joi, iunie 8, 2023

Despre o anume libertate

În urmă cu un an sau doi era omniprezent în media un tânăr căruia toți moderatorii i se adresau amical. Îl apelau simplu. Selly. Numele din buletin al celui ce avea soluții pentru toate, în special pentru reforma din temelii a educației, este Andrei Șelaru. Andrei era/este și frumușel, și telegenic, și locvace, cum se spune avea cuvintele  la el și făcea dovada unei inteligențe mult deasupra mediei.

Am aflat că Selly devenise celebru în lumea virtuală, fiind ceea ce se cheamă vlogger. O ocupație ce se dovedise extrem de profitabilă în primul rând din punct de vedere bănesc. Când Selly și-a achiziționat o mașină ultimul tip și a avut grijă să se fălească cu ea (mă rog, ale tinereții valuri!), gazetarul Cristian Tudor Popescu i-a dedicat câteva rânduri de dulce. Nu-i vorbă, nici Andrei nu i-a rămas dator.

Între timp, Selly a cam intrat în anonimat. Nu știu sau nu îmi amintesc din ce motive. Mi-am amintit de el urmărind spectacolul cu piesa Sara/Mara  ce se joacă pe scena de la Teatrul Apollo 111. Spectacol care nu întâmplător este o co-producție a sus-menționatului Teatru și a Festivalului Ideo Ideis.Cel inventat și menținut în viață de (azi) actorul Alexandru Ion și de (azi) regizoarea Andreea Borțun. Și care ar merita un plus de atenție din partea a tot felul de așa-ziși factori responsabili, inclusiv a UNITER, a noului său președinte și a atât de bizarului lui nou/vechi Senat.

Piesa, caracterizată de autorii ei, regizorul Bogdan Theodor Olteanu și actorul Adrian Nicolae, drept un fel de comedie cu vloggeri, este mai curând o comedie neagră. Se petrece în lumea vloggerilor, a celor ce trăiesc, ba chiar și mor din (cauza) asta. Spectacolul regizat de Bogdan Theodor Olteanu începe și se încheie cu acorduri funebre. Indiciu clar că personajele ei  tocmai se întorc de la o înmormântare. Aceea a colegei lor pe nume Mara. Mai încolo va apărea și un sicriu (decorul e semnat de Alexandra Panainte), vor veni și discursurile funebre. Filmate spre a fi postate tot pe vlog. Discursuri mai mult sincere, unele virând în manifeste.  Cei ce le rostesc poartă veșminte adecvate. De doliu. Măcar costumele să fie altfel, dacă sufletele unor personaje s-au cantonat în convențional.  Costumele au fost alese de Gabriela Pițurlea.

Urmează un mare, un imens flash back în care sunt detaliate motivele sinuciderii Marei. Ocazie pentru cei doi dramaturgi de a trece la demitizarea falsei libertăți de care s-ar bucura cei pe care îi vedem pe vlogguri. Vloggeritul a devenit o afacere, hai să-i spunem de presă, are proprietari, șefi și salariați. Se bazează pe ceea ce se cheamă ierarhie. Dar și pe compromisuri.De toate felurile. De la cele vizând cenzurarea la sânge a opiniilor celor pe care îi vedem confesându-ni-se etern surâzători și surprinzător de sinceri  la ceea ce se cheamă favoruri sexuale. Intrate oarecum în fișa postului. Precizez că piesa a fost scrisă și spectacolul realizat înainte de furtuna într-un pahar ca apă stârnită pe scena de la Premiile Gopo. Afacere fiind, celor ce apar periodic pe ecranele computerelor li se impune ce și cum să spună. Nici vorbă despre libertate nelimitată, nici vorbă despre sinceritate adevărată. Totul e un show ale cărui reguli sunt de fier. Și cărora vloggerii trebuie să li supună fiindcă dacă nu, scad accesările și, încă și mai rău, scad și mai drastic încasările patronilor.

Sara (excelent jucată de Ioana Bugarin) este, de profesiune, actriță. Una cam fără job. Așa că a acceptat-o pe aceea de vlogger. Mara (în versiunea văzută de mine ea e interpretată fără cusur de Mădălina Stoica) e și ea vlogger. La un moment dat, Mircea, un ins și simpatic, și respingător (și ce bine știe să dozeze combinația asta, un amestec de ins supus voinței patronatului, de profitor, de hărțuitor, de fals om al datorie actorul Alexandru Ion, unul dintre cei mai importanți, mai talentați, mai autentici din generația sa) are ideea de a le cere două salariate să formeze un cuplu. Cuplu informal, cuplu modificat, însă unul astfel doar așa de ochii lumii. Chestiunea pasămite ar da bine la public. Mara sare calul, între cele două intervine ruptura,  Sara e concediată. Numai că Mircea e șantajabil. Și Sara știe să profite de asta. De aici finalul tragic al poveștii. Care mai are încă două personaje. Pe mult mai tinerii Danny (nuanțat jucat de Vlad Ionuț Popescu, iar actorul știe să sugereze că Danny e un fel de Mirc ea al generației sale, ce mai? un Coriolan Drăgănescu al vloggului) și Aurora (ocazie pentru mine de a o descoperi pe talentata Daria Pentelie).

Finalul cu Coșbuc, cu Noi vrem pământ, cu revoluția internetului și a regulilor lui, cu ipocrizia aferentă mie personal mi s-a părut pe alocuri nițeluș forțat. Cam tras de păr. Cam prea teatral. Dacă nu o fi fost deliberat gândit astfel. Este însă salvat de actori. Cu toții tineri, cu toții foarte buni. Și, mai presus de toate, dedicați profesiei.

Teatrul APOLLO 111 din  București

SARA/MARA

Un fel de comedie cu vloggeri de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae

Cu:

Ioana Bugarin (Sara)

Madalina Stoica (Mara)

Alexandru Ion (Mircea)

Vlad Ionut Popescu (Dany)

Daria Pentelie (Aurora)

Regia – Bogdan Theodor Olteanu

Scenografia – Alexandra Panaite

Costume – Gabriela Pițurlea

Lumini – Marius Nițu

Asistent regie – Alexandru Mircioi

O  producție Ideo Ideis și Apollo 111

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro