sâmbătă, octombrie 16, 2021

Despre lovituri de stat, puciuri parlamentare si alte teme actuale: Un scurt raspuns domnului Radu Calin Cristea

Sunt cumva mirat ca dl Radu Calin Cristea, admirator declarat al stilului relaxat si voios, bon chic bon genre, al lui Victor Ponta, nu pare sa fie tulburat de desfiintarea TVR Cultural si de numirea in guvern, ca ministru pentru relatiile cu Parlamentul, a negationistului Holocaustului, Dan Sova. Este in schimb extrem de iritat de ceea ce scriu eu. Mai mult, este ingrijorat de sifonarea prestigiului meu academic in urma textelor pe care le scriu in tara. In paginile “Observatorului Cultural” se intreaba, in consens de altfel cu un mai vechi articol al d-lui George Stanca aparut in alta parte (in revista „Click”) acum cateva saptamani, de ce sunt atat de prezent in dezbaterile romanesti, de parca as trai in Romania.

„Ce treabă ai cu ţara mea? Ce ai tu cu Glad şi cu Menumorut …? Ai venit din URSS, via New York, să ne dai lecţii, să ne scrii istoria comunismului.”

Asadar, dl Stanca, citat mai sus, imi atragea atenti, tutindu-ma fara ca eu sa-l fi intalnit vreodata in viata, ca ca nu ma trag din Glad, Gelu si mai ales din Menumorut. Recunosc, are dreptate. Nici macar din Decebal si Traian nu ma trag. Mai sofisticat, dl Cristea este doar uimit de aceasta angajare publica care i se pare neindoios partizana. Nu discut acum partizanatele d-lui Cristea. Ele sunt cat se poate de cunoscute. Venind totusi de la un respectat candva redactor al “Europei Libere”(in anii 90), uimirea sa este ea insasi umitoare. Imi amintesc perfect de cei care ma sfatuiau “binevoitor” in anii 80 sa-mi vad de cariera academica occidentala si sa nu-mi pierd vremea cu articole transmise indeosebi la ”Europa Libera”, dar si la ”Vocea Americii”, BBC, Radio France si Deutsche Welle.

S-au facut presiuni teribile, direct si indirect. Mama mea, ramasa in tara, era vizitata periodic de catre diversii securisti care recurgeau la amenintari abia voalate in ce ma privea. La Institutul din Philadelphia unde lucram, ajungeau pestilentialele misive din partea „Fiilor lui Avram Iancu”, o organizatie fictiva nascocita de dezinformatorii Securitatii. Scrisori anonime din tara soseau pe adresa profesorului Vlad Georgescu, directorul „Europei Libere”, spre a ma „demasca” drept un aprig propagandist comunist. Referintele abundau la faptul ca ma nascusem intr-o familie nomenclaturista, ca parintii mei lucrasera in ani razboiului la Radio Moscova in limba roamna (lucru stiut de multa lume si niciodata tainuit), ca luptasera in Brigazile Internationale din Spania (idem). Se invocau proverbe gen „ce naste din pisica…” si „aschia nu sare departe de trunchi”. Patternul nu s-a schimbat. Doar ca azi aud aceleasi magarii, vorba lui Andrei Plesu, dinspre oameni care candva pareau ca detesta asemenea mentalitati totalitare.N-am cedat atunci, nu am niciun motiv sa cedez acum.

Cat priveste “prestigiul sifonat”, ii semnalez d-lui Radu Calin Cristea volumul meu tocmai aparut la University of California Press, “The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the 20th Century” care va fi lansat in noiembrie la Goethe Institute de-aici, din Washington. Vor avea loc numeroase lansari in universitati, inclusiv in cadrul prestigiosului Committee on Social Thought de la University of Chicago.

http://www.ucpress.edu/book.php?isbn=9780520239722

Ii semnalez si volumul aparut luna trecuta la Central European Press intitulat “The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History”, co-editat impreuna cu dr Bogdan Cristian Iacob. La mine la universitate, har Domnului, primesc anual calificative superlative. Deci nu exista vreun motiv de ingrijorare la capitolul performantelor mele intelectuale in Vest. Ceea ce deranjeaza, evident, este ca nu-mi pun botnita si nu tac in momentul in care statul de drept din Romania este atacat in chip cinic si iresponsabil.

http://www.ceupress.com/books/html/TheEndandtheBeginning.htm

In legatura cu conceptul, da, domnule Cristea, conceptul de puci parlamentar, nu a fost introdus de MRU anul acesta din ratiuni de competitie cu USL. L-a folosit pentru ca apartine unui lexic acceptat in comunitatea internationala de jurnalisti si cercetatori cand este vorba de asemenea subiecte. Impreuna cu Dragos Paul Aligica (de la Universitatea George Mason), am folosit acest concept in aprilie 2007 intr-un comentariu aparut in “Wall Street Journal” (Europe) despre puciul parlamentar care a dus la prima suspendare a unui presedinte ales al Romaniei (nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu nu s-au bucurat de asemenea “recunoasteri”, dar le-au sustinut calduros in cazul lui Traian Basescu, ca probe de “fair play”, n’est-ce pas?) Stiu ca obisnuiti sa cititi acel ziar, ba uneori ati si scris acolo. Poate ca n-ar strica sa reflecati la ceea ce profesoara Karen Dawisha (Miami University, Ohio) defineste drept electocratii si rolul unor lovituri parlamentare organizate pentru a slabi si a submina institutiile, normele si procedurile statului de drept.

http://online.wsj.com/google_login.html?url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB117702766226676235.html%3Fmod%3Dgooglenews_wsj

http://www.economist.com/node/21558575

Studiez de ani de zile problemele democratizarii, dar si cele legate de prabusirea regimurilor democratice. Mi-ar face o mare placere ca, atunci cand vin in tara, sa purtam o discutie, noi doi, la TVR, despre cum pier democratiile (titlul unei celebre carti de Jean-Francois Revel). Din pacate, nu o vom mai putea face la defunctul TVR Cultural.

Sugestii de lectura pe aceste subiecte:

https://www.contributors.ro/global-europa/scopul-si-mijloacele-sau-cum-se-poate-distruge-o-democratie/

http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/la-ruleta-ruseasca~ni8peh

http://flacaraiasului.info/opinii/un-intelectual-remarcabil-vladimir-tismaneanu/

http://www.revista22.ro/catuse-sa-fie-daca-altfel-nu-se-poate-17040.html

http://www.adevarul.ro/grigore_cartianu/Sa_ma_duc-sa_ma_zbat-sa_musc-sa_rup_7_752394757.html#

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-se-ascunde-in-spatele-atacului-usl-impotriva-sie-273240.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/despre-cainta-ministrului-dan-sova-si-riscul-politizarii-holocaustului-995970.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/Valentin-Nicolau-996054.html#ixzz23Emfb56p

Radu Calin Cristea, in “Adevarul”, despre noul premier Victor Ponta:

“Într-o lume politică plesnind de tensiuni, umori şi discursuri scrâşnite, remarc cu plăcere stilul dezinvolt, aplicat, sportiv al noului Premier ca pe un semn că se poate discuta normal, franc, fără încruntări preţioase despre cele mai incomode teme ale guvernării.”

http://www.dcnews.ro/2012/06/cine-este-radu-calin-cristea-noul-director-interimar-al-tvr/

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. Multe deceptii am avut de suferit de la oameni in care am avut incredere. Girul Europei Libere nu mai e de mult un criteriu de bun simt ideologic. Si Emil Hurezeanu, om altfel citit, a trecut pe la Europa Libera – si inca inainte si nu dupa 90 – si ce-a mai ramas din onoratul? Stelian Tanase, trecut prin SUA cu Fulbright si pe la muzeul Holocaustului, se trezeste ca semnatar de frunte al unei scrisori catre Europa in care apara atacurile furibunde ale clicii USL asupra statului de drept si-i acuza pe aparatorii democratiei de rea-vointa. Alaturi de negationistul Sova. Cine sa mai inteleaga o astfel de evolutie?

  Trist, trist, ce poate face banul din om … Dpdv moral susnumitii sint mult sub mincatorii de fecale din vremea lui Ceausescu fiindca cei de azi, fata de cei de ieri, sint total liberi. Mi-e rusine de asa-zisa intelectualitate din Romania …

 2. Faptul ca scrieti aici nu este intimplator. Este un loc de dezbatere, deschis si vizibil (deranjaza). Comentarii inteligente, civilizate, la obiect. Situatia politica actuala din Romania este o ocazie rara in viata unui sociolog. Fortele politice incearca manevre distructive cum numai in America de Sud se intimpla si nu intr-un stat al UE. Spor la lucru dlui Tismaneanu si sanatate.

 3. @smaranda Locul acesta de dezbatere este @liber @ atita timp cat esti pe aceeasi lungime de unda cu autorul. Multi dintre autori nu accepta mesajele pe care le considera in contradictie cu ceea ce afirma sau la care pur si simplu nu au raspuns sau argumente. Cei de la redactia „contributors” sunt corecti si lasa sa treaca multe mesaje, dar daca ai ghinionul si dai peste autor, cu mici exceptii, nu iti vezi niciodata comentariul care nu-i convine.
  De asta nici nu mai scriu decit foarte rar pe acest sit: o discutie corecta se desfasoara in ambele sensuri nu numai in cel dorit de autori Si, atentie, ma refer doar la idei, nu este vorba de neacceptarea insultelor sau a formularilor nepoliticoase, aici sunt de acord ca trebuie o oarecare cenzura. In plus, este si penibil sa stai si sa scrii un comentariu si sa nu apara: iti pierzi timpul degeaba.
  Este pacat ca un astfel de comportament al unor autori a ajuns sa produca sila si sa oblige intr-un fel multi dintre cititori la tacere. Pentru ca nu este numai cazul meu, va asigur.

  • Domnule, cu siguranta ca veti avea aprecieri mai consistente ale comentariilor dvs. prin alte locuri, deoarece aici aruncati, cu finete, ce-i drept, venin usl-ist.

    • Draga Hantzy.
     Nimic nu e mai dulce decit laptele batut cu care s-au hranit si se hranesc catzavencii.
     Comportamentul vostru m-a ajutat sa trec peste multe momente grele.
     Mi-am spus ca oricit mi-ar fi de greu, sint norocos si trebuie sa fiu fericit ca nu am ajuns la un grad de abjectie care te si va caracterizeaza.
     Probabil ca batista e de buna calitate si v-ati obisnuit cu gustul.
     Sincer sa fiu, daca as auzi de o sinucidere in masa la redactia catazavencilor, mi-as spune ca totusi umanitatea a invins si nu poti sa te suporti traind la nesfirsit ca o amoeba si hranindu-te din jeg.
     Va urez la multi ani
     0050-9999 (cu numai 4 cifre ce curatenie morala s-ar face….lol)

     • @johnlocke,
      Deh, fac si io ce pot, dand din pseudopode. Neavand decat sansa sa fiu mono, sunt irelevante pentru mine virtutile pluri. La cele celulare ma refer, caci ideativ pari a fi mai stereotip si decat cilii de pe fratele parameci: a crede ca etichetarea contraopinentului drept uselist, antenist sau catavenci iti confera oarece avantaje si vreo doua-trei locuri mai sus pe lista intelighentiei evolutive, e absurd. Stadiul asta de hidra la care ai ajuns e mai mult o involutie: caracteristica sa principala e orificiul buco-anal. Asa e ca nu stii cu ce parte „te admiri” in oglinda?

      In rest nu pot decat sa-ti amintesc o regula a gazdei noastre: mai mult la obiect, mai putin la persoana! Daca raspunsul la intrebare nu-ti convine, renunta a raspunde. Se intelege si asa.

 4. Stimate Domnule Tismaneanu,
  Va citesc de multa vreme si nu imi amintesc ca in nici unul dintre articolele dvs. sa fi avut vreo pozitie neargumentata. Tot ceea ce ati sustinut s-a bazat pe argumente solide. Ce importanta poate avea faptul ca traiti in America? Este cu atat mai laudabil ca, desi nu sunteti afectat direct de masurile luate de conducatorii nostri intelepti din USL, continuati sa scrieti. Intotdeauna este nevoie de voci critice. Nu imi amintesc ca d-l Tanase, care locuia la Paris si era un apropiat al lui Ion Iliescu, sa fi fost contestat din acest motiv, de resedinta. Dupa aceasta logica nici un comentator strain nu ar avea dreptul sa scrie despre Romania, ca nici ei nu se trag din Glad si Menumorut (Tom Gallagher, Robert Schwartz etc.)
  In legatura cu ascendenta: acesti comentatori care se leaga de parintii dvs., de ce nu fac aceleasi rationamente si fata de Ion Iliescu, Petre Roman etc. Realitatea e ca parintii nu ni-i alegem si nu putem fi blamati sau creditati pentru faptele lor.
  Asa ca, domnule Tismaneanu, continuati sa scrieti, pentru ca scrieti bine si faptul ca unii sunt deranjati de ceea ce scrieti, pe mine cel putin, ma face sa va citesc mai abitir.

 5. Mi-e teama, d-le Tismaneanu, ca prin ceea ce ne scrieti, aici dar si in articolul trecut, sunteti precum pescarul de care si cel mai naiv si credul pestisor din balta in care si-a aruncat undita fuge, pentru ca si-a dat seama ca momeala din carlig nu este una autentica. Nu de dragul democratiei va topiti d-stra, ci de exact opusul ei, transmutatie care de altfel in tehnica limbajului dublu este binecunoscuta. Cei care de-a lungul timpului si-au dat osteneala sa va urmareasca cat de cat discursul, sedusi cel putin de faima de politolog, daca nu si de substanta ideilor, si-au dat repede seama ca din el lipsesc cei mai importanti actori ai democratiei, oamenii care alcatuiesc demosul. Nu de ei va ardea d-stra cand li s-au taiat in mod abuziv salariile, pensiile, ajutoarele de somaj, indemnizatiile pentru mame, copii, bolnavi etc., ci de ingrijorarea ca aceste taieri s-ar putea dovedi prea mici pentru a nu pune in pericol profiturile clientelei. Nu de supraindatorarea romanilor va pasa d-stra, ci de grija ca imprumuturile private sa fie puse in contul datoriei publice si, prin bancile fiice, de intoarcerea lor de unde au plecat, la bancile mama occidentale. Nu de libertatea presei v-ati preocupat cu ardoarea de care incercati sa ne convingeti cand e vorba de discutii generale, nu si in cazurile concrete, ci de a-i canta in struna regimului Basescu si incercarilor acestuia de a o pune sub control, prin asimilarea ei abuziva cu un risc de securitate. Nu de puscariile politice ale dreptei basisto-pedeliste v-ati temut, ci de neumplerea lor cu liderii opozitiei de stanga si ai partidei nationale. Nu de slabirea institutiilor statului minimal sau de aservirea politica a acestora ati facut caz, ci v-ati directionat vociferarile catre perspectiva statului social si posibilitatea ca acesta si institutiile sale sa fie subordonate exclusiv vointei populare, exprimate prin democratia votului, nu prin boicotarea ei. Nu impotriva instrainarii resurselor strategice v-ati ridicat glasul, asa cum ar face-o un democrat veritabil, animat de interesul national, care stie ca acestea pot si trebuie folosite pentru relansarea economiei nationale, singura cale de a crea locuri de munca si de a asigura un trai decent pentru toti romanii, ci v-ati lansat in furibunde pledoarii neoliberaliste si globaliste. Mi-e teama, d-le Tismaneanu, ca, voit sau nu, sunteti in afara realitatilor romanesti. Nu de-democratizarea paste Romania, asa cum intr-un mod nihilist sau negationist glosati, din lipsa de informatii sau ca victima a diversiunilor, gen “lovitura de stat” sau “puci parlamentar”, ori a altor dezinformari care va parvin pe filiera Basescu-PDL. De fapt, este vorba de un proces invers, care a panicat paroxistic mafia portocalie, este vorba de re-democratizarea Romaniei, si ne aflam abia la inceputul acestui proces necesar si anevoios, de reparatie politica si institutionala.

  • Se pare ca nu doar ceea ce numiti „mafia portocalie” e panicata de cursul irational si extrem de periculos adoptat de tandemul Antonescu-Ponta, patronat de celalat tandem, Iliescu-Voiculescu, ci si figuri importante din UE, marile cotidiene din Romania, societatea civila etc Oricum, ceea ce Dvs numiti „reparatie” poate fi lesne descris drept restauratie

 6. Va felicit si ne felicit ca sunteti atit de prezent in lupta impotriva dusmanilor statului de drept si ai democratiei, fenomene care, intr-adevar, nu prea se manifestau pe vremea lui Glad, Gelu sau Menumorut din care se revendica direct rromulanul George Stanca (nomine odiosa)!
  Faptul ca o cartita de la REL va contesta nu poate decat sa ne bucure si sa demonstreze ca dvs si, modestamente, si noi cititorii de pe aici, am atins o coarda sensibila si ca cuplul Copy-Sleepy scoate si ultimele (din toate pdv) arme din cutiuta cu surprize a lui Mikey Mouse&KKRU!
  Keep up the good work, cum se spune pe plaiurile americanesti si mai chemati in ajutor ceva prieteni ca tara noastra ( a tuturor) este la ananghie cam ca in ’46!,,

 7. „Scriu acest comentariu voios salutând, în fine, apariţia în fruntea Executivului a unui politician tânăr, sănătos la minte şi la trup, în formă şi plin de haz”, zice Radu Calin Cristea aici:
  http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/radu_calin_cristea_-_comentarii/Altceva_7_705599434.html

  Asta asa, d-o completare…

  Am mai scris pe Contributors: din toata tarasenia asta macar o sa ramanem cu imaginea clara a cui ce si de unde are in gusa (si nu-i putin lucru!), pentru ca aceasta valtoare a scos la suprafata tot (ma rog, aproape tot).
  Domnule profesor, nu va mai amarati si nici nu va mai osteniti sa le raspundeti, nu vedeti ca parca sunt posedati? In plus, domnul RCC, imi pare rau ca trebuie sa scriu asta, are mansarda ramasa fara mobila.

 8. >> Trist, trist, ce poate face banul din om … Dpdv moral susnumitii sint mult sub mincatorii de fecale din vremea lui Ceausescu fiindca cei de azi, fata de cei de ieri, sint total liberi. Mi-e rusine de asa-zisa intelectualitate din Romania …

  Nedumerirea dvs se datoreaza probabil unei precaritati rationale: eroarea logica in a considera adevarata propozitia „dusmanul dusmanului meu imi este prieten”.

  Ceea ce ii recomanda pe acesti domni in anii totalitarismului era injuratura groasa la adresa sistemului. Acelasi lucru il fac si azi. Ei nu s-au schimbat, sau ne-am schimbat noi?

  • Dle Popescu,

   „Sistemul” e cel patronat de PSD. Ceilalti nu au reusit sa se ridice niciodata la nivelul de control al PSDului.

 9. Nu sunt din generatia lui R.C. Cristea. Dar sunt din zona de unde provine . Nu am avut niciodata incredere in el ca om,desi-i citisem inca de la debut , cartile. Prea se invartea si avea …mari succese intr-un cerc anume,(sa zicem , cel al lui St. Augustin Doinas) care stiam ca are invoire de la Secu sa faca disidenta. Si-a construit intreaga cariera pe acest alibi(?) ajungand pana la microfonul Europei Libere. A „combatut ” tare acolo. Acum? pai, acum e acum…Are dl.Tismaneanu un prieten apropiat care sigur i-a putut povesti mai multe.
  S-auzim numai de bine.

 10. stimate domn tismaneanu,
  felicitari pentru lansarile de carte.

  inteleg ca studiati problemele democratizarii si atunci, avand in vedere ca in romania protejatului dumneavoastra suspendat s-ar duce o lupta pentru justitie, am incercat sa ma informaz si eu un pic (am procese de revendicare incepute in 1993, si nici justitia lui iliescu, nici constantinescu sau basescu nu au facut nimic!, dar asta este alta tema).

  documentarea mea a fost pe latura penala, si am constatat de exemplu ca in austria avem nici mai mult nici mai putin de DOAR 380 de procurori (staatsanwälte). pentru a deveni procuror trebuie sa fi fost judecator! in romania, am auzit ca s-ar spune despre procurori ca ar fi cei care nu au reusit ca judecatori – nu am personal nici o experienta in aceasta directie, ba chiar am ferma convingere ca sunt si procurori care isi urmeaza vocatia (berufung), ceea ce este absolut demn de lauda.

  in romania, s-au numit in ultimii ani 1800 de procurori de stimabilul suspendat, ajungandu-se la un total de 3800. in paralel cu asta insa s-a redus forta politieneasca!

  apoi, eu cred ca intr-o democratie preventia ar trebui sporita, ca si in medicina de exemplu, si nu persecutia. eu cred, si ma uit in austria, ca o sporire a efectivelor politienesti ar duce la o reducere a ratei infractionalitatii si astfel la o cerere redusa de procurori.

  pur si simplu nu vad in nimic ce s-a intamplat in ultimii trei ani in romania ceva in directia europeana si/sau democratica.
  statul de drept si separatia puterilor in stat a fost redusa la absurd, respectul proprietatii, un drept fundamental de-a dreptul abolit. sa va explic simplu – s-au castigat procese in instanta, iar apoi s-au dat de catre guvernul boc ordonante de urgenta care practic anulau hotararile judecatoresti, spunand ca platile ar incepe din 2017. Avem deci o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila (a inaltei curti) care este suspendata in efectele ei printr-o ordonanta de urgenta. pai cum e cu separatia puterilor in stat, daca guvernul insusi ignora justitia.

  chiar multiubitul conducator a iesit si a „certat” curtea constitutionala care hotarase ca reducerea pensiilor este neconstitutionala (pensia fiind un bun, deci supunandu-se regimului proprietatii!), sugerandu-le judecatorilor ca data viitoare cand mai dau o asa hotarare sa indice si sursele de finantare (ceea ce denota inalta si profunda intelegere a rolului curtii constitutionale de multiubitul conducator).

  va rog frumos, lamuriti-ma si pe mine cum e cu democratia si cu basescu, caci de aici din austria nu se vede bine, poate din washington s-o vedea mai bine.

  • Stimate domnule Schmidt,

   Daca lucrurile stau asa cum le prezentati Dvs (ori chiar daca nu stau), cred ca ar fi bine sa va expuneti pozitia organismelor specializate ale UE. Un mesaj pe „Contributors” nu este suficient :)

   In rest, ii indemn pe cititori sa se focalizeze pe subiectele mentionate in articol.

   • stimate domn tismaneanu,
    ma bucur sincer ca incepem sa dezvoltam un mic dialog, si chiar va multumesc pentru timpul pe care mi-l acordati.
    dupa cum bine stiti, nici eu nu ma trag din gelu, glad sau menumorut, dar atat timp cat am stramosi ingropati in romania, am motiv sa ma intereseze cel putin daca mai pot ajunge la mormintele lor in brasov si bucuresti.

    o sa radeti, dar am scris si domnului barroso. ulterior m-am uitat un pic pe wikipedia germana si am constatat cu uimire ca prin 1974 a fost vre-o sase ani presedinte de partid maoist in portugalia, dupa care si-a schimbat destul de radical parerea si pesemne si doctrina si a devenit conservator, memnru in partitul popular european. mai sunt si altele pe acolo care ilustreaza o interesanta paralela cu tovaasul basescu in ceea ce priveste evolutia politica.

    • 1. Wikipedia este o sursa comoda, nu insa si demna intodeauna de incredere. Numerosi profesori, intre care si eu, nu o accepta ca bibliografie; 2. Cunoscutl politolog francez Jean-Francois Revel a fost socialist in tinerete; cunoscutul istoric Francois Furet a fost comunist; Arthur Koestler, una din marile constiinte anti-totalitare, a fost comunist in tinerete etc etc etc

     Deci, domnule Schmidt, este irelevant ce scrieti despre tineretea d-lui Barroso.

     • Poate este irelevant pentru topicul acestui articol .Dar este foarte relevant , as spune chiar definitoriu , pentru toata clasa de politologi,analisti,political scientists ,etc. care se inroleaza si scriu in functie de cum bate vintul (adica de alimentara unde se baga ciolanul).
      Macar cei pomeniti de dvs. azi (Revel,Furet,chiar si Koestler) au fost mai „blinzi’ in stagiul lor socialist (si nu comunist , cum ii categorisiti dvs.). Dar zilele trecute ati pomenit-o si pe Annie Kriegel , „marea istorica” cum ii spuneti dvs. Chiar nu stiti ce a facut in timpul ilegalitatii (adica in anii razboiului) , cind era la UTC-ul rezistentei ? Pai Anuta Grossman era bebelus fata de Annie…Mai mare cameleon decit Kriegel nu a existat in miscarea socialista occidentala . Asta ,domnule profesor,nu a fost niciodata „true believer” ci doar „true greeder” .Sarea de la Stalin la DeGaulle si de la „Nouvelle Critique” la „Figaro” mai ceva decit traseistii carpato-dunareni….

      La fel si Barosso al nostru dar, si multi din USA in anii ’50 (nu luminati de Hrusciov in februarie ’56 , ci speriati de McCarthy si Nixon ..). De ce nu spuneti adevarul integral , domnule profesor ? Nu de alta , dar sint unii tineri pe aici care iau textele dvs. drept litera de lege .

      2) observ ca iar etichetati pe Sova drept „negationist al Holocaustului” , si asta absolut fara temei. Numai si numai pentru ca suna bombastic, alarmant ,in ton cu unele media outlets care au nevoie de scoop cu orice pret in miez de canicula…Nu-i cinstit !

      • Este o mare sansa pentru „Contributors” ca ne ajutati Dvs sa aflam adevarul :)

       Furet si Koestler au fost comunisti in tinerete. Cum a fost, de pilda, si Kolakowski. Problema trezirii, a apostaziei este un pic (adica mult) mai complicata decat o prezentati Dvs. Oricum, cordiale multumiri.

     • stimate domn tismaneanu,
      cred ca ati mers cu interpretarea celor spuse de mine un pas mai departe, si anume unul care ma pune pe ganduri – eu pur si simplu am subliniat anumite paralele, dupa umila mea parere interesante, intre evolutia politica a domnului barroso si a domnului basescu.

      nu cred ca am spus ca ar fi ceva negativ ca o persoana si-a schimbat parerea – chiar mi se pare legitim, cand ajungi la concluzia ca ai gresit sau ceva nu te mai reprezinta, sa iti schimbi parerea. pe koestler chiar l-am citit. chiar si adenauer si-a schimbat la un moment dat parerea si se pare ca ar fi spus ca este dreptul lui sa nu persiste in eroare.

      eu nu am spus ca avand in vedere activitatea domnului barroso din tinerete ar fi mai putin capabil sa inteleaga cum e cu democratia sau cu loviturile de stat, o tema pe care insa nu as aborda-o in actuala conjunctura politica din romania. in cazul unei lovituri de stat in forma continuata, in faza doi, stimabilul tovaras basescu nu ne-ar vorbi pe toate televiziunile din garajul dumisale inchiriat ci probabil ca ar vorbi ori la peretii unei celule or nu ar mai vorbi deloc, ceea ce slava domnului nu este cazul si sper sincer sa nu fie, cum i-am mai auzit pe unii ca l-ar trimite dupa ceasuescu.

      ceea ce imi este greu sa inteleg totusi, este cum oameni de calibrul dumneavoastra, chiar daca se pare ca in mod frecvent avem pareri si opinii contradictorii, dar eu in cele din urma sunt un nimeni, un simplu platitor de taxe (si asta si in romania, motiv pentru care ma intereseaza ce se intampla acolo!), pot urmarii cu atata lipsa de discernamant anumite situatii – tot ce face pdl-ul si basescu este bun, tot ce fac ceilalti este rau. unde mai sunt si nuantele de gri? nu credeti ca dialogul a ajuns in zona principiilor totalitare? cine nu-i cu mine este dusmanul meu?

      este dreptul dumneavoastra sa aveti o opinie si este dreptul meu sa am una contrara, dar asta nu cred ca ne face dusmani, ba dimpotriva, animeaza dialogul. eu sigur pot invata destule de la dumneavoastra, si daca reusesc poate sa va atrag atentia la unul sau doua lucruri pe care nu le-ati stiut, cred ca reusim cu totii sa facem un pas inainte. dar desigur, eu sunt naiv.

  • rezulta din ce scrieti ca s-a MARIT numarul de procurori? sau pur si simplu plecarile au necesitat inlocuiri? plecarile au fost naturale, exilari (cerute de CSM) si plecari voluntare spre avocatura (mai banoasa probabil). Comparatia cu Austria sau cu Patagonia sau cu Nepalul este neavenita, caci avand coduri penale diferite numarul de cauze penale difera. Se spera ca decriminalizare unor fapte (de ex. prostitutia sau consumul de ceva..) , precum si „plea bargaining” va reduce numarul de dosare si deci numarul de procurori. Idem reducerea apetitului (natural?) al romanului pt. plangeri penale chiar si in cazul disparitiei a doua gaini va opera in acelasi sens. Subliniez ca ORICE plangere penala necesita interventia unui procuror (ex.banal: vecinul trece cu gardul cu 5 cm pe terenul meu, se face cauza civila dar si PLANGERE PENALA). Cele PATRU MILIOANE DE DOSARE de pe masa procurorilor arata tocmai acest lucru, nu propensitatea lui Basescu spre …….

 11. Individul RCC poate scrie ce vrea. Grav este cand intr-o functzie publica platita de contribuabilul roman ASASINEAZA doua posturi TV de calitate – TVR Cultural si TVR Info – interzicandu-ne, pe banii nostri, sa vizionam programe culturale si informative la posturi publice, „redirectzionandu-ne” astfel spre latrinele teveu. In sfarsit, e sigur ca RCC lasa si el o „dara” in urma sa: din pacate, este de tip „melc”, adica bale.

 12. Si una proaspata: Ponta a reusit sa apara la locul cel mai de cinste a editiei online lui „Süddeutsche Zeitung”. Din pacate in rol negativ.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/ponta-beruft-holocaust-leugner-zum-minister-cdu-fordert-ruecktritt-von-vertrautem-des-rumaenischen-premiers-1.1439137

  „Primul-ministru roman numeste ca ministru un negationist al holocaustului. CDU cere demisia omului de incredere al lui Ponta.”

  Cred ca regimul Ponta e atit de compromis ca nimeni in occident nu mai vrea sa mai aiba de-a face cu ei. Au devenit un fel de paria in special in urma ultimei numiri (a lui Sova) si daca alegatorii romani ar intelege acum ca au ales o solutie total nefunctionala la cirma tarii poate se vor razgindi la alegerile viitoare. Trebuie insa ca partidele de centru-dreapta (va rog nu mai folositi termenul de dreapta care nu prinde bine) sa prezinte un program coerent si mai ales sa-i elimine din cursa pe cei deja compromisi.

 13. Bunicul meu asculta Vocea Americii cu regularitate. Cam de prin clasa a V-a am devenit si eu ascultator acerb aproximativ in fiecare seara de la 7.30 la 8.00 (daca imi mai aduc bine aminte). Mai tarziu cand am inceput sa buchisesc engleza ascultam in continuare si emisiunea in limba engleza. Numele Dvs. e unul din putinele pe care mi le mai amintesc si azi. Pentru mine, pentru mintea mea de copil de atunci erati doar un nume. In imaginatia mea nu incapea pe de-a intregul ideea ca ar fi fost cu putinta sa fi fost un om in carne si oase ca noi toti astialaltii, caci nu mai intalnisem (poate cu exceptia catorva nebuni sporadici) un om in viata care sa vorbeasca contra regimului asa cum o faceati Dvs., acolo in interiorul radio-ului. Ce auzem nu putea fi coroborat nicidecum cu nimic din ce auzem zilnic din toate partile. Era ca o poveste frumoasa. Totusi, am continuat sa gandesc in paralel realitatea si dupa cum auzem la Vocea Americii si a carei vorbe erau ca si cele din Biblie – nu ma puteam indoi o clipa de adevarul lor. (Nu prea ma impacam bine cu stilul de umor al lui Mircea Crisan care nu prea ma facea sa rad.) Totusi, o Romanie libera de Ceausescu si eminamente altfel mi se parea de negandit. Acum imi vine sa zambesc – dar nu cred ca e nimic de zambit aici.

  De zambit ar fi totusi azi cand unii ca Radu Calin Cristea sau George Stanca (nu stiam ca il citeste cineva!) cred ca ne-am nascut cu totii ieri sau suntem doar o adunatura de retardati ca sa ne uitam in gura lor. Daca as fi singurul telespectator Antena3 ar avea 0 telespectatori iar fituici ca Jurnalul National 0 cititori. Iar astia (cum sunt cei doi de mai sus) n-ar figura decat in statistici. Dar sunt sigur ca si pentru Dvs. e la fel.

 14. Dreptul la replica este legitim. Sa imi fie cu iertare cred ca va irositi timpul incercand sa deschideti orizontul domnilor Stanca si Cristea. Nu le mai schimba nimeni mentalitatile.

 15. Inclin sa cred ca dl. Radu Calin Cristea nu l-a citit deloc bine pe Victor Ponta. „Lejeritatea” tanarului premier nu e cea a unui lider competent, stapan pe situatie, atat de stapan ca isi poate permite si cateva glume.

  Alura de scolar poznas a lui Ponta cu tot cu frizura ce nu-l avantajeaza, zeflemeaua lui de prost gust si mai ales eternu-i zambet tamp in situatii grave, sunt portretul unui june care nu intelege unde se afla, care nu intelege ca a fi prim ministru e o treaba „pe bune” si nu e acelasi lucru cu a fi sef la pionieri unde erau si multi adulti prin preajma.

 16. Nu conteaza din cine te tragi ci ceea ce esti, Eu nu sunt popor cu oricine (in niciun caz cu domnii care pentru un banut aruncat de Felix zic si fac orice).Cu Dumneavoastra ma simt mai popor decat cu ei si va citesc oricand cu placere. (P.S: bunicii mei au fost tarani din Bucovina iar eu sunt cetatean al Europei si lumii nu al USL si nici macar al PDL.).

 17. Cu multa stanjeneala va previn ca punctele se suspensie lasate dupa „Glad si Menumorut” sunt menite a disimula trimiterea la faptul ca: aceasta intrebare (exact in aceasta forma) face parte dintr-un cantec „de petrecere” care parodiaza o cunoscuta melodie ungureasca. Versul urmator in acel cantec este compus integral dintr-o neaosa injuratura care rimeaza.
  Chiar atat de jos sa fi coborat dl. Stanca?

 18. Foarte adevarat, Ponta are un speech mult mai elegant decat cel al lui TB, fara acea agresivitate de „dupa blocuri”, fara a da lectii romanilor iar ceea ce il deosebeste cel mai mult este mentionarea promisiunilor electorale si a termenelor de aplicare; acest ultim aspect prinde foarte bine dupa ce in ultimii patru ani romanii au primit vesti despre ce s- a hotarat ieri iar despre perspectiva „va anuntam noi cand e cazul” Bineinteles ca acest lucru nu este valabil si in cazul lui Antonescu care devine pe zi ce trece „mardeias” Base style.
  In ceea ce priveste excluderea din discursul public pe criterii etnice afirm cu tarie ca nu este specifica societatii romanesti nici in trecut nici acum. Am a avut un evreu prim ministru (Roman), doi tigani presedinte si prim ministru (Iliescu si Nastase) si toti au fost acceptati si adoptati neconditionat si judecati pe masura faptelor lor,niciodata pe criteriu etnic. Asa ca dl. Tismaneanu, va rog sa considerati aceste atacuri ca fiind la adresa activitatii dumneavoastra si nu la adresa originii. Probabil ca e mai usor asa decat sa faci o analiza profesionista (istorica in cazul dumneavoastra). In fine, e mai usor sa dai in cultura decat in mafioti. De ce credeti oare ca nu s-a desfintat TVR3 si a fost sacrificat TV Cultural? La TVR3 au interese mafiotii de la Cluj PDL+PSD intr-o hidoasa armonie. Rugati-l pe Boc sau pe Rus sa mai inchida din emisiunile despre Cluj (60% din timpul de program TVR3) pentru a face loc culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.