miercuri, iulie 24, 2024

Despre scrisoarea d-nei Ecaterina Andronescu

Multe site-uri de știri au găsit titluri senzaționaliste pentru știrea referitoare la scrisoarea deschisă adresată marți de d-na Ecaterina Andronescu, vechi membru PSD și fost ministru al Educației în mai multe guverne, colegilor de partid ai domniei-sale.
Cam tot la fel cum o făcuseră vinerea trecută, atunci când au încercat să atragă atenția asupra interviului acordat de aceeași doamnă redacției în limba română a postului Radio France Internationale, respectiv redactorului acestuia, Valentin Chisoceanu.
Cum Valentin Chisoceanu a avut amabilitatea de a posta pe rețelele sociale interviul în chestiune, el însuși comentând ironic distorsiunile la care acesta a fost supus de presa de proastă calitate care, aflată într-o căutare disperată de rating face din țânțar armăsar, am avut ocazia să constat cu ochii și cu urechile proprii cât de benigne și de prudente erau afirmațiile făcute în cursul dimineții de vineri, așadar înaintea inimaginabilelor violențe comise de Jandarmerie asupra manifestanților, de doamna Ecaterina Andronescu. Care se mulțumea să constate că în orice țară democratică oamenii au dreptul să protesteze și că cei aflați la ora aceasta în fruntea bucatelor pesediste s-ar cuveni să analizeze cu atenție motivele de insatisfacție ale populației.
Tonul scrisorii de marți s-a înăsprit sensibil, doamna Andronescu cere în cuprinsul acesteia atât demisia președintelui partidului, dl. Liviu Dragnea, cât și a guvernului condus de d-na Viorica Dăncilă. Atrage atenția colegilor de partid ai domniei-sale că, dacă aceste măsuri nu vor fi luate, PSD riscă nu doar să piardă guvernare, ci și să piardă definitiv sprijinul electoratului. Cu toate acestea, d-na Andronescu nu dinamitează nici pe departe PSD-ul, nu provoacă revoluții, așa cum îngroșat pretindeau unele dintre titlurile de presă. În contrast cu care, reacțiile înregistrate până la ora scrierii acestui editorial, sunt aproape insignifiante. D-na Ecaterina Andronescu nu dă nici pe departe curs în zicerile sale îndemnurilor președintelui Klaus Iohannis.
Mediul on line, rețelele sociale au primit fie rezervat, fie ironic, fie critic de-a dreptul ieșirea publică a d-nei Ecaterina Andronescu. Căreia i s-au reamintit ceea ce aș numi eufemistic ”greșelile” comise în cursul anilor în care a condus destinele învățământului românesc.
Nu e vorba numai despre erorile de strategie, ci și de faptul că d-na Ecaterina Andronescu a cauționat crearea unor organisme pretins academice care nu aveau, în fapt, nimic în comun cu academismul. E vorba despre acea așa-zisă Academie a Oamenilor de Știință care asigură mai degrabă sinecuri decât recunoaștere academică reală. Ce valoare academică au, de pildă, scrierile lingăului comunist Ion Cristoiu care se află și el pe statul de plată al respectivei făcături pseudo-științifice? Tot d-na Ecaterina Andronescu a dat ok-ul în vederea înființării unor școli doctorale care au dus în derizoriu titlul de doctor în științe. Așa stau lucrurile cu Academia de Poliție ori cu Academia Națională de Informații. Aceeași doamnă a redus din interese evident politice atribuțiile CNATDCU și s-a dat de ceasul morții ca să spele plagiatul d-lui Victor Viorel Ponta.
Ciudat și nu prea a reacționat și PSD-ul. Nu au ieșit “la înaintare”, cum se zice, vârfurile partidului. I-am auzit doar pe tot mai insuportabilul domn Codrin Ștefănescu, pe agramatul și plagiatorul dovedit Liviu Marian Pop, care s-a făcut încă o dată de râsul lumii numind-o pe doamna Ecaterina Andronescu “sorosistă”, pe Dumitru Buzatu căruia se pare că i-a mai scăzut alcoolemia așa că a dat buzna să se manifeste în spațiul public, și pe un anume domn Căprar de la Arad care a invocat mandatele de ministru cu care partidul a recompensat-o pe cea care astăzi își îngăduie să îi aducă critici. Pare-se că în PSD s-a dat ordin ca d-na Ecaterina Andronescu să nu fie băgată în seamă. PSD este, așadar, infailibil, precum PCR-ul de odinioară nu greșește niciodată, dl. Dragnea, la fel ca în urmă cu decenii în urmă I. V. Stalin, are întotdeauna dreptate.
Nu știu dacă doamna Ecaterina Andronescu are în spate, așa cum se spune, susținători. Îmi este complet necunoscut faptul dacă d-na Andronescu a fost învestită cu misiunea de a marca începutul unei schimbări în PSD. Habar nu am nici dacă scrisoarea d-nei Andronescu dă, în fapt, expresie numai nemulțumirilor proprii. Mai mult decât justificate, având în vedere descalificantul tratament la care a fost supusă din ordinul lui Liviu Dragnea numai fiindcă face parte din rândul oamenilor cu carte care nu mai au loc defel în conducerea actuală a PSD.
Conducerea PSD se află astăzi exact în situația în care s-a aflat în decembrie 1989 CePeEX-ul al C.C. al PCR. Dorește oare să împărtășească soarta acestuia numai din încăpățânarea de a-l salva de închisoare pe Liviu Dragnea?
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Foarte frumoasa intrebarea finala. Pentru cei mai tineri, toti membrii Comitetului Politic Executiv, care l-au sustinut pe Ceausescu in decizia de reprimare a manifestantilor de la Timisoara, au fost condamnati si au intrat in inchisoare. Ca unii au stat acolo doar un an sau doi, este alta chestiune. Important este insa ca au mers la Beciul Domnesc.
    Aviz fruntasilor PSD.

  2. Pai daca scrisoarea nu era pe persoana privata n-ar fi aparut si alte nume in josul scrisorii? In orice caz, lucrul acesta are foarte putina importanta. Asa cum putina importanta are ce spune Ponta de exemplu. PSD-ul este pe faras oricum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro