marți, decembrie 6, 2022

Despre puterea PSD. Unde se întîlnesc dnii Antonescu și Blaga. Ce ne facem?

Într-un interviu dat site-ului ziare.com zilele trecute, dl Crin Antonescu se întreabă, retoric și insinuant, ce s-a ales din 10 ani de regim Băsescu de vreme ce PSD este acum mai puternic decît era în 2004. Imprevizibilul președinte liberal vrea să spună că noua vigoare a urmașului Partidului Comunist  este rezultatul unor greșeli ale dlui Traian Băsescu.

Să privim în urmă. PSD nu a trecut niciodată de 40% în România, din 1992 pînă azi. Acum trece. Cînd a reușit PSD saltul spre majoritate de unul singur? În vremea USL. PSD  a devenit ceea ce este în alianță cu PNL și, după părerea mea, datorită acestei alianțe. Dacă luăm în considerare că PNL este astăzi un partid de 15 – 17% și era în 2009 unul de 23%, iar PSD era în 2009 un partid de 35 – 37% și azi e unul de peste 40%, ne apare limpede că o parte din  electoratul penelist cîștigat în vremea guvernului Tăriceanu a devenit electorat pesedist sub două presiuni: una mediatică  și alta politică. Atît de tare au repetat Antenele și liderii liberali în frunte cu dl Antonescu lozinca unității de nezdruncinat a USL care face dreptate pînă la capăt, încît acest electorat captat recent, care nu era electoratul dur al PNL, ci unul adus în zestrea partidului în vremea colaborării cu PSD, chiar a crezut că, în fond, PNL și PSD sînt una. La plecare, PNL a pierdut acești electori.

PSD  a devenit monstruos de puternic datorită PNL și, în special, dlui Crin Antonescu. Constituirea electoratului USL  din toată suflarea care nu-l mai vrea pe Băsescu a permis PSD să-și extindă bazinul tradițional de votanți. PSD  a putut depăși granițele propriului imperiu electoral doar pe mîna PNL. Cînd Crin Antonescu, făcînd ceea ce va rămîne cea mai neașteptată și proastă mișcare politică a deceniului, s-a desprins de USL fără explicații plauzibile, fără motivații evidente, a lăsat în urmă un electorat masiv direct în sacul PSD. După ce ai isterizat o masă de oameni spunîndu-le că nimic nu e mai important decît lupta cu tiranul Băsescu, să le spui brusc că, de fapt, nu e chiar așa, că tiranul e un bătrînel care se duce oricum și că e mai importantă lupta cu aliatul tău, care e adevăratul tiran, nu e deloc surprinzător că ajungi să vorbești aproape singur. Electoratul USL, strîns prin repetarea la infinit a mesajul de luptă împotriva lui Băsescu,  s-a pesedizat.  El s-a alcătuit într-o proporție atît de mare (60% în decembrie 2012) datorită convergenței dintre PNL  și PSD. Ducerea PNL în concubinaj cu PSD  a crescut dincolo de orice limită PSD. Că acum Crin Antonescu se sperie de ceea ce a creat, e treaba lui. Că ne-a lăsat pe cap un partid de dimensiuni electorale și organizaționale aproape faraonice, e treaba noastră. Tăierea salariilor și impozitarea pensiilor nu au putut avea efectul politic pe care îl vedem acum (o scenă complet dezechilibrată, cu toate condițiile întrunite pentru intrarea în epoca unui autoritarism populist-mafiot) dacă PNL nu ar fi suflat în pînzele PSD, docil și unanim, vreme de atîția ani. Problema dlui Antonescu pare a nu fi aceea că i-a făcut jupîni peste țară pe dnii Ponta și Dragnea, ci că acum nu mai știe ce să facă. Dacă i-a fost ușor să se descotorosească de dnii Gigi Becali și Roșca Stănescu, după ce i-a dus în Parlament cu barca generoasă a PNL, dl Antonescu va trebui să priceapă că despărțirea de unii ca dnii Ponta și Voiculescu se lasă cu răni și cu dureri. Cînd te desprinzi de PSD după ce ai făcut amor cu el, lași o mînă, un picior, doi-trei litri de sînge – nu e doar un adio peste care treci cu vorbărie multă. De fapt, dl Antonescu nici nu mai are multe lucruri de făcut. PNL e la răscruce, dar dl Antonescu, nu. Pentru domnia-sa e clar ce va urma.

Interesant este că același reproș îl face dlui Băsescu și președintele PDL, dl Blaga. În public, dl Blaga zice că PSD e puternic pentru că dl Băsescu a vrut o alianță de guvernare PSD – PDL după alegerile din 2008. Și mai zice că el s-a opus. Acuma, pe dl Blaga îl cunosc mai bine decît pe dl Antonescu. Capacitatea sa de a povesti trecutul într-o variantă atît de personală încît apar imediat zîmbete nedumerite pe fețele celor care au fost de față, este uimitoare. În general, capacitatea sa de a inventa explicații care nu-l implică și de a spune prostimii care îl mai ascultă că dezastrele electorale sînt împliniri mărețe este uimitoare. Dimensiunea vocației de a fabula a dlui Blaga este egalată doar de adîncimea incompetenței sale politice. Adevărul este că PDL-ul dlui Blaga are la rîndul său o vină serioasă pentru puterea actuală a PSD. Dacă PNL-ul dlui Antonescu a dus PSD pe culmi istorice de popularitate electorală, PDL-ul dlui Blaga l-a consolidat acolo prin blaturi punctuale, incapacitatea de a forma o opoziție cît de cît solidă, abandonul asumării guvernării Boc, care are toate șansele să fie încet-încet reconsiderată exact de cei care sînt, teoretic, ”electoratul de dreapta”, opțiunea strategică dezastruoasă de a se despărți de dl Băsescu fără să înțeleagă că nu poți să îți faci în ochii electoratului actual un profil recognoscibil anti-PSD dacă alegi că ți-l faci pe cel anti-Băsescu din simplul motiv că ultimul e mai spectaculos și  se va impune mai degrabă pe agenda media și în percepția publicului decît primul, iar dacă cineva își închipuia că PDL va strînge voturi dacă se desparte de Băsescu, acela nu poate fi decît dl Blaga și inteligentele sale colaboratoare. Să fie clar, în afară de deliciul dnei Mungiu Pippidi și de satisfacția psihanalizabilă a cîtorva doamne din Modrogan 1, PDL nu va avea absolut nici un beneficiu de pe urma despărțirii de Băsescu.  Dar, de unde vrei inteligență politică la dl Blaga? Unde nu e, se știe, nu se poate cere…În privat, micii papagali de colivie din Modrogan spun că Băsescu are un pact ascuns cu Ponta, că îl ajută să ajungă președinte. În lumea mult mai largă, de dincolo de zidurile Modroganului, se spune că dl Blaga e un soldat cumințel în trupa dlor Maior și Ilie Sîrbu, care lucrează cu sîrg la proiectul Ponta –președinte. În fine, să le lăsăm încolo de zvonuri! Fapt e că dnii Antonescu și Blaga se întîlnesc într-un punct al neputinței totale: de vină, pentru tot și toate, e Băsescu. La fel crede și PSD. Doar că între ei e o mare diferență. Cu vorbele astea PSD trece de 40%, iar PDL și PNL sînt în marasm.

Euro-alegerile mai arată ceva important. Deși s-a implicat masiv în susținerea PMP, acest partid abia a ajuns la 7%. Orice observator lucid vede că președintele însuși pierde din încrederea pe care o recuperase în ultimii ani după ce a decis, neinspirat după părerea mea, să coboare jenant de jos, la nivelul lui Ponta, pentru a se certa cu el. Scuze, știu că scandalul penibil dus la televiziunile de știri cu moderator se cheamă ”luptă politică”, dar eu nu-i pot spune astfel. Pentru mine, e un scandal!  Dna Udrea  joacă tare, dar deocamdată poate cîștiga exclusiv în teritoriul stăpînit de dl Băsescu, care, după cum vedem, e tot mai limitat. Cînd voi vedea primul alegător care nu-l place pe dl Băsescu, dar o place pe dna Udrea voi ști că furtunoasa blondă are drumul ei în politică. Nimeni, nicăieri și niciodată, nu a făcut performanță  în siajul unui mare campion. Dl. Ungureanu învață greu și dureros cum e cu politica, iar dl. Predoiu e prea legat de dl. Blaga, care pe lîngă că merge în jos, îl va abandona curînd. Fostul ministru al justiției a vrut prea mult și prea repede. Nu că nu ar merita – dl Predoiu este un soare pe lîngă dl Ponta, dar a ales greșit și tabăra și mijloacele. Iar fostul său prim-ministru pare rătăcit și are grabnică nevoie de ajutor. Ce ne facem?

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

 1. Ma intreb daca d-na Udrea nu-si da seama ca a devenit o piatra de moara pentru orice constructie politica din momentul in care a explicat tarii cum e cu presedintele Norvegiei. Sau daca pur si simplu nu o intereseaza. Astazi (ma rog, ieri, dupa ceas), din cauza dansei si cu paree de rau, nu am pus stampila pe lista care-l includea pe dl. Funeriu. Am votat lista care o includea pe d-na Macovei.

 2. Interesant articol. Dar ar fi trebuit inceput cu sfarsitul – cu proiectul politic al lui Traian Basescu si cu mostenirea lasata de principalul personaj al deceniului: ruine fumegande.
  Dreapta are totusi peste 35% si cu cei sub pragul electoral. Depinde de fortele mici sa renunte la veleitati si sa se reseteze si trebuie deschisa colaborarea cu maghiarii.

 3. „Dna Udrea joacă tare”

  Da. Dna Udrea joacă tare prost. E motivul pentru care PMP a scazut in sondaje!

  Am spus-o si o sa o repet: PNL-ul va face un retour in bratele PSD-ului.

  O singura solutie: schimbarea legilor electorale care sa permita infintarea de noi formatiuni. Cu incapabilii, impotentii si incompetentii din PDL + PMP, PNL eu nu mai votez; ever.

  Ah, si inca o chestie: finantarea partidelor din fonduri private. Jos labele de pe banii publici, furati si asa destul din ei.

  • Vezi ca Poanta tocmai vroia sa spuna „Daciana, dragostea mea..”, cand a dat cu ochii de comentariul tau. A ramas foarte intristat si a spus ca neaparat o sa te sune sa vedeti cum faceti cu noua lege electorala. O sa te cheme sa discutati in direct problema la televiziunea publica Antena 1.

   Sa-ti tii telefonul deschis, neaparat!!! Hai, vezi ce faci acolo, contam pe tine! Ia-ti si Craciunul.

   • Talibanii de „dreapta” o tin una si buna.

    Mai Alius, mai, unul de „dreapta” ca tine ar sustine o astfel de masura, liberalizarea vietii politice e in concordanta doctrinara cu orice dreapta autentica.

    Ar sustine de asemenea, ca partidele sint chestii private, prin urmare trebuie finantate din surse private; ar fi de folos de asemenea, ca finantarile sa fie publice, sa stim si noi ce interese reprezinta.

    Ce am primit de la tine? Un „ba pe a m****” autentic romanesc si o trimitere la Antena 1, lucruri pe care le apreciez la justa lor valoare. Iti multumesc din suflet.

    • Din pacate citesti mult si intelegi putin. Eu nu am spus ce sustin eu, sau ce-as sutine eu (mai citeste de 10 pana realizezi acest aspect). Eu doar ti-am aratat care-i realitatea. Adica tu astepti de la „castigatorii” alegerilor, alegeri castigate tocmai datorita acestui sistem de vot si a absenteismului de la vot, sa schimbe legea electorala asa cum iti doresti tu (sau cum o vezi tu). Si probabil ca tu astepti ca milioanele de oameni care nu au iesit la vot sa iasa in strada pentru asta. Pai daca le-a fost lene sa mearga la vot, ori s-au crezut prea destepti pentru asta, pai sigur nu o sa-si miste fundurile sa iasa in strada sa schimbe ceva. Sunt ca tine: „aaa, mie imi merge bine pricum, asa ca de ce sa ma agit?”.

     Ma repet: asteapta tu mult si bine pana te invita Poanta, eventual in direct la latrinele tv, sa discutati despre noua ta lege electorala. Inca o data: sa raspunzi la telefon si la numerele unknow, ca sigur e Poanta care vrea sa-ti ceara sfatul. Voi cred ca traiti in lumea basmelor, nu in Romania condusa de PSD.

     Si, in incheiere, nu stiu unde ma vezi tu de dreapta, de stanga, de mijloc, de sus, de jos, dar daca asa ma vezi, eu nu pot sa schimb „viziunea” ta.

 4. PNL l-a credibilizat si l-a creat Ponta in 2012 asa cum l-a votat si l-a credibilizat investindu-l pe El Insusi Adrian Nastase in 2000. PSD si PNL nu sunt de ier de azi in concubinaj.

  Azi PSD nici macar n-a multumit alegatorilor sai, s-a adresat direct liberalilor, cu mesaje direct spre PNL pe toate liniile Ponta, Dragnea si insusi Ion Iliescu. E clara tinta de unde vor sa recupereze cele maxim 10% cu care pot defila inca din primul tur al prezidentialelor.

  Fiindca pentru PSD cea mai mare problema e o eventuala izolare. My 2 cents on it.

   • Din cate stiu au fost doua declaratii despre studenti straini, tot turnat se cheama, dar exista si in turnatorie ierarhie, in schimb s-a autolustrat de acum 8 ani si e singurul politician care s-a retras din politica de bunavoie pentru o problema care tuturor celorlalti pare ca le pare insignifianta.

   • Vai, dar cata grija pentru probitate d-le Manu. Parca acum ceva vreme nu erati asa grijuliu cu probitatea d-lui Ponta si nu v-a pasat cat de putin ca e un plagiator notoriu. Dar sigur, d-na Musca a turnat. Ce mai conteaza ca a fost printre putinele persoane frecventabile din politica damboviteana. Sau poate tocmai de aceea a fost obligata sa se retraga.
    Ma pueti scuti de contraargumente. Am vazut pana acum de nenumarate ori cum luati apararea PAD in orice conditii.

 5. Conform sondajelor, singurul care il poate bate pe Ponta este Klaus Iohannis.

  Probabil d. Antonescu va avea de ales intre a pierde conducerea partidului si a candidatura la presedintie.

 6. Europa e ravasita de curentul populist nascut din nerozia partidelor traditionale,incapabile de a se reforma si a reforma lumea inconjuratoare.
  Ce este PSD-ul altceva decat o varza de promisiuni fara acoperire,galagie mediatica si fanfaronada patriotarda?totul dublat de celebra miscare a sosonarilor mosteniti de la securisto-comunistii care au pus mana pe putere in 89?
  Lipseste cu desavarsire din tabloul zugravit de d-l Voinescu Cotoi cel care ,aflat la zenitul carierei sale politice a reusit sa potenteze PSD-ul la maxmi,incapatinabdu-se sa continue sa se dea cu capul de nonsolutiile ,Udrea(o adevarata tragedie a barbatiei prost asumate)sau PMP(o tragicomedie a non valorilor);d-l Basescu
  Vrea oare D-l Basescu ca din cei zece ani la carma tarii sa ramana posteritatii numai si numai comedioara de prost gust cu…Draga Stolo?
  Nu de alta dar D-l Stolojan,,in ciuda faptului ca a candidat din partea PDL merge pentru legislatura viitoare la Bruxell-ul la care d-nii Voinescu si Basescu se vor uita cu jind….daca nu se trezesc in al12 lea ceas…

 7. 1.Cu tot respectul unui (biet) ,,analist de provincie”, fata de cultura si experienta sa politica, cred ca evaluarile d-lui S.V. sint eronate, fie partizane.
  a.)Nu PNL a ridicat scorul PSD la cifra actuala, ci esecul Presedintelui, incapabil sa faca fata ,,programatic si actional”, crizei de dupa 2008 – alegerile din 2012 asigurind succesul si unui ,,om al strazii”, daca candida sub sigla PSD.PNL a fost mai mult o anexa a PSD si pierderile sale electorale sint minore, comparativ cu situatia financiara si media inrautatite de iesirea din sfera ,,resurselor” electorale, abandonind USL.Demisia lui Antonescu ar fi o eroare, care ar slabi si mai mult PNL, provocind un fractionim ,,tip PNT-cd,, in urmatoarele luni!.
  b.)Esecul economic Prezidential a fost atit de masiv prin sifonarea a citeva miliarde de Euro in folosul baronilor portocalii, pe gondole si stadioane, parcuri la tara, patinure, etc. si de neacceptabil pentru saracimea care a suportat taierile, incit Stinga politica va beneficia de aceasta situatie si la alegerile din 2016!Esecul a 10 ani de liberalism prezidential, este mai vizibil ca oricind, Romania fiind lipsita si de un ,,proiect economic postaderare”, de dezvoltare economica si industriala.
  c.)Daca PNL are un handicap propriu atit la fostele europarlamentare cit si la toamna,este lipsa unui ,,proiect de reconstructie economice si industriala”, pe care o ,,ADEVARATA” dreapta, il datora Romaniei, din 2002, conform angajamentului de ,,Reconstructie liberala a Romaniei”, document programatic ,,sub” care a inceput guvernarea in 2004!
  Proiectul sau de Reforma 2007-2013, a fost ,,apa de ploaie”, in termeni de: ,,vom face”, vom sustine”, ,,vom avea in vedere”, etc. , criticat aspru la vremea sa, de B.N.Sindical.
  2.)In ce priveste situatia generala a liberalismului prezidential, asa sta situatia, iar vina PNL este prea marunta si efectele ei neglijabile, fata de esecul a 10 ani de vilva politica, a unei persoane fara ,,expertiza” in domeniul economic, care sa diminueze efectele sociale catastrofale ale crizei din 2009-2013.Situatia de azi a Romaniei, se cheama ,,mostenirea prezidentiala” si adevarul ori cauzele sale nu pote fi ,,disipate” catre actorii minori sau colaterali ai scenei politice ale acestei perioade dezastruoase, mai ales ca presedintele a pus umarul si la declinul PNL de dupa 2007 si numai ,,eroismul” lui Tariceanu l-a salvat de la disparitie.
  3.)Consider partizanat, atacul la Blaga – care a salvat PDL, la fel ca Tariceanu PNL – de voluntarismul prezidential, care este una din cauzele asa ,,imprastiatei” drepte romanesti, care fara un ,,ORDIN” de la Wasington, ma indoiesc ca se va ,,unifica” la toamna!
  4.)In 2010 am propus Presedintelui fara succes, apoi din nou in 2011, evaluarea si promovarea unui ,,proiect de reconstructie economica si industriala”, dupa modelul ,,Reformei Meiji 1868″(si variantele ulterioare ale ,,tigrilor asiatici”), care puteau diminua efectele negative ale crizei si evita taierile de salarii si pensii.
  Pentru a creste sansa intelegerii si promovarii proiectului, am expediat scrisoarea de oferta, catre fiecare din cei 7 connsilieri prezidentiali, convins ca o vor sustine ca presedintele sa ma primeasca , pentru a prezenta proiectul propriuzis.
  Cred ca este imposibil ca niciunul dintre ei sa nu fi inteles viziunea si valoarea/fezabilitatea proiectului, explicata in cca, 20 de pagini.
  Probabil, ca atmosfera de lucru a inabusit orice urma de curaj, incit nu am primit decit un raspuns evaziv, fara argumente analitice si motivare, desi era vorba de unicul proiect de acest tip din Romania.Chiar daca el era minor, poate partial valabil, un ,,pic” de reforma ,,indulcea” taierile si crea speranta renuntarii la ele.Intr-o tara in care lipsa de proiecte anticriza ,,institutionale” lipseau cu desavirsire, Presedintele era obligat sa iasa in fata natiunii si sa le ceara – abia dupa aceea, avind temei moral si de ,,drept” – de a taia salarii, pensii, scoli, spitale, etc., etc.
  Nu am scris cele de mai sus, pentru a ,,ataca”, deoarece presedintele are si merite istorice, in domeniul anticoruptie si le recunosc. Ma simt dator cu acest rezumat, al esecului (cel putin partial) a 10 ani de liberalism politic, ca invataminte pentru clasa politica care va ,,da” pe viitorul Presedinte!
  5)D-l Sever Voinescu poate sa-mi comunice la tel. 0761196940, un E-mail personal, daca doreste sa cunoasca ,,scrisorile de oferta” de evaluare-promovare ale proiectului economic – ca asistent universitar la ASE putind evalua oferta la justa sa valoare, chiar daca proiectul este in viziunea ,,noului institutionalism”(cum il carecterizau d-nii Stoica si Aligica) – constituind ,,noul model de dezvoltare economica” al epocii globlizarii.
  Desi nu ma astept la asa ceva de la autor, dator (oarecum) Presedintelui – ca toti cei promovati (pe merit) in functii inalte, imi cer scuze, pentru adevarul (dur al) celor scrise…

  • „Nu PNL a ridicat scorul PSD la cifra actuala”

   Din pacate, parerea mea e ca domnul Voinescu are dreptate. PNL-ul a facut PSD-ul acceptabil. L-a legitimat.

   Stiu oameni care acum 10 stiau in mod clar ca PSD-ul nu era partidul lor. „Nu o sa vetez niciodata PSD-ul”. Era PSD-ul lui Iliescu, Nastase si Vacaroiu, era PSD-ul mineriadelor, etc.

   Dupa 3 ani de concubinaj liberal, lucrurile s-au schimbat. Oamenii nici nu mai faceau la un moment dat prea mare diferenta, cine de la ce partid este. De la cine e Ponta? Dar Antonescu? De la cine e Rus? Dar Dobre? Dar Marga? Dar Diaconu? Dar Voinea? Toti erau USL-isti, oameni care lucreaza pentru tara, oameni care lupta pentru inlaturarea regimului dictatorial Basescu, Sova cot la cot cu Marga si Mazare cot la cot cu Diaconu.

   Mircea Diaconu este exemplu cel mai clar prin care se vede cum oamenii care votau dreapta/liberali si-au transferat votul spre o zona gri, PSD-PNL. Acei oameni vor vota Ponta si PSD-ul, la urmatoarele alegeri, nu partidul celor care au tradat frumoasele idealuri USL-iste.

   PSD-ul a castigat in acest fel electorat urban, electorat din Transilvania si asa mai departe. Electoral la care nu putea sa ajunga atat de usor.

   La despartire, PNL-ul a fost incapabil sa isi recupereze „zestrea”. Din incompetenta crasa. Asta a fost tot.

   Ce e de facut acum? Am multe idei, dar cred ca de fapt nu am habar.

   Dar, daca am inceput, cred ca as putea sa fabulez, ca net-ul suporta mai multe decat hartia.

   Garda veche un pas mare in spate la PNL si PDL, alti presedinti de partid, desemnarea unui candidat comun cu un program prezidential de dreapta, asta dupa negocieri cu PNL, PDL, PMP,FC si PNTCD (cu rol minor PMP, FC si PNTCD in negocieri). Ideal ar fi sa nu fie membrul niciunui partid. Dar, evident, trebuie sa aiba notorietate si convingeri de dreapta (nu prea cred ca se poate gasi asa ceva in 30 de zile, ca atat timp a mai ramas). Iar Basescu ar trebui sa intre in silentio stampa pentru urmatoarele 6 luni pe probleme de politica interna.

   Si, rautatea-rautatilor, doamnea Udrea ar trebui sa revina la mop si la crosetat. Definitiv. Sau la avocatura. Am auzit ca era un avocat de success.

   • Eu nu știu despre ce ”zestre” a PNL putem vorbi azi. Când a fost fondată Alianța DA, s-a stabilit un raport de 17 la 14 în favoarea PNL, pentru că așa erau sondajele. Mie mi se pare că exact ăsta e și rezultatul de azi, adică preferințele electoratului nu s-au schimbat.

 8. Proiect pe 5-10 ani, fara fosile cu facelift, oameni noi, leaderi adevarati, realism, pragmatism, sinceritate, moralitate.

 9. Cam ciudată matematica dvs. Și logica. Nu știu de unde scoateți cifrele din 2009… Eu am verificat rezultatele de la Europarlamentare 2009 si cele Parlamentare 2008. Rămâneți repetent.

  PNL este tot acolo. 14.52% a avut în 2009 și 5 europarlamentari. În 2008 a fost undeva pe la 18.5%. Dacă socotim că Diaconu a furat din electoratul PNL rezultă că PNL se află tot unde era în 2008 sau, dacă refuzăm ipoteza, măcar unde era în 2009.

  Marele perdant politic este gruparea Băsescu-PDL de atunci, fărâmițată în PMP, PDL, FC și PNR de acum. La 2008 PDL era la 33% iar la 2009 PDL + EBA erau tot acolo. Total 10 +1 europarlamentari atunci. La ora asta, pe baza exit-pollurilor, avem însumat sub 20%. Și 2+4(sau 5) europarlamentari.

  Cine a pierdut în acești cinci ani? Blaga? NU, Blaga a salvat, miraculos aș zice, ce se mai putea salva din PDL. A pierdut Traian Băsescu pe toate fronturile, inclusiv la referendum… a, pardon, la lovitura de stat… :) Exceptând un nucleu dur, de sub 10% din total, românii nu vor să mai audă de Traian Băsescu și de cei pe care îi promovează el politic. Sunteți orb dpdv politic dacă nu observați nici acum asta.

  PNL a rămas pe loc și în Johannis are lozul câștigător în buzunar.

  Mai vedem.

  • „PNL a rămas pe loc și în Johannis are lozul câștigător în buzunar.”

   Banuiesc ca de asta si-au dat demisia si Antonescu si Johannis chiar astazi. Au avut prea mult success si nu l-au mai putut duce.

   Si, o intrebare retorica, cu cine or sa voteze peste 6 luni votantii lui Mircea Diaconu? Cu Ponta sau cu Johannis?

 10. Ce se aude cu votul prin corespondenta? Avem probabil 2 milioane de romani in afara granitelor si care efectiv nu au cum vota. Nu ma amagiti cu votatul la ambasada – e ca si cum v-ati astepta sa vina un clujean sa voteze la bucuresti pentru ca nu are nici o sectie de votare la cluj. De la PSD nu ma astept sa faca vreun demers in acest sens, ca majoritatea romanilor plecati nu sint intoxicati de latrine…

 11. Vina o au toate partidele de DREAPTA … deoarece s-au destramat ,desprins si s-au certat intre ele, facand loc PSD -ului si indepartamd Electoratul de politica si de prezenta la vot.

 12. Subscriu si eu la comentariile de mai sus legate de Udrea. PMP-ul ar fi avut o sansa sa fie vazut ca ceva diferit, ca locul in care s-au adunat mintile mai spalate din PDL, un partid creat de Basescu dar lasat sa se dezvolte prin calitatea propriilor oameni: Cristian Preda, Daniel Funeriu, etc. Ar fi putut, cred, scoate din casa un electorat urban mai rational si ar mai fi slabit gheara pe care o tin la beregata Romaniei Teleormanul si celelalte locuri in care votarea se face strict pe pomeni. Blonda, amestecul Ebei si polemica cu Moncia Macovei au reusit sa-i picteze intr-o aceeasi Marie cu alta palarie. Acum e prea tarziu sa se debaraseze de balastul deja adunat (o schisma la schisma n-ar mai avea nici o credibilitate).
  MRU e si el compromis dupa parerea mea. A fost pus la pamant de bobarnacul cu parfumurile (incapabil sa se apere de niste acuzatii de doi bani), nu-l vad in stare sub nici o forma sa duca o campanie electorala pentru presedintie. Cred ca singura sansa reala e Iohannis – cu conditia ca Antonescu sa faca (multi) pasi in spate si sa-si ia o echipa foarte buna pe imagine pentru ca nu pare sa aiba inzestrari naturale in sensul asta.
  Diaconu ar trebui sa fie o lectie clara despre cat de importanta e imaginea – atat pentru cei care vor sa se afirme cat si pentru cei care si-au stricat-o deja si care, cu cat pleaca mai repede cu atat mai bine.

 13. Punctele de pornire ale analizei sunt false. PSD nu trece nici acum de 40 la suta iar partiduletele de dreapta impreuna tot acol bat. Cu UDMR frumos la mijloc, c-asa-i jocul la romani. Asa ca n-are sens sa cauti vinovati pentru prostie. Prostia nu este o vina, este un dar de la Dumnezeu. Trebuie sa inveti sa traiesti cu ea si, daca se poate, s-o transformi in capital electoral.
  Se poate. Exemplul este Mircea Diaconu.

  • Aveţi dreptate. PSD nu a trecut de 39%, aşa cum susţine în mod alarmist domnul Sever Voinescu, iar demonstraţia pe care încearcă să o facă pentru a-i învinovăţii pe Crin Antonescu şi Vasile Blaga mi se pare jenantă.

  • Sper ca nu aveti vreo indoiala ca voturile Mircea Diaconu sint, de fapt, voturi, PSD/USL, asa ca PSD trece de 40. In privinta celorlalte partide, iarasi, priviti scorurile pdl: locale 2012 – 23%, generale 2012 – 16%, euro 2014 – 12% . Vi se pare ca e ”tot pe acolo”?

   • Din câte observ, PSD a rămas exact la cele 37 de procente din 2009. Atunci, UNPR-ul nu exista, iar alianţa cu PC-ul era valabilă. Voturi pentru „sateliţi” şi alte variante bizare au fost şi atunci. Vă rog să vă amintiţi de cei „doi creştini şi patrioţi” (C.V. Tudor şi George Becali), precum şi de Elena Băsescu. Scorul obţinut de EBA în 2009 a ajuns la Mircea Diaconu. Ieri, oamenii au respins partidele şi au ales un om. Sper să nu îmi spuneţi că Elena Băsescu a obţinut în mod corect voturile în 2009.

    • Domnule Opris, va imbatati cu apa rece cand spuneti ca nu-s 40% sunt doar 37%, ca in 2009. Daca dupa 5 ani, din care 2 la guvernare, PSD ramane la 37% e tragic.

    • Revenind la subiectul articolului dvs., domnule Voinescu, cred că reacţia necivilizată a lui Ion Iliescu la adresa lui Crin Antonescu spune multe despre aşa-zisul succes al PSD în alegerile de ieri. Lui V.V. Ponta „nu i-a ieşit jucăria” deoarece Crin Antonescu a făcut pasul cel mare înapoi, demn, în timp ce papaşa nomenklaturist nu a reuşit aşa ceva în ultimii 25 de ani. Demisia înseamnă trădare în ochii comuniştilor şi, cu toate cele 37 de procente (sau 40 şi ceva, cum spuneţi dvs.), PSD-iştii sunt departe de ţelul lor: scaunul de preşedinte. Tunetele şi fulgerele umorale ale celui care a folosit la un moment dat şi cuvintele „golani” şi „Măi, animalule!” sunt edificatoare, în opinia mea. Jocul condus de Ponta până acum s-a încheiat lose-lose, în loc de win-win.

   • Da, mi se pare ca e tot pe acolo. Daca adunati PMP-ul cu voturile risipite pe Forta Civica si alte asemenea grupari nascute moarte, scorul PDL trece binisor de 20.
    Voturile pentru Diaconu nu pot fi trecute de-a valma la PSD. Dimpotriva, daca mergi pe ideea ca „maestrul” a plecat de la PNL, prima optiune cam asta ar fi. Desigur, e ceva pe acolo si cu PSD-ul dar prea putin, avand in vedere nevoia acestuia de a face scor.
    Diaconu a fost calul „lui Traian” in PNL, in sensul ca orice face PSD, o face cu gandul la Basescu si la manevrele sale.
    Acum, parerea mea, orice analiza serioasa trebuie sa inceapa cu scorul facut de actorasul care il joaca atat de bine in real pe Farfuridi si Branzovenescu incat umbreste performanta sa de pe scena.
    Este mai mult decat simptomatic si plin de invataminte…

   • Aveti dreptate, nu e „tot pe acolo”!
    Dar oare nu era previzibil declinul PDL?! Nu atunci se doreau a fi cumulate alegerile?! Si, pentru ca nu s-a realizat planul, s-a acceptat schimbarea conducerii partidului?! Tocmai pentru a-l discredita pe Blaga.

   • Și totuși în aliniatul doi, rândul patru, plecați de la anul 2009 și nu 2012, adică de la premiza că PNL era în 2009 de 23%. Care este totalmente falsă. Acum o cotiți cu 2012 și luați în vizor PDL. Păi PDL din 2012 este PDL+PMP+FC în 2014. Voturile doar s-au împărțit. Dacă Băsescu nu-i făcea partid d-nei Udrea, susținându-l pe Blaga, PDL azi ar fi fost cel puțin unde era în 2012 și cu ascendent moral față de PNL.

    Faptul că și la această oră trageți de urechi PNL și PDL arată că penița vă e comandată de „wishful thinking” și nu de realitatea din teren. Realitate care demonstrează că Băsescu iese cât se poate de urât din scenă, tăindu-și până la urmă singur craca de sub picioare. Și o face urât de tot fiindcă, la urma urmei, Blaga și Macovei i-au salvat fundul în 2012, nu funia de usturoi și alți zăltați.

    Sau chiar vreți să ne arătați că sunteți gata să muriți cu Băsescu de gât? :D Puteți mai mult, d-le Voinescu!

   • 1/ Aveti dreptate: scorul nulitatii numita MD se aduna la PSD in proportie de 80%
    37.5 + 7 * 0.8 = 44 (rotunjind)

    2/ La prezidentiale, vor conta si cele 5-6 procente cumulate de PPDD, PRM + altii.

    Bilantul pentru Ponta este pozitiv. Poate conta pe 49-50%. Evident ca isi dorea mai mult.

    Vad insa ca nimeni nu comenteaza cei 6% (cit PMP-ul) de voturi nule, care vin, in majoritate de la cei ca mine, care nu pot pune stampila pe incompetenti de „dreapta” :)

  • Corect, noba! Articolul e construit pe premize false si evolueaza ca atare! Pe de alta parte, rezultatul slab al partidelor declarat de dreapta isi are originea in slaba mobilizare la vot a electoratului acestor partide. E clar vina partidelor, care dovedesc interes limitat fata de reprezentarea cetatenilor romani in PE, demascandu-si apetitul doar pentru functiile si demnitatile locale, mult mai usor de acaparat si capusat. PNL-ul ar fi avut 20% daca participarea depasea 55-60%, iar scorul PSD-ului (mult in scadere fata de exit-poll-uri) evidentiaza limitele partidului si temerile lui Ponta pentru prezidentialele din toamna; acesta este motivul real pentru care invita PNL sa refaca USL!

 14. Oamenii normali nu sint toti prosti. Nu poti sa migrezi la infinit de la un partid la altul, sa-ti schimbi palaria si sa te numesti un partid nou. Daca presedintele nu si-ar fi bagat familia si protejatii sub reflectoare (fata in PE, achizitia de teren agricol, Udrea mare lider), as fi mers pe mina lui. Indferent de legalitatea acestor manevre, moralitatea lor l-a costat: atacuri furibunde ale posturilor TV si voturi. Ne pregatim sa inghitim o galusca si mai mare in toamna.

 15. Cum ce ne facem? Ne retragem la manastire si meditam la cat de fabulos de cretini am fost, noi dreapta, noi opozitia. Nu zic nimic de Udrea, Eba, si alte personaje destinate sa faca praf orice urma de credibilitate a oricui, putea fi si partidul Maicii Tereza, cu Udrea la inaintare tot la 7% ajungea, sa ne intelegm, 7% dintr-o participare de 23%. Deci reprezentativitatea reala tinde spre valori infime.

  Dar hai sa ne uitam la problemele structurale, sa le zic asa, ale dreptei noastre: dispret total fata de „pulime”, jignirea celei mai mari miscari civice din tara asta, fudulia tampa a unor pseudoaristocrati pentru care poporul e prea prost, prea primitiv, prea sarantoc si care, bref, nu merita asa oameni valorosi. Cam asta a fost imaginea transmisa. Plus inca ceva: o adunare de individualisti mancati de orgolii care nu-s in stare sa construiasca un singur partid coerent, cu oameni credibili. Pai cine ii va crede in stare sa guverneze o tara?

  Baieti, vreti sa ajungeti la butoane, incepeti sa-i curtati pe „ciumpalaci”, coborati in „mahalaua inepta”, lasati aerele de conti in blugi de firma. O fi ea pulimea proasta, dar cu ea jucati, nu cu absolventii de Oxford.

 16. Va cam grabiti cu procentele. Vad ca, acum cateva minute, BEC a anuntat ca Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,25% din voturi. Asadar, PSD ramane un partid de (sub sau circa) 40%. Dar, in conditiile in care electoratul de dreapta a fost ametit de campania anti-PNL dusa de actuala putere + Basescu&toti fripturistii, de la MRU la Udrea si de la Funeriu la Predoiu, este de mirare ca PSD nu a ajuns la 70%.

  • Am scris si mai sus: vi se pare ca voturile Diaconu sint altceva decit voturi PSD/USL? Mai precis, aveti vreun dubiu ca votantii Diaconu sint, la prezidentiale, votanti Ponta? Sa nu ne imbatam cu apa rece. Pentru prima data, PSD e un partid de 40% pe bune. Sigur, putem sa ne amtim. Nu e 40, e 37,5. Wow! Analiza mea e cu adevarat falsa, nimic din ce spun nu e adevarat, totul e bine!

   • Eu nu am dubiu d-le Voinescu, am siguranta ca voturile pt Diaconu sunt in special voturi „nu am cu cine sa votez” plus PNL-isti dezamagiti si altii de dreapta care nu au putut vota Macovei din cauza de Blaga sau PMP din cauza de EBA sau femei care nu o inghit pe Udrea si unii care simt „socialist” dar realizeaza instinctiv ca PSD&clica nu sunt kosher.
    NB: Tot ii dati cu PSD dar stiam ca e vorba de alianta electorala PSD, UNPR si PC. Ma insel? Daca excludeti procentul datorat Latrinelor (si prin extrapolare de la Diaconu il consider in cazul acestei aliante la macar 5%) si scadem un 3% pt PC si sa zicem 10% pt UNPR (lumea ii vede ca fiind mai curati decat PSD si sunt oarecum ne-erodati politic) vedeti ca PSD singur e pe la vreo 20%. Pt mine suna bine…daca dreapta reuseste sa-si uneasca eforturile intr-o platforma comuna!

    • Sînteți un optimist si va multumesc pentru infuzia de energie buna! Aveti dreptate, PSD e vai de capul lui, pe la 20. Mai avea putin Blaga si il batea…

    • Cred ca uitati un lucru: Mircea Diaconu a fost candidatul Antenei 3. De la adunarea de semnaturi si pana la sustinerea electorala directa si masiva.

     Despre ce electorat „dezamagit” vorbim aici? Da, e un electorat dezamagit, dar nu de oferta politica actuala. Electoratul dezamagit nu isi ia informatiile de la Antena 3. E un electorat dezamagit de ruperea USL si de plecarea fiului liberal risipitor (Antonescu). Antena 3 i-a oferit un surogat acestui electorat. Si se pare ca i-a placut.

     Ca tot vorbim de optiunea la prezidentiale: electoratul de care vorbim mai sus o sa afle cat de curand despre felul in care Johannis vindea copii strainilor pe baza de acte de adoptie false, probabil pentru trafic de organe sau altele asemenea.

     Ar fi chiar distractiv, daca nu as trai in tara asta.

     Dar asta e realitatea: Antonescu si PNL-ul si-au adus sustinatorii seara de seara la Antena 3. Acum sa nu se mire ca pe unii dintre ei nu pot sa ii mai desprinda de acolo.

     • Mai omule,

      PSD-ul i-a dat voturi lui MD cam cum i-a dat PDL-ul voturi lui EBA. Atacul PSD-ului e si (securist-) simbolic, BTW

 17. Inteleg bine ca oamenii au nevoie de a localiza vina pentru a clarifica lucrurile. Insa dezastrul e intins si adinc, iar dreapta nu e inca nici astazi capabila sa-si asume responsabilitati sau esecuri importante. Cita vreme va lipsi asumarea esecurilor, revenirea ramine incerta.
  Explicatiile din articol nu sint, dupa parerea mea, suficient de cuprinzatoare. Sigur ca PNL in frunte cu Crin Antonescu poarta o buna parte a vinii, insa nu trebuie uitat ca PNL e un partid votat de multi stingisti, si asta nu din 2009: electoratul sau e unul dintre cele mai eterogene — dupa parerea mea, procentele nu spun niciodata toata povestea, caci cu procentele electorale nu e ca si cu cele din finante.
  Sa ne amintim acum ca dreapta s-a afirmat pe un mesaj anticomunist si anticoruptie si sa recunoastem ca a esuat, din pacate, mai ales moral: ginditi-va, atunci cind mizezi pe anticoruptie, joci, de fapt, rolul politistului, iar problema cea mare este ca, atunci cind un politist fura, e mai grav decit atunci cind un om obisnuit fura, fiindca e afectata direct ideea de dreptate. Asadar, nu-i deloc suficient ca cei care voteaza dreapta stiu bine ca PDL nu a fost niciodata la fel de corupt ca si PSD, asta nu va convinge niciodata oamenii obisnuiti. Tocmai fiindca pentru un om obisnuit care cauta dreptatea, politistul n-ar trebui comparat in nici un fel cu infractorul.
  Intr-adevar, e riscant sa-ti ridici singur, prea sus si prea repede standardele — anticoruptia nu e pentru oricine, si e clar ca dreapta din Romania nu era pregatita pentru subiectul asta. E-adevarat, nici in lumea larga anticoruptia nu e un criteriu facil, marile crize au probabil legatura cu coruptia disipata si/sau disimulata. Totusi, Romania nu era pregatita pentru anticoruptie. Stiu, suna ca naiba, insa chiar cred ca asta-i realitatea. Pur si simplu fiindca urmele comunismului nu puteau fi sterse intr-o singura generatie — comunismul e o boala foarte grava care a afectat popoare intregi: ciuma ucide oameni, ciuma rosie, constiinte, lasind neatinse trupurile.

  Acum, la discutia despre electorat. Sa ne amintim de Apelul catre lichele al lui Gabriel Liiceanu care e si azi un criteriu extraordinar de bun, tocmai pentru ca e unul apolitic. Fiindca inca si azi, cei mai multi romani persista in neintelegere. In mintea celor mindri ca sint romani — vedem acum bine, deloc putini –, comunismul a fost bun iar lichele au fost tot timpul ceilalti, adica in orice caz si in tot acest timp, altii: alti romani, alte etnii sau popoare, de pilda, americanii ca au interese, englezii fiindca Churchill ne-a tradat/abandonat la Ialta, evreii pentru ca multi comunisti din Romania au fost evrei si pentru ca, oricum, tot ei l-au omorit pe Iisus. Stiu, suna derizoriu, insa asta se intimpla numai si numai pentru ca mizele pe termen lung ale celor mindri ca sint romani chiar sint derizorii.

  In Romania lui 2014, europarlamentarele au fost cistigate nu de PSD, ci de Romania necinstita si corupta, in definitiv, de urmasii directi ai comunismului, printre care nu sint doar politicienii, ci si o buna parte a poporului: poate ca Ceausescu ar fi astazi multumit. Omul nou va conduce nu doar Romania, dar va fi trimis in Parlamentul European.
  Ar fi o prostie sa spun ca mi-e rusine ca sint roman, nu mi-e rusine, asa cum nu sint nici mindru. Mi-e clar insa ca Romania este o tara tarata grav de comunism, atit de grav incit foarte multi ar avea nevoie nu de o sustinere materiala, ci mai degraba de terapie daca nu chiar de tratament specializat (de boli nervoase) –, Romania e o tara de asistati, o tara plina de oameni submediocri si din care intelectualii a fost practic evacuati, adica o tara cu viitor incert, avind deja consacrata o democratie intr-adevar originala, in care onestitatea nu joaca nici un rol.

  Nu pot sa evit sa fac referire la intelectuali. Ei au pierderile lor, asa cum spunea filozoful Mihai Maci chiar zilele trecute, dar pierderile lor sint intotdeauna si ale noastre: as spune ca ei au chiar partea lor de vina, insa vina lor nu o poate gasi poporul, fiindca poporul, in general, abia daca e in stare sa-i judece pe politicieni — in Romania insa, poporul nu a ajuns nici macar in situatia asta, de a-i judeca la vot pe politicieni, tocmai fiindca voteaza pe banda corupti si infractori.
  Oamenii se iluzioneaza ca nu mai sintem in vremea comunismului: totusi, marea diversiune dar si asemanare a acestor ani cu anii de inceput ai comunismului a fost, cred, tocmai demersul criminal al politicienilor, de slabire a legaturii directe dintre popor si intelectuali, prin procesele publice cu repetitie, intentate intelectualilor de marca.
  Altfel, ca principiu si daca nu vorbim de infractiuni, ar trebui sa fie clar ca intelectualii nu pot fi judecati decit de intelectuali. Faptul ca poporul nu pricepe inca asta iar politicienii profita, nu face decit sa complice lucrurile si face cu atit mai dificila sarcina intelectualilor in Romania. Intelectuali care, s-o recunoastem, sint inca prea putini.
  Ca sa clarific si mai mult lucrurile, dupa parerea mea, majoritatea dascalilor care cautioneaza astazi PSD-ul nu pot trece in rindul intelectualilor, dar chiar si o buna parte dintre cei putini care trec, nu doar ca si-au primit educatia completa in comunism, dar aproape sigur au carente grave de caracter si sint cotropiti de nostalgii stingiste, de resentimente si frustrari. Cu alte cuvinte, cei mai multi nu pot servi de modele, mai precis, nu au cum sa faca parte din elita din educatie. Tipul asta de rationament poate fi extins fara prea multe modificari in aproape toate celelalte domenii, iar asta da dimensiunea autentica a dezastrului in care ne aflam.

  Se desprinde clar un criteriu de verificare a statutului de intelectual. Atentie insa, vorbim de un criteriu necesar dar nu suficient — mai precis, ramine in continuare ca nu poti fi intelectual daca nu esti foarte bun in domeniul tau. Revenind, criteriul simplu care se desprinde ar fi cel al raportarii romanilor la PSD si miscarile autoritare de stinga. Va poate suna exagerat de generalizator, insa eu chiar cred ca, in Romania, dupa tot ceea ce s-a intimplat in timpul dar si imediat dupa comunism, cei care mai cautioneaza astazi dar si de azi incolo PSD si urmasii sai — indiferent daca au sau nu vreun proces de constiinta si indiferent de pregatirea lor –, nu mai pot fi numiti intelectuali. Pur si simplu. Repet, vorbim de Romania, desi, e foarte probabil, criteriul acesta ar functiona la fel de bine si in celelalte tari foste comuniste. Stiu, pare un criteriu restrictiv si arbitrar, mai ales ca e unul de tip politic. Dar tocmai fiindca intr-o societate moderna nu poti judeca sau interzice in bloc partidele corupte sau cu tendinte autoritariste si antiitelectualiste — fara a afecta grav mediul politic –, ramine de bun simt sa le refuzi celor care le sustin statutul de intelectual.

  Multi s-ar putea intreba cu indreptatire acum: bine, dar cum ramine cu presedintele Basescu, e oare un intelectual? Este, dar din pacate, e unul la fel de original ca si democratia noastra. Cu aproape toti ceilalti politicieni lucrurile stau inca mai rau, fiindca multi nu pot fi numiti nici macar politicieni. Este Elena Udrea o intelectuala? Nu, pentru ca nu cred ca a dovedit-o pina acum. A fost Adrian Paunescu un intelectual? Da, insa era in mod evident o canalie patenta, ca multi dintre intelectualii care s-au nascut si au fost educati in comunism sau in alte vremuri in care libertatea indivizilor a fost complet anulata.
  Rezumind, nu este elitism sa intelegi ca intelectualii sint parintii autentici ai unei natiuni si ca, prin forta lucrurilor, foarte putini dintre politicieni sint cu-adevarat intelectuali. Nu este elitism, ba face parte chiar din ordinea naturala a lucrurilor sa admiti ca politicienii se revendica de la intelectuali si nu invers, ca in vremea comunismului.
  In fine, stiu ca macar in privinta asta ma intilnesc cu opinia lui Sever Voinescu: indiferent de ce se intimpla astazi la televiziuni, despre Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si H.R.Patapievici se va discuta probabil si peste un secol, iar cei mai multi dintre politicieni vor fi dati uitarii in mai putin de un deceniu. In realitate, aceasta este MAREA DIFERENTA pe care cei care sint mindri ca sint romani ar voi-o din nou stearsa, asa cum a fost in comunism.
  Oamenii, in ignoranta lor, au ajuns chiar sa critice cu detasare sau dezgust elitismul: in realitate insa, antiintelectualismul patent al poporului roman este mostenirea sumbra si durabila a comunismului, cu care probabil vom avea de luptat inca o generatie de-acum incolo.

  • Sunt in foarte mare masura de acord cu ce afirmati.

   Sunt de acord si cu autorul articolului cand afirma ca electoratul PSD-ului este de fapt mai mare de 40% ( votantii lui Diaconu, ale altor candidati independenti) iar la prezidentiale candidatul PSD va fi sustinut si de o buna parte din votantii PNL.

   Personal am considerat lista PDL mai buna decat cea a PMP, primii 4 de pe fiecare lista (cei cu sanse reale ) fiind candidati absolut decenti diferenta facand-o Monica Macovei.

 18. „Ce ne facem” ?!
  Trebuia sa va ganditi la asta cand PDL era la guvernare, PDL si traian Basescu au creat monstrul de acum – USD, adica PSD, adica o sa stam cu PSD pe cap mult si bine, precum vedeti majoritatea romanilor nu mai vor sa auda de PDLul vostru, iar acumi cei educati scarbiti nu merg la vot iar saracimea lipsita de educatie voteaza PSD !
  Trebuia sa va ganditi ca veti plati guvernarea portocalie sfidatoare la adresa majoritatii romanilor, doar ca de fapt platim noi, majoritatea romanilor avnd mizeria PSD pe cap, PDListilor care ne-au guvernat le merge bine, nu-i plang…

 19. D-le Voinescu, ar fi fost poate mai bine sa spuneti un pic mai devreme lucrurilor pe nume in legatura cu Blaga? Cum de a ramas presedinte de partid dupa Decembrie 2012? Ce i-a tinut capul pe umeri dupa rezultatul de atunci? Politetea celor din jur? Nu va era clar inca de atunci cu ce arme se pune la respect un astfel de om? „Don’t bring a knife to a gunfight”, spune o vorba din batrani. SI nu numai Dvs. dar toti ceilalti: de ce v-ati inghitit vorbele atata vreme? „Lasa-l sa-si rupa singur gatul?” Curiozitatea mea tine de psihologie: ce rationalizari colective ati adoptat atunci in grup, cand era limpede ca omul era mai mult decat depasit de situatie?

  • Probabil ca nu ati avut vreme sa urmariti evolutiile din PDL in ultimii doi ani. Sau, luat cu altele, probabil ca ati uitat. Zau, sint chiar ultimul de expus acestei avalanse de intrebari-repros….

 20. Am citit toate comentariile de pana acum si sunt socat ca exista persoane care citesc acest site si care cred si sustin (cu argumente valabile doar pentru ei) ca PSD nu are peste 40% si ca votantii lui Mircea Diaconu sunt de dreapta, anti-sistem etc…

  Cum poti sa argumentezi ca alianta USD nu este PSD? Din cine e alcatuit UNPR? Din cine e alcatuit PC? Mircea Diaconu nu a fost sustinut mediatic de Antena3? Chiar nu stiti de ordinele cui asculta ziaristii de la A3? Nu a recunoscut Ponta public ca PSD l-a ajutat pe Diaconu in sectiile de votare ca sa nu i se fure voturile?

  Cum este posibil ca cineva cu scaun la cap sa nu isi dea seama ca Antonescu este unul din artizanii USL si deci vinovat pentru scorul imens al PSD si groaznic pentru PNL? Cum e posibil ca cineva sa se considere de buna credinta si nu vada non-combatul lui Blaga ca lider al principalului partid de opozitie?

  Domnule Voinescu nici pe dumneavoastra nu va inteleg tonul bland cand vine vorba de doamna Udrea. Sunt convins ca are calitati, dar nu pentru politica. Poate in privat s-ar descurca mai bine. Gata, ajunge cu politica! Sau cel putin la nivelul la care il vrea ea. Poate peste 10-15 ani sa ii mai vina mintea la cap. Domnul Alin Fumurescu a scris un articol impecabil azi.

  Chiar suntem o tara de autisti? Chiar nu vrem sa vedem ce se intampla in jurul nostru? Oare o sa ne bagam mintile in cap vreodata?

  Acest comentariu este pur retoric si este scris dintr-un semntiment de tristete foarte mare pe care il incerc de 2 zile… :(

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sever Voinescu
Avocat,1996-1997 - Asistent universitar, ASE Bucuresti; 1997-1998 - Consilier al Secretarului General al Guvernului; 2000-2003 - Consul General al României la Chicago;Coordonatorul programului de politica externa din cadrul Institutului pentru Politici Publice (2004-2008);membru deputat de Prahova în legislatura 2008 - 2012 din partea Partidului Democrat Liberal

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro