sâmbătă, aprilie 13, 2024

Despre salariile mărite ale medicilor

Îndată după ce a făcut anunțul referitor la spectaculoasele creșteri de salarii (se pare chiar și de venituri reale) de care vor avea part, angajații din Sănătate (e vorba despre medicii și asistenții medicali din sistemul bugetar), noul ministru al Sănătății, d-na Sorina Pintea, a simițit nevoia de a face o precizare.
Mai exact spus, d-na ministru și-a exprimat convingerea că începând cu data de 1 martie, atunci când vor interveni dublări sau chiar triplări de salarii, nu mai există nici un motiv ca serviciile medicale din spitale să nu fie de cea mai bună calitate. Asemenea celor din unitățile mdicale occidentale.
Așa vor sta oare lucrurile în realitate? Nu e oare doamna ministru mult prea optimistă? Chiar euforică? Am toate motivele din lume să privesc totul cu mult mai multe rezerve decât d-na Sorina Pintea. Fiindcă, chiar în condițiile în care va fi mult mai motivat de noile salarii să își facă datoria așa cum se cuvine, personalului medical îi va fi greu, după părerea mea absolut imponsibil, să compenseze în exclusivitate prin propria pricepere, toate relele de care suferă asistența medicală de stat din România.
Spitalele rămân aceleași, învechite și fizic, și moral, cele mai multe precar dotate. Managerii vor trebui să se descurce cam cu aceleași bugete, deloc generoase, cu aproape nici un leuț modificate față de cele din anii anteriori. Ceea ce înseamnă că ponderea cheltuielilor cu salariile va crește procentual la o pondere insuportabilă. Oricum la un nivel care, practic, va stopa orice achiziție. Înșiși banii care vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de medicamente, de produse și materiale sanitare de primă necesitate, care vor putea fi alocați cheltuielilor administrative, se vor reduce drastic.
Pentru orice om lucid, este de domeniul evidenței că sunt create toate condițiile posibile ca în anul 2018 în spitale să se întâmpla cam ceea ce s-a petrecut anul trecut în instituțiile de spectacole. La începutul anului 2017, alianța PSD-ALDE a decis majorarea cu 50% a salariilor artiștilor, fără să crească în consecință bugetele anuale, nici măcar a acelor insituții de spectacole aflate în directa subordine a Ministerului Culturii și Identității Naționale. De unde scăderea cheltuielilor pentru producție și de întreținere, de unde premiere mai puține. Ce se va petrece în spitale? Vor primi bolnavii servicii medicale mai puține, vor fi obligați să aducă mai multe medicamente de acasă, poate chiar și materiale sanitare, adică seringi, feșe, branule? Hrana va fi din ce în ce mai proastă, se vor întoarce întunericul și frigul? Am serioase dubii dacă la aceste întrebări doamna ministru Sorina Pintea ar putea formula răspunsuri cât de cât convingătoare.
Mai departe. De anunțatele măriri salariale vor beneficia în exclusivitate bugetarii. Ce se va întâmpla însă cu medicii de familie? Cu cei despre care ni se tot spune că ar fi primii ce s-ar cuveni să aibă grijă de sănătatea noastră. Se poate anticipa fără nici un dubiu că se vor înmulți nemulțumirile și inegalitățile din sistemul național de sănătate. Ce se va întâmpla cu serviciile oferite de spitalele private? Cum vor reuși oare patronii acestora să țină piept concurenței de la Stat? Lucrurile sunt mai mult decât problematice, fie și numai pentru motivul că, în ultimii ani, spitalele private au ajuns să reprezinte o alternativă reală la cele din sistemul de stat. S-au făcut acolo investitiții consistente în vederea dotării cu aparatură și echipamente medicale de ultimă oră, privații dispun de angajați proprii cu competențe reale. Cum vor putea ei oare stopa o posibilă dorință de emigrare dinspre privat înapoi la stat? Dacă vor mări salariile până la concurența celor oferite bugetarilor în vederea evitării falimentelor, costul serviciilor medicale va exploda în consecință. Cine va mai putea să își permită să le plătească? Cei cărora, odată cu aiuritoarea revoluție fiscală, le-au scăzut veniturile?
Decizia măririi imediate a salariilor medicilor are, indiscutabil, un pronunțat caracter politic. Se vorbește chiar că, pentru ca această mărire să se poată face, este examinată posibilitatea scutirii de impozite a angajaților din sistemul național de sănătate. Este oare această măsură politică una constituțională? Nici vorbă!
Nu riscăm oare ca totul să fie numai o acțiune de imagine hei-rupistă?

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Bineinteles ca asa este, cum spuneti. Aceste mariri masive de salarii (necesare, altfel, pentru domeniul medical) vor mai mari un pic si inflatia, adica vor deprecia leul in raport cu celelalte valute. Se incearca ‘legarea medicilor de glie’… Ei bine, un medic (mai ales) nu pleaca numai pentru un salariu mai mare, ci, mai ales, pentru o calitate a vietii mai mare, incepind chiar cu domeniul lui de activitate. Placa pentru a lucra intr-un mediu civilizat, salubru, avansat tehnologic si stiintific, unde sa poata interactiona cu colegi si sefi asemenea lui. Pleaca pentru a putea ajunge mai repede si mai civilizat la serviciu, pentru o locuinta mai civilizata, pentru o scoala a copiilor mai civilizata, pentru posibilitati de recreere mai civilizate, pentru a avea de a face cu pacienti mai civilzati, etc. Marirea de salarii, chiar daca buna, nu va face oprirea exodului decit poate cu un 5-10%, si nu va putea creste prea mult calitatea actului medical, mai ales pentru motivele pe care le-ati aratat.

 2. Acuma cred ca si dumneavoastra o luati prea in serios, lasati’o si pe dna ministereasa al Domnului Sănătății sa’si exercite profesia, mai o declaratie, mai o bagare in seama, principalul e „sa sa vada ca ca munceste” si sobordonatii sa stie cine e seful acuma

  In background se munceste la cine ce contracte prinde cu ministerul, acolo este povestea adevarata, nu salariile si standardele occidentale, astea’s praf in ochii prostilor

  In rest, Poporul a votat pt salarii si pensii

  Medicii au votat pt salarii si pensii

  De unde bani pt cresteri de zeci de procente, dublari, triplari nu si’a pus nimeni problema

  Banii sunt cam tot aia si atunci este absolut normal sa se translateze dintr’o parte in alta

  Nu s’a votat pt modernizarea spitalelor, infrastructurii samd, asta nu intereseaza

  Nici pt medicamente, produse si materiale sanitare de prima necesitate samd

  Nici pt cresterea calitatii serviciilor medicale

  Cine are bani se duce la privat, Ungaria, Austria

  Sau in Costa Rica

  Restul…cine e de vina daca n’au bani

  Traim decenii de impliniri marete: medicii pot sa presteze act medical de calitate si fara operatii, pacienti, tratamente costisitoare

  O operatie de administrare a aspirinei, 4 medici, 3 anestezisti, 4 asistente medicale, numai sa nu fi uitat prostul ala sa’si aduca aspirina de acasa

  Si medicii pot sa faca asta oricat de mult atat timp cat sunt platiti

  Cu adusul medicamentelor si mancarii de acasa nimic nou, pacientii fac asta demult

  Cu cresterea salariilor macar de s’ar mai reduce spaga

  Daca tot furnizeaza clientela o buna idee pt majorarea veniturilor si reducerea presiunii pe cashflows ar mai fi si diversificarea activitatii spitalelor ca servicii de pompe funebre

  In rest, multe rugaciuni, ca ajuta

  D’aia s’au construit jdemii de biserici si nu s’au construit spitale si autostrazi, pt ca spitalele si autostrazile nu prea ajuta pe nimeni

  • Foarte instructiv comentariul dvs: limpede, reliefat spre o buna intelegere, afabil.

   De apreciat literar si pentru un anume „lovely mood” de pesimism umoristic,

   romanescul „haz de necaz”,

   topicul articolului nepretandu-se,

   nici acum si, pare ca nici in „veacul-veacurilor, amin”!,

   la altceva decat la pesimism!

 3. „Se vorbește chiar că, pentru ca această mărire să se poată face, este examinată posibilitatea scutirii de impozite a angajaților din sistemul național de sănătate. Este oare această măsură politică una constituțională? Nici vorbă!”
  Care ar fi articolul din Constitutie incalcat in acest caz?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro