miercuri, octombrie 27, 2021

Despre importanța votului din ziua de 26 mai

Se vor împlini foarte curând 29 de ani de la primele alegeri libere post-decembriste.
Dincolo de rezultatul lor, din perspectivă istorică evident prost pentru evoluția democratică a României (atunci FSN a înregistrat peste 65% din voturi, iar Ion Iliescu a câștigat primul său mandat de președinte al țării cu peste 85% dintre sufragiile electoratului) rămâne amintirea prezenței masive la vot.
A fost pentru întâia oară, după 1946 încoace, când românii au dorit din tot sufletul să își exprime votul, știind sau sperând că opțiunea lor contează. Au stat răbdători la cozi interminabile, de data aceasta nu pentru așa-numiții “Frați Petreuș” și “Adidași”, pentru un litru de ulei și pentru un kilogram de zahăr, și acelea pe cartelă, ca să arate cui doresc să le fie încredințat destinul țării. Opoziția democratică le-a înțeles mesajul, le-a respectat opțiunea, la fel a făcut și acea parte a societății civile care nu nutrea deloc sentimente pro-FSN ori pro-Iliescu, dovadă fiind și faptul că, la puține zile după votul din Duminica Orbului, s-au încheiat de facto mitingurile din Piața Universității. Cei care au mai rămas acolo nu au mai prea reprezentat esența mesajului Pieței și tocmai de aceea decizia noii puteri de a interveni în forță împotriva manifestanților în dimineața zilei de 13 iunie 1990 nu a avut nici cea mai mică urmă de justificare. Doar consecințe catastrofale ani lungi decontate de întreaga Românie care părea iarăși exclusă din Europa. Și aceasta exclusiv din vina FSN, strămoșul PSD-ului de astăzi care, după cum lesne se poate observa, nu și-a schimbat de atunci aproape deloc năravurile. Dar și din aceea a numitului Iliescu Ion. Pe care astăzi, ce să vezi?, îl apără mulți dintre contestatarii săi de odinioară, în frunte cu fripturiștii Ion Cristoiu și Alina Mungiu-Pippidi.
Românii s-au mobilizat masiv la vot și în toamna –iarna anului 1996. Se săturaseră de FDSN, de același profesionist al răului pe nume Ion Iliescu. Alegerile au fost câștigate de CDR și de profesorul Emil Constantinescu numai și numai fiindcă românii și-au dorit să scape de băltirea specifică regimului Iliescu-Văcăroiu. O nouă mobilizare ceva mai consistentă s-a înregistrat cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din toamna anului 2000 când votul a salvat țara de primejdia vadimistă, dar și cu ocazia referendumului în vederea demiterii președintelui Traian Băsescu din iulie 2012.
Pe 26 mai 2019 românii sunt chemați din nou la urne. Nu doar pentru a decide pe cine va trimite România la Bruxelles și Strasbourg, ci și spre a vota la un referendum. Dincolo de rezultatele concrete ale celor două consultări, și una, și alta au o acută valoare simbolică. Vor arăta încotro vrea să se îndrepte România. Nu, nu e vorba despre nici un fel de împărțire, despre o divizare a țării, așa cum susțin cei din PSD, am auzit-o în acest sens aberând pe abulica și caraghioasa Carmen Avram detașată la PSD de la Televiziunea infractor-securistului Dan Voiculescu, ci despre o limpezire a apelor. Lucru pe care îl știu foarte bine pesediștii și tocmai de aceea fac tot ceea ce pot spre a minimaliza importanța votului. Trimit totul în derizoriu cu scopul de a induce populației impresia că nu prea are rost să se prezinte la urne.
Din păcate, sondajele sociologice arată că, pentru moment, jocurile le-au reușit. Sunt indicii îngrijorătoare că doar în jur de 30% dintre electori se vor prezenta la urne. Ținând cont că mașina de manipulare care este TVR a contractat pentru exit-poll-uri firmele rău-famate controlate de PSD, firme aflate în posesia unor simpatizanți contra-cost ai acestuia- e vorba despre Marius Pieleanu și Iosif Buble- lucrurile par că se vor petrece așa cum vor cei din PSD și ALDE.
Există însă și încă foarte multe șanse ca planul diavolesc al puterii să fie dejucat. Iar aceste șanse sunt date de mobilizarea electoratului. Care ar trebui să conștientizeze că un absenteism, așa cum și-l dorește alianța PSD-ALDE, poate să aibă drept consecință ș faptul ca la 26 mai să se consume pentru multă vreme ultimele alegeri cu adevărat libere din România post-decembristă.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Tinerii nu stau în fața TV ca pensionarii și budgetarii, acei peste 3 milioane care au avut carnet PCR (nu îi judec pe cei mici), acei sute de mii informatori-colaboratori, acei securiști patrioți complici până azi (pensii speciale pentru cine?) care își trag informațiile și speranța din mitologia naționalist-izolaționistă. Tinerii au azi un cuvânt de spus. Generația smartfone, internet, Google, Facebook, Twitter e mai mult conectată cu tinerii din lumea intreagă decât cu “penalii –patrioți” și mediile lor de manipuare în spațiul public.

  …“… mașina de manipulare care este TVR a contractat pentru exit-poll-uri firmele rău-famate controlate de PSD, firme aflate în posesia unor simpatizanți contra-cost ai acestuia- e vorba despre Marius Pieleanu și Iosif Buble- lucrurile par că se vor petrece așa cum vor cei din PSD și ALDE….”…..

  In momentul „istoric prielnic”, summitul șefilor de state UE.27 la Sibiu, o lume întreagă vede România.
  Care Românie?

  • @Kurt
   Sincer, nu vă înțeleg și nici nu sunt de acord!
   Sunt pensionar (de mult timp) dar mă voi prezenta la referendum și voi vota. Pensionarii nu alcătuiesc o colecție de cretini, chiar dacă au – cum este și firesc – reacții diferite față de cei tineri.

   • Sunt la aceași vârsta. Toamna se numără bobocii.

    Cei care stau în fața TV sunt mai mult pensionarii, mai ușor de influențat și fără alte surse de informații. La fel este în vest unde pensionarii votează trecutul.
    Tinerii au alt ritm de viață, nu prea au contact cu sfera politică, absentează la vot ca în UK la Brexit. Cei legați de „bugetul statului” sunt penionarii (pe drept) și angajații în servicille publice și administrația publică, deci mai aproape de cei de la cârmă.
    Dezastrul electoral vine de la pasivitatea cetățenilor, de oricare vârstă. Incă patru ani Dragnea&Tăriceanu este un preț prea mare. Peste 4 milioane au preluat răspunderea pentru propria soartă și familia lor 1990- 2019 în propriile mâini și au căutat de lucru în vest. E o tragedie.

    S-a uitat devalorizerea monedei naționale după 1990? Se poate repeta?

  • O PRZENTZA DE 30 LA SUTA ar insemna UN ABSENTEISM DE 70 LA SUTA.
   Mie mi se pare ca despre asta este vorba in articol .
   Daca stam prea concentrati pe smartphone – iata ca riscam
   sa dam rateuri crezand ca se vorbeste despre CHIABURI sau despre BATRANI.

   Dar – nici o problema – eu ma auto exclud de la procesul de votare
   pentru a le lasa TINERILOR libertate nestanjenita de decizie.
   Sa ii cheme cineva pe twitter si sa le spuna ca VOTUL E BUN .
   Ca si daca nu e bun il corecteaza maica Europa din care facem parte.

   PS. L-am vazut din nou pe Rares Bogdan insufletind masele. Acum nu mai era cu MOTII LUI IANCU. Era cu STEFAN CEL MARE si cu VRANCIOAIA. Eu asa am invatat de la experti – ca astea sunt CEAUSISME si CLONE CENACLU FLACARA. E adevarat ca astea le-am vazut la televiziunile mercenare. Stie cineva vre-un INSTAGRAM ceva unde pot vedea si un Rares Bogdan european ?

   • E nebunie și tristețe. Președintie UE română 2019 și cetățenii se abțin de la vot. Nu ințeleg.
    Tinerii obțin informatiii „europene” din afară prin mediile sociale, prin internet. Sunt mai puțin dependenți de mediile oligarhiilor autohtoni. Ce se întâmplă în estul continentului? Lumina libertății mai palidă decât umbrele apăsătoare ale trecutului recent?

 2. „…mașina de manipulare care este TVR a contractat pentru exit-poll-uri firmele rău-famate controlate de PSD…”

  Îndrăznesc să fac câteva observații cu dorința de a completa cele foarte bine relatate de autorul articolului.

  Într-un alt comentariu am remarcat că nici nu există firme de sondare a opiniei publice care să nu fie deținute de apropiați ai PSD și i-am nominalizat. Dacă unii par mai distanți față de facțiunea Dragnea, ei sunt apropiați de aripa Ponta ProRomânia a PSD. Așadar, cam același lucru.

  Apoi, FSN putea avea un scor chiar mai mare în 1990, pentru că, deși a participat la alegeri ca partid, de fapt deținea puterea executivă, exercita funcții administrative la nivel local, dar și în toate instituțiile publice, preluase funcțiile sindicatelor în aproape toate întreprinderile și instituțiile, și avea și putere legislativă, fiind abilitat să emită decrete. prin urmare, FSN preluase în cvasitotalitate rolul PCR, dar era privit de populație drept organizația eliberatoare, în frunte cu Ion Iliescu. Putea câștiga cu 99%…

  Convenția Democrată și „Cel învins de sistem” au fost coordonați în demersurile lor de aceiași oameni din rândul al doilea al Securității și PCR care au format cleptocrația românească, cea care s-a consolidat an după an până în prezent. Puținii [la nivelul țării] care au înțeles încă din ianuarie 1990 că vom ajunge exact unde suntem acum au protestat în zadar. Astfel că și astăzi susținătorii grupării PSD-ALDE-ProRomânia reprezintă în jur de 40% din electoratul român. Acesta este „nucleul dur” al votanților marionetelor cleptocraților.

  Din nefericire NU se văd nici acum persoane în Opoziție care să alcătuiască o politică eficientă de contracarare a acțiunilor oligarhilor. În context, îmi este neclar dacă este vorba despre lipsa de resurse, ori, poate, despre complicitate cu cleptocrații, precum în cazul Dan Diaconescu-PPDD, sau PNL-USL. Eu unul mă așteptam ca acum, în preajma alegerilor, să se miște așa, mai cu talent!

 3. Daca merg peste 50% din electori la vot si daca Da este majoritar si daca partidele din opozitia democratica sunt si ele majoritare, PSD trebuie sa-si ia catrfusele si sa plece, iar daca se va fura atunci poporul are dreptul si trebuie sa se revolte in baza Declaratiei drepturilor omului si cetateanului din 1945. Clar?

 4. SE POATE FACE CAMPANIE ELECTORALA PNL si fara Rares Bogdan.
  De exemplu la Huedin.
  https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/foto-arata-wc-ul-public-120-mii-euro-dintr-un-orasel-ardeal-primar-n-aveti-asa-cluj-napoca-1_5cd1903f445219c57e5b2930/index.html
  Asaugati la aceasta stire numele Daniel BUDA al domnului mai scund , fost si viitor europarlamentar , participant tocmai la aceasta inaugurare. si admiteti va rog ca VEORICA a fost invinsa pe singurul teren pe care avea suprematia = cel al ridicolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.