Cand enormitatile unei horror propaganda fara limite sunt proferate de jurnalistii de partid si de trust, nu este de mirare. Mult mai alarmant este cand oameni cu specializari respectabile in istorie ori in stiinte politice il compara pe Traian Basescu cu Stalin sau Hitler. Cuvintele au consecinte, nu cred ca se mai indoieste cineva de acest lucru. Si atunci ce facem? Le utilizam cum ne convine doar din ratiuni de rivalitati si competitii?
Nimeni nu le poate contesta acestor comentatori dreptul la critica, ceea ce insa putem, avem dreptul sa contestam este deformarea deliberata a realitatii, propunerea unor naluciri oportuniste drept argumente rationale. Citesc, de pilda, cu stupefactie o afirmatie a doamnei profesoare Zoe Petre intr-un interviu din “Romania Libera” in care il acuza, cu indignare patriotica nedismulata, pe Traian Basescu ca este culpabil de deteriorarea, ori mai grav, ruinarea completa a unei relatii privilegiate cu Franta care dureaza de 160 de ani. In acelasti timp, Victor Ponta il acuza pe Nicolas Sarkozy, “amicul lui Basescu” de injustiile comise la adresa Romaniei. Inteleaga cine poate…
Cred ca ar merita intr-adevar sa se publice o antologie a variilor acuzatii la adresa lui Traian Basescu (editoriale, articole de opinii, discursuiri parlamentare ori de campanie). Campionii ar fi, cred, Adrian
Severin (expertul in neo-cezarism), Mircea Geoana, Victor Ponta, Dan Voiculescu, C. V. Tudor, Crin Antonescu, Adrian Nastase si cu voia Dvs, Ion Iliescu. Imi amintesc ca in perioada suspendarii din primavara anului 2007, Mircea Geoana il numea pe Traian Basescu “un deseu toxic care trebuie incinerat”. Quite funny, isn’t it? Or rather sickening.
Un cititor neavizat al acestei imaginare antologii ar putea crede ca in perioada 2005-1011 in Romania a existat o dictatura nemiloasa, lumea supravietuia terorizata de serviciile secrete omnipotente, opozitia a fost amutita, liderii ei au fost molestati, arestati, exilati. Un grup de intelectuali, avizi de sinecuri, masini la scara si alte privilegii pe care nu aveau cum sa le obtina altfel, si-au tradat constiinta, demnitatea, principiile si vocatia, si au devenit servitorii lasi si obedienti ai Printului. Au simulat ca ii intereseaza condamnarea comunismului si statul de drept, ei voiau de fapt sa participe la ospatul puterii. Cativa politicieni (unii fosti colaboratori ai serviciilor comuniste de securitate) au tinut vie flacara rezistentei antidictatoriale, au suferit cumplit neavand acces decat la mai toate sursele de informare publica. Doi fosti presedinti au protestat zi si noapte, riscandu-si libertatea, impotriva statului politienesc pe care l-ar fi instaurat cel de-al treilea. Un lider de pardid istoric cu pronuntate aspiratii prezidentiale a spus, cu temeritate, ca a sosit momentul debarasarii de “boschetarul de la Cotroceni”, riscandu-si, la randul sau, viata. Pe scurt, Romania ar fi fost un pseudonim pentru Belarus.
V.Tismaneanu, pentru a nu fi partinitor, puteti sa amintiti (pe langa declaratia lui Geoana, relativa la „deseul toxic…”) si declaratii – cel putin la fel de colorate – facute de victima Basescu, care vizau reprezentanti ai opozitiei?? Nu este cazul sa mentionati cazul lui Gabriel Oprea, „seful mafiei personale a lui Adrian Nastase”, pentru ca acesta a fost, intre timp, „reevaluat” (vorba lui V.Tismaneanu, „Inteleaga cine poate…”)
@Anda Propag:
Titlul articolului e „Dictatorul Basescu?”, nu „Nesimtitul Basescu”. Si nu neaga aproape nimeni ca Besescu isi cam da drumul la gura (e drept, in comparatie cu invectivele din limbajul opozantilor e mic copil)
De dictatura e acuzat aproape zilnic de o gramada de „ziaristi”, „sindicalisti” si „politieni”. Ei, la cat de mult e acuzat, te-ai astepta ca acesti acuzatori sa fie in exil, la adapost de prigoana basesciana.
Titlul articolului este una, dar in continut se disting „detalii” – precum cel de care m-am legat si care poate fi intitulat (sic!) „inteleaga cine poate…”.
Partea asta, cu „micul copil” – „Besescu isi cam da drumul la gura (e drept, in comparatie cu invectivele din limbajul opozantilor e mic copil)” – este o gluma, nu?!
In privinta acuzelor de dictatura aduse „aproape zilnic de o gramada de ziaristi”, as spune ca:
– aceste acuze nu sunt aduse „aproape zilnic”, ci mai rar;
– aceste acuze nu sunt aduse de „o gramada de ziaristi”, ci numai de cativa dintre acestia si, oricum, sunt „compensate” cu varf si indesat de omagiile aduse „aproape zilnic” de o alta „gramada de ziaristi” si nu numai ziaristi (nu ii mai enumar);
– de multe ori asemenea acuze sunt exagerari (tot asa cum exagerari sunt si omagiile de care vorbeam mai inainte) – este numita „dictatura” o atitudine „super-autoritara” a locatarului (temporar) de la Cotroceni care se joaca adeseori cu limitele Constitutiei (si care ofera spectacolul gretos al unui partid, al unui premier si al unui guvern aflat la cheremul presedintelui, dincolo de spiritul Constitutiei). Totusi, ceva este…
Stimata doamna,
„Totusi, ceva este…” nu inseamna nimic. Nu poti avea 45% dictatura, nu-i asa? Dictatura e un sistem, nu o culoare :))
In opinia mea, adevaratele „Ode la adresa lui Basescu” au fost chiar emisiunile Antenelor si ale Realitatii TV din perioada iunie-decembrie 2009, dovada fiind rezultatul alegerilor…
Mi-a ramas in minte o emisune TV in care realizatorii (niste slujbasi marunti) se bucurau sa construiasca un tablou al „pupincuristilor lui Basescu”. Le dadea senzatia ca nu doar ei se gudura pe langa cineva, nu doar ei se fac de ras, nu doar ei sunt mizerabili…
Denuntarea sforaitoare a dictaturii Basesciene mi-aduce aminte de iesirile psihotice ale lui Vadim. Deviza acestor „denuntatori” este „Cat mai tare, cat mai des, cat mai lipsit de decenta!”
P.S. Domnule Tismaneanu, cum si-au inchipuit Vantu si Antonescu ca va fi primit sloganul „Noi vrem respect?” <> s.a.m.d.
La confruntarea in 3, Antonescu a facut aluzii destul de transparente la o presupusa relatie a lui Basescu cu Udrea, in fata sotiei presedintelui. Pe urma i-a facut cadou un „Manual de bune maniere”.
Multumesc.
intre am pus: „matelotul matol”, „marinaru’ chior”, „curva de Udrea”, „deseu toxic”, „piticu servil”, „curvele, betivii si tiganii in voteaza pe Basescu”, „javra ordinara” s.a.m.d
O simpla lectura COMPLETA a pasajului „incriminat” aduce clarificari in privinta a ce inteleg prin acel „Totusi, ceva este…” :
„- de multe ori asemenea acuze sunt exagerari […] Totusi, ceva este…”
Vorbeam de o atitudine autoritara care intinde, uneori, limitele constitutionale pana cand Constitutia devine aproape transparenta (spectacolul gretos de care aminteam este, la o adica, o problema de gust; de prost gust). Spuneam: „de multe ori asemenea acuze [de dictatura] sunt exagerari”. dar daca sustinatorii prea infocati ai „micului copil” Basescu citesc numai o parte, dupa care se opresc pentru ca vad rosu (sau portocaliu) in fata ochilor…
In privinta „guduratului” unuia sau altuia, trebuie sa recunoastem ca, probabil, cei care se gudura, de exemplu, pe langa patronul vreunui post TV (atat al „mogulilor rai”, cat si al „mogulului bun”), primesc cate o prima, dar sunt si altii care se gudura pe langa Basescu (si PD-L) si ajung directori prin tot felul de locuri interesante ale statului NOSTRU – fie el stat social sau stat „suplu si performant” sau… ce a ajuns astazi
Imi place umorul d-vs!
– „aceste acuze nu sunt aduse “aproape zilnic”, ci mai rar;” Aici aveti dreptate! se difuzeaza rar, doar la ora 8, 10,12 14, 16 si exceptional in intervalul 19-24. Si nu in fiecare zi, duminica cred ca se sare peste ora 12
– „aceste acuze nu sunt aduse de “o gramada de ziaristi”, ci numai de cativa dintre acestia…”
Oau! Am reusit sa-i numar numai pe cei de la RTV! la Antene nu-i pot numara ca nu intra niciodata toti intr-un singur cadru, cu exceptia momentelor cand filmeaza de pe stalpul de peste strada! Dar si atunci se pierd in multimea de pixeli Si mai sunt cativa rarisimi pe net gen Leka, Gotiu(ca sa citez doar elitele”)
– „…si, oricum, sunt “compensate” cu varf si indesat de omagiile aduse “aproape zilnic” de o alta “gramada de ziaristi” si nu numai ziaristi (nu ii mai enumar);” Haideti ca va enumar eu ziaristii, sa nu va obositi: Pora, Tapalaga, Nasul, Morar, Voinescu, … uite ca mi s-a gatat lista!
– „…de multe ori asemenea acuze sunt exagerari (tot asa cum exagerari sunt si omagiile de care vorbeam mai inainte)… ” serios?? Si oamenii astia spera sa castige prin exagerari?
– ” ..este numita “dictatura” o atitudine “super-autoritara” a locatarului (temporar) de la Cotroceni care se joaca adeseori cu limitele Constitutiei (si care ofera spectacolul gretos al unui partid, al unui premier si al unui guvern aflat la cheremul presedintelui, dincolo de spiritul Constitutiei)” Intrebati-l pe Ciuvica ce parere are despre „democratia” d-lui Nastase… in care lucrurile functionau cum „trebuie”, fara spectacole gretoase, curat si la obiect si in spiritul constitutiei
Serios vorbind, unora le lipseste un consult psihiatric :) dar in virtutea „dictaturii” ii aceptam asa cum sunt …. sa mai zambim si noi un pic
@anca propag(andista)??? in OPOZITIE cu Dvs, eu fac parte dintre cei 5,3 milioane de „cur..ve, beti..vi si drog..ati, care l-au votat pe Basescu. E gresit sa consideram ca cine-l injura pe presedinte, implicit ne injura si pe noi? Un comentator TV spunea ca Zelea-Codreanu a facut sase luni de inchisoare pt. adresare ireventioasa la adresa lui Iorga, nici vorba de „matroz chior”etc, expresii abjecte si in viata de toate zilele. As vrea sa-l vad pe dl.X, politician de vaza, membru al unui partid ISTERIC, in Constanta, adresandu-i acest apelativ unui marinar si scapand fara vreo doua dupa ceafa! Dvs. personal, ati suporta astfel de apelative adresate direct?
…dovada fiind rezultatul alegerilor…
Oare chiar a cistigat „pe bune” Basescu alegerile?
Le-a castigat pe bune.
Asta-i motivul pentru care PSD nu a dat niciodata publicitatii rezultatele numaratorii paralele.
Pe de alta parte, nici PSD si nici PNL n-au putut aduce dovezi cu privire la „fraudarea alegerilor”. Daca avea asemenea dovezi, puteau sa le faca publice pe Antene, Realitatea etc etc etc etc.
Inca nu esti convins?
Dovada castigarii „pe bune” a alegerilor de catre Basescu este chiar rezultatul renumararii voturilor initial declarate nule. Exista o teorie asa-zisa a „numerelor mari”. Exista „clopotul lui Gauss”. Dupa toate regulile „artei” matematice, daca s-ar fi renumarat toate voturile, distanta dintre Basescu si Geoana ar fi fost mai mare decat cea declarata, aproximativ proportional cu diferenta inregistrata la renumarare, unde, dupa cum stim, s-a dovedit ca PSD a furat mai mult decat PDL. Stia Ponta ce stia, dar nu putea s-o spuna. Cu masinaria de furat a „lor”, a noastra…
Doamna draga,
Faceti niste greseli nepermise. Exista o diferenta semnificativa intre „dictatura” si stil de conduce „autoritar”. Daca nu vedeti aceste diferente incercati sa va documentati pe internet pentru a intelege diferentele dintr-un un sistem si un stil de conducere. Spor!
In al doilea rand, masina de propaganda merge si improasca nu noroi, zi de zi. Trebuie numai sa vizionezi o anumita televiziune si intelegi imediat. Sunt acele manifestari, critici, reprosuri, cum vreti Dvs. sa le spuneti pe fapte, argumente reale? Mi-e teama stimata doamna ca orice fraier se prinde ca nu poate sa greseasca asa de des si asa de tare TB precum vad unii cel putin de la o televiziune.
Despre constitutie: Doamna imi pare ca desconsiderati ceea ce s-a intamplat si deja intra in istorie: suspendarea injusta a Presedintelui Basescu! Adica Parlamentul care se vrea „cel este cel mai tare din parcare” a fostat toate procedurile pentru a ajunge la suspendarea presedintelui! Pentru ce? Pentru ca sa imparta un ciolan? Pentru a readuce comunistii la putere? Ca doar nu o sa imi spuneti ca PNL-ul era in opozitie! Doamna reveniti-va!
Cine a trimis-o la „capsuni” pe Monica Macovei? Tot aceleasi persoane au votat si suspendarea Presedintelui! Va rog sa luati aminte de ceea ce se numeste istorie recenta si numai interpretati fara sa puteti dovedi.
Vreti sa facem o auditare a numarului de jigniri aduse lui Basescu si a celor puse in asa zisa „marca Basescu”? Se poate face masuratoarea obiectiva si cred ca stiti raspunsul.
In ceea ce priveste fortarea Constitutiei mai trebuie sa stiti doamna ca daca unii nu citesc Constitutia, sau o citesc dar o ignora, o desconsidera si o batjocoresc aducand atingere inclusiv pozitiei de Presedinte al Tarii si a atributiilor acestuia – de genul „ma duc cand vreau eu si am chef, nu cand ma cheama presedintele cand are nevoie de dialog pentru reglementarea unor probleme de interes national!” – nu merita sa fie parlamentari,persoane publice politice, pentru ca incalca juramantul depus!
Am sustinut acelasi punct de vedere, cam cu aceleasi argumente intr-o discutie cu un prieten convins antibasist altfel inteligent si educat.
Concluzia lui: Jos Basescu! Creierul meu e spalat de propaganda basista.
Concluzia mea: retorica violenta repetata zilnic functioneaza ingrijorator de bine. Judecata incepe sa fie dominata de afecte in detrimentul logicii. Aberatii repetate la nesfirsit devin adevaruri incontestabile. Bine ca accesul la arme de foc nu e la fel de simplu ca in USA.
„Calomniati, calomniati, va ramane totusi ceva (efect)”
Cunoscuta „arie a calomniei”, dar sa stiti ca la cei mai prosti, si nu numai, prinde adesea…
Se pare ca prinde la multi, mai „cu pretentii”, nu numai la „prosti”!
Si tragedia este ca prinde si la persoane considerate pana nu demult repere morale ale societatii romanesti! Uneori in forma direct prezentata, alteori in forma „complementara”! Ca o poza „in negativ”! Si, din pacate, acesta pare a fi cazul Dlui Tismaneanu! Mult prea multa ura, mult prea mult afectivism unilateral! Poate ca unele argumente logice ar convinge, dar cele extreme, tip ura, pasiune, etc nu!
contrar unora, „calomniati, calomniati…”nu este un citat din Sorin-ROsca Stanescu ci din Goebbels, ministrul nazist al propagandei. Dar nici directorii vuvuzeleleor nu sunt tari la istorie.
Daca intr-o alta viata Joseph Goebbels a purtat numele de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, atunci da, aveti dreptate. Cu stima!
Si eu am avut discutii contradictorii cu prieteni care au discursul Antena3 la adresa lui basescu. Fara a-l considera presedintele meu ideal este de departe cel mai bun presedinte din cei dintre care am avut si avem de ales. Parerea mea despre el este ca desi provine din acelasi mediu ca cei care-l critica, poate au avut si comportamente similare, odata ce a ajuns presedintele Romaniei a constientizat ca a venit momentul sa faca ceva si pentru Romania. Si sunt sigur ca asta ii intarata si mai mult pe fostii ‘colegi’ intr-ale politicii de dupa ’89..
Acum revenind la concluzia mea dupa ore intregi de discutii contradictorii cu amicii anti-Base..mi-am dat seama ca sunt genul de oameni pentru care este important ce le iese lor din orice..adica genul de smecheri autohtoni in care trebuie sa te descurci, nu conteaza principiile morale..si din pacate sunt foarte multi..de exemplu eu sunt deranjat de nesimtiiti care trec prin stanga refugiului de tramvai iar ei spun ca poate respectivii se grabesc..ca sa intelegeti cine e anti-Base.. si e drept ca Vantu si Voiculescu sunt niste modele foarte bune pentru smecherii autohtoni
daca propaganda zilnica ar fi facuta de ciutaci, ursi si ingineri de stiri, n’ar fi mare chestie.
cine mai da doi bani pe badea, gadea, ursu si perechea, si altzi latrai pe solda la vovizele !?
nasol este cand oameni ….aa..onorabili, vin si ingroasa zicerile caracudei.
un hurezeanu, cunoscut dela soparlitza, un profesor univeristar, un scriitor si un poiet cu pretentii, un actor cu trecere la public, vin si se ciuvicesc pentru un plic cu ioroi. canta cum le bate vintu.
e jenant,. mai ales cand te chiama hurezeanu si iei pensie dela americani.
Persoana,oarecare ar fi aceea, trebuie sa aduca argumente. Daca insa unii aluneca, cum fac unele persoane de gen Zoe Petre, Marga, Mircea Diaconu, s.a., acestia mai devreme sau mai tarziu vor sfarsi lamentabil.
Sa ne uitam cum lumea il aprecia pe CA inainte de alegerile presidentiale din 2009, si uite cum a ajuns el! Tot mai multi se dezic de asa lider. Este mersul firesc spre inainte.
Acesti laudatori inca nu au inteles lucruri elementare: ca ceea ce conteaza este respectul de sine, si fata de propriile principii si valori, si mai apoi aderarea la o turma.
Nimeni nu o sa-l uite pe Ponta cum a facut el miscarile stradale si a asmutit romani impotriva romanilor, fara sa aiba si dreptate, sau cum domnul Antonescu da mana, in aceeasi alianta, cu Voiculescu dupa ce a racnit din toti rarunchi sa fie exclusa din PNL d-na Mona Musca!
In viata se platesc erorile grosolana, mai ales in viata politica!
„Cred ca ar merita intr-adevar sa se publice o antologie a variilor acuzatii la adresa lui Traian Basescu”, desigur ar fi interesant, da la fel de interesant ar fi sa se publice o antologie a odelor inchinate marelui conducator, eventual intr-un volum auriu cu stema tarii si titlu simplu „Omagiu”.
Nu cred ca se pune problema odelor ci problema mizei. Cei care se agita in fiecare zi sunt cei care simt miza momentului. Sub acoperirea unui limbaj instigator si de multe ori suburban, din ambele parti ale spatiului politic, se duce o lupta in care miza e mult mai mare decat aceea de a stabili identitatea hotilor de peste 4 ani (caci hoti vor fi cei care vor guverna indiferent de rezultatul alegerilor si culoarea partidului).
De legislatia promovata cu forta in aceasta perioada si de capacitatea de a pastra aceeasi directie inca 4 ani va depinde modelul de stat pe care il va alege Romania: stat social orientat pe confort maxim cu efort minim si obsedat de scopul imediat al traiului bun, sau un stat de dreapta, dinamic, orientat pe performanta si capabil sa-si realizeze potentialul maxim de influenta si putere. Desi mi-e frica de aceasta clarificare, astept sa vad rezultatul ca sa stiu daca trebuie sa ma interesez si de obtinerea altui pasaport…
Tudorele, nene, daca ma-ntrebi pe mine bagati de pasaport, eu sper din tot sufletu ca situatia din Ro sa se-mbunatateasca, m-as bucura enorm, mi-e teama insa ca va dura extrem de mult si din pacate avem numai o viata.
Ma refeream la alta culoare de pasaport :P De ramas raman cat timp mai este o sansa. Situatia pentru mine nu e critica. Dar strabunicii au fugit o data in pripa din Rusia in 1917 si bunicii din Basarabia in 1940. Nu vreau sa ne mai prinda o stramutare cu bunurile si conturile blocate si fara cetatenia a doua de backup. Oricum, inca mai sper sa nu fie niciodata nevoie de astfel de aranjamente.
Chiar as vrea sa imi dati 5 ode inchinate lui Basescu (asta presupune ca stiti ce este o oda).
Si sa imi spuneti ordinul de marime al numarului acestora – si eventual cam pe unde au aparut.
Ca sa le pot compara cu numarul laturililor la adresa lui (nu vorbesc de critici – multe dintre ele bine motivate).
„Cu voia Dumneavoastra, ultimul de pe lista..”
M-ati facut sa zambesc.
:)
Eh, io nu-s asa de citit precum domnul Tismaneanu si de aia mi-a scapat momentul cand vreun istoricde renume mondial l-a comparat pe Base cu Stalin sau Hitler. Cu Putinel insa imi amintesc vreo doua lecturi.
Ece nerecunoscut domnul Tismaneanu in al doilea paragraf! Dumnealui n-a lasat niciodata impresia ca ar pune pret pe ce spune Ponta, insa brusc pare ca-i da dreptate: nu Basescu, ci Sarkozy e cel injust! Inteleaga cine poate …
La paragraful trei tre’ sa facem liste! Daca domnul Tismaneanu i-a enumerat pe cei ce-l musca de varice pe marinar, eu prefersa-i amintesc pe cativa dintre cei ce-l pupa-n dos: Tismaneanu, Baconsky, Voinescu, Macovei, Udrea, Oltean, Falca, Cocos, Guta, Salam, Bercea, Cioaba samd
Domnul Tismaneanu are insa perfecta dreptate in ceea ce priveste ultimul paragraf. Un cititor neavizat chiar asa ar crede. Norocul nostru e ca totusi mai exiista si ceva opozitie in Parlament, evitand astfel un MAN de trista amintire … nu inseamna insa ca autocratul de la Cotroceni nu si l-ar dori! Dupa cum invarte el majoritatile, mare mirare sa nu viseze frumos la vremurile unanimitatii.
Da, invectivele aruncate de asa numaita opozitie de fapt reflacta educatia politica a preopinentilor si mai reflecta ceva ,cunoasterea foarte buna a educatiei politice a romanului sau a mentalitatii lui in ceea ce priveste formarea unui stat de drep modern.De fapt este aceeasi propaganda insusita la scolile de partid din vremurile „bune”.Domnule Tismaneanu nu cred ca nu cunoasteti acest aspect,ca indobitocirea politica aduce mari avantaje anumitor personaje ,in istoria noastra incepand cu anul 1948,denaturarea adevarului,sau prezentarea lui intr-o forma adecvata a adus protipentadei comuniste enorme avantaje materiale,unele avantaje le cunoasteti din proprie experienta,in prezent neo-comunistii aplica aceeasi metoda,pe care din pacate romanul o ia de buna.Spalarea creierului timp de peste 50 de ani functioneaza perfect,iar educatia poltica ,nu cultura ,educatia mai are pana sa ajunga la maturitate.Nu am inteles niciodata de ce oameni cu anumita cultura nu reusesc sa discearna sa zicem aspectele disproportionale ale unor adevaruri de aspectele purmachiavelice ale unor distinsi trepadusi.Pe scurt vestita arie a calomniei functioneaza perfect pe malul Dambovitei,iar trpadusii o folosesc in beneficiul personal extraordinar.
Da, invectivele aruncate de asa numaita opozitie de fapt reflacta educatia politica a preopinentilor si mai reflecta ceva ,cunoasterea foarte buna a educatiei politice a romanului sau a mentalitatii lui in ceea ce priveste formarea unui stat de drept modern.De fapt este aceeasi propaganda insusita la scolile de partid din vremurile „bune”.Domnule Tismaneanu nu cred ca nu cunoasteti acest aspect,ca indobitocirea politica aduce mari avantaje anumitor personaje ,in istoria noastra incepand cu anul 1948,denaturarea adevarului,sau prezentarea lui intr-o forma adecvata a adus protipentadei comuniste enorme avantaje materiale,unele avantaje le cunoasteti din proprie experienta,in prezent neo-comunistii aplica aceeasi metoda,pe care din pacate romanul o ia de buna.Spalarea creierului timp de peste 50 de ani functioneaza perfect,iar educatia poltica ,nu cultura ,educatia mai are pana sa ajunga la maturitate.Nu am inteles niciodata de ce oameni cu anumita cultura nu reusesc sa discearna sa zicem aspectele disproportionale ale unor adevaruri de aspectele pur machiavelice ale unor distinsi trepadusi.Pe scurt vestita arie a calomniei functioneaza perfect pe malul Dambovitei,iar trepadusii o folosesc in beneficiul personal extraordinar.
Draga Hantzi , chiar daca nu esti citit , sa nu ai complexe . Cineva spunea ca : ” Cea mai importanta caracteristica a prostului este geniul „. Asa ca , fruntea sus !
Oamenii fara coloana si ,,printzipii,, se misca dupa care cine cum ii platesc.Unul odata il lauda pe Iliescu.A trecut ziua lui ,acum il laudam pe Basescu.
Copil inteligent esti si precepi .
@Hantzy. A. ai dreptate. Ponta nu e istoric de renume mondial, desi el a folosit comparatia cu Hitler (Antenescu e mai mult pe Stalin, desi nici el nu e istoric -de vreun fel). B. Te contrazici in interiorul aceluiasi text. Nu vrei MAN -si nu cred ca esti singurul. Dar ce se obtine prin disparitia PDL (si Ponta si Antenescu dixit) si alaianta ACD cu PSD???? Ce opozitie parlamentara ramane???? PS. Totusi cine urla mai tare nu are mai multa dreptate (indiferenta de opinia unor „clasici”: laptop, gudurel, vuvuzel, mireille mathieu, carlanul fara minte) Am folosit pseudonimele din presa ca sa nu le fac reclama.
Imi pare rau d-le VT, am unele din cartile dvs. in biblioteca, altfel spus virtual va cunosc, dar in ultimul timp ma dezamagiti permanent …
OK, poate in plan fortat formal omul nu e dictator, dar ce-ati ajuns domnia voastra stand pe langa respectivul?
– ati produs un text de condamnare a comunismului care neurmat de efecte juridice a ramas mai degraba un pamflet (pe banii cui?)
– ati ajuns sa va asociati cu pozitii de genul „poporul roman e 90% manelist”, „nu-i putem numi oficial tigani, am renunta la cultura rroma”
– introducerea religiei ca disciplina obligatorie de studiu in scoli (?!!!)
etc.
Clasic raspuns aveti, cu referire la persoana care a scris, nu la ce a scris in articolul prezent. Folositor?Dar ceva argumente pro sau contra aveti? Argumente … atat pentru ‘planul formal’ cat si pentru cel ‘informal’ …
Intrebare: o femeie este gravida in plan fortat formal sau in plan informal? Sau este partial gravida?
Shinobi , ai grija sa nu le citesti . Cartile . Multumeste-te sa le ai :)
Domnule Tismaneanu,
Problema nu vine din comparatiile jurnalistice ci din frica resimtita de cetateni Romani fata de unele derapaje nedemocratice atat la nivel de declaratii program cat si la nivel de realizari practice ale Presedintelui Basescu. Poate ca ar fi interesant de facut doua liste. Una cu comparatiile casite de catre Dvs. ca ridicole si una cu acele elemente acuzate de catre opozantii Presedintalui. Cred ca nu mai este nevoie sa demonstrea dece intr-un stat democratic scopul NU scuza mijloacele si de ce scurtaturile sunt periculoase.
In fine, pentru a imi face dovada reala ca faceti o pledoarie pro bono va rog sa raspundeti la urmatoarele:
A. Aveti si un alt pasaport/ permis de seder altul decat cel Romaneasc ?
B. Intentionati sa va petereceti „batranetile” in Romania ?
Buna seara:
Va multumesc pentru comentariu. Cum scrie si in scurta nota biografica oferita pe contributors.ro sunt profesor de stinte politice la Universutatea Maryland din zona metropolitana Washington DC. Sunt ceea ce se cheama full professor, timp de sase ani am fost editorul recistei academice „East European Politics and Societies”, am scris si am editat numeroase carti (in engleza si in romana), ma bucur enorm sa predau, conduc doctorrate la U-MD, fac parte din comisii doctorale in alte universitati din Statele Unite si din Europa, nu intentionez sa ma pensionez curand. Dimpotriva, am numeroase proiecte de noi cursuri , noi conferinte, noi cercetari si noi carti. Sunt cetatean american, am pasaport american, voi primi evident pensia ce mi se va cuveni aici, Familia mea este americana, traim de pste doua decenii la Washington si aici intentionam sa traim in continuare. Nascut fiind in Romania, atasat de cultura romaneasca (din care unii prieteni imi spun ca as face parte), sunt si cetatean roman. Ca presedinte al Consilului Stiintific al IICCMER sunt direct implicat in coordonarea activitatilor sttintifice, in contactele internationale, precum si in unele proiecte concrete (de pilda, istoria Facultatii de Filosofie a Universitatii din Bucuresti in anii comunismului si o lucrare colectiva intitulata „Stapanii Romaniei comuniste: O enciclopedie a Nomenclaturii”).
Nu primesc niciun fel de venit in Romania, nu detin niciun fel de proprietate acolo. Ceea ce fac este rezultatul convingerilor mele morale si a unui angajament profesional in favoarea cunoasterii cat mai oneste a trecutului totalitar. Tot ceea ce scriu ma reprezinta pe mine ca intelectual si pe nimeni altcineva. Dar sunt fericit sa pot colabora cu cercetatori de admirabila vocatie, superb pregatiti si devotati confruntarii deschise cu trecutul dictatorial si cu consecintele acestui trecut.
Cu bune ganduri,
Vladimir Tismaneanu
Merci pentru informatii. Atunci nu intelegeti nimic din ce se intampla in Romania:). Imi pare rau ca v-o spun. Dar prin politica de saracire a populatiei si prin modul cum se respecta de catre cei de la putere legea si Constitutia din Romania cel de jos nu vede decat inceputul unei dictaturi:). poate nu in sensul larg al celor vechi sau clasice:). Dar cand tu ca presedinte si ca guvern desconsideri punctul de vedere al celuilalt, punand pumnul in gura si impunand prin forta si diverse tertipuri legi in palament sau directori de institutii, atragi pentru majoritate politicieni prin santaj -spun unii prin promisiuni spun altii, nu mai e nimic de spus.
As vrea sa gresesc – dar va spun un lucru nu gresesc. Romania nu avea voie sa fie in aceasta criza – pentru ca nu era cazul. Eu am vazut si vad aceasta criza ca un razboi pentru control si putere dus de Basescu si de catre PDL impotriva opozitiei cu victimele colaterale poporul roman.
Am invatat ca pentru a te feri de manipulare nu iei informatia doar dintr-o sursa sau din sursa care -ti face tie placere. Analizezi cat mai multe informatii -si pro si contra, iar acolo unde poti cauti informatii neutre-daca le ai. Atunci vezi informatia total diferit si ai propria interpretare.
Ba as zice ca pricepe muuuult mai mult decat Dv.!
Aha! Acum m-am prins face parte din masina de manipulare Pro BAsescu si pro PDL:)). Si ca urmare astept degeaba puncte de vedere obiective.
Apropo materialul este 100% pro Basescu. Daca vrei sa scrii obiectiv scoate in evidenta si derapajele, chiar daca dor.
PS: Chiar ma deranjeaza ca in Romania nu mai exista un ziarist, un post de televiziune care sa prezinte informatiile obiectiv. avem 2 categorii categoria pro Base-apropo nici nu au nevoie de prea multa media pro ca se vad rezultatele :)) si antene, realitati, etc. care extrag doar gaurile negre:)).
Apropo in alte timpuri aceste batalii pentru putere si control aveau si parti mai interesante asasinate sau dueluri:)). Noroc ca se spune ca am evoluat si nu se mai ajunge pana acolo. Dar rezultatul e acelasi: cel care plateste e poporul.
Imi place cum definiti dictatura „clasica” si „moderna”… ne puteti da mai multe detalii tehnice? Probabil ne veti delecta cu o paralela vis-a-vis de guvernarea Nastase cand presedintele a fost PSD, guvernul a fost PSD(+UDMR) parlamentul a fost PSD(+UDMR: 55% senat si 52,76% la camera).
Probabil doriti sa va exemplificati afirmatiile cu modul in care a fost ascultat, spre exemplu punctul de vedere al opozitiei in acea perioada(Nastase) sau in perioada dupa alianta DA odata cu formarea aliantei PNL-PSD.
Si ce inseamna politica de saracire a populatiei pentru d-vs? Ce e de preferat, taierea pensiilor(implementata cu succes in Ungaria) sau falimentul intregului sistem(ca in Islanda)?
Cum poti sustine o tara cu 3 milioane de angajati???? desigur deviez de la subiect, dar d-vs ati inceput ;)
„Am invatat ca pentru a te feri de manipulare nu iei informatia doar dintr-o sursa sau din sursa care -ti face tie placere. Analizezi cat mai multe informatii -si pro si contra, iar acolo unde poti cauti informatii neutre-daca le ai. Atunci vezi informatia total diferit si ai propria interpretare.”
e greu sa cred ca d-vs scrieti aceste cuvinte dupa sintagme de genul „politica de saracire a populatiei” propagate zilnic la Halene… ati copiat-o de undeva, nu e asa?
$dodu
Chiar esti manipulat – incearca sa gasesti informatiile si in alta parte nu doar la sedintele de partid:)( daca ma iei cu guvernarea nastase iti raspund la fel). Intamplator nu am fost si nici nu sunt fan al niciunui guvern sau partid politic de dupa 90 si nici de dinainte de 90 :)).
Am incercat sa privesc putin detasat ceea ce se intampla, chiar daca unele decizii luate de un guvern sau altul m-au lovit (mai mult sau mai putin).
Ceea ce am vazut si vad in politica nostra nu e decat un circ ietfin sau un film prost in care puterea si controlul se face prin scandal, santaj -mai mult sau mai putin-, promisiuni (nu vb de cele din campanie catre alegatori) pe seama populatiei (ca sa nu mai folosesc termenul de popor :))( sigur si asta va deranja pe careva- ca de aduce aminte de comunisti :)) ).
daca apucam sa traim timpurile potrivite si vom avea acces la toate datele vei afla surpins ca Romania a intrat in criza din cauza deciziilor guvernului ( nu spun ca nu ne-ar fi lovit si criza economica dar efectele ar fi fost mai mici cu deciziile potrivite la timpul potrivit).
???
„Chiar esti manipulat – incearca sa gasesti informatiile si in alta parte nu doar la sedintele de partid:)”
Aici m-ati lovit cu adevarat! recunosc! Imi parasesc serviciul prost platit zi de zi pentru a participa la sedinte de partid, apoi dupa ce trag pe nas si tiparesc niste bani falsi, intru seara pe net sa-i aduc osanale conducatorului iubit
„Am incercat sa privesc putin detasat ceea ce se intampla”
Aici m-ati lovit a doua oara! probabil sunteti fan Mircea Badea, dovediti aceeasi detasare…
„…daca apucam sa traim timpurile potrivite si vom avea acces la toate datele vei afla surpins ca Romania a intrat in criza din cauza deciziilor guvernului ( nu spun ca nu ne-ar fi lovit si criza economica dar efectele ar fi fost mai mici cu deciziile potrivite la timpul potrivit)” Sincer, nu mai pot! M-ati daramat! Dovediti o asemenea detasare, incat perceptia d-vs asupra evenimentelor ultimilor ani a gasit o explicatie suprema, in 3 cuvinte, pe care nimeni altul n-a avut profunzimea de a o intelege si rationa.
PS1: Afirmati ca sunteti apolitic, ca priviti lucrurile cu detasare, dar dovediti o opinie politica bine conturata, cunoasteti foarte bine „vinovatul”, folositi stereotipuri politice si adevaruri sociale in exprimarea d-vs . Nu va deranjati sa-mi raspundeti, „adevarurile” rostite de d-vs m-au daramat si nu voi fii in stare sa va dau replica la un viitor mesaj
PS2: pentru usurarea somnului d-vs, sunt anti-PSD convins si ma consider „de dreapta”! Nu am votat, nu am fost de acord si nu voi vota nici cu PSD nici cu o eventuala alianta cu PSD, indiferent de „Bau-Bau”-l de serviciu!
Hehe, cu un asemenea comentariu, nici nu e de mirare ca te-ai caracterizat singur printr-un semn de intrebare!
@? (cine ai fi…)
Fiindca ai pomenit de motivele pentru care a intrat Romania in criza, vreau sa te informez, si pe tine si pe altii, care arunca cu rahat in vantul din fata:
Articol din 4 mar 2009, sursa Mediafax http://goo.gl/GzJER
Avansul PIB în 2008 a fost de 7,1% (titlul articolului)
Încetinirea creşterii economice în ultimul trimestru al anului trecut la 2,9%, minimul perioadei respective în ultimii nouă ani, a limitat avansul Produsului Intern Brut (PIB) la 7,1% în 2008, care a fost însă cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007, potrivit datelor estimative ale INS.
Un nivel mai scăzut al ratei trimestriale de creştere economică a fost înregistrat în trimestrul patru din 2000, când avansul real al PIB a fost de 2,1% comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Pe de altă parte, în trimestrul trei din 2005, PIB-ul a înregistrat un avans de 2,6% în termeni reali, dar cifrele nu pot fi comparate ca urmare a factorilor sezonieri.
PIB-ul, în preţuri curente, estimat pentru trimestrul patru a fost de 159,4 miliarde de lei, iar pentru anul 2008, de 503,9 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
După primele nouă luni ale anului trecut, PIB-ul a fost de 344,52 miliarde de lei, revizuit în urcare de Statistică. În luna decembrie a anului trecut, INS a anunţat un PIB estimat pentru primele nouă luni de 335 miliarde de lei.
Creşterea economică din 2008 s-a plasat sub estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), care indica un nivel al creşterii reale a PIB de 7,9%.
„Evoluţia înregistrată în trimestrul patru de către principalele componente ale Produsului Intern Brut a avut un impact negativ important asupra creşterii economice estimate pentru întreg anul 2008 reducând cu 1,9 puncte procentuale volumul PIB calculat pentru primele 9 luni ale anului”, menţionează INS.
Potrivit institutului, încetinirea creşterii PIB din ultimul trimestru al anului trecut a fost determinată de reducerea cererii interne cu 1,3 puncte procentuale, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2007, cauzată în principal de scăderea cu 2,8 puncte procentuale a consumului final total.
Industria, precum şi activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi şi-au redus volumul de activitate cu 7,7%, respectiv cu 1,5%. De asemenea, impozitele pe produs colectate la bugetul de stat au scăzut cu 1,3%.
În 2008, creşterea economică a fost determinată, în mod semnificativ, de mărirea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, silvicultură şi piscicultură (+21,4%) şi construcţii (+26,1%), a căror contribuţie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 17%.
CNP estimează o creştere economică de 2,5% în 2009 şi un PIB în termeni nominali de 579 miliarde de lei.
@? (cine ai fi…)
FMI: Creşterea PIB-ului României ar putea fi negativă în 2009
Sursa Mediafax: http://goo.gl/K0SF6
Creşterea economică a României ar putea fi negativă în 2009, în contextul scăderii exporturilor, înăspririi condiţiilor de creditare pentru firme şi gospodării, şi al perspectivelor privind declinul consumului şi investiţiilor, a anunţat, miercuri, Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că FMI anticipează că economia României va scădea în acest an cu până la 1%, după ce şi-a revizuit în jos ultima estimare de PIB, care indica o creştere de peste 1% în 2009.
„România este în prezent extrem de afectată de recesiunea mondială. În timp ce creşterea economică s-a menţinut în primele trei trimestre din 2008, indicatorii privind producţia s-au deteriorat rapid în ultimele luni ale anului. Exporturile au început să scadă, condiţiile în care firmele şi gospodăriile au acces la creditare s-au înăsprit, iar consumul de pe piaţa locală şi investiţiile sunt prognozate că vor scădea. Producţia industrială scade, iar încrederea consumatorilor şi companiilor s-a deteriorat. Prin urmare, activitatea economică va încetini, iar creşterea PIB-ului ar putea deveni negativă în 2009”, precizează FMI.
Potrvit Fondului, creşterea economică va înregistra o revenire moderată doar în ultima parte a anului sau la începutul lui 2010.
„Este adevărat că incertitudinile legate de această prognoză sunt ridicate, şi credem că riscurile sunt în sensul scăderii estimărilor”, menţionează FMI.
O misiune a FMI s-a aflat în perioada 27 ianuarie – 4 februarie în România pentru o vizită regulată, programată în mod curent între consultările anuale, pentru a evalua situaţia economică şi a discuta politicile cu noul Guvern.
@? (cine ai fi…)
România ar putea evita penalizările CE pentru deficit excesiv
Sursa Mediafax: http://goo.gl/K0SF6
România va putea „ieşi rapid” din procedura de deficit excesiv şi va evita penalizări din partea Comisiei Europene (CE) dacă îşi va respecta angajamentele, printre care un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, potrivit Ministerului de Finanţe Publice (MFP).
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, s-a întâlnit, luni, cu comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, căruia i-a amintit că guvernul ţinteşte în acest an un deficit bugetar de 2% din PIB.
„Dacă România îşi respectă angajamentele, va putea ieşi rapid din procedura de deficit excesiv şi nu va ajunge în situaţia de a fi penalizată”, se arată într-un comunicat al MFP.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat pe 6 ianuarie că ţinta de deficit bugetar de 2% din PIB va fi un obiectiv greu de atins, care depinde de restabilirea încrederii investitorilor în economia românească.
„Ţinta de deficit bugetar de 2% din PIB este un obiectiv extrem de greu de atins. Va fi greu să se repună în mişcare economia după această cădere bruscă”, a spus Isărescu la acea dată.
Bugetul de stat pe 2009 este bazat pe un deficit bugetar de 2% din PIB, o creştere economică prognozată de 2,5%, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).
În 2008, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,8% din PIB conform metodologiei cash şi de 5,2% din PIB conform metodologiei europene, ESA95.
Ministrul Finanţelor şi comisarul pentru Multilingvism au discutat şi despre recomandările Comisiei Europene incluse în „Evaluarea implementării Strategiei Lisabona la nivelul statelor membre UE şi a Zonei Euro”, elaborată şi prezentată în ianuarie de Comisia Europeană.
Potrivit documentului, Comisia Europeană recomandă României revizuirea componenţei cheltuielilor bugetare, prin orientarea acestora către sectoare care susţin creşterea economică, şi menţinerea creşterii salariilor în concordanţă cu creşterea productivităţii.
Pogea consideră că recomandările formulate de Comisia Europeană în domeniul său de activitate corespund cu intenţiile Guvernului şi cu obiectivele formulate în programul de guvernare.
„poate nu in sensul larg al celor vechi sau clasice”
ouau, nu numa ca base e dictator, da vad ca unii il considera chiar inventatorul unui nou tip de dictatura.
hai sa ne cultivam putin:
„DICTATÚRĂ, dictaturi, s. f.
1. (În Roma antică) Demnitatea, puterea, autoritatea exercitată de un dictator.
2. Instituție politică, putere de stat în care o persoană (sau un grup de persoane) este învestită cu autoritate nelimitată prin legi și adesea bazată pe violență.
Din fr. dictature, lat. dictatura.”
din dex online
cum nu traim in Roma antica, propun sa mrgem pe a 2-a definitie.
imi poate spune si mie cine in tara asta are „autoritate nelimitata prin legi”?? Basescu cumva, care nu poate demite un prim ministru (sau numi unul)?
sau, cati ziaristi, critici ai lui Basescu, respectiv cati politicieni din opozitie au fost omorati, batuti, au disparut, au infundat puscaria pe viata si in conditii grele (NU, alde Voicu si restu borfasilor nu-s detinuti politici!)???
din pacate, campania sustinuta timp de ani de zile de tembeliziuni, i-a spalat pe creieri pe aia mai slabi de inger.
mai urmariti si alceva in loc de hanteni si irealitati, alcatuite din slugi umile care latra incotro arata mana stapanului.
@? (cine ai fi…)
Ca sa retii esentialul, voi taia cateva fragmente:
„”Evoluţia înregistrată în trimestrul patru de către principalele componente ale Produsului Intern Brut a avut un impact negativ important asupra creşterii economice estimate pentru întreg anul 2008 reducând cu 1,9 puncte procentuale volumul PIB calculat pentru primele 9 luni ale anului”, menţionează INS.
Potrivit institutului, încetinirea creşterii PIB din ultimul trimestru al anului trecut a fost determinată de reducerea cererii interne cu 1,3 puncte procentuale, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2007, cauzată în principal de scăderea cu 2,8 puncte procentuale a consumului final total.
Industria, precum şi activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi şi-au redus volumul de activitate cu 7,7%, respectiv cu 1,5%. De asemenea, impozitele pe produs colectate la bugetul de stat au scăzut cu 1,3%.
În 2008, creşterea economică a fost determinată, în mod semnificativ, de mărirea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, silvicultură şi piscicultură (+21,4%) şi construcţii (+26,1%), a căror contribuţie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 17%.
CNP estimează o creştere economică de 2,5% în 2009 şi un PIB în termeni nominali de 579 miliarde de lei.”
Concluzie: amice, pe fond de scadere a PIB-ului, nu te apuci sa faci pomeni electorale, sa cumperi fotolii de piele, faci angajari, iti cumperi masini de lux, cand tu, ca guvern liberal (ma refer la PNL cu amanta acestuia PSD) trebuie sa lucrezi mereu cu doua masuri, pe una sa stii pana unde poate merge acel liberalism si pe cealalta, sa faci socoteala daca te poti incadra in cat ai in punga.
Dar se pare ca nu, amice, acestia s-au gandit ca e mai bine sa dea pe tot sau nimic, ca sa castige si prezidentialele, alaturi de parlamentare, dupa cum isi facura socoteala si a iesit CRIZA.
Repet: „În 2008, creşterea economică a fost determinată, în mod semnificativ, de mărirea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, silvicultură şi piscicultură (+21,4%) şi construcţii (+26,1%), a căror contribuţie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 17%.”
Enumar: agricultura, silvicultura, piscicultura si constructii. Pentru creierul tau redus, ca si al altora, aceasta crestere a fost bazata doar pe consum, consum si iar consum. Ah, am uitat, indatorare publica, de acolo reiese cresterea la constructii.
Asa ca nu mai fii bou, scoate capul din curul antenelor si irealitatii si urmeaza un exemplu de logica.
bou e fiul lui mata, idiotule si inteligentule:). inteleg de la tine ca in 2009 nu s-au aruncat bani aiurea si electoral:). ce destept esti. eu zic sa mai verifici:)
?
romania n’ar fi trebuit sa fie in aceasta criza, zici….
aceasta criza, din intamplare, este una mondiala. dar ce traba are ro cu restu….
spui undeva ca esti un cetatean onest, nealiniat politic sau propagandistic.
ce te face sa crezi ca basescu a bagat tara in criza ? guvernul a fost condus de liberali, patru ani. pedeleii au luat fraiele, singuri, de un singur an, cand ro era deja in criza.
oare, anii aia de ..nedictatura ai lui iliescu, cu petre de apaca, sau nicu votcaroiu, sau patru case, anii aia cum au fost ? curgea laptele si mierea ? se adresa ilici mai frumos, ziaristilor ?
mda, cu dictatorul nu mai vin minerii.
De unde pana unde pretentia ca un ziarist sa fie obiectiv( in sensul descris de dumneavoastra, adica in acelasi articol sa scrie si de bine si de rau de un om politic- in cazul nostru Basescu)? Sa nu confundam independenta jurnalistica cu echidistanta. A fi echidistant mie cel putin imi pare a fi o mare tampenie. Adica de exemplu cand discutam despre doctrine politice ar trebui sa fiu „obiectiv” respectiv sa laud( sau sa condamn) in aceeiasi masura si liberalismul si comunismul? Sau ar trebui sa am pareri neaparat si pareri pozitive despre Pol Pot? Ca sa fiu credibil ar trebui sa ma pozitionez la egala distanta de Basescu si respectiv de, sa zicem, Felix? Cred ca un jurnalist( comentator politic) este credibil in momentul in care nu depinde in nici un fel de un partid sau de un om politic ( nici material, nici in privinta unei promovari profesionale, etc) dar care are o opinie clara, bine fundamentata, bine argumentata. Cred ca domnul Tismaneanu se inscrie in aceasta caracterizare. De aceea il si respect. Poate cateodata greseste in anumite aprecieri, poate are anumite preferinte, poate are anumite simpatii respectiv antipatii politice, dar, dincolo de aceste „subiectivisme”, nu se poate sa nu vezi argumentatia impecabila si logica a afirmatiilor pe care le face inclusiv in articolul de mai sus. Ca si concluzie( daca imi permiteti) as vrea sa va dau un sfat: feriti-va de ziaristii (si in general de oamenii) care mimeaza „obiectivitatea”. In marea majoritate a cazurilor acesti oameni sunt si cei mai dependenti.
Din 22 decembrie 89, masele populare , s-au asezat in fata televizoarelor pentru a urmari spectacolul regizat si difuzat de Televiziunea Romana Libera si s-au sculat de acolo doar pentru a merge la vot , pe 20 Mai , in Duminica Orbului . Dupa ce spectacolul cu ” Revolutia ” s-a terminat , TVR i-a tinut in continuare conectati la ” realitate ” pe oamenii de bine ( 85% din masele populare , erau oameni de bine ) , informandu-i zilnic ca Ratiu vinde Ardealul ungurilor , bande de legionari cu steaguri verzi defileaza zilnic pe strazile nesupusului Bucuresti , transporturile de faina pentru marile fabrici de paine bucurestene au fost jefuite de golanii din Piata Universitatii care erau zilnic aprovizionati de catre forte din exteriorul tarii cu blugi , dolari , cafea . Parintii lui Ciutacu sau Badea sau Gadea sau…. , crainicii TVR , Melinescu si Rosianu isi informau telespectatorii ca la sediile partidelor de opozitie s-au gasit droguri , arme si se fabrica bani falsi . Oamenii de bine credeau si nu intelegeau de ce golanii strigau in Piata Universitatii : Cu televizorul ati mintit poporul .
Astazi , Televizorul continua sa-si faca „datoria „, cu toate ca oamenii de bine au disparut . Locul lor a fost luat de GRIVEI . Griveii sunt tot un fel de mase populare , dar mai evoluate. Au blugi , fumeaza tigari straine , primesc fara sa le fie frica dolari sau euro si sunt si membrii ai UE , asa cum cereau Golanii din Piata Universitatii in urma cu 21 de ani . Ion Iliescu povesteste uneori la televizor , cand este in toane mai bune , cum ne-a bagat in NATO si UE si Griveii cred , pentru ca le plac povestile . Nu le mai este frica de economia de piata , televiziuni libere , dolari , cafea , mai multe partide , UE , americani , englezi , NATO , propietate privata . Pentru ca Televizorul continua sa-si faca datoria , acum le este frica de Dictatorul Basescu .
grav e altceva, dincolo de personajele efemere implicate in discutii: tinerii inculti si atat de majoritari din ziua de azi vor incepe sa creada ca regimurile unui hitler sau al unui stalin nu erau cu nimic diferite de zilele romaniei de azi. iar sute de milioane de oameni se rasucesc in morminte…
Grav ar fi si altceva! Ca istoria sa se repete, ca sa nu invatam nimic din ea, din evenimenetele trecute!
Sa nu uitam ca, daca un Stalin a venit la putere prin revolutie si prin preluarea conducerii dictaturii la moartea predecesorului (intr-o logica proprie succesiunii din dictaturile comuniste), Hitler a ajuns la putere prin alegeri democratice! Sunt doua modele extreme, care s-au atins in multe manifestari contrare respectului uman, dar cu inceputuri diametral opuse! Si, sa nu uitam, nazismul a fost condamnat ca sistem prin procesul de la Nurenberg, dar comunismul inca nu! Ca a fost condamnat punctual in unele declaratii … Cam putin si fara efect juridic si moral real!
Problema ramane: avem nevoie de o reforma morala de profunzime a societatii romanesti! Tinerii au nevoie de repere morale, fara de care ce ati spus se poate petrece oricand … Societatea in totalitatea ei are nevoie de o scala a valorilor, de o revalorizare a muncii, a culturii, etc …
Logica:
Daca Hitler a venit la putere pe cale democratica, inseamna ca Basescu e (pe cale sa devina) un Hitler.
Pe cale de consecinta, toti conducatorii alesi democratic, in functie, sunt (pe cale sa devina) un Hitler.
Halal cultura!
Halal reforma morala!
Matale ai pb cu logica!
Cel putin exista un exemplu concret care arata nevoia de cultura si de morala!
@ov
Amice, am mai urmarit si alte comentarii de ale tale, cu alte ocazii. Ai o logica de curca, scuza-mi aroganta. Dupa logica ta, s-ar presupune ca traim intr-un final de secol 19 si inceput de 20, unde ultimele zvacniri ale unor gandiri expansioniste isi faceau aparitia prin Hitler sau Stalin.
Fascismul a fost condamnat. Corect. Nu mai sunt fascisti, guverne, la aceasta ora, cu aceasta gandire. Dar mai sunt tari comuniste, unele radical de stanga, care se ghideaza dupa alte principii: statul are grija de toti, dar toti sunt supusii statului, ai alesilor acestuia, reprezentantilor in teritoriu. Poti lua oricare tara comunista, de pe glob, ca exemplu. Ca atare, comunismul nu poate fi condamnat, in totalitate, la nivel global. A fost totusi condamnat la noi, comunismul de tipul: totul mie, eu decid soarta voastra, daca aveti dreptul la viata, sau nu. La noi a fost un aparat de represalii care te putea ucide, daca erai impotriva sistemului, exemplu Rusia, sau Cuba (candva). Chiar si China mai are unele tentative de represiune cu forta, dar mai rare. In schimb, din tarile latino-americane poti lua oricare ca exemplu de comunism tinut cu represalii.
Imi amintesc de un episod recent, cand o mana de militieni scandau in fata resedintei presedintelui si a Parlamentului texte de genul: „iesi afara javra ordinara”. Culmea, nu a iesit politia politica, garzile negre, tunurule cu apa, cartusele cu lacrimogen si gloantele cu caociuc.
Al nostru dictator, al dracu’, este unul cuminte…prea puternic ca sa fie emotionat de o miscare sociala pusa la cale de alde’ Vantu, care spunea in luna lui septembrie 2010 ca „Un sperjur nu are dreptul să mai deschidă gura în ţara asta” si care ar fi dorit ca in luna lui decembrie, Basescu sa nu mai fie presedinte al tarii si redau un paragraf din un interviu pentru iRealitatea TV din luna septembrie 2010:
Sursa video http://goo.gl/UudwE
„Sper din toată inima că în maxim trei luni de zile toţi aceşti oameni vor plăti pentru crime împotriva României, şi când spune crime nu mă refer la crime fizice, ci la cele morale şi de altă natură. Dacă domnia sa spune că are probe, înseamnă că şi acuzaţia pe care eu o fac acum, o fac în cunoştinţă de cauză. Un sperjur nu are dreptul să mai deschidă gura în ţara asta, cu atât mai puţin să conducă această ţară. Şi repet. În trei luni de zile Traian Băsescu tebuie să devină amintire în istoria politică a României, o aminitire tristă, dar o amintire”
Poate ai inteles ceva. Sper. Totusi, voi fi si eu putin antenist si ma repet. La fel cum se repeta multi, despre Basescu. Daca este sa condamnam comunismul, fascismul, atunci ar trebui sa condamnam pe toti cei care, din umbra, pe cale nedemocratica (precizez, nedemocratica), doresc sa conduca Romania, prin manipulare (aducere aminte a perioadei comuniste), sau prin forta (aducere aminte a perioadei fasciste).
Basescu s-a prezentat la alegeri, in mod democratic si a fost ales cu procentul cel mai mare al romanilor. Toti observatorii locali si internationali au fost de accord cu asta, cu toate ca un analfabet ca si Dan Nica incerca sa faca calculul votului de la Paris, in 7 secunde si s-a facut de ras in fata la o tara intreaga, in direct la iRealitatea TV, cand acele 7 secunde, dupa facultatea lui Videanu si a celor prezenti, au iesit undeva peste un minut.
Dar trecem peste toate, fiecare intelege ce vrea, zicea cineva mai sus si fiecare dupa cata scoala are, pune stampila pe o plasa cu pixuri si radiere, ca odata ce scrii ode, in cabina de vot, sa le si poti sterge, cand vrei sa arunci cu noroi, daca nu iti mai place de cel pe care l-ai votat, la un moment dificil ca cel prin care trece tara noastra. Daca ar fi fost singura tara, iti dadeam crezare, ma aliniam si eu, ca si multi altii care rezista cu barbatie spalarii creierului de catre, ca sa nu le mai zicem antene si iRealitatea, le voi spune: comunisti si fascisti.
Nu mai vorbim de faptul ca Grecia a intrat in colaps de multa vreme, Spania va intra iarasi, datorita politicilor sociale prea excesiv de permisive avute in ultima perioada, Portugalia la fel, Irlanda…Apropo, stii ca datoria publica a Spaniei a fost rascumparata de catre China? La fel ca si cea a Portugaliei…Irlanda a cerut imprumut de la UE, Grecia la fel, desi Germania ar fi vrut ca sa puna mana pe cateva insule ale acesteia, tocmai pentru ca sa inchida ochii la banii uniunii care s-ar fi dus pentru acoperirea deficitului acesteia? Probabil ca nu stiai.
Romania imprumuta bani de la FMI si acestia vin si cer reforme severe in gestiunea tarii. Ca si o chestiune hilara, in anul 2010 tot mai multe tari UE cu guverne de dreapta, dar si de stanga, pe alocuri (ca mai sunt putini), s-au aratat convinsi de faptul ca doar o politica monetara dura, ca si cea cea ceruta de FMI Romaniei, poate scapa UE de la recesiune. Germania a luat de mai multe ori pozitie, alaturi de Franta, in aces sens. Dar e greu de inteles, cand unul ca tine sta cu capul in curul lui Mircea Badea (a se citi un pamflet, ca tot e un pamflet, emisiunea acestuia, altfel ar fi interzisa de catre CNA) nu are cum sa inteleaga chestiuni de macro-economie.
Fiindca am sarit de la subiect, dar era important a se vedea de ce uneori e bine ca un presedinte a fi autoritar, nu dictator (am explicat lectia, daca nu e inteleasa, repet), revin la subiect si aduc aminte de o perioada nu indepartata, cand Polonia si-a ales un alt presedinte, pe Bronislaw Komorowski care doreste ca: „la fel ca şi premierul Donald Tusk, este decis să meargă pe calea reformei economice atât în Polonia cât şi în UE”, citat preluat din Romania Libera, din data de 12 iulie 2010 http://goo.gl/WWrbj cu titlul „WSJ: Reformele Poloniei ar putea deveni un model pentru restul Europei”. Acesta doreste ca aceste reforme sa fie: „reducerea deficitului bugetar (7 la sută din PIB), reformarea pieţei muncii, umplerea găurilor din sistemul pensiilor de stat, creşterea vârstei de pensionare, reforma sănătăţii, continuarea privatizărilor şi reducerea subvenţiilor agricole.”
Intr-un alt articol din Romania Libera http://goo.gl/k6f3s din data de 12 aprilie 2010, care se intituleaza „Cum a evitat Polonia criza”, apar unele pasaje interesante care scot in evidenta lupta cu criza: „De ce s-a descurcat Polonia mai bine decât celelalte state? Mărimea sa şi sofisticarea bazei sale de producţie au separat-o de celelalte, la fel şi graniţa sa cu Germania, este de părere The Times.” si „De asemenea, de la mijlocul anilor ‘90, miniştrii săi s-au pregătit să întreprindă reformele necesare, recurgând la o politică fiscală strânsă, la preţuri libere, la privatizare şi la reduceri ale cheltuielilor din sectorul de stat.”
Acum facem putina antiteza. Cum crezi tu ca e posibil ca un stat ca si Romania, ale caror bunuri cu care ne laudam de secole, sa prospere, daca aceste bunuri nu sunt puse in relief si sunt atrasi investitori de orice speta, pentru ca acestea sa devina fiabile pe piata mondiala? Prin politici sociale, prin ajutoare si pensii cat mai mari, prin birocratie la maxim, care sa te ajute si sa tii pixul si tu sa-i platesti din aceste salarii si pensii mari? Vei zice ca da, ca doar acesti bani se intorc in consum, dar te-ai gandit vreodata cu ce taxe si impozite sunt sustinite aceste salarii si beneficii? Te-ai intrebat vreodata cine este acolo jos de tot, pe lantul uman si pune zi de zi osul ca economia sa prospere in tara asta? Sunt sigur ca habar nu ai, ca deh, la fascisti si la comunisti (irealitatea si antene) nu se spune clar de asa ceva, sau, sunt ignorate aceste aspecte, pe principiul „mie sa imi fie bine si celor care ma voteaza”, pensionari, birocrati si grupuri de interese. Dar omul de rand, care munceste zi de zi pentru cresterea economica, care plateste taxe si impozite, pe acela cine il mai protejeaza? Acei 1,3 milioane de birocrati? Acei 4 milioane de pensionari? Asta sa fie marul discordiei in tara asta? Vrem sa ne auto-distrugem, pentru ca 5 milioane de oameni sa o duca bine si restul sa munceasca pentru ei, condusi de grupul de interese isi trag voturile de pe cei 5 milioane, asa-i? Asta este exemplul de stat social, amice?
Trebuie sa existe reforme, altfel ne ducem dracului cu totii. Nationalism nu mai avem. Ce e romanesc nu mai este bun, nu mai cumparam de la noi din tara. Nu avem nici o sansa sa reusim ca si Polonia. De diversificare nici nu putem vorbi, cand avem import invers proportional cu exportul. Si atunci cum investim in speranta de viata? Ne tragem pensii uriase, salarii la fel si mai traim 5 ani fericiti, pana la urmatoarele alegeri, cand mai vindem ceva de prin tara, daca mai avem ce (ca mai ramane sa ne vindem de tot) si o ducem asa pana cand ne distrugem identitatea…ne v-om lauda cu ce am avut si nu ne mai apartine.
Amice, desteapta-te…ca te vei trezi tarziu…si tu…si multi altii.
Hai noroc la toata lumea. E tarziu pentru mine.
@MihaiNecreala: Scuturi un gest de scuza pt aroganta, dar dincolo de aroganta ce mai este? Citesc despre obsesii la adresa antenelor si iRealitatii, vad dorinte aparente de reforma (cu citari multiple, cu tot tam-tam-ul, etc) si mai ales multa gargara! Ma intrebi pe mine daca inteleg ceva, dar cred ca mai intai ar trebui sa te intrebi pe tine insuti daca intelegi cu adevarat ce se intampla in jurul dumitale!
Exista o vorba: „mai binele este dusmanul binelui!” si inca multe altele asemenea, provenind din asa numita intelepciune populara. Si cu toate acestea omenirea a mers in directia unui progres, in ciuda „accidentelor” istorice! Poate ca cele doua chestiuni le par unora lipsite de legatura, dar progresul nu apare in urma unor masuri sau actiuni ce par aparent minunate, ci doar in urma unei judecati profunde, cu cumpanirea atenta a implicatiilor! Nu orice este clamat ca reprezentand o reforma si este cu adevarat asa ceva! De reforma chiar avem nevoie, dar sa fie una reala, nu una de fatada! Faptul ca si altii folosesc acest cuvant nu inseamna ca actiunile carora unii le pun aceeasi eticheta inseamna neaparat acelasi lucru!
Multumesc de comentariu! Bine zis!
Intelectualii care il vad dictator sun prostiti de ura. Si cred ca ne pot prostii si pe noi. Uita ca romanii sunt inteligenti si au simtul realitatii. Ei se fac de ras pentru un pumn de argint si isi pierd credibilitatea si onoarea. Sa le fie rusine daca isi inchipuie ca noi suntem atat de prosti si inculti incat sa nu stim cam ce faceau Stalin ,Hitrer si alti dictatori adevarati, Si daca cred ca noi le acceptam enormitatile.
Mai frate – i-a vezi care -i este evolutia pina in prezent – Dictator-curat dictator
Dar de dictatorii Ponta si Crin ce ziceti? Cine nu este de acord cu ei este exclus din partid, exectutat politic etc.
Noapte Buna
Domnule Tismaneanu, mai toata lumea stie – tot repetat de la Dv .- ce ( ar trebuii sa ) faceti si pe unde. Lumea de aici in unanimitate, nu doar citiva, vrea sa stie ce faceti erijindu-va in Paunescu lui Basescu. Cind Dorin Tudoran facea o analogie intre voi doi nu cred ca stia cit de accurate era. Ia mai cititi odata cele scrise loco re. Basescu, apoi cele „raspunse” in forma de CV. Unde ar fi cea mai mica punte logica intre VT politolog academic etc. si acest Paunescu of latter days ? In principiu nicaieri, practic insa , all over the place.
Is it , indeed, the anxiety to keep on writing something daily or, simply, the hopeless slide towards irrelevance and public ridicule !
Ca si in articolul despre Isaiah Berlin, in care prefigurati o ideologie de partid tailor made pentru acelasi matelot intolit la fix, traversind halucinant spatii total necorelate rational numai sa puneti some meat on the bare bones of Presidential vanity, in articolul de fata traiectoria sudului in materie de respect si selfrespect profesional atinge abisuri ingrijoratoare.
Cu ginduri bune irosite….
P.S.
Cit despre Zoe Petre, nu cred ca e cinstit sa apareti pe acelasi spatiu pubilicistic cu una dintre cele mai venerate figuri al intelectualitatii romanesti !
@Dorin Mihaileanu: … „Zoe Petre, … una dintre cele mai venerate figuri al intelectualitatii romanesti”…
Dumnezeule mare! Chiar credeti asta? Si cum ati cunatificat veneratia?
Domnule Tismăneanu, eu unul sunt convins că în spatele acestei perseverențe cu „dictatura lui Băsescu” se află un strateg, poate chiar o echipă. Iar faptul că această strategie apărută înainte de prima încercare de suspendare și continuată în campania electorală pentru prezidențiale este prelungită cu obstinație, indică clar intenția de suspendare a președintelui. Probabil spectrul reducerii numărului de parlamentari conform referendumului și prelungirea foametei de resurse a PC în special, dar și a PSD și PL îi face să recurgă la principiile de propagandă ale lui Goebbels. Am avut de-a face cu oameni aparent inteligenți care au preluat din mers, fără să gîndească, sintagma „Băsescu dictator”. La întrebările mele, dacă ei își închipuie că într-o țară membră UE și NATO este posibilă dictatura și dacă prezentul seamănă cu ceea ce au trăit ei pe vremea lui Ceaușescu, au rămas blocați. Interesant ar fi să aflăm numele acestui strateg (sau echipei) și cine îl finanțează. Poate nici nu este din țară…
Daca ar fi sa preiau logica unuia de mai sus care-si zice Bug, ar insemna sa zicem ca intrucit Ro e in EU si in NATO Basescu nu e dictator si deci daca nu e dictator e un presedinte f. bun. Corolar, toti presedintii din EU si NATO sunt f. buni si nu trebe in nici un caz schimbati.
P.S Terminati cu rastalmacirile, problema nu e daca Basescu e sau nu dictator, cred ca i-ar place, da nu-i merge, ci in ce masura a contribuit la catastrofa in care se afla azi Romania!?
o intrebare „nemteasca”. Cand in 2008/2009 Mercedes-Benz a micsorat productia cu 20% era de vina Basescu? si cand, ca urmare a deciziei gemane, fabrica de la Sebes (?) a ramas fara comenzi era de vina Basescu sau Boc? sau dupa logica marxista, statul trebuia sa asigure comenzi pt. fabrica in cauza??? Si o intrebare romaneasca: la sfarsit de 2008, deficitul era de 5,4% din PIB si se topisera si 3 mld euro de la BCR. Daca sacul cu pomeni e gol, e vina celui ce ARE COJONES sa o spuna si sa o repete? Cand iti spune doctorul ca ai o boala grava, il „mazilesti”pe doctor? si daca acelasi doctor iti spune ca trebuie sa treci la dieta ca sa nu mori? parerile amicilor, rudelor pot fi contrarii doctorului, dar amicii isi iau responsabilitatea mortii tale?
Domnule Tismaneanu,
Recunosc ca va citesc si va apreciez foarte mult.
Sunt insa absolut dezamagit sa vad comentarii dintre cele mai rautacioase. Nu pot sa nu sesizez cum biografia dv. ii zgaraie, ii roade ori ii scoate din sarite pe multi (vezi Korne, anda propag si multi altii). Mai mult, faptul ca predati la o universitate din lumea civilizata sau ca locuiti in America este pentru unii un motiv de infierare. Dumneavoastra nu stiti nimic din ce se intampla in Romania (dupa mintea unora). Probabil pentru ca nu va uitati la televiziunile oligarhilor. Stiu ca este dureros sa auzi astfel de pareri. Mi se intampla si mie de fiecare data cand ma intorc in tara.
Sper din tot sufletul sa nu renuntati sa scrieti si sa publicati.
Cu tot respectul.
Am citit comentariul d-lui Tismaneanu.
Am citit o parte a comentariilor „critice” la acest comentariu.
Invariabil (in continut, cu „stilul” e alta poveste), unei opinii argumentate si decent exprimate, indiferent de subiect, i se raspude dinspre stanga, in acelasi registru al lipsei argumentatiei, sau al falsei argumentatii, al procesului de intentie, al atacului la persoana si al atacului ca mijloc, nici macar de aparare, ci de arogare etc.
Stangelul nu suporta rezistenta celorlalti la spalarea creierului.
Corect prietene. Isi fac planuri degeaba. Toata aceasta manipulare se va intoarce impotriva lor, in curand.
Ar fi interesant daca aceasta manipulare ordinara s-ar intoarce impotriva lor… dar nu cred.
In cel mai bun caz manipularea va fi in zadar, o varianta pesimista nu vreau sa iau in calcul caci ma scarbesc instant.
De s-ar intoarce roata impotriva lor, am vedea tepele ocupate si inchisorile pline… nu cred pana nu vad!
Bre, mihule, daca tot esti ‘mneata mai imun si mai jegos pa teasta, inseamna ca poti pricepe doo lucruri:
1. opinia domnului Tismaneanu nu este argumentata! Nu aduce nici o sursa prin care sa-si probeze afirmatiile ci, dimpotriva, statueaza unilateral un etalon, in functie de care ii caracetrizeaza pe ceilalti, oponentii Presedintelui in exercitiu. E un mod obisnuit a face politica la crasma sau pe blog, insa sunt muuuuuult sub nivelul dumisale.
2. Decenta exprimarii poate ca exista, insa a continutului lipseste cu desavarsire. Domnul Tismaneanu isi pune in joc notorietatea doar pentru a-i discredita pe cei ce nu-i impartasesc opiniile. Procedeul nu e nou, insa elementul novator il constitue lista pe care dumnealui o anexeaza, exemplificand cu o singura afirmatie a iliescului.
Pe de alta parte, am citit si eu o parte din comentariile critice la cele „critice”. Au aceleasi caracteristici pecare le amendezi mata celorlalte. Sau vrei sa le luam la purecat?!
Q.E.D.
„…jegos pe teasta…”-Te simti mai bine, mai destept, mai credibil?
Mie propaganda actuala anti-Basescu imi seamana foarte mult cu cele descrise de Orwell in 1984. Si in fim este scena cu ora de ura in care oamenii se ridicau in picioare si strigau animalic la imaginea Dusmanului proiectata pe ecran. Sunt foarte multe ore de ura transmise pe TV si ca efect imediat oamenii devin nervosi, agresivi, cu ganduri negre fara ca ratiunea sa mai reuseasca sa ii apere de mizerie. Problema mi se pare mult mai grava decat simpla acuzatie ca Basescu e dictator, caci avem de-a face cu o adevarata propaganda de tip comunisto-securist, caracterizata prin miciuni repetate la nesfarsit, deformarea adevarului, manipulare, agresivitate, amestecarea adevarului cu minciuna, folosirea tehnicilor de atac la caracteristici fizice, comportamentale, etc. Intr-un cuvant avem de-a face cu un intreg arsenal similar tehnicilor comuniste si naziste de manipulare care au dus la moartea a zeci de milioane de oameni, un arsenal amplificat de dezvoltarea tehnologica care ii permite afectarea mult mai eficienta a oamenilor. Bineinteles ca exista un grup sau grupuri de oameni care se ocupa de planificarea acestei propagande,formate probabil din fosti lucratori ai serviciilor de securitate ce stapanesc foarte bine acest tip de tehnici plus oamenii coruptibili financiar, lucru care mi se pare deosebit de periculos si inacceptabil in societatea democratica in care traim.
Eu cred ca reactia noastra ar trebui sa fie mult mai puternica la acest tip de otravire a spiritului mai ales ca am avut experienta comunismului si propagandei sale care era o minciuna sinistra.
Mie in prezent aceasta propaganda mi se pare foarte vie, asa ca nu cred ca putem spune ca sistemul si spiritul totalitar a murit ci dimpotriva s-a camuflat si foloseste aceleasi vechi metode propagandistice. Nu inteleg de ce ne lasam amagiti de fosti securisti si comunisti. Credeti ca ei ne vor binele dupa toate ce au facut si ca dupa ce o sa ajunga la putere vom avea o viata buna?
Deacord cu parerile exprimate aici.
Deasemenea imi permit sa profit de aceasta ocazie pentru al felicita pe Dl. Tismaneanu pentru curajoasa decizie a dominei sale de a inapoia premiul ‘Bratianu’.
Daca ,cumva, acesta va fi un gest public, asi dori sa stiu locul si data la care va avea loc retrocedarea acestui premiu .
Dincolo de definitia „clasica” a unei dictaturi: interventie brutala, cenzura, s.a.m.d. unul din atributele sale este concentrarea intregii puteri in mainile unei singure persoane sau a unui grup. Cjeck.
Pe urma ar mai fi refuzul dialogului si impunerea propriilor idei.
Check.
Cenzura…hm, din cate imi aduc aminte actuala putere vehicula ideea schimbarii legislatiei.
Hai sa zicem not checked yet.
Represiune…un pusti il injura pe basescu pe net si „mascatii” ii sparg usa si il iau pe sus…
Partially check, deocamdata din fericire cazuri izolate dar never say never.
Deci?
Macar o forma mai subtila si mai incipienta tot avem.
Ca o paranteza este interesant cum singura metoda de „dialog” a partizanilor puterii este sa tipe mai tare si sa improaste cu invective.
@garett
hai sa ne cultivam putin:
“DICTATÚRĂ, dictaturi, s. f.
2. Instituție politică, putere de stat în care o persoană (sau un grup de persoane) este învestită cu autoritate nelimitată prin legi și adesea bazată pe violență.
Din fr. dictature, lat. dictatura.”
din dex online
imi poate spune si mie cine in tara asta are “autoritate nelimitata prin legi”?? Basescu cumva, care nu poate demite un prim ministru (sau numi unul)?
sau, cati ziaristi, critici ai lui Basescu, respectiv cati politicieni din opozitie au fost omorati, batuti, au disparut, au infundat puscaria pe viata si in conditii grele (NU, alde Voicu si restu borfasilor nu-s detinuti politici!)???
sa vedem, definitia din wikipedia
I”n contemporary usage, dictatorship refers to an autocratic form of absolute rule by leadership unrestricted by law, constitutions, or other social and political factors within the state.”
practic, vorbim despre un regim in care Basescu face tot ceea ce vrea, fara nici un fel de restrictie.
pai sa vedem, are dreptul la initiativa legislativa? decrete prezidentiale cu efect de lege? sa dizolve parlamentul? sa schimbe constitutia? sa aleaga, respectiva demita, premierul? sa demita sau numeasca un parlamentar?
poti sa dai concret un link pentru „pustiul care il injura pe Base pe net, si PENTRU ASTA ii sparg mascatii casa si il iau pe sus?”
poti sa dai exemplu de UN SINGUR dictator din istorie care sa fie facut albie de porci 26 de ore din 24, PUBLIC, fara ca absolut nimeni sa pateasca nimic??
atat, unul singur: Stalin? Hitler? Kim Ir Sen? Castro?
asta ca sa nu vorbim discutii, si sa citam cu insufletire din creatiile d-lor care presteaza prin batista.
nene dracule, argumentatia dumitale nu sta in picioare.
Dpdv constitutional nici Ceausescu nu era dictator. Existau alegeri, prin vot secret, egal si universal, se alegea un parlament, care numea seful statului. Aveam consiliu de ministri si prim-ministru. Oricine putea alege si sa fie ales. Teoretic! Praftic era dictatura!Deci ar putea sa fie si acum. Argumentul ca PD-L are doar 34% nu se pliaza pe „ce mult as vrea sa fiu dictator!” ci pe electoratul care a decis altfel. Insa respectivul si-a asigurat majoritatea parlamentara, ce-i confera un regim quasidictatorial.
Comentariu editat de moderator.
Uite aici opozitia facuta de Parvulescu .
http://www.youtube.com/watch?v=UXjlz5S0JGQ&feature=related
si raspunsul lui Ceausescu
http://www.youtube.com/watch?v=BFJJBJcZr20&feature=related
Ai o situatie similara cu asta marca Traian Basescu?
Daca nu, atunci mai bine gandeste si mai mult, in tacere, daca se poate, si mai apoi scrie!
Astept vesti de la tine!
@dracu: „Dincolo de definitia “clasica” a unei dictaturi” Obisnuiesti sa citesti in diagonala?
Definitii din DEX, Wikipedia, whatever poate da oricine, subtilitatea consta in a intelege si ce e in jur.
1. basescu a numit primul ministru in pofida optiunii majoritatii parlamentare: „Am avut 3 variante, cea a opozitiei, cea a puterii si cea a mea. Am ales varianta mea, Lucian Croitoru” Pe baza a ce? A inaltei sale competente economice dobandite ca si comandant de nava?
2. Daca urmareti declaratiile sale concomitent cu structura nenumaratelor guverne boc vei vedea influenta sa in numirile ministrilor. vladescu,udrea, baconschi, etc. S-a dorit „la palat” schimbarea lui blaga? A fost schimbat.
3. Parlamentul „aproba” orice „indicatie pretioasa” a „tovarasului”. Taierea salariilor, pensiilor, legea educatiei, mai mult ca sigur viitorul cod al muncii toate trec exclusiv in varianta „emanata” de la Cotroceni. Dezbateri, amendamente? Mofturi!
Trece o lege in urma unei fraude flagrante? No problem, o mai votam o data c-asa zice sefu’!
Voteaza majoritatea din pura prostie invers? No problem, sefu’ trimite legea inapoi, c-asa vrea el, si mai votam o data.
4. TVR si SRR nu dau timp de antena „luminatului conducator”? Nici o problema, votam de 2 ori componenta conducerii pana obtinem majoritate si acum e DOAR liderul si ai sai la TVR si SRR!
5. Povestea cu pustiul de langa Arad luat pe sus pentru ca a spart site-ul inspectoratului si a postat injurii la adresa carmaciului e de notorietate, google-it!
Ca nu si-a luat pe sus oponentii sau pe cei care-l critica tine de incipienta si de atipicitatea „regimului”, nu poti actiona fatis, sper nici sa nu se ajunga prea curand.
Poate imi dai tu exemplu de tara, regim parlamentar, prezidential, etc in care seful statului, care se presupune ca e „al tuturor” se refera la cei care nu l-au votat cu sintagma „I-am ciuruit”
Poate imi dai un exemplu de tara in care institutia prezidentiala presupus apolitica sa sprijine fatis un partid politic si in care presedintele sa fie de facto seful partidului respectiv.
ceva explicatii, se poate??? cu tot riscul de a intra in polimica avansata cu d-vs!
1. ”… Pe baza a ce?…” Se numeste constitutie, parintele ei se numeste Iorgovan, culoarea politica a celor care au girat creerea ei e „rosu”
2. Supozitii, nu? ca daca luam ca exeplu guvernul Tariceanu, supoziitle d-vs cad. banuiesc ca nu se pune problema, sa va cer dovezi…
3. Cand „tovarasu'” a purtat numele Iliescu si guvenul s-a ocupat cu numaratul oualelor, am experimentat democratia „originala”, acum avem dictatura, corect? Urmarirea de catre partid a propriului interes se cheama „“aproba orice indicatie pretioasa a tovarasului” – cum e si cazul RIdzi! Si sincer, citinduva lista de „rele”, ma uimiti : de ce nu includeti pe aceeasi lista si marirea varstei de pensionare in spania la 67 de ani, la 65 de ani in franta, falimentul serviciilor de infrastructura in grecia, falimentul bancar in state si islanda, concediereile masive din UK si Germania! Al dracului Basescu!, pe toti i-a nenorocit.
PS: am uitat de dragii nostrii colegi din opozitie care dau pe la parlament doar in ziua de salar… dar asta e un alt subiect, of course!
4. Imi pare rau sa va contrazic dar si Ponta si Crin a aparut la TVR, nu o singura data!. Ca TVR prin definitie e favorabila puterii nu e un lucru nou, si mentionarea TVR nu face nimic altceva decat sa accentueze contrastul!. Probabil ne veti oferi sansa sa cunostem viziunea d-vs cu privire la celelalte posturi „oropsite” de dictatura basesciana si care sufera alaturi de opozitie(exclusiv!) in numele etici jurnalistice si a inaltului profesionalism…. sta asa ca sa ne limitam la tema articolului de mai sus
5.E asa de notorie, ca n-am auzit de ea! Prin contrast, poate ne povestiti si de democratia ilesciana din 2000-2004, cand se dadea cu subsemnatul doar pentru pomenirea unor nume in presa fara a mai fi nevoie de „injuraturi”! Mi se pare ca va e dor de acele timpuri!
PS: daca povestea e reala, infractiunea informatica(patrunderea fara drept in sistemele informatice) exista si in tarile la care stam noi cu ochii holbati si cu bale la gura – pe „dincolo” si nu numai, cei care se ocupa pe bune de asa ceva au totusi un dram de inteligenta sa nu fie prinsi! Daca totusi sunt prinsi, fac ani buni in numele democratiei si al „libertatii de exprimare”(desi, nu inteleg cum puteti incadra aici „injuraturile”) fara ca sa pomeneasca cineva de cuvantul „dictatura”
„Ca nu si-a luat pe sus oponentii sau pe cei care-l critica tine de incipienta si de atipicitatea “regimului”, nu poti actiona fatis, sper nici sa nu se ajunga prea curand”
Incep sa va suspectez caci chiar va pare rau ca nu suntem in situatie!
„Poate imi dai tu exemplu de tara, regim parlamentar, prezidential, etc in care seful statului, care se presupune ca e “al tuturor” se refera la cei care nu l-au votat cu sintagma “I-am ciuruit” – Imi pare rau dar sintagma e unica si Basescu detine copyright-ul. Dar manifestari similare, pe care acum le ignorati(fara sau cu buna stiinta) s-au intamplat tot in Romania cu ceva ani in urma, mai recent in UK(Tony Blair), Franta(Skaraotky), etc… Deci iar va dezamagesc, nu suntem unici…
„Poate imi dai un exemplu de tara in care institutia prezidentiala presupus apolitica sa sprijine fatis un partid politic si in care presedintele sa fie de facto seful partidului respectiv”
SUA???
1. Personajul respectiv este expert in a utiliza Constitutia. Fie ca o foloseste pentru a-si impune vointa in fata tuturor, „formularea e ambigua dar in favoarea mea”, fie ca o foloseste ca pe o scuza pentru a-si justifica lipsa de masuri concrete: „Atributiile constitutionale nu imi permit…”, fie foloseste schimbarea ei ca pe o unica platforma electorala, fara finalitate concreta: „Veniti sa-i ardem, etc”. Nu este meritul lui cat sansa de a avea o opozitie impotenta.
2. Evident ca sunt supozitii, n-am fost consultat personal in formarea guvernului! In acelasi sper ca nu contestati ca ascensiunea in functia de ministru a unor persoane direct de pe pozitii de consilieri prezidentiali nu are nici o legatura.
3.Parlamentul, in democratia noastra parlita si originala are teoretic misiunea de a elabora, dezbate si aproba legi. Primele doua atributii au fost preluate exclusiv de guvern, legile nu se mai dezbat ci se asuma, trec de-a valma fara o minima analiza, doar asa „ca-s ale noastre”.
Un singur exemplu: legea pensiilor. Votata „cu cantec” si returnata in parlament pe baza unei gaselnite doar pentru a aplana scandalul care ameninta sa ia amploare a trecut fiind modificata exclusiv sub aspectul pe care l-a dorit basescu, alte amendamente, adoptate in comisie, au fost respinse in plen, iarasi „ca sefu’ a spus sa votam doar o singura chestie, ce atata dezbatere”.
4. Teoretic televiziunea publica ar trebui sa fie echidistanta, finantata fiind si din banii celor care sustin puterea si din banii celor care sunt impotriva ei. TVR a luat un pronuntat viraj „pro”, dupa schimbarea, iarasi cu cantec si dupa voturi multiple, conducerii. Deloc surprinzator la conducerea TVR a fost pus omul propus de basescu dupa care emisiunile „laudative” au inceput sa curga.
5. Mai cautati, daca va limitati doar la partea portocalie a presei evident nu veti gasi. ;)
Stiu ca e derizoriu pentru unii dar rolul unui presedinte este sa uneasca oamenii nu sa-i dezbine. basescu aplica la fel ca multi altii inaintea lui strategia „Divide et impera”, nimic nou sub soare.
un mic raspuns?
1. Subiectul punctului 1(organizarea d-vs!) nu erau cunostrintele juridice a lui Base. Ci „baza” pe care isi ia hotararile. Din pacate are hotararile pe care le clamati ca fiind gresite si aleatorii, vin din aceeasi „groapa” ca si aceea a suspendarii(fara efecte!), a asumarii, etc. Dar apreciez lupta d-vs cu „personajul” nu cu fondul problemei(ce ramane si dupa disparitia personajului)
PS:Nu stiam ca sloganul lui basescu a fost „venit sa-i ardem” sau ca „i-am ciuruit”, din cate tin minte toate expresiile au aparut mai toate din convorbiri private…. dar au fost popularizate de „presa libera si independenta ce lupta impotriva dictaturii” …
2. Numirea in functia de consilier prezidential este si politica. Deci nu vad de ce ar fii gresita „rocada” pe considerente politice, atat timp cat noi ca votanti cerem „responsabilitate” partidelor! Daca intuiesc bine, va referiti la d-na Udrea, dansa a parasit functia de consilier in 2005 si a devenit ministru in 2008 – alt caz nu cunosc pe coordonatele pe care le descrieti
3.
a) Recititi raspunsul meu de la pct1.
b) legea pensiilor a fost returnata in parlament specific pe o problema(„conform dorintei sefului” – dupa aceeasi constitutie). Din pacate aceeasi „constitutie” nu spune specific ca in afara de problema „aia” mai trebuie reparate si altele. Asa ca daca „voia” sefului s-a pus in dicutie, aia s-a discutat! Va convine sau nu, dar asta nu s-a inventat acum cu Basescu(!) – asa functioneaza parlamentul de ani de zile!(Doar nu credeti ca acum s-a descoperit focul, roata si patul cu arcuri!) Doar la aceasta lege, s-au gandit parlamentarii(pe baza aceleiasi constitutii), sa re-ajusteze mai multe chestii. Rezum… nu va ocupati de fond!
4. Probabil ne explicati, cum a functionat „teoria” pe vremea lui Nastase sau a lui Tariceanu, cu d-l Sasu presedinte. Si as fi curios sa-mi mentionati o singura emisiune „laudativa” de pe TVR din grila actuala! Am observat si pozitia liderilor opozitiei de a boicota TVR pe aceleasi considerente pe care le enuntati azi, desi la ultimul interviu al d-ui Ponta pe care eu l-am urmarit la TVR, nu mi s-au parut moderatorii mai agresivi decat la Basescu, ceea ce va contrazice teoria. Cu toate divagatia aceasta, nu iesiti din antiteza pe care d-vs singur ati creat-o!(spre lamurire, paralela TVR-Antena3 sau TVR-RTV)
5. Ma asteptam sa-mi largiti lista, doar d-vs nu sunteti „limitat” la partea portocalie cum presupuneti d-vs ca sunt! Observ si o oarecare naivitate politica la d-vs, pe care nu v-o condamn ci doar o constat, de altfel in deplina concordanta cu „constitutia”. Din pacate pentru d-vs, zilnic sunt mai putin asaltat de strategia „divide et impera” din partea lui Basescu pe care o clamati, decat cea cu „basecu dictatorul”&co. din partea „luptatorilor de libertate”…
:)
@garett
„Dincolo de definitia “clasica” a unei dictaturi: interventie brutala, cenzura, s.a.m.d. unul din atributele sale este concentrarea intregii puteri in mainile unei singure persoane sau a unui grup. Cjeck.”
rili??? adica tu declari deja ca o republica prezidentiala e deja daca nu dictatura sadea, macar foarte aproape. nu ti se pare ca insulti cam multe tari, inclusiv din europa?
io zic sa ramanem la definitiile „clasice”, pentru ca nu prea e dictatura daca „iti mareste Basescu taxele” sau „iti micsoreaza salariul”. alea se incadreaza la alte treburi.
iti multumesc profund. Citind postarea ta am aflat ca bunica mea (RIP) era dictator incipient. Ma tinea de nas ca sa-mi dea ulei de ricin sau untura de peste. Ce-ar fi zis Juvenalis citindu-te?
Dictatura?! As! Democratie:
http://www.tolo.ro/2011/01/18/posibil-soc-pe-piata-tv/
@Hantzy
Am facut o selectie, prin comentarii, a ideii de dictatura pe care o perpetuezi tu pe aici. M-am oprit la articolul la care raspund si are ca subiect o asa-zisa ancheta a distinsului Catalin Tolontan, care alminteri este un ziarist foarte bun, un „caine” cu un miros foarte fin, dar cu ponturi proaste.
Constat ca, nu ai avut de unde aduce obiectii, la replicile de „dictatura a lui Basescu” decat cu fraze de genul, generaliste, ca si-a numit oameni in diferite functii, promovat…etc. Cred ca ai descoperit astazi sarea din mare si aceasta doare, pe rana. Amice, este normal ca atunci cand un guvern sau un presedinte ales democratic, sa isi faca echipa. Sau este cumva primul presedinte ales democratic care isi face echipa si nu-i este impusa din umbra? Posibil sa fie asa. A dorit sa aleaga pe Lucian Croitoru ca ministru. Amice, Lucian Croitoru a fost propus de catre PDL, scoate capul din curul antenelor. PDL, dupa cum spune constitutia si legislatia in vigoare, castigase cu majoritate de +1 alegerile din urma cu 2 ani a realegerii ca presedinte a lui Basescu si conform constitutiei, nu interpretarilor adhoc ale opozitiei, aveau tot dreptul ca ei sa revina cu o propunere de prim-ministru. Daca este sa vorbim despre dictatura, am putea sa vorbim despre dictatura opozitiei, care doreste, nedemocratic, schimbarea unor principii de functionare a statului. Nu mai vorbim de aproape jumatatea de an in care opozitia a tinut pe butuci o tara intreaga, in anul 2009, fiindca nu dorea sa respecte constitutia si sa-i permita presedintelui ales democratic sa faca echipa, nu? Nu mai era dictatura, atunci…
Revin la ceea ce mi-a atras atentia. Faci referire la un contract din articolul lui Tolontan. Bravo. Tolontan isi da singur cu firma in cap, atunci cand scrie despre asa ceva, dupa cum el singur o recunoaste, mai plastic: „Daca informatiile sint corecte si exista un contract de PR sau publicitar, dar cu natura de PR, intre Volksbank Romania si Intact Media Group, in valoare de 2,5 milioane de euro, poate se lamuresc si persoanele care se ocupa cu asa ceva ca presa e una si lobby-ul si pr-ul sint altceva, dovada ca prima are intotdeauna capacitatea sa scoata la iveala faptele chiar si atunci cind nu-i convin! „.
Se pare ca foamea de bani este imensa si tot mai multi se distanteaza de aceste forme de cancer al societatii. Catalin Tolontan este unul. Pacat ca n-a descoperit asta mai devreme, ca uscatura este si in ograda lor. Dar, hei, priveste partea buna: circula bani in economie! Acum e pacat ca nu mai circula atatia cat s-au promis acestor grupuri de interese, in cazul in care ar fi castigat alegerile PNL sau PSD, dar astea sunt riscurile „democratice”. Nu poti sa fii mereu cu mana pe robinet, fie ca esti la conducere, fie in opozitie, iar asta doare, stiu!
Fiindca am ajuns la concluzia ca „dictatura” se refera doar la fondurile acestei tari, care nu mai ajung unde ajungeau pana acum, as vrea sa te cunosc si eu pe tine, ca si altii de altfel, dar datorita faptului ca te semnezi anonim, sub un pseudonim, este greu sa purtam un dialog pe idei, cand azi poti fi „Hantzy” si mai tarziu „garett”. Cei care urmaresc scopul, sunt anonimi mereu, fiindca, nu-i asa, scopul scuza mijloacele.
Bine amice, cand opozitia, sau grupurile de interese, pe care le sprijini tu si altii, in mod subtil, vor fi alese „democratic”, atunci e posibil ca ei sa poata sa isi impuna un guvern, prim-ministru, ministri, conduceri in TVR (undeva opozitia a fost mereu la conducere de ani buni, de la revolutie incoace si n-a mai fost dictatura nici acolo) si in felul acesta, in tarisoara asta, democratia dorita de voi ar fi un exemplu pentru toti, acelasi exemplu la care faceti voi referire astazi, prin numita „dictatura” a conducerii actuale, aleasa in mod democratic, la carma tarii.
In rest, sa ne fie de bine, dupa painea si circul servit in fiecare zi de catre comunisti si fascisti (antene media si irealitatea grup) si sa fim sanatosi si lucizi, sa alegem corect peste doi ani, parlamentul si peste alti doi, presedintele.
PS: Este greu la inima sa vezi cum imperii media, construite cu intentia de a servi intereselor politice se naruiesc, dar, ca sa fie egalitate, ca nu a fost pana acum, este bine a se construi altele…ca sa nu mai fie doar o „dictatura a opozitiei si a grupurilor de interese”, sa fie si a celor care mai doresc reforme, in tara asta, nu doar de a crea berbeci indobitociti care sa se arunce cu stampila de vot intre coarne, in cabina de vot, pentru a pune stampila mereu pe cei care s-au imbogatit mereu in tara asta, de 20 de ani incoace.
PPS: Tardiv, dar ne va fi si noua bine, nu iti face griji de noi astia, majoritatea care am votat, unii ar zice „raul cel mai mic”, pe Basescu si „ai lui”, in mod democratic. Raul cel mai mare a tot condus pana acum si au iesit 0 rezultate in asa zise „reforme”, care au insemnat doar vanzarea a tot ce mai avea tara asta, pe nimic.
Q.E.D.!
Sunteti suporterul portocaliu standard: „Cineva nu e de acord cu mine? Nu vede cat de mare conducator este basescu? Este nebun, postac, are capul in c…l antenelor, etc.” In nici un caz nu se poate pune problema unei alte opinii, nu?
FYI, nu sunt aceeasi persoana cu Hantzi, dar stiu ca este peste capacitatea de a intelege a unora ca pot fi mai multi nemultumiti de basescu.
Numai cei ce nu au cunoscut dictatura pot crede ca in Romania e dictatura acum. Insa ca om politic, Basescu are si bune si rele. Bune mi se par orientarea generala in politica interna, Rele: impulsivitatea, lipsa de diplomatie… stricarea relatiei cu Franta i se datoreaza in buna masura, lui si colegului sau Sarkozy… care are cam aceleasi calitati si defecte ca si el… orientare buna in politica interna, insa impulsiv si cam badaran. Amindoi erau mai buni ca ministri: Basescu la transporturi, Sarkozy la interne :)
Right, basescu a fost „sublim” ca ministru al transporturilor!
„N-avem nevoie de autostrazi” iti spune ceva? Flota?
si mai vrei credibilitate? si acum nevoia de superstrazi e mai mare si mai evidenta decat de autostrazi. Iar la momemtul 1998 cum era necesitatea? Erau toti ministrii Italiei imbecili, doar a doua autostrada a Italiei a fost facuta in 1970??? In dosarul flota, avand in vedere ca toti ceilalti au fost achitati, ramane Basescu singurul vinovat? Dosarul flota NU se poate inchide pana in 2014, caci -prin Constitutie- nu exista actiune juridica -nici pro, nici contra- presedintelui. PS. Pat Garrett e mai cunoscut ca cel care l-a TRADAT pe Jesse James decat ca un erou al Vestului. Poate iti alegi un nick cu parfum de credibilitate.
Iti apreciez cultura Vestului Salbatic da’ n-are legatura! ;)
Cat despre restul, asa e ai dreptate, n-avem nevoie de autostrazi ci de stadioane, sali polivalente si patinoare. Si frunze, cat mai multe frunze. Iar vapoare n-am avut niciodata erau de fapt niste barcute de hartie! Happy?
Stii placutele acelea pe care scria: „aici sunt banii dvs.” – sunt marca Basescu! Si stii de ce?Pentru ca a propus si implementat o taxa de drum – taxa care colectata de la autoturisme sa fie dirijata exclusiv pentru modernizarea drumurilor!
Tot in perioada de gratie 1996- 2000 a inceput modernizarea unor parti din culoarele de transport feroviar! Daca nu stii incearca sa te documentezi! Spor1
Daca raspunderea punctuala si la termene scurte( de 6 luni) pentru atributiile proprii si ale subordonatilor directi ar face obiectul unor legi:
Daca sanctiunile ar fi diminuarea retributiei sau pierderea locului de munca:
Daca ar raspunde penal pentru risipa banului public:
Daca banii ar merge pe infrastructura si logistica spitalelor, creselor etc
Daca ar fi solidara si armata in consolidarea cladirilor cu bulina rosie, pasaje , drumuri etc
Daca nu s-ar subventiona partidele politice( au cotizanti);
Daca ar raspunde egal in fata legii toti cei implicati, atunci da Sunt de Acord cu ” o dictatura a responsabilitatii”.
@CFG
Sunteti prea subtil pentru mine. Ce-are o femeie gravida cu presupusa dictatura a lui TB?
@gabriel ogoranu
Thanks for the tip, officer.
Privitor la chestiune: nu, nu e dictatura. Este doar ascensiunea si activitatea intr-o pozitie cheie a statului roman a unui impostor. Daca n-ar fi pe bani publici ar fi un fapt divers din zona burlescului. Cautionandu-l, dl. VT isi pierde din credibilitatea academica.
Impostura este caracteristica tuturor liderilor partidelor politice, lucru de asteptat, de altfel, in masura in care ei reflecta societatea romaneasca in ansamblul ei. Pana la urma asta este una din caracteristicile importante ale democratiei: fiecare popor are exact liderii pe care ii merita. Ori in aceste conditii fiecare trebuie sa lucreze cu ce are la dispozitie. Avem o societate defecta care accepta si promoveaza lideri defecti. Dintre acestia putem alege sa ii sustinem pe cei pentru care, la un moment dat, exista o probabilitate mai mare de a promova masuri cu care sa fim de acord. Intelectualitatea nu are dreptul sa se ascunda intr-un clopot de sticla si sa strige ca politica e prea murdara pentru a participa. Asta ar insemna lasarea cu buna stiinta a intregii puteri de decizie in mainile gloatei. Nu exista decat trei variante pentru un om educat.
1. Sa Lucreze pragmatic cu ce se poate, sa aleaga si sa faca propaganda in consecinta.
2. Sa se retraga intr-un turn de fildes, dar atunci isi pierde dreptul de a comenta rezultatele unui proces la care nu participa.
3. Sa sustina pe ascuns sau fatis solutii radicale, dar atunci abandoneaza ideea de democratie.
Aparent ar mai exista si varianta a patra, organizarea intr-o noua initiativa politica, dar ea este o utopie. Pe de o parte nu exista resursele si baza de putere necesare, pe de alta membrii unei astfel de initiative nu ar reusi decat sa se voteze unii pe altii, pentru ca gloata nu inghite discurs academic, nu accepta sa i se spuna ca e in buna masura responsabila pentru propria-i soarta si nu voteaza daca nu primeste/nu i se promite pomana.
In conditiile astea mi se pare normal activismul unui segment al intelectualitatii romanesti care s-a hotarat in sfarsit, dupa vreeo 18 ani de tacere sa se bata pentru o miza, asa cum o intelege fiecare dintre ei. Ori daca intri in ring, trebuie sa boxezi. Asta inseamna inclusiv sa folosesti artificii stilistice, sa faci pamflet, sa manipulezi, sa faci propaganda. Toate astea sunt o parte necesara a jocului. Ramane doar sa o fac pastrand o oarecare tinuta, iar asta depinde de abilitatile fiecaruia.
Dincolo insa de orice astfel de consideratii, articolul ramane esentialmente corect. El nu afirma decat doua lucruri:
1. Exista lideri politici si jurnalisti care il acuza pe Traian Basescu de comportament dinctatorial.
2. Traian Basescu nu si-a impus vointa calcand in picioare legile si ingradind libertatea, deci nu corespunde definitiei unui dictator.
Ambele afirmatii sunt adevarate. Asta e tot.
O dicatura exista sau nu, o persoana este sau nu este dicator, nu se poate doar partial sau doar dupa-amiaza. La fel cum o femeie este sau nu este gravida.
Cand vine vorba de Romania anilor 1990-2011- … nu avem o dicatura, nu avem dictatori. Regulile, evenimentele, actele si faptele politice sunt clare. Cei care sunt de parere ca exista sau a existat in aceasta perioada o dictatura sa argumenteze, altfel pur si simplu insulta inteligenta celorlalti.
andi, luk, rogue, athos, dracu & others,
Nu vedeți că discutați cu „pereții”, perfect spălați de MindLavatoria AllAntene & Realit Inc?!
Trageti, domnilor, apa !!! E mai folositor si mai igienic…
Ce atâta pierdere de vreme?!
leaderii care conduc popoare aflate in deriva [asa cum suntem noi…] trebuie sa fie fermi si drastici. As vrea sa-l ‘vad’ pe TB cum ar fi procedat daca ar fi fost nevoie ca, de ex., Romania sa ridice o piramida, una ca-n Egiptul antic…. Cred ca deabea atunci ar fi inteles ‘sclavii rosii’ ca nu-i de glumit si ca, vor / nu vor, TREBUIE sa faca piramida….., asta e !
(…) atunci ar fi inteles ‘sclavii rosii’ ca nu-i de glumit si ca, vor / nu vor, TREBUIE sa faca piramida (…)
Decisiv e altceva: daca piramida e cu adevarat necesara sau e doar gogorita celui din varf … asa cum fu in Egiptul antic!
PS. Inceteaza a mai gandi piramidal!
Cred ca Dl Tismaneanu a raspuns corect tuturor detractorilor comentatori : il aprob intru totul pentruca si eu sint American ca si dinsul, este adevarat de origine romana (nu pot „alege” unde m-am nascut). Ca si orice fost Roman din Diaspora, urmaresc ce se intimpla in R, citeodata chiar vin sa-mi cheltuiesc dolarii in Romania. Da, sint unul din cei 350,000 votanti ptr Presedintele Basescu si PDL, considerind ca este deocamdata in istoria post-revolutionara 1989, SINGURUL Presedinte si singurul partid care a schimbat, sau macar incearca sa schimbe fata Romaniei. Thanks god ca macar ei au abordat direct problemele crizei teribile prin care trece tara, si se straduiesc sa scoata tara din criza.. Vor reusii sau nu ? time will tell !
Desigur ca au facut si vor face greseli..De parca cei dinaninte PNL si PSD nu au facut ? Daca reiei istoria R dupa 1989, este plina da greseli INCOMENSURABILE…PDL este un partid care evident va trebuii sa se reformeze..mai mult sa stea compact ! Nu stim inca ce pozitie va lua Dl Basescu ? Nu stim inca cum vor evolua „tinerii” din PDL, si care va fi comportamentul „vechilor”.. Nu stim multe, si evident ca as mentiona pe Dragos Aligica, care a inceput analize destul de profunde ale PDL, iar acum s-a oprit ! dupa un prim articol excelent !
Incurajez pe Dl tismaneanu, care asa cum a mentionat este un mare cercetator isoric al comunismului ( nu numai Romanesc..), sa abordeze totusi si problemele reale ale viitorului PDL, si poate sa recomande ce ar trebuii sa faca Dl Basescu ?!
Salut cu mare enuziasm, initiativa romaneasca a Diasporei si a Dlui Mircea Lubanovici, Reprezentantul ns in Parlament, pentru votul prin corespondenta al Diasporei, o necesitate urgenta care trebuie pus in practica cit mai repede !?
Ce crede Dl Tismaneanu despre acest vot !?
succese, jb
sin inca ceva : asta seara pe TVR 2 am vazut, pentru prima data dupa 1989, un zguduitor reportaj si analiza a mortii autorului celui mai impresionant cintec al revolutiei : mai bine golan decit activist ! dl iliesu care a vorbit splendid despre Revolutie, a promis deschiderea unui proces contra celor responsabili de fraticidul din Junie 1990 !?
Nemaicrezut…la TVR ?? asta dupa 21 de ani dela eveniment ??
deci s-a putut !! oare dece nu am vazut asta in cei 21 ani !?
Salutari din Diaspora, de pe alt continent. Nu s-a putut fiindca cei care au fost pana acum nu au avut niciun interes sa scoata la iveala ceea ce a fost pana acum, ei insisi fiind manjiti pana la coate cu seva naclaioasa a ceea ce s-a vrut o democratie, dar de fapt fiind una de oportunitate, pentru cei care au vrut ca timpul sa se astearna peste fapte, atat cele de la revolutie si de dupa ea, cat si din timpul mandatului lor.
Legat de votul prin corespondenta, cred ca ai sesizat si tu, ca si altii din Diaspora, ca niciun partid care s-a perindat pana acum, la conducerea tarii, in afara de PDL, nu a dorit ca romanii din strainatate sa poata vota in numar masiv. Motivul? Atunci cand te desprinzi de flacara cotidiana a tarii, care este mereu impregnata de manipulari, reusesti sa distingi lucruri, lucruri care nu sunt tocmai pozitive la adresa celor care stau la umbra unui post de parlamentar si senator, in scopul de a-si trece „caravana”, in timp ce cainii democratiei din Diaspora, cei care stiu si vad adevarul, latra pe acolo pe unde sunt, fara insa a putea face prea multe, neavand acest drept fundamental al oricarui cetatean roman, a vota.
De aceea multi, pe canalele de tv „prietene” opozitiei, au dus in derizoriu ideea de drept fundamental, socotindu-ne romani second-hand, ale caror drepturi ar trebui injumatatite, sau daca s-ar putea, votul a doua persoane din Diaspora, sa se considere egal cu unul al oricarei persoane care traieste in Romania. Cand zicea Basescu ca singura dictatura din Romania este cea a presei, avea dreptate. Din pacate, sunt putini care, din pricina manipularilor grosolane, isi dau seama de acest adevar. Ca si trust media trebuie sa ramai echidistant, nu ai dreptul a incerca a forma idei despre legi, Constitutie, altele decat cele care sunt in vigoare. Dupa parerea mea, aceasta este o forma de atentat la siguranta nationala, cand un trust media, sau mai multe, duc in derizoriu respectarea legilor, promoveaza ideea ca legile nu mai trebuiesc respectate. Cred ca isi doresc ca sa ajungem la anarhie, pentru ca speculatorii fascisti si comunisti (cei din spatele irealitatii si antenelor) sa se poata infrupta din ce a mai ramas, eventual sa isi scape camarazii de procese penale.
Proaste socoteli, Basescu mai are inca 4 ani si are toate prerogativele constitutionale sa intervina in astfel de cazuri. Totusi, discreditarea lui zi de zi l-ar putea trimite in derizoriu. Este o tema care depaseste imaginatia unui om stabil mintal, a se ajunge in astfel de cazuri, dar cred ca nu mai au nimic de pierdut si reactiile trusturilor media care musca cu inversunare din orice are forma de PDL imi dau senzatia ca miza se va muta mai incolo de o logica a unei stabilitati mintale.
Poate se sesizeaza cineva si face ceva in cazul acesta. Ma intreb…prin acel CNA nu exista psihologi, psihiatri, care sa monitorizeze comportamentul unor moderatori/televiziuni? Ca tot vorbeau de faptul ca socurile psihologice pot provoca omul la gesturi disperate, dar eu cred ca e tocmai invers, sunt alimentare de teme manipulatorii zi de zi, de catre aceste televiziuni. Acestea sunt cele care dau mereu socuri psihologice, cand chiar daca pe agenda zilei mai sunt si lucruri bune de spus, ei prefera sa repete la nesfarsit teme negative, fara acoperire in probe, pana la isterizare.
Ma aude oare cineva? Bine ca se pune in aplicare votul prin corespondenta. Vom fi cu 2 milioane mai multi.
Problema cu cei care arunca la tot pasul cu „dictatura” este urmatoarea:
– ori sunt oameni care n-au simtit si n-au inteles deloc ca fiind dictatura ceea ce am avut pana in 1989 (si acum, constient sau nu, ii diminueaza lui Ceausescu vina, din moment ce, iata, un Basescu il egaleaza sau chiar il intrece)
– ori sunt oameni care n-au avut putere sau curaj inainte sa se puna contra dictaturii si atunci isi repereaza onoarea jucandu-se acum de-a lupta cu dictatura, ca vitejii dupa razboi.
Alta varianta nu exista.
In ambele cazuri, efectul e dezastruos asupra celor mai uituci sau mai tineri, fiindca golesc de sens termenul de dictatura si il fac aplicabil de catre oricine contra oricui in lupta politica uzuala. De pilda, era Adrian Nastase dictator fiindca dadea prea multe ordonante de urgenta si il salta de acasa vineri seara pe Ciuvica? Da, cum sa nu! Etc.
john bilco spune:
20/01/2011 la 0:20
Cred ca Dl Tismaneanu a raspuns corect tuturor detractorilor comentatori : il aprob intru totul pentruca si eu sint American ca si dinsul, este adevarat de origine romana (nu pot “alege” unde m-am nascut).
Hai, john bilco! Allways I feel better reading you. I supose this make you happy!
Catre „Redactia” „contributors.ro”
Refuzul redactiei „contributors” de a publica obiectia NSW Jewish Board of Deputies, formulata competent informat si in termeni extrem de civilizati este o insulta fata de Comunitatea Evreeasca din Sydney, Australia cit si fata de orice alta comunitatea Evreeasca.
Refuzul de a acorda vocii Evreilor posibiltatea de a isi exprima opiniile lor nu poate fi calificat decit ca un act anti Semit, excesiv de necivilizat.
Este mult prea evident ca Vladimir Tismaneanu insusi este implicat in aceasta atitudine total lipsita de etica si onoare.
Acest gest nu va face deloc cinste.
The decision taken by the publishers of the „contributors.ro” not to publish the opinions expressed by Mr. Otto Waldmann on behalf of the New South Wales Jewish Board of Deputies, constitutes a serious insult to the right of the Jewish Community to put forward its position in matters which affect seriously our Community.
The denial of our right to post replies to statements which we consider to be highly anti Semitic, as expressed by the „contributos’ ” staple opinion maker, Vladimir Tismaneanu, is a blatant gesture of media inequity, a principle which „contributors.ro” purport, falsely, to uphold.
Otto Waldmann
NSW Jewish Board of Deputies
Sydney, Australia
Ar fi absurd sa nu apreciez pozitiv gestul acestui domain de a publica textul meu de mai sus. Evident, pentru cei needificati, ma refer la texte pe care le-am postat dar au fost respinse.
Nu intentionez sa reproduc textele pe care sperasem ca vor fi oferite „vizitatorilor” ca sa nu zic autorilor acestui spatiu.Voi delinia, insa foarte succint , obiectile esentiale pe care atit eu cit si organizatiile Evreesti de care apartin, le avem in legatura cu atitudini exprimate de catre Vladimir Tismaneanu care vizeaza interesele Evreesti.
Ma voi limita numai la o specifica situatie a carei dinamici este in plina desfasurare. Este vorba despre principiul dualitatii Holocaustului, despre tentativele de a se demonstra ca Holocaustul conceput ideologic si efectuat concret asupra populatiei Evreesti in perioada guvernarii naziste in Europa cit si a tuturor formatilor politice si guvernamentale anti Semite din deceniul al patrulea si al cincilea ( pina in 1945 ) al sec. XX – inclusiv Romania – ca fenomen IDENTIC cu crimele comise de toate guvernele comuniste, de la revolutia sovietica pina la abolirea lor.
Dat fiind ca Vladimir Tismaneanu apare a fi campionul cel mai activ pe tarimul publicitar al acestei false dualitati, el trebuie sa fie si cel care sa accepte raspunderea, cel putin retorica, a demonstrarii sale… logice.
In primul rind trebuie acceptat faptul ca acest concept este expresia aderentei utilitare a guvernului curent Romanesc. Nu o initiative originara Romaneasca ci una cu origini foarte nesanatoase in regiunea Baltica, Lituania, in special, imbratisata din motive realtiv similare de catre Cehia, Ungaria, Bulgaria. Intr-o controversa recenta intre V. Tismaneanu si Efraim Zuroff la BBC, V.Tismaneanu il contrazicea cu aplomb pe Presedintele Institutului „Simon Wiesenthal” plasind ca argument „inviolabil” al validitatii conceptului dualist prezenta pe lista de samnatari ai Declaratii de la Praga (2007) a lui Vaclav Havel. Efraim Zuroff a raspuns, pe drept indignat, ca Havel nu a fost singurul care a semnat „Declaratia”.
V. Tismaneanu trebuia sa fi stiut asta si mai trebuia sa fi stiut ca presedintele Lituaniei, tot semnatar, imprima un caracter total deosebit intereselor sale asupra introducerii legislatiei cerute de Declaratie.
Interesele Romaniei sint oarecum diferite de cele Lituaniene, cel putin pentru ca Traian Basescu nu e raspunzator de declaratii excesiv anti Semite.
Basescu vrea sa imprime „ideologiei” sale un caracter demonstrativ militant impotriva oricaror „valori” de sorginte comunista, un profil de consecventa morala anti dictotariala si, prin transparenta asociere, un justificat oponent al al cunoscutelor recidive comuniste Iliesciene si, evident asociativ, al intregii esentiale opozitii politice reprezentate de PSD.
Ca hiper activ teoritician al „fenomenului comunist” Vladimir Tismaneanu este, by far, cea mai nimerita persoana si in mod demonstartiv, most willing sa promoveze pozitia prezidential partinica romaneasca..
Nu voi insista pe faptul ca Declaratia de la Praga pledeaza si pentru formarea unui Institut European de cercetare a crimelor comuniste. Speculativ, este destul de evident ca intensitatea cu care nimeni altul decit Vladimir Tismaneanu abordeaza, aproape ZILNIC tema acestei dualitati, este presanta de rezidul temporal al presedintei lui Basescu, i.e. sprijinul temporal extrem de restrins de Cotroceni de care s-ar mai bucura infatigabilul politolog.
Pledoariile lui Vladimir Tismaneanu, asa cum sint ele manifestate pe acest spatiu, sufera de utilizarea mai mult ca excesiva de argumentari dintre cle mai impozant absurde. Voi cita tipurile de falacies ( falsuri) sofisme care abunda in cautarile lui V. Tismaneanu de a acorda pozitiei sale un profil respectabil: cauza disputabila, vina prin asociere, generalizare fara fond, straw man, red herring etc.
Concomitent cu acest articol Vladimir Tismaneanu publica tot aici articolul „Frati gemeni…”.
Asertiunea sa ca ” anti semitismul comunist a fost camuflat de retorica anti fascista” depaseste orice acceptabilitate logica in relatie la calitatile cognitive a oricarui intelect competent. In alte cuvinte, atit parintii mei cit si ai lui Vladimir Tismaneanu au fost niste „cripto anti semiti „….ori insuficeint de inteligenti sa fi detectat subteranurile xenofobe in care era angrenati ??!! Well, one can only speak for himself…
Unul din „argumentele” aduse este ca matusa sa Cristina Luca-Boico ” i-a spus anumite chestii „. Go figure !! Ei bine aceeasi Cristina Luca-Boico ( la un monet dat soacra mea) mi-a spus si mie anumite chestii !! Daca chestiile se refereau la conflictul intre anumite grupuri ale Rezistentei franceze pe baze anti semite asta nu justifica deloc absurditatea declaratiei de mai sus. Nu insist mai mult, desi asi putea, pe acest „red herring”.Alminteri cum poate fi expresia „anumite chestii” considerata un valid argument ??!!
In aceeasi categorie de fals intra si declaratia aceluiasi cum ca ” mitul iudeo bolsevismului a fost contrafacut analogic de anti sionismul comunist.”
In primul rind mitul „iudeo bolsevismului” a fost promovat chiar de catre acelasi Vladimir Tismanenau in documentarul scris si narat de el insusi in 1993 ” Condamnati la fericire…” unde naratorul, pe fondul fotografic al unui ziar de sorginte legionara a anilor 30 in care apare o lista de comunisti, toti evrei, Vladimir Tismaneanu face comentariul „..partidul comunist roman era format apropae exclusiv din elemnet ALOGENE”. Imagini si comentarii selectate si exprimate nemijlocit de acelasi Vladimir Tismaneanu. Nu mai trebuie adaugat ( de fapt trebuie ) ca la momentul la care eu insumi, acum cam patru luni, l-am atentionat personal te Vladimir Tismaneanu de secventa respectiva, intregul documentar s-a facut complet disparut din toate sursele blogosferice. Asta dupa numai…17 ani de servicii publice.
Din nou ambiguitatea determinstica apare aici ca un flagrant fals, a genuine falacy.
Asocierea frecventa intre pozitia lui Vladimir Tismaneanu cu Timothy Snyder, nelipsita mentionare a Anei Ahmatova la aproape toate comentarile recente adiacente aceleasi teze a dualitatii Holocaustului, utilizarea de falsuri logice dintre cele mai flagrante cit si apelul populist – cel mai recent – la crearea repulsului perceptiv anti comunist aliniat la identitate cu notiuni generale si particulare de sinonim cu reflexe de reactie la „dictaturi”, succesiv generic politice ca fascismul, nazismul, fac parte din aceeasi strategie de a creea o psihoza vast electorala atit de sprijin principial pentru un leadership local in criza de credibilitate si, evident, suport, cit si cel de crearea unei sinecuri personale , in sine o chestie extrem de neglijabila in contextul pozitiei noastre..
Corolarul strategiilor si tacticilor de mai sus ingrijoreaza extrem de serios comunitatile Evreesti afectate de o crestere a recrudescentei anti Semite mai cu seama in tarile fost comuniste.
Otto Waldmann
NSWJBD
Sydney , Australia
Hantzy,
Tu la tine nu scrie pe english – mai bun pe rumuniesce,pote intelege eu mai bine ce la tine tu vrei zici.
insa ce-ai bagat pe limba ta materna suna foarte bine si corect,Hantzy
[…] .torrent file In plus poti citi: http://www.contributors.ro/politica-doctrine/dictatorul-basescu/ Tags: sistem bazat pe resurse, sistemul economic, solutie criza, zeitgeist in romana, Zeitgeist […]