat de garantie, unul de credibilitate etica si spirituala, pe care un partid care se revedndica din valorile liberal-conservatoare n-ar trebui sa-si ingaduie sa-l piarda. Am scris ca anti-intelectualismul este o strategie paguboasa si ca pluralismul este opusul disciplinei ultra-centralizate, al monolitismului.

   • Dar cum bine se știe, PDL nu se revendică din niciun fel de valori liberal-conservatoare iar trecerea de la socialism la ce ei numesc dreapta a fost dictată de faptul că, parafrazez aici spusele lui Traian Băsescu de la acea vreme (pentru citarea exactă discursul poate fi găsit pe internet, ba chiar pe site-ul PDL), Partidul Popular este mai puternic, la nivel european, decât cel Socialist.
    Apoi, două curiozități: ce înțelegeți dumneavostră prin intelectual (nu spun că nu ar fi Cristian Preda intelectual, sunt de acord că este dar sunt curios de perspectivă) și cum credeți că ar fi normal să se comporte un partid, oricare ar fi el, față de un membru care afirmă public că susține alți candidați la alegeri în detrimentul candidaților partidului din care face parte? Mulțumesc!

    • Cum spuneam, nu voi intra in detaliile politicii romanesti curente. Dar despre intelectuali as avea destule de spus, m-am ocupat si ma ocup de subiect. Daca aveti vreme, poate va uitati peste volumul „Intre trecut si viitor” despre revolutiile din 1989, co-editat de Sorin Antohi si de mine, aparut la Curtea Veche in 2006 in colectia „Constelatii”. Il gasiti la o biblioteca buna (cartea este epuizata). Editia initiala, in engleza, a aparut in 2000 la Central European University Press. Ma gandesc asadar la intelectualii critici, ori publici (desi termenii nu sunt semantic identici): o persoana care se ocupa de idei, construieste in spatiul ideilor, propune prin scrieirile sale si prin alte inerventii o viziune despre binele public. Nu idealizez intelectualii, multi au cazut in capcanele ideologiilor totalitare (v. cartea lui Fr. Furet despre „Trecutul unei iluzii”, recenta carte a lui Lucian Boia, clasicul volum al lui Czeslaw Milosz „Gandirea captiva” etc) Nu cred ca intelectualul este oracol, ca are o poziti”presdestinata”, privilegiata din punct de vedere moral fata de alti cetateni. Dar exista intelectualii democratici, cum ii numeste filosoful francez Olivier Mongin, cei care s-au opus si se opun societatii inchise, minciunii, ipocriziei, mentalitatilor gregare, colectivismelor de orice natura. Daca ma intrebati care ar fi intelectualii la care ma raportez ca repere (fara a cadea in idolatrie), as aminti aici nume precum George Orwell, Arthur Koestler, Albert Camus, Raymond Aron, Manes Sperber, Boris Souvarine, Karl Jaspers, Hannah Arendt, Agnes Heller, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, N. Steinhardt, Jacek Kuron, Adam Michnik, Vaclav Havel, Daniel Bell, Andrei Saharov, Janos Kis, Martin Palous, I. D. Sirbu, N. Carandino, Mihail Farcasanu, Aleksandr Soljenitin, Andrei Siniavski, Leszek Kolakowski, Lev Kopelev, Tony Judt, Wolfgang Lepenies, Zbigniew Herbert, S. N. Eisenstadt, Ken Jowitt, Hilton Kramer, Paul Hollander, Gyorgy Konrad, Paul Berman, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, N. Manolescu, Ghita Ionescu, Livius Ciocarlie, Irving Louis Horowitz, Robert C. Tucker, Leo Labedz, Zbigniew Brzezinski, Octavio Paz, Enrique Krauze, Marcel Gauchet, Pierre Manent, Richard Pipes, Martin Malia, Adam Ulam, Annie Kriegel, Andre Glucksmann.

     • Mulțumesc pentru răspuns. Totuși, cred că situația domnului Preda ține tocmai de detaliile politicii românești curente deoarece nimeni nu i-a luat dreptul de a fi, în continuare, un intelectual public ci doar, și asta încă nu e o decizie finală, calitatea de membru al unui partid pe care a declarat public că nu îl mai susține.

   • Domnule Tismaneanu,

    Cred ca antecomentatorul meu se referea la o chestie simpla. In cadrul unui partid trebuie sa traga toti mai mult sau mai putin la aceiasi caruta.
    Nu-mi aduc aminte ca cineva din PSD sa-l fi sustinut pe Basescu si sa fi ramas in PSD.
    E ca si cum Cristian Preda l-ar sustine la presedentie pe Ponta.

    E normal sa existe o lupta interna mai mult sau mai putin trasparenta pentru nominalizarea candidatului. Dar e anormal ca un membru al unui partid sa sustina alt candidat.

    As spune ca domnul Preda nu si-a dat seama de consecintele spuselor lui.

    Diana

    • Deci PD-L e un partid doar pentru a-l sustine pe Basescu? Asta e caruta aia la care trebuie sa opinteasca membrul. Nu ideologie, nu democratie, nu corectitudine … doar Basescu!

    • Aspectul luat in discutie este exact: intelectualul Cristian Preda.

     Desigur sunt punctate conceptia legata de intelectual si normalitatea.
     Nu vad de ce insistati asa de mult.
     Lucrurile au fost scrise clar.

   • Mea culpa.
    Am extins ideea apararii intelectualismului in fata…. in fata cuiva.
    Nu neg absolut deloc importanta intelectualilor in nici un domeniu al societatii, in politica cu atat mai putin.
    Dar nu despre asta este vorba.
    Nu exista un razboi impotriva acestei categorii de cetateni, in general si impotriva domnului Preda, in particular.
    Nu partidul il trage de urechi pe domnul Preda, ci viceversa.
    Ceea ce se petrece acum este o consecinta pe de o parte a lipsei de raspuns anterioare la atacurile sistematice ale acestuia, pe de alta parte a lipsei de masura a domniei sale.
    Nu stiu sa fi „beneficiat” de vre-o sanctiune pana acum, probabil daca ar fi fost nu ar fi ramas fara incendiu in mediul de informare.
    Banuiesc ca au acceptat criticile, desi complet lipsite de tact, in numele diversitatii de opinie si libertatii de gandire.
    Numai ca domnul Preda sustine la alegeri un contracandidat al partidului si determina prin pozitia sa publica scaderea sanselor electorale ale formatiunii din care pretinde ca face parte..
    Asta nu e critica.
    Este atac concret de grad maxim. Nu stiu sa poata fi o actiune mai grava decat asta. Poate o bomba in sediu.

    Frunzaverde este mai onest. Macar s-a mutat cu arme si bagaje, nu mai pretinde ca e membru acolo.

    Conform prevederilor statutare, actiunile domnului Preda se incadreaza la sanctiunea maxima. Lipsea doar cineva care sa faca plangerea la BPN.

    Deci nu despre intelectuali este problema ce agita apele in aceste zile.
    Si sub acest aspect, da, sunt total de acord cu dumneavoastra, generalizarea in acest context este aberanta. ca 80% din ce se vehiculeaza in politica noastra de altfel.

    • Viq, diferendul survine dintr-o diferenta de optica: in vreme ce domnul Tismaneanu vede partdul ca o asociatie formata din oameni, calitatea acestuia crescand odata cu cea a membrilor sai, dumneata vezi partidul ca fiind telul suprem, caruia trebuia sa i se inhame toti membrii. Insa partidul nu e seful filialei. Semnalele date de Udrea inca inainte de a decide cine va fi candidatul partidului, semnale care resimtite puternic in exteriorul formatiunii, trebuie ca au fost coplesitoare in interior, l-au adus probabil pe domnul Preda in situatia de a critica aceasta practica. N-o fi statutara pozitia dumisale, dar nici faptele care au determinat-o nu prea sunt. Iar faptul ca domnul Prigoana stia inca inainte de decizia biroului ca CP va fi exclus, vine sa certifice acest lucru.

     Personal, cred ca Prigoana are mai multe sanse la electorat: dupa Halaicu, Lis, Basescu si Oprescu nu prea poate urma un Preda.

     • Hantzy,

      Poate ai dreptate sa percepi asa, caz in care exprimarea mea a lasat de dorit.
      Sau poate nu.
      In fapt m’am referit DOAR la acest aspect, recte respectarea regulilor de tocanita interna stabilite, pentru ca el era relevant in cazul de fata.

      Asta nu inseamna insa ca reguile respective sunt cele mai bune si nici ca trebuie sa fie batute’n cuie pe toata perioada existentei partidului. Daca partidul e un organism viu, el evolueaza. Dar intr’un algoritm firesc. Te aduni fromos, ridici problema ce ti’a crescut in cap, celelalte capatani se uita la ea, o analizeaza si apoi pot spune : „Esti nebun ! Stai jos”
      Sau „Excelenta idee ! Hai s’o punem”.
      Si’ai pus’o :D

      Cu alte cuvinte vad relatia membrului cu grupul/entitate denumit „partid” intr’o oarece armonie.
      Ne adunam toti, ne spunem toate parerile, selectam dintre ele pe cele ce ne par cele mai destepte, le acceptam toti, le scriem si le punem pe perete.
      Cine nu le respecta dupa ce le’am pus acolo, nu e cu suparare.
      I se taie gargalaul si gata.
      La soroc, se dau fromos regulile jos din cui, se rediscuta, se modifica, se schimba, se spala pe la subsuori sau se inlocuiesc, dupa care hopa/sus cu ele inapoi.
      Nu exista grup/comunitate care sa nu respecte niste norme si in care membrii sa nu se paruiasaca ca nebunii. That’s all.

      Cristi Preda vrea sa schimbe regulile.
      Foarte bine. Da, Doamne !
      Procesul trebuie sa aiba loc normal, din interior, conform algoritmului de mai sus.
      Desigur poate sa nu’ti pese de celelalte celule ale organismului si sa te apuci sa le schimbi dupa cum iti bubuie tie’n cap, dar atunci risti sa ramai fara bubuitor.

  • Iti aduci aminte de EBA ca si candidat independent de PDL si cum era ea sprijinita „chiar si financiar daca e nevoie” de catre Elena Udrea?? Uite un caz de sprijinire a unui candidat independent care nu s-a terminat cu excluderi

 7. Am o stima deosebita pt. Cristian Preda , dar un partid nu este o academie . Acolo poti spune orice nimeni nu te da afara . Dl. Cristian Preda trebuia dat afara de mult timp , iar daca vreau sa curat orasul aleg un gunoier nu un academician .

 8. Plecarea lui c.p nu este decat un lucru benefic.. acum ceva timp Preda explica cum, din cauza lui Eminescu, cultura romana este moarta, spre deosebire, de exemplu, de cea franceza, care nu are “un om deplin al culturii!!!

 9. A plecat cristian preda,uraaaa!!!! Dar unde se duce????Aici se va incheia cariera politica a lui….Poate il ia Dan Diaconescu…acolo oricine are loc daca se incadreaza mentalitati lui DD.

 10. Ma surprinde afirmatia Dvs ca nu urmariti indeajuns detalile vietii politice din Romania, dar acceptand-o va pot intelege nedumerirea.
  Daca ati fi urmarit ati fi stiut ca exista o Doamna Udrea, mare si tare in PDL, cocotata pe culmile PDLului fara nici un merit decat acela de a fi protejata Presedintelui Basescu. Suficient ca toata suflarea PDLista sa stea in pozitie de drepti in fata Dnei UDrea.
  Mai putin Dl Cristian Preda, care plateste pentru asta.
  Plateste pentru ca nu a fost de acord cu decizia Dnei Udrea ca dl Prigoana, un om neinstruit si needucat si apropiat mai degraba de Gigi Becali decat de valorile PDListe(ale declarate, nu ale ce se gasesc efectiv in PDL!!) sa candideze la Primaria Bucuresti.
  Asa a aparut un fel de antipatie fata de intelectuali in PDL!!
  Mai importanti devenind in opinia Dnei Udrea si a mai multor lideri PDL, cei care aduc voturi, precum dl Prigoana, desi nu stiu care considera PDL ca este segmentul de populatie care-l va vota pe Dl Prigoana !!
  Azi, Premierul Ungureanu declara in fata membrilor Academiei Romane:
  „”Lăsaţi intelectualii să facă politică. Lăsaţi-i să critice. Critica lor va fi întotdeauna o critică blândă, lipsită de patimă, lipsită de invective. Lăsaţi intelectualii să vorbească, lăsaţi-i să vorbească despre politică (…). La capătul fiecărei fraze se ascunde, de fapt, un înţeles. Şi poate că acest înţeles reprezintă o soluţie. Lăsaţi-i să vină spre administraţia centrală şi locală”.
  Din pacate, in Romania fauna politica ce bantuie partidele tine in loc Romania de 20 de ani.

 11. Am vazut o data doi caini jucandu’se pe o plaja. Primisera un cordon de cauciuc si trageau serios fiecare de un capat. Problema era ca unul era un boxer iar celalalt un soricar. Va imaginati taboul :-) Veselia era mai ales datorita lui Daxy (soricarul) care vroia sa si latre in timp ce tragea si scapa zgarciul peste botul lui Zorro (boxerul). Mega comedie! Privirea lui Zorro intre uimire si indignare e greu de descris. O voi tine minte toata viata.
  Cam asa este si in politica. Unii vor sa traga tare altii sa mai si latre… eh… nu se vor intelege foarte bine.

  Lasand gluma la o parte, intelectualii inca au o problema in a isi gasi un rol in toata povestea asta. Bauman avea dreptate. Ei ar vrea sa fie legislatori dar cel mai adesea esueaza in a fi interpreti. Si totdeauna o iau personal pentru ca e o chestiune de indentitate pentru ei. Toti adora dialogul si toleranta… pana ajung putin la putere… si incep fie sa vorbeasca de idealurile sociale si sa se inchida la camasa pana sus ca Mao, fie sa vorbeasca de rasa si sa se tunda scurt… fie sa vorbeasca de centru dreapta … nu conteaza ideologia ci puterea.
  Zicea Blaga la un moment dat ca firile totalitare dau dovada de un spirit de toleranta induiosator cat nu sunt la putere…

  Nu are legatura musai cu cazul nostru in speta… dar nu pot observa ca de ceva ani buni de zile intelectualii nostri aleg sa ignore toate boaitele de la putere, toare mizeriile si umilintele pe care oamenii le indura… in numele unei reforme care a ajuns sa fie precum comunismul din anii ’80, un ideal prea indepartat. Uneori e relaxant sa vezi ca si ei trebuie sa dea fata cu realitatea dura a umilintei la care toti suntem supusi.

  Vorbiti despre insulta si rigdiculizare… ?
  Azi… am fost la casa de sanatate cu tatal meu. Am stat 2 ore sa asteptam, de la 7 la 9 pentru o adeverinta de asigurat care era necesara la alt birou tot din Casa de sanatate. Am fost devreme acolo pentru ca mai tarziu se face o asa coada incat este imposibil de razbit. Era a treia incercare… Si stiti ceva? Toti pensionarii sunt asigurati din oficiu si asta poate fi verificat chiar pe site-ul lor… (au un motor de cautare care se numeste SIUI) Nu e asa ca e delicios? Ca iti vine sa dai cu napalm si apoi sa maturi?

  Asta umilinta ! Cand statul iti ia casa si averea, te baga in inchisoare, te hatuieste jumatate de secol (exista suficiente marturii la CNSAS acum) si cand in fine zice ca poate ca meriti ceva despagubiri… te plimba 10 (zece!) ani de la Ana la Caiafa… si pana la urma iti spune ca de fapt banii au fost mai degraba furati de oamenii pusi de cei ce promiteau marea cu sarea si care se dadeau mari anti-comunisti. Asta da umilinta! Si cand trebuie sa mergi la casa de sanatate si sa stai la coada… tot felul de marţafoi cu pretentii de centru dreapta de numesc „asistat”!! Asta e umilinta !!

  Ce pateste unul sau altul… in politica noastra nu este umilinta ci doar rezultatul unei vorbe vechi de’a noastre: spune’mi cu cine te insotesti ca sa’ti spun cine esti. Este relativ simplu de tinut minte. Sa nu imi spuna careva ca nu stiau acesti intelectuali intre ce ipochimeni se baga. Ba unii coabiteaza amical cu ei si ii gratuleaza cu amabilitati si glume.

  Nu, nu este de gluma. Vor spune foarte curand ca nu au stiut, ca asteptarile lor au fost inselate, ca idealurile lor au fost oneste, &c. Slava Domnului… ca sunt pline bibliotecile cu asemenea texte. Dar vor aparea alte partide mai albe si mai … si ca la inceput si morisca va reincepe. Atata vreme cat nu exista un fundament al politicii… anything goes.

 12. Intelectualii au ajuns sa fie in bataia focurilor!
  Ieri HRP – neliniat politic, astazi Cristian Preda – un PDL-ist.
  Batalia cu intelectualii a fost luata in discutie si de un politician-intelectual din PSD, PNL-ul nu a iesit la acest apel, poate mai tarziu vom avea o reactie de la dna Saftoiu…

  Oare de ce asemenea naduf se revarsa asupra intelectualilor?
  Se lupta societatea pentru o noua ordine?

  Evident DA!
  Suntem intr-o societate a cunosterii, vrem,nu vrem!
  De aceea cunoasterea isi cere oamenii sai, adica intelectualii.
  Evident vor urca acei oameni care sunt aplecati catre adevaratele valori si nicidecum arogantii. Truda si statornicia lor va fi certificata de societate, dar evident este nevoie de un lung travaliu si mai ales de o putere de a indura obstacolele.

 13. Conceptul de intelectual s-a degradat in ultimii douazeci de ani. Prea multe licente ,masterate si doctorate s-au cumparat ca la taraba de la universitatile aparute ca ciupercile dupa ploaie in tot felul de targuri. Se spune, nu neaparat in gluma, ca daca cineva ar intra inopinat intr-o sedinta de guvern sau Parlament si le-ar cere „doctorilor” si „profesorilor universitari” care fac legile sa scoata cate o foaie de hartie si sa scrie dupa dictare in limba romana ar fi dramatic. Jumatate ar rupe usile iar cealalata jumatate ar lesina. Toti „oamenii zilei ” si-au garnist CV-urile cu atatea titluri, cursuri de perfectionare, simpozioane, scoli de aparare, informatii ,de vara ,de iarna, etc., unde preda prima garnitura de analfabeti cu diplome, de stai si te intrebi,din pacate nu cine trebuie sa decida o numire sau o promovare, cand au mai si profesat efectiv personajele respective. Asa ca, e greu de aparat conceptul d-le Tismaneanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro