joi, septembrie 21, 2023

Din categoria “cândva trebuia să o fac și pe asta”: să ne măsurăm temperatura și temperamentul

În contextul COVID-19 temperamentul transformă “legea” în “pretenție” și “dreptul” în “moft”. Autoritățile simt că cetățeanul se revoltă nejustificat, iar cetățeanul simte că este strivit de puterea statului. O să ne cunoaștem temperatura corpului de fiecare dată când mergem la supermarket. Eu mi-am aflat astăzi temperatura de două ori. O dată când am intrat în instanță. O dată când am fost la supermarket. Pot spune că ar fi necesar să ne măsurăm temperamentul pentru a putea să ne exercităm rezonabil drepturile și obligațiile, iar autoritățile să își exercite funcțiile puterii în interesul comunității. Am simțit impactul acestei măsuri prin temperamentul celor din jur. În ce măsură este dorită, legală, proporțională, eficientă și ce presupune termoscanarea?

Prima reacție a temperamentului este surpriza. Temperatura corpului este o dată personală din categoria biometrică. Ocupă același loc cu bătăile inimii, imaginea irisului, forma chipului, forma mâinii, amprentele. Aplicații fitness ne înregistrează bătăile inimii. Fără regret ne lăsăm înregistrați pașii făcuți și bătăile inimii. Acceptăm să pornim telefonul folosind „face recognition” sau amprenta. În contextul actual se măsoară temperatura corpului, dar nu constituie o premieră.

A doua reacție a temperamentului este de respingere. Se cere interzicerea acestei tehnologii. Granițele și zidurile construite întru obturarea tehnologiei nu ar trebui să ne fie în reflex. O construcție intelectuală legislativă contra acestei frici îți motivează existența spre a realiza monitorizarea, controlul, exploatarea etică și eficientă a acestei tehnologii. Drepturile există dacă sunt prevăzute, protejate și diseminate. Obligațiile creează drepturi.

Altă reacție a temperamentului este îngrijorarea autorităților confruntate cu pandemia COVID-19. Vorbim de temperamentul autorităților ce sunt gata să creeze norme obligatorii, dar fără a cerceta științific eficiența, și juridic proporționalitatea și caracterul rezonabil al măsurilor. De salutat că se lucrează la legislație, dar se poate învăța din experiența actuală. Îngrijorarea ce a cuprins autoritățile a rezultat în hotărârea CNSSU nr. 24/2020 și Legea nr. 55/2020. Justificarea legală pentru colectarea datelor personale biometrice, temperatura corpului, o reprezintă prevederile art. 9 (2)(i) RGPD și art. 3 (2), art. 6 din Legea 190/2018. Prelucrarea este necesară din motive de interes public în domeniul sănătății publice. Avem varianta să pornim de la premisa de bună credință a autorităților. Astfel o să manifestăm un management al propriului temperament. Autoritățile încearcă să apere sănătatea publică deoarece au această obligație și prin art. 34 din Constituția României. Prin prevederi precum art. 13 din Legea 55/2020 și punctul 2 lit. a) și punctul 3 lit. b) din Anexa Hotărârii nr. 24/2020 a CNSSU instituțiile publice, instituțiile private, operatorii economici și angajatorii au obligația de a colecta temperatura persoanelor care intră în incintă, altfel or să fie expuși sancționării (Capitolul VI, Legea 190/2018) pentru omiterea respectării obligației legale. Având obligația legală acești operatori vor avea drept de a colecta date personale biometrice din partea angajaților și vizitatorilor în baza art. 9 (2)(b) RGPD prelucrarea fiind necesară în scopul îndeplinirii obligațiilor legale. Existând această obligație legală urmează să fie colectate date biometrice de la angajați, personal și vizitatori. Datele biometrice sunt considerate date personale prin art. 9 (1) RGPD, iar prevederile naționale se doresc a fi justificate prin apel la art. 9 alin. (2) (i) RGPD din motive de interes public în domeniul sănătății publice. Un adevăr ce sare în ochi, data viitoare când ni se măsoară temperatura de către un angajat al unei firmei putem să înțelegem că face parte din obligația firmei ce și-o exercită prin angajatul respectiv.

Ce ar trebui să ne neliniștească? În câte alte afecțiuni în afară de COVID-19 temperatura este peste 37,3? Ce se întâmplă cu angajatul ce nu este primit la job deoarece are temperatura peste 37,3? Ce se întâmplă cu persoana ce nu are acces în incinta unui magazin pentru că temperatura este peste 37,3? Datele biometrice nu pot fi schimbate și nu țin de voința persoanei. Sunt conștient, fără conotație negativă, că nu există o prevedere pentru aceste scenarii. Dacă parola ta devine vulnerabilă o poți schimba. La fel poți face și cu PIN-ul, dar nu îți poți schimba figura, ritmul inimii, amprentele.

Ce ar trebui să ne liniștească? Într-adevăr, normele de protecție a datelor personale nu constituie un impediment absolut pentru măsurile luate în contextul COVID-19. Măsurile pot restricționa drepturi cu condiția ca acestea să fie legale, proporționale, rezonabile și limitate la perioada necesară pentru combatarea epidemiei. Pot fi luate măsuri, dar asta nu înseamnă că nu există obligații pentru cei ce colectează, analizează, procesează și stochează datele personale adunate. Putem să urmărim măsura în care sunt îndeplinite aceste responsabilități ce acoperă în principiu angajații ce trec prin această verificare și persoanele cărora le este interzis accesul ca urmare a datelor prelucrate.

 • Responsabilitatea operatorului la măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a garanta și a fi în măsură să demonstreze că prelucrarea se efectuează în conformitate cu legea (art. 24 RGPD). Din păcate temperatura momentan o poate măsura oricine, nu este cerută o pregătire prealabilă privind locul din corp unde se va face această măsurare, nu avem norme ce să impună aparate de măsură omologate și nici o procedură constantă putându-se măsura prin termometru, termometru non-contact ce nu permite înregistrarea sau prin camere termice cu sau fără stocare.
 • securitatea prelucrării (art. 32 RGPDart. 4 din Legea 190/2018) se face în funcție de metoda prin care sunt colectate datele. În cazul folosirii unor mijloace ce nu permit stocarea informației dispare această problema. Metoda cea mai deranjantă pentru noi, persoana ce îndreaptă spre fruntea ta un termometru de distanță, este și cea mai sigură deoarece nu presupune stocarea de informație. Metoda cea mai puțin vizibilă, camera termică, permite de cele mai multe ori stocarea informației și colectarea mai multor informații deoarece o cameră CCTV poate colecta mișcările persoanelor în spațiu și imaginile faciale. Art. 13 din Legea nr. 55/2020 prevede pentru vizitatori: măsurarea temperaturii prin orice fel de mijloc, inclusiv contact/non-contact, iar pentru personalul propriu: prin termometru non-contact. Deși supuși acestei proceduri ei nu devin automat pacienți.
 • Notificarea autorității de supraveghere în cazul încălcării securității datelor cu caracter personal (art. 33 RGPD).
 • Informarea persoanei vizate cu privire la încălcarea securității datelor cu caracter personal (art. 34 RGPD).

Temperatura corporală este o categorie specială de date (art. 9 (2) RGPD) și necesită o cauză legitimă pentru colectare (art. 6 (1) RGPD). În contextul actual temperatura corpului nu este numai o dată sensibilă din categoria datelor biometrice, ci și o dată privind sănătatea rezultând în faptul că în continuare beneficieză de dreptul la:

 • transparența (Art. 12 RGPD) se poate realiza printr-o notificare scrisă la intrare în incintă sau prin e-mail/telefon/comunicare scrisă pentru angajați. Prelucrarea acestor date trebuie să fie cunoscută.
 • informație privind identitatea și datele de contact ale operatorului, datele de contact ale responsabilului cu protecția datelor, ce date sunt prelucrate, scopul, temeiul legal, persoanele vizate, perioada de stocare, dacă datele sunt partajate, dreptul persoanei de a depune plângere la ANSPDCP, dreptul de a fi “uitat” (art. 17 RGPD). Aceste informații ar trebui furnizate angajaților și persoanelor al cărui acces în incintă le este restricționat pentru că nu se încadrează în indicatorii de temperatură.
 • la restricționarea prelucrării (art. 18 RGPD).
 • dreptul la portabilitatea datelor (art. 20 RGPD).

Prin urmare, în momentul creării acestei legislații nu s-a ținut cont de faptul că în practică nu discutăm doar de colectarea datelor personale ce ar întra sub protecția art. 8 din Carta Drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, ci și de libertatea de a desfășura o activitate economică (art. 16 Carta), accesul la serviciile de interes economic general (Art. 36 Carta) și dreptul la bună administrare (art. 41 Carta). Va exista o persoană ce va decide cine intră și cine nu intră într-un magazin pe baza valorii temperaturii. Activitatea comercială o să fie restricționată. Unele persoane nu vor mai avea acces la servicii. De asemenea, o altă limitare pornește de la faptul că persoanele asimptomatice nu vor avea variație de temperatură, dar persoane cu alte afecțiuni vor avea temperatura peste cea normală. Autoritățile au obligația de a explica decizia luată. Pornind de la principiul “unde legea nu interzice, legea permite” considerăm că o viitoare legislație ar trebui să fie realizată prin larga cooptare a instituțiilor europene, naționale, a societății civile și expertiza academică din zona medicală și juridică pentru a oferi:

 • măsuri ce iau în considerare principii etice.
 • proceduri dovedite științific pentru colectarea/stocare/utilizarea datelor în mod unitar.
 • indicatori de transparență ce trebuie să fie parcurși pentru ca măsura să fie aplicată.
 • indicatori de informare ce trebuie să fie parcurși pentru că măsura să fie legală.
 • un sistem de monitorizare a entităților ce folosesc acest tip de sistem.

Putem să fim combativi, bombănitori sau să ne ciondănim, dar colectarea și prelucrarea acestui tip de date personale nu va înceta. Termoscanarea a cunoscut utilizare, acum a devenit vizibilă în contextul COVID-19 și este o altă expresie a evoluției tehnologice. Procedura nu este perfectă, dar poate fi îmbunătățită. O să cunoască utilizare. cel mai probabil o să devină o practică standard în aeroporturi. Asta este una dintre soluțiile oferite de autorități. Nu a fost inventată în România, ci cunoaște aplicare în alte state și contexte. Un exemplu ar fi sfaturile oferite de Agenția Spaniolă de Protecție a Datelor pentru implementarea unei astfel de tehnologii. Putem să luăm în considerare că există situații în care temperamentul nostru tinde să respingă emoțional o măsură în esența ei, nu modul în care este implementată. Într-adevăr, nu putem accepta cu zâmbetul pe buze o limitare și este necesar să ne protejăm drepturile fundamentale. Să cerem autorităților studii și indicatori ai legalității, proporționalității și eficienței pentru măsurile luate este un act al unui cetățean european, dar să nu lăsăm imprevizibilitatea să ne îndepărteze de aplicații ce își pot găsi un folos practic.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Cred ca majoritatea inteleg gravitatea pandemiei. Poate cei tineri mai putin. Problema este ca suntem o tara saraca ce risipim resurse. De la bun inceput era nevoie de masti mai bune, scanere cu laser pentru populatie. Nu mai zic de medici si asistente, ce nu au avut mai nimic la inceput. La teorie suntem brici dar cand este sa punem in practica vai de noi! Nu am respins nimic, dar la fiecare scanare nu am avut mai mult de 35 grade C. Testarea mai extinsa ar fi fost mult mai benefica, dar costa destul de mult si noi ne imprumutam de la o luna la alta.

  • Bună seara și vă mulțumesc pentru intervenție. Într-adevar este costisitor să implementăm multe măsuri de prevenție. Cu toate acestea este necesar să se facă un efort. O singură ideea nu o să fie suficientă. O să fie nevoie de coordonare și de completare. Reglementarea este importantă nu numai pentru momentul de acum, ci și pentru viitor.

 2. Este corecta interpretarea ce deriva din aceasta actiune numita termoscanare. Este totodata resimtita si nevoia de a se incadra juridic astfel de modalitati de control generalist (daca vor mai exista si altele asemeni ). Pina la urma totul se incadreaza in notiunea numita – sanatate – . Daca ai temperatura crescuta ,asa cum bine stim inca de mici copii , aceasta poate fi asociata cu o forma de suferinta .Temperatura crescuta este un semnal pe care organismul nostru il da in momente de boala. Este adevarat ca temperatura crescuta nu iti spune ce boala ai , dar imediat te avertizeaza si determina negresit urgentarea si obligativitatea luarii unor masuri specifice si prezenta la medic este prioritara oricaror alte activitati . In acest contect este chiar admirabil sa fii scanat (restul de teorii ce ar pune sub control o anumita forma de libertate nu se sustin acest caz ) si daca aparatul zice cum ca ai temperatura este de preferat sa renunti la alte drumuri si sa te indrepti imediat spre medicul tau de familie . Pina la urma este in interesul si al tau personal si al celor din jurul tau cetateni ce pot fi infectati .

  • Sănătatea individului e problema lui proprie și personală, nu are de ce să i-o impună statul. Vrei să stai acasă, stai acasă. Dar nu impune controale aleatorii pe motiv de ”suspiciune legitimă” fiindcă nu e nicio suspiciune legitimă.

   E deja evident că România va întinde isteria asta mai mult decât orice altă țară din UE, fiindcă nicio altă țară din UE nu e controlată de serviciile secrete în maniera în care e controlată România. Dar în final, ori niște politicieni vor face închisoare pentru ce se întâmplă acum, ori se vor repeta evenimente gen 1989.

   • @Harald

    Simt nevoia sa-ti aduc aminte ca exista un principiu de drept care spune ca libertatea ta inceteza acolo unde ea incalca libertatea mea ( si a altora )

    In situatia concreta de azi nu te impiedica nimeni sa fii bolnav de ce vrei tu si de asemenea sa nu stie nimeni care este starea ta de sanatate,dar atunci cand prin comportamentul tau pui in pericol sanatatea mea si a altora atunci vor trebui instituite masuri care sa te impiedice sa o faci.

    In rest aceleeasi tip de „comentarii stralucite” cu care vii de fiecare data !

    • @sile1 – libertatea ta nu constă în a impune restricții altora, iar agenda etatist-autoritaristă transpare din zeci de comentarii de-ale tale. Toate aberațiile neomarxiste se pot găsi în comentariile tale, nu ți-a scăpat niciuna. Îl vrei pe Orban viitorul președinte? Să-ți fie de bine. Dar nu-ți imagina că distrugi toată economia în scopul ăsta, fiindcă s-ar putea să ai unele surprize. Dragnea are mare nevoie de cineva să-i țină de urât :)

     • M-am gandit initial sa-ti dau un raspuns elaborat.

      Am renuntat insa pentru ca mi-am dat seama ca ar fi o pierdere de vreme sa discuti cu cineva care are niste idei preconcepute si fixe si comenteaza doar ca sa se bage in seama.

      Succes la comentarii in continuare,poate ai si admiratori ,mai stii ?!

  • Uite am fost la doctor, aveam febra, el m-a consultat, a zis ca e o mica raceala, trece, sunt apt de munca. M-a trimis la farmacie si a recomandat vitamine, lichide. Ca de obicei. Nota, ca sa mergi la doctor trebuie sa te programezi, m-a programat peste o zi, seara.

   Intrebare in cazul tau, cum mai intru la magazin si farmacie? Vrei sa spui ca daca ai febra sau te simti rau, gata te bagi in carantina? Cum mananci? Cum cumperi medicamente? Inteleg ca automat se da concediu platit?

   Vrei sa zici ca intai iau pastiluta sa scada temperatura si dupa ma duc la magazin?

   De ce nu ne-ar baga un device ceva, sa se aprinda cu rosu la gat sau in cap cand nu e in regula un parametru?

   Ce se intampla daca termometru nu mai merge? Ce se intampla daca arata gresit?

 3. Daca am inteles bine cind iti ia temperatura nu-ti ia si datele personale, deci de unde treaba cu protectia datelor? Multimea camerelor de luat vederi de peste tot, radarele de viteza ce sunt?
  Prin 2013 la aeroportul din Beijing era luata temperatura la toata lumea, nu am auzit ca cineva sa protesteze. Intr-o biserica nu se intra imbracat prea lejer, anumite restaurante cer tinuta de seara asta ce e?

  Nasoala e ca nimeni nu stie nimic exact ce e cu virusul asta, fiecare incearca, sper eu bineintentionat sa frineze pandemia. Daca s-ar incepe acum cu legi europene, consens mondial, legislatie constitutionala, sau ce stiu eu ce mai traznaie de drept, ca nu asa, si avocatii trebuoe sa cistige o piine, va dura o vesnicie si, poate, intre timp vor muri mii de oameni ca in Belgia, unde mortalitatea TOTALA, a crescut in aprilie cu peste 50%.

 4. Pe vremea lui Ceaușescu nu puteai ieși din țară din două motive: mai întâi fiindcă pașaportul stătea la Miliție, nu la posesorul lui acasă, iar după aceea fiindcă aveai nevoie și de viza română în pașaport, fără de care nu-ți folosea la nimic să te prezinți la vreun punct de frontieră. But guess what? Într-o zi Ceaușescu a fost împușcat, iar după aceea pașaportul n-a mai stat la Miliție și nici de viza română în el n-a mai fost nevoie.

  Mai devreme sau mai târziu, oamenii vor înțelege că guvernul nu are limite în materie de autoritarism decât dacă i le impun cetățenii.

 5. „Drepturile există dacă sunt prevăzute”. Adica, daca nu sunt prevazute, nu exista. Dupa criteriul asta si Germania nazista era stat de drept.

 6. O despicare a firului in 4 (patru ) cu o eleganta si o elocinta demna de un avocat adevarat.

  Abundenta de citari de articole din legi si voltele sau piruetele facute in jurul lor nu au alt rezultat decat sa creeze si mai multe intrebari decat raspunsuri.

  Noroc cu ultimul paragraf care vine sa lamureasca lucrurile:

  „Într-adevăr, nu putem accepta cu zâmbetul pe buze o limitare și este necesar să ne protejăm drepturile fundamentale. Să cerem autorităților studii și indicatori ai legalității, proporționalității și eficienței pentru măsurile luate este un act al unui cetățean european, dar să nu lăsăm imprevizibilitatea să ne îndepărteze de aplicații ce își pot găsi un folos practic.”

  Poate era mai bine sa se inceapa cu acest ultim paragraf si abia apoi sa se aduca argumente in favoarea celor doua idei ,ambele valabile daca privim lucrurile odata din pdv al unui om al dreptului in cazul afirmatiei,,,”sa cerem autoritatilor…” si a doua oara din pdv al celor chemati sa rezolve o situatie de urgenta….dar sa nu lasam imprevizibilitatea să ne îndepărteze de aplicații ce își pot găsi un folos practic ”

  Intro situatie de urgenta o incrucisare eleganta de florete „juridice”, inaintea unor actiuni hotarate,ar duce la pierderea unui timp pretios in lupta cu respectiva amenintare ce a dus la starea de urgenta.
  Sa nu uitam ca e vorba de vieti omenesti iar purtarea mastilor si masurarea unei temperaturi nu a facut victime ci mai degraba refuzul acestor masuri a creat probleme.

  Si da,ca sa fie clar,dupa trecerea dovedita peste situatia care a dus la starea de urgenta, sunt de acord sa fie judecati toti cei care,eventual,au intervenit dovedit abuziv asupra drepturilor si libertatilor individuale.

  • @sile1 – situația ta de urgență e falsă, e inventată aiurea de autorități. S-a ajuns ca pe vremea lui Ceaușescu, te aducea cineva din Germania până în Ungaria, dar te lăsa la frontieră, că nu era nebun să intre și el în România :) La fel se întâmplă și în prezent, mașinile cu români vin până la frontieră, îi lasă acolo să treacă singuri pe jos și șoferii se întorc înapoi, că nu sunt nebuni să intre și ei în România.

 7. Ieri, la intrarea in agentia BRD, am fost pus sa completez o declaratie pe propria raspundere ca nu am simptome de covid, pe motiv ca nu si-au luat ei scannere..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Lucian Ivan
Ivan Dragoș Lucian este avocat; formator; cercetător științific; implicat civic; are peste nouă ani de experiență în postura de cadru didactic universitar în cadrul unor universități din România și din străinătate, precum Școala Națională de Studii Politice și Administrative București, Universität Autonoma de Barcelona și Universitatea Politehnica București. Coautor al „Dicționarului Român-Englez. Drept Penal și Procedură Penală“, editura C.H. Beck, autor și coautor a peste 25 de articole științifice publicate în reviste internaționale de specialitate, indexate ISI și BDI, în domeniile Drept, Sociologie, Educație. 

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro