marți, iunie 25, 2024

Dezvăluirile lui Ghiță și găina care năștea pui vii odinioară

Am scris în cursul săptămânii trecute despre cât de lipsit de har jurnalistic și de importanță mi se pare interviul acordat de fugarul Sebastian Ghiță jurnalistului Ion Cristoiu.

Devenit, în anii din urmă, din voință proprie, contra-cost ori din înalt ordin, un fel de confesor al penalilor sau păstrătorul jurnalelor acestora. Să ne amintim numai cu câtă religiozitate a păstrat, comentat și adnotat domnul Cristoiu jurnalul Elenei Udrea, astăzi fugită în Costa Rica de unde sperăm că are decența de a-i trimite, din când în când, câte o ilustrată custodelui creației sale născută cu scopul clar de a aburi opinia publică.

Ceea ce am văzut până acum din pretinsul mega-eveniment jurnalistic girat și finanțat , chipurile de cotidianul Evenimentul zilei, oferit cu suspectă magnanimitate tuturor posturilor de știri din România și preluat de vreo patru posturi de televiziune, printre care și TVR 1 (repet pe această cale solicitarea adresată Serviciului de comunicare din SRTV referitoare la publicitatea ascunsă făcută ziarului condus de Dan Andronic și felul în care înțelege conducerea instituției să rezolve această problemă), nu mi se pare decât mesajul subliminal transmis de Sebastian Ghiță multora dintre cei care se află astăzi la vârful politicii din România.
Practic, domnul Ghiță, metamorfozat în Alexandru Lăpușneanu, le-a notificat, via ion Cristoiu, celor aflați cu musca pe căciulă că, dacă va fi extrădat în România, dacă va fi arestat și, mai apoi, trimis în judecată cu perspectiva unor îndelungi ani de închisoare, își va vinde foarte scump pielea.

Nu, nimeni nu se îndoiește că dl. Sebastian Ghiță știe multe. Și despre Coldea, și despre Oprea, și despre Dragnea, și despre Ponta, și despre unele decizii greșite ale Laurei Codruța Kóvesi. Numai că, fiind șiret din fire. Sebastian Ghiță a avut grijă să nu îi spună din toate acestea mai nimic intervievatorului său la comandă Ion Cristoiu. Ghiță a transmis, prin intermediul ispravei jurnalistice a binomului Ion Cristoiu – Dan Andronic, că ar fi mult mai bine pentru toată lumea ca el să fie pe mai departe lăsat în pace fiindcă nu va fi chiar foarte convenabil pentru cei ce au făcut și desfăcut multe, atât în România lui Băsescu cât și în aceea a USL ca el să își deșerte tolba.

Nu este exclus nici ca binomul Cristoiu- Andronic (din cele spuse de directorul fondator al Evenimentului zilei am înțeles că actualul director i-ar fi servit drept baby sitter) să își fi planificat expediția la Belgrad cu gândul că așa-zisele dezvăluiri ale lui Ghiță îi vor forța mâna președintelui Iohannis în privința deciziei revocării din funcție al procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi. Or, deocamdată, din păcate atât pentru sus-numitul binom jurnalistic (aflat de ani buni la marginea profesiunii) cât și pentru cotidianul Evenimentul zilei interviul dat de Ghiță lui Cristoiu are un efect similar celui al știrii în conformitate cu care nu mai țin minte unde o găină ar fi născut pui vii.
De înțeles, așadar, supărarea, furia d-lui Ion Cristoiu la adresa acelor organisme de presă care nu au dat nici măcar o ceapă degerată pe interviul domniei-sale. Cine nu l-a citat, cine nu l-a prezentat in extsenso de parcă ar fi o nouă Evanghelie este cu siguranță om al Sistemului, face parte din Divizia presă a acestuia, are epoleți invizibili. Așa a edicat mega-editorialistul de la Evenimentul zilei.

În mod evident, dl. Cristoiu duce dorul acelor vremuri când ajungea un ordin de la C.C. al PCR ori de la Consiliul Culturii și Educației Socialiate și întreaga presă reproducea cuvântările tovarășului Nicolae Ceaușescu. Cristioiu crezându-se astăzi un fel de patriarh al presei românești. Se însală.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Acum cînd au început toți să se dea în gît reciproc se pare că asistăm la formarea unui grup infracțional dezorganizat în care se iau la păruială de-a valma politicieni, securiști, procurori, tot felul de acoperiți și persoane de sprijin, care la spartul petrecerii încep să ne dezvăluie ce bine se distrau ei pe vremea cînd înființau statul de drept și luau corupția la omor. Găinarii ăștia care se băgau la pușcărie între ei sau erau reevaluați de Băsescu și făcuți scăpați ca să formeze majoritățile guvernamentale cu care se distra jucătorul de la Cotroceni au băgat România în fundătura în care se află acum, iar șansele de ei de revenire sînt cam zero. Dacă Dragnea mai este lăsat mult să zburde p-afară s-ar putea să vedem că Udrea și Kovesi au născut pui vii și distracția asta în care joacă de-a valma politicieni, curve, securiști, ambasadori și tot felul de figuranți din Videle, va continua nestingherită spre mulțumirea băieților deștepți care își pot vedea liniștiți de furat.

 2. Excelent articol – dar am anumite rezerve in privinta afirmatiei ca GHITA ESTE SIRET. Pare mai degraba cam prostutz. Oricum interviul in 6 episoade (daca am intele bine) se configureaza intr-una dintre cele mai penibile experiente jurnalistice. Au umflat excesiv gogoasa, aproape sigur o vor continua tot asa si vor incheia apoteotic aratand POZA , iar publicul va huidui si va arunca in ei cu rosii storcite. Spre deosebire de Ghitza Cristoiu nu este un prostanac, dar se supraliciteaza si se amuza sa isi bata joc de toata lumea. Stie ca romanii sunt iertatori si ca peste 3 luni va putea sa scoata din nou capul pe post de Mafalda. Are dreptate. Pe asta a mizat si Turcescu – cel care a zabovit in penitenta 20 de minute la manastirea imaginara a ciripitorilor redevenind un arbitru al moralei publice, pe asta conteaza Sorin Rosca Stanescu , reintrat mai intai cu pasi timizi din Jilava in primul studio tv pentru ca acum sa se manifeste la fel de latratator si de absurd precum Cosmin Gusa care inca isi asteapta condamnarea.

  • Dimpotrivă, Guitză e mai deștept, are ceva școală și a făcut bani furînd, adică a făcut ceva la viața lui, spre deosebire de Cristoiu care nu a făcut nimic și a mîncat căcat toată viața sperînd că o să se îmbogățească din asta. Ghiță o să facă o pușcărie boierească pe model fotbalistic și o să scape cu o bună parte din pradă, iar Cristoiu o să-și molfăie marmelada pe la tv și prin fițuici obscure ca un pișcotar bătrîn care așteaptă să fie miluit cu ceva de către barosanii pe care îi slujește. Așa merge treaba în România , precum în politică, așa și în presă.

 3. Ca un meci sa fie pasionant, ambii adversari trebuie sa fie foarte buni.
  Ca acelasi meci sa fie, macar, interesant, unul din adversari trebuie sa fie excelent, ca sa compenseze lipsa de interes provocata de platitudinea celuilalt.
  Sa recunoastem ca azi, in Ro, confruntarile, + sau – sportive (de fair play neputand fi inca vorba), sunt de calitate mediocra, ceea ce este absolut firesc, cu jucatori de acest nivel.
  Problema suplimentara e ca publicul, luat ostatec, ajunge sa nu mai stie ce inseamna adevarata calitate…
  Am mai vazut jurnalisti neinspirati, dar a caror carisma, sau retorica impecabila, le masca avatajos balbaiala intelectuala, am mai asistat la confesiuni „spontane” dupa zece ani :) si „explozive” cat o petarda uda, dar „eroul” era suficient de inteligent sa nu confunde santajul cu curajul, amenintarile tacite cu subtilitatea si misterul, si in niciun caz sa se autovictimizeze!
  Boring.

 4. Mă întreb cu ce tupeu cutează unii să se îndoiască de zisele lui Ghiţă şi ale lui Ion Cristoiu. E o blasfemie pasibilă de pedeapsa capitală! Că a devenit o axiomă faptul că tot ce zice Ghiţă e purul şi unicul adevăr, iar ce comentează maestru’, o adevărată capodoperă jurnalistică. Numai descrierea atât de minunată a faimoasei poze ar trebui să-i umple de ruşine pe toţi detractorii celor două ilustre personaje.

 5. Cand a publicat din jurnalul lui Udrea, am intrat si eu pe blogul lui Cristoiu. Mi-am lamurit ca nu este ce vrea el sa para, adica un ziarist impatimit de meserie, care depisteaza fapte jurnalistice cu pricepere si talent, un batran „maestru” in arta gazetariei. Dupa parerea mea el a fost (si este) un agent de influenta care inoculeaza celor predispusi ideile pr care si le propune. Nu deserveste un anumit sistem, face parte din el, avand un loc important in ierarhie.
  Cand ii frecventam blogul (a durat cam o luna) inafara soparlelor din jurnalul lui Udrea, era in plina proces de improscare a lui Iohannis, cu barfeli despre el si sotia lui, lansa etichete, dar ataca ziaristi sau ziariste. Deoarece erau erori si exagerari grosolane, am protestat prin comentarii.
  Mi s-a parut ciudat ca am inceput sa nu mai am reactii, nici de la fanii lui, dar am descoperit ca, prin nu stiu ce tehnica, comentariile mele despre care credeam ca se publica, apareau doar in computerul meu.
  Azi m-m uitat din nou pe blogul lui, la „gandul” de marti. Considera interviul drept un test pentru presa, pe care ea l-a picat, iar gogosile lui Ghita sunt considerate istorice si comparate cu memoriile lui Argetoianu, ale lui Carol al II-lea, cu interviurile regelui Mihai.

 6. Printre toate lăturepisoadele lui Ghita, s-a dovedit si ceva grav: derapajul si apoi demisia/demiterea lui Coldea
  .La ordinea zilei este desecretizarea protocoalelor dintre SRI si alte institutii. Dar despre desecretizarea arhivei SIPA se mai stie ceva?
  Ceva e totusi cam putred, si nu doar in Dania!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro