marți, octombrie 3, 2023

… despre prostia “de dreapta” si prostia “de stanga”

… cu toate riscurile care decurg din simpla incercare de a vorbi despre prostie in ziua de azi. Stiu : prostia nu e PC. Prostului nu i se mai cade sa-i spui ca e prost. Ii spui, eventual, ca e foarte aproape de adevar. Asta ne-au invatat la primele cursuri de pedagogie in Statele Unite (am si diploma !) : prostul nu trebuie demoralizat. El te intreaba, fiind deja la colegiu, « cat fac unu si cu unu ? » Tu nu clipesti, desi simti deja cum ti se urca sangele la cap, ci zici calm : « Da’ tu ce crezi ? » Prostul zice « trei ! » si zambeste satisfacut. Tie ti se ridica sangele la cap, dar, avand o diploma pe tema asta, te multumesti sa zambesti intelegator : « Excelenta incercare, Gigel ! Ai fost foarte aproape. Unu si cu unu fac doi, iar doi, daca stam sa ne gandim bine, nu e foarte departe de trei

Exagerez, de buna seama, insa foarte putin.

Sa ne lamurim : Fata de prostul-prost am toata admiratia. In fata prostului-prost ma simt mic (oricum sunt), cum m-am simtit cand am citit « Despre soareci si oameni » sau « Flori pentru Algernon ». Eu ma screm si lor le vine. Prin clasa a XI-a am fost pedepsit de catre profesorul de fizica (dadea note de 1.25 sau 2.75 !) sa fac curat prin laborator cu un alt baiat. Baiatul era sarac cu duhul. La propriu. Si stia asta – mi-a spus-o, pe tonul unia care constata evidente : Afara ploua, eu sunt sarac cu duhul. Si, tot la propriu, atunci mi-a venit sa plang si m-am rusinat de mine si de numele meu – Fumurescu.

A lui era Imparatia Cerurilor – garantat. Eu trebuie sa ma lupt pentru ea.

Si ma lupt cum stiu eu mai bine – in cuvinte. In ziua de astazi, prostia se afiseaza pe toate gardurile, toate functiile, toate departamentele si toate forumurile.  E agresiva, iti rade in nas, iti da flit, n-are compleze si nici dubii. E sigura de ea. E, cum ar zice americanul, self-confident. De ce ? Pentru ca ne-prostul are asa, ca o sfiiciune in fata prostului. Prostul agresiv se baga in fata, la coada, iar ne-prostul isi zice « mai, poate omul are o urgenta » ; sau « n-are rost sa intru intr-un scandal doar pentru atata ». Si uite-asa, fara sa-ti dai seama, prostia agresiva iti intra in sufragerie, se descalta, si-si sufla nasul pe covorul tau. Pai, daca esti prost ? Nu ma mai caznesc, banuiesc ca multi au propriile exemple. Dar ceea ce ma intereseaza pe mine acum nu e prostia dezideologizata – sau ideologizata doar de fatada, de dragul alegerilor. Acum ma declar « de dreapta » sau « de stanga » pentru ca asa se cere. Asta e o prostie plicitisitoare. Papagalii si cinciii nu sunt cu deasupra de masura de interesanti.

Papagal ? Usor. Cinic ? Si mai lesne. Oricum, nimeni nu recuoaste ca e papagal si toti se bat cu pumnul in piept ca sunt cinici.

Lesne.

Da’ prostul ideologizat ? Ei bine, asta e fascinant, desi lesnicios – si aici vroiam sa ajung (iertata-mi fie introducerea prea lunga ; m-am luat « cu vorba »).

Pe scurt, sa nu va mai tin cu sufletul la gura : Prostul «  de dreapta » e infinit mai periculos decat « prostul de stanga ».

[NOTA : Nadajduiesc ca nu mai e nevoie sa precizez – o fac, totusi, pentru ca prostia are nevoie de precizari si nici atunci nu esti sigur- conceptele de « dreapta » si « stanga » sunt in sine de maruntit, impartit, discutat, etc.- Da’ nadajduiesc sa prindeti idea.]

Stiu – dihotomia « dreapta v. stanga » nu mai e la moda, da’ nici casatoria nu mai e, asa ca suportati-ma inca nitzel. Sa ma explic : in viziunea mea (va fi fiind din cauza/datorita pregatirii profesionale ?) dreapta pune intrebari, stanga da raspunsuri.

Repet : Dreapta pune intrebari, stanga da raspunsuri.

Cand esti « de dreapta » traiesti in indoiala. Cand esti de stanga, traiesti cu certitudini, Cu explicatii « stiintifice ».

Ca ideologie – si va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, e o constatare – stanga e proasta. E proasta pentru ca-si imagineaza ca are explicatii : proletariat, lupta de clasa, , gene. toti suntem egali – deci toti suntem indrituiti sa ne dam cu parerea despre teoria relativitatii, compune simfonia a IX-a, etc. (Caricutarizez, stiu – dar o fac in scopuri pedagogice.)  Simplu spus – stanga e proasta pentru ca « crede  ca stie ». Pana si Adorno & Horkheimer au prins ideea asta (unu’ mai mult, altu’ mai putin, dar asta ar fi o alta discutie).

In treacat fie spus, nu e un accident daca ateii se raliaza, in zdrobitoare majoritate, la stanga. Pentru ca ateul e fanatic. El nu crede, el stie. El nu are intrebari, el are raspunsuri. Omul religios, in schimb, are indoieli, ca Sfantul Pavel : “Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!” Nu de fanaticii religiosi vorbesc aici, ci de Iisus care, pe cruce, a strigat din rarunchi: “Eli, Eli, lama sabachthani!” (« Doamne, Doamne, de ce m-ai parasit ? »). Fanaticul religios e, prin urmare, nu doar prost. E mai credincios decat Apostolul Pavel si Iisus luati la un loc. Fanaticul religios e, de fapt,  ateu.

Ca oameni, insa, stanga e cu asupra de masura desteapta – cum ar fi rezistat altfel, cata vreme prostia e nisip ce-ti fuge permanent printre degte? Haideti sa stam nitel si sa ne gandim, Marx nu era prost. Era doar mai prost decat Hegel, atat. Atat ? La stanga, asadar, ideologia fiind de vina, te intelegi mai bine cu prostii. La stanga, prostii sunt, la scara mara, inofensivi cata vreme  nu le da nimeni sceptrul puterii. Cu prostul de stanga – amintiti-va ! – te mai poti intelege, tocmai pentru ca nu e, de fapt, convins. E fie papagal, fie cinic. Mai dai o meditatie, mai iei o butelie, o ciocolata … Altfel spus, pe astia ii mai poti … prosti (sic !).

Pe scurt : Prostia periculoasa a « stangii » sunt oamenii destepti.

Situatia se rastoarna cand vorbim despre « dreapta ». Prostii « de dreapta » sunt infinit mai periculosi – nu doar pentru ca sunt prosti, dar pentru ca se declara de dreapta !

Prostii de dreapta, precum inteligentii de stanga, nu mai au intrebari, doar raspunsuri.

Daca la stanga ideologia e structurata pe sertarase simple, lesne de etichetat (proletar, exploatator, s.a.m.d.), pe care desteptii de stanga se straduiesc din rasputeri sa le relativizeze fara sa reuseasca, la dreapta situatia se rastoarna pe dos : Ideologia de dreapta refuza, din principiu, sertarasele, etichetele, asa ca prostului de dreapta nu-i mai ramane decat sa-si suflece manecile si sa se-apuce de construit dulapioare cu multe sertarase in care sa-si vare dusmanii reali sau imaginari. Ba, de multe ori, prostul de dreapta lucreaza si la comanda clientului : daca n-are un sertaras potrivit, nu-i nici un bai. Construieste el altul ! Si, daca nici atunci nu incapi in el, iti taie el ceva – capul, picioarele – pana te potrivesti perfect, dupa care exclama satsifacut : « V-am zis eu ca se potriveste ! »

Prostul de dreapta reactioneaza precum cainele lui Pavlov, la stimuli simpli. Un bec rosu, un cuvant cheie (Obama, taxe, CriticAtac, comunism, SUA, Rusia, s.a.m.d.) sunt suficiente pentru a-l face sa saliveze sau, dupa caz, sa muste.

Repet : Prostul de dreapta e la fel de periculos ca inteligentul de dreapta. Pe nici unul nu-l intereseaza realitatea. Viata asta in care nimic nu se petrece dupa cum vrem, viata asta in care nu exista sertarase, viata asta fara raspunsuri, doar intrebari. In fine, vorba Fericitului Augustin, viata asta in care cetatenii Orasului Ceresc umbla cot la cot cu cetatenii Orasului Lumesc, fara a sti nici unii nici altii ai cui cetateni, de fapt, sunt. Spre deosebire de Fericitul Augustin, de Apostolul Pavel si de Iisus Hristos, prostul de dreapta stie. E convins, pentru c-a vazut beculetul.

Si-acum, daca stau bine sa ma gandesc, metafora cainelui lui Pavlov nu e cea mai fericita. Pentru ca vorba din batrani zice-asa : « Apara-ma, Doamne, de gaini, ca de caini ma apar singur ! »

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. „Prostul de dreapta e la fel de periculos ca inteligentul de dreapta.” – gramscian slip?

  un articol „agresiv, care iti rade in nas, iti da flit, n-are complexe si nici dubii. E sigur de el. E, cum ar zice americanul, self-confident. De ce ?”

 2. D-le Fumurescu, poate ca nu trebuie sa va faceti atatea probleme ca nu sunteti prost, la urma urmai. Oricine are o sansa.
  I-auzi: „Pentru ca ateul e fanatic. El nu crede, el stie. El nu are intrebari, el are raspunsuri. Omul religios, in schimb, are indoieli, ca Sfantul Pavel : “Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!” Nu de fanaticii religiosi vorbesc aici, ci de Iisus care, pe cruce, a strigat din rarunchi: “Eli, Eli, lama sabachthani!” (« Doamne, Doamne, de ce m-ai parasit ? »). Fanaticul religios e, prin urmare, nu doar prost. E mai credincios decat Apostolul Pavel si Iisus luati la un loc. Fanaticul religios e, de fapt, ateu.”
  Inteleg ca toti avem momentele noastre de prostie, insa eu m-as rusina in veci sa fi scris asa un text. Nu stiu de altii.

  • Inteleg ca toti avem momentele noastre de prostie, insa eu m-as rusina in veci sa fi scris asa un text.
   Pentru ca Alin Fumurescu tot vorbeste de politically corectness, ar fi fost mai nimerit sa scrieti ca n-ati fi fost in stare.

   • AF si-a dat si el cu parerea asa cum de altfel ne pricepem cu totii, atat ca de data asta i-a iesit un talmes-balmes plin de suficienta si fara argumente. Ce mai, aproape urmuzian. Ideile exista totusi iar mai departe cred ca este treaba fiecaruia dintre noi sa aleaga ceva dintre cele scrise. Sau nu.
    Mi-am adus aminte si de o zicala: un prost arunca o piatra in apa si o suta de intelepti se chinuie s-o scoata. Dar, gata cu distractia, la treaba.

  • @ Florin – „D-le Fumurescu, poate ca nu trebuie sa va faceti atatea probleme ca nu sunteti prost, la urma urmai. Oricine are o sansa.”
   Asta a fost buna. Sincer. (da’ e „urmei” nu „urmai”).

   • Pai, dle Fumurescu, cum spui corect: ‘se rastoarna pe dos’ sau se intoarce? Compleze sau complexe, cinciii sau cinicii? Ia spuneti, ce are si mai ales ce n-are propozitia asta: ‘Prostul ca ne-prostul are asa, ca o sfiiciune in fata prostului’. Nu stiu ce s-a intamplat cu sintaxa dvs prin America (daca va legati de greseli din astea, incepeti de aici, ca aveti cu ce), oricum e destul de clar ca nici pe alte paliere nu stam prea bine.
    E o vorba despre prostie si fudulie. Ar fi fost interesanta ca motto. Sper ca baietii astia care aplauda pe aici, se mai uita din cand in cand si la chestiile astea :)

 3. Ai inceput bine, dar nu stii ca la dreapta nu sunt prosti?!
  Vezi, eu stiu! Procedand prin eliminare, rezulta ca nu pot fi decat dastept de stanga. D-ala cel mai periculos!

 4. Domnule Fumurescu, citind articolele dvs. haotice in care intotdeauna aveti prostul gust de a ne aminti ca suferiti de dogmatita crestinoida, niciodata nu v-am suspectat de intelepciune, dar de data asta se pare ca v-ati intrecut pe sine. Incoerenta si frustrarea v-au coplesit.

  Intr-adevar exista o asemanare intre dreapta si stanga cum foarte bine a observat Orwell :

  „The Catholic and the Communist are alike in assuming that an opponent cannot be both honest and intelligent.” (Catholic stands really for ‘religious man’)

 5. Da` vaz ca v-ati inervat rau.
  Oricum, felicitari pentru articol.
  O marturisire: scrieti foarte bine cind nu va impanati articolele cu Platon, Hegel si ceilalti.
  Da` sa stiti, o stiti sigur, lupta impotriva prostiei nu e doar un „vast program”, ci si o lupta pierduta din start.

 6. Asta e de departe cel mai prost text. In logica textului, cred ca de fapt va fac un compliment.
  Intre noi, acuitatea nu chiar cel mai bun atuu al dvs. De ex, ii inghesuitii pe atei la stanga, dar in Europa e cam pe dos (vedeti crestin-democratia, partidele catolice etc, care sunt de stanga/centru-stanga in Europa), si nu stiu de ce puneti un pasaj din Marcu 9:24 (cred doamne, ajuta necredintei mele) in gura lui Pavel. Ei, stim si noi, astea nu prea conteaza, in orice caz nu in nota anecdotica, paradoxala si evident grotesca in care va prezentati bascalia.

 7. Felicitari! De mult asteptam o luare de pozitie legata de prostie si de prostii care ni se pun in cale. De cand lumea si pamantul prostii sunt multi, cei mai multi, iar prostia este larg raspandita. Lumea devine extrem de confuza daca ne straduim din rasputeri sa ignoram aceasta realitate simpla. Si iarasi sunt de acord, nu prostul care sta in banca lui este problema, fiindca este si el om si are rostul lui pe pamant, ci cei care ies din rand si se baga in fata cu tupeu. Acest fenomen ne arata si o grava disolutie a structurilor sociale care are la baza o confuzie a valorilor.

 8. @ Alin Fumurescu – periculoasa este ignoranta in general nu neaparat aia de stanga sau de dreapta . La noi se vede aia de dreapta pt ca asa e trendul . In 45 se vedea aia de stanga . Daca o sa cititi Soljenitin o sa vedeti descrise acolo o multime de aberatii . Si culmea ca nici Lenin , Marx sau Trotki nu erau prosti.

  Revenand la Romania – azi toti critica comunismul si URSS dar nici macar Tismaneanu sau Stanomir n-au citit Ilf si Petrov, Soljenitin etc ci doar niste comentarii amarate . Aia de la INL nici nu fac diferenta dintre Rusia de azi si URSS . Toti il critica pe Paunescu pt ca asa da tonul Eminenta Cenusie din USA dar nimeni nu a citit un vers de poet . Cam asta e problema dreptei ( sau stangii ) in Romania

  Putini stiu dar sunt de rea credinta , altii si mai putini vor sa spuna adevarul dar nu pot si restul e doar o masa de manevra ( ca in orice tara din lume )
  Respectele mele

 9. foarte frumos, domnule Fumurescu. e intotdeauna o placere sa va citesc. din pacate, in ultima vreme ati publicat foarte rar pe aici.

 10. Ar fi niste idei aici dar din pacate autorul nu se exprima foarte coerent, articolul e cam vag, si putin cam dezlânat, lipsit și de exemple și de argumentație. Se putea mult mai bine decât atât.

  Despre ce vorbim aici? Despre proști? Despre dreapta vs stânga? De ce ar fi proștii de stânga altfel decât proștii de dreapta?

  Rețin ca interesantă observația că în general stânga „știe” iar dreapta „are întrebări”.

 11. -Care este caracteristica generala a majoritatii oamenilor?Prostia,lenea sau frica?
  :)
  Si eu am fost etichetat drept prost cand eram mic copil
  Asta pt ca aveam un retard mintal si creierul meu se invarte mai incet ca si creierele majoritatii oamenilor
  Dar eu mi-am educat creierul,bunica mea m-a invatat
  Stateam inchis in casa si timp de cel putin 3 ceasuri ma gandeam doar la un singur lucru
  Si acuma fac asta,stau zile intregi inchis in casa si ma gandesc la problemele umanitatii de pe aceasta planeta Gaia
  De aceea niciodata nu am putut suporta sa fiu intrerupt cand vorbeam si nu ii intelegeam pe sudisti(mai ales sudiste :)) care din frica si lene isi mancau cuvintele ce le ieseau pe gura si vorbeau f repede>creierul meu nu reusea sa ii perceapa
  Elocinta si dictia se invata,la fel si gandirea
  Astazi raman uimit de prostia din jurul meu ->oameni care gandesc o juma de secunda si slobozesc pe gura marea prostie
  sau pun pariu ca nici dvs nu v-ati gandit 3 ore inainte de a scrie acest articol pt ca constat si aici niste prostii
  prostie de dreapta,de stanga..ai nevoie de ambele maini si ambele picioare
  nimeni nu poate trai doar pe stanga sau pe dreapta

 12. Alin Fumurescu, ce oroare sa te acuze lumea de prostie. Astora nu le-ai spus ca esti de stanga, sau inca te mai joci de-a ideologia pe scari?
  O rugaminte: defineste intr-un articol viitor dreapta. Suntem destui care abia asteapta sa se distreze, vazand cum dreapta ta se aseamana al naibii de mult cu dreapta criticatac, cu dreapta obamica sau cu dreapta usl.
  In rest, ramane cum am stabilit: cand primesti intrebari o iei la fuga.

 13. Eu am senzația că ‘mneavoastră nu prea aveți idee ce înseamnă ‘ateu’ și că există o distribuție în opiniile politice între atei astfel încât există pe toate părțile diagramei Nolan, iar prin Europa de Est ateii tind să fie cu vederi liberale, adică de dreapta (nu stânga, așa cum cred americanii – confuzie pornită tot de la faptul că doar axa dreapta-stânga e insuficientă pentru a descrie poziția politică pe axele implicarea statului în economie și în plan personal).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro