vineri, martie 28, 2025

Despre gaz natural si nevoia de strategie

Astazi a avut loc la Kuala Lumpur (Malaysia) festivitatea de inchidere a Congresului Mondial al gazului natural, cel mai important eveniment al sectorului, reuniune ce se organizeaza la fiecare trei ani.

Din discutiile ce au avut loc la evenimentul, deschis luni de Secretarul General al Natiunilor Unite Ban Kin-moon si inchis astazi de profesorul Daniel Yergin (un guru al sectorului de petrol si gaz), am desprins cateva concluzii personale.

Gazul natural va fi resursa energetica ce va asigura trecerea la un sector energetic cu emisii resduse de CO2, rezervele mondiale confirmate de gaz natural putand asigura consumul actual pentru o durata de peste 150 de ani.

In perspectiva anului 2030 gazul natural va asigura aproximativ 25% din cererea mondiala de resurse, urmand sa devina a doua resursa energetica ca importanta dupa petrol.

Arderea gazului natural pentru producerea de energiei electrica genereaza de doua ori mai putine emisii decat arderea carbunelui, de exemplu.

Din actualele rezerve mondiale de gaz natural (confirmate) aproximativ 50% provin din surse neconventinonale, surse ce pot fi exploatate cu riscuri foarte mici/gestionabile pentru mediul inconjurator.

Centralele electrice pe gaz natural vor ajuta mult la integrarea si dezvoltarea energiilor regenerabile.

Piata LNG se va dezvolta foarte mult in anii urmatori, zeci de proiecte fiind in constructie in lume. Australia – un jucator nou de mare anvergura isi va face simtita prezentata pe piata mondiala a gazului in anii urmatori, fiind de asteptat sa depaseasca Qatar si sa devina cel mai mare jucator mondial de LNG.

Dezvoltarea pietei de LNG, coroborata cu boom-ul productiei de gaz din America de Nord si dezoltarea pietelor spot, va pune o presiunea sporita pentru ca pretul gazului sa se decupleze tot mai mult de cel al petrolului, fapt de care vor beneficia consumatorii. Aceasta ipoteza a fost acceptata, intr-o masura, inclusiv de seful delegatiei Gazprom la eveniment Alexander Medvedev (seful diviziei de export a Gazprom), companie ce este un mare sustinator al formulei de pret actuale (pret la gaz corelat cu pretul petrolului).

Ma gandeam in aceste zile care va fi rolul gazului natural in mixul energetic romanesc?

In acest domeniu Romania a fost, mai ales la inceputul secolului trecut, un nume in lume. Se intampla demult, cu mai bine de o suta de ani in urma. Am inceput productia, poate, prea devreme. Am exploatat nesustenabil si fara investitii suficiente in perioada comunista iar efectele se vad.

Totusi, in ultimii ani, datorita unor investitii mari (peste 7 miliarde euro) s-a reusit stabilizarea productiei. Suntem mult mai independeti de importuri decat media europeana. Sunt si unele semnale pozitive venite de la segmentul de explorare, inclusiv ape adanci in Marea Neagra. Este insa nevoie, in continuare, de miliarde de euro investitii in sectorul de explorare si productie.

Un prieten de-al meu din industrie imi spunea, ieri, ca independenta energetica costa bani. De unde vor veni? Care este strategia Romaniei de atragere de investitii? Ce se intampla cu alte proiecte anuntate in sector? De exemplu, terminalul LNG de la Constanta? Dar depozitul de la Roman-Margineni? Cand definim consumatorii vulnerabili? Promovam in continuare liberalizarea la nivel European si ne opunem ei la nivel national? Depolitizam sau nu, Autoritatea de Reglementare in Energie? Putem avea un cadru de reglementare transparent si predictibil, absolut necesar atragerii de investii? Cum va arata sectorul de gaz natural? Va juca oare gazul natural un rol in mixul energetic romanesc, in viitor? Daca da, cat de mare va fi?

Sunt doar cateva intrebari. Sper ca pana la urmatorul Congres Mondial al gazului natural, ce va avea loc la Paris, sa gasim macar o parte din raspunsuri.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Informatiile propriu-zise trebuie luate cu niste graunte de sare, cum se spune.
    Cu sponsori de diamant ca Chevron, Exxon si multi altii, nu-i de mirare ca printre concluziile congresului s-a numarat si „Din actualele rezerve mondiale de gaz natural (confirmate) aproximativ 50% provin din surse neconventinonale, surse ce pot fi exploatate cu riscuri foarte mici/gestionabile pentru mediul inconjurator.”

    In general vorbind, ce-ar putea spune firmele din domeniu (probabil cam toate listate), ca e nasol si viitorul sumbru??? Oricine a participat la astfel de evenimente stie ca lucrurile cu adevarat interesante si importante se discuta in pauze, pe holuri, in salile de intalniri private etc.

    Altfel, intrebarile din final sunt pe cat de justificate, pe atat de binevenite.

    • Mi se pare ca interesant ca noi, romanii, am interzis gazul neconventional inainte de a sti daca avem sau nu rezerve….Cat de departe poate sa mearga cateodata demagogia si prostia….

  2. Romania e cam singura tara Europeana ce detine rezerve de petrol si gaz ( Gaz mai are si Rusia, petro Norvegia ) si cu asta cam spus totul . In ziua de azi nu conteaza banii ( sunt tipariti la infinit de USA – mai precis FED – conteaza resursele adica ce avem noi !!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Eugen Nicolescu
Razvan Eugen Nicolescu
Razvan Nicolescu este consultant in cadrul Deloitte. In trecut a fost Președinte al Agenției Europene de Reglementare in Energie, iar in 2014 a fost ministrul roman al energiei

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro