duminică, iulie 25, 2021

Diaspora – o nouă realitate în viața politică a Republicii Moldova

Mulți se întreabă cine a căștigat și cine a pierdut alegerile prezidențiale din RM. În lista învingătorilor sânt plasați: I.Dodon, V. Plahotniuc și guvernarea actuală pentru care președintele ales ar fi un interlocuitor mai comod. În această listă trebue inclusă cu siguranță și Rusia, care a reușit nu fără succes să scindeze pentru a câta oară poporul acestei țări pe criterii geopolitice prin agenții săi de influență, a susținut un candidat la președinție antieuropean și/sau antiromân, această circumstanță a generat o profundă aversiune îndeosebi în rândurile Diasporei pro-occidentale care a votat masiv pentru Maia Sandu. Același lucru se putea întâmpla și cu candidatul PPDA Andrei Năstase dacă ar fi participat în turul II a alegerilor prezidențiale din 13 noembrie curent cu contracandidatul Igor Dodon, deci a fost în linii generale o mobilizare în masă și un vot de protest. Protestele post-electorale ale Diasporei în legătură cu alegerile fraudate durează zile la rând în diferite orașe din Europa punând în încurcătură cancelariile occidentale și nu în ultimul rând guvernarea României. Diaspora în sțârșit demostrează de a fi un redutabil actor poitic care strică cărțile guvernării și noului președinte, mai mult ca atăt ca răspuns la intimidările neinspirate ale nou alesului președinte,, cineva să nu se joace cu focul,, nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale și amenință de a purta în instanța de judecată din țările de reședință responsabilii alegerilor fraudate iar aceasta deja miroase a scandal de nivel internațional. De consecință asisătăm de fapt la o victorie a Diasporei cu concluzii extrem de importante. Una dintre cele mai importante concluzii este necesitatea constituirii unui organ independent de coordonare a Diasporei, reeșind și din faptul că așa-zisul consiliu coordonator al Diasporei pe lângă Guvern a fost desființat după ce prim-ministrul și președintele acestui consiliu care a existat numai în sertarele Cancelariei de Stat s-a ales cu ani grei de pușcărie. Prin intermediul unei instituții autonome, Diaspora va revendica interesele originarilor noștri stabiliți în străinătate, în unison va cere reforme și monitoriza situația din țară creând astfel cel puțin o opoziție constructivă. A ajuns timpul de a organiza această entitate care are un potențial nu numai economic dar și politic.

Vizavi de capacitatea de organizare a comunităților noastre în străinătate și de participarea la alegeri mă voi opri la o analiză comparativă care reflectă lacune serioase ce au condus la aprige contestări în orașele Bologna, Mestre, Parma, Roma, Londra și altele. Datele Comisiei Electorale Centrale denotă clar faptul că în secțiile de votare din regiunea Emilia-Romagna (or.Bologna, Parma, Ferrara și Modena) au rămas neutilizate 1.401 buletine de vot(!) În regiunea Veneto cu 6 secții de votare prezente în teritoriu( Mestre,Padova-1, Padova-2,Treviso,Verona și Vicenza) au rămas neutilizate 1.547 buletine, în regiunea Lazio -1579, iar în regiunea Lombardia numărul buletinelor neutilizate a atins 3.010 (!)

Cele mai numeroase comunități ale moldovenilor din Italia se află în regiunile respective: Veneto -37. 247 persoane(s-au prezentat la urne 16.453 persoane), Emilia-Romagna – 30.731(au votat 10.599), Lombardia – 22.972( 8.990); Lazio – 15.402(4.421)(!); Piemonte – 10.572(3.515)(!); Toscana – 5.462(1.174)1

Aceste date demonstrează că de fapt avem, eufemistic vorbind, o prezență la urne nu prea strălucită. Mai mult ca atât aceste date nu includ persoanele originare din RM cu cetățenie română care au reședință în Italia adică cu cetățenie dublă. Numărul total al cetățenilor RM rezidenți în Italia este 142.226 2, pe când la urne sau prezentat în turul II al alegerilor prezdiențiale numai 36.092 persoane(!).

Cea mai înaltă prezență în raport cu numărul rezidenților efectivi a fost înregistrată în regiunea Marche unde la urnele celor două secții de votare sau prezentatat 2.462 cetățeni din cei 4.612 rezidenți.

Stagnarea economico-politică din Italia s-a reflectat și asupra migranților din RM. Astfel în 2015 au părăsit Italia 4977 moldoveni care în marea lor majoritate au emigrat în țările anglo-saxone, această tendință se va păstra cu mare probabilitate și în următorii ani și deaceia este necesar de dat raspuns adecvat acestei provocări prin organizarea de mai multe secții electorale în Londra și alte orașe.

Alt aspect important care a influențat extrem de negativ aceste alegeri a fost compania de înregistrare prealabilă în listele electorale de bază a cetățenilor RM din străinătate de care se fac responsabile cel puțin două instituții: Comisia Electorală Centrală și Ministerul de Externe și Integrare Europeană. În listele electorale de bază ale celor 25 secții de votare din Italia au fost înscrise tocmai 6(șase) persoane (!) din cele 422 înregistrate prealabil conform datelor statistice. 3

Listele electorale suplimentare au fost completate exclusiv în timpul votării și evident nu la calculator, fapt ce a complicat procesul de votare și lucrul echipelor de voluntari, membrilor secțiilor de votare. Aici este util de adus aminte că au fost numeroase plângeri de la cetățeni care nu au reușit să se înscrie din mai multe motive: promovare slabă, perioada scurtă de timp și blocajul sau malfuncționarea portalului respectiv. Aici apare spontană întrebarea de ce nu se declară demisii pentru astfel de atitudini incalificabile dpdv admnistrativ și la urma urmei civic.

Autorul acestui articol cunoaște din interior evoluția proceselor electorale din străinătate cu începere din anul 2009, cănd a înaintat un demers Președintelui interimar al RM M.Ghimpu , Prim-ministrului Vlad Filat, și președintelui CEC I.Ciocan cu cererea de a permite desfășurarea unei secții electorale pe lângă sediul Asociației obștești ,,Moldova nel Mondo,, din or. Roma. Am obținut această permisiune și am organizat în calitate de secretar al secției electorale, referendumul constituțional din 5 septembrie 2010.3 Am exercitat această misiune ca și alți conaționali ai noștri care au urmat exemplu nostru în alte orașe din cuprinsul Italiei exclusiv pe bază de voluntariat. A fost o experiență foarte importantă și un punct de plecare , care a premiat aceste eforturi la alegerile din 13 noembrie curent.

Note:

 1. http://cec.md/r/procese-verbale/prezidentiale-t2-2016/
 2. http://www.tuttitalia.it/statistiche/cittadini-stranieri/repubblica-moldova/
 3. https://inregistrare.cec.md/Statistics
 4. http://www.cec.md/index.php?pag=page&id=1222&l=ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Trebuie interzisa prin lege in Republica Moldova Biserica ortodoxa moscovita, care oricum este o biserica de ocupatie antiromaneeasca si antieuropean, caci ea e utilizata de Mosocova, de Putin si de oligarhi ca sa prosteasca poporul, sa influenteze politica, si chiar are impact!

  • Cu tot respectul, e o aberatie. Cum sa interzici biserica de care apartine majoritatea populatiei? Exista o mostenire culturala legata de Rusia, fie ca ne place, fie ca nu.

   • pai se poate crea o biserica moldoveneasca sau basarabeana proprie, care sa nu fie subordonata puterilor straine care agreseaza Republica Moldova, cum vor si ucrainienii, pe motiv de securitate! nu se interzice biserica si credinciosii, ci se interzice sa mai fie subordonata fata de Patriarhul Moscovei, asta e problema, caci el e subordonat direct lui Putin si planurilor sale de amestec politic si rusificare a fostei URSS! intelegi acum ce vreau sa zic?

    • Nu, nu inteleg. Cum ar putea fi facuta asta? Impusti preotii? Pentru ca ei nu vor o astfel de schimbare. Nu poti interzice ceva acceptat de catre majoritate, si nu poti dicta unei biserici cui sa se subordoneze. Exista deja Mitropolia Basarabiei subordonata BOR care e acceptata de catre 20% din populatie. Restul prefera biserica veche, asa cum e ea.

     • Crezi ca mitropolitul rus e reprezentativ pentru preotii de la sta si credinciosi? ce stiu astia, ei vor slujba trebuie sa vina mitropolitul uns de la Mosocova pentru asta? de ce nu de la Istambul/Constantinopol sau de la Bucuresti ca a mai fost asa lucrurile? ca el e problema si cativa subalterni de-ai lui, el prosteste poporul direct de la Moscova! E la fel ca in Turcia situatia, daca statul lasa imamii de capul lor fudamentalistii din Siria si statul islamic preiau puterea! De asta statul face regulile si alege imami mai cumitinti, tot islamisti dar mai moderati, si le da scris ce pot sa zica public si pana unde se merge cu amestecul si relatiile din afara. Ca in Turcia daca ai lasa orice iman islamist sa conduca biserica s-ar ajunge la fundamentalism. Asa si Republica Moldova, nu e vorba de stil nou sau stil vechi ci de faptul ca daca lasati mitropolitul rus sa faca ce vrea si sa ia ordine de la Mosocova, Rusia si Transnistria o sa controleze guvernul de la Chisinau, prosteste poporul ca Romania si UE sunt satana si cine mai stie ce se intampla

    • Buna ideea asta cu taierea legaturilor oficiale ale bisericii din Basarabia cu Moscova, ca sa nu se mai infiltreze rusii si sa faca propaganda! – De fapt, daca stau bine sa ma gandesc toti romanii au avut problema asta de secole, si in Moldova si in Muntenia si in alta parte, cu Biserica sub papucul altora utilizata pentru tot felul de matrapazlacuri, pana a taiat Cuza cu legea in mana amestecul grecilor in Biserica romaneasca, care a ramas tot ortodoxa, vezi Doamne! De ce sa nu faceti acelasi lucru cu rusii acuma?!

 2. E foarte bine ca un intelectual basarabean din DIASPORA ia o atitudine civica serioasa si responsabila in problema …BASARABIA!! Cred ca a sosit timpul sa auzim si dinspre partile acelea de Prut, vocile ratiunii si ale democratiei in publicatiile din RO. Citesc zilnic presa …”molotoveana ” si, pe langa sumedenia de agramati, confuzi, neinformati , romanofobi cu cetatenii romanesti la purtator,falsi intelectuali, exista si din ce in ce mai multi oameni cu scaun la cap , bine formati ca intelectuali. De pilda, amintesc un nume de exceptie : IGOR MUNTEANU, fost amabasador al RM in SUA , sociolog si actual director la IDIS VIITORUL . Bate jos pe multi din comentatorii nostri de acasa ,” specializati ”pe problema Basarabia. Si mai sunt, nu e singurul… Ar fi o mare gresala sa nu le acordam incredere, audienta , sa nu angajam cu ei dialogurile absolut necesare.

 3. Principala problema in Moldova e absenta unei stangi democratice, de tip european. Esti sau nu rusofil, daca esti de stanga, esti fortat sa votezi un partid pro-rus. Acesti oameni sunt acuzati pe nedrept de nostalgii sovietice. Se uita ca cei din generatia marginalizata, care acum se pregateste de pensie, sunt chiar tinerii care au declansat reformele de la sfarsitul anilor 80, de la introducerea grafiei latine pana la independenta.
  Dupa zeci de ani de esecuri si dezamagiri, obositi dupa o viata de munca, cu perspectiva unei pensii mizere, e normal sa se gandeasca mai mult la viitorul lor imediat decat la geopolitica. Nu va amagiti, la fel vor face si tinerii de astazi peste 30 de ani. Cand sfarsitul e aproape, prioritatile se schimba radical. Solutia este un partid modern de stanga, asa cum exista in toate tarile (indiferent ca se cheama democrat, laburist, social-democat), care sa decupleze optiunea pro-rusa de cea social-democrata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Eduard Gherciu
Absolvent al Universității de stat de medicină și farmacie Nicolae Testemițanu din Chișinău (1985) Practică medicina de urgență în Provincia Latina(Italia) din 2005

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro