miercuri, octombrie 20, 2021

Despre salariile ASF

Se discută mult în aceste zile despre salariile din ASF.

Dacă dorim o discuție bazată pe argumente , atunci ar fi bine să ținem seama de următoarele:

a) ASF prestează un serviciu public :”supravegherea ” activității unor instituții financiare care atrag bani de la cetățeni și firme.

ASF reprezintă o autoritate a statului, independentă în munca pe care o desfășoară.  ASF nu este însă o instituție privată, chiar dacă se autofinanțează din taxe plătite de către instituțiile financiare supravegheate;

b) ASF are autoritate deplină în a fixa nivelul taxelor plătite de către instituțiile financiare supravegheate și nivelul salariilor (și al altor sporuri, bonusuri) pentru proprii lucrători .  În lipsa unor criterii obiective, apar excesele sesizate de opinia publică;

c) ASF a afirmat că s-a corelat cu nivelul salariilor din BNR.  Este un criteriu eronat.  Activitățile de supraveghere ale BNR și ale ASF au subiecte diferite;

d) Un criteriu obiectiv este  nivelul salariilor din industriile pe care le supraveghează (asigurări, fonduri mutuale, firmele de brokerilor etc.) .  ASF trebuie să fie atractivă pentru forța de muncă calificată, capabilă să facă supravegherea acestor instituții financiare.  Prin urmare, la funcții similare, ASF poate adăuga  un 5 la sută peste nivelul salariilor din industriile supravegheate.

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. hai sa fim seriosi, salariile astea trebuiesc dublate de raspundere. ori nu se intampla. asta e problema. la primul semn ca e ceva putred toti isi pun palma-n cur si se fac ca nu cunosc, desi le place cand iau salariile alea colosale.

  sunt pe bani privati, e extrem de discutabil. iau bani de la banci, ok, si bancile nu cumva isi iau majoritatea profitului din creditele acordate cetatenilor? e un mod extrem de a privi lucrurile, dar poate fi privit si discutat si asa, nu e chiar complet eronat. nu zic ca il privesc eu asa, dar se poate discuta pe chestia cu privatul.

  apoi, sunt numiti numai pe relatii de rudenie si pe matrapazlacuri la concurs. deci sa lasam inventiile.

 2. Se pare ca adausurile au fost de sute la suta. Cit priveste forta de munca calificata, calificarea suprema ceruta este sa fii sotie, fosta sotie, fiica, soacra sau alt fel de neam cu cine trebuie. In rest, numai criterii obiective. Iar banii, chiar nu vin de la buget ci direct de la fraierii care alimenteaza industriile supravegheate (asigurari, fonduri mutuale, fonduri de pensii etc) care nu prea mai au bani ca sa-si onoreze corect obligatiile

 3. Adevarat! Problema este: si acum, ce facem? Ce urmeaza, domnule profesor? Ponta se afiseaza la televiziuni, laudandu-se cu plafonarea salariilor in diverse institutii de stat sau organizatii bugetare (regii autonome, scl).

  Un serviciu public ca ASF, care isi stabileste singur veniturile (taxele incasate) si salariile membrilor este aberant, tot asa cum aberante sint si deciziile parlamentarilor de mariri ale indemnizatiilor, acordari de pensii, sporuri, diurne, etc.

  Ce si cine sa-i opreasca? In ce fel? Altii, in alte tari, cum procedeaza?

  • Toate aberatiile cu slarii si venituri incomensurabile pot fi curmate rapid si legal intr-un singur fel: impozitarea progresiva. In toata lumea civilizata economic functioneaza impozitul progresiv, oare de ce? Altfel, cu cota unica, sa nu astepte nimeni la moralitate, ponderatie, moderatie etc., vorbim degeaba.

 4. Dle Stolojan, v-as fi crezut daca nu mi-as fi amintit ca pe vremea guvernarii PDL astfel de situatii chiar daca nu atat de sfidatoare erau la ordinea zilei !!!
  De exemplu, pe vrema guvernarii PDL la CSA9Ce-a care ulterior s-a transformat in ASF aera Dna Daniela Popa acre in 2010 avea un salariu de aproximativ 18000 Euro si nu v-am auzit deloc atunci sa spuneti o vorbulita desi PDLul dvs era la guvernare !!
  Lasati-o balta cu vorbele goale !
  Suntem satui, toti o apa si un pamant!!!
  Ia uitati aici ce matrapazlacuri facea stimabila Daniela Popa sefa defunctei CSA, (transformata in ASFul PNList) in timpul guvernarii PDL a Dlui Boc !!!

  „Deşi în declaraţia de avere a trecut apartamentul din Calea Plevnei, Daniela Popa a omis să menţioneze împrumutul luat de la omul de afaceri, 500.000 de euro cu care şi-a achiziţionat locuinţa. Nici salariul de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), de aproximativ 18.000 de euro, nu l-a declarat, cu toate că legea o obligă să facă acest lucru.

  Citeste mai mult: adevarul.ro/news/societate/foto-politica-unui-sef-partid-dai-lovitura-fugi-1_50aca2687c42d5a6638744c6/index.html

 5. Trebuie sa fiti un pic mai clar referitor la punctul d) – care ar fi pozitiile similare din institutiile supravegheate? Nu cred ca putem vorbi de directori generali (CEO) pentru ca directorii generali au responsabilitati uriase (mii de oameni in subordine, cresterea valorii capitalului investit, etc), adica lucruri pe care presedintele ASF nu le are.

  Mai degraba se poate compara cu un director pe compliance (si as plati nu 5% in plus, ci un 50% in plus) pentru firmele supravegheate – la astfel de functii va referiti?

 6. Numai fata lui Oprea reevaluatul mai lipsea de pe lista competenților, ca tabloul să fie complet (apropo, ați remarcat că dom’ președinte a omis-o pe duduca Tudor – fosta Oprea, când a citat lista cu păcătoșii numiți politic de la ASF?)
  De bine ce s-au ocupat de supravegheri financiare, vezi Astra Asigurări………….

  • Ma tem ca actiunea indreptata asupra Astrei se doreste a fi doar o justificare a veniturilor halucinante din ASF, iar efectul va fi malefic. Clientii nu au motive de a se simti protejati, dimpotriva.

   • Da domnule, aşa e. Astra până mai ieri, sub înţeleapta conducere a lui Adamescu, a înregistrat noi şi noi victorii măreţe, iar acum odioasa dictatură uselistă şi sinistra sa soţie ASF a decis să dea un exemplu pentru a-şi justifica veniturile halucinante. Am mai văzut un exemplu din ăsta de hipercompetenţă financiară, plimbat peste tot ca pe un far călăuzitor al dreptei economico – financiare, citat, răscitat, invitat peste tot (a fost şi la „Profesioniştii” Virginiei Vodă). Ştiţi la cine mă refer? La Cristian Sima, domnu’ un prieten. Ori te pomeneşti că şi acolo a fost lucrătură a îstora de sunt la putere acum.

 7. Nu 5% peste, ci 25% peste. SI management strain.
  Altfel nu se poate scapa de tarele societatii.
  Pentru pozitiile 1-2-3 in stat nu putem incerca la headhunters?

 8. Pai aici e problema, ca oamenii din conducerea ASF sunt numiti politic, iar veniturile vin de la companiile private pe care le reglementeaza. De aici excesele. Ori se platesc salariile din bugetul statului, ori conducerea sa fie aleasa prin vot de catre reprezentantii companiilor reglementate.

 9. Principiul propus de dl Stolojan este corect si desigur ca trebuie gasit si un criteriu care sa evalueze corecta indeplinire a celor ce rezulta din fisa postului, care fisa si ea tb facuta corespunzator. :)

 10. De acord ca „ASF trebuie să fie atractivă pentru forța de muncă calificată, capabilă să facă supravegherea acestor instituții financiare”? Dar sa vedem noi cine e „munca calificata” (e un pic de cacofonie in muncacalificata, pentru care va iert…nu de alta da e in armonie cu lista care urmeaza:-)): contabilul Rusanu, sotia lui Zgonea, baiatul lui Campeanu, nevasta lui Socol, „nevastul” lui Olguta, consoarta lui Chitoiu, soata lui Stuparu, fata lui Oprea, si citi or mai fi prin pozitii asa numai de 1500-2000 de euro/luna? Astia sunt „forta de munca calificata”? Hai sa zicem ca expert o fi domnul Daianu (desi dupa ce si-a pierdut banii la bursa…ma cam indoiesc de expertiza dumnealui…o fi expert la teorie…aici se mai cer si alte calitati, or/and si alte calitati…experienta de conducere, leadership, etc…a fi vice-president la ASF, nu e totuna cu a fi profesor la ASE, sunt mari diferente…si paradigme diferite) Desigur ca ASF trebuie sa fie atractiva pentru oameni cu adevarat competeniti (evnetual cu experienta in marile piete financiare ale lumii…sunt si din astia prin Romania, nu numai nepoti,gineri si neveste), iar salariile pe masura, da’ pentru asta trebuie selectie ca lumea, facuta eventual de un independent head-hunter…da nu din Vaslui! La salariile astea sunt mai mult decit sigur, ca se prezinta si adevaratii experti, si nu numai din Romania…si din Anglia, si din Germania si de cine stie unde…Asa ca sunt numiti de Parlament,care e o suma de incompetenti, ori de dr. Ponta…nu cred ca o mai putem numi „calificata”, ba chiar nici „forta de munca”….care oricum suna ca dracu, antunci cind ne referim la niste presupuse elite profesionale…

 11. Gresit. Pentru ca:

  1.Cine stabileste si verifica criteriile de eficienta si performanta dupa care angajatii ASF isi acorda singuri remuneratiile ( salarii, bonusuri, samd)? Ce performanta? BNR macar mai face o operatiune comerciala, mai face un ban, ceva. Astia ce produc de le comparam salariile cu piata ( adica industriile supravegheate)? Ce-i aia ne raportam la salariile din mediul privat si adaugam…. Da’ de ce sa adaugam? Da’ de ce sa nu scadem? Care-i logica? Daca unele societati de asigurari, institutiile financiare private, performeaza de nu mai pot (au profituri extraordinare, ca-s extraordinari angajatii si managerii lor, si sunt extraordinar de competitive pe piata) si au salarii de sute de mii de euro, ba si milioane pe an, ba si bonusuri pe masura, facem asa, o medie din ochi si dam si la ASF, sa fie “atractiv” pe nivel? Pe ce nivel? Ce legatura are ASF cu performanta dintr-o institutie privata, care opereaza comercial pe piata? Ce inestimabila, necuantificabila contributie au angajatii ASF la profiturile institutiei financiare private X sau Y? Sau la competitivitatea institutiei X sau Y? Pe ce lume traim? Ce-i cu criteriile astea egalizatoare, nivelatoare, unde comparam mere cu pere si, iaca, mai adaugam si 5%,” obiectiv”? Care “obiectiv” domnule?

  2.N-or fi platiti cei de la ASF din bugetul public, dar tot cu japca (a se citi actul normativ obligatoriu, nu optional) se strang fondurile (bugetul) lor din care singuri isi dau/iau salarii. Deci, mare sau mica industria aia ( piata aia), ASF nu ramane fara bani de salarii. Institutiile care intra in supravegherea lor nu au optiunea de a nu plati taxele si vira contributiile respective catre ASF. Sunt obligate prin lege ( act normativ emis de reglementator). Cu alte cuvinte, face/ nu face treaba buna, ASF incaseaza oricum, caci mai mica sau mai mare, piata respectiva exista ( si nici cand o gatuie ASF sau BNR sau guvernul cu reglementarile lor, tot consistenta e). Ei, si pe langa privilegiul asta acordat prin lege de a avea salariu grasut, indiferent de eficienta si performanta (ASF nu risca falimentul, ca institutia privata neperformanta) sa-si mai dea si un plus de 5%? Pen’ ce? Vorba lui Caragiale? De serviciu public ce fac? Dar de cand prestatia lor e mai importanta pentru societate decat prestatia din acele industrii private pe care le supravegheaza ( care dau faliment, daca nu presteaza competitiv). Dar de ce 5%? De ce nu 30, sau 100%, sau 200%, sa fie atractiv domnule sa lucram la autoritatea publica. Sau plusul ala, nu-i asa, e pentru ca autoritatea publica detine monopolul nobletii profesionale si altruismului social, de unde, de nobili si altruisti ce sunt angajatii, trebuie musai suplimentar recompensati.
  Asta-i gandire etatista in stare pura. Teoria valorii “obiective” ( in fapt subiective) a muncii stabilite de la centru (a se citi de la stat). Domnu Stolojan, nici cand vrea sa gandeasca liber-liberal, nu mai poate. Old habbits die hard. Sau nu mor deloc, na, ca cine a fost conditionat de tanar sa gandeasca asa, ca la autoritatea de stat, dintr-un post privilegiat…..

  3. Hai sa nu ne lasam prostiti de chestia asta cu supraveghetorii astia nu sunt platiti de la bugetul statului si veniturile ASF depind de “piata” supravegheata. Asta-i un sofism legal. Smecherie in toata regula. Smecheria legiuitorului. Ei de fapt sunt reglementatori in cadrul autoritatii de stat. Punct. Onest si deschis ar fi sa aibe acelasi statut cu orice alt functionar public. Ocazie cu care ar avea si aceeasi raspundere. Dar nu, aceeasi raspundere n-o au. Doar privilegiul legal de a-si stabili venituri mai mari.Si sunt “independenti”. Boierie.

  Ok. Hai sa vedem cum e cu alti bugetari independenti. Cu ce e mai important ce face unu de la ASF, decat unu de la CSM sau de la o Inalta Curte de Casatie si Justitie? Iar astia din urma au o “piata” de supravegheat… Mare rau. Si foarte greu de „supraveghea”t, parol. Sunt avocat de 20 de ani, stiu cu ce se mananca justitia si profesiile juridice. Deci, piata e mare. Plateste justitiabilul la taxe de timbru in draci pt judecati. Ce-ar fi sa mearga toate incasarile din taxe de timbru direct la instante, parchete si institutii judiciare, si sa-si stabileasca aia salariile cum vor ei, functie de “piata”? In fond de ce nu? Sunt importanti si independenti. Personal consider ca activitatea judiciara e mai importanta pentru societate ( e a treia, si nu neaparat ultima putere in stat; stalpul societatii) decat activitatea ASF. Doar ca magistratii sunt bugetari sadea ( niciun sofism aici) si salariile se stabilesc lege. Adica legislatorul isi asuma clar responsabilitatea pentru nivelul salariilor stabilit de el. Nu exista niciun criteriu obiectiv aici, sa fie clar. E subiectiv sadea, dupa capul legiuitorului. Inclusiv partea din buget pe care o aloca annual pt justitie. Sau pt orice alta activitate bugetara. Atata-i bugetul alocat ( cum vrea legiuitorul), astea-s nivelele de salarizare stabilite prin lege, care pot fi sustinute de la buget, si gata. Asta-i treaba cand lucrezi la stat. Nu se negociaza, nu e nicio piata. Vrei? Bine. Nu vrei? Nu te obliga nimeni, fuga la privat. La stat, asa e de cand lumea, stabilesc guvernantii cat castigi. Guvernantii decenti stabilesc salarii decente ( in niciun caz mai mari decat in piata privata echivalenta, daca exista una). Guvernantii nerusinati profita si-si stabilesc salarii nerusinate, mai mari decat in mediul privat, care mediu privat, de fapt, din taxe si impozite, plasteste salariile bugetarilor. Ce atata filosofie si sofisme de prostit populatia, ca aia nu stiu ce piata supravegheaza, si sunt independeti, ba se si autofinanteaza. Nimeni nu se autofinanteaza cu legea. Autofinantarea se face pe baze consensuale (contractuale), actionand performant pe piata. Si gata.

  • ASF ar trebui sa fie un etalon de morala si etica- ceea ce ar trebui sa se vada in inclusiv in stabilirea salariilor proprii (asa cum a stabilit legiuitorul, ca ASF isi stabilesc singuri remuneratiile).

   Cata vreme ei „si-au tras” niste salarii de te doare capul, ce incredere poti sa mai ai in ei? Ce incredere ca vor controla echidistant piata si nu vor cadea in patima banului nemuncit/nemeritat?

   Eu sincer nu am absolut nici o incredere. Daca ei se „dedulcesc”a cateva zeci de mii de euro, cum credeti ca ar reactiona la „stimuli” dintr-o piata de miliarde de euro si in care 5-10 milioane EUR spaga nu se vede prea mult in costuri??

 12. On si offtopic. Cine decide daca o institutie se considera ca se autofinanteaza sau este finantata de la buget? Pe ce criterii? Am mai vazut povestea cu „noi nu primim bani de la buget, noi ne autofinantam si prin urmare nu ne supunem acelorasi reguli de control al banului public”. Cine decide ca poate exista o institutie, un organism al statului in care taxele incasate nu se duc intr-o anume directie bugetara ci sunt utilizate pentru plata cheltuielilor de functionare (inclusiv evident salarii si prime)? Asa cum se spune in articol, ASF este o autoritate a statului care presteaza un serviciu public. De ce i se permite sa incaseze bani din taxe, bani pe care sa ii foloseasca in mod direct pentru cheltuielile de functionare si sa nu se supuna regulilor de control al banului public ca si orice alta institutie a statului?
  Imi scapa ceva? E una din „vacutele de muls” despre care nu e bine sa vorbim? Ar fi interesanta o lista a acestor „vacute”, asa, sa avem si noi de ce sa ne enervam mai bine si sa privim cu si mai mare scarba la toate personajele politice care defileaza triumfator pe la televizor si ne dau lectii despre viata si virtute in timp ce rontaie pe sub masa ca harciogii din venituri de zeci de mii de euro, fara urma de RUSINE!

 13. Lamentabil, domnule Stolojan. Dar ne-am fi putut astepta la altceva din partea unui membru al clanului si potential viitor presedinte chiar al ASF in caz ca roata se invarte?!
  Cu siguranta, familia largita si actorii vor aprecia; publicul, in schimb, nu. Dar nu aplauze cautati…
  Daca timpul va permite, va sugerez lectura unui articol publicat chiar pe acest sait: http://www.contributors.ro/economie/de-ce-este-salariul-presedintelui-asf-mai-mare-decat-al-chairman-ului-sec-sau-al-fed/ .

 14. …..adică salarii care se răsfrang in prețurile produselor pe care le vând. Doar ca mai întâi, din banii colectati prin vânzarea de produse, trebuie sa vi se plătească mai întâi dvs. taxele si spagile si mai apoi sa vedem dacă mai au bani ca sa plătească despagubirile. Nu ca i-as plânge pe ce d-al de Adamescu, dar spirala asta practicata in toate instituțiile statului se rasfrange asupra noastră si ne spoliaza. Nu ca v-ar pasa, dar dispareti dinaintea noastră si nu mai indrazniti sa scrieti pe-aici.Valabil si pentru Daianu! Azi la prima ora, zburati-o pe scroafa aia de s-a urcat fix in vârful copaciului, aia de-i zice Campeanu. Puneti sa vedeți ce pazeste fiu-sau la RAR si pe urma luați si instituția asta la mana, sa vedeți si-acolo ce porcarii se învart. Ce salarii sunt pe-acolo, iar ca regie a statului, uitati-va pe profitul din ultimii ani, sa vedeți cum poate concura cu uzina Dacia. Rusine, misei ce sunteți!

 15. S-o întrebăm pe madam Campeanu de cate ori a fost bărbatul sau la reevaluarile anuale. Cine sunt medicii care le-au facut.? Gateste barbatu-sau cu semipreparate? Cine ii face piata?
  La ce vârsta sa scoatem femeile ca sa va plătim vouă nesimtirea?
  Pai nu va trebuie o greva fiscală sa va usture?
  Domnilor forumisti, va întrebati ce sa facem, ca suntem neputinciosi! Avem toate motivele sa declanșam o greva fiscală! Asta putem sa facem!

 16. Salariile mi se par cel puţin colosale! Este nu incorect ci anormal să îţi dai salarii cu un astfel de cuantum. Este sfidător! În general pe mine nu mă interesează ce salarii au cei din jurul meu ,mai apropiaţi sau mai depărtaţi, pentru că nu îmi creşte mie salariul dacă îi scade lui Ruşanu, de exemplu. Daaaaaar ceea ce este în ASF … no comment.
  Un alt lucru pe care îl fac aceste salarii la o autoritate a statului este atragerea incompetenţilor. Ca muştele la r….t sau ursul la miere.Entităţile de stat care oferă salarii mari atrag ca un magnet incompetenţii cele cu salarii medii – lipitorii de afişe.
  Vai de ţara noastră.,

 17. @ Ioana Hincu
  In timp ce va citeam comentariul aveam ca imagine chipul „marii vedete tv” Dana Grecu de la Antena 3. Un debit verbal de nestavilit si incapacitatea de a spune esentialul in putine cuvinte. A prezenta succint, elegant si inteligibil ce este important intr-o chestiune nu o poate face oricine. Impanarea discursului (textului) cu o ploaie de intrebari este specifica unei anumite zone urbane si nu cred ca ati trait sau locuiti acolo. Vine de la avocatura ?

 18. Chiar lamentabil.
  Nu vad rostul interventiei. A, propunerea cu 5%. Ca sa se multumeasca cu atat. Inteleg.
  Nu ar fi totusi mai simplu ca plafonul maxim sau aceste raporturi sa fie reglementate prin lege?
  Daca tot e o institutie de stat. In fond salariul minim este. De ce sa nu fie si cel maxim. Oricum castigul real in sectorul privat nu este in salarii, ci in dividende. Nu de alta dar salariile prea mari scad profitul.
  Iar salariile nerusinate nu sunt in sectorul privat, ci in cel de stat. Interesant, nu-i asa.
  De altfel toata discutia e in van. Cand niste oameni la o institutie publica din Romania isi stabilesc salarii mai mari decat cei de la institutii similare sau complementare din SUA, realizezi ca cea ce ne diferentiaza nu este economia, ci nerusinarea.

 19. Iar pentru un tablou complet al nerusinarii sa nu uitam: un profesor de liceu in Romania castiga 1500 de lei, adica mai putin de 500 dolari, cel american spre 5000. Ei faceti proportiile acum,
  La 15000 a lui Rusanu raportul romanesc este de 1 la 30 iar la cei 10000 ai corespondentului american raportul este de 1 la 2. Daca raportul american ar fi pstrat si la noi, Rusanu ar castiga nitel sub sau peste 3000 de lei. Putin, da? Stiu. Dar intrebati-i pe invatatori si profesori, ei oare ce zic?
  Sau ei nici nu mai conteaza…Corect, domne, cine i-a pus sa se faca profesori?

  • Nu as indrazni sa compar. S-ar putea sa nu iasa chiar bine…

   nicaieri in lume profesorii nu sunt platiti atractiv, cu exceptia Finlandei.

   In SUA se spune ca te faci professor pentru ca iti plac copiii, nu banii..

   Oricum, comparatiile de acest gen nu duc nicaieri.

   Adica, ca sa fiu sincer, cred ca salariile profesorilor sunt in acest moment suficiente. Nu din cauza salariilor au ajuns atat de multi sa fie incompetenti, ci din alte cause. Articolul nu este insa despre comparatii de salarii, ci despre salariile de la ASF.

   Macar ca de fapt articolul nu este decat un fel de „nota de discutie”

 20. Pt Dedalus
  Am indraznit sa compar pentru ca salariile Rusienilor au fost comparate cu salariile corespondentilor lor din SUA. Aici pe Contributors.
  Cifrele pe care le-am dat sunt scoase din statistici americane pe anul trecut. Am luat o cifra medie, fiindca salariile difera in functie de stat. Cele mai mari sunt in New England, asa cum este de asteptat, acolo ajungand la 75.000 pe an dar nicaieri nu sunt mai mici de 40.000.
  Deci, nu vad care ar fi hiba cu comparatia. Si era sa uit: sunt salarii pentru cei care lucreaza in scoli primare si gimnazii, nu liceu.
  Privind faptul ca Dumneavoastra considerati ca salariile profesorilor in Romania sunt ok, nu spune nimic despre realitate, ci despre Dumneavoastra.
  Imi permit doar sa va atrag atentia ca manipulati locuri comune si clisee. Cea ce se spune despre America, dupa parerea Dumneavoastra, ar trebui sa fie valabil si pt Romania dar nu este valabil nici pt SUA. Ideea americana este ca acolo sunt multe posibilitati sa castig mult si foarte mult iar munca de pedagog este una de mare pregatire si uzura.
  Daca mai multi, inclusiv politicienii nostri trecuti nprin scoli precum gasca prin apa ar realiza acest fapt, ar fi, va asigur, un mare pas in fata

 21. „d) Un criteriu obiectiv este nivelul salariilor din industriile pe care le supraveghează (asigurări, fonduri mutuale, firmele de brokerilor etc.) . ASF trebuie să fie atractivă pentru forța de muncă calificată, capabilă să facă supravegherea acestor instituții financiare. Prin urmare, la funcții similare, ASF poate adăuga un 5 la sută peste nivelul salariilor din industriile supravegheate. ”

  Acesta trebuie neaparat dublat de probitatea morala si etica exemplara a individului care este numit intr-o functie de conducere in ASF. Fara aceasta, comparatia se face nu cu salariul din firmele controlate, ci cu „cat ar castiga daca ar frauda sistemul” si aici sumele sunt imense. Chiar si la salariile actuale (foarte mari) tentatia aceasta exista la indivizi care nu au nici o etica si nici o morala (si care poate isi multiplica salariul din firmele respective prin aceleasi metode de frauda- un studiu recent, KPMG parca, arata ca un director executiv/achizitii de multinationala fraudeaza in medie firma cu 500,000 EUR anual).

  Cum pui la punct un sistem de verificare a eticii si moralei directorilor din ASF? Cine verifica? Cum esti sigur ca cei care verifica sunt si ei nepatati? samd. Totul in banci si asigurari functioneaza pe baza de incredere (dovedita, nu presupusa) si oamenii astia din ASF ignora complet acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theodor Stolojan
Economist si politician. Prim-ministru al Romaniei in 1991-1992. Presedinte al PNL (2002-2004). Consilier pe probleme economice al Presedintelui Romaniei (2004-2007). Deputat in Parlamentul European. Profesor universitar - Universitatea Transilvania Brasov

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.