duminică, octombrie 1, 2023

Diego Rivera și urmele Revoluției ruse la San Antonio

În anul 1927, artistul Diego Rivera participa la cea de-a zecea aniversare a Revoluției ruse, la invitația VOKS, instituția gazdă a tovarășilor de drum. Sosirea mexicanului la Moscova (3 noiembrie 1927) era anunțată chiar în Pravda, organul de presă care discuta și „frescele sale extraordinare” din noul Secretariat al Educației Publice din Mexico City. Aceleași pe care însuși poetul Vladimir Maiakovski le glorificase drept „primele picturi murale comuniste din lume”. Să ne amintim că sovieticii înființaseră în 1925 această VOKS (vezi și articolul „Comunismul ca ispită globală: În căutarea paradisului terestru” http://m.hotnews.ro/stire/13289944), o societate unională pentru legăturile culturale cu străinătatea, iar primul director al noii entități fusese Olga Davidovna Kameneva (sora lui Lev Troțki și fosta soție a lui Lev Borisovici Kamenev, unul din oponenții lui Stalin în interior).

Anvergura lui Rivera (membru al Partidului Comunist Mexican și participant la eveniment din partea Ligii Anti-imperialiste Mexicane) a fost confirmată în timpul acelor zile festive prin alegerea sa în prezidiul congresului omagial și în biroul de presă, dintr-un total de 947 de delegați. Era văzut ca un vârf al intelighenției străine. Tot lui Rivera îi revenise sarcina de a picta o mare frescă în clădirea administrativă a Armatei Roșii pentru care finalizase 45 de schițe în acuarelă și numeroase alte notițe în creion. A părăsit Moscova în primăvara anului 1928 și nu a mai apucat să finalizeze pictura murală din sediul Armatei, dar, în același an, pictează acest tablou (vezi foto) sub numele de „El Septimo de Noviembre, Moscu”, în care reproduce marea de oameni și drapele roșii, detașamentele Armatei Roșii care îl impresionaseră puternic și pe care le privise ore în șir marșăluind prin istorica Piață Roșie.

La aniversarea Marii Revoluții fusese invitat și românul Panait Istrati. Plecat de la Paris, avea să se deplaseze o bună parte din drum cu automobilul prietenului său Cristian Rakovski, nimeni altul decât ambasadorul Uniunii Sovietice în capitala franceză (Rakovski era un bolșevic de origine bulgaro-română, prieten al lui Gherea, al lui Lenin și al lui Troțki). De la Frankfurt va călători cu trenul și, odată ajuns la granița Uniunii Sovietice, îi va trimite o înflăcărată carte poștală prietenului său, Romain Rolland: „Comme vous le voyez, je suis parti… Je suis heureux! Terre nouvelle! Tout est lutte et espoir chez les vaincus. Je vais avec les vaincus! Amitié!”. La Moscova, Istrati își declară și el în Pravda intenția de a părăsi Occidentul și de a se stabili în Uniunea Sovietică, apoi petrece mult timp alături de Nikos Kazantzakis, cel cu care și călătorește, după marea aniversare, în diverse colțuri ale URSS. „Fabulosul” voiaj sovietic al lui Istrati care avea să-l și lămurească la urmă, în bună măsură, în privința ficționalității ideologiei comuniste. La rândul său, Rivera rupea cu staliniștii și avea să devină, până în anii ’50, un fervent susținător al lui Lev Troțki. Împreună cu soția sa, Frida Kahlo, Rivera s-a situat de partea lui Troțki în lupta împotriva gangsterismului stalinist.

Pictura artistului mexican se găsește astăzi la Muzeul de Artă din San Antonio într-o expoziție unicat Diego Rivera și tot ea este cea care mi-a conturat impulsul acestei succinte și încrucișate paranteze istorice. Frenezia ideologică a intelectualilor și artiștilor comuniști în anii 1920 rămâne un fenomen pe care avem încă a-l cerceta cu pasiunea colecționarului de timbre. Timbre roșii cu chipul lui Lenin, dacă este să îmbrățișăm „enciclopedia morților” lui Danilo Kiš (vezi și grupajul Kiš de pe platforma LaPunkt: http://www.lapunkt.ro/2014/01/19/danilo-dupa-danilo/), cel după al cărui tipar scriitoricesc pare zămislită și această biografie colectivă cu personaje complicate și frământate. Istrati, bun prieten cu Victor Serge și cu Boris Souvarine, s-a „lămurit” în bună măsură în timpul periplului său sovietic, dar mulți alții au trăit vraja până la capăt.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Stan
Politolog și fotojurnalist pentru Radio Europa Liberă.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro