joi, iulie 25, 2024

Deutschland ϋber alles

Tare ca marca germana. Bine construit ca un automobil Mercedes Benz. Castigator ca Die Mannschaft (echipa nationala de fotbal). Brutal ca un Panzer. Mai mult aproape decat orice tara sau natie Germania si poporul ei evoca multe si puternice sentimente in randul oricarui roman. Profund marcati de greselile stramosilor care au inceput doua dezastruoase si devastatoare razboaie mondiale in prima jumate a secolului XX, politicienii germani au fost pana de curand reticenti sa isi asume mantia de leaderi ai Europei. Criza economica a ultimilor doi ani i-a impins insa, abil condusi de Cancelarul Angela Merkel, in lumina reflectoarelor. De aceea recenta furtuna mediatica pe tema posibilei amanari a intrarii Romaniei (si Bulgariei) in zona Schengen nu trebuie sa duca la decizii politice pripite sau emotionale mai ales in conditiile in care, in mare, Germania este un suporter si aliat al Romaniei in multe domenii esentiale.

Descriptio Germaniae

Germania este cea mai populata tara din Europa (excluzand Rusia) cu 82.3 milioane de locuitori. Economia Germaniei, cea mai mare din UE si a patra din lume (in termeni reali), este de aproximativ 20 de ori mai mare decat cea a Romaniei. Germania este al doilea exportator al lumii (dupa China) si primul daca ajustam pentru valoarea adaugata. Cresterea economica, estimata la  4% pentru 2010, este de departe cea mai mare din UE. Prima de risc suveran este in jur de 0.5%, similara cu cea a SUA si cea mai mica dintre marile tari europene si reflecta in mare parte ingrijorarea ca Germania va trebui sa sustina financiar PIGS. In consecinta, Germania se poate finanta la ratele cele mai mici din zona euro. Somajul este mic (7%), productivitatea mare si in crestere, politicienii competenti si responsabili. Cancelarul Merkel (care a crescut si studiat in RDG!) este cel mai influent om politic european si Axel Weber este favorit in cursa pentru ocuparea postului de Guvernator BCE dupa ce mandatul lui Jean Claude Trichet va expira in Octombrie 2011.

Un amuzant aforism american spune ca regula de aur (The Golden Rule) este „he who has the gold rules”, cu alte cuvinte cine are banii face regulile jocului. Perfect adevarat in cazul Germaniei. Desi initial extrem de reticenta de a sari in ajutorul Greciei, prima tara din UE care nu a mai putut sa se finanteze singura, Germania este acum vazuta ca principala finantatoare a Uniunii Europene. Toate mecanismele si organizatiile creata in 2010 pentru a lupta cu criza datoriilor suverane precum si principalele masuri luate de BCE au fost concepute sau aprobate la Berlin. Fara a intra in prea multe detalii tehnice, Germania si-a pus la bataie platitorul de taxe in sprijinul proiectului european si in schimb a capatat rolul de primus inter pares (primul dintre egali).

Ce este Schengen?

Inainte de examina impactul Tratatului Schengen asupra relatiei romano-germane merita analizat ce este el! Tratatul Schengen a intrat in vigoare in Iunie 1985, initial independent de structurile UE, si consta in prezent din 25 de tari participante cu o populatie totala de 400 de milioane de oameni si o suprafata de 4.3 milioane de kilometri patrati.

Principalele prevederi ale tratatului sunt disparitia controalelor vamale de granita si calatoria fara pasaport intre tarile participante cu intentia evidenta de a incuraja comertul si mobilitatea individuala. Trei tari din afara UE sunt membre (Elvetia, Norvegia si Islanda) si doua din UE nu participa (Marea Britanie si Irlanda) in principal din cauza implicatiilor de securitate nationala rezultate din disparitia controlului de pasapoarte la frontiera. In mare parte acest tratat a adus beneficiile asteptate dar problemele imigratiei ilegale si, recent, a terorismului au pus mare presiune pe granitele externe cu tarile non-membre.

Noii membri ai UE (inclusiv Romania) nu devin automat membri in Schengen dar sunt obligati sa implementeze prevederi de natura tehnica si de securitate. La ora actuala, Romania, Bulgaria si Cipru sunt singurii noi membri UE care nu participa formal la tratat. Este important de subliniat ca impactul economic al Schengen asupra semnatarilor recenti (in principal fostile tari comuniste) a fost minimal insa noile granite externe au avut implicatii sociale si politice. Granita Schengen, dura si sofisticata, a ajuns sa simbolizeze pentru tarile non-UE de cealalta parte (Ucraina, Moldova, Albania si fostele tari din Yugoslavia) o noua cortina de fier.

Prietena Romaniei?

Scrisoarea din 21 Decembrie 2010 semnata de ministii de interne ai Germanie si Frantei prin care se recomanda amanarea semnarii Tratatului Schengen (programata initial pentru Martie 2011) a starnit o adevarata furtuna politica si mediatica pe malurile Dambovitei. Desi Romania (si Bulgaria) au indeplinit conditiile tehnice de aderare, amanarea a fost motivata de necesitatea de a face „progrese ireversibile” in lupta impotriva coruptiei (Romania) si a crimei organizate (Bulgaria). Lasand la o parte meritul acestor aprecieri, aceasta motivare reprezinta o schimbare oarecum brusca a regulilor in timpul jocului si, initial, a creat un val de indignare politica in Romania. Au fost vehiculate in mod haotic o serie de posibile represalii la adresa Germaniei precum blocarea aderarii Croatiei la UE, denuntarea unilaterala a mecanismului MCV si ne-ratificarea Tratatului de la Lisabona. Trecand la o parte peste faptul ca toate aceste masuri au si efecte secundare ceea ce ar face Romania nepopulara intr-o serie de alte tari europene, este esential pentru clasa politica romana sa puna aceast neindoios esec in perspectiva.

In primul rand Romania are si va avea nevoie in anii care vin de finantare externa in termeni favorabili – asa dupa cum am aratat mai devreme cheia seifului este la Berlin. O pozitie economica slaba inseamna o pozitie politica slaba pe scena europeana si regionala. Germania este unul din cei mai importanti sprijinitori ai Romaniei in relatia dificila cu Rusia atat in domeniul economic cat si mai ales in cel politic. Sprijinirea Republicii Moldova in eforturile de orientare catre UE si de iesire din sfera de influenta rusa reprezinta o chestiune de interes national pentru Romania si una din prioritatile zero ale diplomatiei romanesti. Germania si Cancelarul Merkel au fost suporteri consistenti si consecventi si merita recunoscuti ca atare. Amanarea aderarii la Schengen, simbolica de fapt, trebuie contracarata prin obtinerea unui plan de remedii concrete si un calendar aferent si nu prin antagonizarea Germaniei.

PS De nu gandim creativ si folosim asul din maneca al etnicilor germani atat din Romania cat si din Germania? Cu putin efort sunt convins ca Primarul Sibiului Klaus Johannis si, de ce nu, recenta castigatoare a premiului Nobel pentru literatura Hertha Mϋller ar fi dispusi sa fie canale de comunicare pentru a rezolva tensiunile aparute.

PPS Multumesc pentru comentarii. Revin pentru a clarifica putin mesajul articolului care inevitabil este concis din cauza dimensiunii limitate. In primul rand, nu propun in nici un caz sa ne plecam capul ca sa nu il taie sabia europeana sau sa ne bazam  pe atitudinea fraternala a oricaei tari. Interesul national insa se poate urmari in diferite feluri in functie de circumstante. In cazul relatiei cu Germania pragmatismul (real-politik!) trebuie sa fie nota dominanta. Politicienii germani (spre deosebire de cei francezi!) sunt mai rationali si consecventi iar pozitiile lor nu se schimba radical daca se schimba guvernul sau partidul dominant din parlament. De aceea batutul cu pumnul in piept, tare, la nivel european nu este, in opinia mea, cel mai eficient mod de a ne urmari interesul (daca era numai Franta de cealalta parte era alta situatie!). Sugestia de a folosi ca si canal de comunicare etnicii germani este bazata pe experienta mea de 16 ani de negocieri in marea finanta internationala unde partile sunt foarte rationale si motivate puternic de interesul propriu. In astfel de situatii am observat ca orice mic avantaj sau unghi diferit de abordare poate fi un avantaj important. De exemplu discutiile amicale cu englezi despre rugby si traditia rugby-ului romanesc (102 ani de la infintarea FRR!) sau amintirile placute comune cu americani despre anii universitari petrecuti in SUA, de ce sa nu folosim in cazul Germaniei avantajul evident pe care il avem prin lunga traditie a etnicilor germani din Romania.

PPPS Conform statisticilor anuale ale BNR si INS cu privire la investitiile straine directe in Romania (FDI) si care este disponibil la http://www.bnr.ro/Foreign-direct-investment-(FDI)-in-Romania-3213.aspx – Gemania este pe locul 3 atat in 2009 cat si in 2008.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. …crezi ca Germania a uitat „miscarea” Romaniei din august 1944? …eu sunt sigur, ca n-a uitat-o si a avut grija sa ne arate asta…nu in stil „sovietic”, ci discret si cu diplomatie! …trebuie sa fim realisti si sa vedem cum stau lucrurile…de ce crezi ca investitiile germane in romania sunt atat de limitate? …pt ca ne sustin, sau pt ca ne simpatizeaza?

  • Nu cred ca fantomele trecutului sunt ‘vinovate” de ceea ce se intampla. Germanii alcatuiesc o natiune, deoarece sunt capabili sa conlucreze toti pentru atingerea anumitor scopuri. Unde mai pui ca-si aleg la conducere cei mai competenti oameni pe care-i urmeaza cu o disciplina demna de invidiat. De-alungul timpului au avut politicieni atat de mari incat au eclipsat total pe omologii lor europeni. Incercati sa va amintiti macar un nume mare al politicii europene din ultimii 50-100 de ani. Majoritatea lor sunt germani, cum era de asteptat. Cine suntem noi ? Din pacate noi nu alcatuim inca o natiune. Primitivismul ne face sa fim „descurcareti” scapand astfel din vedere strategii de lunga durata. Ma poate contrazice cineva? In aceste conditii, pentru germani, primirea noastra in EU echivaleaza cu a invita in casa un betiv recalcitrant si imprevizibil care poate confunda sifonierul cu toaleta. Nu va mirati de ceea ce se intampla. Realitatea crunta ne priveste……….

  • ce s-a intamplat la 23 august 1944 a salvat de la moarte sute de mii de oameni, a salvat Romania de la distrugere. credeti ca altfel armata rosie n-ar fi profitat sa distruga toate orasele romanesti prin care trecea? cum de altfel au distrus Budapesta, Viena (partial), Praga, Varsovia si Berlinul (ce a mai ramas din aceste orase).
   pe englezi si americani ar trebui sa fie germanii suparati, nu pe noi.

  • Daca nu se intampla `miscarea` din 23 august(rusinoasa, ce-i drept, puteam sa urmam exemplul Finlandei, care a stiut sa iasa intr-un mod elegant din Axa) Germania ar fi `experimentat` o lovitura nucleara, bomba de la Hiroshima a fost destinata initial Germaniei, insa sfarsitul razboiului in Europa a schimbat datele problemei.

 2. Felicitari domnule Vasilache. Un articol excelent, atat din punctul de vedere al continutului, cat si din cel al exprimarii. Cu adevarat la subiect si profesionist. M-a impresionat deosebit de placut modul suplu prin care subliniati nuantele si interpretati/analizati situatia Romaniei. Un articol pe care sper sa inceapa sa il inteleaga cat mai multi cititori! Din pacate stilul Dvs. seamana foarte mult cu limbajul elevat si diplomatic al oficialilor UE, ceea ce va face ca acesta articol sa fie, la fel ca si celelalte „recomandari”, luat peste picior sau pur si simplu ignorat! Oricum ar fi reactia cititorilor, va felicit pentru aceasta contributie jurnalistica!

 3. Ce Johannis, ce Hertha Mϋller? Primul doar pretinde ca are canale de comunicare cu Germania, a doua nu intra in asemenea jocuri. Domnu’ Vasilache, decat sa gandim asa ‘creativ’ mai bine lipsa…

 4. Straniu articol si straniu comentariu.

  Germania este prezentata ca un frate mai mare ce abia asteapta sa ne ajute, candva in viitor, dupa ce inghitim hapul acesta pe care ni-l da acum.
  Gurile rele vorbesc de un Schroder la Gazprom, de interese ale uber ales si Frantei pentru gaz ieftin de la ruşi şi de o lupta dură pentru Georgia adica pentru gaze ieftine şi in est, luptă in care si noi am fi implicati.
  Se mai vorbeşte de prostia lui Obama, vânzarea estului de către vest ruşilor şi alocarea unui rol de ţara de mâna a doua României şi Bulgariei dar nu numai, în noua EU.
  Sunt probabil teorii ale conspiraţiei aşa că să gândim creativ şi mai ales să avem răbdare.
  Şşşîîî…

  • Tara de mana a doua, insemnand ce?
   Cum ar fi, de mana intai sunt Germania, Franta si Marea Britanie, si noi nu facem parte din grupul lor ci din restul de 24?

 5. Mi se pare o abordare cat se poate de corectă!
  Mai puţin PS-ul.
  Este clar, trebuie să ne vedem lungul nasului. Mai ales când ne simţim cu musca pe căciulă.
  Din păcate, privind în interiorul firmelor germane, găsim şi acolo indicii de delăsare, de limitare a celebrei discipline germane. Poate să fie şi o influenţă a creşterii ponderii imigranţilor în economie dar, e clar, Germania nu mai e chiar ceea ce a fost!

 6. „Deutschland uber alles” vers din Imnul de stat al Germaniei (1848), ca sa stiti si voi, dragii mei „analisti”, nu inseamna ce credeti voi , mai draga, inseamna :” Germania mai presus de toate „, fraza fara valoare pentru abila doamna cancelar Porumbacu cu studii la Moscova…

 7. F. bun articol.
  Im Schnitt verfügt jeder erwachsene Deutsche über ein Vermögen von mehr als 150.000 Euro inklusive Rentenansprüchen. Ein Erwachsener besitze neben Geld und Sachvermögen von 88.000 Euro rund 67.000 Euro an Pensions- und Rentenansprüchen. An der Spitze liegen Beamte. Im Pensionsalter verfügen sie laut Studie über ein Vermögen inklusive Altersvorsorge von über 500.000 Euro.
  ************************
  Nemtii sunt f. bogati, in medie are fiecare 150000 euroi, la virsta de pensie au, in medie o avere de 500.000 Euroi.
  Exista extrem de multi bani, fiecare e gata sa investeasca, mai ales acum cind dobinzile de la banci sunt extrem de mic. Conditia ar fi sa existe perspectiva unui cistig, cred ca fiecare ar fi multumit cu 6-7% netto, da sa aiba si ceva incredere.
  Ar putea Romania sa atraga aceste investitii?

 8. De asemenea au profitat cel mai mult din introducerea euro, transformând tările mai slab dezvoltate în consumatori si tăindu-le orice cale de a deveni producători.

 9. Sa stam cuminti in banca noastra, ca ia uite cine-i Germania, ce mare si tare e ea? E uite, mi se rupe mie de Germania si de Franta, daca le mirosim urit, pa si la revedere. Chiar n-avem mindrie deloc? O fi romanu’ mai hot, dar ce facem cu Franta, Germania, Anglia si alte imperii care au tilharit (furt cu violenta) de pe toate continentele iar noi ne ducem ca fraierii sa le vizitam palatele. Am fost intotdeauna anticomunist si pro-occidental, am trecut Dunarea cu barca inainte de ’89, vara-mea e campioana mondiala a Germaniei (intr-un sport oarecare) dar m-am saturat de ifosele lor. Ne trebuie mai multa mindrie, mai multa demnitate, iar daca acasa la noi ne facem fiecare treaba cu cinste si seriozitate o sa bata ei la usa noastra.
  Arbeit macht Frei

 10. Singurii vinovati sunt cei care conduc ROMANIA.Decid eu sau voi politicile externe ale tarii.Adevarul e ca in politica externa ne conduc niste rime.

 11. Domnul Mihnea Vasileche comite o grava eroare de apreciere a situatie si a consecintelor ce decurg din atitudinea iresponsabila a Frantei si Germaniei.Un tratat intre statele semnatare are putere de lege ,el nu poate fi schimbat in mod UNILATERAL de un stat sau un grup de state in functie de interesele lor de moment in detrimentul celorlalti semnatari,pentru ca astfel va aparea o „casta „asemanatoare celei din justitia din Romania care considera ca in cazul lor, aplicarea legii este OPTIONALA .Forta economica a unui stat in cadrul UE ,ofera avantaje economice respectivului stat – in special accesul la piata comuna europeana ,adica exporturi masive scutite de taxe in tarile membre ale uniunii – si nici un ascendent politic sau administrativ suplimentar in fata altor membrii.Acceptarea DICTATULUI pe care Franta si Germania vor sa-l impuna ar insemna intoarcerea din punct de vedere politic la o organizare de tip medieval ,in care Germania , Franta si ulterior Rusia ar avea rolul unor Seniori Ereditari ,destinatari ai beneficiilor aduse de Europa Unita ,in vreme ce restul statelor vor fi reduse la stadiul de Vasali aflati mereu sub amenintarea ‘persecutiilor’ dictate de ‘ toanele’ seniorului.

 12. Si eu vreau, ca si presedintele Basescu, ca toti cei 22 de milioane de romani sa se miste in voie, sa cotrobaiasca prin toate ungherele spatiului Schengen, sa faca, pe acolo, ce le-o trece prin cap, sa le impartaseasca acelora, pe viu, de-la-om-la-om, ce e aia coruptie generalizata (in toate institutiile si in toate relatiile publice), ce e aia sa lucreze o treime din populatei la negru, sa produci 80% din painea alba ‘la negru’, sa importi 80% din alimente si sa lasi necultivat cernoziomul pe care ni l-a dat Dumnezeu ca povara (ce ti-am pacatuit, Doamne !), sa castigam alegeri cu doar doi, trei carnati, sa amanam procesele din justitie la infinit, sa imprumutam miliarde de euro cu care sa ‘etansam’ tehnic granitele prin care sa lasam sa treaca „free’, zi-de-zi, marfuri de contrabanda, droguri, imigranti, traficanti de persoane.
  As propune sa mai dam si o altfell de lectie celor ce ne „pun bete in roate”, la intrarea in ‘lumea lor” . Iat-o :
  Cea mai simpla, mai eficienta si mai rapida soluti pentru ca fiecare roman sa aiba asigurat (garantat) un salariu precum si o pensie de zeci de milioane (lei vechi) este sa avem 22 de milioane de parlamentari (inclusiv sugarii si proaspat-decedatii), nu doar 300, cum vrea desteptu’ de Basescu..Toti sa faca numai ‘munca la domiciliu’.
  Sa modificam imediat constitutia in acest sens si s-o supunem rapid unui referendum. Va fi o prezenta la vot de 100% si toti vor fi de acord. Vor simti oamenii de ce s-au obosit sa faca (?) revolutia. Sa aiba si ei ‘un ce profit’.
  Propun sa omologam rapid aceasta solutie de crestere vertiginoasa a nivelului de trai al romanilor, al echitatii sociale, sa avem si noi un brand care sa impuna respect, sa ii batem la …. , pe nemti si pe frantuji, sa nu mai stam cu mana intinsa la ei.
  Cum ‘de unde bani?’. De la buget, bine – nteles.

 13. fain articol si bun! Dar, Dl Johannis nu e in nici un caz un bun sol catre Merkel, cat timp acesta a fost in timpul alegerilor prezidentiale si parlamentare in alianta cu PSD (SPD), motiv pentru care Dna Merkel nu a venit la Sibiu ci s-a dus Johannis la Cluj. doar vizita min. de externe a fost la Sibiu (Liberalul Westerwelle…..care s-a insurat sau maritat de curand, nu stiu ca e Gay) incercand sa pregateasca o potentiala „descalecare” a Agelicai aici, dar se pare ca aceasta nu a uitat de partea cui a fost Johannis. In afara de acest fapt Angelica a venit in RO sa lamureasca niste „datorii” ale statului catre bisericile evanhelice si catolice.

  • Unul dintre cele mai bune articole de pe Contributors!
   Acum se vede si mai bine cat de mult conteaza, ca in ciuda majoritatii formate in Parlament, aceasta nu a putut impune in fata unui presedinte ales cu cantec, un Guvern condus de Klauss Johannis , sustinut de toate partidele din Romania, mai putin partidul prezidential !
   Sper ca pana la urma toate se vor plati, daca nu la timpul lor cuma ar fi fost firesc, macar mai tarziu, dar nu de tot !

 14. Politica spatiului vital va spune ceva ? Daca comparam capitalismul cu o piramida, la 82 milioane de locuitori trebuie sa ai o baza destul de mare.
  In ce priveste relatia dintre Rusia si Germania, din ce in ce mai speculata in ultima vreme, are sens in conditiile ascensiunii Chinei.

  In concluzie, merg pe mana presedintelui Basescu. Nu strica sa facem cand si cand valuri, sa le reamintim ca nu suntem simplii pioni.
  Nu te ajuta nimeni daca nu te ajuti singur … oricat de simpatica ne-ar fi Germania am fi naivi sa credem ca ei vad mai departe de interesul propriu.

 15. articol scris in stil nemtesc, corect,sobru,fara inflexiuni si cu date exacte.
  P.S. adaugat in stil romanesc, cu „insinuari” de persoane, indrumari cu sageti trasate subtire, fara legatura cu articolul.
  daca autorul renunta la stilul romanesc din P.S e foarte bine.
  un P.S de la mine:pe etnicii germani care au parasit Romania ii lasa rece situatia din tara.Problema lor vis a vis de Romania este doar vara cind isi renoveaza casele retrocedate,ocolesc gropile din sosele sau se resemneaza la cozile interminabile pe DN-urile noastre

 16. Articolul asta trebuia sa fie (si) despre Franta. Ei au fost cei mai vocali oponenti ai intrarii noastre in Schengen la data propusa initial si i-au atras si pe nemti de partea lor.

  Sunt sigur ca daca francezii sunt de acord sa ne dea „bilet de voie” in Schengen si nemtii se vor inmuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache are 17 de experienta in finante petrecuti la New York pe Wall Street si in City la Londra. In ultimii ani a fost responsabil de fonduri de investii in valoare de mai mult de 2 miliarde de euro. De-a lungul timpului Mihnea a fost in mod constant implicat in Europa de Est si Romania si in continuare acorda selectiv servicii de consultanta strategica si financiara pentru mari companii romanesti in situatii complexe sau dificile. Mihnea are un MBA de la Harvard Business School si a absolvit cursurile de Matematica si Economie ale Wesleyan University, SUA. Este un mandru absolvent al Colegiului National Sf Sava din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro