luni, martie 17, 2025

… despre Marțișoare și războaie. Și despre puțină diplomație

… pentru că vinerea trecută, pe la amiază, eram în oraș, la cumpărături. Orașul fiind Houston, Texas, USA. Înainte să ies din casă, apucasem să văd primirea președintelui Zelenski la Casa Albă, fiind și comentariile pline de optimism din țară și din America. Ca tot românul, eram și eu cât se poate de curios să văd cum se vor desfășura negocierile. Eram gata pregătit să citesc printre rânduri. Dar, cum nu doar dragostea, zice-se, trece prin stomac (personal, refuz!), omul mai trebuie și să-și aprovizioneze, la răstimpuri, frigiderul, am lăsat negocierile pentru vreo oră.

O oră, dar aia importantă! Vorba poetului « Ce mai freamăt. Ce mai zbucium! » Pe drum spre casă a început să-mi sune telefonul și, pentru vreo trei ore, n-am mai apucat nici să-mi pun în frigider toate cumpărăturile (exagerez, însă foarte puțin). Ce părere am? De bună seamă, din firimituri și fragmente de informație, am înțeles ce s-a întâmplat, dar n-am apucat să citesc nicio agenție de știri ca lumea, deși le-am zis tuturor că, la fel ca Mao Zedung întrebat ce părere are despre Revoluția Franceză, « e prea devreme să mă pronunț ». Și nu-mi place să bat apa-n piuă. « Dar totuși, ceva, de-acolo, din America, acum, reacții la cald » …au insistat interlocutorii români. În ultima vineri din februarie, în America, 99% din populație își vedea de-ale ei după-amiaza și, oricum, Ucraina nu e pe lista priorităților americanului mediu. Venea weekendul!

Nu mă înțelegeți greșit! Am fost, ca tot românul, șocat și speriat în primele minute. Ceva nemăvăzut și nemaiauzit se întâmplase în diplomația occidentală din ultima sută de ani. Urma, cum a amenințat Trump, Al Treilea Război Mondial? Că președintele l-a « bully », cum se zice acum, pe Zelenski, era dincolo de îndoială. Că JD s-a băgat în față ca ăla care vrea să fie „de gașcă” am mai văzut, vorba unui prieten de vreo 50 de ani, Zbengu (nu-l căutați pe Google), ca-n curtea liceului, ca tot aniversăm în curând 40 de la absolvire. Dar care vor consecințele? Trump « se va da cu Rusia », distruge și NATO și Uniunea Europeană? Vine « noua Yalta », de care s-a tot vorbit, cu USA, Rusia și China?

Am închis telefonul, și … am tras un pui de somn de după-amiază (« siesta » îi zic spaniolii, « nap » îi zic americanii; ajută cum îi zici)! A fost suficient, pentru a pune lucrurile în perspectivă – ba încă la două niveluri:

(1) Cel « de jos », cel care ne « frige » acum : « Maxim » – vorba unui amic – ce se poate întâmpla? (a) Poate Trump negocia cu Putin peste capul lui Zelenski și al UE? Nu poate, că nu poate promite ce n-are! (b) Poate Trump să-i întindă Ucraina pe tavă lui Putin? Nu poate, că atunci distruge și NATO și UE și se dovedește cel mai slab lider în istoria USA. Or, asta, imaginea, îl interesează pe Trump! Cum să piardă în fața nimuricului de Putin de care și chinezii râd pe la spate? (c) Continuă, cumva, negocierile, cu amenințări « îmi iau jucăriile și plec » – pentru a continua negocierile și-a ajunge la o înțelegere! Logic, după un somn bun.

Și-acum că, treziți din siesta, ne-am mai liniștit, haideți să ne neliniștim la nivelul (2) ăla serios:

(a) De unde și până unde această foame a noastră de interpretări (nu fapte!) la câteva minute sau chiar ore de la un eveniment diplomatic? De la noile media, care vor să afle totul (interpretări și fapte) hic et nunc. Aici și acum. De la noi, care alergăm de la un moment la altul. De la o știre la alta. Am devenit excesiv de nerăbdători – iar asta nu e de vârat sub preș!

(b) De ce au degenerat negocierile în acest hal? Din aceeași cauză! Ați fost atenți cum a început și JD Vance, dar și Trump atacul? (aprox) « Are you, disrespectful in front of the cameras? National TV?” Discuția nu a avut loc în spatele ușilor închise – cum s-a compus Constituția SUA! Diplomația presupune negocieri cu cuțitele pe masă, or, la arta bullying-ului Trump e maestru. Dar în spatele ușilor închise cu alți businessmen care se așteaptă la asta. Zelenski, însă, nu e businessman – e patriot. Suveranist! (sic). Nu i-a mers lui Trump. Și, mai cu seama, în spatele ușilor închise. Aici a fost problema – pentru Trump (și pentru noi, să fim corecți), imaginea contează.

Vestea bună? Peste noi a venit pârdalnica de realitate. Ați văzut pașii înapoi, « pe poante », din toate părțile? Om mai, om vedea, om mai interpreta … N-ați fi crezut că șefii diplomațiilor occidentale pot dansa Lacul Lebedelor, dar asta s-a întâmplat după siesta. După primele izbucniri pe X, ați mai auzit de Musk? De ceva de la cineva din mogulii ăștia cu realitatea virtuală? Eu, nu. Mass media? A venit, a trecut. Am văzut și citit de Mărțișoare, în Texas a început Marele Rodeo din Houston, e plin de cowboys și de cai, vaci și grătare.

Virtualul cucerește. Realitatea rezistă.

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

  1. Și virtualul, și realitatea sunt ficțiuni, produse ale psihicului omenesc, ce-i drept, cu grade diferite de consistență. Virtualul pleacă de la suportul digital și deconstruiește, apoi reconstruiește percepțiile și reprezentările generate de realitate. Realitatea este realul trecut prin filtrul omenesc, la fel de subiectiv precum virtualul. Realitatea obiectivă e realul nepsihologizabil, acel blagian nepătruns ascuns. Dar când vorbim despre realitate, vorbim, de fapt, despre imagini referitoare la real, subiective, create individual și colectiv, inclusiv cu ajutorul gândirii și al cuvintelor. Până la kantianul lucru în sine, adică la realul cu adevărat, inaccesibil, avem mijlocirea minții, a cărei putere e limitată și degrabă furnizoare de iluzii și de prejudecăți. Virtualul tocmai pune în evidență fragilitatea omului și a realității pe care și-o construiește, uneori eroic, alteori laș, cel mai adesea în virtutea inerției. Nu e pledoarie pentru ignoranță, ci doar constatare a mărginirii inevitabile în care trăiește omul, deși își imaginează, mai mereu, că deține și cunoaștere, și putere, și multe altele. Nu deține nimic, doar se iluzionează.

    • ”După primele izbucniri pe X, ați mai auzit de Musk? ”

      Musk e proprietarul rețelei sociale X, măcar atâta lucru trebuie știut. În momentul când Musk a cumpărat Twitter (actualul X) și a desființat cenzura, Zuckerberg a arătat ca un clovn, a fost inevitabil să reducă și el cenzura. Musk postează zilnic pe X și are mereu dispute cu politicienii laburiști din UK pe tema libertății de exprimare.

      Musk apare frecvent la Joe Rogan, explică ce face la DOGE și ce a găsit la USAID, inclusiv despre zecile de milioane de dolari care au finanțat laboratorul de la Wuhan. Despre milioanele (!) de decedați care apar ca fiind în viață în baza de date a Social Security și decontează servicii medicale, despre zecile de mii de angajați federali care continuă să primească cecurile cu salariul deși au plecat din sistem sau au decedat etc.

      Cei interesați de ce are Musk de spus, aud de el și de la el în fiecare zi. Narativele din mass-media nu mai sunt controlate de neomarxiști, iar asta i se datorează într-o măsură uriașă lui Musk.

      • Acum câteva luni susțineai altceva despre Musk, ce repede se schimbă neamul prost! Dar pe internet totul e la vedere.

  2. Trunp si Vance au dat dovada ca sunt niste dobitoci!
    Ori prosti ca noaptea, nu stiu cum sa obtina mineralele alea, in avantaj reciproc, ori agentii lui Putler.
    Cretini!
    Mai ales ca se arucau asupra lui Zelenski, care nu e o persoana privata. E ales de popor(pe care il reprezinta), care sprijina razboiul de APARARE si are sustinerea Radei si armatei.
    Chiar daca maine Trump si Vance revin asupra deciziei si ajuta U, ceea ce au facut ramine o pata vesnica in biografiile lor. Dar nu vor reveni. Dovada ca sunt oamenii Rusiei. Democratii aveau dreptate.

    Judecand dupa mentalitatea lui Trump, e posibil ca Putin sa-l fi platit copios pentru aceasta atitudine. Ramine ca hackerii destepti si procurorii independeti sa depisteze conturile secrete.

    • Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele:

      ”Marea Britanie și Franța au un nou plan european de pace în Ucraina ce include un armistițiu inițial parțial de o lună cu Rusia, care să acopere spațiul aerian, maritim și infrastructura, parte a unui acord general de stopare a războiului sângeros intrat în al patrulea an, scrie Reuters.”

      Macron și Starmer au fost fiecare în Biroul Oval, înainte ca Zelenski să fie primit acolo. And guess what? Macron și Starmer purtau costume în Biroul Oval, sunt pe YT clipuri cu ei acolo. În ciuda urletelor de jale ale marxiștilor europeni mai noi sau mai vechi, Macron și Starmer au înțeles ce au de făcut în continuare.

  3. @Alin – relaxing point of view !…we,ve got the flavour !

    Something missing: Tate brothers missing from the picture to get the real smell instead of the flavour !
    more accurate the smell vs bully-ing

  4. nea Aline ma bucur cs ai reusit sa-ti faci proviziile, la mine le face nefasta!

    Pe mine m-a amuzat teribil scandalul dintre patriotu si zapacitii. A avut dreptate trump cind a zis la sfirsit ca a fost un show tv pe cinste.

    Mata zici :Nu i-a mers lui Trump”, adica ce nu i-a mers? Trump a obtinut ce-si dorea fie ca ne place noua fie ca nu.
    Patriotul isi dorea, si-si doreste sprijin, l-a obtinut?
    Iti amintesti prima mata vizita la socrii in spe cind i-ai cerut mina sotiei? Mai ales daca sotii ar fi fosr bogati.

    • „Kremlinul (…) va investi subtil în antiamericanismul occidental”

      De parcă Europa Occidentală nu ar fi deja anti-americană 😀 Cine face astăzi cel mai mult circ în viitoarea coaliție de la Berlin? Manuela Schwesig, politicianul german cu cel mai important rol în construirea Nord Stream 2. Care Nord Stream 2 a trebuit aruncat în aer, fiindcă legătura ombilicală Germania – Rusia n-a putut fi întreruptă altfel.

      De prin 2005 încoace, principala preocupare a regimurilor vest-europene a fost etatizarea. Oamenii trebuie să fie săraci și dependenți de stat, altfel nu pot fi controlați de guverne. Cei mai socialiști californieni nici nu-și pot imagina politicile marxiste aplicate în Europa. Între timp, România a ajuns țara minciunii generalizate, la fel ca în anii ’80. Însă anii ’80 s-au terminat cu prăbușirea sistemului. A bon entendeur, salut!

      • Nu e anti-americană, e anti-Trump, ceea ce e și firesc să fie. Dar Trump va sta la guvernare 4 ani sau mai puțin, timp în care americanii vor vedea ce au votat. După aceea, Trump probabil va intra la închisoare pentru ceea ce va face în acești ani. Oameni care au votat cu Trump acum regretă încrederea acordată, Trump din 2024 nu e acelasi din primul mandat, e unul mult mai periculos pentru propria țară și nu numai.

  5. Simpatic. China își freacă mâinile de bucurie văzând încăierarea generalizată dintre SUA-UE-Rusia. Cine va fi câștigătorul? Păi…China. Cine va fi perdantul? Păi…SUA. Așa că simpaticului autor îi spun doar: pleacă cât mai repede din SUA….

  6. ”Că JD s-a băgat în față ca ăla care vrea să fie „de gașcă” am mai văzut, ”

    Numai Traian Băsescu a mai văzut asta și el chiar a supralicitat: a pretins într-un interviu la Euronews că el îl dădea afară pe JD Vance din Biroul Oval. Oamenii decenți care s-au uitat la înregistrarea video au văzut că Trump i-a făcut semn să vorbească.

    Zelenski nu era acolo să negocieze ceva, Zelenski era acolo să marcheze puncte pentru televiziuni și încerca să șteargă pe jos cu delegația americană. Cu înjurătura adresată lui JD Vance cum rămâne?

  7. nea Aline, vroiam sa te-ntreb, ai avut bani de cumparaturi? Si cum ti s-au parut preturile? Cit mai costa icrele negre? Mie-mi plac, imi plac si stridiile…

    Lumea zice ca Americi-i merge prost, scumpete, somaj, si ca d-aia Trump vrea sa faca curatenie, atit intern cit si extern. Eu ma gindeam sa se faca un fond privat, dar privat rau de tot, prin care cei care vor sa ajute Ucraina s-o ajute cit vor ei.
    Pt ca nea Aline eu cred ca-i vorba de bani, de f multi bani, bani care trebuie produsi cumva, ca d-aia EUropa cu 450 milioane de locuitori de abia se tine, ca n-are bani!

    • Bună ideea cu fondul, așa de bună că aș extinde-o și în alte domenii. Dacă între state contează doar care e mai tare are și dreptate, să fie așa și între cetățeni. Cine vrea poliție, să plătească! Cine vrea educație, la fel. Doar n-o să educam toate loazele pe banii noștri. Cu guvernul și parlamentul se rezolvă imediat: cu majoritate democratică ne guvernăm fiecare cum dorește. Cine vrea parcări să plătească construcția lor, cine vrea șosele n-are decât să sară la interval cu banu‘. Care vrea moriști, care nucleare, care biogaz, care se crede autarh să nu ceară nimic de la nimeni. Eu nu mai vreau să plătesc impozit și tva. Cine vrea, să facă un fond privat!
      Totul costă! Și cine nu-și face iarna car, crezând că nu-i trebuie, plătește mai mult când constată că a greșit.

  8. De ce n-ar vrea Trump să distrugă NATO și UE?
    S-o REpună împreună Putin de o 9 Europa, post moderna, postsovietica, de mileniul trei, că să aibă liniște în Atlantic și să se poată concentra mai bine împreună pe misiunea Lui pacifică!
    Ce dacă are optzeci de ani?

    Dacă-i pasa de imagine îi dădea una peste bot lui JD, incă de atunci când acesta l-am acuzat pe Prim ministru că-i oprima pe englezi și le cam bagă 👊 in gura.

  9. Nu cred că lui Trump ii pasă de UE și NATO. Adică, ar considera cumva că ar mai merita ca acestea ori aceasta Europa să mai existe.
    (deocamdată, nu poate să facă mare lucru în privința NATO – însă, dacă bate palma cu Putin…)
    NU cred că Trump își percepe corect propria imagine din postura de președinte al SUA. Dacă, ar avea o imagine de sine corectă, adaptată funcției, nu s-ar mai comportat așa. Nu ar mai fi scris și zis vrute și nevrute, nu ar mai fi continuat să se războiască cu Biden!
    Așadar, octogenarul, are o imagine complet deformată despre cum ar trebui să fie președintele US. Iar pentru asta e ajutat și încurajat copios de cei cu care s-a înconjurat și propria familie.

    • Poate că noi avem o imagine complet deformată. Poate el vrea doar să fie președintele unei țări pline de zurbagii

  10. „Zelinski, însă, nu e businessman – e patriot. Suveranist! (sic). „

    Puiul acela de somn de după-amiază nu v-a ajutat prea mult.

  11. Pomul se cunoaste dupa roade si omul dupa fapte .
    Atitudinea presedintelui american spune tot despre caracterul lui . La fel si a vicepresedintelui . A mai aparut la un moment dat un ziarist pe post de musca ce dadea sa intre …. ma rog …. cu o intrebare ce poate fi caracterizata in limba engleza cu un singur cuvint : ,,moron ” . America incepe sa devina mica . Pacat de poporul american . Dar na , e chipurile cea mai democratica societate .

  12. Corecta interpretarea dvs. Orice om care a votat cu Trump va cauta si va gasi explicatia perfect logica pentru care Trump a spus o enormitate sau a facut un gest absolut de neimaginat de neghiob/needucat/ violent chiar daca este doar in beneficiul exclusiv al Rusiei lui Putin.
    Parca tot americanii au vorba aia inteleapta if it looks like a duck, walks like a duck, quacks like a duck, then it’s a duck.

  13. No asta da articol. Felicitari. Factual nu interpretativ. Precis in continut fara divagatii care sa urce autorul in proprii lui ochi si prin analogie in ochii cititorilor. Clar pentru orice cititor familiarizat un pic cu modul in care functioneaza diplomatia atunci cand vrei sa o pui la lucru pentru tine nu pentru interesele pentru care a fost creata. Concis si, cel mai important, relevant pentru oricine care are si alta treaba de facut, inclusiv cumparaturi de week-end, in lumea asta nu numai sa se zgaiasca la televizor sau pe retele sociale.

  14. „De ce au degenerat negocierile în acest hal?”

    Este o premieră, această expunere publică, în întreaga istorie recentă a relațiilpr internaționale.

    Vor continua negocierile? Probabil că da, pentru că D Trump își dorește foarte mult Premiul Nobel pentru Pace.

    A făcut rău această expunere Statelor Unite și obiectivului urmărit de D Trump privind Premiul? Cu siguranță, a făcut rău.

    Păi, și atunci, de ce a făcut-o? Dintr-o „slăbiciune”? În acest caz este o slăbiciune a întregii lumi libere și democratice, o încurajare a agresorilor de tip Rusia, iar noi toți, cei din proximitatea Rusiei, ne putem considera din ce în ce mai vulnerabili.

    A fost vorba doar despre imagini și declarații amplificate de media? NU! La nivelul acesta, mesajul transmis de o anumită atitudine, de declarații, de tonul discuțiilor, este deosebit de important în plan global.

  15. 1.„Trump «se va da cu Rusia (…)?»”: Nu sunt convins de discursul aparent pro-Rusia al presedintelui american Donald Trump. O incetare a focului, sustinuta foarte vocal de SUA, nu este in interesul Rusiei si nici al Ucrainei. O pauza de razboi, pentru ca asta inseamna incetarea temporara a focului, in care de regula beligerantii isi aduna mortii si ranitii, se refac si repozitioneaza, dupa care reiau ostilitatile cu si mai multa furie, este total contraproductiva.
    Nu mai vorbesc de „trupele de mentinere a pacii”, sustinuta activ de premierul britanic Keir Starmer, un fel de Neville Chamberlain pe stil nou, care practic a semanat semintele razboiului pe continent. „Trupele de mentinere a pacii” au un istor care a fost propriu pentru „lumea a treia”. Sunt o posibilitate de infiltrare a unor terti ostili si profitori care se pot transforma in trupe de ocupatie, in agenti ai instigarii si reluarii razboiului. Metoda si intriga sunt cunoscute din razboaiele din Iugoslavia, Orientul Mijlociu sau Africa, oricand un proiectil tras cu rea intentie dintr-o pozitie ascunsa într-o piata, scoala sau spital poate duce la o noua incaierare. Nu mai vorbesc ca este un focar de razboi inacceptabil pe teritoriul Europei. America nu are cum sa simta intensitatea si proportiile razboiului din Ucraina si nici sa inteleaga ororile acestuia deoarece razboiul nu este pe teritoriul american. Aceasta a fost o observatie principial si faptic corecta pe care Zelenski i-a facut-o lui Trump, care, recalcitrant, a sarit ca ars, semn ca i-a atins un punct nevralgic. E nevoie de un tratat de pace durabila, la care sa participe partile in conflict armat, Rusia si Ucraina, Europa pe teritoriul careia are loc si SUA ca asistenta de razboi pentru Kiev, cat si pentru implicatiile globale ale tratatului (Ialta2).
    2.” (…) va distruge NATO (…)?”: DA, daca este vorba despre forma veche a NATO, stabilita prin Tratatul de la Washington, la 4 aprilie 1949, deci in urma cu 76 de ani, devenita neviabila, cum s-a intamplat cu Tratatul de la Varsovia, care a intrat in „moarte cerebrala” si biologica. NU, NATO nu va muri fizic, se va reinventa si revitaliza, va avea un nou inceput, in care cea mai importanta resursa va fi teritoriul european, pe care vor fi trupe europene, o simbioza perfecta, care va fi diferita de NATO-ul cel vechi. Nu stiu daca isi va pastra sigla, e mai putin importanta, esentiala va fi „Apararea Colectiva Europeana”.
    3.” (…) va distruge Uniunea Europeana (…)?”: Categoric NU. E foarte exacta referirea la Uniune Europeana, care inseamna 27 de state membre, insumand o suprafata de 4.233.262 km2 și o populație care tinde spre 500 de milioane. Uneori se confunda cu Europa, care este mult mai mare, de la Atlantic la Ural, insumand 10.530.000 km² si aproape 750 milioane locuitori. UE a fost un fel de manta de vreme rea pentru est-europeni, dupa 1989, ne-a dat democratie, cultura, civilizatie si crestere economica, nimeni nu e nebun sa plece de unde ii este bine. Ceea ce vrem noi, est-europenii, este sa iesim din societatea inchisa la Est de Occident, sa revenim pe pietele estice traditionale, fara sa ne inchidem spre Vest. Asta va fi de fapt si adevarata economie de piata libera, deschisa in toate azimuturile, fara sanctiuni si contingentari geopolitice, fara sa fie condusa hipercentralizat dintr-un singur punct, prin ordine executive. Problema alegerii intre SUA si UE este gresita, solutia nu este in termeni de sau-sau, ci de si-si, vom fi prieteni si cooperativi si cu unii si cu altii.

  16. Știți ce e interesant?
    Interesant e faptul că pe Trump îl desparte un întreg Ocean (bate apropouri cu NATO) și de statul minuscul numit Israel, care tocmai a ras Gaza de pe fața pământului cu armament și muniții trimise de Biden&Trump (se pregătește să râdă și Cisiordania).

    Pentru SUA e foarte clar că NATO, Polonia sau Europa in general sunt mai puțin importante decât statul Israel care nu controlează nici măcar Suezul
    (iar toată flota americană nu poate asigura libera navigație pe acolo).
    Oare de ce?

    • >Oare de ce?

      America e o țară fundamentalist religioasă, iar Israel apare frecvent in Noul și Vechiul Testament. Asta impresionează foarte mult pe americani şi din cauza asta Israelul contemporan are un statut privilegiat în ochii americanilor. Flancul estic al NATO (Polonia România, Balticii) nu le stârnește emoții prea mari.

      Mințiile americanilor funcționează diferit față de cele ale europenilor.

  17. A fost un show, mai reusit decat orice reality show, dar totusi trist. Zelenskyj e unicul care l-a sfidat pe Trump dupa o luna de epoca de aur a lui T. A fost prea mult pentru un om, care e mai degraba un negociator, un showman…si inclin sa cred ca desi T si JDVance l-au incoltit si agresat, Zelenskjy ar fi trebuit sa fie mai prudent, mai intelept.

    In primul rand s-a schimbat presedintele la Casa Alba si modul de a aborda razboiul dintre Rusia vs Ucraina. Trump are ambitiile proprii megalomane, discutabile de a stipula negocieri si tine sa iasa castigator, plus sa comunice electoratului sau ca livreaza ceea ce a promis.

    Zelenskjy nu ar fi trebuit sa cada in capcana provocariilor mass-mediei, etc caci miza lui, a Ucrainei era mai importanta decat sa riposteze, sa corecteze, sa insiste cu viziunea sa in public.

    In privat ar fi putut sa spuna orice lui T & JDV, dar in public, acasa la Trump trebuie sa te comporti precum au procedat Macron/Sturmer, caci Trump e cinic, egocentric, narcisist, nu poate sa permita sa il corectezi, sa ii spui ce trebuie sa faca si ce nu.

    Inteleg stresul si frustrarea lui Z. insa era nevoie sa fie mai intelept, cu adevarat diplomatic. Ucraina are nevoie de US, nu viceversa.

    Z nu trebuia sa se umileasca, ci sa conceada lui T. (magulire) idea ca diplomatia e de acum unicul mod de a rezolva acest conflict. Z. are nevoie de T, nu viceversa. Biden e out, nu mai poti discuta, trata ca si cum nu s-a schimbat omul de la Casa Alba.

    Sper ca Sturmer/Macron sa-l poata sfatui ca trebuie cumva sa vorbeasca mai diplomatic cu T, sa se scuze ‘diplomatic’, caci din nou, e vorba despre Ucraina, nu despre el, si ca fara US nu are spatele suficient de puternic in fata rusiilor.

    • Mediatic, Zelenski a câștigat iar Trump a pierdut. Apoi a sărit și Europa care i-a dat și ea un bobârnac lui Trump. Putin îi va trage lui Trump un pumn în barbă, iar Xi poate să-l înmormânteze de-a binelea…

      • ”iar Xi poate să-l înmormânteze de-a binelea…”

        Da. California o să adere la Belt and Road, după care o să sune ceasul și ai să te trezești 😀

  18. „Nu poate, că atunci distruge și NATO și UE și se dovedește cel mai slab lider în istoria USA. ”

    Când vin semnale de genul „NATO și-ar putea trăi în prezent „ultimele zile” ale existenței sale, a apreciat într-o declarație acordată sâmbătă postului CNN fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, amiralul american James Stavridis”, unul din multele, cred că granițele ce delimitează relaxarea, inconștiența și fatalismul sunt foarte instabile și greu de trasat. Nu doar că poate, sunt șanse bune să o facă exact pentru consecințele menționate. Greșeala multora e că pornesc de la ideea că Trump ar urmări interesele SUA., dar pe zi ce trece se dovedește că doar cele personale contează, iar acestea sunt aliniate suspect de mult cu cele ale Moscovei.

  19. Da, am auzit de Musk:
    „Elon Musk, consilierul președintelui Donald Trump, revine cu o postare pe X despre războiul din Ucraina în contextul summitului liderilor Occidentali de la Londra și a scandalului generat de discuțiile aprinse de vineri, din Biroul Oval.”Liderii UE și Zelenski au mese de lux în timp ce bărbați mor în tranșee. Câți părinți nu își vor mai vedea niciodată fiul? Câți copii nu își vor vedea niciodată tatăl?”, scrie consilierul lui Trump pe platforma sa X. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Musk îl acuză pe Zelenski că este de vină pentru continuarea războiului. „Mese de lux în timp ce bărbați mor în tranșee” „

  20. Poate ca din Texas nu sesizati gravitatea situației. Poate că acolo veți fi ferit de ceea ce (probabil) urmează să se întâmple în Europa. Tocmai am citit acest comentariu al unui cititor la un articol din Financial Times. Tocmai mi-am dat seama, cu stupoare şi îngrijorare că are dreptate…

    „Europe should treat this moment as May 1940. The survival of the civilized world is at stake. The US has fallen to the bad guys Russians now. The Vichy regime is in place in DC.

    What you gonna do, Europe? Will you stand up?..”

  21. Fac un apel către Partidul Unic (PSD-PNL) aflat la guvernare să-l retragă pe Crin Antonescu de la candidatură pentru a-i permite lui Bolojan să candideze ca independent (altfel nu cred ca se poate). Bolojan ar putea fi singurul pro-occidental adevărat, care crede cu adevărat în valori de libertate și democrație. Reacția lui a fost imediată după întâlnirea Trump-Zelensky: “susținem Ucraina și Europa “! N-am nevoie nici de un Nicușor alunecos, care nu sunt convins ca ar face față unei funcții de președinte, însă deocamdată nu avem cu cine vota, deci Dan rămâne “favorit”. Partidele ne bagă pe gât niște candidați groaznici, nepotriviți pentru vremurile care vin.

    • Intre timp Ciolacu sta si asteapta alegerile, mai da o pisica jos din copac… Ce trebuie facut acum, urgent cade in sarcina guvernului: masuri de ridicare a capacitatii de aparare a tarii, inarmare, pornirea fabricilor de armament, crearea unui serviciu de rezervisti voluntari platiti. Sunt solutii rapide care pot fi initiate pana la alegeri. Nu putem conta pe parteneriate strategice cu oameni care se sucesc si dau peste cap toata lumea. Trebuie sa mergem pe modelul polonez si sa avem o rezerva serioasa de aparare a noastra. Si apoi sa participam la formarea armatei europene.

  22. Ca sa fie SUA o MAGA are nevoie de multi bani. Toata aceasta politica de a reduce fonduri publice, de a desfiinta institutii nu face decat sa cumuleze bani pt a reduce deficitul financiar si pt a creste inarmarea, cercetarea pt armata. De aici si reducerea sustinerii Nato doar la o cota de avarie. Iar intalnirea VZ si DJ un spectacol jalnic de santaj, cu doi actori slabi. Pacea de acum este efemera, caci F.Rusa doreste cu mult mai mult, in viitor frontiera va fi la Nipru si Dunare. Iar pe tratate nu da nici doua copeici…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro