sâmbătă, februarie 4, 2023

Dilemele și neputințele cu care se confruntă Opoziția

Opoziția a trecut zilele trecute un prim examen. Alianța 2020 (USR-PLUS) și liberalii au căzut relativ ușor la pace și au desemnat-o pe doamna Raluca Turcan drept unic candidat pentru șefia Camerei Deputaților. Numai că mai departe respectiva Alianță și liberalii au înregistrat un eșec. Semn că nu prea au nici suflu, nici inventivitate, nici prea multă energie. Iar lucrul acesta nu poate decât să îngrijoreze.
Dincolo de faptul că doamna Turcan nu mi s-a părut a fi alegerea cea mai potrivită, persoana dumneaei fiind prea intim legată de ceea ce s-a întâmplat, și s-au întâmplat, din păcate, multe rele în vremea regimului Băsescu-Boc, cred că o eventuală reușită ar fi putut reprezenta semnul că cei din Opoziție ar fi fi fost îndreptățiți să spere în reușita unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă. Numai că, din păcate, nu s-a întâmplat altfel.
Aritmetica parlamentară și ceea ce s-a întâmplat miercuri la Camera Deputaților au arătat că Opoziția nu dispune pentru moment de toate voturile necesare, că ar fi trebuit să se mobilizeze să își găsească aliați din rândul parlamentarilor partidului Pro România, al independenților, al celor de la UDMR și al celor reprezentând alte minorități decât cea maghiară. Numai că nici UDMR, nici partidul Pro România, nici alții nu au dat semne a fi interesate de așa ceva. Și nici USR-PLUS, nici liberalii nu s-au dovedit prea abili și nici prea multă putere de mobilizare nu au probat. În condițiile în care doamna Raluca Turcan nu a izbutit să își adjudece funcția și aceasta pentru că PNL și Alianța 2020 nu au știut să negocieze, cred că Opoziția ar proceda mult mai înțelept dacă ar renunța, cel puțin pentru moment, la gândul introducerii sus-invocatei moțiunii de cezură. Și aceasta pentru că este de domeniul evidenței că o eventuală, dacă nu cumva chiar deja previzibila respingere a acesteia ar fi echivalentă cu o întărire a poziției doamnei Dăncilă, a PSD și, indubitabil, va da un semn prost, demobilizator electoratului.
În cazul în care doamna Raluca Turcan ar fi dobândit totuși șefia Camerei Deputaților și dacă ar fi existat șansa să treacă cu bine și moțiunea de cenzură, dar chiar și altfel, Opoziția va trebui să cumpănească dacă și cum ar urma să preia guvernarea. Îi aud pe unii vorbind despre eventuale alegeri anticipate. Desigur, acestea ar fi soluția cea mai bună, singura cu adevărat democratică, însă nu știu dacă astfel de alegeri sunt posibile din perspectiva prevederilor Constituției, dar și din cauza timpului scurt disponibil în vederea pregătirii lor așa cum se cuvine. Indiscutabil, cei din Opoziție contează pe efectele favorabile pe care le au, în conjunctura politică actuală, bunele rezultate de la alegerile europarlamentare, dar și pe o anume dezorientare a PSD, pe acutul sentiment de revoltă al populației față de comportamentul inadmisibil al acum pușcăriașului Dragnea ca și al celor din conducerea PSD care i-au stat în preajmă, l-au aplaudat și i s-au adresat cu religiozitate, folosind slugarnic apelativul “domnule președinte”. Care președinte, precum Stalin odinioară, avea întotdeauna dreptate.
În nici un caz însă Opoziția nu cred că ar trebui să cadă în greșeala de a accede la putere în alt mod decât prin alegeri. Fiindcă dacă vrea să facă ceea ce trebuie, ceea ce situația actuală a României o impune, adică să readucă țara în cadrele normalității, mai mult ca sigur că se va vedea în dezagreabila situație de a adopta o serie întreagă de măsuri impopulare. Ale căror costuri ar urma să fie decontate la viitoarele alegeri. Iar dacă viitoarele alegeri ar avea loc la doar un an de la preluarea puterii, Opoziția ar putea pierde fără să fi făcut nimic durabil.
Sunt voci care avansează soluția unui guvern de uniune națională. Nu prea îmi dau bine seama ce ar putea să se înțeleagă prin asta. Ar urma oare să se unească PNL, USR, PLUS și, eventual, și PMP-ul cu PSD, cu ALDE, cu partidul Pro România al d-lui Victor Viorel Ponta care mai că nu doarme în așteptarea invitației de a se instala în fruntea PSD și care chiar pare că bate palma cu așa-zisul nou PSD, cu UDMR-ul care tot un fel de PSD de limbă maghiară rămâne? Soluție mai proastă decât aceasta nu cred să existe.
Alții, fugind ca dracul de tămâie de sintagma guvern tehnocrat, propun recuregerea la un Executiv de specialiști. Ceea ce, în ultimă instanță, cam tot același lucru ar fi. Nu trebuie uitat că guvernarea tehnocrată, din cursul anului 2016, a facilitat câștigarea alegerilor, e drept că prin minciună, sperjur și amăgirea populației, de către Dragnea &co.
Poate că cel mai înțelept ar fi ca și noi, electoratul, dar și politicienii din Opoziție să așteptăm alegerile la termen. Cu gândul și speranța că până în decembrie 2020 compromiterea PSD va fi una cu adevărat definitivă. Și mai mult ca sigur mult mai înțelept este ca Opoziția să își întărească și dovedească unitatea, propunând un candidat unic la prezidențiale decât să își piardă vremea construind castele în Spania.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Recomand sa urmariti emisiunea de aseara de la Digi 24 in care dl Cristian Diaconescu critica atat puterea cat si opozitia:
  https://youtu.be/tnci1N9BSRk?t=794
  Cum ar putea Romania sa mai astepte un an si jumatate avand in fruntea tarii cel mai incompetent, cleptocrat si decredibilizat (atat in plan intern cat si in extern) guvern din anii ’90 incoace?
  Bun, chiar daca ar fi nevoie de unele masuri mai nepopulare (desi eu cred ca cu niste oameni noi in administratie si cu atragerea de fonduri europene cresterea economica ar putea continua destul de solid), e corect sa lasam un guvern profund corupt si cu o sustinere de 27% la ultimele alegeri sa conduca tara un an jumate? Va mai fi atunci electoratul atat de entuziasmat sa voteze PNL si USR PLUS? Pe ce ne bazam, pe speranta?

  • Am mai facut greseala asta.
   Cand
   Ponta a fugit din fruntea guvernului in urma Colectivului, Ciolos a acceptat sa guverneze cu o echipa de tehnocrati. Toata lumea a rasuflat usurata, lucrurile s-au indreptat intr-o directie sanatoasa dar pentru ca mandatul a fost scurt, nu au reusit sa faca nimic durabil (cum avertizeaza autorul) iar PSD-ul a intors totul cu fundul in sus cand a venit la putere. Mai mult, PSD-ul a folosit guvernul technocrat ca tap ispasitor pentru efectele tuturor mizeriilor facute de PSD.
   Merita Romania inca un an si jumatate de chin? Pai da, fiecare popor isi merita conducatorii. Au fost alegeri democratice atunci cand PSD-ul a castigat guvernarea. Suntem ignoranti si naivi, trebuie sa platim cu varf si indesat.
   Desigur, nu e eficient. Fiecare zi sub conducerea hotilor si incompetentilor va trebui reparata cu saptamani de munca grea dupa. Asta e democratia.

   • Florin, una e un guvern tehnocrat si altceva un guvern politic fie el si minoritar. In 2016 prea putini se ocupau de imaginea guvernului, iar insasi Ciolos si echipa sa au anuntat ca nu candideaza la urmatoarele alegeri (cum sa nu vrei sa candidezi, sa-ti continui programul de guvernare?!), ceea ce a debusolat electoratul.
    Acum e altceva, electoratul intelege ca nu poate fi vorba de miracole. Toata lumea are proaspat in minte anul 2016 si faptul ca PSD ALDE detine majoritatea in Parlament si tocmai din cauza asta acest scenariu cu greu s-ar putea repeta. Dar vad ca e un scenariu foarte vehiculat – oare de ce?
    Daca ar fi sa ma gandesc la repetarea istoriei, mai degraba ma tem ca s-ar putea repeta cea din 1996-1999, cand dupa o guvernare PSD foarte grea electoratul avea asteptari mari de la guvernarea CDR. Dar au urmat certuri, a mai venit si o criza, iar ca urmare in 2000 PSD si PRM au obtinut majoritatea in Parlament. Atunci insa am avut mare noroc ca PSD s-a dovedit a fi pro UE si pro NATO.

   • Oare s-ar putea repeta istoria din 1996-1999 in 2021-2024?
    Adica certuri intre PNL si USR PLUS (noii castigatori la alegerile din 2020), fara ca presedintele sa aiba tact politic sa aplaneze conflictul. Apoi sa vina si o criza economica prin 2023-2024.
    Doar imi pun intrebarea.

 2. Pai ce aliaţi cu Ponta si UDMR? Ponta e inca imatur si e la fel de coruptibil ca Dragnea. UDMR = Ciuma roşu. PNL nu poate conta prea mult nici pe usr+, dupa cum se vede din declaratiile despre candidatul la presedintie. Ma rog, vom vedea.

  • Intrebare:
   Dar USR+ cat de mult poate conta pe PNL?
   Are PNL monopolul increderii? Daca ne bazam pe istoric in niciun caz. Si nu am vazut exprimate pareri de rau pentru aliantele facute „cu dracu ca sa treci puntea” (dar nu numai ca sa treci puntea, din pacate) de-a lungul timpului.

 3. Am citit în urma procesului electoral de duminică mai multe articole ale unor gazetari care nu au avut curiozitatea să vadă cine au fost votanții PNL și USR+ și scriu ca și cum aceștia ar fi cu preponderență pensionari.

  Astfel, ei trimit pe aceștia să își negocieze cu cei care au primit cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare pensiile și salariile, plasându-se în linia politică a Deputatului Mitralieră.

  Folosesc prilejul acesta pentru a reafirma cu fermitate:
  1. Opoziția NU poate mări sau micșora pensiile și salariile;
  2. Opoziția NU poate câștiga șefia Camerei deputaților și Senatului;
  3. Opoziția NU poate declanșa procedura pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

  …Asta, în primul rând pentru că așa au hotărât cetățenii români cu drept de vot în anul 2016!
  Sper că am fost destul de clar. Dacă nu cumva avem de a face cu ipocrizie și manipulare din partea „analiștilor” sper, de asemenea, că vor susține actuala Opoziție pentru ca după alegerile din 2020 să poată acționa în sensul celor criticate de domniile-lor la Opoziție în prezent.

  Opoziția transmite semnale, după exprimarea voinței românilor de a nu mai fi furați. Moțiunile sunt astfel de semnale. Și, într-adevăr, se poate imputa Opoziției că în loc de 117 voturi, candidatul său a obținut 100. Dar nu i se poate imputa că nu a negociat cu infractorii „un blat” judiciar, pentru că nu asta își doresc cei care au votat-o la europarlamentare.

  • Aveti perfecta dreptate ! Fara dezertarea unui numar de minimum 16 PSD-isti (daca am retinut bine) orice motiune de cenzura este sortita esecului. Membrii PSD nu dezerteaza (inca) pentru ca, acum, dupa disparitia lui Dragnea, a renascut speranta de a opri caderea partidului. In al doilea rand, cineva trebuie sa le promita „adoptia”. USR n-o va face in ruptul capului. Este putin probabil si ca PNL sa se mai injoseasca intr-atat (nu ca ar urla in ei demnitatea, dar calculul politic arata ca ar pierde voturi). Problema cu partidul lui Ponta este ca, la scorul electoral de acum, nu este prea atragator, in sensul ca nu poate garanta pentru 2020 un loc eligibil de senator/deputat…
   Si atunci, de unde toata aceasta discutie, intretinuta in mass-media de comentatori prosti sau rauvoitori ? Exact: din prostie sau rea-credinta.
   Desigur ca opozitia trebuie sa initieze motiuni de cenzura (practic, are posibilitatea uneia singure pe sesiune parlamentara) si este bine ca a incercat sa preia sefia camerei deputatilor, dar a da vina pe opozitie ca operatiunea nu reuseste frizeaza pur si simplu absurdul !

 4. Un guvern tehnocrat ar trebui sa fie unul sprijint ferm de o alianta ad-hoc (ntrunita pe baza unui angajament ferm) care sa nu includa PSD… este exclus sa guverneze conditionat de PSD
  Nu iese la socoteala nicicum.
  PSD nu renunta la majoritate si nu o va pierde in mod natural, nici in doi ani de-acum incolo.

  Deci, daca PSD nu face vreun pocinog de mare gravitate, vorbim vorbe pana la toamna lui 20-20.
  Abia vor avea timp sa se certe si sa se impace PNL si Alianta USR-PLUS, de un numar nedeterminat de ori, cu speranta ca urmatoarea campanie electorala – care este deja programata ca moment – ii va gasi printr-o fericita coincidenta intr-un moment setat pe „Impacat”

  • Un guvern technocrat sau de uniune nationala ar fi fatal, mai bine lipsa pana la urmatoarele alegeri parlamentare normale sau parlamentare anticipate.
   Ar fi o perioada extrem de nefasta politic in care fiecare partid ar dori sa puncteze pe seama celuilalt.

 5. iPerceptia mea este aceiasi cu cea scrisa de autor _NE INDREPTAM SPRE UN GUVERN DE UNIUNE NATIOANALA . Este bine sau este rau ,vom vedea daca se intimpla asta . Posibilitati sunt putine in aceste zile . Alegerile si referendumul au aratat o noua configuratie a scenei noastre politice . Partidele cistigatoare PNL SI USR-PLUS ,revendica puterea in virtutea acestul rezultat . PNL declanseaza o motiune de cenzura si cere alegeri anticipate, ce ar trebui sa fie agreate de toata lumea .USR-PLUS nu doreste insa decit alegeri anticipate in momentul posibil de efectuat si o schimbare de guvern ,dar nu se implica decit ca sustinator, al unui nou guvern fara a participa efectiv la asta .Alianta de guvernamint ,revendica fostele alegeri parlamentare , ca referinta pentru majoritatea parlamentara si nu accepta votul popular recent ca etalon pentru schimbarea majoritatii .Presedintele ,cere in prima etapa ,demisiile ministrului de externe si de interne pentru gravele erori comise in gestionarea alegerilor si referendumului. Puterea refuza sa demita ministri in cauza si paseaza intreaga vina in barca Presedentiei . Ce se intimpla concomitent in spatiul public (Mass Media Tv s.a.m.d) Observam o indulcire a mesajelor politice , in anumite publicatii ,televiziuni , atasate in perceptia publica de putere si pasivitatea aparenta si poate momentana a uneia dintre aliante , ce ocupa un loc fruntas in scrutinul electoral . Aceasta situatie prezenta dezamageste si induce in mintea multora dintre noi, o stare de neputiinta , nimic nu este clar , nimic nu corespunde cu recenta dorinta afirmata in testul electoral ,ba mai mult vedem cu surprindere o detasare a unora(gresit facuta si apreciata de conducerea celor in cauza ) de cerintele populare recente .Alianta in cauza , poate nu percepe ce a reprezentat votul popular si anume imensa dorinta de nou si in nici un caz vreo afinitate imediata, de vreun personaj politic sau de altul . Coalitia de guvernare refuza sa accepte doleantele majoritatii cetatenilor si reuseste asta cu ajutorul partidelor satelit si a clubului ce reprezinta minoritatile si prezinta cu cinism imagini deformate despre tot ceea ce s-a intimplat politic recent in tara . Presedintele si pe alocuri PNL, aduc clar in discutie ,necesitatea imediata de a concepe un sistem de vot ,ce permite ca toti cetatenii acestei tarii , fie ei din diaspora sau de acasa, sa isi poata exercita dreptul constitutional neingradit -VOTUL – . Acesta ar fi primul pas facut de Presedinte prin alcatuirea imediata a unei comisii , ce va prezenta parlamentului, un text imposibil de refuzat .Urmeaza ca in urma rezultatului referendumului , Presedentia sa prezinte public pasii de urmat in vederea punerii in practica a textelor votate. Vom vedea care este formula conceputa de presedinte ,pentru realizarea acestui deziderat . Daca discutia se indreapta in viitor, spre o schimbare constitutionala , atunci probabil in urmatorul parlament vor fi dezbatute si alte teme de schimbare, teme cerute imperativ de societatea civila si nu numai .O tema favorita, viitoare , ar putea fi schimbarea formei de guvernamint si acceptarea de catre electorat a unei Republici Prezidentiale , in defavoarea actualei forme numita – Republica Parlamentara -. Posibilatea ca pina la alegerile parlamentare din 2020 sa fie acceptat un consens national pare a fi foarte mare ,dar ar nemultumi evident o foarte mare parte din cetatenii tarii (cei care au votat si au dorit majoritar altceva ). Daca ideea de guvern de Uniune Nationala , va prinde contur prin declaratii clare ale majoritatii partidelor componente ,va creea in perceptia colectiva o stare de revolta , ce este greu de anticipat ca intensitate si greu de gestionat ,mai ales ca in viitorul foarte apropiat , trebuie dat un raspuns referitor la evenimentele din 10 august de anul trecut .Politicul romanesc in totalitate si nu numai, poate si cei ce gestioneaza reprezentarea publica (publicatii , ong-uri posturi tv etc . ) , ar trebui sa inteleaga , cum ca vechile metode de aducere in atentia colectiva a temelor de importanta nationala , nu mai pot functiona ca pina acum . Noua generatie , ce are acces nelimitat la informatie ,nu mai poate fi usor manipulata, decit pe termen foarte scurt . Generatiile ce vin din urma inteleg altfel totul, decit generatiile vechi.. Cine incearca azi ,prin aparent subtile deformari ale realitatii , sa convinga electoratul in folos personal ,va intelege curind , ca nu o mai pot face ,decit o singura data si se va autoelimina ,din spectrul politic, aproape instantaneu . Sa speram ca in urma votului(ce a aratat clar drumul de urmat ) ,si cei care initial au luat alt drum, vor incerca sa accepte votul exprimat si sa faca automat un pas in spate , poate nu chiar imediat ( sa incerce sa isi conserve putinul sprijin electoral acordat ). dar sa faca negresit acest pas, spre un bine comun national . Viitorul unei natiuni trebuie si chiar este mai important, decit probabile interese de moment ,fie ele si politice . Inca o data ,este de remarcat,concretetea spuselor Presedintelui , fara inflorituri si incercari manipulatorii inutile,doar o prezentare a faptelor si a actiunii viitoare , in drumul de urmat . SUCCES

  • Orice varaianta de guvern decat cea in urma unor alegeri parlamentare anticipate sau la termen ar esua intr-o catastrofa politica pt. ca nici un partid nu si-ar asuma ceva din motive electorale si cum mai sus am mentionat, fiecare partid ar incerca sa se pozitioneze cat mai bine in deprimentul celuilalt.
   In urma unor algeri parlamentare fie anticipate fie la termen partidele ar fi obligate in urma votului sa gaseasca o solutie sub forma unei coalitii de guvernare solide daca se poate pe timpul intregii perioade de legislatie.
   Aici insa avem o problema majora in Romania , din lipsa experientei politice coalitiile nu prea rezista , nu rezista guvernele in forma initiala, schimbarea frecventa a ministrilor fiind din pacate ceva unzual.
   Daca intr-o coalitie intervin disensiuni este in primul rand pe seama ministerelor fie pe seama performantelor slabe fie pe seama unor probleme legate de partile nesemnificative a celor implicati. ( ifose , vanitati si altele de care n-ar fi nevoie)
   Impresia mea este ca fiecare partid romanesc doreste pe cat se poate obtinerea majoritatii absolute , lucru politic imposibil de realizat.
   Dupa 30 de ani de politica independenta este greu sa gasesti echilibrul politic intr-o coalitie de guvernare atata timp cat predomina alte interese decat cel strict legate de bunul mers al tarii.

 6. La 3 zile dupa alegeri sa cer opozitiei ce ea n-a reusit sa faca in 2 ani este imposibil.
  Ar trebui sa-i lasam cel putin cateva luni sa caute si gaseasca cele mai bune solutii pentru Romania si nu sa-i supunem unei continue hartuiri.
  Critica constructiva este necesara insa sa-i catalogam de la bun inceput ca incapabili ar fi fatal, am distruge tot ce a fost cladit cu atata greutate, o alternativa la PSD.

  • Am primit foarte multe mesaje în care oamenii îmi spuneam „vă mulţumesc că aţi făcut asta pentru că a trebuit să mergeţi în «biserica» părinţilor mei, la Antena 3, să vorbiţi cu «patriarhul» părinţilor mei care este Mihai Gâdea pentru a vă asculta ,spune Dan Barna , referitor la emisiunea unde a participat la Antena 3 , dar poate ar fi trebuit sa spuna asta si sa particepe la astfel de emisiuni si inainte de votul pentru europarlamentare .

 7. Democrația respiră prin schimbul ideilor, prin dezbateri publice.
  Democrația se naște din concurență, din concurența conceptelor, din concurența intereselor. Conflictele de interese sunt starea normală în democrație. Gilets Jaunes în Franța 2019 apar într-o Republică Franceză consolidată.

  ….”…. Sunt voci care avansează soluția unui guvern de uniune națională. Nu prea îmi dau bine seama ce ar putea să se înțeleagă prin asta. … „….

  România e zguduită de perversitatea celor din guvern, parlament, institiții publice care sunt în „pâine” numai datorită colaboraționismului și complicității cu „penalii patrioți” .

  Cred că trebuie început la nivel de oras, comună, scoală, universitatea cu refuzarea sistemului Dragnea/PSD. In momentul „istoric prielnic” Presedinția Româna UE 2019, mai mult ca oricând în istorie, lumea întreagă privește spre democrația tânără românească. Un continent întreg e azi mai aproape de România decât oricând în istoria sa. In toate mediile din vest România de azi e prezentă, e prezentată. Minciuna „sistemului” Dragnea/PED are picioare prea scurte.

  In Neue Züricher Zeitung România e de mult timp atent discutată:
  „…”…. Das Geschäftsmodell der rumänischen Regierung besteht im Missbrauch von EU-Fördergeldern
  Trotz einem hoffnungsvollen zivilgesellschaftlichen Aufbruch steckt Rumänien in einer tiefen Krise. In der Regierung wirken korrupte postkommunistische Kräfte, welche die Uhr der Geschichte zurück in Richtung Ceausescu-Zeit drehen wollen. Die Gründe für die Zerrüttung von Staat und Gesellschaft liegen tief. Oliver Jens Schmitt 4.1.2019, / Oliver Jens Schmitt ist Professor für Geschichte Südosteuropas an der Universität Wien./…. Rumänien ist das schwächste Glied in der Kette jener Staaten, die den Rechtsstaat zurückbauen – hier könnte die EU sich auf eine noch lebendige und einsatzbereite Zivilgesellschaft stützen. Doch wie auch in anderen Schicksalsfragen der Union tut rasches Handeln not. ……. Eine ideologiefreie, aussenpolitisch geschmeidige, da inhaltsfreie politische Elite, bestehend aus korrupten Oligarchen, vermeidet jeden Lärm und profitiert von der geringen Sichtbarkeit des Landes. Die Maske der Sozialdemokratie, die sie sich aufsetzt, verschafft ihr Sympathie bei der europäischen Linken, die nur noch in wenigen Ländern an der Macht ist. Verstrickungen ehemaliger westeuropäischer Politiker in rumänische Geschäftsnetzwerke spielen ebenfalls eine Rolle…../ ….. Rumäniens graue Eminenz geht ins Gefängnis: Der tiefe Fall des Liviu Dragnea …. Rumänien wird von einem politischen Erdbeben erschüttert. Die proeuropäischen Kräfte schnuppern Morgenluft. / ….. Volker Pabst, Istanbul27.5.2019,/ …….
  Bis vor einigen Tagen war es ein durchaus denkbares Szenario, dass sich Liviu Dragnea nach den Europawahlen als aussichtsreicher Kandidat für die rumänische Präsidentschaftswahl im Herbst aufstellen lässt. Nun steht der Parlamentsvorsitzende und Chef der regierenden Postkommunisten (PSD) nicht nur am Ende seiner politischen Karriere, sondern auch am Beginn einer mehrjährigen Haftstrafe. Ein Gericht hat den lange Zeit mächtigsten Strippenzieher des Landes am Montag in einem Berufungsverfahren wegen Amtsmissbrauchs zu dreieinhalb Jahren Haft verurteilt. Das Urteil kann nicht mehr angefochten werden, innert 24 Stunden muss Dragnea die Haftstrafe antreten…… / … Das politische Erdbeben in Rumänien wäre ohne die Diaspora nicht denkbar gewesen
  Der in Wien lehrende Osteuropahistoriker und Rumänien-Experte Oliver Jens Schmitt erläutert die Hintergründe der politischen Umwälzungen in Rumänien. Der EU stellt er dabei kein gutes Zeugnis aus./ …… Volker Pabst, Istanbul28.5.2019,
  Aus Rumänien kamen zuletzt fast nur schlechte Nachrichten. Trotz Protesten im Land und Widerspruch aus Brüssel trieb die Regierung ihre Justizreformen mit dem durchschaubaren Ziel voran, die strafrechtliche Verfolgung von Korruption und Amtsmissbrauch zu erschweren. Angesichts der fortschreitenden Aushöhlung des Rechtsstaats galt das siebtgrösste EU-Land in Brüssel nach Ungarn und Polen als drittes osteuropäisches Sorgenkind…… / ………până acum câteva zile era posibil de crezut că Dragnea se va prezenta ca candidat la Președinție 2019. Acum începe o pedeapsă de mai mulți ani în închisoare….. ).

  Depinde de responsabilitatea fiecăruia ca cetățean care democrație va birui în România 2019/2020.

  • Scrie în română dacă vrei să ai un dialog și nu un monolog. Și ai grijă că în nici un caz „Conflictele de interese sunt starea normală în democrație” (LOL) ci conflictele de idei. Eventual expuse în limbaj civilizat și cu răbdare și deschidere către opinia celuilalt. Toate bune!

   • Nenea Kurt, vrea sa ne învețe pe toți nemțește ! De bine de rau, fiind nascut si crescut in BANAT, chiar intr-o localitate cu 40% populatie germană( azi sub 2% !), mă descurc binisor …po nemețki ,cum zic sârbii. Nu stiu însă cum stau la acest capitol onorații comentatori aici de față .

   • Sunt destui pe acest forum care inteleg limba germana , unde e problema ? exemplele date din ziare si carti de alta limba cine doreste n-are decat sa si le traduca daca doreste si nu vad unde limbajul folosit n-ar fi civilizat.
    Am impresia ca avem de-a face cu un adept a celor de care dorim sa scapam, cel putin in politica.
    In politica exista si conflicte de interese in sensul pozitiv al cuvantului pe langa cele de idei altfel n-ar fi politica.

 8. As zice ca nu numai la nivel DECLARATIV pesedistii vor renunta pana aproape de
  zero la tema JUSTITIE – care era si principala lor vulnerabilitate.
  Iar daca ei renunta – multi dintre adversarii lor
  raman FARA PRINCIPALA MUNITIE – aspect care pare sa fi scapat atentiei … Ups !
  As mai zice ca PSD ul nu va renunta la cealalta MAROTA – asa numitul PROGRAM DE GUVERNARE care include majorarii in prostie ale salariilor si pensiilor nominale , scarmanarea populismului gen ieftinim sau dam gratuitati la zborrile transatlantice etc.
  Daca peste un an jumate se vor pune in balanță aceste ”ARGUMENTE” contra ”MÂNIA DIASPOREI ” cine poate garanta ca în loc sa mai explodeze , ca duminica trecuta, mămăliga nu va face implozie ?
  Ideea de a lasa PSD ul sa se erodeze inca vreo 18 luni de acum incolo
  este foarte logica in raport cu patania de dupa Guvernarea Ciolos.
  Greu insa de suportat si destul de riscantă – la o populație care il regreta roz pe
  Ceausescu. Un val de nostalgie
  dupa ”martirul” Dragnea , care voia TOMATE GUSTOASE PENTRU POPOR ca
  si o multime ade alte asemenea RĂTĂCIRI ROȘII se poate manifesta
  intr-un alt context decat acela din CLIPA DE FAȚĂ care s-ar cam cere valorificat.

  PS. Renuntarea la tema JUSTITIE va fi aproape de nivelul ZERO ,
  dar nu chiar ZERO pentru ca tot prin mijloacele verificate – ca imunizarea in haita la Senat –
  pot fi tinuti alaturi aliatii penali , tip Tariceanu si care or mai fi, mai ales pe la UDMR sau la PRO ROMANIA . Sau PMP .

 9. 1 an jumatate….vai de noi, pai au timp sa se reinventeze băieții si sa continue cu distrugerea țării, de data asta in liniste, nu precum Dragnea care vroia sa incalece tot, făcea mitinguri cretine in care aducea oameni cu sila, aparea in discursuri similare unui dictator. Solutia este ca USR sa castige in 2020 si sa aiba majoritate parlamentară. Orice alianta cu PNL poate fi toxică…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro