joi, decembrie 1, 2022

„Diavolul in Istorie” lansat la Woodrow Wilson Center din Washington

Marti, 6 noiembrie, intre orele 3:30 si 5 p.m., la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, DC, va avea loc lansarea cartii “The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century” (Diavolul in Istorie: Comunism, fascism si cateva lectii ale secolului XX) de Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Cartea, care exploreaza de o maniera comparativa ideologiile, practicile si consecintele catastrofice ale extremismelor revolutionare din secolul al XX-lea, a aparut in luna septembrie 2012 la University of California Press si a fost de-acum recenzata in “Times Higher Education”, “The Daily Beast” si “International Affairs”. Carnagiile genocidare nu ar fi fost posibile fara abolirea distinctiilor traditionale dintre Bine si Rau si a ideii insasi de legalitate. Binele nu a fost pur si simplu abolit. S-a produs o diabolica pervertire a sa, ceea ce filosoful rus Vladimir Soloviov a numit falsificarea Binelui.

Categorii intregi din ceea ce traditia rationalismului priveste drept umanitate au fost decretate drept non-umane. Li s-a contestat dreptul sacru la viata in numele unor viziuni demential-purificatoare menite sa duca la reconstruirea ideologica a conditiei umane insasi. Inarmate cu doctrine presupus infailibile, statele majore ale miscarilor revolutionare totalitare si-au arogat dreptul de a decide cine are si cine nu are dreptul de a trai. Relativismul etic a fost justificarea acestor experimente: este moral ceea ce serveste cauzei ultime, crearea comunitatii perfecte, rasiale ori sociale.

Evenimentul va fi prezidat de Dr Christian Ostermann, directorul Programului de Istorie si Politica Publica si al Proiectului de Istorie a Razboiului Rece din cadrul Centrului Woodrow Wilson. Voi va prezenta cartea, dupa care vor urma comentariile profesorilor Charles King si Dennis Deletant, ambii de la Universitatea Georgetown. Amintesc ca volumul este dedicat memoriei a trei remarcabili intelectuali ale caror opere au luminat semnificatiile profunde si atat de nelinistitoare ale secolului lagarelor de concentrare, al ideologiilor redemptive si al unor pe cat de grandioase, pe atat de nefaste proiecte de inginerie sociala. Este vorba de Leszek Kolakowski, Tony Judt si Robert C. Tucker. Cum scria Kolakowski, prezenta Diavolului in istoria acestui veac nu este o metafora, ci descrierea unei situatii reale: „Diavolul este o parte din experienta noastra. Generatia noastra a vazut destul din el pentru ca mesajul sa fie luat extrem de serios”.

Evenimentul va fi va putea fi urmarit live aici:

http://www.wilsoncenter.org/event/the-devil-history-communism-fascism-and-some-lessons-the-twentieth-century

The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century

November 06, 2012 // 3:30pm — 5:00pm

Vladimir Tismaneanu, professor of comparative politics at the University of Maryland College Park, will discuss his latest book The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century which examines the relationship between communism and fascism.

Reflecting Vladimir Tismaneanu’s personal experiences within communist totalitarianism, The Devil in History is about political passions, radicalism, utopian ideals, and their catastrophic consequences in the twentieth century’s experiments in social engineering. Tismaneanu compares communism and fascism as competing, sometimes overlapping, and occasionally strikingly similar systems of political totalitarianism. He examines the inherent ideological appeal of these radical, revolutionary political movements, the visions of salvation and revolution they pursued, the value and types of charisma of leaders within these political movements, the place of violence within these systems, and their legacies in contemporary politics.

The Devil in History explores thinkers who have shaped contemporary understanding of totalitarian movements—such as: Hannah Arendt, Raymond Aron, Isaiah Berlin, Albert Camus, François Furet, Tony Judt, Ian Kershaw, Leszek Kolakowski, Richard Pipes, and Robert C. Tucker. As much a theoretical analysis of the practical philosophies of Marxism-Leninism and Fascism as it is a political biography of particular figures, The Devil in History deals with the incarnation of diabolically nihilistic principles of human subjugation and conditioning in the name of presumably pure and purifying goals.

Ultimately, Tismaneanu argues that no ideological commitment, no matter how absorbing, should ever prevail over the sanctity of human life. He comes to the conclusion that no party, movement, or leader holds the right to dictate to the followers to renounce their critical faculties and to embrace a pseudo-miraculous, a mystically self-centered, delusional vision of mandatory happiness.

Joining Tismaneanu on the panel is Wilson Center Fellow Charles King and former CWIHP Senior Scholar Dennis J. Deletant.

Christian Ostermann, director of the Wilson Center’s History and Public Policy Program will chair the event.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. cu respect,domnule profesor,un capitol aparte ar fi trebuit dedicat tartorelui voiculescu si capitanilor michidutza si sarsaila,jalnicul duo ponta-antonescu.
  cand orice urma de logica dispare,ma intreb daca toata aceasta miscare politica de dupa ’89 e facatura diavolului…
  in orice caz,numele lor trebuie mentzionate.

 2. „Evenimentul va fi va putea fi urmarit live” —–November 06, 2012 // 3:30pm — 5:00pm

  Apoi si dvs. , domnule profesor, ati pus evenimentul taman la o ora de virf in Europa, tocmai cind se joaca meciurile din Champions League ! Nu se putea in alta zi sau la alta ora ? Ca sint unii care sint interesati si de politologie dar mai merg si la stadion , mai ales pt. Champions League . Poate tineti seama si de calendarul sportiv la lansarea urmatorului volum.

  Venind vorba de lansari : intentionati sa participati la Gaudeamus, la lansarea volumului de memorii ?

 3. Domnule Tismaneanu,
  Nu rezulta din textul de mai sus (varianta in limba romana), cine este autorul anuntului. Dumneavoastra sau organizatorii ?

  • Dvs stiti perfect, dar credeti ca e amuzant. I-am zis-o autorului. N-am facut decat sa traduc informatiile din anuntul la care aveti linkul in text. Cand se publicau textele profesoarei Catherine Durandin in franceza, urmau proteste ca nu se publica in romaneste. C’est la vie…

 4. Asa mah, suntem diavolul in istorie?
  Nu-i nimic dl Tismaneanu, o sa ne razbunam pe democrati. Mai este China. Ati uitat?
  Oricum, felicitari. Se pare ca pana la urma ingradirea umana a avut ceva efecte pozitive. A dat lumii un om inteligent care sa raspandeasca ideologia comunista, intr-o forma sau alta.
  Trebuie sa spun, ca binele si raul, dreptatea si nedreptatea, adevarul si minciuna exista doar in urma unei sentinte judecatoresti, in rest lucrurile pur si simplu se intampla.

 5. Felicitări pentru prezența spirituală de la conferință! Mi-au plăcut în mod special referirile la cele două romane dostoievskiene, ,,Frații Karamazov” și ,,Demonii”. Intuițiile cu caracter profetic ale unui artist al cuvântului confirmă forța de persuasiune a răului, contaminarea demonică a timpului istoric. Faptul că ideologii totalitare au putut și pot să anime cvasi-religios milioane de oameni spune ceva esențial despre funcționarea patologică a colectivităților, în condițiile deturnării libertății întru sclavie și idolatrie, precum și despre vina tragică a modernității, anume a secularizării care despiritualizează. Iluzia gloriei, a puterii, a banilor, a plăcerii pervertește conștiințe, creând solul fertil pentru egoismul ,,omului din subterană”.

 6. Faptul ca ne intrebam ce a fost comunismul poate fi benefic cu o singura conditie, ca raspunsurile sa nu fie ideologice, ceea ce depinde de masura in care suntem cinstiti cu noi insine si cu ceilalti. Altfel, se esueaza in literatura propagandistica, a carei soarta este, mai devreme sau mai tarziu, cea pe care am vazut-o in 1989, cosul de gunoi al istoriei. Citesc cu interes ceea ce scrieti, dar si critic, incercand sa inteleg ce altceva ar putea scrie un exponent ideologic al unui regim politic despre un alt regim politic, care ii este alternativ sau ostil. Probabil ca iesirea din capcana ideologica ar fi posibila prin analiza comparativa a celor doua forme istorice de organizare social-politica, ambele zguduite din temelii, ceea ce, in mod normal, le-ar obliga, deopotriva, la redesenari adaptative, desi vedem ca, in parte, nu prea se intampla asa (capitalismul european si american se codeste sa se reformeze, continuand sa-si fardeze decrepitudinea, in timp ce comunismul asiatic traieste, in urma innoirilor structurale, o noua tinerete). Am urmarit alegerile din SUA, dar nu mi-au transmis nimic special, aceleasi obsesii milenariste, vechi de peste doua sute de ani, de a fi mereu prima sau cea mai, desi intr-o competitie mondiala cinstita si corecta nimeni nu poate fi mereu in fruntea clasamentului, iar daca totusi acest lucru se intampla, el da sau ar trebui sa dea de gandit (apropos de scop-mijloace). Lumea vrea ceva nou, o haina noua, de aceea isi atinteste mai degraba ochii catre China, unde are loc Congresul al 18-lea al comunistilor chinezi, care va alege o noua generatie de lideri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro