miercuri, februarie 28, 2024

Dictatorul din umbra: Romania intre Basescu si Voiculescu (Updated)

Mircea Cartarescu are dreptate cand scrie, in „Evenimentul Zilei” de vineri, ca Dan Voiculescu este candidatul invizibil de la referendum. Trebuie sa fii cu desavarsire orbit de patimi partizane pentru a nu vedea cine trage sforile in USL, cine este acum dictatorul din umbra al Romaniei. Daca Traian Basescu este invins, Dan Voiculescu isi va putea savura marele triumf. Pentru personaje de acest gen, formate in catacombele amoralitatii securiste, nu este nevoie sa detina oficial puterea, sa iasa in prim plan. Ei actioneaza intotdeauna prin interpusi, prin marionete, prin paiate. Va mai amintiti anul 2004 cand isi selectiona candidatul prezidential, mizand pe ambitiile si naivitatea cate unui intelectual (poet, eseist, jurnalist, consultant, fost disident) altminteri onest? Dl Voiculescu nu are valori, ci interese. De ani de zile s-a manifestat ca un critic al UE. Acum este arhitectul noului anti-europenism.

Victor Ponta nu avea niciun interes sa ajunga atat de rapid la un conflict ireconciliabil cu Traian Basescu. Va mai amintiti discursul sau de la instalarea guvernului Ungureanu? Putea, chiar si dupa 27 aprilie, sa parieze pe un fel de „coexistenta pasnica” a la roumaine. Crin Antonescu, personaj vid de idei si de principii, putea astepta linistit alegerile din noimebrie cand, dupa toate datele, USL-ul ar fi ajuns sa detina majoritatea parlamentara. Puciul parlamentar a fost urzit de Felix si de unii dintre baronii vizibili si invizibili din PSD. Carora, desigur, li s-au alaturat diversii Fenechiu, Nicolaescu si alti tribuni penelisti. In atari conditii si sub aceste nefaste auspicii a prins fiinta scenariul loviturii de stat insidioase, cum a numit-o Andrei Plesu. Lucrurile trebuia accelerate, mai ales dupa condamnarea lui Nastase. Mega-plagiatorul Ponta (intre timp demascat si deci furibund) si El Crin, bolnav de orgoliu si lipsit de substanta, s-au pretat cu bucurie, au intrat in joc dovedind ceea ce-am prevazut aici cand scriam despre rolul prostiei in istorie.

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/nu-subestimati-rolul-prostiei-in-istorie-deriva-cuplului-ponta-antonescu/

Ce este de facut? Ca si Grigore Cartianu, Dan Tapalaga, Radu Moraru, Ion Cristoiu, Dan Turturica, Mircea Marian, Dan Andronic, Vlad Macovei, Cristian Campeanu, Robert Turcescu, in spiritul editorialului revistei „22”, in acord cu oameni pe care ii respect in cel mai inalt grad, de la Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu la Mircea Mihaies, Mircea Cartarescu, Ion Vianu, Monica Macovei, Andrei Cornea, Ioan Stanomir, Cristian Preda, Doina Jela si Dragos Paul Aligica, nu pot decat sa sustin ideea refuzului de a participa la ceea ce poate deveni, prin manopere frauduloase, legitimarea nu doar a loviturii de stat inca avortate, ci si uzurparea definitiva a puterii politice, economice si juridice de catre Dan Voiculescu si mafia transpartinica. Cunosc destui oameni, cu unii sunt prieten apropiat, care nu sunt sub nicio forma sustinatorii lui Traian Basescu. Unii sunt critici duri, n-au ascuns acest lucru in acesti ani. Unii au iesit la manifestatiile din ianuarie 2012. Isi viseaza o Romanie a civilitatii, nu una a faradelegii. Oameni de onoare fiind, acestia noteaza, cu imensa tristete, despre ce este vorba acum si au decis sa nu voteze. Farsa alegerilor din noiembrie 1946 s-a transformat in tragedia dictaturii comuniste din Romania. Un asemenea scenariu nu trebuie lasat sa se repete.

Recomand interviul luat de Alexa Ionescu, in emisiunea „By Alexa” de pe „Nasul TV”, jurnalistului Karl-Peter Schwartz de la „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Remarcabil cunoscator al realitatilor din Europa de Est si Centrala, acesta ofera o analiza de admirabila claritate a actualei situatii din Romania:

„Cred ca aceasta este cea mai grava situatie prin care a trecut aceasta tara cel putin in ultimii 20 de ani de la navalirile minerilor la Bucuresti, nu a mai existat vreo situatie in care aceasta tara sa fie atat de izolata si atat de aspru criticata din strainatate. Aceasta nu vine numai de la UE, ci si de la oameni politici europeni, Cancelarul german, Dl. Baroso, Presedintele Comisiei Europene, si alti oameni politici si-au exprimat indoielile, nu numai din partea aripii crestin democrate, ci si politicieni liberali, chiar si ministrul de externe german, Westerwelle care este de la partidul liberal, FDP, din aceeasi familie politica cu PNL, a criticat sever cele intamplate. Pentru ca este de neconceput, de neinchipuit sa se intample in alta tara europeana ce s-a intamplat in Romania! Cred ca reactia a fost mai intai una de soc. Au fost surprinsi, nu se asteptau, nu-si puteau inchipui ca o tara membra UE din 2007, care e in NATO, care e integrata in structurile euro-atlantice, sa se poarte ca o dictatura sud-americana, sau una africana, fie ea de stanga sau de dreapta. Cred ca adevarata problema in aceasta tara nu este ce partid va guverna, dupa parerea mea, nu este vorba de stanga sau dreapta, nu este vorba de ce fel de politica economica ar fi mai potrivita pentru dezvoltarea tarii, mai multa influenta a Statului, sau mai putina. Toate aceste discutii, ce au loc in toate tarile europene, sunt secundare, in ceea ce priveste Romania, fata de problema centrala a acestei tari: Iar miezul real al acestei probleme este, pur si simplu, faptul ca aici a fost atacat Statul de drept, domnia legii. Daca domnia legii, nu este respectata, puteti uita de toate celelalte! Pentru ca nu veti putea moderniza tara, nu veti putea inviora economia, nu veti putea educa poporul asa cum trebuie, in orice sector al societatii, daca domnia legii nu e respectata, acesta este fundamentul tuturor celorlalte lucruri. Numai dupa aceea putem incepe sa discutam de politica, daca a fost bine sau nu, ca guvernul conservator a facut reduceri atat de dificile in cheltuielile sociale, daca distributia veniturilor este adecvata, toate acestea se pot discuta. Dar repet, ele sunt secundare, fata de problema de baza a acestei tari, care este domnia legii.”

http://inliniedreapta.net/lavedere/karl-peter-schwarz-la-by-alexa-daca-vreti-sa-va-intoarceti-la-vremea-lui-ceausescu-poftiti-ce-e-foarte-regretabil-e-ca-in-ultimii-8-ani-erati-pe-o-cale-excelenta/

Reiau concluzia articolului meu aparut ieri in „Evenimentul Zilei” si pe platforma „Hyde Park”:

Fara mobilizarea extraordinara a Vestului democratic, lucrurile ar fi ajuns probabil intr-o situatie ireversibila. Pucistii nu si-au lasat niciun fel de strategie de iesire (exit strategy), au fost si sunt fortati sa alerge inainte, orbeste si iresponsabil. Referendumul din 29 iulie ar putea fi o lectie aspra pentru cei care au crezut ca vor reusi sa inmormanteze, in cateva zile, realitatea statului de drept din Romania.

http://hydepark.ro/articol/articol/occidentul-democratic-si-angoasele-pucistilor-1001.html

PS Disperarea si insolenta mafiei puciste reies si din ridicola decizie de a declara ziua refererendumului una a „portilor deschise” la vila Dante. Comunistii si fascistii sunt specialisti in provocari, manipulari si diversiuni. In februarie 1945 au pretins ca guvernul „calaului” Radescu ar fi tras in „manifestantii pasnici”. Asa s-a ajuns la impunerea, prin diktat sovietic, a guvernului-marioneta condus de Petru Groza. Groaza de actiunea justitiei independente le-a intunecat complet mintile acestor borfasi, cum corect i-a numit Ion Cristoiu. De ce nu Ziua Usii Deschise in apartamentul de sute de mii de euro al lui Crin Antonescu? De ce nu o vizita la Felix ori, cum sugereaza Vasile Blaga, chiar la mega-plagiator acasa? De ce nu pe strada Moliere, la doi pasi de strazile Turgheniev si Dante Alighieri, spre a-i spune buna ziua lui Ion Iliescu? Demagogia snapanilor uslasi intrece orice imaginatie. Se va opri Victor Ponta la timp, ori va lasa aceasta provocare sa se transforme in confruntare violenta? Vila Dante este invecinata cu Vila Lac 3. Va dezlantui premierul plagiator multimile pentru a asalta resedinta presedintelui ales al Romaniei? L-am numit pe Ponta piroman si, iata, mi-e teama ca n-am gresit.

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/democratie-pontocratie-si-piromanie/

Eu propun plimbari absolut pasnice in fata imobilului de milioane de euro al infractorului Adrian Nastase, conducatorul „stiintific” al pseudo-doctoratului impostorului, mega-plagiatorului Ponta, din strada Zambaccian 16. Eventual cu pancarte pe care sa scrie: „Vrem democratie, nu pontocratie!” Dupa care recomand vizitarea minunatului Muzeu Zambaccian, ca o forma de purificare in aceste momente sordide. Mai bine Ion Andreescu decat Ecaterina Andronescu.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/usl-pregateste-o-mineriada-la-vila-dante-in-ziua-referendumului-vanghelie-isi-activeaza-c-99.html

Update (29 iulie 2012):

Cand am comparat referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu cu alegerile masluite cu nerusinare de guvernul-marioneta Petru Groza nu m-am inselat. Scoliti in lumea de fraude, matrapazlacuri, potlogarii si nemernicii comuniste, discipolii lui Ion Iliescu nu se dau in laturi de la orice ticalosie. Un mic Groza, dar un mega-plagiator, impostorul Victor Ponta prezideaza, cu al sau ranjet etern, peste aceasta intreprindere a minciunii, a falsificarii si intimidarii. Este in joc viitorul statului de drept, optiunea democratica a Romaniei. Uslamistii, adica puslamistii (de la puslamale), detesta tot ce tine de proceduri, norme si transparenta. Romania democratica le poate riposta prin refuzul de a participa la ceea ce se transforma intr-o deplorabila inscenare propagandistica. Organizatorii loviturii de stat incearca acum, folosind orice mijloace, sa dea o lovitura de imagine spre a consfinti atacul lor nefast impotriva democratiei romanesti. Nu vor reusi! Romanii de azi, care nu mai sunt cei din 1990, vor sustine democratia, nu pontocratia.

Monica Macovei: “Se pregateste o frauda foarte mare, cea mai mare din ultimii 22 de ani in Romania. Nu credeti sms-urile mincinoase care vin in numele lui Basescu sau al PDL. Lumea sa nu mearga la vot pentru a nu legitima lovitura de stat!

Fac un apel catre Politie si Parchet sa actioneze, e in joc statul de drept.

Fac un apel la cetateni sa nu practice votul multiplu, este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea. Sa nu isi riste libertatea pentru un milion primit de la USL.

Vom cere social-democratilor si liberalilor europeni excluderea PSD si PNL din randul lor pentru frauda pe care o comit la acest referendum.

Avem filmat pe casete cum se fac fraude in tara, autocare, oameni care baga cate 10, cate 50 de buletine de vot in urna.

Dragi romani, nu credeti sms-urile mincinoase care vin in numele lui Basescu sau al PDL. Vin de la USL si vor sa va cheme la vot in interesul suspendarii statului de drept si a scoaterii Romaniei din Europa”.

Mircea Cărtărescu in “Evenimentul Zilei”: ”Trebuie să fii naiv să participi la un joc trucat de o putere discreţionară. Când ştii că jocul politic este de două ori trucat de o putere discreţionară, mai întâi printr-un referendum ca parte finală a unui plan de sugrumare a statului de drept şi apoi prin certitudinea fraudării aceluiaşi referendum, trebuie să fii cel puţin naiv să mai accepţi să joci jocul. Absenţa mea de la vot … este un vot împotriva puciştilor din USL care-au călcat luna aceasta statul şi democraţia în picioare”.

http://tismaneanu.wordpress.com/2012/07/29/noiembrie-1946-redux-monica-macovei-opriti-frauda-la-referendum/

Distribuie acest articol

75 COMENTARII

 1. Nu credeti ca aceasta lipsa a strategiei de iesire (onorabila) este de fapt scopul intregii strategii: acela de iesire! Iesire din UE, iesire din NATO , iesire din lumea civilizata careoricum ne priveste ca pe o ruda mai saraca si intrarea cu bratele deschise in marea comunitate a statelor de la punctul cardinal de la carea ne-a venit „lumina” 45 de ani? In felul acesta tizul dumneavoastra de la Kremlin si-ar vedea deschisacalea spre Bosfor prin Bulgaria mereu prietena si Turcia mereu respinsa la aderare?!
  PS A se vedea documentul ce-l implica pe Victoras publicat de RusiaLeaks, daca mai trebuia vreo confirmare!

 2. Totusi, pentru istorie:

  cine (si in ce mod) l-a determinat pe Dan V., in dec.2004, imediat dupa adjudecarea prezidentialelor de catre Basescu, sa abandoneze alianta cu PSD si sa intre in guvernul D.A.?

  Ce (si ale cui) valori si interese au precumpanit atunci, in raport cu cele ale lui Dan V.?

  • ce e complicat? plasarea lui Seres la Min.Economiei pt. protejarea contractelor pe energie si divulgarea datelor despre privatizari (nu e un proces pt. subminarea economiei nationale?).

 3. Astazi am citit indemnul lui Viktor Orban – premierul Ungariei, adresat etnicilor maghiari cu drept de vot in Romania. Si am vazut ca Viktor Orban, liderul unei tari care a fost, de-a lungul intregii perioade ceausiste si iliesciene, aratata cu degetul ca cel mai mare dusman al romanilor, este un prieten mai adevarat al Romaniei si Europei decat multi dintre cei ce-si spun azi romani si europeni.
  Va spun sincer ca mi-a dat o lacrima de emotie la acest frumos si curat gest al lui Viktor Orban.
  Iata ca, acum, in aceste momente de mare tensiune, de rascruce pentru soarta Romaniei si, de ce nu, a Europei, se alege graul de neghina, ceeace este bun de ceeace este rau si se caleste un otel european, netoxic.
  Doamne ajuta!

 4. Traian Basescu este omul providential pentru Romania, asta vreti sa spuneti, ca el nu e altul, este de neinlocuit adica!!!
  De ce oare nu-l vor romanii, Dle Tismaneanu?
  Sa va spun de ce eu voi vota PENTRU demiterea lui Traian Basescu, desi recunosc sincer ca USL este un dezastru.
  Traian Basescu a jignit TOATE categoriile sociale si profesionale din Romania: profesori, medici, politisti, pensionari, “mamicute cu bebelusi”(INADMISIBIL, cand Romania va avea GRAVE probleme cu imbatranirea populatiei peste cativa ani!), judecatorii de la CC a Romaniei, parlamentarii Romaniei, bugetarii Romaniei, pe ziaristi, pe Ex Majestatea Sa Regele Mihai…TOTI, toate categoriile sociale si profesionale, cu exceptia imaculatelor Udrea, Roberta , EBA &companty Orange, au fost trecute prin coasa prezidentiala care la fiecare aparitie la TV matura tot ce-i casuna!!!
  Un om care jigneste, poate sa respecte pe cei pe care-i jigneste?
  Cum sa jignesti ca Presedinte de tara pe cei care TE-AU ALES ?!!!
  Puteti sa ma convingeti ca Traian Basescu ii respecta pe romanii pe care de fiecare data i-a jignit si nu 1 data !!!?
  Daca ma veti convinge eu nu voi merge duminica la vot…. Puteti ?
  Va rog sa retineti, ca mine sunt muuuuulti…..

  Dvs puteti crede pe cineva care va jigneste ca va si respecta ?!!!

  SPER sa dati comentariul si chiar UN RASPUNS !!!!!!!!!!

  • d-voastra nu vreti sa fiti convins(a). Daca v-a jignit cineva personal, puteti sa-l dati judecata. Va dau un exemplu, desi stiu ca face cit o frectie la picior de lemn fiindca nu puteti fi convins(a). Austeritatea m-a costat 40% din salariu – 25 % plus 15 % sporul de doctorat (nu, n-am plagiat fiindca am scris pentru prima data in Romania despre subiect si era vorba tot despre Romania si nici din strainatate n-aveam deci de unde copia). Ei si? Astia sint bani, mai muncesc mai mult, mai stau pe -acasa (nici la munte n-am fost de doi ani), dar daca banii ii poti face / re-face intr-o societate BAZATA PE JUSTITIE, in societatea MAFIOTILOR esti rasplatit numai daca esti josnic, si sluga.

   • Se vede treaba ca dumneavoastra nu sunteti gata sa va vindeti asa usor. Si eu, lucrind in domeniul privat, am pierdut 25% din salariu din cauza austeritatii (si i-am pierdut de la inceputul ei pentru ca firmele private si-au luat masuri mult mai repede decit statutul pentru a-si minimiza eventualele pierderi) si, drept sa spun, nu mi-a trecut prin cap (nici mie si nici colegilor mei) sa cerem demisia directorului. Ne era clar tuturor ca vin vremuri grele si ca nu poti cere salarii mai mari decit banii pe care ii poti aduce in firma. Dar, dupa cum vedeti, sunt oameni care se vind pentru 100 de lei. In loc sa judece pozitiv faptul ca nu ai dat faliment (si atunci plecai acasa pentru citiva ani – sau cit iti trebuia ca sa gasesti un nou loc de munca) ei te injura pentru ca le-ai pastrat locul de munca dar le-ai luat 100 de lei din salariu. Facerea de bine … .

   • Doamna se copipasteaza pe toate forumurile, editorialele si subsolurile tuturor subiectelor. N-ar fi mai bine, ca in loc sa va straduiti sa o lamuriti, sa o luati asa cum e, o tanti de 50 de lei de la uslamul de partid si acum si de stat?

  • Va faceti ca nu intelegeti: nu e vorba despre Traian Basescu. Este vorba depre cum s-a ajuns la acest referendum, metodele folosite de USL (nu le mai reiau pentru ca sunt arhi-cunoscute) si despre masurile legislative pe care-au luat special pentru acest referendum pentru a-l putea frauda (sunt de asemenea cunoscute, nu le mai reiau). Basescu a fost ales pe 5 ani si nu e normal, ca la fiecare schimbare a majoritatii parlamentare, sa schimbam presedintele (sa fim seriosi, chiar si USL stie ca nu exista motive constitutionale pentru suspendare). Va propun un scenariu: Basescu e demis si e ales Antonescu. Peste 2 ani, USL se sparge si PSD face o alianta in parlament, de sustinere a guvernului, cu PDL. Apoi, aceasta noua majoritate il suspenda pe Antonescu si la referendum acesta e demis (e clar ca pana atunci criza nu se va termina si vor exista destui nemultumiti reali + cei pro-Basescu care vor cauta revansa). La alegerile prezidentiale anticipate e ales Ponta. Peste inca 2 ani sunt alegeri parlamentare, iar PDL si PNL se aliaza, astfel avand majoritate in parlament. Aceasta noua majoritate il suspenda pe Ponta si la referendum e demis.
   Vi se pare normal ca la fiecare 2 ani sa demitem presedintele? In acest caz, mai bine facem la 2 ani, prin lege, un referendum de confirmare/demitere a presedintelui.

  • Confuzia pe care o faceţi vine din neînţelegere: intenţia de a jigni i-o atribuiţi lui Băsescu, pe când adevărul este că cei vizaţi au fost îndrumaţi să creadă că acţiunile şi vorbele lui Băsescu sunt jigniri. În larga paletă a oamenilor politici vedem cele mai năstruşnice şi mai bizare chipuri, dar ceea ce l-a distins pe Băsescu de ceilalţi, în ochii mei, a fost buna sa credinţă – şi-a îndreptat acţiunile în interesul poporului, aşa cum s-a priceput. Că a făcut-o greşit e din natura imperfectă a omului, nu din reaua sa intenţie. Vă rog să-mi semnalaţi acele acte ale lui Băsescu îndreptate împotriva poporului român. Atât a putut face acest om pentru ţara sa, şi sper ca următorul preşedinte să fie mult superior lui. Reversul, în cazul concret al referendumului de mâine, e izbânda lui Voiculescu, a USL, care dovedesc zilnic samavolnicia, intoleranţa, făţărnicia. În virtutea bunei credinţe pe care i-o atribui lui Băsescu, deşi sunt convins că revenirea sa la Cotroceni NU este o soluţie la problemele ţării, sper să ne spălăm obrazul de ruşinea acestui iulie. Ca o părere personală, putregaiul trebuie căutat în parlament – această instituţie este puroiul, până nu devine parlamentul reprezentativ, curat şi eficient, nu vom avea o ţară modernă şi stabiă.

   • Domnia legii sub Basescu:
    – alegerea judecatorilor de la Curtea Constitutionala: repetam votul ca nu a iesit cine vroiam noi
    – legea privind majorarea salariilor profesorilor: a sustinut-o personal, l-a bestelit pe tariceanu ca se opune, apoi, cand a avut efectiv puterea (adica guvernul Boc), a dat-o cotita. Nici azi nu se aplica
    – legea privind salarizarea unitara a bugetarilor: votata, publicata, modificata, iar nu se aplica (sau daca se aplica, se aplica dupa vreo 2 ani de amanari)
    – legea pensiilor, mai precis votul marca Anastase. Curat legal,mai ales decizia de NUP, bazata pe faptul ca in stenograma sedintei nu se mentioneaza ca in sala erau doar 85 de persoane
    – acea lege (nu mai stiu care, imi cer scuze) care a fost publicata in MO in forma propusa de PDL, nu in cea votata (cica din greseala!)
    – majorarea TVA – orice modificare a Codului Fiscal trebuie publicata cu cel putin 6 luni inainte de intrarea in vigoare (sau te pomenesti ca TVA n-are legatura cu Codul Fiscal)
    – sa nu uit, Ridzi si deputatul acela de Giurgiu care avea o retea de recuperatori si batausi…

    Scutiti-ma cu domnia legii in Romania, pur si simplu asa ceva nu exista. Statul de drept asteapta inca sa fie instituit aici. Si n-o s-o faca Basescu (a avut destul timp si putere si tot degeaba), cum n-o s-o faca (probabil) nici Ponta sau Antonescu. Sunt alti oameni cei de la care putem avea sperante. Dar ca sa vina ei la putere e nevoie sa cada mai-marii zilei de azi. Cat mai multi. Nu poti sa construiesti un templu daca nu demolezi bordelul care ocupa terenul respectiv. Noi in aceasta situatie suntem: avem un bordel, vrem un templu. Cum procedam?

  • romanica nu a vrut revolutie.rascoala a fost inabusita de comunisti.
   tzara aceea a fost construita mindra de un trecut care nu a existat de fapt.basescu,mai mult ca sigur un securist,a facut totushi pasul spre adevar.asta nu poate fi acceptat de omul nou.el simte ca ishi pierde mindria in care a crescut.acolo sint mult prea putzini care gindesc cu valori europene.este o tzara saraca atit material cit si spiritual,dar care traieshte din povesti patriotice.
   peste toate,aceasta perioada orientata spre adevar,coincide cu o mare criza economica.masurile luate ptr a contracara sint intzelese de un popor comunist exact cum a fost educat.micul titulescu le va da acei 10 lei pe care preaiubitul lor conducator nu a mai apucat sa i dea.

  • Respectul, stimata doamna, il cistigi, nu-l ceri , pur si simplu ; pentru a-l cistiga, trebuie sa-l meriti, sa te straduiesti, sa demonstrezi ca esti demn de el.
   Sint surprins sa vad cit de multi sint cei care considera aceasta ilegalitate flagranta pe care unii o numesc referendum, drept o ocazie de a-si defula frustrarile si orgoliile (scuzati) prostesti, lasind la o parte orice logica si calcind peste propriul lor interes, orbiti de propaganda si ura.
   Manipularea face ca indivizii sa vada in aceasta mascarada de miine o problema personala a lor cu Basescu, cind de fapt, nici pe departe nu e vorba de presedintele suspendat, ci de un colac de salvare pentru infractorii care au atacat institutiile de baza ale statului. Profitind de naivii care vor vota, se vor justifica in fata criticilor : priviti, „poporul” ne legitimeaza.
   Asta vreti ?
   Dca va simtiti jignita, protestati, acuzati public, cereti sa vi se prezinte scuze. Dar, zic eu, in acelasi timp, incercati sa rationati, fara patima, fara ura si fara orgolii exagerate, veti avea doar de cistigat.

   • C O R E C T!
    Doamna @lili se lasa dominata de pasiune.
    Asa cum bine a observat @coana Sahnur se pontografiaza.

    Domnul prof. Tismaneanu are dreptate, acesti papausari sunt servitorii lui Felix.

    Viktor Orban, referendumul o „încăierare de cârciumă”…
    http://www.adevarul.ro/international/europa/Ungaria-Romania-premier-Viktor_Orban-referendum-decizii_0_745125593.html

    „Aş dori să le urez românilor şi maghiarilor din România să ia decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică – n.r.) este o posibilitate. Iar la alegerile parlamentare, să ia decizii cu care să poată proteja acel fundament care există în starea firavă care a fost făurită şi de maghiarii din România. Îi invit pe maghiari să simtă greutatea istorică a momentului, este posibil ca soarta României să se hotărască pentru câteva decenii”.

  • Daca nu puteti trece peste jigniri, atunci cu siguranta meritati sa vi se ia toate drepturile, sa nu mai puteti nici macar vorbi. Abia atunci veti intelege ca vorbele sint una iar faptele alta si veti putea simti aceasta pe propria piele. Daca nu ati trait pe vremea odiosului se intelege, dar este foarte riscant sa te intoci inapoi, va trebui sa petreceti cel putin 40 de ani acolo. Ce este cel mai dureros ca trageti acolo si pe cei ce au invatat lectia si nu mai vor sa o traiasca.

   • Nu, doamna, nu aveti dreptate: un Presedinte nu-si jigneste Poporul, nici macar un segment din el, sau parte, categorie sociala, profesionala, etc. Ca Presedinte, esti al tuturora, nu doar al unora sau al altora, dupa cum ai interesul. Si chiar daca iei decizii care defavorizeaza pe unii (e inevitabil), n-o faci scuipandu-i si certandu-i.
    Pot trece peste reducerile de salarii, cresterea TVA, inflatie, prostul management economic in general, dar nu pot trece peste ura si dispretul cu care mi s-au aruncat in fata (de la TV) epitete gen „asistat social”, „om gras”, „bugetar” (a ajuns de-a dreptul o insulta) sau modul in care am fost trimis „la produs” in strainatate (si sa nu ma mai plang atat!).
    L-am ascultat pe David Cameron sau pe Angela Merkel dand vesti proaste sau justificand masurile de austeritate. N-am sesizat nici o secunda dispret sau resentiment, asa cum am simtit din plin la Basescu. Ei explica, brutal de sincer uneori, dar nu cearta, critica ce nu e ok dar nu arunca cu noroi, nu coboara in ridicol (gen „natiune de mamici si bebelusi”). Asta face diferenta.
    Pe scurt, nu, nu trebuie sa trec peste jigniri, ele pur si simplu nu trebuiau sa sa existe.

  • Madam Lili,

   Mai lasa-ne, ca sa zic asa. Ce tot stai si postezi aceleasi idei la toate articolele de pe contributors? Esti cuvma postac uslamist de ala care face gherila digitala cum zicea Fenechiu in stenograme? Daca nu atunci ar trebui sa soliciti poate un consult la un specialist. Si nu zic asta ca o insulta. Prea reactionezi emotionalo-hormonal. Ti-am mai zis-o si pe threadul unui alt articol. Psihanaliza, stimata d-na sau d-soara, psihanaliza…

   • Cum credeti ca ar reactiona americanii daca Presedintele SUA i-ar jigni pe americani asa cum i-a jignit Traian Basescu pe romani ??!!!!!!!!!!!!

  • Va dau dreptate si inteleg revolta dvs. Insa pe lange demnitate trebuie sa aveti si obiectivitate. Jignirile presedintelui se sanctioneaza prin vot politic, nu sunt un delict legal care sa atraga suspendarea, Prestatia presedintelui e una iar incalcarea legilor, intrebarea referendumului, e alta. Dvs sugerati ca trebuie sa acceptam o hotie si o judecata stramba sa razbunam jignirea. Va intreb: daca un vecin va jigneste si alt vecin vine si zice „hai sa-i spargem geamurile sa-i facem viata mizerabila, sa-i inscenam ceva poate pleaca si scapam de el” ce faceti?

  • Stimata doamna
   Gasesc aceasta postare copiata la mai multe articole.
   Daca Iliescu nu te-a jignit ,ponta nici atit iar de antonescu ce sa mai vorbim……inseamna ca dumneata ne crezi pe toti prosti si probabil in stuilul caracteeristic comunist insisti postind acelasi text pestwe tot .Poate se agata de vre-o minte ratacita
   Cu stima va rog nu jigniti inteligenta poporului roman ca cei enumerati mai sus inclusiv presedintele Basescu

  • lili, le-a jignit sau le-a ARATAT OGLINDA? din ce categorie esti LILI: A. fals handicapat B. falsa pensionare anticipata C. fals asistat social D. bugetar adus pe nepotism E. medic ce eliberezi false concedii medicale F. beneficiar de false concedii medicale G. fermier ce declara suprafate inexisnte sau vite fictive pt. a incasa subventie europeana H. ruda de puscarias sau puscariabil din protipendada I. fost cadru militar politic J. fost cadru spertar din politie K. fost securist ????? TI-A ARATAT oglinda si te superi/urasti pt. ca urasti ce vezi in oglinda! Iar daca-ti dai singur cu sapa in picior (dezastrul USL) pt. ca nu-ti place cum e lustruit pantoful (TB presedinte), in definitiv e piciorul tau, dar nu te las sa-l ranesti pe al meu.

   • Excelenta enumerare de categorii. De fapt, cred ca , in eventualitatea unui sondaj cu raspunsuri cinstite, cam acestea ar fi 99% din persoanele votante la mascarada declarata de USL drept „referendum”.
    Lipseste o jumatate de ora , si le lipseau pucistilor 9 procente la ora 21. Nu cred ca mai ramasesera de votat multe persoane.
    Vor reusi sa fure atita ? Eu sper ca nu !

 5. Lumea, în ansamblul ei, este în căutarea unor noi răspunsuri, în faţa unei crize care se adânceşte. Care sunt valorile după care se va construi lumea de mâine? cele vechi sunt uzate, noile idealuri sunt fără orizont. Poate intrăm într-o nouă eră în care nimeni nu ne poate conduce. Cu atât mai puţin Voiculescu sau clica lui au răspunsuri clarvăzătoare, aşa că singura lor şansă e pe termen foarte scurt – cât îi va purta ambiţia lor vană şi deşănţată. Trebuie să căutăm să ne definim, într-o lume pe care, paradoxal, noi am creat-o, dar n-o putem cuprinde.

  • Legile bune si drepte, ele sint deasupra tuturor si pentru toti. DAR CEI CE VOR SA-I TILHAREASCA PE CEI CE MUNCESC CINSTIT, pentru ca pentru distrugere s-au nascut pe lume, NU ACCEPTA LEGEA ci vor s-o injoseasca pentru a-i putea saraci pe cei multi, pentru a nu le da nici o sansa. Ei, daca ar fi capabili sa creeze capital pe o piata sanatoasa, n-ar avea nevoie sa-si aserveasca masele . Daca ar f capabili de ceva cit de cit in afara de crima (si a fura e crima!). Ce ma doare nu e ca ne-ntoarcem in istorie sau chiar ne ducem dracului , ci sa asta se intimpla in modul cel mai pervers posibil. Oamenii, disperati (DE PARCA TOTI TREBUIE SA FIM PRINTI SI PRINTESE si nu oameni cinstititi, si buni care lasa copiilor bunul cel mai de pret, o societate justa si lbera) vor acum sa se rafuiasca cu un biet om fara sa vada ca ISI TAIE CRACA DE SUB PICIOARE.

 6. Good bye Romania!
  Romania se apropie de sfarsit. Poate cea mai infecta clasa politica din istoria cunoscuta a acestei tari da acum masura prostiei, infatuarii, orangutanitatii acestei specii impropriu numita “natiunea romana”. Existenta ei este nociva, maligna chiar, un cancer regional si european. Distruge, provoaca rau, disperare si dispret. Desigur, sunt si romani buni, corecti, performanti, exceptionali chiar, dar acestia raman….exceptii.
  De aceea, Ardealul si Banatul trebuie sa isi ia un trist, dar necesar ramas bun de la struto-camila numita natiunea romana, amestec incert de iliri (albanezi), valahi, blahi, moldoveni si de (prea multi) tigani, cu o istorie controversata si confuza. Prin federalizare, autodeterminarea economica, socio-culturala si politica a celor doua provincii surori intru europenitate devine imperativa. NU independenta, care poate crea tensiuni inutile intr-o regiune istoric dominata de ura, confuzie si saracie, ci un guvernorat condus tranzitional de reprezentanti ai UE, impreuna cu cei locali si apoi exclusiv locali. Nu mai are rost ca taxele si impozitele sa paraseasca spatiul intracarpatic, un spatiu exterior, strain balcanitatii. Un Ardeal/Banat prosper, dezortodoxizat, reiluminat de suflul civilizatiei occidentale poate deveni o sora a Sloveniei, a Cehiei, a Croatiei, capabila sa se autodetermine si autogestioneze performant, incat in maximum 10 ani sa fie la nivelul surorilor central europene. Oricum, viitorul Europei este federal!. Sasii si svabii vor reveni, investitiile straine, mai ales germane, vor creste iar noul teritoriu autonom va capata, prin implementarea principiilor devolutiei, toate atributele succesului in consecinta deciziei intelept luate. Ramane ca moldovalahii sa preia Rep. Moldova, condusi eventual de un scelerat pe principiul neoantonescian “Basarabia e Romania”, cu gagauzi, rusi, transnistreni cu tot ….Cu profund regret!

  • Astea ce aiureli mai sunt?… Ăsta e necazul vostru, că sunteţi sub administraţie românească? Care-i diferenţa? Cu ce vă împiedică să fiţi buricul pământului? Vă lipsesc şvabii? Ce-o să faceţi cu ei? ai mintea în colţuri, prietene…

   • asa cum s-a nascut Liga Nordului in Italia (ca un protest fata de guvernul central) se va naste o Liga Transilvana ! restul sunt fabulatii de ale tale. PS. Liga se va naste in jurul celor trei poli: Cluj, Brasov, Arad. Vor adera apoi si Banatul si Bucovina. Chiar nu vezi diferenta de civism si de civilizatie?

  • Trebuie sa va marturisesc ca si eu impartasesc aceste idei.
   Romanii se auto-pedepsesc pentru ca se lasa manipulati de indivizi si grupuri de indivizi animati de alte interese decat cel national. Iar separarea in regiuni va fi implacabila daca trioul voiculescu, ponta si antonescu reusesc in aceasta lovitura de stat.
   Odata, credeam ca romanii sunt frati cu iugoslavii si chiar visam la unirea celor doua popoare. Apoi am vazut ce destin trist au urmat ca rezultat al actiunilor neghioabe ale sarbilor.
   Acum, traim preludiul, poate, al aceluias destin…

  • ma mira ca a trecut comentariul dvs,d nule Val.uite avetzi imediat replica!si atentzie,e majoritara.
   acest referendum poate insemna si directzia spre care va merge romanica:vrea ea sa spuna intreg adevarul?este ea capabila sa shi l asume?
   Transilvania,prin ceea ce majoritatea rumina numeshte unire,shi a pierdut cultura.Transilvania a fost trasa in jos de regat si nu shtiu daca si cind s ar mai putea recladi.dar cei care sint intii rumini si apoi transilvaneni nu vad nici un dezavantaj,ba din contra.si au dreptate;intr o generatzie au trecut de la opinci in parlament la marea capitala

   • Din partea mea, să se facă câte o republică pe fiecare stradă, ce nu înţeleg e ce rezolvaţi cu asta. Că Ardealul este peste Regat, total de acord. Însă scăpaţi de hoţie şi de sărăcie prin autonomie? Aveţi un model mai bun şi nu-l puteţi impune? Repet: nu dezagreez niciun fel de autonomie, dacă rezolvă probleme şi nu creează altele.

    • Nu cred ca se militeaza aici pentru autonomie. Personal sunt pentru unire – in unire sta forta nu in dividere. Si toti cei de buna credinta cred ca aspira la o Europa si, intr-un final, la o umanitate unita.
     Problema care, insa, se impune este aceasta: vadeti preferabil ca un intreg popor sa sufere nedreptatile societatii ale carei reguli sunt impuse, arbitrar, de indivizi, sau grupuri de indivizi, sfidand legile fundamentale ale democratiei si statului de drept? De ce sa fim nedrepti cu, macar, acele regiuni care si-ar gasi oportunitatea unei vieti onorabile si echitabile intr-o organizare altfel decat cea impusa de la Bucuresti (sau chiar din alta parte)?

     • CLARIFICARI NECESARE.
      Transilvania/Ardealul si Banatul nu au apartinut NICIODATA spatiului romanesc pana in 1918, chiar daca limba, intr-o mare masura, si anumite cutume erau apropiate. Pentru romanii timpului (vechiul regat), cea mai importanta realizare a fost integrarea Basarabiei/Bucovinei, spatiul vestic fiind de importanta secundara, deoarece era considerat “patat” de influenta greco-catolica si continand etnii straine ostile (unguri). Proba elocventa a acestei conceptii o constituie obsesia lui Ion Antonescu, argesean de origine si strain oricarei semnificatii a prezentei Transilvaniei/Banatului in cadrul Romaniei, de a elibera Basarabia cedata prin ultimatum URSS, dar total NEINTERESAT de a recupera de la unguri (cu Horthy era in bune relatii) Transilvania de nord. In decembrie 1942, studentii si refugiatii ardeleni au organizat un mars in Bucuresti, cerand actiuni concrete ale conducerii Romaniei de recuperare legitima a Transilvaniei. Antonescu a iesit in balconul Min. de Interne (ex CC al PCR), cerand participantilor sa se retraga linistiti acasa si sa nu isi faca griji. Niciodata guvernul Antonescu nu a abordat cu Germania, Italia si/sau Ungaria problema transilvana, NICIODATA. Garantul pastrarii Transilvaniei in Romania la Conf. de la Paris a fost URSS/Rusia/Stalin, tinta urii istorice si eterne a romanilor, care s-a opus SUA, UK si Frantei, acestea dorind si presand pentru o Transilvanie independenta. Exista o imensa documentatie privind aceasta problema, trebuie doar un minim efort de a o accesa……

      • Multumesc pentru clarificari.
       Nu neg existenta unor tendinte separationiste in regiunile vestice. Nu stiu, insa, in ce masura populatia de etnie romana ar fi preferat o separare, cel putin atat timp cat singura alternativa ar fi fost acceptarea implicita a unei dominatii austro-ungare. La acel timp. Nu stiu cum as simti daca m-as fi nascut si crescut in acea zona. Am simtit totusi o lipsa a simpatiilor reciproce intre maghiarii si romanii traind in acea zona.
       Acestea fiind spuse, pot sa afirm ca, in final, este dreptul celor nascuti si crescuti in acele locuri sa-si hotarasca destinul, dar impreuna si in respect reciproc.

    • aici e marea problema domnule fartat:autonomia sa rezolve problema si sa nu creeze alta!asha!!?
     ptr asta,majoritatea ar trebui s o accepte ca formula de rezolvare a situatziei actuale,nu sa o considere o cauza de noi probleme.
     dar vedetzi dvs,romanica construita incepind cu 1920,a folosit nationalismul deshantzat ptr realizarea proiectului.tot ce s a urmarit in Ardeal,a fost purificarea etnica si inlocuirea culturii transilvane cu cea regatzeana.eu zic ca aproape s a reusit.rezultatul il pot vedea doar orasenii ardeleni inca de atunci.cei care au coborit din muntzi odata cu unirea,mai putzin.
     asha ca ruminii vechi nu vad cu ochi buni o asemenea intreprindere,iar intre ruminii noi,ginditziva si dvs,cum ar fi azi ministru de interne si miine un neica dispretzuit de autonomisti.
     de ce cred in federalizare?ptr ca asha controlul ar fi mai eficient

     • O ULTIMA INTERVENTIE.
      Regret ca am ajuns sa sustin solutia autoadministrarii celor doua provincii istorice, Ardeal si Banat, fata de Romania. Am cresut si am fost educat in ideea unei tari integrale – Romania. Insa, evolutia Europei si indeosebi a Romaniei dupa 1990 impune viziunea devolutiva, fara emotionalitati inutile, deoarece performanta extrem de negativa a clasei politice romanesti a devenit excesiv de toxica pentru Europa. Ca un exemplu imediat, Basescu isi permite sa se antepronunte cu privire la „puscariabili”. Nu justitia, ci efemerul presedinte. Este INACCEPTABIL, conform oricarui posibil si imaginabil standard. Chiar daca este adevarat ca intreaga clasa politica si asociatii economici ai acesteia, este vinovata de situatia actuala din tara, antepronuntarea este extrem de periculoasa din partea unei oficialitati, mai ales PRESEDINTE. Justitia pare sa nu existe, ce sa mai vorbim de functionarea ei. Vinovatia se dovedeste si stabileste, nu se presupune. Mentalitatea anilor 50 revine in forta, iar sustinerea dreptei radicale, fals liberale (ex. M Macovei, TRU), sub alura democratiei, pentru aceste proceduri, prin invocarea loviturii de stat (?!?) genereaza consecinte dramatice pentru noi, oamenii obisnuiti, spre fericirea ascunsa a clasei politice, care ricaneaza, umflandu-si conturile secrete. Vestul ne arata cu degetul, invocand graba includerii Romaniei in UE si „imaturitatea” (incompetenta) clasei politice locale. Din nou regret si….mi-e rusine!

      • Am sa incep prin a va spune ca ,de multe ori, comentariile dvs. pe „contributors” mi s-au parut echilibrate,la obiect,uneori chiar incarcate de intelepciune. Dar ceea ce ati scris ieri ,spre exemplu : …”masura prostiei, infatuarii, orangutanitatii acestei specii impropriu numita “natiunea romana”. Existenta ei este nociva, maligna chiar, un cancer regional si european. Distruge, provoaca rau, disperare si dispret…” e ceva atat de absurd,din toate pdv, incat nici nu stiu daca tre’ sa argumentez. Nu ati oferit nici un argument , iar ceea ce ati insiruit acolo are doar aparenta de documentare. Datele sint scoase din contextul istoric,neglijati total conditiile geopolitice ,etc.

       As avea doar o intrebare,presupunind ca dvs. chiar credeti ce ati scris : daca ,precum scrieti , ..”aceasta specie e impropriu numita NATIUNEA ROMANA …” , cum ati denumi-o dvs. ?
       E vorba de oameni ce traiesc in spatiul carpato-dunarean de secole si secole, cu o limba,cultura,traditii si istorie . Daca asta nu e natiune, atunci ce e o natiune ?
       Pentru dvs. se poate vorbi de asazisa natiune americana ,fara o cultura proprie,fara o limba proprie (engleza a fost importata) ,fara traditii si cu o istorie scrisa de puterea banilor de pe WallStreet ––dar nu de o natiune romana ? Dvs. stiti cum s-au asezat yankeii pe noul continent ? La fel cum incearca sa se aseze in Balcani zilele astea. Daca aveti ocazia ,mergeti sa vizitati una din rezervele indiene si vorbiti cu oamenii de acolo….Sau in Canada…
       Observati, n-am vorbit de alte ‘natiuni” , cu steag si imn , din Orientul Apropiat, ca sa fiu sigur ca trece aceasta postare !

    • @cicero. O mai mare autonomie locala poate reduce hotia si risipa (cred ca vezi diferenta intre o comuna clujeana si una din teleorman). In momentul in care entitate locala NU mai depinde de bugetul central, dispare parghia Bucurestiului. De aici groaza guvernului central. Noteaza ca nu am invocat vreo culoare politica.

 7. … sunt unul din multi care am trait _ca matur_ 20 de ani sub ceausescu..aveam bani_adica salariu mare_lucram in siderurgie, masina, concedii anual la munte si mare, deci bine.. si totusi nu am regretat si nu regret ca am scapat de socialimul multilateral.. apoi, pt. unii, a venit uitarea si ma intrebam.. e posibil oare , ca macar o saptamana sa se intoarca roata istoreiei si sa fim iar in socialism? acum, motivul tuturor relelor este basescu.. daca scapati de el , o sa curga lapte si miere.. desi nu mi_o doresc dar parca ar fi o lectie pentru toti cei care au ochelarii de cal montati de antene sa piarda basescu.. si sigur, in jumatate de an vor avea ce si_au dorit… vize, cenzura si ode de dimineata pana seara conducatorului iubit..

 8. Domnule profesor, sper să nu cer prea mult dar poporul român are nevoie de o lecţie de istorie. Şi anume, mă refer la o lecţie de istorie a referendum-ului în România, de la 1862 încoace! Avem 150 de ani de istorie naţională în care acest procedeu zis democratic a influenţat, decisiv uneori, societatea românească dar, de cele mai multe ori, a fost utilizat în folosul Puterii. Ştiu că vă ocupaţi, în principiu, de comunism dar am observat că mai faceţi incursiuni şi în istoria altor regimuri politice Deci, aţi fi dispus să încercaţi publicarea unui articol pe Contributors, sau în altă parte, cu privire la istoria referendum-ului în România? Mulţumesc!

  • Ideea este excelenta, cred insa ca ar fi mai bine sa scrie cineva specializat, precum profesorul Cr. Preda si/sau profesorul Ioan Stanomir. Ma ocup de dictaturi in genere, stiu ce rol pot juca acest gen de consultari (referendum, plebiscit) in a justifica nu doar democratia, ci si opusuol ei. Daca mega-plagiatorul tot se considera de stanga, ar merita sa citeasca „18 Brumar al lui Louis Bonaparte” de Marx, una din analizele cele mai profunde ale cezarismului plebiscitar, de fapt a unui regim proto-fascist.

   • Daca o citeste, o si pontografiaza… vom avea „29 Făurar al lui Felix”… să ne fereasca Dumnezeu! Vor făuri…

    A FĂURÍ ~ésc tranz. 1) poet. A concepe și a transforma în fapt printr-un efort creator. 2) înv. (metale) A prelucra la cald sau la rece, bătând cu ciocanul (pentru a da o formă definită). [Sil. fă-u-] /Din faur

   • Desigur că „un articol” despre 150 de ani de referendumuri în România, oricât de interesant şi de binevenit, nu ar fi chiar cel mai grozav lucru pe care expertiza Dvs. poate îl oferi acum pe Contributors (într-adevăr, domnii profesori Ioan Stanomir şi Cristian Preda ar fi mai eficienţi într-un asemenea demers). Dar Dvs., Domnule Tismăneanu, aţi putea da ceva mult mai important şi mai complex (iar eu personal pur şi simplu aş devora aşa ceva): o carte despre lovitura de stat post-modernă (aşa o numesc eu), nu aceea „hard” care se identifică prin puci militar şi se înscrie în zona violentă a războiului civil şi a revoluţiei/insurecţiei armate (evident, fiind altceva decât acestea două), ci aceea „soft”, insidioasă şi perversă, pentru că mimează şi clamează expresia democratică şi constituţională, ordinea legală şi statul de drept. O carte care să meargă mai departe decât Malaparte, chiar şi decât Luttwak, pentru că ei n-au abordat nefastele „inovaţii” ale lumii post-moderne; din câte ştiu, acest început de secol 21 marchează cu multă asemenea „originalitate” actualitatea sud-americană, dar nu numai. Cred că o astfel de carte limpede şi sistematică, având ca suport documentar flash-uri din actualitatea globală – poate o carte tip digest, nu eseu sau studiu – ar fi acum cea mai instructivă lectură pentru votantul drogat cu fanfaronada ineptă a lui Antonescu, şmecheria de doi lei a lui Ponta şi cu propriul orgoliu de „buric al pământului”…

    PS: Am căutat pe net, dar n-am găsit; nu ştiu când (sper că nu foarte târziu…, totuşi, mai bine mai târziu decât niciodată…) şi unde a vorbit Dl. Andrei Pleşu de „lovitura de stat insidioasă”; dacă a făcut-o, m-aş bucura enorm, este un om pe care pur şi simplu îl divinizez.

    PPS: Iertaţi-mi lipsa de modestie, de măsură; despre „lovitura de stat insidioasă şi perversă” eu am scris acum o lună, aici:
    http://www.contributors.ro/editorial/tehnica-loviturii-de-stat-atacul-catilinarilor-impotriva-constitutiei/
    şi pe blogul dlui profesor Cristian Preda, în câteva rânduri, în acele zile.

  • Intr-adevar, G.C., ideea este excelenta , as vrea sa stiu si eu, mai ales urmarile referendumurilor (nici nu stiu , sincer, exemple). Daca d-l profesor V.T. ne inlesneste cunoasterea, ar fi foarte util , pentru a vedea cum reactionam dupa rezultatul – cred eu, imprevizibil – de miine.

   • Un exemplu nu-mi iese din minte: referendum-ul din noiembrie 1941. Tocmai se încheiase asediul Odessei şi muriseră aproape 100000 de români; Antonescu muşamalizase datele şi a realizat un referendum în urma victoriei de la 16 octombrie, cu întrebarea (aproximativă): „Sunteţi de acord cu măsurile luate până acum de Guvernul României?”, la care votanţii, realizând că Armata Roşie plecase, ţinutul de la est de Prut fusese eliberat, iar evreii comunişti fuseseră „pedepsiţi” pentru „faptele lor antiromâneşti”, au votat, în majoritate, că „DA”! Deşi morţii şi răniţii depăşiseră un sfert din efectivele angajate de Armata Română, deşi costurile administrării Basarabiei, Bucovinei, Transnistriei şi refacerii armatei erau astronomice şi deşi economia era pe butuci, fiindcă crema societăţii era formată din ţărani care, în loc să lucreze câmpul, luptau în stepele Rusiei.

    Deci, ca o concluzie, şi sper să nu fi părut partizanul unei părţi, electoratul are o problemă legată de cultura politică. Sub influenţa unui Conducător, sau unui Guvern, care a promis gâdilarea orgoliului unui popor analfabet sau doar iraţional, s-a organizat un referendum cu finalitate previzibilă. Antonescu (Ion) şi Ponta, secondat de Antonescu (Crin), 70 ani mai târziu, au profitat de sentimentele de altfel fireşti ale populaţiei şi au încercat să-şi legitimeze acţiunile, mai ales pe cele din afara legalităţii sau a bunului simţ. Am zis sentimente, fiindcă puţini văd dincolo de „darul” oferit de Guvern populaţiei, care se vede astfel „răzbunată” pentru felul în care „foştii” sau „agenturili străine” şi-au bătut joc de ea.

    Alte exemple, mai actuale: referendum-urile din 2007 şi cel din 2009, unde, din nou, Puterea, întruchipată de PNL-PSD sau PDL-Băsescu au încercat să obţină beneficii imediate pe seama sentimentelor umane, dar negative, ale electoratului.

 9. D-le. profesor, lasati-ma pe mine sa fac pe avocatul diavolului. Sper sa nu-mi cenzurati comentariul desi stiu ca poate fi acuzat de iesiri neconfore.

  Eu am o intrebare: americanii nu vad? Nu inteleg?

  Nu trebuie sa fii o super-mega-inteligenta ca sa intelegi radacina relelor. Ca sa intelegi ca daca il scoti pe Voiculescu din acest joc, totul cade ca un castel de carti. Ok, or mai fi unii cu interese similare cu ale lui (pradarea statului si scapatul de catuse), dar nu au diabolismul lui si nu au trustul media in care „the s…t hits the fan” all the time.

  Mie cazul Hugo Chavez-Venezuela-cancer mi-a spus multe despre capabilitatile CIA cand vine vorba de interesele americane. Exista limite peste care daca treci, cineva are grija sa intervina cu masurile necesare. Da putem judeca daca e moral, daca e uman, dar cu siguranta e pentru un scop mai bun. Si toata istoria umana e plina de astfel de acte si va continua sa fie. Pare machiavelic? Poate, dar stim cu toti ca metodele astea inca se folosesc in lumea serviciilor secrete. Ok CIA poate mai putin, dar GRU si MOSSAD n-au nici o jena (vezi cazul Litvinenco si altor personalitati incomode regimului de la Kremlin sau cazurile savantilor iranieri decedati in incidente ciudate recent).

  Si atunci eu stau si intreb (sperand in acelasi timp ca poate un analist de informatii CIA de la ambasada US din Bucuresti citeste acest comentariu): dragi americani ce mai asteptati? Nu intelegeti ce bine ati face acestui popor? Tot ce trebuie sa faceti e sa scoateti o piesa din joc. La urma urmei, piesa e veche, e batrana, e uzata. Vorba romanului – si-a trait traiul, si-a mancat malaiul. Pierderile unui asemenea gest sunt mult mai neinsemnate decat castigurile. Sa nu uitam interesele americane din Romania. Scutul anti-racheta, bazele americane, securitatea Marii Negre, contractul pentru avioane F16 (apropo, ministru USL al apararii a trimis ceva experti in Portugalia sa evalueze niste avioane – cica poate le luam de-acolo si nu le mai luam de la americani). Deci nu e evident? Ca sa nu mai vorbesc de interesele economice si investitiile americane din Romania.

  Si mai zic una: ce face acest om e un razboi. O lovitura de stat. Terorism chiar. Si asa cum se stie, si in spionaj se aplica legile razboiului. Iar in razboi uciderea advarsarului nu e considerata crima. Deci eu inca mai sper. Vorba batranilor: „mai sper sa vina americanii”. Si sa ne „faca curatenie” in propria curte, as adauga.

  Da stiu, unii dintre voi ma veti judeca si condamna pentru ca instig samd. Stiti ce? Va spun atat: lasati-ma sa visez. Poate mi se trage de la faptul ca m-am uitat la prea multe filme cu spioni. Dar pe langa vis, eu tot mai sper. La urma urmei viata bate filmul, nu? ;)

  • Americanii vad. Pe scurt ei ne considera parte din Europa, iar acum Europa trebuie sa-si rezolve singura problemele. Daca lucrurile o iau razna rau de tot in Europa, atunci s-ar putea sa intervina efectiv. Pana atunci nu prea ar avea chef sa intervina major pentru salvarea Europei pentru a 3-a oara in mai putin de 100 de ani … in fond, fara un motiv major, de ce sa imprumute si mai multi bani de la chinezi ca sa salveze o Europa careia ii place sa o duca bine, dar fara sa munceasca?

  • Distinct de CIA – partea analitica si cea operationala -, tu, ovidiu, ce esti dispus sa faci? Dincolo de exprimarea sperantei (o sa razi! confirmata) ca analistu de serviciu CIA de la ambasada chiar te citeste?

   • @Agentia, @Ovidiu, @Sergiu
    Daca analistu de serviciu CIA de la ambasada chiar ne citeste TREBUIE sa lectureze textul de mai jos, doar asa poate sa inteleaga de ce romanul este sub vremuri.
    Ranile poporului nu se mai cicatrizeaza, isteria politicienilor tine aceste plagi deschise.

    Pentru analistu CIA de la ambasada
    Trebuie sa cititi acest text, merita! Experienta Dvs in Romania trebuie sa fie vazuta si prin ochii cetateanului de rand. Romanul profund – implicat politic sau nu -, transforma orice tragedie in comedie, totul tine de timp. Vorba poetului: peste veacuri, toate-s fleacuri!

    Lectura placuta!

    Sorcova, vesela, să trăiţi, să-mbătrâniţi,
    ca un măr, ca un păr, ca un fir de trandafir.
    Tare ca piatra, iute ca săgeata, tare ca fierul, iute ca oţelul
    Şi-am venit cu sorcova, dar o şopârlă-n ea…

    Eu până acuma habar n-aveam ce înseamnă o şopârlă. Am crezut ca este un fel de specie de reptilă. Reptilia lacerta în latină, lézard în franceză şi-n limba maternă, guşter. Abia acuma am aflat că sunt mai multe feluri de şopârle. Cele care trăiesc în pădure, pe lângă casa omului şi cele de pe lângă dosarele salariaţilor – şopârla dosaris.

    Am aflat că oamenii din cele mai vechi timpuri umblau cu şopârle. Cu singura deosebire că atunci le desenau pe piatră iar acuma le scriu pe hârtie. Autorii şi acum şi atunci – anonimi. Este adevărat că strămoşul omului colabora mult mai mult cu strămoşul şopârlei. Un singur dinozaur, dinozaurul este un fel de şopârlă maxi, iţi ajungea pentru 30 de colegi. Cu doi solzi îl promovai pe colegul Neadetral din funcţia de şef de peşteră în ceea la serviciul mişcarea bolovanilor.

    Pentru cei neiniţiaţi… după preistorie a urmat istoria şi primele corporaţii specializate care sunt, citez din memorie printre altele, casa de şopârle Mazarein, unităţile de galanterie şi batiste Iago, chioşcul de otrăvitoare Borgia. Borgia veselă, pe toţi care i-a sorcovit gura flori le-a mirosit… dar să revenim la şopârlele noastre.

    Pe deosebire de trecut ele sunt ceva mai mici deci mai uşor de transportat. Mai ales dacă sunt prevăzute cu menţiunea „confidenţial personal”. Ele se înmulţesc prin scris, recomandate sau par avion, oral, prin discuţii de la om la şef sau prin cântat.

    Sorcova, vesela, veselă s-o crezi mata,
    fiindcă unii nu se lasă, şi-ţi bagă şopârla-n casă.
    Tare ca piatra, iute ca săgeata, sună telefonul…
    Răspunde nevastă-mea şi o voce îi şopteşte la telefon: „Fii atentă cucoană că l-am văzut pe guşterul dumitale (adică pe mine) în rând cu o vertebrată blondă la filmul „Splendoare în iarbă”.” Soţia mea nu s-a lăsat deloc influenţată dar mi-a dat un telefon la teatru şi mi-a spus: „Vino repede acasă frumosule că te satur eu de noaptea iguanei şi mă sorcoveşte de-o săptămână.” Mă rog, să trecem şi peste asta.

    La capitolul „prietenul la şopârle se cunoaşte” aş vrea să citez o întâmplare din tinereţe. Eu vreau să joc rolul principal din piesa „Singuritatea alergătorului de cursă lungă”. M-a sprijinit un prieten din tinereţe, m-a susţinut în faţa consiliului artistic pe care l-a felicitat pentru această iniţiativă dar a ridicat o foarte mică obiecţie. De ce tocmai eu în locul alergătorului de cursă lungă care am platfus de mic copil. De ce am ascuns asta colectivului… platfus. În ce scop?… Sigur că n-am mai jucat eu, am dus tava la teatru vreo doi, trei ani şi pe tavă era şopârla prietenului meu. Haida dârla-dârla, Toma cu şopârla… Mă rog, să trecem şi peste asta.

    Eu cred că ar fi cazul să se infinţeze câteva rubrici pentru iubitorii de şopârle, cum ar fi: şopârle la care s-a răspuns şi şopârle la care nu s-a răspuns încă. O şopârlă pe adresa dumneavoastră sau… şopârla preferată. Şopârla mai găseşti dar un prieten greu. Mă rog, sigur că am mai putea clasifica şopârle şi în maniera următoare: şopârle de jos în sus care, mă rog, trec aşa mai neobservate şi cele de sus în jos care… Hmm, eu atâta am avut de şopârlit…

    Sorcova, vesela, să sperăm că ne-om lăsa
    de şopârle şi fitile, crocodili şi alte reptile.
    Ai de spus ceva în viaţă, spune cu gura şi pe faţă.
    De la tinereţe pân’ la bătrâneţe, pân’ la bătrâneţe.
    La Anu’ şi La Mulţi Ani!

    Interpretează: Toma Caragiu
    Text: Dan Mihăescu, Grigore Pop

   • Da, am ras, speranta confirmata spuneti? Hahaha. Va dati seama cam cati monitori (cred ca asa li se spune nu?) ar trebui sa aiba ambasada SUA din Bucuresti ca sa citeasca discutiile de pe toate forumurile (fie ele si numai politice) din Romania. Oh si sa nu-mi spuneti ca au vreun computer DeepBlue acolo la Baneasa in noul sediu care se sesizeaza cand reteaua lui neuronala detecteaza idei (ca propuneri nu le pot spune) ca ale mele.

    Ce-as fi eu dispus sa fac? Pai daca tot ma intreaba Agentia as raspunde: inca nu stiu foarte concret, dar as fi dispus sa fac multe. Aveti nevoie de un kamicaze sa rezolve problema problema Romaniei? Recrutati-ma! Hahaha.

    • @Ovidiu
     „Kamicaze” in versiunea mioritica a fost coordonatorul pontografului… si am o vaga banuiala ca tot un fel de „kamicaze mioritic” este si mai marele copiator, pilotat/dirijat din Est via Andrei Marga.
     Poate sesizeaza agentul care citeste comentariile noastre (multumim domnului Plesu, Liiceanu, Tismaneanu – ei sunt atent monitorizati – automat si noi) aceasta evidenta si suna peste ocean sa anunte „vânteză” de la Est, corabie esuata in balta. Pirati la bord…
     Nu trebuie sa ne sacrificam fizic, suntem sarea si piperul sistemului, cu cine se mai face un nou canal, de exemplu Dunare-Volga?

  • Domnule, dvs. provocati. Si am un mic raspuns sa va dau despre mitul asta al omnipotentei serviciilor de tot felul. Daca Chavez era un mic indios intr-un sat si facea cancer stia cineva de el? Vreau sa spun ca in subconstient poate credeti ca mai marii vremelnici ai acestei lumi sint deasupra ei, chiar nu mai sint simpli muritori si au ajuns la un soi de transfigurare metafizica, care-i scuteste de servitutile si necazurile restului omenirii.
   Lucrurile stateau mult mai simplu: exista CNA, puteau sa intervina de o mie de ori fata de continutul anti moral de la multe posturi de televiziune si al multor emisiuni (de la stirile care arata femei dezbracate alterind sistematic scara valorii de decenta – ce este decent, permis – nu e o cenzura erotica ci de bune moravuri fiindca o data o granita incalcata urmeaza alta si alta si ajungem unde-am ajuns).
   Apoi, fortele democratice nu au fost in stare sa-si creeze sustinut un post de televiziune in 22 de ani. Uitati-va la Pro Tv care n-ar fi existat fara revolutia anti comunista din Romania, toti oamenii aia ar fi ramas niste anodini supusi ai marelui Ceausescu si cum a facut propaganda pentru referendum prin Esca si Tudor Popescu, istericul natiunii.

   • M-ati facut sa rad. Transfigurare metafizica? Eu prefer sa raman in realitati mai concrete.

    Ok, poate Chavez o fi facut cancer asa din intamplare. Deh, dupa o anumita varsta, bagajul
    genetic, stilul de viata si mai ales alimentatia pot porni o tumora. Colon, prostata, pancreas, you name it.

    Dar vreti sa-mi spuneti ca savantii aia iranieni care lucrau la proiectul de imbogatire cu plutoniu si pe masina carora un motociclist a aruncat din mers o bomba cu magnet care i-a trimis pe lumea cealalta (unul in timp ce se afla in Iran, altul in timp ce se afla in Australia) au fost coincidente metafizice?

    Va fac o recomandare. Ca tot e olimpiada. Cautati si uitati-va la filmul Munchen a lui Spielberg. E un film extrem de bine documentat, mai ales dpdv istoric. O sa vedeti acolo niste lucruri interesante despre Mosad, KBG, CIA, MI6, etc. Si sunt lucruri care n-au nimic cu metafizica ci cum spunea cineva mai sus (care pare mai in tema decat mine) au legatura cu partea analitica, partea operationala si partea decizionala (factorul politic de obicei dar nu intotdeauna).

 10. Adevaratul triumf va fi savurat cand TOTI protagonistii acestei mascarade: Voiculescu, Ponta, Antonescu si Basescu vor fi istorie. Cand toti acesti iresponsabili vor fi inlaturati din prim-planul vietii politice si lucrurile -speranta moare ultima- se vor indrepta spre normal. Cand publicul va intelege ca variantele propuse de ambele tabere sunt strambe si toxice pentru Romania. Ca hotia ramane hotie, indiferent de amploarea fenomenului. Cand va intelege ca o tara nu se conduce impingand-o din criza politica in criza politica. Cand electoratul roman va promova lideri responsabili si nu plagiatori mincinosi, repetententi somnorosi si berbeci galagiosi, batausi politici cu probleme de temperament si lacune de buna-crestere. Desigur e nevoie de timp pentru asa ceva, poate cateva decade, dar nu si imposibil. Din fericire, Romania este in UE si NATO si atat Antonescu si Ponta vor cunoaste luni dimineata gustul prafului.

  Raman in continuare mut cum un individ rafinat si cultivat ca dl. Tismaneanu inchide ochii la grosolaniile si manipularile taberei Basescu. Il asigur de respectul meu chiar daca opiniile noastre sunt divergente in aceasta privinta. Stati acasa duminica.

 11. Iliescu, roman, constantinescu si mihai ( fost rege) in aceeasi barca.
  Constitutia unei tari este asemeni unei „banci”.
  „Constructorii” ei si-au lasat „portite” prin care sa intre in cazul in care raman cu buzunarele
  goale.
  In romania, copii care termina scoala dau navala spre „justitie”.
  Priviti pe net cati „meseriasi” consiliaza nu cum sa fie respectata legea ci cum sa fie ocolita.
  Ponta ( si cei ca el) sunt „hacker”-i , specializati in exploatarea „portitelor” din legi pentru
  a escroca.
  Pe cine poti escroca cand „spargi” constitutia unui popor? Pe acel popor.
  Basescu a cerut in nenumarate randuri sa fie schimbata constitutia, pentru ca iorgovan
  si ai lui iliesti a lasat portite in legea fundamentala, pe care sa le poata utiliza la caz de
  nevoie, pentru a nu lasa poporul asta sa traiasca liber fara ca ei sa-l mulga.

  Multi, foarte multi, au impins pe Basescu inspre prapastie, timp de 8 ani, iar acum, s-au trezit
  in ceasul al 12-lea si tin disperati de el.
  Atatia „formatori de opinie” mult, foarte multi, cu o intuitie politica mult sub cea a lui Basescu.
  care au dat pana acum in el, iar acum nu stiu cum sa-si ia cuvintele inapoi.

 12. Apropo de „capcanele istoriei”, ce poate spune cineva citind astazi textul acesta din 2008 de pe siteul lui Tariceanu: http://www.tariceanu.ro/Dreapta_vs_stanga.html

  „Românii trebuie să aleagă între STÂNGA şi DREAPTA. Între PSD şi PNL” Se pare ca au ales ei intre ei pentru noi, scapand de problema. Altfel da, prima propozitie sta in picioare, chiar daca are o insemnatate in defavoarea fostului premier.

 13. Tot ce spune lili in mesajul de mai sus (lili spune:/07/2012 la 15:27) este o colectii de locuri comune dintr-o logica de „coana mare” care a fost livrata populatiei de la mic la mare. Am prietene cadre universitare care repeta acelasi lucru desi pregatirea lor le-ar face capabile de o analiza mai serioasa. Dar consemnul dat acesta este : de a fixa pentru uzul general aceasta logica unitara de nivel „cum gandeste coana mare”. Probabil ca ca este aici emanatia vreunul strateg de genul Bogdan Teodorescu sau altul ca el.

 14. Este destul de greu sa vorbesti de europenism sau anti-europenism cand ai fost crescut in spiritul hoardei mongole care ne-a invadat dupa ’44. Pentru cei care nu stiu sau vor sa ascunda, europenismul isi trage seva civilizatiei din sfatul batranilor in timp ce orientul apropiat si mai apoi intunecata Asie ne-au propus tirani nemilosi. Suntem mai europeni decat multe maimute (ma refer la mimetism exclusiv) pripasite de aiurea si o aratam prin istoria noastra – nu am avut rege pana la stabilirea monarhiei constitutionale – dar si prin faptele recente: l-am dat jos pe Ceausescu si lucram la debarcarea lui Basescu. Cei ce confunda europenismul cu obedienta la conducatorii puternici ai Europei sa faca bine sa isi dea copii in asistenta statului. Ne ajunge cat am platit de pe urma odraslelor kominterniste si a invataturilor primite de la taticii lor tanchisti!

  P.S. A anuntat Putin ca are nevoie de cadre pentru noile baze din Cuba si Yemen. Cred ca un pseudo-istoric si un turnator de echipaj ar fi bine primiti :-)

 15. Constitutia Romaniei intre „a fi” ( de forma) si „a nu fi” (de fond)

  Azi, nu personajul politic „Traian Basescu” este important ci „Constitutia Romanie”.
  Prin antonomasie insa, azi, una se suprapune celeilalte.
  Avem creat, un paradox
  Nu te duci la vot, da insemn ca ceri respectarea pe fond, a Constitutiei, condamni si anulezi toate actele neconstitutionale care au fost insailate pentru a se impinge Romania intr-un referendum – masca, referendum menit sa astupe „violarea sufletului romanesc”.
  Votezi, dai acceptul tau respectarii „de forma” a Constitutiei Romaniei ( si a „totului tot”ce decurge din ea).
  Sunt prea multi indivizii umani care nu pot observa diferenta dintre „forma” si „fond”,
  dintre „real” si „virtual”, dintre „adevarat” si „fals”. Atat de multi incat nu le e greu marilor
  sarlatani sa ii duca de nas pana acolo unde ei, sarlatanii au nevoie.
  Vina nu apartine sarlatanului cat apartine fiecaruia dintre aceia care nu se pregatesc cu
  luare aminte pentru meseria asta care se numeste „VIATA” si pe care cei mai multi se
  multumesc sa o invete lautareste ( „dupa ureche” sau „pe furate”).
  Certitudinea faptului ca ai ales sau nu, bine, nu ti-o da decat „Timpul”.
  Spre multumirea mea, nu m-am inselat in niciuna din alegerile „existentiale” ce le-am facut
  pana azi ( iar „votul” este cea mai importanta „alegere existentiala” dintre toate cele pe care,
  in trecerea ta prin Viata, le faci).

  E buna si incercarea de azi, la ceva. Este un fel de termometru al natiunii. Vom sti mai exact
  cat s-a dezvoltat democratia ce a rasarit din samanta ce abia mai palpaia ( 8 % ) in 90.
  Pucistii ( nu doar cei de „azi” ci cei dintotdeauna) nu au atata minte incat sa inteleaga ca
  forta mintii este intotdeauna mai puternica (infinit mai puternica) decat orice iesire in strada,
  decat orice viol, decat orice puci, decat orice forta fizica.
  Nimic din ce nu se construieste cu „mintea” nu rezista iar cu mintea nu se poate construi
  decat zidind (adaugand) „adevar” peste „adevar”. Orice fir de ne-adevar introdus in „ecuatie”
  face ca rezultatul ecuatiei sa fie fals, face sa se naruie, orice constructie care inglobeaza in
  ea vreo farama de minciuna.

 16. Titlul domnului profesor ascunde un adevar esential: doar un regim prezidential, in oricare din formele sale, poate degenera intr-unul dictatorial.
  Un regim parlamentar evita din start acest pericol.

 17. O pontagrafie recenta:
  „Premierul Victor Ponta a declarat ca este „foarte multumit” dupa ce ministrul de Interne, Ioan Rus, l-a informat, „in urma cu cateva minute”, ca nu s-a inregistrat „nicio singura reclamatie, nicio singura sesizare cu niciun fel de neregula” la referendum. Pe de alta parte, ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca pana la ora 17:00 s-au confirmat 179 de incidente din cele 385 sesizari depuse.”.
  Sa fie prosti sau cred populatia tarii proasta?

 18. Altceva m-a surprins la domnul Tismaneanu. Nu faptul ca un politolog reputat si experimentat vede Romania prin ochii unui individ nepriceput in ale politicii, ca Mircea Cartarescu, care, atata timp cat Traian Basescu a fost pe valul puterii, a fost un slujitor de curte al Cotroceniului, dar apoi a abjurat si a dat bir cu fugitii, nemaivrand sa auda de politica (cel putin domnul Tismaneanu este consecvent!). Nu evocarea posibilitatii ca Dan Voiculescu, om al fostei Securitati, sa devina un contracandidat al lui Traian Basescu, care ar putea deveni si probabila daca acesta va sti sa se catere pe faima securistului care ar fi facut parte din linia de rezistenta nationala, nu din cea de politie politica (nu ar fi nici primul, nici ultimul caz, s-a intamplat si la case mai mari, intr-o democratie a tuturor posibilitatilor totul depinde de abilitatile politice!). Nu, ci faptul ca atunci cand vorbeste de „dictatorul din umbra”, in care crede a-l vedea, de pe malurile potomace, in clar-obscurul politic dambovitean, pe patronul Antenelor, o face de pe o pozitie halucinanta, perdanta din start, intr-o lume pentru care fiintarea nationala este lucrul cel mai de pret, de care este legata, printr-o multitudine de fire, unele invizibile sau perceptibile doar in cazurile tarilor ramase fara stat, orice drepturi ale omului si orice viitor individual. Domnul Tismaneanu pune intr-o incredibila si absoluta opozitie interesele si valorile, uitand sau poate decenzurand involuntar subconstientul ca interesul este motorul economiei de piata, deci si o valoare a democratiei, iar interesul national este valoarea-tinta a oricarei comunitati national-statale. Nu pot sa cred sau sa accept nicio clipa ca in tari cu democratie si prosperitate indelungate, incepand cu US sau UK, interesele ar putea fi rupte de valori, fara riscuri de involutie sau crize.

  • Resping actegoric formulari insultatoare la adresa unui intelectual de prim rang, profesor la Universitatea din Bucuresti, romancier, poet, eseist, dcotr in filologie cu o teza reala, nu cu una plagiata,”slujitor de curte al Cotroceniului”. Cu asemenea formulari anulati posoiibilitatea oricarui dialog civilizat. Este dreptul Dvs sa nu pretuiti analizele politice ale lui Mircea Cartarescu, este dreptul meu sa pun pret pe ele. In rest, numai bine.

   • Buna seara ! Dom’ profesor , nu va suparati , dar omul a facut referire la Cartarescu doar asa,en passant .Daca cititi atent, nu Cartarescu e in chestie, ci abordarea dvs. a subiectului , adica a topicului articolului. Primele 9 rinduri sint o precizare a ceea ce NU il mira sau surprinde pe autorul „Contributor”. Abia in rindul 10 omul incepe sa spuna ceea ce il mira ,surprinde ,etc.

    Ei, la asta asteptam pozitia dvs.,pt. ca omul („Contributor”) chiar face observatii interesante , ce se merita a fi dezbatute. Lasati-l pe Cartarescu ,ca in locul lui putea scrie multe alte nume. Chestia e dualismul interese vs. valori , o relatie simbiotica ce cred ca are legatura cu subiectul materialului dvs. Adica virgula cum explicati pozitiile dvs. pe topic versus acest dualism.

    Multumesc.

 19. Interesant mod de gandire, nu mi-am imaginat niciodata ca ar fi posibil ca prin extrapolarea majora a unor premise minore sa se ajunga la un fel de factotum infailibil (cred ca ar fi o buna baza de pornire in orice scoala de dictatori!). In ceea ce priveste problema ridicata, care este una foarte aplicata pe text, ingaduiti-mi sa va „plagiez”: Nu ati raspuns la subiect!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro