duminică, septembrie 20, 2020

Dialoguri „la cald” (VII) – Vasile Munteniță (Președinte COGEN). Dispariția termoficării e cauzată de acțiunea premeditată a autorităților locale

O bună parte din consumatorii nemulțumiți de calitatea slabă a serviciului de încălzire în sistem centralizat optează pentru centrale proprii de apartament.

Care sunt principalii responsabili pentru dispariția sistemelor de termoficare (315 în 1990, cca. 50 azi)? Este încălzirea prin soluții individuale o alternativă reală la sistemele de încălzire centralizată în orașele mari? Am discutat despre acest lucru cu dl. Vasile Munteniță, președinte COGEN, asociația producătorilor și distribuitorilor de energie termică din România.

Sursa foto: observatorulbuzoian.ro

____________________________________________________________________

SEMNEAZĂ PETIȚIA AICI – AVEM DREPTUL LA ÎNCĂLZIRE. ASUMAȚI-VĂ RĂSPUNDEREA!

____________________________________________________________________

Sistemele centralizate de încălzire sunt într-o reală criză, iar consumatorii își caută alternative, în lipsa unui serviciu de calitate și care să ofere siguranta furnizării pe termen lung. Sunt soluțiile individuale o alternativă reală pentru încălzire în orașele mari? Care sunt riscurile și dezavantajele centralelor proprii de apartament?

Înainte de a răspunde la prima intrebare, consider imperios necesar să subliniez ca de fiecare dată că degradarea și ulterior renunțarea la serviciul public de alimentare centralizată cu energie termică din marile orașe a avut ca principală cauză acțiunea premeditată a autorităților locale de a desființa acest serviciu și de a se degreva de responsabilitățile ce le revin prin lege, respectiv de a asigura populației condiții de confort și de locuit decente și civilizate. Nu am întâlnit până acum nicio situație în care sistemele de încălzire să fi fost desființate din motive independente de voința sau acțiunea autorităților locale.

Degradarea serviciului prin pierderea calității și continuității, imposibilitatea suportării acestuia de către populație din cauza creșterii prețului la energia termică (cu sau fără subvenții), cumulat cu lipsa unor venituri certe și la un nivel corespunzător unui trai decent, au condus la inaccesibilitatea serviciului de încălzire centralizat de către cetățeni și forțarea de a identifica alte surse de încălzire a locuințelor.

Din nefericire, din cauza unui haos legislativ care a condus la promovarea prin reclame mincinoase și agresive, inclusiv prin omiterea prezentării dezavantajelor și pericolelor, având ca scop atât vânzarea unor surse individuale, cât mai ales denigrarea (de cele mai multe ori pe bună dreptate) a sistemelor centralizate, pe piața românească au pătruns tot felul de instalații (convectoare, centrale de apartament, radiatoare, etc) menite să înlocuiască treptat, dar sigur, un sistem de încălzire centralizat în care în marea majoritate a situațiilor atât statul, cât și comunitățile locale au investit sute și sute de milioane de euro, care nu s-au recuperat sau amortizat și nici nu vor fi recuperate sau amortizate vreodată.

Este evident că pentru orice aglomerare urbană instalațiile de încălzire individuală nu reprezintă o soluție eficientă, sigură și sănătoasă, nici pentru populație și nici pentru mediu.

Atât teoretic, cât și statistic, soluțiile de încălzire individuală sunt un pericol iminent atât pentru populație, cât și pentru infrastructura imobiliară și mediu.

Din statisticile IGSU rezultă că în ultimii 8 ani s-au produs din cauza instalațiilor individuale de încălzire peste 9000 de evenimente care au provocat decesul a peste 500 persoane și rănirea a peste 600.

Dintr-un raport al UE aflăm că anual în Romania mor peste 23.000 de oameni din cauza poluării, din care peste 1.800 numai din cauza emisiilor de NOx (arderilor).

În ultimul an, în București, chiar din sistem s-au tras public mai multe semnale de alarmă cu privire la iminenta prăbușire a sistemului centralizat de încălzire a Bucureștiului, cum ar fi scrisori deschise din partea sindicatelor RADET și ELCEN***. Care sunt problemele tehnice majore ale sistemului? Ce se va întâmpla dacă problemele persistă și nu se găsește o soluție la blocajul în care ne aflăm de mai bine de 6 ani?

Situația SACET (și respectiv a încălzirii populației în Bucuresti) este într-o continuă degradare și în curând se va ajunge la un colaps cu consecințe imprevizibile, dintr-un motiv foarte simplu: cel puțin în ultimii 20 de ani prioritare au fost soluțiile politice și nu soluțiile tehnice.

***

Două elemente de context: în septembrie, sindicatul RADET a publicat o scrisoare deschisă deosebit de dură adresată premierului, în care se critică lipsa deciziei guvernului în ceea ce privește aplicarea unui memorandum adoptat cu 6 ani în urmă, privind transferul ELCEN la primărie în vederea unei fuziuni și reformări a sistemului de termoficare. Sindicatul RADET trage un semnal de alarmă privind ”iminența prăbușirii sistemului centralizat de încălzire din capitală”.

În primăvară, sindicatul ELCEN atrăgea public atenția tot într-o scrisoare deschisă că primăria nu-și onorează obligația asumată de a plăti în avans consumul de gaze al ELCEN pentru termoficare, ceea ce duce la blocaj financiar în întregul sistem. Sindicatul ELCEN solicita și sindicatului RADET să se alăture protestului pentru salvarea sistemului de termoficare din București.

Vezi dialogurile anterioare pe subiect:

Dialoguri ”la cald” (VI) – Valentina Ivan (Enercap). Ar fi investitorii interesați de piața de energie termică din România?

Dialoguri ”la cald” (V) – Claudiu Crețu, ELCEN. Vom mai avea căldură la iarnă în București?

Dialoguri ”la cald” (IV) – Dr. Ing. Ioan Bitir-Istrate (UPB – Energetică). Debranșarea în masă de la termoficare și conectarea la gaze ar fi imposibilă pe termen scurt

Dialoguri “la cald” (III) – Eugenia Gușilov (ROEC). Termoficarea eficientă e soluția spre care se îndreaptă UE

Dialoguri ”la cald” (II) – Liviu Popa (RADET Constanța). Cum poate fi redresat un sistem de termoficare în picaj?

Dialoguri ”la cald” (I) – Ana Maria Icătoiu. Cum ne încălzim la iarnă?

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Iertati-ma, dar am obosit. De nu stiu cite articole incercati sa ne bagati binele pe git.
  Bine pe care ni l-au bagat si comunistii! Ca ajunsesem sa avem cartele pentru toate si nici asa nu le gaseam.
  Nu intelegeti ca locuinta si incalzirea ei este problema mea? Ca ea este proprietate privata?
  (a mea sau a unuia care inchiriaza.) Ca proprietatea privata este intangibila? Adica daca nu mai vreau incalzire centralizata, i-ati catrafusele si pleaca! (adica tevile din casa mea!) Daca nu, plateste-mi chirie si eu pot sa-ti pretind cit vreau. Daca vrei sa platesti bine, daca nu, iara bine. Iti muti tevile de urgenta. Altfel am dreptul sa ti le tai.
  Vrea guvernul (de unde are bani decit din impozitele celor ce lucreaza in privat?) sa ajute pe cei cu venituri mici, OK. Vor autoritatile locale acelasi lucru, iar OK. (Putem discuta asta alta data!)
  Dar opriti-va cu minciuna ca ce bine e sa ai sistem centralizat. Ele sunt bune la nivel de scara, dar nu mai mult de atit. Si asta daca subsolul e curat, aranjat, frecventabil. Si mai sunt niste conditii destul de restrictive. Daca nu exista colaborare, pa si la revedere, fiecare n-are decit sa-si puna centrala in casa sau soba cu lemne.
  Toti cei de pe aici ne ridica in slavi sistemele centralizate. Nu-s bune decit pentru ei, pentru a-si pastra slujbe bine platite, avantaje si alte spagi.
  Si inca ceva. V-ati amintit de asta ca de obicei, in prag de iarna, cind constatati toti cu surprindere ca Romania nu mai e la ecuator si ca s-a mutat pe paralele 45, unde sunt 4 anotimpuri si unul e iarna, cind e frig si ninge!
  Super descoperire, demna de Nobel.
  Daca nu platesc curentul mi-l intrerupe si ca sa-i dea drumul iar mai platesc si penalitati. Dar e problema mea.
  Caldura centralizata in Romania e problema de stat. Si nu e corect.

 2. Nu e doar problema ta!
  E o problema colectiva pentru cei care locuiesc la bloc, dar te inteleg. Si am avut aceasta problema cand locuiam la bloc. Si nu era numai asta: locul de parcare era alta problema colectiva, pe care am perceput-o ca fiind individuala, desi nu era. La fel, cu casa scarii, la fel cu administratorul de bloc, care nu voia sa deschida cont pe asociatie pentru a plati intretinerea prin virament bancar ca sa incaseze el diverse comisioane pt plati numerar direct la furnizorii de utilitati, etc.
  Am rezolvat-o individual dupa ce m-am mutat intr-o locuinta individuala.

 3. Eu am constatat faptul ca in ultimii 30 de ani tocmai autoritatile locale sint cele care incearca sa bage pe git populatiei sistemele centralizate . Tocmai autoritatile locale incerca sa le sustina functionarea cu subventii de tot felul .

  Sistemele astea sint de furt si tilharire a cetatenilor . Nu mai aburiti poplatia cu asa-zisele beneficii . Acele putine beneficii dispar ca prin farmec unde actioneaza mafia politica si public administrativa . Mediul privat trebuie sa administreze aproape tot in tara asta . Nu politicul mincinos si tilhar .

 4. 2 defecte majore ale sistemului centralizat:

  1. Nu permite debransarea fortata a rau platnicilor (in cazul distributiei pe verticala, adica 99% din apartamente).
  Distributia pe orizintala, propavaduita de diversi adepti ai termoficarii, presupune o cheltuiala de circa 3.000 lei pe apartament, adica 40-50% din pretul achizitiei si montarii unei centrale individuale.

  2. Functioneaza peste tot cu SUBVENTII.

  Ar fi interesat de facut o statistica cu suma tuturor subventiilor tocate in toate orasele termoficate ale Romaniei in ultimii 30 de ani.
  Probabil ca de banii astia am fi construit demult autostrada A1 Pitesti – Sibiu si chiar am fi evitat dezastrul care se anunta prin concesionarea pe 30 de ani in PPP a autostrazii A3 Comarnic – Brasov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

CV de parlamentar. De la greață la oroare

Mi-am luat inima în dinți și am citit pe pagina de Facebook a lui Valeriu Nicolae toate postările despre CV-urile parlamentarilor români....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.