luni, ianuarie 13, 2025

Despre putinizare și tik-tokare

Tentativa de manipulare pe Tik-Tok a alegătorilor români nu mai este o problemă doar a românilor ci una a tuturor democraţiilor de pe planetă. Ar trebui să inventăm un verb, tik-tokare, pentru a înţelege cum funcţionează mecanismul. Bombardamentul intensiv se face prin clipuri toxice care anunţă sosirea salvatorului providenţial, precum și prin slogane anti-democratice deghizate în promisiuni luminoase cu tonalităţi creștine. Combinate și amplificate exponenţial, aceste două forme de mitraliere cerebrală au același efect asupra creierului ca atunci cînd tocăm o bucată de carne sau o legumă. Tocarea distruge forma și volumul, aplatizează și aneantizează. Ceea ce înainte de tocare era o individualitate devine după tik-tokare o masă omogenă.

          Președintelui american Abraham Lincoln i se atribuie următoarea reflecţie: „Un întreg popor poate fi prostit o periodă de timp iar o parte a unui popor poate fi prostit tot timpul. Dar un întreg popor nu poate fi prostit tot timpul.” Din păcate în era numerică există riscul ca un popor bine tik-tokat să nu se mai trezească niciodată dat fiind că toţi centrii gîndirii sale pot fi maceraţi în mod durabil. Cînd sunt blocate mecanismele gîndirii critice spunem uneori că respectiva persoană este hipnotizată. Prostirea numerică este însă mult mai gravă decît manipulările politice tradiţionale. Mă tem că astăzi fraza lui Abraham Lincoln ar trebui reformulată în felul următor: „Un popor tik-tokat tot timpul riscă să-şi piardă atît libertatea cît şi instinctul de conservare. Mai există riscul ca acestui popor să i se erodeze durabil capacităţile mentale necesare autotrezirii din hipnoză.”

          Rareori îndemnul „deșteaptă-te române” a răsunat mai grav în istoria României. Dinspre Răsărit se apropie cu pași numerici „somnul cel de moarte” iar mulţi români cred că îşi vor putea păstra tradiţiile și credinţa printr-o radicală reorientare geopolitică, economică și culturală. Tik Tok, un instrument de comunicare inventat de o putere totalitară (China) a devenit „cureaua de transmsie” (ca să folosesc un termen comunist străvechi) a unei forme de adormire mentală și chiar de ieșire din istorie.

          Am întîlnit în ultimii trei ani în presă termenul de putinizare a lumii. Operaţiune care avansează printre altele cu ajutorul tik-tokării creierelor. Ceea ce înseamnă putinizarea lumii este simplu de definit: o tentativă de eradicarea totală din viaţa de zi cu zi şi din memoria umanităţii a tot ce ceea ce ţine de practica democratică, de libertate, de stat de drept, de spirit critic, de egalitate între femei şi bărbaţi, de protecţia minorităţilor… Altfel spus o dezoccidentalizare a lumii.

          Rusia a încercat o tik-tokare a românilor pentru că a considerat România o verigă slabă în flancul estic al Occidentului şi al Uniunii Europene. Responsabilitatea alegătorilor români în prezent este una imensă: ea este  legată atît de menţinerea României în familia ţărilor democratice cît şi de protejarea acestei familii geopolitice în general. Miza alegerilor prezidenţiale din România nu mai este una strict naţională cu una globală pentru spaţiul democraţiei atacat în mod violent de o întreagă coaliţie de state (Rusia, China, Iran, Coreea de Nord) precum şi de alte forţe obscure (unele dintre ele, precum islamul radical, fiind prezente chiar în inima societăţilor occidentale).  

          Îi îndemn pe compatrioţi mei să reflecteze la aceşti termeni: tik-tokare sau deşteptare? Putinizare sau ieşire din hipnoză?

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

  1. Rusia si R.P. Chineza si au dat mana sa poarte altfel de razboi, mult mai nociv. Adictia de TikTok este greu de vindecat. De aceea multe tari interzic astfel de instrument care pune mult detergent pe creier si anuleazs gandirea critica.

    • si distilatul ieftin si nociv se gaseste la liber in magazine, na chiar si aurolacul … dar nu le scoate nimeni de la vanzare. e greu cu prostires, prostitul si prostii, deoarece ajungem la repere, care nu sunt certe ! Singurii prosti (si foarte costisitori, tinand cont de bugete) sunt cei din servicii SRI, SIE, SIA, DGA … etc. Ba chiar, la numarul mare de romani care au votat, fenomenu de prostire, era sesizabil . Nu stiu de ce nu au sesizat pe n i m e n i !

    • @Agora _ „Rusia si R.P. Chineza si au dat mana …”

      Rusia si R.P. Chineza au profitat de „golănia” făcută de partidele-marionetă ale cleptocrației cu sprijinul „serviciilor”.

      Pentru a câștiga alegerile prezidențiale, candidatul Marcel trebuia să ajungă în turul al doilea alături de un competitor pe care să fie sigur că îl învinge. Au vrut să reediteze alegerile din anul 2000, când în turul al doilea Iliescu l-a învins pe CV Tudor.

      Totul le-a ieșit perfect. PSD rămâne la guvernare cu PNL, nimic nu s-a schimbat. Doar că „sperietoarea” Georgescu a crescut un pic mai mult decât s-au așteptat. A crescut pentru că era foarte ușor, poate fi făcut președinte și un robot, sau o maimuță, depinde câți bani sunt investiți, după cum se poate vedea:

      https://recorder.ro/marea-bresa-a-tiktok-cat-de-usor-poate-un-candidat-sa-obtina-1-milion-de-vizualizari/

      …Făcut din România, fără implicarea Rusiei și Chinei.

      Șeful SIE nici nu era nevoie să stea în București, căci nu nu avea ce face, știa foarte bine că „golănia” este făcută [inclusiv] de ei, iar lucrurile sunt sub control.

      Putin are motive să râdă. Rusia și China nu au făcut decât să profite de dezordinea făcută în România chiar de români, folosindu-se de un șarlatan incoerent care se declară ba pro-rus, ba pro-american, ba pro-UE, ba anti-UE, ba extremist, ba interlocutorul extratereștrilor.

      Putem râde și noi, nu estre nicio revoluție, nicio contrarevoluție. Putem râde de noi înșine, de cât d efraieri putem fi. Reținți: cleptocrației i-au ieșit lucrurile perfect, nimic nu s-a schimbat, totul este ca înainte de alegeri. …Indiferent cum se va numi viitorul Președinte al Republicii.

  2. Se atacă numai rețelele sociale, dar nimeni nu analizează prestația TV-urilor de așa zise „știri”( și nu numai). Vă place cum s-au comportat RoTV, DIGI24, A3, RTV? Asemenea ticăloșii insuportabile, dar oficial controlate de CNA, eu unul nu am mai văzut. Cu ce sunt mai buni acești mercenari media decât amatorii din rețelele sociale?
    În legătură cu TikTok, chiar se prefac toți că nu s-a știut cum stă chestia? Păi în 2020 AUR a luat 10% prin rețelele sociale, iar SOS în 2024 a intrat în PE tot cu ajutorul rețelelor sociale. Acum urlăm că au ieșit unii care sunt periculoși, dar până acum ce-ati făcut? CE făceau instituțiile statului român plătite să ne apere?
    Din nenorocire, prostia se plătește. Cu bani sau cu libertatea noastră a tuturor. Fiindcă iată, ne îndreptăm spre anarhie sau autoritarism( deja poliția lucrează….)

    • Eu am votat în turul 1 cu unul dintre cei doi candidați ajunși în turul 2, fara să am acces la Tick Tick, deci fara să fiu manipulat de ruși. Și ca mine sigur au făcut mulți alții. Știți câte pliante cu candidatul altui partid găseam in cutia poștală? Multe, la interval de câteva ore, zilnic. Aceasta practică nu este menita tot pentru a determina electoratul sa ia o decizie?

  3. Dumneavoastră urmăriți tiktok? Eu nu. Și niciunul din cunoscuții mei (exclud aici nepoții).

    Dar putin? urmăriți putinteve? Eu nu. Nu știu pe nimeni să facă asta. Dar citesc o liotă de intelectuali ce pretind că Putin este in spatele tuturor relelelor din Occident. Asta se întâmplă pentru că și-au pierdut simțul penibilului.

    Deci…despre ce vorbiți când augmentați apocaliptic binomul tiktok-putin? Chiar nu pricepeți că dacă Putin adoră și își dorește ceva apăi fix imaginea asta de Tartor planetar este? Și că, speriind oamenii cu tiktokul ‘putinist’ nu faceți altceva decât să tocați creierii cititorilor in direcția visată de autoritariști? Repet…printre cititorii dumneavoastră nu o să găsiți prea mulți spectatori tiktok, deci demonizarea platformei nu-i ajută deloc, din contră, e posibil doar să-i sperie și să-i determine să treacă la acțiuni in familie (că doar n-o să stăm cu mâinile in sân să căscăm gura când satana cucerește mințile copiilor noștri, nu-i așa?). Cum ce acțiuni? Păi…interzicerea aplicației, monitorizarea nepoților contaminați de putinism, confiscarea telefoanelor dacă nu mai poate altfel! :)

    • Puțin cam riscant să vorbești de simțul penibilului când lângă granițele noastre avem un război declanșat de putin de aproape 2 ani, de fapt început din 2014, de fapt anunțat din 2008, de fapt…
      Mai ușor cu tiktokărelile astea pe „Contributors”, că publicul de aici e diferit de cel păcălit lunile astea pe tiktok.

    • Masuri trebuie luate; aceste retele sociale, in special tiktok sunt un pericol. India a interzis tiktok, la fel Australia in mare parte. China a interzis Google, Yahoo, Youtube si alte retele occidentale, ca sa nu le sadeasca idei cetatenilor. Dar Vestul lasa la liber Tiktok chinezeasca, ca sa macine creierii oamenilor in special ale tinerilor?!
      Tiktok poate fi manipulata usor de puteri ostile dupa cum s-a vazut. Asta nu e de joaca.
      Ar trebui fie interzisa fie reglementata si urmarita indeaproape foarte strict. De ce nu, la urma urmei?! E ceva interesant cultural, artistic sau stiintific pe tiktok? invata lumea ceva bun de acolo? NU!
      E doar un mijloc de a denatura mintile oamenilor, de a-i face sa piarda vremea, de a-i manipula si de a iti bate joc de ei, de exp cu asa-ziseele „probvocari” din care multi fie au murit, fie au ajuns cu fracturi in spital.

    • Și eu cred că ce s-a întâmplat în România, ca și în SUA, Franța, Germania, Austria, Polonia, Hungaria, etc este rezultatul luptei globale dintre PROGRESISM vs NAȚIONALISM. Că lui Putin îi convine naționalismul asta nu înseamnă că el este singurul vinovat de ce se întâmplă în Occident și în România. Ar fi bine să nu dramatizăm lucrurile, situația este globală. Mai bine ne-am gândi ce trebuie să facem în continuare.

    • >Dar citesc o liotă de intelectuali ce pretind că Putin este in spatele tuturor relelelor din Occident

      Putin e în spatele unor „rele” majore cum ar fi invazia Ucrainei vecine şi a tuturor crimelor aferente (masacrul de la Bucha etc.), moartea lui Navalny şi ai atâtor civili nevinovați în Ucraina etc. etc.
      De fapt nu atât Putin cât sistemul şi țara care l-a creat.
      Putin nu e responsabil pentru masacrul de la Kaytn din Polonia comis de colegii lui din NKVD, el doar a perpetuat aceste crime decenii mai târziu. Natura criminală a regimurilor sovietice şi putiniste e ceva care nu poate fi tăgăduită. A trecut timpul când se credea că trebuie să ne comportăm cu mănuși când vine vorba de Putin.

  4. pana la urma in ce a constat prsupusa manipulare? nu am ti tok si totusi am votat cu CG, fara sa fiu manipulat cu nimic pe acea retea…vad ca toti asa zisii aparatori ai democratiei au apucaturi totalitare, le place cenzura(daca mai sunt alte idei decat ale noastre trebuie interzise ca manipuleaza), vor aruncarea in puscarii a celor care comenteaza pe retelele sociale si a celor care refuza in continuare sa urmeze linia oficiala…asaca v-as ruga sa rapsundeti la o singura intrebare: cei care nu suntem de acord cu politica neomarxista impusa de la Bruxelles, mai avem voie la opinie politica, la vot, la libertatea cuvantului, eventual maia vem voia sa mai existam?

    • @martel. Dupa ce esti prost/caraghios, te mai si lauzi cu asta, fudulie… Ai votat cu kg de ce mai exact? ce te-a atras, mai ales ca zici ca nu ai fost pe tiktok si sustii ca nu ai creierii spalati (desi realitatea e alta). Care e „politica neomarxista impusa de la Bruxelles” ? nu veni cu clisee si texte ca lgbt si identitate de gen, ca la noi in tara asemenea bazaconii nu au aparut si nu sunt deloc „impuse” de nimeni.
      Atunci de ce? te-a atras discursul sau plin de ineptii cu caprioara care se epileaza, apa care nu e doar apa, Carpatii care sunt „coloanele lumii”, Isus care a murit ca romanii sa fie „popor divin”, sau ca el a lucrat la ONU (cand de fapt nu a lucrat deloc acolo). Sau ditirambele puriciste vorbele goale cu „credinta”? un astfel de sarlatan nu are credinta adevarata, ci doar vorbeste de ea ca sa dea bine.
      Atunci, ce? discursul neolegionar amestecat cu ceausism? Vezi ca nu stii, stai jos ai nota 2.

      • Xavier7 08/12/2024 La 14:39
        @martel. Dupa ce esti prost/caraghios, te mai si lauzi cu asta, fudulie

        Bravo Xavier al saptelea, Iata un argument beton… bag-o si p-asta Marie si Marioara Marie si Marioara Ia un par de ma omoara.

    • Ai dreptate ca oricine are dreptul de a avea o parere si de a o enunta fara a fi intemnitat pentru asta (si in rusia si china este la fel, nu-i asa? ). Dar daca esti de parere ca nu exista covid pentru ca nu l-a vazut nimeni si nu a fost nimeni pe Luna am dreptul sa emit o parere si anume ca esti dus cu pluta si toti votantii tai sunt pe aproape

  5. Iar Iohannis transmise următorul mesaj către poporul său: “ Din sfera ne venii cu greu ca să-ți ascult chemarea/ Căci golful este tatăl meu, iar muma mea e marea” . Da, “marea” nepăsare fata de supușii săi de care și-a bătut joc 10 ani și care îl vroiau dispărut de la Cotroceni. Oamenii au vrut să fie mințiți frumos și chiar au fost pe Tik Tok. Au vrut să schimbe din rădăcini “vechiul” sistem, cu unul diferit.

    • @mike_ “Căci golful este tatăl meu, iar muma mea e marea”

      E bine spus “marea”. Terenul lui de golf de la Neptun este la mare. Ceremonia Hakuna Matata a fost tot la mare. Ma rog, Oceanul Indian. Șamd.

  6. Cred ca este primul articol gasit de mine care trateaza marea problema : afectarea foarte serioasa a alegatorilor susceptibili unui discurs conspirationist. Orice om cu o educatie normala il va rejecta pe CG dupa primele abateri irationale . CG executa un balet irational aproape de fiecare data cand deschide gura.
    As mai adauga un mecanism mental la care m-am tot gandit: eliberarea de propriile frustrari. Sa luam un conational plecat din tara , fara cine stie ce educatie sau pregatire ( nu din vina lui , ci a sistemului de invatamant dezastruos). Ajuns intr-o tara civilizata nu va avea cine stie ce nivel de trai neputand sa faca fata cerintelor firesti ale societatii. Va fi frustrat si va recunoaste intr-un fel ca e totusi vina lui pentru situatia in care se gaseste. Dar iata ca vine salvatorul care ii spune ca de fapt e un sistem care il impiedica si ca el e destept si pregatit. Aici intervine eliberarea: din acest moment orice incercare din afara de a-i explica inexistenta acelui sistem va fi automat interpretata ca un atac organic asupra lui. Ca atare schimbarea poate fi extrem de grea daca nu imposibila.

    • Giorguţ, ia una cu apă de aici:

      Cum se face ca idoţii, nemernicii, nespălaţii, necitiţii, neadaptaţii, needucaţii, primitivii, etc, trimit permanent bani în România la rudele deştepte, educate, manierate, cultivate, adaptate?

      Cum se face că peste 5 milioane de români au supravieţuit în afara ţării? Măcar că cei mai mulţi sunt aproape de România, unde s-ar putea întoarce dacă ar fi atât de frustraţi.

      Cum se face că nu încetaţi ocara, batjocura, scuipatul la adresa românilor plecaţi?

  7. >cei care nu suntem de acord cu politica neomarxista impusa de la Bruxelles

    Bruxelles nu impune nici o ‘politică’ şi chiar dacă ar face-o, ea n-ar fi una ‘neomarxistă’.

    • ”Bruxelles nu impune nici o ‘politică’ şi chiar dacă ar face-o, ea n-ar fi una ‘neomarxistă’.”

      Cum e cu recunoașterea obligatorie a căsătoriei între persoane de același sex? Nu o impune Bruxelles-ul, nu e politică neomarxistă?

      Cum e cu locurile rezervate pentru minorități, în instituțiile de învățământ? Nu e o politică neomarxistă, impusă de Bruxelles? Cum e cu postacii care pretind că nu există neomarxism? N-o fi cu binecuvântarea Bruxelles-ului narativul ăsta? Rusia profită de toate mizeriile astea și promovează candidați de tipul lui Georgescu, dar toate mizeriile astea nu le-a inventat Rusia, că nu face ea legi în România.

  8. Si zi asa, mister…, joaca CG teatru ori BA?
    (avem si un critic de teatru pe aici – nu am bagat de seama nicio parere a sa despre CG)

    Flerul si experienta dvs. ar putea sa ne dea totusi o Cheie in care sa intelegem PRESTATIA respectivului candidat la functia suprema in stat.

  9. Da, ca pe Putin il preocupa tare mult România si alegerile de aici, el altceva nu are de făcut acum. Problema reala e alta: cum o tara membra NATO și UE n-a fost in stare sa vada aceste dezinformari și sa ia masuri la timp astfel incat sa nu se ajunga la Romania bananiera de acum? Decizia CCR a pus Romania in rand cu dictaturilr africane, poate nu ar fi rau sa incepem și niste parteneriate cu aceste tari la fel de democratice ca și noi.

  10. Rusia a supralicitat forta serviciilor sale speciale in Romania; ca si forta armatei sale in Ucraina;
    se pare ca rusii beau prea multa votca si se dau prea mari (au fugit si din Siria)

  11. Cum sa cuceresti politic o tara fara sa ai o organizatie puternica in sprijn

    Cucerirea politică a unei țări fără a avea o organizație puternică în spijin reprezintă un demers extrem de complex și riscant. Fără o bază solidă de susținători, o rețea de influență sau o organizație bine structurat, șansele de succes pot fi foarte reduse, dar nu imposibile. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că în majoritatea țărilor, orice tentativă de a submina ordinea constituțională sau a exercita puterea în mod nelegitim poate duce la conflicte violente, destabilizare sau represalii.
    Dacă vorbim despre cucerirea politică într-un sens mai metaforic sau strategic (și nu violent sau ilegal), sunt câteva metode prin care o persoană ar putea încerca să câștige influență:
    1. Construirea unei imagini publice puternice
    • Personal Branding: O persoană poate câștiga influență politică prin crearea unei imagini publice puternice, prin intermediul mass-media, platformelor sociale sau al altor canale de comunicare. Crearea unui brand personal de lider vizionar sau carismatic poate atrage atenția publicului și poate aduce un număr mare de susținători.
    • Relații cu publicul: Construirea unei reputații bune prin acțiuni și declarații care atrag simpatia publicului poate crește influența fără a fi necesar un partid mare în spate.
    2. Networking și influențarea elitei politice și economice
    • Alianțe strategice: Fără o organizație formală, o metodă eficientă este să construiești relații cu oameni influenți din diferite domenii (politici, economice, culturale). Aceste legături pot ajuta la obținerea unor poziții de putere sau la susținerea unor inițiative politice.
    • Lobbying: Chiar și fără o organizație, cineva poate învăța să practice lobbying, să convingă persoane influente să sprijine anumite cauze sau politici, având astfel un impact indirect asupra deciziilor politice.
    3. Exploatarea crizelor și a nemulțumirilor populare
    • Capitalizarea pe crize: Multe persoane ajung la putere în perioade de instabilitate sau criză, atunci când oamenii sunt nemulțumiți de conducerea existentă. Oportunitatea de a deveni lider într-un astfel de moment necesită viziune, dar și abilitatea de a manipula emoțiile și resentimentele populației. Daca nu poti influenta si cucerii electoratul main streamului politic, neavand acces si resurse suficiente, atunci va trebui sa devii un representant, o voce, a dorintelor si credintelor comunitatilor minoritare ce nu se simt reprezentate de ofertele partidelor politice din mainstream. Aceste comunitati sociale, marginalizate de societate, cum ar fi:
    • Ultra-conservatori religioși: Persoane care aderă strict la interpretările tradiționale ale credinței lor și se opun schimbărilor moderne. Ei pot susține valori și practici religioase extrem de conservatoare și pot fi reticenți la integrarea noilor idei sau practici.
    • Negationiști sunt persoanele care resping sau neagă fapte sau evenimente acceptate pe scară largă de comunitatea științifică sau de societate. Aceștia pot include:
    Negationiști ai schimbărilor climatice: Persoane care neagă sau minimizează impactul schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane.
    Negationiști ai Holocaustului: Cei care neagă faptul că Holocaustul a avut loc sau minimalizează amploarea tragediei.
    Negationiști ai pandemiei: Persoane care neagă existența sau severitatea pandemiei de COVID-19 și a impactului său.
    Negationiști ai vaccinurilor: Similar cu antivacciniștii, aceștia neagă eficacitatea și siguranța vaccinurilor.
    Negationiști ai științei: Cei care resping consensul științific în diverse domenii, cum ar fi evoluția, schimbările climatice sau sănătatea publică.
    • Ultraecologiști: Cei care susțin măsuri extreme pentru protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. Ei pot adopta stiluri de viață foarte stricte pentru a reduce impactul negativ asupra mediului și pot milita pentru politici de mediu radicale.
    • LGBTQ+ sau anti-LGBTQ+: LGBTQ+ se referă la comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender și queer, precum și alte identități de gen și orientări sexuale. Anti-LGBTQ+ se referă la persoane sau grupuri care se opun drepturilor și acceptării persoanelor LGBTQ+, promovând discriminarea și intoleranța.
    • Ultranaturiști: Persoane care evită alimentele procesate și optează pentru opțiuni organice, fără organisme modificate genetic (non-GMO) și fără aditivi, pentru a minimiza expunerea la chimicale sintetice. Ei susțin consumul de alimente cât mai naturale și neprocesate posibil.
    • Ultranaționaliști: Persoane care promovează o formă extremă de naționalism, adesea caracterizată prin excluderea sau discriminarea altor grupuri etnice sau naționale. Ei pot susține supremația culturală sau etnică a propriei națiuni și pot avea atitudini xenofobe.
    • Rămășițe ale curentelor politice cu ideologii istorice expirate (fascisti/comuniști): Persoane care continuă să susțină ideologii politice considerate depășite sau periculoase, cum ar fi fascismul sau comunismul. Aceste grupuri pot milita pentru restabilirea unor regimuri politice autoritare sau totalitare.
    • Minimaliști: Persoane care adoptă un stil de viață minimalist, concentrându-se pe reducerea consumului și deținerea doar a lucrurilor esențiale. Ei valorifică simplitatea și evită acumularea de bunuri inutile.
    • Practicanți ai meditației și yoga: Cei care se concentrează pe bunăstarea mentală și fizică prin meditație, yoga și alte practici de mindfulness. Aceste practici sunt folosite pentru a reduce stresul și a îmbunătăți calitatea vieții.
    • Ufologi: Persoane care studiază și investighează aparițiile de OZN-uri (Obiecte Zburătoare Neidentificate). Ei colectează dovezi și teorii legate de originea și natura acestor obiecte.
    • Naturopați: Practicanți care folosesc metode naturale și remedii pe bază de plante pentru a trata diverse afecțiuni. Ei se concentrează pe tratamente holistice și prevenirea bolilor prin abordări naturale.
    • Holistici: Persoane care cred în abordări de tratament care iau în considerare întregul corp și spirit. Ei promovează vindecarea prin echilibrul dintre minte, corp și suflet, folosind terapii complementare și alternative.
    • Persoane afectate de stigmatizare socială: Cei care suferă de boli mintale sau dependențe pot fi excluși și discriminați
    • Infractori de drept comun
    nu sunt reprezentate politic in societate si pot fi agglutinate si armonizate printr-o strategie cu tactici specific printr-un discurs clar de reprezentare in ciuda faptului ca ar putea fi cel putin straniu in ochii populatiei cu reprezentare in mainstreamul politic.
    Procentele estimate pentru comunitățile sociale marginale la contextul Europei. Aceste cifre sunt generale și pot varia semnificativ în funcție de țară și regiune, dar oferă o idee despre cum ar putea arăta distribuția în Europa:
    Comunitate Procent Mediu (%) în Europa
    Ultra-conservatori religioși 5-10%
    Negationiști ai schimbărilor climatice 10-15%
    Negationiști ai Holocaustului Sub 1%
    Negationiști ai pandemiei de COVID-19 5-10%
    Negationiști ai vaccinurilor 5-10%
    Negationiști ai științei 5-10%
    Ultraecologiști 1-3%
    LGBTQ+ 5-10%
    Anti-LGBTQ+ Sub 15%
    Ultranaturiști 1-3%
    Ultranaționaliști 5-10%
    Rămășițe ale curentelor politice cu ideologii istorice expirate 1-3%
    Minimaliști 1-3%
    Practicanți ai meditației și yoga 10-15%
    Ufologi 1-2%
    Naturopați 1-5%
    Holistici 5-10%
    Persoane afectate de stigmatizare socială 10-15%
    Infractori de drept comun Sub 1%
    Aceste estimări sunt aproximative și bazate pe date generale, dar oferă o imagine de ansamblu asupra diversității și distribuției acestor comunități în Europa

    • Activism social: Implicarea în mișcări sociale, chiar și fără o organizație formală, poate crea un val de sprijin popular. Folosind teme sensibile și apelând la valorile naționale sau sociale ale populației, se poate construi o bază de susținători.
    4. Manipularea informației
    • Strategii de informare: În era digitală, puterea informației este uriașă. Controlul și manipularea narativului public poate avea un impact semnificativ asupra opiniei publice. De exemplu, prin utilizarea rețelelor sociale, cineva poate disemina mesaje care atrag susținători sau discreditează rivalii.
    • Crearea unei narațiuni captivante: Oamenii sunt mai predispuși să urmeze lideri care oferă un sens al identității și scopului. Construirea unei narațiuni care le dă cetățenilor un sentiment de mândrie sau de apartenență poate atrage susținători și poate crea un val de mobilizare.
    5. Capacitatea de a promite schimbări și reforme
    • Promisiuni concrete de schimbare: Mulți lideri câștigă influență prin promisiuni de reforme sociale, economice sau politice care răspund nevoilor sau frustrărilor populației. Fără o organizație puternică, este esențial să se prezinte un plan clar de acțiune și să se asigure sprijinul unor grupuri relevante din societate.
    • Atacarea status quo-ului: Criticarea liderilor actuali și a sistemului existent poate atrage atenția asupra unei persoane care se prezintă ca o alternativă viabilă. Aceasta poate fi o cale de a câștiga susținători din rândul celor care sunt nemulțumiți de guvernarea curentă.
    6. Exploatarea diviziunilor interne ale societății
    • Polarizare socială: În unele cazuri, liderii pot să își construiască puterea prin accentuarea și exploatarea diviziunilor interne ale societății (ex. economice, etnice, religioase, etc.). Aceasta poate crea o bază de susținători loiali, care se simt reprezentați și protejați de liderul respectiv.
    • Crearea unui „dușman comun”: În anumite contexte, identificarea unui dușman comun (fie că este vorba de o clasă socială, o minoritate sau o putere externă) poate consolida susținerea populară în jurul unui lider.
    7. Timp și răbdare
    • Strategii pe termen lung: Chiar și fără o organizație puternică, o persoană poate construi treptat influență și putere prin acțiuni mici, dar consistente, și prin crearea unei baze de susținători de-a lungul timpului.
    • Ascensiune graduală: Acesta este un proces de lungă durată, dar poate fi o cale eficientă de a ajunge la putere fără să te sprijini pe o organizație existentă.
    Concluzie
    Fără o organizație puternică, cucerirea politică a unei țări este mai mult despre influență graduală, manipularea percepției publice, și crearea unei imagini personale care inspiră încredere și susținere. Totuși, în orice demers politic, riscurile și provocările sunt semnificative, iar succesul depinde în mare măsură de contextul specific al țării în care se dorește această ascensiune.

    Eu cred că aceasta este strategia (Sun Tzu) aplicată de FSB în toată Europa, folosind ca unealtă platformele sociale, aglutinând comunitățile marginale și folosindu-le în provocarea unor „tulburări” sociale. Fondul problemei fiind inechitatea distribuirii profitului ultimilor 30 de ani de prosperitate între clase sociale. Adică 95% către îmbuibați și restul către popor.
    Căcăloi Mulinescu (CG) a început cariera ca agent SIE în 1986, orbitând asiduu în jurul unor organizații elitiste, chiar dacă s-a băgat singur în seamă. A muncit toată viața sperând la o șansă/conjunctură favorabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Matei Vișniec
Matei Vișniec
Dramaturg. Jurnalist.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro