vineri, noiembrie 26, 2021

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate. De o condamnare morala a actiunilor Dvs amorale. Cand Radu Vancu m-a contactat pentru a semna Declaratia Societatii Civile, am semnat fara nicio ezitare. Domnule Iohannis, n-am avut nicio iluzie in ceea ce va priveste. Nu v-am sustinut decat in doua momente. Era in turul doi al alegerilor prezidentiale. Victor Ponta si Viorica Dancila erau inspaimantatori. El prin cinism si cupiditate, ea prin agramatism si stupiditate. Eram de-acum pe lista neagra a ambasadei. Cum sunt si acum. Sincer, je m’en fiche pas mal. Am scris si voi scrie exact ceea ce cred. Impreuna cu Cristian Patrasconiu , sunt co-autorul unui volum de dialoguri intitulat „Cartea Presedintilor”. Este vorba acolo de trei presedinti: Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu. Poate vom avea o editie adaugita.

Dvs, domnule Iohannis, ati incalcat ceea ce-ati promis unui popor de prea multe ori tras pe sfoara, umilit, amagit, batjocorit. Ati promis implinirea destinului european al acestei tari. Ati tradat un acord, un pact, un contract cu electoratul care v-a instalat de doua ori in jiltul prezidential. N-ati fost ales pentru a ne indemna sa jucam golf. N-ati fost ales pentru a face, in plina pandemie, turism la piramide. N-ati fost ales pentru a fraterniza cu mafia pesedista. N-ati fost ales pentru a va sorbi din priviri cu Marcel Ciolacu si Gabriela Firea. N-ati fost ales pentru a lovi cu rigla degetele celor care nu danseaza cum vreti Dvs si turnatorul Felix, „umanistul pragmatic”.

Nu exista niciun fel de circumstante atenuante pentru abominatiunea pe care ati comis-o. Colapsul coalitiei PNL-USR nu era catusi de putin inevitabil. Nu sintem idioti. Cetateanul Florin Vasile Citu a executat ordinele Dvs. Ati mers pe 25 septembrie 2021 sa-l incoronati la carma PNL. Ati fost “cauzatorul” unei crize artificiale. Nu suntem spalati pe creier, domnule Iohannis. Ati primit misiunea readucerii borfasilor la guvernare. Ati indeplinit-o cu maxim zel. Ati capotat rusinos ca aparator al statului de drept. Ati batut palma cu inamicii sai. Sunteti ca ei. Mai corect spus, sunteti unul dintre ei.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. „Domnule Klaus Iohannis…N-ati fost ales pentru a ne indemna sa jucam golf. N-ati fost ales pentru a face, in plina pandemie, turism la piramide. N-ati fost ales pentru a fraterniza cu mafia pesedista.”

  Sunt in deplin acord. Acest individ, pe buna dreptate calificat ca „ticalos”, nu-si merita titlul castigat prin minciuna, inselatorie, amagirea electoratului. Sper, din tot sufletul, sa-si primeasca rasplata pentru faptele sale.
  Nu poate avea, niciodata, o scuza pentru batjocura execrabila cu care a tratat poporul si functia de Presedinte.

 2. Chiar nu mai exista speranta sa se schimbe ceva!
  Mai am putin si ies la pensie, dupa care voi pleca definitiv din tara asta blestemata condusa de fosti securisti/activisti ajutati de o sumedenie de lingai, oportunisti, lepre si analfabeti.

  • ” voi pleca definitiv din tara asta blestemata”.
   Blestem la care ai contribuit si tu; cu o parte infima, pe masura ta, dar ai participat.
   Acum, sal`tare tara, imi iau pensia si plec.
   Nu arunca blestemul asupra ţării, ca tara esti si tu si te blestemi pe tine si pe inaintasii tai.
   Dece e vinovata Ţara ca unii s-au increzut pina la plecaciuni in fata unui Uselist, propunere Grivco ca premier si care a confundat meditatiile cu actele false?

  • Speranta exista, dar nu vine de sus, ci de jos. Sunt convins ca in urmatorii 3 ani de guvernare mafiota se vor intampla destule ca sa scoata oamenii din letargie in strada. Din pacate asta pare sa fie singurul mod de a obtine orice schimbare pozitiva in tara noastra.

 3. Privitor ca la teatru
  Tu în lume să te-nchipui:
  Joace unul şi pe patru,
  Totuşi tu ghici-vei chipu-i.Ne zice cel „ nepereche ” in Glossa
  Ori cum o dam , ori cum ne invirtim sau cum vrem sa o sucim , adevarul este unul singur .O intelegere politica facuta , in scopul atacarii Presedintelui natiunii , intre ,deja , fostii sefi ai USRPLUS si PNL, a reprezentat factorul declansator ca acestei situatii politice girate acum si de Presedinte ca unica posibiltate matematica de a guverna Romania . Tot raul este spre bine . Pina la urma si PSD este tot un partid romanesc ce se poate schimba si este vizibila acesta dorinta de schimbare . Garantia, viitorului politic al Aliantei, este tocmai actualul Premier – generalul Ciuca care nu ne poate arata decit corectitudinea vorbelor si a faptelor personale in viitor .Sa remarcam ,ca si tripla garantie a punerii in practica a cerintelor UE si ale cetatenilor tarii , cum primii trei oameni in Statul Roman:Presedintele natiunii romane , Premierul si seful Camerei sunt de la PNL.Privind in urma(dar nu cu minie) se poate aprecia ca si corecta decizia Presedintelui ce nu a avut alta solutie la indemina .

  • Ce spunea generalul Ciuca in 2018:
   „”Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării.

   Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.

   Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică””

 4. Totusi, ar fi interesant sa vedem ce a stat la baza acestui plan al lui Iohannis si care a fost cauza acestei tradari colective? In trecut, stiam inca de la inceput cine este Iliescu, cine este Constantinescu sau Basescu, insa pe Iohannis l-am crezut un aparator veritabil al democratiei, justitiei si statului de drept. Probabil ca astfel se scrie istoria noastra si Romania nu putea sa lipseasca de la „apelul” noilor tendinte anti- democratice adoptate de catre alte state europene. Oricum, acestea sunt semne ingrijoratoare care arata ca Uniunea Europeana si occidentul isi pierd orientarea democratica, iar liantul care ne tinea pe toti uniti intr-un spatiu democratic dispare treptat. Revenirea la putere in unele state a unor regimuri „rosii” nu poate sa insemne decat disolutia treptata a valorilor occidentale. Iar aici vorbim de partide traditionale, fie socialiste sau liberale, care se coalizeaza impotriva statului de drept, astfel incat au ajuns partidele nationaliste si extremiste sa reprezinte opozitia la partidele clasice. Iata spre exemplu AUR, care promite sa lupte impotriva lui Iohanis si sa-l demita prin atragerea altor partide de opozitie. Nu mai departe in Austria sau Germania, state care vor sa impuna vaccinarea obligatorie si conditii stricte pentru cei nevaccinati, partidele nationaliste si extremiste lupta acum impotriva acestor masuri pe care le considera ca aducand atingere libertatilor umane si amintind de vremuri mai triste din trecut (nazism, stalinism). Protestele violente din mai multe state europene din saptamanile trecute, erau indreptate impotriva partidelor traditionale si liderilor politici care din disperare impun astfel de masuri pe care nu le mai intelege nimeni.
  Iata cum se scrie istoria de astazi…

 5. Foarte rau ati facut sa il votati. Cel putin a doua oara. M-am certat cu multi pe tema asta la momentul respectiv. Votul anulat era optiunea cea mai corecta. Si pentru el. Nu s-ar mai fi impaunat cu „milioane de voturi” si poate si-ar fi vaut lungul nasului. Privind retrospectiv nu cred ca vasilica ar fi fost mult inferioara acestui mediocru. Ba cel putin ea pare mai de buna credinta in naivitatea/stupiditatea ei.

  • Care-i shpilu’ cu votul anulat? De ce sa te mai deplasezi la sectia de votare?
   Ca sa dai o „palma” politicului? Haida-de! Daca ar fi capbil s-o simta, nu ar mai fi nevoie de palma…

   Cand ai de ales intre un prost si un alt candidat, … nu stii din capul locului ca e ticalos (sau ca va deveni)
   Si, parca totusi, daca e sa fii lucrat sa fii lucrat de un ticalos, nu de un prost.

 6. ..mda, felonie, codul onoarei și ronini care-și rup hainele de pe ei, cu disperare..
  Ține de romanele cu cavaleri și domnițe fără prihană, pe când castelele nu erau din cărți de joc..
  La turnir, bravul erou venea călare la tribună și după ce i se înfășura eșarfa pe vârful lancei, declara solemn : – O declar pe contesina cea mai frumoasă și voi lupta pentru a dovedi asta.
  Mai nou : „- Bravo Marcele, le-ai luat și banii de pe pieptul mortului” O tempora, o mores ..!

  De ceva vreme asistăm la o campanie furibundă de demonizare a lui Iohannis. Din parte PSD-ului nici nu-i de mirare. În fond li s-a trântit ușa-n nas după alegerile pe care tot clamează că le-au câștigat, iar alianța de dreapta le-a dat cu tifla. Mai vin și fondurile ale UE..

  „Jo napot kívanok (bună ziua, adică), Marcel Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”, spunea la-nceputul lui 2020 același Iohannis..
  Mai nou, cică e cel care a uneltit la refacerea USL, folosindu-se de Cîțu. La ce i-o fi trebuit atât de mult timp, oare ..?

  Dar dacă e același joc perfid cu care ne-a obișnuit PSD-ul, ale cărui rădăcini împânzesc subsolul societății românești de mai bine de 30 de ani ?
  Dacă s-au folosit de antica strategie a istețului Ulise și-au infiltrat în PNL geniști cu misiunea de a lega capetele sforilor la marionetele momeală ?
  Orban a pus botul la Rareș Bogdan, iar Iohannis la Cîțu. De-aici până la ruperea alianței și (pe cale de consecință) a PNL-ului a fost doar o chestiune de timp și de elan (mult prea) tineresc..

  Din acest puzzle mai lipsea doar o piesă. Iohannis trebuia adus la „sentimente” mai bune față de PSD, pentru forțarea intrării la guvernare. Sforarii PSD-ului au recurs la clasicul șantaj.
  Fragilizare prin decredibilizare și demonizare, pe toate canalele media, până la pierderea popularității, urmată de amenințarea cu suspendarea. Atât de simplu… Ce-a urmat, se știe. Un cor de huiduieli, scrisori deschise, medalii returnate, tot tacâmul..

  Cîțu e confundat cu Boc, iar Iohannis cu Băsescu. Ba e cel care doarme la Cotroceni în pauzele dintre partidele de golf și vizitele la piramide, ba face cu cinism toate jocurile.. E ubicuu, i se aruncă totul în cârcă. E vinovat până și pentru că-l mai cheamă și Werner.. O măgărie xenofobă lansată tot de PSD, dar care prinde și la intelighenția rănită-n corason..

  Oameni de cultură, altfel admirabili, se lasă manipulați ca niște copii și fac pro bono jocul lui Marcel și gașca. Cu toții au desigur sentimentul că luptă contra ticăloșiei, dar o servesc de minune punându-l pe Iohannis cu spatele la zid.. Mai contează că cei de la AUR sunt inițiatorii procedurii de destituire ? AUR care acum a lăsat-o moartă, pentru că așa i s-a transmis..

  Nu în ultimul rând, au pus umărul USR-ul și simpatizanții care, incapabili să citească jocul în derulare, s-au radicalizat împotriva Cotroceniului.
  Îl stimez (de pildă) pe Radu Paraschivescu, dar am participat în 2018 la lansarea cărții sale „Orice om îi este teamă”, unde a apărut braț-la-braț alături de Cioloș și Striblea (cel cu fitilele pro-USR de pe Europa FM..). Invitat în direct să se alăture partidului atunci la modă, Paraschivescu a refuzat politicos spunând : „aș putea funcționa într-o celulă de sfătuitori”.. https://www.youtube.com/watch?v=IJKYlEdONHA (minutul 58..)
  O carte mai găsești, dar un prieten greu..

 7. Suntem în fața unui caz de „Caritas” moral, de bancrută frauduloasă în care speranțele și voturile investite de români în Iohannis și PNL au fost delapidate de către gestionarii acestora, în interesul lor și al altora.

  Delapidarea este însușirea, folosirea sau traficarea, în interes personal ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează.
  Președintele si PNL sunt gestionari ai speranțelor și voturilor anti-corupție ale românilor.
  Această infracțiune poate fi comparată cu furtul sau cu furtul în scop de folosință, deoarece constă într-o acțiune de sustragere definitivă sau temporară, fără consimțământul deținătorilor patrimoniului delapidat.

 8. Cel putin Basescu a avut curajul sa recunoasca ca a fost nevoit sa adopte „solutia imorala”, de care a cautat sa se debaraseze cat mai rapid.
  Iohannis a acceptat, fara comentarii, din partea dusmanului declarat drept cel mai inversunat, ceea ce nu acceptase aliatului cu ajutorul caruia a ajuns la putere.
  Acum este la degetul mic al lui Ciolacu (si gasca lui). Orice manevra va crede PSD ca ii va fi util sa faca, Iohannis se va executa fara cracnire.
  Fie suspendare, fie alegeri anticipate, fie ambele… Fie tinut in vitrina pana la alegeri si scos din cand in cand in lume sa aiba poporul in cine sa arunce cu oua stricate…
  Pentru ca asa poate reveni PSD in 2024 „en fanfare” aratandu-ne din cand in cand maimuta de aur ca pe singura alegere…

 9. Deconcertanta tautologia din titlul “Despre felonie, sperjur si tradare”, pe care am sesizat-o cand am parcurs in fuga titlurile matinale ale presei online. M-am intrebat intrigat, cum de nu si-a dat seama autorul ca felonie si tradare inseamna acelasi lucru? Sa fie de vina departarea, care toceste simtul limbii? De multe ori asa se intampla cu o limba in care nu gandesti curent si pe care o utilizezi ocazional. E ca in zicala “ochii care nu se vad se uita.” Mai tarziu, cand am citit articolul – dorit in mod vadit incendiar, dar la fel de vizibil palpaitor, prin confuziile structurale -, am vazut corectarea si am salutat-o.

  Este o deosebire esentiala intre un premiu de partid si o decoratie de stat. Un premiu de partid poate fi returnat fara nicio problema, putand chiar sa afisezi acea ostentatie vulgara “je m’en fiche”, ca in cazul d-lui Vladimir Tismaneanu, care a returnat Premiul “Ion I. C. Bratianu” al PNL. Insa o decoratie de stat este cu totul altceva, nu are nicio legatura cu persoana presedintelui, care semneaza decretul si/sau inmaneaza decoratia. Ea exprima o apreciere oficiala a unui stat fata de un cetatean, al său ori strain, este o relatie care implica cetatenia, calitatea cetateniei. O returnare a unei decoratii de stat, care este democratic si social, poate insemna si faptul ca cel care a fost decorat nu se mai considera un cetatean de inalta calitate?! Este absurd, dar nu si imposibil!

  Pe de alta parte, ce poti intelege cand criticile din articol la adresa sefului statului, Klaus Iohannis, au aceeasi cota de virulenta ca cele ale opozitiei antiprezidentiale a PSD?! Nedumerire starneste si abaterea nedreapta catre seful statului a criticilor binemeritate de guvern, in pofida faptului ca presedintele Iohannis nu este si seful guvernului, ca in SUA, unde criticile la adresa presedintelui sunt in primul rand la adresa acestuia ca sef al guvernului. O data nominalizat de presedinte si votat de parlament, premierul, pana azi Florin Cîțu, nu poate fi revocat decat prin motiune a forumului colegial al democratiei reprezentative, care este institutia parlamentului.

  Cat despre felonie si sperjur, da, acestea au existat atata timp cat presedintele Klaus Iohannis nu a respectat vointa electoratului, care a stabilit clar in alegeri care este partidul care se bucura de cea mai mare incredere din partea sa. De abia cu guvernul PNL-PSD-UDMR, care a intrat in paine incepand de azi, 25 noiembrie 2021, a fost reabilitata partial vointa alegatorilor de la scrutinul parlamentar din 2020, iar pe deplin respectata va fi pe 25 mai 2023, cand va fi rotatia premierilor si functia de premier va trece de la PNL la PSD.

  O ultima remarca tine de o innoire notabila a culturii politice, care a cucerit in principal mintile mai tinere si deschise. Antagonismul stanga-dreapta este uzat si depasit, el a apartinut luptei de clasa din comunism. In democratie, orice guvern are sarcini si de stanga si de dreapta, diferentele sunt date de preponderenta unora sau altora si de etapa. Stanga si dreapta devin tot mai mult complementare, diferentele doctrinare si ideologice se vor topi, in etapa care urmeaza, in implementarea comuna a Planului de Rezilienta si Redresare (PNRR).

 10. Votul impotriva lui Ponta, implicit pentru asta, a avut noima; impotriva lui Dancila, implicitul pentru Iohannis a fost prea mult pentru mine. Era de ales intre o agramata, da, de un pesedism pe alocuri imprevizibil si un mediocru pus pe parvenire mistificator al reformismului. Se poate argumenta ca al doilea e mai nociv. Grivcanul avand si o conduita mizerabila, cu ifose senioriale in campania aia. Pana prea de curand a fost criticat numai cu jumatate de gura, ca deh, este totusi un domn si sa nu furajam pesedeaua. Hai sa mergem sa-l votam pe Iohannis sa moara pesedeaua de rasuna in presa care tine linia occidentala a fost un fel de Daciada a mocofanilor de bine ganditori. Nu puteai sa crezi ca asta e in zona -fie si aia de jos- a decentei, decat daca tineai dinadins, pentru confortul psihic. Fanii propriu-zisi ai individului au discernamant lacunar

 11. Devine dominanta opinia potrivit careia Iohannis a avut exact aceasta misiune, de a asigura perpetuarea la putere a mafiei securistice care ne conduce de 30 de ani.

 12. Singura dată cînd am votat din convingere a fost în 1990, cu domnul Rațiu. Cu ipochimenii Constantinescu, Iliescu (în 2000), Iohannis (doar o dată) am votat ca să nu iasă ceilalți. Am greșit, „Răul mai mic” și „Răul mai mare” sînt echivalente, deoarece măsura Răului nu este mărimea.

 13. Da, de apreciat articolul: (mult) mai scurt decat altele, dar mai percutant. Chiar imi place.

  In rest, nu ca asta as fi asteptat neaparat asta de la el, dar raman in continuare cu o maaaare nelamurire. Refacerea USL a fost oare planul initial domnului Iohannis, dar nu i-a placut cu Dragnea, drept pentru care ne-am inselat cu privire la intentiile dumisale cand i s-a opus? Sau aceasta refacere a odioasei coalitii reprezinta doar o trecere „de nevoie” la un plan B, datorata prezentei unor schelete prin dulap, camara si sub canapea? Sau nu a existat niciodata vreun plan, ma rog, altul decat cel de a duce pur si simplu la bun sfarsit doua mandate, indiferent de costuri?

  Short story, sper sa aflu candva „the root cause”-ul acestei uriase deceptii, macar din simpla curiozitate intelectuala, asa… Adica vreau sa pot evalua si eu daca si cat de prost am fost atunci cand am iesit in strada impotriva OUG13, avand convingerea ca domnul Iohannis imi impartaseste opiniile, mai ales dupa episodul elefantului din camera la o memorabila sedinta de Guvern. Nu stiu pentru altii, dar pentru mine este important.

 14. Totusi, PNL nu e format din copiii de gradinita.
  Au acceptat ceea le-a propus Presedintele. Puteau sa nu accepte.
  PNL a acceptat, inseamna ca le convine.

  Refuz sa cred ca si ca PNL e format din imbecili, nici chiar asa!
  Prin urmare, stiu bine ca isi taie creanga de sub picioare la viitoarele alegeri.
  Inseamna ca nu le pasa. De ce nu le pasa? Pentru ca spera sa fure suficient pana la alegeri ca sa le ajunga.

  Dovada? Inceperea angajarilor in functii publice a fost decisa mergand spre biroul de ministru!
  Alta dovada? Ministere in plus.

  ===

  Care e totusi baza acestei aiureli, dincolo de cele spuse? Dupa parerea mea, este credinta (eronata dupa mine) ca pandemia poate fi controlata doar de un Guvern de uniune nationationala. De parca pandemia ar putea turna patriotism si buna credinta in capul cuiva.

  Avem doua bande de hoti, care se supravegheau una pe alta, ca „asa-i democratia!”. Acum, vine cineva si spune: „Hai sa unim astea doua bande de hoti si sa le punem paznici la usile puscariei! Suntem convinsi ca asa le va veni mintea la cap si nu vor mai fura!”

  Asta inseamna, ca intotdeana, ca hotia si prostia fac buna casa impreuna, fie ca vorbim de suti de buzunare, fie ca vorbim de partide „politice”.

  • ..PNL-ul a fost virusat. Viteza de penetrare i-a surprins, mulți neștiind nici acum ce i-a lovit.. S-a molipsit din păcate și Iohannis. Cu toții au nevoie de terapie intensivă..

   Chiar credeți că hoții sunt niște fraieri ? Ce sunt atunci cei păcăliți de ei ?
   Bandele preferă să-și împartă zonele, cartierele.. Iese scandal când una din ele încalcă teritoriul celeilalte. Paznicii, încuietorile și lacătele nu sunt pentru cei care știu să fure.

  • Din momentul in care USR a intors armele, singura cale de urmat era un guvern din care PSD nu putea lipsi: PSD&AUR, PSD&USR sau PSD&PNL. Din acest moriv eu cred principalul suspect de cardasie cu PSD este Barna, nu Iohannis. Iohannis a dres cat s-a mai putut, iar un militar cum e Ciuca este cel mai potrivit la comanda guvernului pentru batalia din valtoarea hibrida creata de AUR si USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro