sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Despre gaz natural si nevoia de strategie

Astazi a avut loc la Kuala Lumpur (Malaysia) festivitatea de inchidere a Congresului Mondial al gazului natural, cel mai important eveniment al sectorului, reuniune ce se organizeaza la fiecare trei ani.

Din discutiile ce au avut loc la evenimentul, deschis luni de Secretarul General al Natiunilor Unite Ban Kin-moon si inchis astazi de profesorul Daniel Yergin (un guru al sectorului de petrol si gaz), am desprins cateva concluzii personale.

Gazul natural va fi resursa energetica ce va asigura trecerea la un sector energetic cu emisii resduse de CO2, rezervele mondiale confirmate de gaz natural putand asigura consumul actual pentru o durata de peste 150 de ani.

In perspectiva anului 2030 gazul natural va asigura aproximativ 25% din cererea mondiala de resurse, urmand sa devina a doua resursa energetica ca importanta dupa petrol.

Arderea gazului natural pentru producerea de energiei electrica genereaza de doua ori mai putine emisii decat arderea carbunelui, de exemplu.

Din actualele rezerve mondiale de gaz natural (confirmate) aproximativ 50% provin din surse neconventinonale, surse ce pot fi exploatate cu riscuri foarte mici/gestionabile pentru mediul inconjurator.

Centralele electrice pe gaz natural vor ajuta mult la integrarea si dezvoltarea energiilor regenerabile.

Piata LNG se va dezvolta foarte mult in anii urmatori, zeci de proiecte fiind in constructie in lume. Australia – un jucator nou de mare anvergura isi va face simtita prezentata pe piata mondiala a gazului in anii urmatori, fiind de asteptat sa depaseasca Qatar si sa devina cel mai mare jucator mondial de LNG.

Dezvoltarea pietei de LNG, coroborata cu boom-ul productiei de gaz din America de Nord si dezoltarea pietelor spot, va pune o presiunea sporita pentru ca pretul gazului sa se decupleze tot mai mult de cel al petrolului, fapt de care vor beneficia consumatorii. Aceasta ipoteza a fost acceptata, intr-o masura, inclusiv de seful delegatiei Gazprom la eveniment Alexander Medvedev (seful diviziei de export a Gazprom), companie ce este un mare sustinator al formulei de pret actuale (pret la gaz corelat cu pretul petrolului).

Ma gandeam in aceste zile care va fi rolul gazului natural in mixul energetic romanesc?

In acest domeniu Romania a fost, mai ales la inceputul secolului trecut, un nume in lume. Se intampla demult, cu mai bine de o suta de ani in urma. Am inceput productia, poate, prea devreme. Am exploatat nesustenabil si fara investitii suficiente in perioada comunista iar efectele se vad.

Totusi, in ultimii ani, datorita unor investitii mari (peste 7 miliarde euro) s-a reusit stabilizarea productiei. Suntem mult mai independeti de importuri decat media europeana. Sunt si unele semnale pozitive venite de la segmentul de explorare, inclusiv ape adanci in Marea Neagra. Este insa nevoie, in continuare, de miliarde de euro investitii in sectorul de explorare si productie.

Un prieten de-al meu din industrie imi spunea, ieri, ca independenta energetica costa bani. De unde vor veni? Care este strategia Romaniei de atragere de investitii? Ce se intampla cu alte proiecte anuntate in sector? De exemplu, terminalul LNG de la Constanta? Dar depozitul de la Roman-Margineni? Cand definim consumatorii vulnerabili? Promovam in continuare liberalizarea la nivel European si ne opunem ei la nivel national? Depolitizam sau nu, Autoritatea de Reglementare in Energie? Putem avea un cadru de reglementare transparent si predictibil, absolut necesar atragerii de investii? Cum va arata sectorul de gaz natural? Va juca oare gazul natural un rol in mixul energetic romanesc, in viitor? Daca da, cat de mare va fi?

Sunt doar cateva intrebari. Sper ca pana la urmatorul Congres Mondial al gazului natural, ce va avea loc la Paris, sa gasim macar o parte din raspunsuri.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Informatiile propriu-zise trebuie luate cu niste graunte de sare, cum se spune.
    Cu sponsori de diamant ca Chevron, Exxon si multi altii, nu-i de mirare ca printre concluziile congresului s-a numarat si „Din actualele rezerve mondiale de gaz natural (confirmate) aproximativ 50% provin din surse neconventinonale, surse ce pot fi exploatate cu riscuri foarte mici/gestionabile pentru mediul inconjurator.”

    In general vorbind, ce-ar putea spune firmele din domeniu (probabil cam toate listate), ca e nasol si viitorul sumbru??? Oricine a participat la astfel de evenimente stie ca lucrurile cu adevarat interesante si importante se discuta in pauze, pe holuri, in salile de intalniri private etc.

    Altfel, intrebarile din final sunt pe cat de justificate, pe atat de binevenite.

    • Mi se pare ca interesant ca noi, romanii, am interzis gazul neconventional inainte de a sti daca avem sau nu rezerve….Cat de departe poate sa mearga cateodata demagogia si prostia….

  2. Romania e cam singura tara Europeana ce detine rezerve de petrol si gaz ( Gaz mai are si Rusia, petro Norvegia ) si cu asta cam spus totul . In ziua de azi nu conteaza banii ( sunt tipariti la infinit de USA – mai precis FED – conteaza resursele adica ce avem noi !!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Eugen Nicolescu
Razvan Nicolescu este consultant in cadrul Deloitte. In trecut a fost Președinte al Agenției Europene de Reglementare in Energie, iar in 2014 a fost ministrul roman al energiei

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro