miercuri, aprilie 23, 2025

Despre o constituţie absentă.

Ultima dintre lecţiile  oferite de recentele evoluţii politice poate fi rezumată printr-o constatare lipsită  de ambiguitate-  constituţia României a încetat să mai fie relevantă, iar absenţa ei ca set de reguli este vizibilă în maniera în care  majoritatea din camere înţelege să  formuleze termenii cuceririi puterii. Cu alte cuvinte, tot ceea ce se întâmplă acum, de la revocarea avocatului poporului  şi a celor doi preşedinţi ai camerelor până la iniţiativa de suspendare a preşedintelui, se petrece în afara cadrului  definit de legea fundamentală. Majoritatea din parlament şi guvernul , ca emanaţie a ei, construiesc, cu fiecare dintre deciziile şi gesturile lor, un edificiu care ia loc constituţiei în vigoare . Limitarea, prin ordonanţă de urgenţă, a atribuţiilor Curţii Constituţionale  este semnalul cel mai clar că actualul curs politic  nu intenţionează să mai  accepte nici o formă de echilibru constituţional. Salutar, apelul Curţii Constituţionale către întreaga comunitate a justiţiei constituţionale  nu face decât să indice sensul urgenţei şi gravitatea situaţiei.

Dincolo de amputările pe care le-a suferit, Curtea Constituţională poate juca rolul sperat de cetăţenii ce mai cred, în pofida tututor zilelor din urmă, în capacitatea legilor şi a legii fundamentale de a limita arbitrariul unei majorităţi pasagere din parlament. Curtea trebuie să dea un  răspuns la întrebarea legată de  constituţionalitatea revocării celor doi preşedinţi de camere, după cum trebuie să se pronunţe, indiferent de presiuni, în chestiunea suspendării din funcţie a şefului de stat.

În acord cu propria ei jurisprudenţă, schimbarea celor doi preeşedinţi de camere s-a realizat în afara regulilor constituţionale- Curtea este chemată să reafirme superioritatea constituţiei în faţa  oricărui regulament  parlamentar. În acelaşi timp, Curtea nu poate evita să se refere la   constituţionalitatea  gesturilor care se produc într-un parlament care  îşi alege  preşedinţii în mod neconstituţional .  Modalitatea de convocare şi de stabilire a ordinii de zi  poate face obiectul unei examinări la nivelul Curţii.

Simplificând, misiunea Curţii, în acest moment politic , este aceea de a repune  evoluţiile în  cadrele trasate de constituţie şi de legi.  Ca niciodată în trecut, Curtea Constituţională are menirea de a acţiona ca un gardian al constituţiei.  Suveranitatea unei majorităţi din camere nu se poate  manifesta în afara constituţiei. Votul politic din camere nu poate anula întregul set de garanţii destinate să asigure supremaţia constituţiei şi echilibrul dintre puteri.  Suspendarea preşedintelui nu se poate consuma  cu ignorarea, completă, a  Curţii Constituţionale.

Încă o dată, identitatea persoanelor implicate ca ţinte concrete în acest asalt instituţional   are , acum, o importanţă secundară. Orice schimbare politică operată de camere  este ilegitimă în măsura în care se fondează pe  excluderea constituţiei.  Suveranitatea naţiunii nu poate fi separată de această încredere în posibilitatea unei constituţii, oricât de imperfectă şi de perfectibilă, de a ne oferi acel spaţiu de dialog şi de tranşare a conflictelor.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Problema e urmatoarea. Bun, curtea o sa zica ceva. Daca decizia nu este respectata CE SE INTAMPLA? Unde este reglementat?
    Va spun de pe acum. Nu se intampla nimic, asta este lipsa fundamentala din constitutie. Nu exista contraponderi la derapaje.

  2. Sunt de acord cu multe puncte de vedere din articol iar constitutia trebuie sa stea deasupra tuturor. Insa modul de alegere al presedintilor de parlament nu este reglementat acolo. Daca este sa aplicam spiritul constitutiei (in lipsa literei in aceasta speta), este normal ca o majoritate in parlament sa isi aleaga presedintii. Tocmai in spiritul democratiei. Intr-o tara civilizata presedintii camerelor ar fi demisionat in prima zi cand opozitia (acum puterea) ar fi avut majoritatea. La noi si-au infipt mai adanc unghiile in scaune.

    • Corect, nu-mi pasa de Blaga si Anastase, NU au fost alesi. In schimb, joaca cu uite popa nu e popa facuta permanent de PNL (cine sinteti tovarasi uzurpatori de istorie?) , cu suspendarea VOTULUI NOSTRU este inadmisibila. Cum bine zicea cineva: hai sa facem referendum in fiecare zi, dar nu numai pentru Presedinte ci pentru toti Voicu, Voiculescu, Grebla si Nastase – capuse pe fruntea tarii!

    • Constitutia este foarte clara, in art. 64 alin. 2 scrie: „… Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor. …”.
      Nu stiu cum se poate naste o opinie contrara, respectiv ca nu ar fi reglementat nimic in Constitutie in aceasta privinta.

      In alta ordine de idei, nimeni nu se naste invatat. Ca sa stii de ce ar trebui sa existe o lege fundamentala, Constitutia, de ce ar trebui ca puterile in stat sa fie separate, egale si in echilibru, ce inseamna acestea trebui sa citesti si inveti. Nu este simplu si nici usor.
      Evenimentele din aceste zile sunt un bun prilej pentru a face aceasta.

      • Se pare ca usor zilele astea e sa faca unii pe desteptii…

        Presupun ca tot constitutia are un articol pentru numaratul din doi in doi a tovarasei Anastase… sau si asta se invata? Si daca tot a invatat sa faca asta atat de bine ar trebuie sa o lasam sa conduca in liniste mai departe, la indicatiile maratului marinar… Sau?

  3. constitutzia romanicai mie imi aduce aminte de tovarasu care e socotit parintele ei.
    asta saracu cind s a imbolnavit,glorioasa armata rumina i a pus la dispozitzie un avion sa l duca la Viena.
    shtitzi tovarasii se trateaza in strainatate

  4. Un articol plin de truisme care nu zice absolut nimic! Exact aici e problema. Ce poate si ce nu poate regla Curtea Constitutionala in conditiile unei constitutii defectuoase si a unui conflict puternic intre actorii politice. Nu stiu daca d-l Ioan Stanomir se face ca nu pricepe, dar Curtea Constititutionala exista si pe vremea lui Iliescu, cand jurisprudenta ei declara retrocedarile de proprietate ilegale, nu numai acum cand a reusit performanta sa declare neconstitutionale cel mai vechi si mai tipic sistem de vot pentru democratii reprezentative, de pilda, tot asa cum a declarat „neconstitutionala” eutanasierea cainilor vagabonzi!!!!. Sa pronunti niste clisee, mai ales de pe pozitii partizane e usor. Realitatea e ca lucrurile nu functioneaza, ca Constitutia e defecta, jurisprudenta Curtii Constitutionale are o istorie politizata care nu ii ofera credibilitate s.a.m.d. Chiar daca Curtea Constitutionala e acum foarte activa si, incidental, favorabila PDL, iar independenta sa e un dezieradat necesar, prtoblemele raman. O Curte Constitutionala care in doi-treiu ani isi schimba sentintele cu 180 de grade, in functie de componenta sa si presiunile politice, pe o intreaga serie de subiecte (vezi comedia cu legea educatiei), cu exceptia unora dragi toti fostilor nomenclaturisti, cum ar fi lustratia etc, nue o Curte Constitutionala credibila si ca urmare nu poate stopa un conflict politic primitiv intre fortele politice.

  5. D-l Grebla cred ca si-a gresit profesiune:cum vi s-ar parea stimabilul.altfel pretins distins cunoscator si atotrespectator al legalitatii constitutionale,distribuit in rolul lui Zaharia Trahanache si rostind sforaitoarea tirada…”unde nu e moral, acolo e coruptie, si o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are !”(noroc cu Copy!Copy Paste inca prim ministru ca stiu acum cand si unde sa pun ghilimelele….).
    Ar trebui insa sa stie ca nici o crima nu e perfecta ,iar asta cu emiterea de ordonante de urgenta de catre guvern in vacanta parlamentara fara sa existe o hotarare a Parlamentului ,e cam prea tare !!!!
    Luati de val stimabilii si onorabilii au uitat de ce era mai simplu,!!!Sunt curios cum or s-o dreaga in Monitorul Oficial,mai nou gazeta de perete a guvernului!

  6. D-le Stanomir, un sfat dezinteresat – cand luati cuvantul la microfon, mentinerea bratelor vertical in jos, fixe, da impresia ca vorbiti in pozitie de drepti (accentuata de faptul ca la TV camera decupeaza cadrul la nivelul pieptului). Daca gesticulatia ajutatoare discursului in cadru nu e posibila, o optiune ar fi sa va miscati mainile usor in lateral, chiar sub cadru, in semn de oferire a cuvintelor catre audienta, sa aduceti mainile impreuna cumva, pozitie din care e mai natural sa eliberati o mana pentru accentuarea cuvintelor, eventual prin asezarea degetelor pe barbie (semn de scurta deliberare), magaierea tamplei, etc. E putin straniu sa vezi capul vorbind, iar trupul neparticipand deloc la discurs. Multumesc pt. atentie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro