joi, februarie 9, 2023

Despre proteste: Sa pastram simtul proportiilor

Cateva observatii cu privire la interpelarile si acuzele aduse celor care sunt mai rezervati fata de protestele legate de fenomenul Rosia Montana:

1. Constat ca protestatarilor nu le este suficenta simpla sustinere. Daca nu esti nelimitat entuziast si absolut admirativ fata de isprava, esti trecut la negativ. Subsemnatul, de pilda, am scris negru pe alb in sustinerea ispravii in cauza. Titlu: “Lasati, frate, oamenii sa demonstreze”. Dar vad cu surprindere ca sunt considerat inamic. Astfel de atitudini intolerante vor produce in mod sigur inamici chiar si printre cei dispusi sa fie favorabili.

2. Prieteneste vorbind, inteleg entuziasmul, dorinta ca intreg universul sa impartaseasca notiunea exaltata pe care o ai despre ce se intampla, etnuziasmul optimism ca de acum inainte s-a deschis o noua epoca in istoria Romaniei si poate a umanitatii, dorinta acuta de a teoretiza ce se intampla in scheme grandioase egocentrice etc. Dar acestea sunt simptome obisnuite ale unor astfel de fenomene psiho-sociale. Nu astepta ca cei neatinsi de aceaste fluctuatii comportamental-atitudinale de sorgintea psihologiei maselor sa fie in mod automat pe aceeasi lungima de unda cu tine, protestatarul.

3. Inteleg si de ce cineva s-ar putea simti lezat: “Cum sa fii numit buimac in ora cea mai glorioasa a existentei tale publice si politice?” Tu te vezi un fel de comunard, un Zorro, o fiica a revolutiei, un erou al zilelor noastre, un teoretician al schimbari sociale etc. si vine unu sa-ti zica ca de fapt habar nu ai ce faci si ca prioritatile si modul de actiune politica ales sunt aiurea in tramvai in schema mare a lucrurilor.

Dar gandeste-te cum se vede din afara, de cei neprinsi in psiho-sociologia multimilor: Acum doua zile, in numar de 100 si ceva, prin Centrul Vechi, mimau ca beau cianura dintr-o sticluta si cadeau pe jos in timp ce colegii ii pozau cu telefonul. Ieri inconjurau pe inserat o cladire goala cu luminile inchise, intr-un lant uman. In timp ce colegii ii pozau cu telefonul. Umbla brambura prin cartierele Bucurestiului incurcand circulatia fara o logica a traseului scandand lozinci cu instrumentalitate neclara prin pietele de sector. Se tin de mana si canta “Imagine”. In timp ce colegii ii pozeaza cu telefonul. Asta se vede de catre multi, place sau nu.

4. In ceea ce ma priveste, nu spun ca romanii sa stea in case sau in spatiul lor privat. Din contra. Dar daca ies si irosesc capitalul civic pe chestii minore si de suprafata, nu pot sa aplaud entuziast. In cel mai bun caz pot comenta neutru, ceea ce si fac. Sau sa zic: Lasati, domnule, sa-si faca oamenii damblaua. E problema lor. Daca le face placere sa faca un lant uman si sa faca poze, foarte bine. E democratie.

5. N-am afirmat nicaieri ca entuziasmul protestatarilor ar fi scazut. Dar va scade. Mai sunt multe prostii de facut si spus public pana la extinctie. Sau poate ca cineva isi inchipuie ca o va tine tot asa tot restul vietilor noastre, colindand cartierele si facand lanturi umane? Sau ca s-a inventat acum in Romania omul public absolut care isi subordoneaza viata privata celei publice, cea publica insemnand statul in strada in fenomene colective carnavalesti?! Eu zic sa fim seriosi si realisti.

6. Rosia Montana e o chestie minora. Chiar si realizarea obiectivului maximal, inchiderea definitiva a proiectului, nu inseamna nimic in schema mare a lucrurilor. Nu acolo sunt mizele mari ale Romaniei. Sigur putem sa inventam tot felul de interpretari prin care sa ne autofelicitam si sa ne dam importanta dar serios vorbind, impactul pozitiv in sine -social, economic si politic- al succesului e minim daca nu e zero.

A, daca se transforma in ceva serios, cu miza serioasa politica si reformista constructiva, e altceva. Atunci discutam. Dar pana atunci nu stiu daca merita sa ne persecutati pe cei care suntem in incapacitate de a aprecia miza imensa si simbolistica unui lant uman sau a unui happening ce include trantitul dramatic pe jos, pe caldaramul din centrul capitalei. Nu are sens sa ne infierati pe cei care nu putem sa ne facem ca nu vedem disproportia intre agitatie, pasiune si pretentii pe de o parte si continutul listei de revendicari sau obiective pe de alta.

PS
Si ceva important: Nu lasati ca astfel de fenomene publice si colective pasagere sa distruga relatii personale de incredere si prietenie pe care le-ati construit cu efort, placere, dedicatie si speranta luni, ani, decenii. In viata publica sunt multe lucruri care ne despart. E normal. Asa e viata publica, suma imperfecta a diversitatii umane. Nu lasati fenomene trecatoare cum e cel de fata sa darame si desfaca lucruri care in ultima instanta sunt infinit mai pretioase decat o cauza abstracta a carei miza, la o privire atenta, este irelevanta in schema mare a lucrurilor.

Distribuie acest articol

181 COMENTARII

 1. „A, daca se transforma in ceva serios, cu miza serioasa politica si reformista constructiva, e altceva.”
  Si cam ce-ar trebui sa se intample ca sa considerati asta? Adica ii luam la misto pana la un anumit prag dupa care ne sucim imediat cu 180 de grade?

  • Impartasesc opinia domnului DPA.

   In ceea ce priveste ideea de protest serios, in viziunea mea inseamna ca exista un element sau elemente clare la care adera persoanele care se aduna. Nu am avut aceasta impresie cand am mers acolo.

   Consider ca este extrem de superficial si minimal protestul ecologic, in fapt, in viziunea mea, ma repet, consider mai de graba oportun un protest legat de incapacitatea de guvernare si de gestionare a unor situatii curente si de perspectiva de catre majoritatea USListe!

   Este o opinie!

  • „Si cam ce-ar trebui sa se intample ca sa considerati asta?”

   miza politica are, ramanerea lui Ponta la putere, de asta nu se cere insistent demisia lui Ponta si nu exista un jos ponta sa nu fie insotit in secunda urmatoare de un jos basescu:

   un indiciu, Ciprian Siulea (criticatac), parte din grupurile care se afla printre organizatorii protestelor, vrea cu Ponta:

   „s-a ajuns ca din diverse direcţii să se ceară demisia lui Ponta, Barbu, Şova, ceea ce, ca idee politică, e cam tot ce poţi găsi mai simplist şi mai primitiv (și cel mai caracteristic pentru reacția antipolitică de respingere viscerală a politicienilor). Din direcţii diferite şi cu motivaţii diferite. Din stradă probabil că s-au cerut demisii în ideea că asta ar duce la succesul cauzei Roşia Montană, din celelalte sectoare probabil mai degrabă pentru că dă bine şi foloseşte la carieră. Eu, personal, însă, nu văd cum ar putea ajuta asta cauza Roşia Montană, de fapt, cred că o forţare a demisiei lui Ponta (a altor miniştri contează mai puţin) ar spori mai degrabă şansele RMGB.

   La ce ar ajuta schimbarea lui Ponta? Obiectivul real al protestelor este interzicerea cianurilor, eventual a exploatării gazelor de şist. Ar fi o victorie extraordinară, iar Ponta, realist privind lucrurile, este posibil să fie cel mai bun intermediar politic pentru asta

   Cui foloseşte căderea unui prim-ministru, dacă asta nu aduce nici o schimbare politică reală? E doar o insignă sclipicioasă inutilă, o mostră de idealism de alt tip decît cel necesar în militantismul social care trebuie neapărat să ajungă şi la politică.\

   cererile de demisii sînt o falsă pistă în cazul ăsta”
   (voxpublica)

   e un protest cu miza politica, mai exact, nu e intamplator faptul ca printre organizatori si „liderii portestelor” fie au facut parte din guverne pnl-psd (claudiu craciun, membru in guvernul tariceanu) etc etc

   si cu asta, cam basta.

  • Stiu si eu.. poate daca s-ar putea obtine prin aceste presiuni si un lucru colateral (off-topic, cum s-ar zice ;)), ce pare relativ simplu: o lege de infiintare a partidelor noi in Romania la fel ca in Danemarca. Asta ar fi altceva, parera mea de doi bani.

 2. Cea mai periculoasă mi se pare alunecarea spre o atitudine anti-orice a protestatarilor, orice ar putea tulbura viziunea lor idealizată asupra armoniei om-natură, așa cum se vede de pe o terasă din centru vechi. Este limita care separă ecologia – știința care ne învață să trăim bine fără să distrugem mediul, de ecomizantropie – convingerea că natura este un bun în sine, că în sine existența umană modernă este toxică pentru binele planetei.

  În general ecomizantropii nu se sinucid, ci sabotează orice încercare de a găsi un compromis între protejarea mediului și dezvoltare. Reactoarele nucleare sunt rele pentru că sunt be bază de radiații – știut fiind că radiațiile-s rele și ne-ecologice, autostrăzile-s rele pentru că încurajează oamenii să consume petrol care e rău pentru că omoară ocazional pinguini, cianura e rea pentru ca… pentru că e cianură frate, n-are cum să fie bună mă-nțelegi ?

  Nu, cianura nu e rea într-un context dat, al unei offshore speculativ care a obținut prin șpagă dreptul de a face cea mai mare exploatare cu cianuri din Europa pe baza unui proiect făcut pe genunchi. Cianura este rea punct, prin definiție, orice încercare de a extrage aur în orice condiții, la orice scară și cu orcâte precauții trebuie să fie ilegală pentru ca… cianura e nașpa frate.

 3. „Rosia Montana e o chestie minora. Chiar si realizarea obiectivului maximal, inchiderea definitiva a proiectului, nu inseamna nimic in schema mare a lucrurilor. Nu acolo sunt mizele mari ale Romaniei.”

  Domnule Aligica,

  va rog sa dati exemplu de un obiectiv concret care, „in schema mare a lucrurilor”, ar merita sa fie obiectul unui miting de proportii si MAI ALES in legatura cu care sa se poata formula o revendicare CONCRETA. Ca daca-mi spuneti „stat de drept”, „domnia legii” sau „piata libera concurentiala” imi e perfect clar.

  • M-ati pus in incurcatura. Intr-adevar, aveti dreptate. Am reluat lista de probleme concrete si posibile revendicari concrete privind sistemul de sanatate, sistemul de educatie, protectia sociala, sistemul de justitie din Romania, samd. Am fost in eroare. Realizez acum ca nimic nu bate ca importanta, concretete, urgenta si vaste implicatii socio-economice-politice chestiunea RM.

   • la lista dvs ati uitat de absorbtia fondurilor europene, un alt subiect minor in comparatie cu tomata. (Romania nu a inaintat inca Acordul de Parteneriat pe baza caruia se vor aloca fondurile europene in perioada 2014-2020)

   • Depinde cum privesti lucrurile:
    1. Implicat in proteste – ati surprins destul de bine atitudinea

    2. Neutru
    a) Daca ajungi sa-ti dai seama (pentru ca pana acum nu stiai) ca Guvernul Ponta este incapabil (nestiutor, ineficient, etc) si ca pe langa asta incearca sa forteze (din nou) limitele legii… atunci este posibil sa treci in categora „intre 1 si 2”

    b) Neutru dar usor simpatizant

    c) Neutru si indiferent

    3. Contra

    Acum, privind „the big picture” pentru orice societate mi se par mai importanti cei de la punctul 1 si cei de la punctul 2 a

    In rest, mi se pare o atitudine de genul: dom’le, nu am cel mai important cui ca sa fac un acoperis. Nu mai fac nimic, am doar cuie mici si neimportante.

    Eu nu consider ca trebuie sa fiti intr-o barca sau alta. Treaba dumneavoastra. Daca vi se pare minor, ma intreb de ce in ultimile articole nu tratati subiecte majore.

   • Chapeau, Domnule Aligica.

    Ma bucur ca ati avut curajul sa scrieti aceasta critica, in speranta de a ne readuce concetatenii cu picioarele pe pamant.

    Da, RM este o problema importanta etc. Ce nu inteleg, este dece orice miscare de protest din Romania, pe orice tema, ajunge tot la RM. Imi aduc aminte de Tinerii Maniosi din Cluj, care doreau sa reformeze anumite aspecte ale Educatiei. Ce s-a ales de ei? Protestatari RM, bineinteles!

    Privind situatia cinic, fenomenul RM pare o campanie de dezinfomare si propaganda perfecta. Doar ca nu e. Sunt concetatenii nostri, puerili, naivi, tineri, incapabili de a schimba ceva major. Santatatea? Educatia? Infrastructura? Who cares? Unde au ramas adultii?

   • Ironia dumneavoastra e fortata si nu face decat sa ocoleasca cererea mea. Nu ma indoiesc ca exista probleme extrem de serioase „in scara mare a lucrurilor” pentru care merita sa protestezi – precum sistemul de sanatate, sistemul de educatie, sistemul de justitie, INSA eu va rugasem sa imi spuneti cum ar suna o revendicare concreta legata de aceste domenii generoase.

    Sa presupunem ca maine, din ecologisti frivoli ne vom transforma in oameni seriosi si vom iesi 20.000 in strada militand pentru un „sistem de sanatate performant”. Cum ar suna concret o revendicare? „Vrem salarii mai mari pentru medici”? Daca da – cine anume sa beneficieze de mariri – toti? Si daca da, in rang de marime egal? Si daca nu, de ce nu?

    Este foarte frumos sa iesi in strada pentru lucruri cu adevarat importante „in scara mare a lucrurilor” – insa diavolul se ascunde in detalii, iar politicienii stiu asta cel mai bine. Respingerea proiectului RM este un obiectiv complet determinabil si realizabil, asa limitat cum este.

    • Subiectul nu e Rosia Montana! Subiectul e reprezentat de demonstrantii insisi; ei se vor in centrul atentiei; motivul pt care demonstreaza nu conteaza: „pana cand noi cei care am picat bacul cu brio, noi cei care avem wikipedia carte de capatai, noi cei care am inventat alfabetul fb vom mai fi ignorati? Si cum fiecare dintre noi n-are nici valoarea, nici puterea si nici curajul de a reprezenta ceva, am ales sa lucram in echipa: cu turma e mai sigur!”

 4. Domnule Aligica, nu toti suntem in stare sa vedem schema mare a lucrurilor. Dumneavostra sunteti probabil un initiat care, cu o privire vultureasca, e capabil sa desluseasca esentialul de amanunt, accidentatul de substanta. Nimeni nu se supara pe dvs ca ne sunteti superior. E in natura lucrurilor.
  Eu nu vad schema mare a lucrurilor, sunt, vorba aia, un idiot util si buimac. Am vazut un exemplu flagrant de proasta guvernare si am reactionat. Ca mine, probabil si altii. Desigur ca au mai fost exemple de proasta guvernare la care m-am imflamat dar am stat acasa. S-a mai iesit totusi in strada in ianuarie 2012 tot pt un caz flagrant de proasta guvernare, proiectul legii sanatatii. Bineinteles ca astea sunt doar efecte si nu cauze iar acum se demonstreaza impotriva efectelor si nu a cauzelor; dar dupa 20 de ani de lipsa crasa de civism, e un inceput foarte bun. Suntem bebelusi si incercam sa invatam acest civism. Habar n-am daca ce se intampla acum va avea rezultate pozitive asupra „marii scheme”, dar merita a fi impinse aceste proteste cat mai mult.

  Dar v-ati pus intrebarea de ce suntem doar acum in masura sa invatam primii pasi ai civismului? Hai, ca si asta face parte tot din schema mare a lucrurilor. De cate ori, dumneavostra, ca fiinta superioara cu larga viziune asupra fenomenelor sociale si politice, ati iesit in strada ca sa demonstrati impotriva proastei guvernari? Unde este societate civila, aia a elitelor, a superiorilor, a geniilor, a alora care nu sunt idioti buimaci? A fost in strada pt a atrage atentia asupra „marii scheme”? A gasit alta modalitate de a face schimbari in modul in care se face politica? Da’ de unde. Acum, eu, idiotul util si buimac, incerc sa invat a face ceea ce elitele nu au fost in stare in 20 de ani. Nici o suparare, e in natura lucrurilor.

  • Distinsa persoana anonima, daca ma luati cu „initiat”, „fiinta superioara” etc. si cu acest ton incarcat de ofuscari juvenile, imbufnari si ratoiri naive nu ajungem nicaieri. Asa cum dv aveti tot dreptul sa invatati civism stand in strada si dand cu un pet in caldaram, sa considerati ca civismul este formarea unui lant uman, sa considerati ca prioritatea nationala este RM, sau sa va considerati parte a unei miscari mesianice anti-elite, este si dreptul meu sa am anumit punct de vedere. Am spus si o repet: sustin acest miting, fie si din motivele puerile si usor isterice mentionate de dv. Puerile cum sunt, e un progres. Ce vreti de la mine? Sa subscriu tipului de discurs pe care il ilustrati mai sus? Nu pot.

   • chiar n ati intzeles ce vrea omul,fie el si anonim ?
    va spun eu daca lasatzi sa treaca; ieshitzi alaturi de ei,coboritzi in strada,chiar daca vi se par puerile manifestarile,spunetzi ca sustzinetzi mitingul !?

   • Desigur ca nu doresc absolut nimic de la dvs, poate doar sa nu rastalmaciti ce am spus. Oricum, in caz ca ati ratat o idee din cele doua ale interventiei mele, imi fac datoria si o repet: protestele arata asa pt ca sunt primele si nu au avut nici un model. Modelul ar fi trebuit sa vina dinspre societatea civila si elite. Nu a venit pt ca asa ceva ori nu exista, ori daca exista nu are legatura cu restul populatiei; ceea ce este tot una. In schema mare, aici e problema si nu la aia care s-au dat de-a dura pe strada.

   • Puteti sa fiti de acord si chiar aproape sinteti, dupa cum declarati. Dar va e teama, gasiti numeroase detalii sa criticati protestul, intrucit, nu-i asa, nu e un protest perfect. Cu oameni seriosi, cu CV-uri perfecte si atitudini publice ireprosabile.

    Domnule Dragos, n-am citit criticile care vi s-au adus, Presupun ca acestea sint nedrepte, dar observ ca raspundeti cu aceeasi moneda. Desigur, n-ati spus nici o minciuna in articol. Dar nici n-ati reusit sa surprindeti esenta simpla a protestelor. In schimb le-ati comparat cu „schema mare a lucrurilor” si le-ati aruncat la gunoi. Eu in schimb cred ca parerea dumneavoastra conteaza, ca si parerea oricaruia dintre noi.

    Care este domnule „schema mare a lucrurilor”?! Mie puteti sa-mi spuneti. Nu m-am trintit niciodata pe caldarim, sint serios, imi vad de cariera, nu mai vizitez site-uri porno, mai am sa ma las de fumat si gata, am un loc asigurat in rai. Sint adult, educat, prudent, experimentat, trecut prin revolutie si prin strainatate, fara frustrari. Stiu cite in luna si in stele, pot umili lumea prin cunostinte in inginerie si cultura generala, dar ma port rezervat si modest. Toate prostiile le-am lasat in urma si ma indrept serios catre viitor. Care este „schema mare a lucrurilor” din care poate lipsi Rosia Montana, dezastrul ecologic si contractul secretizat? Zau daca nu mor de curiozitate.

    Daca imi raspundeti, aveti mare grija. Sint pregatit sa contra-atac cu vocabular, cu ambitie, cu toate cunostintele mele tehnice si generale, cu aceeasi moneda cu care dumneavoastra le-ati raspuns celor care v-au criticat nedrept. In plus eu suport bine critica, chiar si cea nedreapta. In minus, eu sint un anonim, dar banuiesc ca puteti trece peste asta.

    • Sa stiti ca eu am dezarmat deja pe tema asta. Am notat mai sus. Interventiile astea care spun ca nu vad care ar fi schema mare a lucrurilor dincolo de RM si ma someaza sa o explicitez m-au convins: Intr-adevar, au dreptate. Am reluat lista de probleme concrete si posibile revendicari concrete privind sistemul de sanatate, sistemul de educatie, protectia sociala, sistemul de justitie din Romania samd. Am fost in eroare. Realizez acum ca nimic nu bate ca importanta, concretete, urgenta si vaste implicatii socio-economice-politice chestiunea RM.

     • N-ati dezarmat domnule Dragos. Si nici nu trebuie sa o faceti. Articolul dumneavoastra e un excelent exercitiu intelectual, ne-ati provocat si asta nu-i usor. Nici eu nu sint sigur ce intra si ce iese din peisajul mare, care-s buturugile mici, care-i ierarhia perfecta a evenimentelor si obiectivelor nationale.

      Pe mine m-au convins si m-au uimit argumentele tinerilor protestatari, determinarea acestora si schema mare a protestului, civilizat si curat, preocuparile fata de ecologie si generozitatea celor care nu cer ajutoare, salarii, pensii si locuri de munca, nu se vor lideri si sint totusi atit de ambitiosi spre idealul unei Romanii mai curate ecologic si moral.

      Alaturi de obiectivele enuntate de dumneavoastra, pe locul 115 daca vreti, sau 1234, poate sta si Rosia Montana. Din punctul meu de vedere, ierarhia obiectivelor nu ocupa locul 1 in problematica Romaniei. Poate cistigam in civism, daca pierdem pariul cu ierarhia perfecta.

     • Draga Dragos

      La protestele organizate de Colegiul Medicilor din Romania in fata Ministerului Sanatatii saptamana trecuta au participat in total 25 de medici (din cele 80 de persoane prezente). Scrisoarea-apel care ii chema la protest a fost trimisa tuturor membrilor Colegiului, in numar de 40.000. .

      Unele cauze, chiar si atunci cand sunt extrem de importante, nu au tractiune.

      Cu respect,

      PM

      • Sunteti in eroare dom’ Petrica: medicii sunt la faza pichetarea pe judete! Prin rotatie, reprezentatii medicali din mai multe judete, se deplaseaza in buricul romanicii! Chestia aia cu 40000 va urma! Si da, in esenta e greu sa aduni la gramada oameni de valoarea medicilor! Alta e situatia hipsterilor gregari din pietele din bucale. Acolo doar turma ii evidentiaza!

   • Domnule Aligica,
    de ce va suparati de o mica ironie? Tonul dumneavoastra fata de protestatarii din Piata Universitatii a fost mai mult decat ironic, a fost dispretuitor, a fost, as putea sa zic, chiar usor insultator. Daca nu chiar mai mult. Ce vreau sa zic este ca dumneavoastra ati inceput, degeaba il puneti la punct pe Fotie. (vezi: „Lasati-i, domnule, sa protesteze” plus articolul de fata). In ceea ce ma priveste, eu nu va cred, domnule Aligica, ca sunteti alaturi de protestatari, prea ii priviti de sus. Dar ma bucur ca am norocul sa ne invete de bine pe mine si pe cei de care umbla buimaci pe strazi o FIINTA SUPERIOARA asa ca dumneavoastra.

    • Vad ca ati luat-o chiar personal pe asta cu superioritatea. Aveti ceva instinctiv relativ la asta. Reveniti mereu si mereu la ea. Asta va doare: ca un comentator in loc sa se puna in fata adunarii populist si sa va cante in struna, vine cu niste observatii cu asperitati. In loc sa aseze lucrurile la cel mai mic numitor comun al protestului, discuta critic -corect sau nu- lucrurile.

     Mergeti la articolele unde sunteti priviti de jos si bucurati-va acolo de confortul consensului si adulatiei reciproce. Mergeti si simtiti-va FIINTE SUPERIOARE, ca vad ca la multi asta e miza reala.

   • Nu, prioritatea națională este DOMNIA LEGII, domnule Aligică! Tinerii din stradă protestează împotriva unei legi strâmbe, aberante, care încalcă cele mai elementare drepturi constituționale. Dar, deh… cu ochelarii de cal nu se vede asta.

  • Iesirea din ianuarie 2012 nu as bifa-o la proasta guvernare ci la manipulare de cea mai joasa speta „homemade a3”. Din platourile a3 s-a dat atunci semnalul catre piata&popor: „prin noua lege a sanatatii se va privatiza SMURD-ul”. Mai conta ca „SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta”, fara nici o legatura administrativa deci cu Ministerul Sanatatii. Daca ai iesit in piata pentru asta, probabil esti pe shortlist si la urmatorul Caritas/FNI promovat(e) la tv.

  • Dar dvs, stimate pseudonim, v-ati pus problema cum de se face ca dupa 23 de ani de libertate, dvs personal va aflati in etapa dezvoltarii civice infantile? Nesesizand de exemplu, ca legea sanatatii ( aia de anul trecut, impotriva careia s-a iesit in strada) era una preferabila si necesara? Si pe care ce v-ar mai placea s-o aveti acum…

   Dar v-ati pus problema si de ce n-ati sesizat pana acum ca de peste un an si jumatate suntem condusi de coaltitie catastrofala, USL, care nu, nu e aceeasi mizerie cu antecesorii lor, oricate balbaieli si erori ar fi comis? Sau ca nu Traian Basescu era sursa tuturor relelor patriei?

   Dar asta vara ( iulie- lovitura de stat, institutiile statului si patriei dvs egal praf, adia facute praf de USL) ati iesit cumva in strada sa protestati? Asta cum de n-ati sesizat? Sau altfel spus (si mai interesat): cum naiba se face ca unii romani ( putini, ce-i drept), care aici s-au nascut, aici traiesc ( de exemplu eu) totusi au sesizat si au protestat atunci ( atunci chiar conta; daca ati fi sesizat, poate ca dezastrul acestei guvernari cu asa majoritate putea fi evitat – la alegeri, da).
   Nu, spre suprinderea dvs nu sunt intrebari retorice. Au raspuns. Problema e: va duce mintea sa-l gasiti singurel?
   Un indiciu: daca ati fi lecturat regulat articolele autorului in cauza macar, nu mai vorbim de altii ( ca in presa si pe platforme media de gen, s-a mai explicat si se explica in continuare lucruri importante despre noi si societate), nu doar acum, ci mai de mult, de cand tot scrie ( ani) poate v-ati fi edificat si dezinfantilizat mai iute ( ca alfabetizat vad ca sunteti; deci o sansa exista).

   Si, in general, daca ati citi mai multe ( poate si ceva carti care explica lucruri despre lumea si societatea noastra) si gandi mai mult….cu timpul….poate….
   Nu stiu, zic si eu….
   Pana atunci, sanatate.

   • Ioana Hincu, pseudonim sau nu, ce vreti de la mine? Sa cred ca PDL si Basescu au guvernat bine si respectand statul de drept.? Nu pot . Sa cred ca proiectul legii sanatatii era model de buna guvernare? L-ati citit macar? Ca si dvs pareti alfabetizata. Nu pot nici asta.

    Dumneavoastra de cate ori ati iesit in strada pt a clama buna guvernare? Sau o sa imi spuneti acum ca pana la actualul guvern a existat o domnie a bunei guvernari? Eu spun ca ar trebui sa ne bucuram ca exista astfel de manifestatii si sa nu asteptam de la un copil sa se comporte ca un om matur. Ce se intampla acum e normal pe o scara de evolutie a civismului. De aici trebuie dezvoltat si nu pus reflectorul pe partile „juvenile”.

    Cat despre apelul dumneavostra de a citi mai mult, sa stiti ca lumea cartilor nu se reduce la articolele de pe Contributors sau Blogary. Sfatul meu binevoitor este de a nu face aprecieri despre cat si ce a citit o persoana pe care nu o cunoasteti. E ridicol.

 5. „Va scădea” nu „va scade”! mai puneti un „a”.
  Altfel aveti perfecta dreptate, mult zgomot ptr nimc. Revolutia simpaticilor. Cum sa se transforme biciclismul in „ceva serios”?

 6. „sistemul de sanatate, sistemul de educatie, protectia sociala, sistemul de justitie din Romania, samd” – toate bat intr-adevar RMGC. Manifestantii vor insa a le lua pe rind. Ei zic, „daca avem succes cu asta, mergem mai departe cu urmatoarele revenidcari”. Eu (nefiind la fata locului) le-as revendica pe toate o data caci poate asa creste masa critica de la 15000.

  Cind aud, biciclistii de la mitingul X si-au dat intilnire cu cei de la mitingul Y pt RMGC si in urmatoarea zi cu cei de la mitingul Z pt Ionut, nu pot decit sa zimbesc, din pacate. Insa actualele manifestatii sunt organizate de cei de la Alburnus Maior din ce am inteles, de aici si tema majoritar RMGC.

  Probabil au nevoie de un lider…

 7. Nu credeti ca protestul asta transcende un pic chestiunea RM ? In fond, se vrea respectarea unei legi, a dreptului la proprietate. Va sta foarte bine in pozitia de sceptic – mai ales ca nu comporta riscuri … dar totusi luati aminte ca demisia lui Ponta este ceruta de cei din piata. (ma rog, ca existau motive mai bune, e alta discutie)

  Si ca sa fiu si eu un pic de grammar nazi, cred ca este corect: „entuziasmul va scadea” si nu „entuziasmul va scade”.

  • Sunt convins ca transcende. Si transcende bine de tot (vedeti interventia lui Apollo insusi in acest forum).
   Cat priveste riscurile: momentan eu sunt cel injurat datorita pozitiei mele nu atat sceptice cat realiste. Ce riscuri isi asuma cei care ma injura sau fac un lant uman, nu mi-e clar.
   Cand scriu aceste texte imi e clar ca nu-mi fac prieteni. NU sunt atat de naiv sa cred ca dupa cele scrise mai sus ma vor aplauda sau iubi cei care au fost ieri in strada. Asta e. Unii dintre ei sunt suficent de maturi sa inteleaga.
   Am observat typo dar am decis sa-l las cum e pe motiv ca nu e primul nici ultimul.

 8. Iata inca o fiinta etica care nu intelege pe ce lume se afla
  Pai tocmai asta e scopul protestelor,libertatea
  adica tocmai protestul
  scopul este constientizarea si emanciparea fiintei umane
  Romania e o chestiune minora
  Aurul e o chestiune minora
  Evolutia spirituala a umanitatii nu e o chestiune minora domnule

 9. Ei, atata vreme exista (de)formatori de opinie publica ( tv) exaltati care afirma: „daca pierdem Rosia Montana pierdem Romania”… sa nu ne miram ca celelalte teme, astea serioase, nu exista in mentalul colectiv: Doar constatam de niste ani buni incoace ca multi conationali si-au pierdut capacitatea de a mai gandi cu capul lor – inlocuit (bizar cateodata) de ce zic unii sau altii la televizor.
  Plus, sa fim realisti: 6 cuvinte versus zeci sau sute sau mii de cuvinte ( alea care prezinta si anallizeaza problemele grave in diverse articole – de studii sau carti nu discutam) nu pot avea succes. Sloganurile, in putinatatea cuvintelor lor, iata, penetreaza si populeaza mintile odihnite mai usor.

  De unde si incapacitatea de a identifica problemele reale ale societatii si oranduirii institutionale in care traim – vezi reactia la lovitura de stat si la alegerile din decembrie anul trecut, la tentativa de revizuire ( dementa) a constitutiei, la modificarea legii referendumului, a regimului fiscal, a imunitatii ( sau mai bine zis a intangibilitatii) parlamentare, la mascarada privatizarilor CFR, Oltchim, la imixtiunea politicului in treburile justitiei, la free Gigi, plus sanatate, educatie, samd, sau mai degraba lipsa de reactie. Astea scapa in continuare mentalului colectiv.

  Ei, bine ca au gasit astia, ecologistii, cu ce umple vidul mental, civic si identitar: salvarea patriei prin RM. Iar unii dintre noi, mai, cainosi asa, oameni rai, sectari si lilmitati, nu inteleg :) Insh’Allah.

  • Dar de ce, doamna Hincu, protestul impotriva coruptiei clasei politice pornind de la un exemplu concret ( RMGC si toti guvernantii care au aprobat in 15 ani acest proiect) nu vi se pare o tema serioasa?

  • ” … multi conationali si-au pierdut capacitatea de a mai gandi cu capul lor ” .
   As spune ca sunteti excesiv de optimista cand presupuneti ca oamenii si-ar fi pierdut capacitatea de a gandi .
   Eu ma tem ca oamenii la care va referiti nu au gandit niciodata cu capul lor , pentru ca nu stiu sa faca asta ; cred ca este o chestiune similara cu analfabetismul functional .
   Pentru a fi reala , democratia impune existenta unor Cetateni care isi asuma responsabilitatea pentru viata lor / alegerile facute si sunt inzestrati cu discernamant ; in lipsa lor , democratia este doar o comedie trista .
   ” Marile probleme de inteligenta se rezolva cu calitati de caracter ” ( G. Ibraileanu ) : nu cred ca ierarhizarea dupa importanta intre cazul RM si disfunctionalitatile sistemului de justitie / de educatie / modificarea Constitutiei / legea referendumului reprezinta o mare problema de inteligenta ; daca nu gasim raspunsul corect la o chestiune simpla , inseamna oare ca avem o problema ( si ) cu caracteru’ ?

 10. Dar de ce nu ne luminati? Care sint mizele mari ale Romaniei? Alea pentru care dumneavostra iesiti in fiecare zi in strada.

 11. ah, domnule Aligica, o dati dupa cires acum. dumneavoastra? ati spus multe. iar a spune „lasati oamenii sa protesteze” pt a apoi a-i face cu ou si otet nu inseamna ai sustine. sa nu ne jucam cu cuvintele
  in fine, trag la shaiba la birou si nu am timp sa colectez toate epitetele cu care i-ati gratulat pe manifestanti, dar internetul are memorie si oamenii pot sa caute.
  altfel, aveti dreptate la punctul 6. dar sa speram ca lucrurile nu se vor opri aici.

  • Nu stiu de ce cei care au acest punct de vedere nu spun mai bine direct: „Aligica, esti in delict de opinie. Daca nu sustii protestele exact din motivele aprobate de noi si folosind cuvintele agreate de noi, esti in delict de opinie si pasibil de a fi stigmatizat.”

   • Îmi permit să clarific, dacă se poate: este de fapt vorba de o divergenţă de opinie, nimic mai mult. Eu, ba chiar aş putea spune, noi, suntem de părere ca mişcarea de rezistenţă Roşia Montana nu este un lucru banal, în speţă pentru că rezistenţa este împotriva unui proiect de lege neconstituţional, care urmăreşte să desăvârşească un proiect de exploatare corupt ( vezi link-ul http://is.gd/si9Fyo ). Dacă vă mai amintiţi, aceste demonstraţii au pornit şi continuă tocmai din acest motiv. O reacţie disproporţionată în raport cu „stimulul”? I beg to differ, vorba englezului…
    Pe de altă parte, dvs. şi o serie de autori de articole, foarte sceptici în general (nimic foarte rău în asta), ţineţi să ne demonstraţi într-o serie consecventă de articole ori că ne înşelăm, ori că nu mai avem simţul proporţiilor. Dacă este să fi învăţat ceva până acum, este că, pentru ca o critică să aibă efectul scontat, trebuie să porneşti cu persoana ta, cu acea entitate pe care o numim cu drag: eu, însumi. Ori, asta este de fapt chiar lucrul care lipseşte după părerea mea analizelor critice (faţă de manifestanţi), din care abundă ultimele dvs. articole.

   • nu domnule Aligica, nu puteti spune ca dumneavoastra sustineti protestele dar nu in termenii pusi de protestatari.
    nu puteti spune „va sustin, buimacilor, va sustin, idiotilor utili, va sustin hipsterilor lipsiti de discernamant, va sustin logoreea”, etc. „buimaci, idioti utili, hipsteri lipsiti de discernamant, logoree”, si multe altele sunt cuvinte utilizate de dvoastra pt a-i descrie pe protestatari si mesajele lor.
    cuvintele au semnificatie in romana. daca-i numiti pe protestatari asa cum ati facut-o dumneavoastra, nu puteti sa spuneti ca ii sustineti. cum a spus domnul Tapalaga, SA NU NE JUCAM CU CUVINTELE. sau, na, poate dumneavoastra aveti o problema cu limba romana.

    in fine, sunt bucuros sa va vad in damage control mode. v-ati dat seama ca si protestatarii stiu ce spuneti la punctul 6, doar ca au o alta perspectiva asupra lucrurilor.

    • Domnule scuze, Daca dupa toata povestea asta, dupa tot ce scrie mai sus si in jur, ASTA e ceea ce s-a retinut, scuze, dar nu faceti decat sa confirmati interpretarea cea mai putin generoasa a termenilor de mai sus. Fara suparare. Am dedicat deja o zi de efort intr-o discutie publica. Daca ASTA e ce s-a retinut, scuze dar eu nu mai am timp suplimentar de pierdut. NU MAI E PROBLEMA MEA. Mergeti sanatos si faceti Istorie sau Revolutie. O sa folosim numai cuvinte adorabile si briliante sa va descriem faptele de glorie. Veti fi multumiti. Si cu asta am incheiat.

      • Hai ca deveniti plictisitori. Ce vreti sa va fac eu daca ATAT va duce capul?
       E plina pagina asta de interventii rezonabile ale unor oameni care gandesc. Uite ca aia au inteles ce am comunicat.
       Ati intrat intr-o isterie care nu va mai permite nici macar sa sesizati ridicolul situatiei in care va puneti cu astfel de interventii.
       Ma rog, presupunand ca inainte de a fi intrat in vria asta aveati capacitatea sa o faceti. Ceea ce nu e clar.

      • @ codruta

       Codruta draga ( draga , caci romanul intotdeauna a fost eco-teluric, frate cu codrul si cu solul, chiar si la oras), e un lucru binecunoscut ca functionalitatea intelectului uman e o chestie complexa si diferita, uneori mult diferita, de la individ la individ. Asa-i natural.

       Ce vreau sa zic cu asta: un cetatean scrie ceva; scurt ( ca nu publica oamenii astia studii stiintifice si tratate aici); unii, mai functionali, inteleg; altii nu; dupa posibilitati. Si da, e intr-adevar pacat ca multi nu inteleg. Insa aici contributorii (desi uite, tot incearca) nu va pot ajuta prea mult, caci unde natura si Dumnezeu au esuat, ce ar putea face ei? Ca nu sunt zei :)

 12. Dle Aligica,
  Contrele pe care le citesc in presa intre dv, Sorin Ionita s.a. pe de-o parte si Alina Mungiu pe de alta parte mi se par expresia perfecta a neputintei noastre romanesti. Daca la nivelul elitelor s-a ajuns la acest razboi si orgoliul este mai presus de orice alt obiectiv, sunt putine sanse de succes in ceea ce priveste „mizele mari ale Romaniei”. Multiplicati acest razboi la nivelul medicilor, profesorilor universitari, inginerilor etc. si veti ajunge poate la aceeasi concluzie.
  Ce folos ca Alina Mungiu radiografiaza cu atita luciditate societatea romaneasca, daca alege sa se lupte cu Ionita, Aligica, Tismaneanu etc. De parca nu ar avea destui cu care sa se lupte!

  Asa ca ,de acord cu dv, mai bine aceste proteste decit nimic; dar slabe sanse pentru „ceva serios, cu miza serioasa politic si constructiva” dat fiind ca elitele sunt ocupate cu gilceava intre ele…..

  Cu apreciere,

  • Doamna Alina Mungiu lupta mai degraba cu sine decat cu domnul Aligica sau altii. Nu e articol sau luare de pozitie care sa nu contina: „dupa cum le explicam eu studentilor mei”, „dupa cum bine am anticipat eu in 1900 toamna”, „iarasi se vede ca nu ma insel niciodata”, „dupa cum l-am sfatuit eu pe omul politic X si el nu m-a ascultat”, etc etc etc

   Se duce naibii orice mesaj scris acolo, ca iti vine sa mergi sa cumperi 1 kg de lamai urgent.

  • Dna Alina Mungiu nu mai radiografiaza de mult cu luciditate nimic, daca ii urmariti textele din ultimii 3 ani, dupa incidentul legat de (ne)participarea la europarlamentare pe listele PDL (unde, ca sa fim onesti, avea dreptate), nuami luciditate nu veti gasi; veti gasi insa ura, ranchiuna si deformarea realitatii, minciuna si vitriol.

  • @ Mihaela Ciobanu:
   as zice totusi ca problemele societatii romanesti ( medici si ce ati mai enumerat) nu au chiar cauza pe care vi se ca ati identificat-o. Orgolii? Glumiti? De interese ati auzit? Dar la tulburari serioase de comportament v-ati gandit? Gen o venalitate de cea mai abjecta speta, in cazul Alinei Mungiu? Dar de prostie ce ziceti? Caci da, cand iti petreci ani de zile, prin optiune si pe bani, in compania „selecta” a unor idioti ultili – in sensul leninist al cuvantului – si imunzi pe deasupra, e greu sa nu te afecteze, sa nu te tampesti ( stiti, creierul e intr-un fel ca muschiul, daca nu-l lucrezi cumsecade, se flescaie). Asa si cu Alina Mungiu. Lucru de altfel lesne de observat pentru orice cititor de inteligenta medie si luciditate intacta.
   Deci aia zic: nu cred ca ati inteles sau identificat exact cauzalitatile, nici raporturile dintre cele trei personaje publice mentionate si publicistica lor.

   Totusi, sunt sigura ca marile noastre probleme vin in special de la cap. Si de la moravuri. Sau mai degraba de la lipsa toate, cata vreme considerati ca Alina Mungiu radiografiaza lucid societatea romaneasca….

   Sigur avem probleme aici ( la cap si la moravuri, si la luciditate, si la raze X) si nu-s nici mici, nici putine.

 13. Domnule Aligica,

  Cu toata stima pe care v-o port in mod sincer, constat cu oarecare tristete ca nu ati inteles acest protest. Se poate vorbi foarte mult despre el, insa asta nu e suficient pentru a-l intelege cu adevarat, in adancul Dvs.

  Toate cele bune!

  • Comentariul dvs. introduce in discutie o argumentatie cu tenta religioasa :)
   Asadar oricit s-ar vorbi nu e suficient pentru a-l intelege cu adevarat. E pesemne ceva de-a dreptul ezoteric aici. Imi pare rau sa va spun, dar cam orice se poate argumenta asa. Pur si simplu ati evadat din problema.

 14. Penibili frate!

  Au vazut ca Centrul vechi s-a cosmopolitizat un pic si

  hop si feisbucistii trendy cu demonstratia cool.

  bai figurantilor, tara asta are probleme mari!

  • Distrugerea a 4 munti, disparitia unei localitati cu vestigii importante, otravirea aproape iremediabila a unei zone imense… Daca astea iti par probleme mici, atunci coruptia generalizata la nivel inalt, incalcarea flagranta a legilor chiar de catre cei care ne conduc, amenintarea proprietatilor, miniciuna zilnica vehiculata de o mare parte din mass-media, sistem educational si medical dezastruoase, etc. etc… astea sunt tot asa insignifiante pentru tine? Nu cumva chiar tu esti acela care o arzi prin Centrul vechi?

   • Nu stiu daca esti vreun fundationist, platit sau nu sa creezi curente de opinie si curenti printre demonstranti

    dar cu mine nu iti merge . nu ai tu elocinta cat am eu experienta si lehamite de d-astia ca voi.

    eu vorbeam de buimacii care se crezura la pasopt, starniti de niste putoi antimondialisti conectati la tevi cu debit mai mare sau mai mic de banuti

    din orice tabara faci parte meriti putin dispret. doar nu esti vreun penelist sau pesedist ca aia sint cei cu adevarat rai si merita urati si pedepsiti

 15. Pe fondul articolului dvs:

  – prin prisma teoriei sistemelor neliniare s-ar putea ca efectul manifestatiilor sa fie mult mai amplu decat miza mica pe care o are ca revendicari. In fond un biet biletel roz a rupt alianta DA si a dus la prima suspendare… Cine stie ce ne asteapta, vreo bifurcatie in haosul determinist al Romaniei. E o situatie unicat care a scos din rutina PR-ului liderii USL, cum a fost si cea cu moartea lui Ionut, si poate duce la reconfigurari neasteptate. Tregedia mortii lui Ionut a eliminat un candidat potential la presedentie, pe dl Oprescu, efectele ei politice indirecte mi se par importante. Sa vedem care va fi decizia parlamentului.

  Colateral:

  nu e chiar cine stie ce grandioasa schema din postarea de azi, e un eseu de final evaluation la Filosofia Istoriei pe Berlin din 2003 recuperat ca text si cuplat pentru contributors cu o interpretare prin ideea de rezonabilitate a realitatii din ultimele zile in contextul rupturii interioare sufletesti pe care o simt cei mai multi dupa 89.

  cele bune,

  • @Virgil Iordache:
   alianta DA s-a rupt din interese divergente, in general ale penalilor de atunci ( cam aceiasi cu cei de acum), din prostia fara limite a sefului PNL de atunci, Tariceanu si a canaliilor de prin conducerea de partid ( nu ca n-ar fi avut PDL pe ale lui) si cu ajutorul sustinut al mass-media voiculesciane, care au divizat imediat un electorat care se putea reuni.
   Cred ca unele amintiri sunt din alt film.

 16. Dle Aligica,

  Nu este vorba de „interpelari” sau „acuze” la adresa celor ce sunt „mai rezervati”.

  Sunt „mai rezervati” sau „neutri” aceia care ii catalogheaza pe cei ce ies in Piata drept „idioti utili” sau „cretini”, etc? Nu, nu sunt nici „mai rezervati” si nici „neutri”.

  Sau nu va refereati la dvs. in articol?

  • Ce cretin, domnule? Cretini sunt cei care sunt incapabili sa intelega un text dupa incercari repetate de lectura. Si desi nu imi aduc aminte sa fi folosit termenul (prefer pe cel de imbecil) as cataloga in acest fel pe oricine, apartinand oricarei miscari, oricat de glorioase, care se dovedeste in incapacitate cognitiva de a determina care e chestia in discutie si mizele ei.
   Iar „idiot util” e un termen tehnic. Dar evident ca nu te poti astepta ca cineva care satisface conditiile de la punctul 1 sa realizeze asta.
   Sau nu va refereati la dvs. in interventie?

   • Dle Aligica,

    alunecati din nou catre jigniri, dar nu face nimic.

    „Idiot util” nu este termen tehnic, a fost folosit prima data de Lenin in anumite circumstante si poate ca este un termen citat frecvent, insa si-a mentinut ideea lui Lenin de „idioti”. Din cate m-am informat, acolo unde profesati dvs., adica in SUA, este considerat drept un termen peiortativ, nu tehnic.

    Dar nu am aceeaci pregatire cu a dvs. si sa zicem ca ma insel si ca este termen tehnic, fara nimic peiortativ in el.

    Asta inseamna ce cei care au iesit in Piata sau ii sustin pe cei ce ies in Piata sunt „idioti utili”, corect?

    PS. termenul „cretin” a fost folosit de altii care intra la generalizarea din textul dvs…

    • Subiectul nu e Rosia Montana! Subiectul e reprezentat de demonstrantii insisi; ei se vor bagati in seama; motivul pt care demonstreaza nu conteaza: “pana cand noi cei care am picat bacul cu brio, noi cei care avem wikipedia carte de capatai, noi cei care am inventat alfabetul fb vom mai fi ignorati? Si cum fiecare dintre noi n-are nici valoarea, nici puterea si nici curajul de a reprezenta ceva, am ales sa lucram in echipa: cu turma e mai sigur!”

     • Hipiotii, feministele, manelistii, fanii echipelor de fotbal si acuma hipsterii! Alte masti, aceeasi scena a turmei care vrea rasturnarea lumii!!

 17. Absolut de acord cu dumneavoastra.

  Dar pentru noi, cei dezamagiti si greu de re-amagit, un exercitiu de imaginatie ar fi extrem de util, dupa cum au spus si ante-comentatorii: cum ar trebui sa arate o demonstratie care sa ne atraga si pe noi? cum arata „ceva serios, cu miza serioasa politica si reformista constructiva”?

 18. Subscriu in totalitate la articolul dlui Aligica.
  Nu ma regasesc in multe din scandarile protestatarilor.
  Nu ma regasesc in lozinca „toti politicienii sint hoti” ; generalizind, dece sa nu strigam „toti medicii/profesorii sint hoti si escroci?”
  Nu ma regasesc in lozinca „toate partidele, aceiasi mizerie”; asta duce la „hai sa le desfiintam si sa facem un partid unic”.
  Dar daca partidele/politicienii nu ne plac in totalitate, ce punem in loc? cine hotaraste? mai vrem stat de drept?
  E prea mult haos in proteste (nu stiu daca sint influientate cu buna stiinta).
  Daca esti minat de bune intentii nu ceri demisia unor ministri si a premierului; ajunge demisia premierului. Altfel, plagiatorul va demite un ministru pe post de „grajdan” si va fi absolvit.
  Multi dintre protestatarii de acum (bineinteles nu toti) sint acea clasa mijlocie care strimba din nas cind era vorba de a merge la vot.
  Fraierii de nemti au votat cu un procentaj de peste 70%.

  • e un articol de azi al lui Barbu Mateescu pe care ar trebui sa-l cititi:

   http://sociollogica.blogspot.ro/2013/09/democratie-bolnava-momentul-protestelor.html

   „ei” (USL) nu sint 70%, iar la o oferta mai reprezentativa poate ar fi venit la vot mai multi oameni. Cei din piata se marturisesc nereprezentati de actualele partide. Mai sunt si altii (in cercul meu de cunostinte sint multi). Cred ca trendul firesc al acestor proteste nu e partidul unic, ci atomizarea. Si apoi sa invatam sa facem sinergii din atomizarile astea: sa invatam de la „generatia 90” de politicieni ca a pune mai sus de partid si valori propria persoana si orgoliile va avea un efect dezastruos pe termen mediu- lung.

   Nemtii sint capabili sa-si defineasca mai bine valorile si sa aiba solutii politice mai putin „creative”, in beneficiul establishmentului. Noi suntem departe.

 19. Domnule Aligica,

  parerea mea este ca incercati pur si simplu „sa va aflati in treaba”. Nu vad pe cine si cu ce ajuta acest articol. Sau pe cine lumineaza.
  Este valabil si pentru articolele domnului Tapalaga pe acelasi subiect.

  Chestiunea cu RMGC este deosebit de simpla: oamenilor le-a ajuns cutitul la os. S-au saturat. Dvs. credeti ca revolutiile de la 1789, 1848, 1907, 1917 sau 1989 si in general toate revolutiile s-au intimplat din motivele enumerate in cartile de istorie: egalitate, fraternitate, renasterea natiunilor si alte bla bla-uri din astea? Nu, domnule, motivul principal a fost foamea. Oamenii nu ies niciodata in strada sa urle cit timp sint satui si le merge bine. Suna logic?

  Incompetenta, hotia si meschinariile politicienilor nostri, din ’89 incoace, au adus tara intr-o situatie jalnica. Oamenii sint flaminzi, la propriu si la figurat. Nu prea ne mai mindrim cu nimic in Romania in afara de Delta Dunarii si de Muntii Carpati.
  Iata, deci, ca s-a umplut paharul. (Motivul putea fi altul, cazul Ionut de exemplu. Dar nu a fost sa fie..) Oamenii au iesit in strada, tipa, fac lanturi umane, posteaza „pe net”, se apara cum pot de presa partial vinduta, intr-un cuvint nu mai gireaza situatia actuala, vor o SCHIMBARE si lupta pentru implinirea acestui deziderat. Ce e domnule rau in asta? De ce trebuie sa ne luati la misto? Sau ce ati dori sa facem? Sa iesim pe strada cind scrieti dvs un articol provocator?

  Este evident ce vor oamenii „din piata”. Nu mai bagatelizati inutil cum ca ar fi o turma de hipsteri apucati de streche care habar n-au ce vor. Stoparea proiectului si trimiterea acestor RMGC acasa la ei in Canada, asta vor, domnule Aligica, protestatarii.

  Odata repurtata aceasta victorie oamenii vor prinde gustul si vor demonstra si cu ocaziile enumerate de cineva mai sus. Exista acum o sansa sa schimbam ceva astfel incit, pe viitor, cei ce ne conduc sa se gindeasca de doua ori cind decid ceva pentru tara. Iar motivul RMGC este deosebit de bun pentru protestele care au loc: cei ce ne conduc destinele fac o lege speciala care incalca legile existente! (??) Motivul: pentru ca o entitate privata sa obtina profit pe circa cetatenilor. Este revoltator.

  Tot articolul de fata, in mod mascat, musteste de ofuscari juvenile, imbufnari si ratoiri naive la adresa oamenilor sinceri „din piata” care au curaj. Daca nu puteti sa-i ajutati cu nimic macar lasati-i in pace.

  Va multumesc,

  • Sunteti exasperanti. Ce as dori EU sa faceti?! Asta e problema?!

   Uite ce as dori: Sa incercati sa ganditi de doua ori inainte de a va repezi sa reactionati.

   Si doi, daca v-ati saturati si vreti sa schimbati ceva poate ca e de meditat la faptul ca sunt mai multe cai de a fi eficient in sensul dorit. Apropo: Care e sensul dorit? Care sunt schimbarile pe care le doriti? Care sunt mijloacele care va stau la dispozitie ca cetateni in afara de protest – o forma extrema si ultimamente rudimentara- de instrument politic? Care e finaliatea intregii tarasenii?

   Chiar nu mai poate nimeni pune astfel de intrebari fara a fi considerat anti-revolutionar si element social dusmanos?!

   • Dvs ce mijloace nerudimentare de protest ati folosit pentru una din temele fundamentale pe care le listati mai sus si cu ce efecte?

    Pt mine e intotdeauna enervant (as putea spune chiar inervant…) sa va citesc articolele si mai ales comentariile: va citesc pt ca pe fond sunt de acord cu majoritatea parerilor dvs (inclusiv, aici, cu existenta altor teme de dezbatere si protest mai importante decit RM), dar maniera dvs de exprimare si „dialog” e revoltatoare. Va aseman cu unul din acei soferi care injura atunci cind o masina „se baga” in fata sa, fara sa se gindeasca daca or exista poate motive pt care omul ala se grabeste. Apropo de educatie: lipsa de empatie si buna comunicare cu cei din jur ne face pe toti atit de letargici in problemele publice. Dvs, prin interventiile astea, contribuiti din plin la propagarea problemei.

   • 1. Sensul dorit este RESPECTAREA LEGII

    2. Alte cai ? CE alte cai de atac ne recomandati dvs avind in vedere ca IN PARLAMENT (acolo unde se fac legi) nu lipsea mult si votau proiectul. Doar strada i-a oprit. A, sau poate trebuia sa asteptam alegerile din 2016 sa-i „pedepsim” pe impostori in mod democratic, ca niste gentlmen ce sintem, nu? Ha Ha Ha!!

    Este meritul celor din strada ca, in sfirsit, spun sus si tare ceea ce trebuie. Bravo lor!
    Daca exista si excentrici printre ei.. e normal, nu merita luat in discutie, din astia sint peste tot.

    Ma intreb cum ar fi daca ati scrie un articol similar despre golaniada din ’90.
    Exista multe puncte in comun cu protestele de azi. Golanii au devenit hipsteri.

 20. Am si eu o intrebare simpla: sustineti sau nu acest proiect? Nu prea inteleg din atitudinea sau din articolele dvs. care este opinia fata de proiectul Rosia Montana, fata de RMCG etc.

  Apoi am si un comentariu de facut: ma simt dezamagit ca o problema atat de importanta este minimizata si ridiculizata. Revendicarile oamenilor din piata sunt foarte clare si sunt departe de a fi minore: stoparea proiectului, interzicerea mineritului cu cianuri in Romania, demisia si anchetarea persoanelor vinovate (incepand cu primul ministru), retragerea proiectului de lege respectiv. Aceste revendicari tin de „domnia legii”, pentru ca acest proiect este gresit si ilegal incapand cu momentul 1995 (licitatia pentru exploatarea zacamantului). Pornind de la niste revendicari simple si clare se cere respecatrea statului de drept. Iar Rosia Montana a fost doar picatura care a umplut paharul nemultumirii noastre. Sunt dezamagit ca oameni cu capul pe umeri nu reusesc sa vada asta.

  Nu cred ca sunteti persecutat doar pentru ca nu sustineti cu tarie aceste proteste. Nu cred ca va cere cineva acest lucru si cred ca exagerati. Sunteti criticat pentru ca le luati la misto. Atat.

  • Multumesc de intrebare: NU sustin proiectul. Dar pentru ca nu il sustin din motivele agreate de majoriatea protestatarilor, opozitia mea nu se pune.

   Nu am luat la misto pe nimeni. Pot sa o fac dar ma abtin.

   Dar acum, intre noi, serios: Cine pe cine ia la misto cu un happening in care se mimeaza bautul cianurii din sticlute si se cade pe jos? Sau mersul cu colindul protestului prin Piata Iancului? Etc.

   • C’mon, pentru ca o parte din oameni au ales metode mai bizare de protest nu trebuie generalizat. Nu vad nimic rau in a fi creativ si nu mi se pare ca submineaza cumva acest protest. Cand ies 20 000 de oameni in piata si nu sunt adusi cu autobuze, ci sunt acolo pentru ca sunt foarte dezamagiti si nemultumiti, mi se pare o chestiune serioasa. Iar „mersul cu colindul” (iar un misto subtil :) ) este o chestiune foarte practica: duminica seara majoritatea oamenilor sunt acasa. E important ca mesajul protestelor sa nu ajunga trunchiat la ei, ci sa vada cu ochii lor cati oameni protesteaza si cine sunt ei. La guvern nu e nimeni la acea ora, doar portarul.

    • Pai daca nu e nimeni la guvern duminica seara, atunci de ce nu va duceti in timpul saptamanii sa protestati, atunci cand e?!? Nu e RM asa o cauza importanta in Romania incat sa merite sa va riscati slujbele, banii si siguranta personala, protestand continuu in fata guvernului??

 21. @OP (Domnul Aligica)
  UMADBRO? Why so mad tho? Va consumati degeaba si va troleaza baietii prea fin. Do not feed the trolls.

  @rest:
  Sa lasam domle oamenii sa protesteze. Din punctul meu de vedere n-au decat sa se dea cu curul de pamant si sa-i schimbe pe astia cu altii. Tot din punctul meu de vedere ei sunt de vina ca „astia” sunt aici si fac ce vor ei cu tara asta. Ei i-au pus acolo, ei sa-i dea jos. Dar sa nu-mi ceara mie sa ma implic, nu scot eu castanele din foc pentru ei. Cacand „astia” s-au frecat pe el de stat de drept si democratie constitutionala nu i-am vazut sa bata cu peturi in pamant. Erau neinteresati de subiect. Cand le arde pamantul sub talpi din cauza alegerilor (catastrofale) pe care le-au facut ar dori sa-i ajut sa le desfaca. Pas.

  Inca mi se pare o idee proasta sa ies in strada cand 70% din populatia romana cu drept de vot legitimeaza hotia, prostia si impostura in posturi de conducere. Binele nu se face cu forta, iar in tara asta aparent majoritari sunt aia 70% (le-as zice prosti, dar termenul e prea bland). Iar a te certa cu un… individ majoritar din asta… e ca si cum ai juca sah cu un porumbel: In timpul jocului o sa se cace pe masa, o sa tranteasca piesele, iar la final tot el o sa se plimbe tantos de parca ar fi castigat.

  Iar la partea cu prietenii: oare merita sa-ti faci prieteni care nu pot intelege situatia nici dupa ce le-o explici? Sunt in situatia asta si alegerea a fost simpla. Partea buna e ca mi-a dat dreptate in final. Partea proasta e ca asta s-a intamplat la un an dupa ce a ales USL. Si acum ma intreaba de ce nu vin in piata cu el. Omul are 2 facultati terminate, ambele in Poli.

 22. E super articolul. „N-aveti dreptate”, „Iesiti degeaba”, „Iesiti doar sa va faceti poze”, „Sunteti demonstranti de weekend”, „N-aveti o idee”… dar „Iesiti fratilor si va faceti damblaua”. BRAVO !!!

  • Pai daca asta s-a inteles din text, in loc de ce e scris negru pe alb relativ la miza de a se transforma in ceva serios, ceva cu miza serioasa politica si reformista constructiva, nu e de mirare daca la protestele de saptamana asta vor invarti coloana pana in Pantelimon iar peste doua saptamani o vor duce pana in Branesti. Tur-retur. Cu cantec, inainte. Si apoi mai departe, spre Fundulea. Lant uman. Ca asa se face schimbare sociala. Si nu se va mira nimeni. Din contra. Determinarea luptei pentru Bine va creste.

   • Deci dumneavoastra sunteti impotriva proiectului de lege, dar manifestarile strazii nu vi se par o metoda buna de a lupta impotriva lui. Asadar cum ati lupta dumneavoastra ca acest proiect sa nu continue? Sau considerati ca datorita faptului ca exista probleme mai mari, cum ar fi reforma justitiei sau a sistemului medical, nu are nici un rost sa luptati pentru Rosia Montana?
    Care o sa fie atunci metodele prin care veti lupta pentru reforma justitiei?

    • Dl Aligica e impotriva din fotoliu. Sau isi inchipuie ca manifestantii au acces direct la vreo televiziune, au vreun smen cu vreun editorialist, au vreun Badea in lesa etc, au vreun subsecretar de stat in subordine, asa cum au ei baietii de prin diverse think-tankuri. Faptul ca manifestantii n-au asa ceva si recurg la metode din astea arhaice cu proteste il socheaza.

 23. Uite o tema pe care s-ar fi putut protesta. Care, in loc de Rosia Montana, chiar ar putea salva patria, sau, in fine, ce-a mai ramas din ea. De la degringolada si vasalizarea de catre impostorii USL ( sau oricare vor urma dupa ei) ar putea-o salva. Este vorba despre modificarea legii referendumului si scaderea cvorumului necesar pentru validare la 30%. In vederea, evident, a revizuirii ( demente) a constitutiei sau a demiterii presedintelui ( oricare).

  Se putea protesta pentru asta ( problema grava) imediat dupa 29 iunie, data deciziei CCR nr 334/2013 care zice ca modificarea acestei legi ( neconstitutionale) e constitutionala. Se putea organiza un lant uman atunci in jurul cladirii parlamentului ( unde se afla si sediul CCR). Am/au facut-o doar cateva sute de cetateni, nu atat de trendy-cool in Piata Victoriei, pe data de 2 iulie (odata cu comemorarea loviturii de stat, sau , in fine, la institutiile statului, din 2012, care, iata, continua)

  Se putea face ieri, 22 septembrie, avand in vedere ca pe data de 21 septembrie 2013, cu o zi inainte, Presedintele Romaniei a contestat si el la CCR, legea care stabileste un cvorum de validare de 30%+1 la referendum. Si bine a facut. Iar aceasta contestatie ( de mare importanta pentru respectarea Constitutiei) urmeaza sa fie solutionata. Deci, e in curs.

  Ei, ce-ar fi sa lasati Rosia Montana, cianurile si alte traznai, si sa faceti un lant uman in jurul Parlamentului pentru treaba asta, care chiar conteaza.
  Ca daca-i p’asa, vin si eu.
  http://politeia.org.ro/dosare/constitutia-revizuita-pentru-linistea-infractorilor-ix/19062/

 24. Tipic romanului semidoct si cu gura mare . Daca au iesit in strada , de ce au iesit ? daca n-au iesit in strada , de ce n-au iesit ? Stiti ce ? Eu sunt satul de toti acesti formatori de opinie care tot timpul stau pe net si critica. Daca aveti curajul ( ca tupeu aveti ) veniti in strada alaturi de noi astia ” simpatici” si explicati-ne ce ganditi! Haideti la inaintare! Nu mai stati in spatele unui laptop si tastati in timp ce altii ies in strada . Strange-ti curajul si iesi in strada si arata-ne ce gandesti si cum dorestisa ne critici , dar live cu un megafon , nu sa scrii un text pe un alt site din miile care deja au impanzit internetul . In final domnule Dragos Paul Alici as dori sa va impartasesc urmatoarea fraza : ‘ Nu te cobori la nivelul prostului ca te bate la ce e el mai bun ‘ . Sa vedem daca spiritul intelectual va va ajuta sa interpretati corect mesajul.

  • Mai Petrica,

   Cand a fost ultima oara posibil un discurs coerent pe strada? Un schimb de argumente? Mai complicate, sa zicem, mai mult de 5 cuvinte?

   • Mai „Tzeapa” eu tin aproape in fiecare zi in fatza turistilor STRAINI prezentari si discursuri si crede-ma nu-s putini la numar . Incearca sa mai iesi si tu din casa si sa incepi sa mai explorezi lumea . Multe minuni se pot face cu un megafon sau in fatza unui grup de oameni . Cel mai tare ma uimeste ca prietenul Dragos are un tupeu fantastic si un limbaj flegmatic la adresa multora de pe acest forum iar unu ma intreaba pe mine cum e posibil un discurs pe strada. App ” Tzeapa ” tu unde lucrezi sau i nce mediu ai fost expus ? Nu de alta dar sunt curios cum de nu ai observat ca o parere o poti exprima si pe strada , si crede-ma poate fi coerenta si cu mai mult de 5 cuvinte , ceva mai complicate.

    • Nu stiu daca are sens sa raspund unui mesaj pe un astfel de ton.

     Dar iata: mediul este unul intelectual, intr-o economie vestica.
     La noi, la manifestatii ori se striga lozinci, ori isi dau manifestantii in cap reciproc, ori le da politia in cap.
     Placatele electorale sunt si ele reduse la lozinci de 4-5 cuvinte.

     Discursul politic coerent, pe larg, are loc in presa scrisa.
     Audiovizualul si retelele de socializare sunt pe undeva la mijloc intre a adresa emotiile si a adresa intelectul.

     Si noi avem mai multe conflicte simpliste ca si RM si probleme complexe cu Sanatatea, Educatia etc.

 25. Dle. Aligica, v-ati creat o imagine speciala in sferta on-line romaneasca prin pozitia luata in problema schimbarilor climatice. Dvs. sustineti ca acestea ar fi cauzate de soare/zane/zei/etc. desi consensul stiintific este ca omul este cauza principala.

  Asadar, in contextul protestele actuale, care au la baza idei precum protejarea naturii, este chiar atat de surprinzator ca sunteti vazut din start ca unul din tabara „cealalta”?

  • Inteleg ca limbajul folcloric si al literaturii pentru copii si al povestilor cu zane va vine natural la indemna pentru a caracteria problemele inconjuratoare si a le surprinde logica intrinseca. Apreciez interventia dv. Ea ilustreza tema in discutie in mod indirect dar robust.

   • Am facut o aluzie la influentele curentului conservator american care sunt evidente in pozitiile exprimate de dvs. din ultimii ani. Dupa cum bine stiti, exponentii acestui curent sunt in stransa legatura cu literatura populara fantastica creata de un anumit trib din vechiul Orient Mijlociu.

    • Pai asa, vedeti ca stiti: neoconservatorism, evrei, chestii grele. Ne venim in fire.
     Hai sa o dam pe antisemitism acum, ca am epuizat celelalte unghiuri de atac ale chestiunii in discutie. Asta mai ramasese, cu tribul din Orientul Mijlociu.
     Asa. Deci cum vine treaba, ca m-ati facut curios?
     Aligica roman verde ortodox vandut evreilor? Care: aia care se opun sau aia care sunt pentru?
     Ca e important sa aflu si eu. Sa stiu sa ma orientez.

    • @klz: din nou, habar nu ai despre ce vorbesti. bugsy nu are leagtura cu CN (probabil te gandeai la bugs bunny, ceea ce e altceva). Benjamin Siegel aka „Bugsy”!

   • @bugsy

    „Mai avem 5 minute pana la miezul noptii”, a avertizat Rajendra Pachauri, presedintele IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

    „IPCC este alcatuit din sute de oameni de stiinta din intreaga lume, iar cele cinci volume mult asteptate, despre care vorbeste Pachauri vor fi publicate incepand cu 27 septembrie”.

    „O editie preliminara a raportului IPCC obtinut pe surse acum doua saptamani sugera ca oamenii sunt aproape sigur cauza schimbarilor climatice.
    De asemenea, raportul preconizeaza ca nivelul marii va creste cu 90 de centimetri pana la sfarsitul secolului si respinge zvonurile recente potrivit carora procesul de incalzire s-ar incetini”.

    „In rapoartele sale anterioare, IPCC a avertizat ca incalzirea continua va duce la extinctia multor specii, va creste intensitatea sau frecventa secetelor, a valurilor de caldura si a inundatiilor, afectand alimentele si sursele de apa”. 

    „Nu ne putem izola de nimic din ceea ce se intampla pe planeta. Ne va afecta pe toti intr-un mod sau altul”, a mai explicat presedintele IPCC. 

    http://tinyurl.com/q6r5987

    „IPCC este o autoritate in recunoscuta global care produce rapoarte despre incalzirea globala si care are recunoasterea tuturor oamenilor de stiinta climatologi importanti si consensul tuturor guvernelor participante.

    A produs cu succes indrumare competente de politici cu implicatii majore pentru economie si stiluri de viata. In contextul opozitiei persistente a grupurilor de afacerilor cu combustibili fosili, guvernele au taraganat implementarea acestor politici. In 2007 IPCC a primit Premiul Nobel pentru Pace, impreuna cu Al Gore”.

    http://en.wikipedia.org/wiki/IPCC

     • „97% dintre oamenii de stiinta sunt de acord: schimbarile climatice sunt reale si sunt cauzate de oameni!”

      „Oamenii de stiinta din SUA, Australia si Canada au analizat peste 4.000 de lucrari stiintifice ce exprimau o pozitie referitoare la rolul oamenilor in cauzarea incalzirii globale. Studiile au fost publicate intre 1991 si 2011 si au fost scrise de peste 10.000 de oameni de stiinta”.

      „Peste 97% dintre studii au ajuns la aceeasi concluzie: incalzirea globala cauzata de oameni este o realitate”.

      „Analiza noastra arata ca numarul lucrarilor stiintifice care resping aceasta concluzie reprezinta o proportie foarte mica din totalul cercetarilor publicate, se arata in analiza stiintifica”.

      „In schimb, sondajele de opinie efectuate in SUA intre 1997 si 2007 arata ca aproximativ 60% dintre americani cred ca exista un conflict semnificativ intre oamenii de stiinta pe aceasta tema”.

      „Oamenii de stiinta, in majoritate covarsitoare, sunt de acord ca Terra se incalzeste din cauza activitatii umane, subliniaza autorii, care anunta ca analiza lor reprezinta cel mai comprehensiv efort de acest tip realizat vreodata”.

      „Exista o diferenta uriasa intre perceptia publicului si realitatea, mai spun cercetatorii”.

      http://tinyurl.com/nlrpmnb

  • Pentru ca lectura oboseste, un mesaj audio-video de la 30.000 de zane. Pardon, 30.000 (treizecide mii) de oameni de stiinta ( nu cunoastem originea etnica si nici orientarile politice) care il dau in judecata pe Al Gore ( orientarile si originea lui politica o cunoastem) pentru megaescrocheria cu care a castigat nu numai banet substantial, dar si un premiu Nobel, in loc de Oscar.
   http://www.youtube.com/watch?v=FfHW7KR33IQ

  • @klz:
   Pentru ca lectura oboseste, un mesaj audio-video de la 30.000 de zane. Pardon, 30.000 (treizecide mii) de oameni de stiinta ( nu cunoastem originea etnica si nici orientarile politice) care il dau in judecata pe Al Gore ( orientarile si originea lui politica o cunoastem) pentru megaescrocheria cu care a castigat nu numai banet substantial, dar si un premiu Nobel, in loc de Oscar.
   http://www.youtube.com/watch?v=FfHW7KR33IQ

 26. Off topic: la punctul 5 corect e „va scadea” nu „va scade”. Ideile sunt desigur cele care conteaza dar forma in care le exprimam trebuie sa fie totusi cea corecta intr-un articol.

 27. Nu va mai ratoiti atat la domnul Aligica, pentru ca porniti de la premize diferite in evaluarea situatiei.

  Pentru dansul, chestiunea Rosiei Montane este minora. Daca are dreptate, atunci are dreptate si in ceea ce priveste atitudinea fata de demonstranti.

  Pentru altii, chestiunea Rosiei Montane, nu este minora. Daca ei au dreptate, degeaba se supara ca sunt tratati astfel de dl. Aligica. Mai bine s-ar concentra asupra explicitarii mizei subiectului Rosia Montana. Daca chiar are importanta pentru ei atitudinea d-lui Aligica fata de demonstranti.

  Eu unul, cred ca Rosia Montana si rezultatul acestor miscari au potentialul de a defini in ce tara vom trai in urmatoarele decenii (la fel cum incercarea de mutare a pastorului Tokes din Timisoara si reactia enoriasilor sai s-a dovedit a influenta dramatic in ce tara am trait incepand cu 1989). Dar nu ma deranjeaza atitudinea d-lui Aligica fata de noi si nici nu vreau sa-l conving eu ca Rosia Montana e un subiect important, chiar crucial. Dansul e liber sa cerceteze ce e cu Rosia asta si de ce se agita atatia oameni pe acest subiect, ajungand sa faca tot felul de chestii ‘ridicole’ in strada. Daca nu o face, treaba dansului.

 28. Doctrinarilor de drepta precum domnul Aligica nu le place ca toata lumea e impotriva zilele astea. Nu doar in tara ci si pe aici prin tara adoptiva. Fac o paralela in Aligica/Tapalaga si Douthat – se vede din ce in ce mai mult ca au ajuns la captul funiei de care sunt legati de filozofia lor neoconservatoare (neoliberala pentru cei din tara). Cam totul se duce dracului si nu prea inteleg ei de ce si mai ales de ce protestul cu multiple tinte se generalizeaza. Inegalitatea de sanse este raspusul – in US mai mare decat in pre-Depression. In tara – cine se oboseste sa faca un studiu? Fiecare eseizeaza pe unde poate :) Deci este inegalitatea de sansa mai mare decat in 1930 in tarisoara? I bet it is. Toate aceste eseuri si la Aligica si la Douthat (pastrand proportiile bineinteles) sunt expresia irelevantei inspre care se indreapta filozofia in care si-au investit cariera. Ouch!

  Timpuri interesante ne asteapta – atunci sa te tii draga Dragos!

  Sunt curios daca trece mesajul. Contribuitorii astia sunt cunscuti pentru „monitorizare” aspra :)

  • Da. Pentru moderare aspra si ceva pretentii intelectuale.
   In absenta celei din urma, cateva clisee ideologice, plus un ton amical si o joviala si tampa parada de vorbe care curg lin, fara cuplaj direct la centrul analitc al vorbirii, will do.
   N-aveti grija: Trec de moderare aici prostii anonime de calibru, mica dv frustrare scapata mai sus si asumata cu semnatura e chestie de rutina.

   PS
   Si da: Ati pus exact degetul pe rana. Exact asta e problema si exact asta e solutia. Cea creionata de dv. Sper ca sunteti mandru de binevenita dv interventie in discutia publica romaneasca si sper sa aratati si prietenilor si familiei realizarea in cauza. Sunteti un om fericit. Sunteti de invidiat.

   • Nu e envoie de atata venin Dragos. Nici persoana II plural nu ajuta. Contributia mea la discutia publica este neimportanta. Alte contributii poate. Bafta.

    • Sincer, m-a uluit interventia. Si revenirea acum m-a uimeste si mai tare. Ati recitit (sau ai recitit) comentariul initial? Sincer: Chiar crezi ca este o contribuitie care te reprezinta si pentru care te simti onorat sau motivat sa lupti? Sunt jenat ca suntem nevoiti sa avem acest schimb public. Dar interventia a fost de asa natura incat cerea imperios, sfida ca sa fie publicata. Nu mi-ati dat nici macar sansa sa va scutesc de acest episod penibil.

     • Se-ntampla totusi ceva cu cercetarea romaneasca si nu bun. Acum 2 saptamani era la Universitate, in miez de noapte, un protestatar care zicea ca-i cercetator la Academia Romana si vroia dictatura militara ca-n Egipt. Liviu, iaca, vrea egalitate sociala, nu capitalism, prosperitate si, eventual, finantari private ( la greu, ca-n vestul inca destul de capitalist, dar putred, desigur).

      Acum voi fi rautacioasa ( rautacism nemeritat de tot cercetatorul romanesc), dar la asa ganditori care o populeaza, poate ca nu intamplator cercetarea romaneasca e subfinantata de stat ( ala, statul justitii sociale la care viseaza Liviu si care asta e, la apogeul ei – Liviu, stii ca-n constitutia ta Ion Iliescu a vrut sa scrie ca Romania e stat social, si chiar scrie; un vizionar Ion; ia-te de mana cu el, ca uite ce consecinte splendide are viziunea lui in prezent). Se pune problema de ce nu e deloc finantata privat. Poate pentru ca nu e cazul?

      In fond, ar fi chiar ridicol, zau, sa risipesti putinul ban bastinas ( public, privat) pe activitatile unor cercetatori de gen.

      Ce bine totusi ca omul a fost onest si impetuos ( multumim moderarii aspre). Uite asa mai aflam, ne mai clarificam cate un teritoriu misterios, in cazul de fata luminile intelectului cate unui cercetator autohton….

  • Acum inteleg de ce l-ati criticat atat de tare pe Funeriu pe ad-astra si ce a incercat sa faca: pentru ca are optiuni de dreapta, in timp ce dvs sunteti de stanga.

   Cum va simtiti cu conducerea actuală care a făcut zob cercetarea românească?

   Legat de inegalitatea de sanse, ca profesionist sunteti un exemplu de om daruit de Dumnezeu pentru cercetare. Va simtiti vinovat in fata unora cu performante modeste pentru ca aveti succes? Indiferent din ce cauza ar avea ei performante mai slabe (pentru ca nu sunt asa dotati, pentru ca sunt mai lenesi, pentru ca nu au plecat din tara, pentru ca etc).

   • Virgil – nu prea inteleg psihanaliza ta (miroase un pic a argument de salam cu soia – si de astea m-am cam sa saturat in 90 in Piata asa ca nu o sa-mi bat capul), dar cu Funeriu gresesti de doua ori.

    Daca ai rabdarea sa citesti, citeste documentele Ad Astra si vei vedea ideile mele (ale noastre, caci suntem multi). Funeriu a facut un stagiu lung la AdA. Idea de reforma noastra conturata peste un deceniu de nescris eseuri a inceput binisor sub Funeriu, a continuat greu si a sfarsit catastrofal.

    Prestatia sa ca ministru a fost submediocra- nu a reusit sa schimbe nimic la radacina unde doare. A facut o serie lunga de compromisuri de imagine si convenienta – in urma acestor compromisuri, noi toti am pierdut.

    Doar o gandire primitiva sau o scapare de moment poate sa arunce in fata „ei acu cum te simti cu Ponta?” Nu aceasta este problema – nu despre compararea nuantelor de rau vorbesc eu, ci de succes sau ratare. Cand ratarea e personala nu doare e trist dar nu doare decat in tine; cand ratarea e la nivel de guvernare, face rau la o gramada de lume.

    Cat despre Dragos – aveam candva o mare stima; nu este decat dezmagire continua de atunci. Tu ai auzit de Koch Brothers? Ce au acestia in comun cu dreapta? Si chiar mai mult – mai are sens drepta si stamga in lumea de azi? Sper ca nu pentru mult timp.

    • Domnule Giosan,
     Intrati pe acest forum din senin debitand o tirada isterica fara si cap si coada prin care va ilustrati la nivelul de atitudine si gandire al unui adolescent ocupist semianalfabet politic. Somati sa fie publicata ca si cum nu stiu ce mare si tare chestie de forta exploziva si subversiva ati produs si moderatorul ar conspira sa fie tinuta sub tacere. Se publica in amuzamentul general tipic unor astfel de forumuri. In loc sa va cereti scuze si sa va luati masura, reveniti suparat ca mica dv iesire de frustrare juvenila a fost primita vitriolic. (Ceea ce nici nu e cazul : a fost doar notata calitatea precar-puerila a interventiei dv). Acum reveniti sa in loc sa va cereti scuze si sa va luati masura realizand ca ati sarit calul, va declarati dezamagit si plusati.

     Pai daca e vorba de dezamagire, va spun eu ca asta e dezamagire. Eu va credeam om serios. Dar ce vad aici e o gluma, o caricatura. Ati citit textul meu? Daca da ati inteles ceva din asta:

     Si ceva important: Nu lasati ca astfel de fenomene publice si colective pasagere sa distruga relatii personale de incredere si prietenie pe care le-ati construit cu efort, placere, dedicatie si speranta luni, ani, decenii. In viata publica sunt multe lucruri care ne despart. E normal. Asa e viata publica, suma imperfecta a diversitatii umane. Nu lasati fenomene trecatoare cum e cel de fata sa darame si desfaca lucruri care in ultima instanta sunt infinit mai pretioase decat o cauza abstracta a carei miza, la o privire atenta, este irelevanta in schema mare a lucrurilor.”

     Se vede bine ca nu. Si nici nu-mi fac iluzii ca puteti intelege. Mergeti linistit pe calea dv. a sabloanelor mentale, autosuficentei si rectitudinii ideologice agresive. Sa fiti sanatos si sa aveti viata lunga plina de impliniri, fericire, bunastare si implinirea tuturor dorintelor.

     Si sper sa aveti minimul bun simt sa nu mai reveniti cu o noua interpelare: v-ati dat masura cu varf si indesat in public. Daca aveti sa-mi mai spuneti ceva, aveti, va rog, buna cuvinta elementara sa-mi comunicati pe adresa privata la care in mod normal trebuia sa faceti apel de la bun inceput, data fiind relatia noastra de colaborare trecuta, daca chiar aveati ceva de reprosat sau comunicat.

     Asa e normal intre oameni maturi si civilizati.

     • Chiar incepe sa-mi placa sa te vad tragandu-ti poalele peste cap in halul asta :)

      Inseamna ca am lovit unde doare.

      Sa vedem cu cate insulte mai vii dupa ce treci mesajul asta (daca il treci).

      • L-am trecut. Domnule, ce copil esti… Incredibil.
       Eu te-am luat in serios chiar si in acest mesaj. Dar dumneata esti o cutie a surprizelor pana la capat.
       Daca ai putut sa revii cu asa ceva dupa mesajul meu de mai sus… No comments.

       Uite, imi cer scuze pentru ceea ce dumneata ai perceput ca jigniri. Am gresit. E eroarea mea. Am apreciat gresit interlocutorul.

       Gata, iti dau dreptate. Si ne despartim prieteni. Din partea mea sincer, nici un resentiment. Toate bune.

      • Domnule Giosan, fara suparare, dar imi pareti un pre-adolescent care s-a prins ca e distractiv sa sune la 112, cand nu sunt parintii acasa.

      • Sincer, Liviu Giosan, ce te aia de Romania cand ai parasit-o de atatzia ani si nu ai mai facut nimic pentru ea decat scandal dupa scandal pe toate forumurile? Chiar nu pricepi ca tzii discursuri la luna, ca sa fiu elegant?

   • Liviu, daca ar fi coerent si consistent in aspiratiile lui de egalitate si justitie sociala, ar trebuie sa se simta bine ( ” cum va simtiti….”). Pentru ca noi traim acum apogeul justitiei sociale. Care asta e. Asa cum a visat-o Ion. Statul social, interventionist, redistributist, egalitarist, gatuitor de libertate a pietelor si, inevitabil, corupt pana in maduva lui. Adica asa cum orice intelect mediu functional si mobilat cu cunostiinte despre „doctrinele” si oranduirile economico-sociale, despre capitalism vs statul justitiei sociale, stie este, ca esueaza si ca nu poate fi altfel – se cheama, mai devreme sau mai tarziu, faliment. Doctrina justitiei sociale asta e, istoric vorbind si dovedit, asta continua sa fie, iata, si in vestul indepartat – ca despre asta e vorba in America prezentului, nu despre falimentul capitalismului ( concept greu de inteles, se pare) , ci despre falimentul interventionismului si justitie sociale.

    Dar, cand nu stii… Are dreptate Dragos Aligica, omul ar trebui sa fie fericit. Caci ignorance is bliss. Plus deducem din insistenta lui Liviu, ca n-are dubiu, nici indoiala. E, astia oameni fericiti!

 29. Stati putin, cred ca abia acum am inteles.

  Domnul Aligica e impotriva proiectului si aproba protestele.

  In acelasi timp, in opinia dumnealui, proiectul e un fleac daca il raportam la problemele mult mai arzatoare cu care se confrunta natiunea.
  Judecind in aceeasi cheie, protestele de saptaminile trecute sint doar un mod de exprimare pe masura fleacului pentru care se fac.

  Pentru problemele cu adevarat arzatoare gen combaterea coruptiei, sustinerea IMMurilor, absorbtia fondurilor UE si altele exista solutii cu adevarat demne de analizat. Acestea sint/vor fi puse in aplicare de cineva, acesti cineva nu sint insa protestatarii de azi „din Piata”. (Nu au cum sa fie ei)

  In final, autorul lasa fantezia cititorului sa lucreze pentru a identifica: 1. care sint problemele cu adevarat arzatoare 2. care sint solutiile la aceste probleme (altele decit urlatul „in Piata”, lanturile umane etc).

  El lasa sa se subinteleaga ca atunci cind in mintile cetatenilor se vor cristaliza punctele 1. si 2. e cu adevarat momentul potrivit sa purcedem la schimbarea de proportii mult asteptata. Acum nu e momentul, avem doar de a face cu niste proteste spontane.

 30. Haideti sa incheiem discutia ca am ajuns sa ne invartim in cerc. Sa sintetizam:

  Subsemnatul si multi altii spunem ca protestul, pentru a avea miza reala si profunda, trebuie sa se transforme calitativ si sa creasca dpdv cantitativ. Sa depaseasca o faza epidermica si sa-si defineasca mize majore care pot avea impact structural real si profund asupra sistemului. Abia atunci putem vorbi despre ceva cu adevarat relevant. In absenta acestei transformari, miscarea este o irosire de capital civic, un joc stradal – poate psihologic satisfacator dar in niciun caz politic eficient.

  La cele de mai sus ni se raspund urmatoarele: Ca protestul e perfect asa cum e. Ca miza sa este masiva si ca trateaza cauze, nu simptome. Ca RM e problema cheie a Romaniei la ora actuala. De succesul blocarii RM depind schimbari masive social-politice. Ca are de fapt directie, identitate si organizare ce il fac un adevarat instrument efficient de schimbare politica si sociala.

  Cine are indoieli sau face sugestii sau comenteaza critic folosind termeni si puncte de vedere neagreate de protestatari este dusman si trebuie infierat si stigmatizat. Devine tinta unor atacuri la persoana si i se fac procese de intentie. Asta e.

  Bun. Asa stand lucrurile eu cred ca nu are rost sa mai pierdem timpul. Timpul si evolutiile vor vorbi de la sine. Discutia pare inchisa.

  • Pai atunci poate ar trebui sa fiti mai explicit si/sau sa faceti un pic de „reclama” protestelor.
   E greu sa stringi 100.000 de oameni in strada cind TVurile relateaza la unison despre citiva hipsteri rataciti.

   Cu televizorul s-a mintit poporul din ’89 incoace. Asta se face si acum.
   Cei cu bani fac legea, la figurat si, iata, mai nou si la propriu.

   Cum sa luptam, domnule Aligica?

 31. As dori sa adresez o intrebare – cine si conform caror criterii a decis ca Dl D.P.Aligica reprezinta elita? . . . . citandu-l chiar pe domnia sa ar fi bine „sa nu ne jucam cu cuvintele” . . . am citit foarte multe din articolele domniei sale si 3 dintre cartile la care a fost autor sau co-autor.Nimic din output-ul domniei sale nu il recomanda pentru a face parte din elite – cu parere de rau dar asta este o realitate (si aici definim elitele conform standardelor general acceptate in lumea contemporana si nu comparand sau avand drept punct de referinta sa spunem Critic Atac). Daca domnia sa doreste un punct de referinta pentru a putea clama apartenenta la o anumita elita – acesta sta in excelenta materialelor propuse, in inovatia analizei sau sintezei si nu in ultimul rand in originalitatea ideilor. Or articolele si cartile domniei sale din pacate nu se ridica la aceste nivel – asta nu inseamna ca nu au nici o valoare, ci doar ca nivelul discursului NU este la nivelul criteriilor general acceptate pentru o elita. Poate in viitor sa ajunga, dar sorry, deocamdata nu este. Pt a da un ex – cineva ca F.Fukuyama este parte din elita a ceea ce s-ar numi contemporary thinking (indiferent de orientarea pozitiei dlui FF dpdv al filosofiei politice). In acest sens as sugera o reasezare (intr-un spirit autentic conservator daca vreti) a situatiei din acest punct de vedere in Romania contemporana – este dupa cum stim cu totii un sindrom general in Ro. Daca dorim credibilitate, apartenenta la o elita respectata a carei pareri, analize sunt respectate ca atare atunci trebuie ca toate acestea sa fie confirmate prin lucrari de substanta confirmate de o comunity of peers si nu prin articole de genul pe care Dlul D.P.A le publica de ceva ani pe Contributors sau 22 – el il recoamnda mai degraba drept un average blogger . . .dupa cum spunea Dlul Aligica insusi ” sa nu ne jucam cu cuvintele”. Cu speranta ca acest post nu va fi cenzurat din varii self indulgencies . . . best regards. AP

  • Absolut de acord cu dv. Ramane sa-i mai convingem si pe cei cativa aflati in eroare si toata problema e rezolvata. Uite, mai explicati si dv cum vine treaba ca pe mine nu ma asculta.

   • Cred ca am layed down quite clearly cateva din aceste criterii. Sigur, va puteti eschiva, sau practica cheap irony . . . sau ati putea argumenta ce anume recomanda ca postarile, articolele sau cartile dvstra sa fie plasate intr-o elita a gandirii politice. Exista standarde si pt asta – recenzii, aprecieri, premii din surse unanim acceptate.

    • Domnule, nici cand sunt 100% de acord nu e bine? Spuneti-mi ce vreti sa fac eu? Ce asteptati de la mine?!
     V-am rugat sa va mai ocupati si dv de problema ca aveti energia, motivatia si resursele iar eu, vedeti bine, am dat chix. Uite, am sa folosesc de acum criteriile dv cand mai incerc sa-i conving. E bine asa?

  • Domnule, eu chiar va rog sa ne explicati, serios, eventual in calitate de contributor ( sunt sigur ca daca aveti expertiza in domeniu de abia asteapta Contributors sa va publice, sau poate ca publicati pe o platforma academica serioasa deja, caz in care va rog sa ne comunicati care, ca sa citim) care sunt problemele cu studiile, cartile, lucrarile de specialitate, in general, ale lui DPAligica. Adica o critica pertinenta la ele.

   Nu de alta, dar ne-ati face un mare bine noua, celor care le mai citim si avem senzatia ( poate gresim, poate suntem insuficienti, e posibil, cine le stie sau intelege pe toate) ca au sens, ca aduc o contributie clarificatoare la intelegerea evolutiior institutionale, macroeconomice, ale lumii actuale.

   A peer review, ceva la una, doua lucrari de gen de aici http://mercatus.org/paul-dragos-aligica sau de aici http://dragos-paul-aligica.ro/. Eu chiar sunt interesata, nu glumesc. Asa se formeaza discernamantul in orice materie. Mi s-a mai intamplat sa am, in acest fel ( peer reviews critice), unele revelatii si sa-mi dau seama ca ma inselasem cu privire la ideile, analizele si teoriile unora.

   Nu stiu altii cum sunt, dar eu va astept in acest sens cu interes.

 32. Sunt curios daca protestatarii stiu ca sunt o minoritate? Sunt ei constienti ca au intarit pozitia unuia ca Ponta si a PSD? Asta binenteles profitand de orbirea PNL si mai ales a PDL. Asta si-au dorit? Unul dintre comentatorii de mai sus era ingrijorat ca niste munti sunt distrusi iremediabil. A vazut acei munti? Daca cantitatea de aur de sub acei superbi munti ar fi de zece ori mai mare tot impotriva exploatarii ati fi? Sau poate protestatarii nu sunt impotriva exploatarii ci numai impotriva cianurii? Ce inseamna mai exact SALVAM ROSIA MONTANA? O salvam ca si in bancul acela in care babuta oarba este trecuta strada impotriva vointei ei?

 33. Buna ziua.

  Citesc contributors.ro si ma consider neoliberal dintr-acela ce merita dispretuit de Liviu Giosan de mai sus. De asemenea citesc cam toate articolele domnului DPA. Nu sunt un comentator. Sunt un anonim participant la proteste care, asemenea altora de aici, considera Rosia Montana ca un subiect foarte important. Datorita hazardului de mediu (si nu-mi aratati minele din Finlanda, cum face RMGC, ca sunt intr-o zona foarte slab locuita), datorita patrimoniului, datorita contractului dezastruos din punct de vedere economic pentru Romania, datorita agresivitatii lipsite de scrupule a RMGC in zona (am fost acolo de mai multe ori, si nu la Fan Fest), precum si datorita manipularii media si politicienilor care mint pe fata. Practic din orice unghi ai analiza problema, e plina de bube (si consider ca asta e motivul pentru care a reusit sa mobilizeze „cauza” Rosia Montana mai multi oameni decat alte cauze din „marea schema”).
  Consider ca paralela cu cazul Tokes (facuta de un comentator anterior) este apropiata de ceea ce simt eu si apropiatii mei ca se intampla cand mergem la proteste. Pastrand simtul proportiilor :)
  Mai consider ca, in cazul in care alesii nostri vor trece si acest proiect (jenant din toate punctele de vedere), este foarte posibil sa asistam la un nou val de emigranti frustrati, intariti in sentimentul ca nu poate exista feedback intre populatie si politicieni in Romania pe parcursul generatiei noastre (feedback pe care eu il vad foarte important in „marea schema”). Me included.
  Si gata, mi-am scris CV-ul.

  Intai as vrea sa mentionez ca elementele anarhiste, nationalistii si pancartele cu mesaje indoielnice sunt marginale la aceste proteste. Si ca m-am intalnit la proteste cu multe zeci de prieteni, impartiti cam prin toate ocupatiile posibile (de la „patroni” exploatatori la „artisti” pierde-vara), si cam nici unul dintre ei nu era un zorro ecologist sau revolutionar erou (bine, nu chiar, cu exceptia unei prietene conspirationiste). Toti sunt niste oameni normali, putin scarbiti de clasa politica (dar pe care-i iarta, ca-s si ei oameni), foarte scarbiti de sistem. Unii mai in varsta au fost si cu punctul 8, altii mai tineri au fost si anul trecut, care cum. Si suntem toti oameni constructivi, si-am face o reforma „serioasa” pentru „marea schema” dac-am putea, dar nu putem, si consideram ca si un pas mic urmat de alt pas mic fac cat un pas mare :) A, si asa a fost protestul de la inceput, nu s-a schimbat cum sustine domnul Tapalaga.

  Clarificand (sper) ca nu sunt un ecologist care ma leg de balene si nici un anti-capitalist feroce, as intreba ceva punctual, legandu-ma de fraza: „Umbla brambura prin cartierele Bucurestiului incurcand circulatia fara o logica a traseului scandand lozinci cu instrumentalitate neclara prin pietele de sector.”

  Tinand cont ca televiziunile sunt inundate de necesitatea acelor locuri de munca pentru niste bieti mineri, fara de care judetul Alba ar fi sters de pe fata pamantului, ca radioul, televiziunea si cotidianele importante prezinta „mii de mineri care protesteaza pentru locuri de munca” si „peste 1000 de rotestatari impotriva proiectului”, dvs. domnule Paul Dragos Aligica, considerati ca exista o alta modalitate de a combate manipularea altfel decat prin a duce „realitatea” sub ochii telespectatorului aiurea in cartiere?
  Sau informarea [ceva mai] corecta, demascarea presei biasate si a politicienilor care ne insulta intelectul prin declaratiile lor nu este o cauza care sa merite eforturile noastre? Aveti in minte alte posibilitati de actiune, nu specific la Rosia Montana, ci pentru „marea schema”, cum o numiti dvs.?

  Tin sa mentionez ca informarea populatiei despre „jumatatea goala a paharului” este extrem de dificila, atat datorita programului corporatist de 10 ore pe zi, cat si datorita faptului ca Soros nu pare a fi dispus sa ne ajute nici cu fluturasi, nici cu afise.

  • Ma intrebati: „…. considerati ca exista o alta modalitate de a combate manipularea altfel decat prin a duce “realitatea” sub ochii telespectatorului aiurea in cartiere?”.
   In opinia mea daca am ajuns ca sa trebuiasca sa batem din usa in usa cu coloana de protestatari ca sa difuzam o informatie ce ar trebui sa fie publica, avem o problema.
   Cum s-a ajuns la asta? Cum se poate evita ca in viitor sa se repete situatia?

   Sunt probleme de organziare politica, infrastuctura mediatica etc. care nu se rezolva nici prin proteste, nici prin demonstratii. Nu avem cum sa substituim proteste acum pentru ceea ce nu am facut politic si institutionaL nici anul trecut, nici acum 2, 3, 4, 5 ani… Si se pare ca in lumina discutiilor prezente nu vom face nici in urmatorii 1, 2 …5 ani.

   • De acord ca sunt probleme legate de organizare politica etc. Si „OK”, dvs. credeti ca nu se rezolva prin proteste. Si eu sunt la fel de speriat de cat de mare e problema de vreme ce am ajuns sa batem din usa in usa (and i do that, literally). Intreb: dar atunci ce alte solutii sunt? Sunt eu „vinovat” pentru apatia predecesorilor? Ce alte modalitati de a schimba ceva am? Sa finantez ONG-uri nu-mi permit, sa infintez o televiziune la fel. Deocamdata vad ca ma pot alatura unui protest, la care subscriu si din alte motive, si pot incerca sa-l fac un prim pas spre a-mi face cunoscut punctul de vedere si de a schimba ceva. A deturna o decizie politica total gresita, si a avea un antecedent pentru a schimba si alte probleme punctuale. Sunt multe care dor, dar de undeva trebuie inceput.
    Mie mi se pare ingrijorator (/infricosator chiar) ca o firma privata poate avea un control atat de mare (si cu niste sume atat de mici) atat asupra clasei politice cat si asupra media. Dar ce pot face altceva decat sa subscriu la idea marsului prin cartiere? Si a participa activ in dispute in care sa arat ca atat minciunile pe fata ale clasei politice cat si indiferenta sunt la fel de daunatoare. Daca aveti alternative sunt foarte interesat si foarte dornic sa le aflu si sa [incerc sa] le implementez. Altfel s-ar putea sa fim conationali intr-un an-doi.

    • @anonim
     o sugestie, draga anonimule, si o foaie de parcurs ( apropo de solutii):
     Spui: „Toti sunt niste oameni normali, putin scarbiti de clasa politica (dar pe care-i iarta, ca-s si ei oameni), foarte scarbiti de sistem.”

     Pasul 1: intai gandim ( mai mult) si invatam ( mai mult) ca sa constientizam problemele lumii in care traim. Nu-i o ironie, nu-i o insulta, e un indemn. De exemplu, „putin scarbiti de clasa politica” e un status quo grav printre prietenii tai si totodata confuz. „Clasa” politica e mare. Cu compozitie, evolutie si probleme diferite. Ar fi trebuit, pana acum, si mai ales daca s-a ajuns in strada, ca macar protestatarii ( o manifestare extrema de indignare civica) sa fie foarte, nu putin scarbiti in primul rand de aceasta parte a clasei politice care ne guverneaza acum, sa fie / sa fi fost capabili imediat, anul trecut, inca din ianuarie, sa faca diferenta intre ce era ( nu grozav, dar acceptabil prin comparatie) si ce urma sa vin ( USL, iata). N-au fost. E, e de recuperat aici. Nu, astia nu trebuie iertati. Exista diferente majore intre guvernarea anterioara, si astia. Exista diferente majore intre aceasta guvernare si multe alte guvernari anterioare. Exista si unele asemanari ( cu unele dintre cele mai nocive pe care le-am avut – toate PSD si ascendentii lor). Cum spuneam, nu trebuie iertati deloc. Trebuie sanctionati. Evnetual data viitoare, la vot. Dar pentru asta trebuie sa stii de ce, sa fii capabil sa faci diferentele pe cazul concret, pe ofertele concrete care vor urma si care, sigur nu vor fi ideale. Dar e important sa fii capabil sa faci diferentele necesare.

     Pasul 2: dupa ce ne-am pus in clar cu realitatea ( pentru ca nu suntem) – si asta e un efort de durata greu predictibila ( la unii poate fi indelungat; au multa informatie de recuperat), ii punem si pe cei din jur la curent. Perseverent. Cu date si argument. Si asta dureaza. In lipsa constientizarii elementare ( ca despre asta vorbim) cu privire la problemele „clasei politice” si „sistemului” , nu se poate forma o masa critica de cetateni care sa preseze civic si politic util ( homo sapiens e un animal politic; de la primele organizari sociale si pana in prezent, societatea umana este guvernata politic) pentru a determina vreo schimbare ( fie si numai periodic, la aleger;asta face parte din primul primul pas, acceptarea si intelegerea fenomenului politic, ca uite ce gresit am ales sau absentat anul trecut pentru ca nu l-am inteles). Pentru asta trebuie sa intelegem „sistemul”. Despre ce sistem vorbim? In ce oranduire social-culturala si politico-economica traim? Daca nu stim, cum sa ne adunam impreuna cu altii ca s-o reformam benefic? Pe ce criterii te aduni civic cu prietenii? In ce scop? Ce ii inveti pe copii si adolescenti in acest sens?

     Pasul 3: dupa ce ne-am pus pe noi in clar cu realitatea cea mare, mai mare decat enclava in care pana acum am trait ( societatea romaneasca, prin efectul comunismului a fost pulverizata la nivel de comunitati) gasim modalitati utile, inividuale, de grup, la nivel de comunitate profesionala si/sau civica ( pe care n-o avem acum), sa actionam. Sa actionam civic si politic – fie ca spectator angajati si corp elector constientizat, capabil sa faca diferente,sa opteze in caz concret, fie ca membru al unui partid, daca exista dorinta, posibilitate si vocatie. Subliniez politic, pentru ca sa fii doar putin scarbit de actuala guvernare, dar foarte preocupat de proiectul RM e paralelism cu realitatea. Si de aici multe din relele pe care le traim si incapacitatea de a le corecta.

     De asta ipoteza ca aceste proteste vor esua ( posibil ca si in scopul lor declarat punctual, RMGC) este cat de poate de probabila si previzibila. Pentru ca nu doar protestatarii, dar si marea masa a concetatenilor nostri, nu au rezolvat inca pasul 1.

     Deci, pe moment asta-i solutia, asta-i mersul, asta-i ordinea pasilor. Si n-a zis nimeni ca drumu-i scurt si usor. E lung si greu.

     Daca nu va obisnuiti cu aceasta schema a lucrurilor, veti fi urgent dezamagiti, demobilizati si declinul nostru social, politic si economic va continua, fara ca macar sa intelegeti de ce sau sa puteti actiona util

     In aceeasi ordine de idei, protestati linistiti. Insa observati mai atent cum si cu cine protestati ( apropo de marginali, care, de fapt, sunt cei care v-au adunat, organizat si care mentin deschisa linia protestului; nu va amagiti). Si, mai ales, pregatiti-va pentru un esec previzibil. Adica macar invatati ceva din acest happening. Lectia e importanta. Iar uneori, trebuie sa esuezi, sa te doara putin, ca sa inveti ceva util. Ceea ce iti/va doresc.

     • „Cum spuneam, nu trebuie iertati deloc. Trebuie sanctionati. Evnetual data viitoare, la vot.” Si daca nu imi place niciun partid din Romania, ce sa fac? Sa invat sa iubesc PDL-ul, nu? Doar aia erau „acceptabili”…

 34. Buna seara! Tin sa va deranjez pentru cateva momente venind cu rugamintea la d-voastra de a ne promova magazinul online deschis in scop caritabil, singurul de acest gen din Romania cu produse pentru copii si bebelasi http://www.salveazaoinima.ro/ Cum doriti d-voastra in blogroll sau logo cu trimitere ca tre magazin, iar noi la randul nostru va punem logo pe magazin pe pagina sustinatori si pe pagina http://salveazaoinima.wordpress.com/ Va multumim anticipat! Va rugam sa ne lasati un raspuns pe adresa de e-mail: [email protected]

 35. O CHESTIUNE PRACTICA SI IMPORTANTA

  Pentru ca vad ca mi se spune ca interventiile mele publice submineaza exact transformarea calitativa si cantitiativa a miscarii SRM in ceva politic superior in termeni de eficienta si substanta, propun urmatorul aranjament:

  In ceea ce ma priveste nu mai comentez public pe aceasta tema. Voi incerca sa ma abtin chiar si pe Facebook. Imi autoimpun tacerea pe aceasta tema.

  In schimb am rugamintea ca sustinatorii proiectului sa nu ma mai provoace, sa faca abstractie de interventiile mele de pana acum si sa purceada la dezvoltarea sau finalizarea miscarii in directia dorita si anvizajata de ei.

  Cand vor considera ca pot sa-mi exprim din nou public punctul de vedere fara a le periclita proiectul, sa-mi dea un semn si evaluam atunci impreuna evolutiile.

  Vi se pare correct?

  • Acum e randul dumitale sa te porti ca un copil. Cred ca dincolo de scopuri, rezultate si valori imbratisate de tinerii protestatari acestia si-au descoperit dimensiunea drepturilor lor constitutionale si libertatea care le permite sa spuna ceea ce cred ei ca e bine. Generatia noastra a pierdut acest joc, tot in piata Universitatii, alegand sa isi realizeze telurile pe plan individual, in loc sa isi ia bataie de la minerii care nu erau dispusi sa stea la taifasuri existentiale. Cred ca din tot acest dialog insirat aici se desprinde, in esenta, o cantitate mai mica sau mai mare de frustrare a unei(or) generatii irosite.

   • @Mihai Seidner.
    Mihai, prietene ( ca ne cunoastem de preste 20 de ani), nu fi sentimental si naiv :)
    Cu cati din „generatia” protestatara ( nu-s doar 18-20; sunt si tineri de 35-40 si peste) ai contact direct, constant si recent? Eu, cu destui. Fara sa vreau, asta e.
    Si-au descoperit drepturile constitutionale…. Come on… Iluzii de gen sunt periculoase. Ne fac sa ne linistim in sensul ca iata, s-au prins, se descurca, sa nu mai insistam, ca au descoperit.
    Parca n-ai sti ca asta dureaza, iar pe un teritoriu virgin….

  • Nu, nu e corect. Observatiile dvs nu pericliteaza proiectul, din contra, cred ca mai degraba ne unesc pentru #unitisalvam. Dar este decizia dvs, va rog sa nu o imputati celor ce sustin proiectul, adica „idiotilor utili”, cine stie, ne acuzati apoi si de cenzura tipic stangista.

   Eu chiar va rog sa scrieti cat de des!

   Multumesc de intelegere.

 36. Felicitari dle Aligica. Nu e rau. Cam subtil insa inteleg esența mesajului. Daca nu trecem dincolo de chestiunea RM si marsuri, fenomenul se va stinge. Si vom fi ratat o mare sansa.

 37. desi sunt neutru vizavi de protestele astea, tin sa iti spun ca esti de o aroganta maxima, imi pare rau ca am dat click pe linkul lui Tapalaga… aduci putin cu spagatistul

  • Dan Tapalaga, scoate linkul ala. Ce-mi faci?! Tine-i la tine acolo pe astia. Sau canalizeaza-i spre Ionita.

 38. Domnule Aligica, dupa ce v-am cautat pe google, ma uit la pagina dvs profesionala de la Mercatus Center, unde sinteti senior research fellow. Citesc de pe pagina wiki a Mercatus Center ca: „The Mercatus Center is a 501(c)3 non-profit and does not receive support from George Mason University or any federal, state or local government, but rather is entirely funded through donations, including some from companies like Koch Industries[3] and ExxonMobil,[4] individual donors and foundations.”

  De aceea va intreb: exista cumva o legatura intre punctul de vedere pe care il exprimati si afiliatia dvs, sau nu exista nici o legatura intre cele doua?

  • Absolut. Ati ajuns la radacina lucrurilor. Toate sunt acum explicabile. ExxonMobile a pus gand rau demonstratiilor din Bucuresti: „Aligica, zi-le tu ca-s buimaci. Asta o sa-i deruteze”.
   E bine?
   Acum ca lucrurile s-au clarificat, puteti continua linistit protestul.
   PS
   Sau daca vreti, mai sapati: o sa gasiti si legatura cu Marea Finanta Evreiasca.

 39. Unui asemenea articol nu merita sa-i dai replica! Oameni buni, nu mai cascati ochii in gura formatorilor de opinie! Urmariti numai pe cei care dau informatia frusta, informati-va si singuri din alte surse decat presa, hotariti cu mintea voastra ce este minor si ce este major in viata discutati, si luati decizia dupa ce ati discutat intre voi, cu prietenii, cu lumea, nu dupa ce ati citit intr-un articol meschin sau in altul!

 40. Astăzi după amiază am postat un comentariu la „Despre proteste: Să păstram simţul proporţiilor”. După 8 ore văd că s-au adunat 119 (!) – le-aş zice „proteste” la articol. (Sunt, totuşi, câteva excepţii). Aş vrea să adaug la articolul d-lui Aligică alte câteva consideraţii, care sunt sigur, vor da ocazia „protestatarilor” să mai adauge, şi ei, altele. (Ştiu din proprie experienţă, cât e de edifiant să poţi „da peste bot” oricui, mai ales dacă ai ceva cu administratorul de bloc sau cu un vecin pe care nu ştii nici cum îl cheamă, dar pe care l-ai sugruma mâine, daca nu ar fi ilegal. Veţi admite deci că AM „competenţele necesare”). Nu-l cunosc pe dl. Aligică, îmi dau, vag, seama „ce reprezintă” -cum se spune- domnia sa, şi ce reprezintă nu mi-e deloc simpatic, dar asta nu mă îimpiedică să-i dau dreptate în chestia în discuţie, şi n-ar trebui să împiedice pe NIMENI. Dacă am putea să ne depăşim poziţiile mutual ostile (vorbesc aici de noi toţi, componenţii celei mai cacofonice naţiuni europene) am putea probabil să facem o figura mai cuminte prin lume, am reuşi măcar să facem un „profil bas” onorabil, să fim de o insignifianţă agreabilă. Trec de la intenţii la fapte:

  S-a remarcat deja (în „Dilema” de către un domn profesor bine intenţionat) ca protestatarii din Bucureşti, afară că sunt higienici şi bine crescuţi (spre deosebire de opozanţii lor, minerii, care sunt murdari şi needucaţi) – au un ceva al lor: au sentimente. Bune, fireşte ! Dacă, de pildă, le spui că cianurile se vor filtra, că barajul nu se va rupe, că zona se va „ecologiza”…etc, ţi se spune invariabil, ca lucrurile se vor întâmpla exact pe dos. Dacă le spui că biciclismul nu e chiar prima stringenţă a ţării ţi se răspunde ca nu ai „simţ civic”. Trebuie spus ca sentimentul civic special al biciclistului îi spune că problema SA trebuie rezolvată înainte de a noastră. Acest „EU !” radical şi exclusivist învăluie ca o aură (de „civism”, „evoluţie spirituală”, „ecologism”…etc) toate euforiile bandelor urbane, higienice, cum ziceam. (Accentuez pentru ca nimeni să nu fie tentat să bănuiască că aceşti oameni nu şi-au dat cu deodorantul ritual în locurile indicate. Nu, şi-au dat ! Trebuie să le recunoaştem meritele, fără rezerve). Sentimentele lor sunt „bune”, „curate” şamd. Am chiar bănuială că sunt „oameni frumoşi”, ortodocşi temeinici şi incoruptibili. (sper să nu fac aici o generalizare pripită: s-ar putea să fie şi spiritualişti „puri”, adepţi ai „energiilor pozitive” şi ai altora asemenea, dar tot „frumoşi” pân’ la urmă). In fine, una peste alta, sunt, cum zicea domnul profesor bine intenţionat, oameni cu „sentimente”.

  Tabăra opusă, a „capitaliştilor”…deja, când scriu cuvântul, ma infior cu repulsie („sănatoasă”). Capitaliştii, deci, au şi ei atou-urile lor: vor crea locuri de muncă, vor „ecologiza” tot ce le va cădea în faţa ochilor si mai ales vor aduce bani. Calculaţi la milimetru, pe capitole de venituri si cheltuieli, pe procente, redevenţe, scadenţe, amorţimente şi multe asemenea delicatessen contabilo-ezoterice, dar şi posibil mincinoase. Dacă ar putea, „capitalistul” ar transplanta muntele în Peru, fără multe farafâstâcuri „democratice”.

  S-ar putea deja desena câteva contururi precise ale celor doua tabere. Tabara „minus” (a bicliclistilor) are sentimente arzătoare. Vrea „binele nostru, al tuturor” (dar mâine, în ceruri, sau pe Marte). E, într-un fel, altruistă (deşi cauza lor trece inaintea cauzelor noastre). Iubeste „umanitatea” (sau mai degrabă „umanismul”). Omul concret, minerul, o lasă însă rece. Iubeste „spiritul”, „cultura” (deşi nu am vazut pancarte explicite). Sunt dezinteresaţi şi „artişti”.

  Tabăra „plus” – asta pare să fie iadul pe pămant. Minerii subpamanteni se vor muta însă la suprafaţa şi vor distruge „natura” pentru a da de mancare copiilor (De mineri în plus. Daca minerii ar naşte copii de intelectuali…s-ar mai putea discuta). Tabăra „plus” are mai ales un stil de gândire: precis, calat pe câştigul imediat (acum şi aici). Sentimentele lor sunt sumare si mai degraba declarative. Sugerează că au şi un stil de acţiune eficace şi metodic. Sunt calculatori si interesaţi. Nu „iubesc umanitatea” ci aurul, pur şi simplu.

  Tabara „minus” este „pură” şi sinceră. Tabăra „plus” este, cu certitudine, vicleană şi cinică. (Putem adăuga la ea şi foşti sau actuali membri ai Guvernului).

  Acuma însă trebuie pusă şi problema în faţa careia ne aflăm de fapt, dincolo de descrierile, statice, ale celor doua tabere: este nevoie ca economia sa meargă. Trebuiesc facute lucruri, puse în mişcare mecanisme fără de care vom continua să mirosim urât în Europa. Este simplu să fii „pur” când nu faci nimic. La fel, este simplu să distrugi muntele, Arieşul, Tisa şi Dunărea când nu ţi se opune nimeni. Cele doua tabere trebuie să găseasca calea de mijloc. Ea se găseşte întotdeauna în gândirea practică. Nici în sentimentalitatea ardentă dar ineficace, nici în cinismul glacial, ci în amândouă. Maladia românească tradiţională este mai degraba prima descrisă („văz enorm şi simţ monstruos”). Văzând lucrurile aşa mişcarea bicicliştilor pare mai degrabă stare pe loc. Este „progresistă” dar fără nervul progresului, gândirea eficientă.

 41. Domnule Aligica, pe mine nu ma impresioneaza nici stilul dumneavoastra care se vrea subtil zeflemitor si patronal sau atitudinea dumneavoastra de profesor la catedra civica.Pe mine ma intereseaza mesajul pe care il transmiteti. Faptul ca incercati sa compromiteti o miscare civica antisistem si anticorporatista, prin comentarii abil construite, destinate sa discrediteze participantii la proteste, dovedeste dorinta dumneavoastra de „creea” o opinie defavorabila protestului in rindul intelectualitatii romanesti . Apartenenta dumneavoastra la academia este de natura sa induca confuzie intre discursul academic si propaganda. O scura examinate a ” schemei mari a lucrurilor” este de natura sa lamureasca natura propagandista a discursului dumneavoastra. Prima, este tergiversarea actiunii militare in Siria pentru care acuzati administratia Obama. Nevermind ca reprezinta vointa majoritatii cetatenilor americani, dumneavoastra va situati pe pozitia neoconilor , elitelor militar-corporatiste si bancare care doresc interventie militara in Siria. A doua , este problema incalzirii globale unde , din nou, va situati de partea corporatiilor cu sustinere republicana desi, stiti foarte bine ca academia americana se situeaza pe pozitie opusa. Ne aruncati praf in ochi , cu nu stiu ce raport care, stiti foarte bine ca poate fi minarit, asa cum a fost „raportul ” despre austeritate sau ala de vinzare a flotei. Punctul trei, disparitia intro generatie a statului social , a asistentei sociale este parca luat din agenda Bilderberg. Acest punct este,indubitabil, sugerat de oligarhie cu scopul de a distruge orice speranta intro lume mai buna si mai echitabila. Bravos domnule Aligica, dezimformarea propagandei oligarhiei este in ” schema mare a lucrurilor” si, trezirea spiritului civic in tinara generatie de cetateni romani , nu!! Acesta este mesajul care conteaza, sub aura academica se ascunde propaganda oligarhiei ! Nimic nu este nou sub soare, s- a intimplat si la case mai mari!!

  • Domnule, am retinut punctul de vedere. Am o pozitie clara si am fost totdeauna deschis si direct despre ea. Deci a aminti pozitia mea ideologica si politica in acest sens e redundant. Toti cititorii mei stiu de unde sa ma ia. Nu cred ca exista ambiguitate. Daca nu stiu nu e din vina mea.

   Dar vedeti, eu am propus un moratoriu pe tema protestelor in ceea ce ma priveste, exact din motivul mentionat de dv. Cititi va rog interventia mea din forum in acest sens. Discutam dupa ce se finalizeaza. Pana atunci haideti sa respectam intelegerea. Am o rugaminte similara si pentru ceilalti cititori.

   • Stimate domnule D.P.Aligica,imi place articolul dumneavoastra.Citind comentariile,am senzatia ca asist la un „linsaj”,nu imi place si imi pare rau,ca se intimpla astfel.Realizez ca radacina acestor probleme se afla in incapacitatea realizarii unei coeziuni,gasirea unui punct comun.Foarte bine surprinde in comentariul dinsei doamna Mihaela Ciobanu (17:09),ar trebui meditat asupra starii de fapt,iar intelectualul Roman ,poate da o mina de ajutor ,o Idee ,protestatarilor, de care eu personal sint foarte mindru( si protestatari si intelectuali).Precizez ca desi traind inafara tarii (pentru moment doar),sint impotriva exploatariila RM,Va apreciez,nu va dati batut,.

 42. domnule aligica,

  de ce credeti ca majoritatea cititorilor dumneavoastra va dezaproba ideile din acest articol?

  pare o fractura curioasa, eliminand desigur prezumptia ca gandurile dumneavoastra relaxeaza total capacitatile de tastare ale eventualilor sustinatori.

 43. D-le D.P. Aligica,desi sunt un participant la marsul de protest de duminica va dau dreptate in principiu.Nici eu nu inteleg de ce in loc sa fac turul Bucurestiului nu se ocupa toata Piata Universitatii.Astel incat sa ai o masa compacta de oameni care sa isi proclame dorintele,revendicarile.Cu totul altfel ar arata 15.-20 000 de oameni ocupand piata si transmitand mesajele dorite.Consider ca trebuie sa apara lideri,ca trebuie sa apara un mesaj unitar si fata de clasa politica.Nu e suficent sa spui ca salvezi Rosia Montana,trebuie sa spui si pe cine consideri vinovat pt actualul punct in care s-a ajuns.Fara cereri politice,de demisii,de schimbare a clasei politice impresia e ca vorbim de sexul ingerilor.

  • 1. Aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu in a doua duminica. Dupa care am constatat ca tura pe Iancu, Stefan si Obor a dublat numarul protestatarilor. Rezulta ca gaselnita a fost una buna.

   2. Au mai explicat si altii: majoritatea bucurestenilor primesc de la televiziuni o informatie deformata (numarul participantilor si stereotipuri despre tipologia participantilor). Trecand pe sub balconul oamenilor, le dai ocazia fie sa participe la ‘Piata Univesitatii’, fie macar sa o vada cu ochii lor.

   Trebuie sa recunoasteti ca toate acestea sunt niste motive foarte serioase.
   Pe de alta parte, marsuri de 10 km vor sfarsi fie prin a ne face foarte sanatosi, fie prin a ne demotiva in cele din urma. Ramane de vazut.

 44. Ma insel eu sau asistam la una dintre metodele clasice de minimizare a protestelor (a oricaror proteste, nu numai a celui curent)? Concret, se stabileste ca exista alte „cauze” mult mai demne de protest deci (interesanta logica) protestul discutat/disecat este lipsit de valoare.

  Propun (fara condescendenta) autorului si tuturor comentatorilor sa mediteze la urmatoarele:
  1. Fiecare protesteaza pentru cauzele care ii sunt apropiate sufleteste sau au repercusiuni asupra propriei persoane sau asupra celor apropiati. Daca numarul celor care se considera suficient de afectati ca sa protesteze este suficient, protestul poate duce la schimbari; daca nu – nu!
  2. Nu exista o lista ierarhizata a cauzelor demne de a face obiectul unui protest, si nici o entitate (grup, „elita” etc.) care sa o genereze si sa o supuna atentiei publice. Motivele sunt simple: pe de o parte ierarhizarea este o problema strict personala (deci este extrem de improbabil sa se ajunga la un acord), pe de alta parte apar intotdeauna noi subiecte de dezbatere care trebuiesc pozitionate in cadrul listei.
  3. Protestele „pe baza de lista” si-ar pierde spontaneitatea, devenind o obligatie civica pe care nu si-ar asuma-o nimeni – cel putin nu in absenta certitudinii ca va beneficia de reciprocitate atunci cand va ajunge pe rol tema lui predilecta.

  In concluzie, fiecare protesteaza pentru ceea ce-l „doare” si este absurd sa pretindem cuiva sa protesteze pentru cauze care nu-l intereseaza – ne place sau nu, asa functioneaza democratia: pe baza interesului majoritatii, nu pe baza vreunei filosofii si (din pacate) nici macar pe baza principiilor dreptului natural!

 45. Sa fac rezumatul a doua articole, publicate in decurs de cateva ore, de Dan Tapalaga si Dragos Paul Aligica:
  SA VA MOARA CAPRA, BAI HIPSTERILOR!!!!

  De ce protesteaza astia acum?! De ce nu anul trecut?! Sau anul viitor?
  DE CE NU PE TEMELE CARE LE DORIM NOI, FORMATORII DE OPINIE?!

  D-le Aligica, va fac un serviciu spunandu-va ce urmeaza.
  Tot ce ati scris zilele astea va ramane in istorie. A aparut pe net, degeaba scoateti linkurile de pe Hotnews, sunt facute deja copii peste tot. E indexat de Google. Eticheta v-a fost pusa.
  Protestele nu vor muri, dimpotriva, au prins viteza. Veti suferi mult in viitor din puct de vedere al credibilitatii.

  Pe viitor, cand aveti o multime de oameni nemultumiti, alegeti-va tabara, fiindca chiar daca credeti ca oamenii aceia au ajuns acolo din placere, nu e asa. Nu sunt manifestanti platiti, ca in 2012, dimpotriva, isi rup din timpul lor liber. Si cand faci sacrificii, incepi sa devii atasat. Si ca urmare raspunsurile sunt emotionale. Daca sunteti in cealalta tabara, e simplu, ii privesti ca pe dusmani, si orice spun nu face decat sa-ti intareasca perceptia.

  Daca sunteti neutru, in online neutralitatea se manifesta prin tacere.

  Sincer, va credeam mai profesionisti. Mai ales ca majoritatea celor din strada sunt tocmai cititorii vostri. Google Trends: au explodat cautarile despre Rosia Montana. Oamenii simt manipularea si folosesc internetul ca sa acopere lipsa crasa de informare.
  Exact ce ar fi trebuit sa acoperiti voi, domnii mei. Ati coborat in strada? Ati fost la Rosia? Ati cerut documente? Ati reconstruit saga de 15 ani? Ati luat la intrebari incomode pe vreun politician? Au trecut 23 de zile…

  Daca nu, atunci cum va puteti pronunta asupra importantei unei teme?

  Asta vi se reproseaza. Aroganta si suficienta. Si cenzura. Commenturi care nu mai apar niciodata, deci sunt civilizate. Si asta se propaga pe Facebook. Si asta pune etichete.

  Exista online si afara Hotnews. Bun venit in lumea dura a secolului XXI, azi esti in varf, maine nu mai esti. HI5!

  • Domnule, impresia mea era ca am hotarat un moratoriu. Dar probabil e prea multa autodisciplina presupusa de aceasta propunere.

   Regret sincer ca din toata povestea asta nu ati retinut decat ca eu si Dan Tapalaga avem ceva cu dv, protestatarii. Regret sincer ca dupa ce am pierdut o zi cu discutii si raspunsuri si clarificari pe acest forum vad ca cineva vine senin si o ia de la cap cu aceleasi mantre si ratoieli cu care am inceput si pe care credeam ca le-am depasit.

   Mai aveti si teoria asta ca daca cei din strada sunt cititorii nostri, ar fi profesionist sa le suflam in panze, sa-i mangaiem pe crestet si sa le spunem ce buni si frumosi sunt. In loc sa spunem cum vedem lucrurile, chiar daca asta e neplacut si ne creaza probleme – cum e corect si profesionist- dv propuneti sa o dam populist, dupa moda: Azi cititorii nostri sunt in strada pentru mici si bere, hop si eu si Tapalaga: Traiasca!

   Iar asta cu ramasul in istorie: Mie si lui Tapalaga nu ne va fi niciodata rusine de ce am scris si ce atitudine am avut. Cei ca dv care v-ati dat in stamba zilele astea pe aici si aiurea, in mod sigur veti avea motive sa va simititi jenati. O sa treaca vria asta in care ati intrat si o sa va mirati multi de propriile ispravi. Noroc ca aici intrati sa va produceti admonestarile revolutionare in calitate de anonimi, sub pseudonim. Asta va deresponsabilizeaza.

   • PS Ce cenzura, domnule?! Acum am sesizat asta cu cenzura. Ce vi s-a cenzurat? Reveniti cu exemplificare. La mine in forum a trecut tot. Poate unul sau doi care injurau sau bateau campii. Dar restul, a trecut tot. La Dan la articol am vazut ca e festivalul revoutionarului „actiunii directe” de anii 30: retorica dezlantuita pe tipic de juni fascisti, comunisti, anarhisti de anii 30 ce dau cu barda ‘n Dumnezeu. Ce cenzura? Ce vorbe aruncati aici?!

    • Desi tonul ramane tafnos, apreciez deschiderea spre dialog, chiar o apreciez.

     1. Cenzura: Am avut 12 comentarii pe hotnews.ro in ultimele zile, 5 nu au aparut. Nici un cuvant injurios. Voi face printscreen de acum, sa vorbim concret. Fie e cenzura, fie e problema tehnica, oricum nu va face onoare.

     2. Nu sunt protestatar. Nu sunt momentan in tara, iar in orasul unde sunt au iesit 10-15 oameni. As fi iesit daca m-as fi putut pierde in multime. Nu insistati, nu pot da mai multe detalii, dar am motive intemeiate.

     3. Am postat ca anonim in general, cu atat mai mult acum. Da, de aceea sunt subiectiv, fiindca sunt direct implicat. Am o treime din familie in cimitirul de la Rosia. Ideea e cea care ar trebui sa conteze, nu persoana care o emite. Daca 2 si 3 imi creeaza probleme de credibilitate, imi pare rau, mai mult nu pot da.

     4. Nu am spus ca veti avea regrete. Spun doar ca cei care va citesc o fac de pe IPhone sau S4, nu de pe Nokia 6610 si vreau sa intelegeti ca pentru cei care stiu cu adevarat ce se intampla la Rosia, cei care au vazut an de an cum a evoluat totul, au vazut fetele celor de la RMGC live, atitudinea voastra a fost (cat de frumos pot formula) putin cam de sus. Senzatia mea este ca abia acum ati realizat ca exista trafic online masiv pe tema asta, trafic care ocoleste canalele obisnuite si ca s-au cam definit taberele si nu sunteti in cea care trebuie.

     Eu sunt din zona de Vest a tarii si acum stau si ma gandesc ca poate pentru cei din Bucuresti e o surpriza. Mai ales ca nu va vad genul care sa mearga la un Fan Fest sau Electric Castle.

     Din nou, observ o deschidere spre dialog pe care o apreciez, big like pentru ce a aparut pe FB-ul d-lui Tapalaga. Tot ce vrem e sa va informati. Terminati cu articole cu „mici observatii”. Merg la ski la Arieseni, am deschis punct de lucru la Campeni, imi platesc impozitele la Rosia, stiu zona si povestile oamenilor mai bine decat o veti putea voi vreodata sa o faceti din redactie.

     Si ma enervez se emit judecati de la Bucuresti si-mi explica toti cat de bine va fi. Nu va fi bine. RMGC minte si minte de ani de zile si minte in orice spune. Zona abia de cativa ani a inceput sa creasca. Si creste frumos si creste sanatos, pe turism, pe mici afaceri cvasi-legale cu lemn, etc.

     Stiu, e mai usor sa-ti vina niste bani la buget dupa o singura lege stramba, mai ales ca vine cu spaga de rigoare, decat sa muncesti sa cheltui banii dati de UE, cui ii pasa de un judet „mort”? Noua…

   • Cateva note:
    – ma-ndoiesc ca anonimitatea e pentru deresponsabilizare, mai degraba suntem niste oameni obisnuiti care muncim (bine, cu exceptia pauzelor de masa, cand scriem pe acest forum) departe de spatiul public si al caror nume este total irelevant
    – nu se dau mici si bere din fericire. Daca s-ar fi dat, protestul ar fi ajuns la o suta de mii de oameni usor
    – retorica dezlantuita am remarcat-o mai multi, dar cred ca e marginala. pot face o statistica sa o demonstrez, sa gasesc timp numai.
    – ma indoiesc ca o sa ne miram de propriile ispravi. Cel putin nu noi, majoritatea celor din piata.
    – eu sper sa nu ne treaca „vria asta”. Sper sa ne tina, sa n-ajungem o generatie de „realizati profesional” pe alte meleaguri. Daca v-ar fi tinut si pe „voi” (nu ma refer la dvs. personal) in ’90 si n-ati fi devenit complici la depopularea tarii de oameni educati (prin dezertare), acum in 2013 n-ar mai fi fost nici un protest la care sa adere atatea tipuri de juni fascisti, comunisti, anarhisti, sau pur si simplu (si mai ales) normali.

 46. In ceea ce ma priveste am incheiat definitiv, asa cum am si anuntat ieri, orice comentariu privind demonstratiile, natura lor, obiective, relevanta. Punct.

  Trei observatii despre trei teme tangente:

  1. Regret sincer ca din toata povestea asta vad ca nu s-a retinut decat ca eu as avea ceva cu protestatarii. Regret sincer ca dupa ce am pierdut o zi cu discutii si raspunsuri si clarificari vad ca cineva vine senin si o ia de la cap cu aceleasi mantre si ratoieli juvenile cu care am inceput si pe care credeam ca le-am depasit.

  2. Sunt amenintat cu ramasul in istorie ca element dusmanos si antirevolutionar. Atentie aici: Mie nu imi va fi niciodata rusine cu ce am scris si ce atitudine am avut zilele astea. Cei ce s-au dat in stamba zilele astea pe aici si aiurea, in mod sigur vor avea motive sa se simita jenati. O sa treaca vria asta revolutionara in care ati intrat si care va face sa calcati in picioare bun simt, prietenii si norme de conduita elementara si o sa va mirati multi de propriile ispravi.

  3. Imi asum identitatea si vederile politice si ideologice fara rezerve. E stupid sa te strofoci sa ma deconspiri ca de dreapta, sau procapitalist, sau asociat cu neoconservatorii, cu intelectualii evrei, sau cu marile corporatii, sau cu neoliberalii americani, cand la doua clickuri toate afilierile mele si cv-ul meu sunt accesibile oricui junior cu acces la internet si cunostiinte elementare de limba engleza.

  Sunt cantitate cunoscuta de cititorii mei. Cei ce ma citesc stiu cu precizie matematica de unde sa ma ia. Nu m-am jucat niciodata de-a neutrul ideologic. Sa aduci in discutie orientarea mea ideologica sau afilierile mele institutionale ca mare informatie relevanta sau ca mare argument impotriva mea mi se pare ridicol.

  Normal ca sunt de dreapta si pro-capitalist. Dumnezeule, am scris si tradus cateva carti prin care introduceam temele dreptei moderne in context romanesc. Normal ca sunt asociat cu cercuri neoliberale si neoconservatoare. Sunt liberal clasic, nu? Normal ca am lucrat pentru mari coropratii americane. Scrie negru pe alb pe pagina de internet. Cu ce ma demasti daca punctezi evidenta pe care mi-o asum oricum fara rezerve si care este transparent accesibila oricui?

  Ca sa incheiem circul asta penibil si ca sa scutesc de cautari suplimentare pe juniorii intrati in vrie ca ExxonMobile sau nu stiu ce corporatie vrea sa-i manipuleze sau sa distruga prin intermediul subsemnatului nu stiu ce mare proiect: Confirm ca ceea ce spun paginile cu aflierile mele institutionale e corect. Confirm ca ceea ce am scris in multe din cartile mele doctrinare e „de dreapta” in sensul ca e clasic liberal. Si confirm ca punctul meu de vedere din care privesc lumea e de obicei coerent cu ce scrie in cartile alea.

  Am dat eu negru pe alb aici. Nu mai e nevoie de efort suplimentar de demascare. Bun. Am rezolvat. Sper ca e toata lumea multumita acum.

 47. In locul acestor comentarii, ati putea sa va modificati prezentarea din susul paginii, si sa declarati, civilizat, daca exista sau nu o legatura intre institutia la care lucrati, sau eu stiu ce altceva, si ceea ce scrieti. Da sau nu? Mie unuia mi-e egal, dar daca scrii un articol despre efectele fumatului, de exemplu, este de la sine inteles ca trebuie sa declari aceste lucruri, indiferent daca in articol spui ca fumatul e bun sau rau.

  E doar un minim bun simt, si oricum mult mai politicos decit sa va facti cititorii cretini sau sa aberati despre marea finanta evreiasca si juniori intrati in vrie.

  • Ce legatura poate sa existe domnule!? Spune dumneata.
   Intre institutia la care lucrezi dumneata si ancheta asta pe care o faci asupra mea, ce legatura exista?
   Raspunde. Ai vazut nota de mai sus data de mine despre anchetatori ca dumneata?
   La mine e totul transparent pe internet. Dumneata cine esti si ce legatura e intre locul dumitale de munca si ancheta asta asupra mea?

   Hai ca asta e culmea! Eu va fac cretini sau voi va ilustrati ca atare prin interventii ca asta a dumitale?
   Mai si insisti. Semn ca nu esti nici recuperabil.

   Poftim: dialog cu cititorii.

   • Nu exista nici o legatura intre institutia la care lucrez si comentariile mele, pe care le fac in nume personal, dealtfel, si care nu reprezinta in nici un fel punctul de vedere al acesteia. Nu exista nici un conflict de interese. Raspunsul la intrebarile dumneavoastra este: nu. Si la mine e totul transparent pe net.

    V-am pus o intrebare simpla: declarati daca aveti sau nu un conflict de interese, asa cum e normal. Nu v-am insultat. Nu am insinuat ca ati avea un astfel de conflict. Am folosit informatii publice (pagina dvs profesionala de la think-tank-ul, daca inteleg bine, Mercatus Center si o pagina wikipedia) pentru a justifica intrebarea, pe care as fi putut sa o pun si la alte articole ale dvs, in care apare doar afilierea corecta dar imprecisa la George Mason University.

    Afilierea dvs, in sine, nu este un raspuns la intrebarea mea. Cum si argumentati despre mine, poate sa nu fie nici o legatura intre afiliere si opiniile exprimate. Poate exista, sau nu, alte conflicte de interese pe care ar fi etic ca dvs sa le declarati sau sa declarati ca nu exista, atunci cind va exprimati opinii politice in timp ce lucrati intr-un domeniu legat de politica. Nu fac o ancheta, pun o intrebare pentru a afla un raspuns.

    Ma asteptam la un raspuns de om civilizat. Da sau nu, sobru si precis. Insultele dvs va dau o imagine proasta, dar asta nu e problema mea, ci a dvs.

    • Hai, domnule, zi deshis ce te framanta. Ma freci aici cu prezumptiile si aberatiile dumitale cand de fapt vrei sa zici altceva: Ca sunt vandut dusmnanului de clasa capitalist, celui de rasa evreu, ca sunt asociat cu organizatii care sunt controlate de marea finanta si ca in loc ca in loc sa ma ascund perfid ar trebui sa pun asta in frunte la orice articol il scriu: „Autorul este in conflict de interese pentru ca e vandut capitalistilor si evreilor”. Gata, am spus eu ce vrei sa zici. Multumit? Ti-ai rezolvat problema. Sanatate si fericire.

     Dialog cu cititorii.

     PS Vezi ca ti-a scapat Hudson Institute. Sunt si acolo asociat. Acolo e groasa rau. Nu e ca la GMU, acolo e chiar serioasa problema.

 48. Tonul e foarte important intr-o discutie.
  Pe d-voastra, domnule Aligica, va inteleg, fiindca sinteti intr-adevar asaltat de multi cititori care pur si simplu nu va inteleg mesajul.
  Pe ceilalti ii inteleg fiindca stiu ce inseamna sa crezi ca participi la ceva important si sa vina cineva sa-ti explice ca ti-ai ratat sansa.
  Revenind la ton, daca am trece peste el, am constata, asa cum e si normal, ca avem cu totii dreptate. In mod paradoxal insa, aceasta nu e una din situatiile in care calea de mijloc sa functioneze bine. Iar motivul este cel invocat inca de la bun inceput de domnul Aligica. E o diferenta mare de magnitudine intre cele doua moduri de a pune problema.
  Multi dintre cei care posteaza aici spun ca protestul lor n-are legatura cu politica, desi e clar ca se amagesc. Ecologismul tine de orientarile de stinga, ca si socialismul sau chiar comunismul. Poate ca prin alte parti gindirea de tip socialist e acceptabila si chiar dezirabila. Ma indoiesc insa ca in Romania lucrurile stau la fel: in Romania, stinga a insemnat mai mereu comunism, mai precis cancer social.

  Sa ne amintim. Un mare IT-ist merge la medic iar acesta ii spune ca operatia este nu doar absolut necesara, dar ca trebuie facuta de urgenta. Marele IT-ist amina decizia cea mai importanta a vietii sale si se trateaza cu remedii naturiste, asa cum credea el ca e mai bine, poate amintindu-si cu drag de tineretea sa de hipster. La multe luni dupa momentul acesta critic, se opereaza, in sfirsit, si crede ca a facut tot ceea ce se putea face. Moare, fireste, doborit de metastaze.
  In 2012, in Romania, a avut loc o lovitura de stat — acela era ultimul moment in care ar fi trebuit facuta operatia: astazi oamenii ies in strada fiindca au dat de un buboi urit — ei stiu cumva ca e o consecinta a ceea ce s-a intimplat in vara lui 2012 –, dar si ca buboiul asta seamana cu o tumoare. In decembrie 2012, o majoritate de 70 la suta voteaza pentru remedii naturist/socialiste iar acum sint multe voci care vor „operatie”. Problema e ca sint deja mai multe astfel de tumori. Asadar, „schema mare a lucrurilor” nu tine de ideologia de dreapta a domnului Aligica, ci de faptul evident ca acum nu mai este vorba de o singura tumoare operabila, ci mai degraba de cancer generalizat, adica neoperabil.
  In 2012 era atins pancreasul, o glanda de linga ficat. Astazi, tumoarea a cuprins ficatul si e ceruta extirparea ficatului: aceasta, desi posibila, e nerecomandabila fiindca nici un organism uman nu poate trai fara ficat, asa cum nici o economie nu poate supravietui daca afacerile companiilor sint dictate de parerile celor din strada, fie ei hipsteri sau nu.
  Vi se pare ca am dramatizat: va ginditi probabil ca Romania are totusi un viitor si ca analogia cu cancerul nu-si are rostul. Insa cei care gindesc asa aduc ei insisi „argumentul” ca de 20 si ceva de ani vorbim de o aceeasi clasa politica incompetenta si corupta. Asta in conditiile in care nu chiar toata clasa politica a spus una si a facut alta in materie de Rosia Montana, iar cind au fost impuse operatii si corectii economice absolut necesare pe timp de criza, nu chiar toata clasa politica a spus una si a facut alta. Putem face uitate lucrurile astea, nu putem insa pretinde ca si ceilalti sa procedeze la fel.

  • Ce sa zic? Inca o voce masurata si rationala in acest forum. Va multumesc. Din fericire daca e sa facem un inventar cred ca aceste voci sunt majoritare sau oricum suficient de multe. Aici in acest forum nu se vede foarte clar si datorita faptului ca eu am raspuns si interactionat covarsitoar cu celalat segment al comentatorilor si asta a amplificat zgomotul pe acea parte.

   Va multumesc pentru interventie si profit de ocazie ca sa multumesc si celorlalti comentatori care au avut interventii constructive fie ele chiar si critice.

   • Si eu va multumesc. Si nu o fac doar din politete, ci mai ales pentru ca, prin articolele d-voastra, chiar ma ajutati sa inteleg. Si cred ca nu sint putini cei care gindesc la fel ca mine in privinta asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro