marți, iunie 25, 2024

Din cauza vremii nefavorabile, Revolutia se amana

Au promis ca vor scoate 100.000 de oameni in strada, dar au reusit sa mobilizeze cu indulgenta 30-35.000, asta desi sindicatele au facut tot ce au putut, iar primarii opozitiei au avut norma in ceea ce priveste numarul persoanelor care trebuiau mobilizate pentru acest miting. In plus, organizatorii au sperat sa existe si greve spontane care sa genereze o presiune suplimentara, insa nu s-a intamplat nimic. Chiar nimic!

Din punctul de vedere al manifestatiilor organizate astazi, operatiunea “motiunea de cenzura” a fost un mare fâs. Nici motiunea nu va trece, nici presiunea strazii nu a fost insuportabila, dovedind inca odata incapacitatea opozitiei de a profita de nemultumirea evidenta a populatiei.

Guvernul a taiat salariile a peste un milion de oameni, a concediat bugetari, a inghetat si recalculat pensiile, a condus tara asa cum a condus-o, iar sindicatele si opozitia abia daca pot scoate cateva zeci de mii de oameni in strada!

Sa ne amintim ca, in urma cu cateva luni, Grecia a fost paralizata de greve, iar milioane de persoane au iesit in strada pentru a protesta impotriva masurilor luate de guvernul elen. La fel au facut si milioane de spanioli. Sa nu uitam nici de milioanele de francezi care au iesit in strada pentru a se impotrivi cresterii cu doi ani a varstei de pensionare.

In comparatie cu tarile mentionate mai sus, presiunea exercitata asupra guvernului de catre opinia publica din Romania este egala cu zero barat. In plus, ceea ce s-a intamplat in astazi arata doua lucruri:

– influenta sindicatelor este pe duca, singurul loc de joaca pe care liderii sindicali il mai au fiind sectorul bugetar. Anii de zile in care presa a relatat despre averile acestor lideri (averi a caror provenienta este extrem de discutabila) incep sa produca efecte, miscarea sindicala fiind acum condusa de persoane compromise, in care sindicalistii nu mai au incredere.

– daca nici macar cea mai grava criza din ultimii 20 de ani nu ii scoate pe oameni in strada, inseamna ca nivelul de dezamagire a ajuns atat de jos, incat populatia nu mai are incredere in nimeni si nimic. Nici in putere, nici in opozitie, nici in sindicate. Iar asta este grav!

Atunci cand un guvern greseste, opinia publica trebuie sa ia atitudine. La noi, aceeasi sindicalisti sunt plimbati cu autocarele de la un miting la altul, iar cei care au protestat astazi in Bucuresti nu reprezinta opinia publica, ci doar o mica parte din ea.

Unde sunt bucurestenii? Unde sunt sutele de mii de bucuresteni nemultumiti de politicile guvernului? De ce nu au iesit in strada pentru a isi manifesta nemultumirea?

Nu ies pentru ca stiu ca nu are rost! Un sondaj publicat recent arata ca doar 10-15% dintre romani mai au incredere in Parlament, Guvern sau partidele politice – probabil doar membrii de partid mai cred in cei care ne conduc.

Iar in aceste conditii de ce sa protestezi? Doar pentru a cere inlocuirea lui X cu Y?

Din cauza vremii nefavorabile, Revolutia se amana.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. „daca nici macar cea mai grava criza din ultimii 20 de ani nu ii scoate pe oameni in strada, inseamna ca nivelul de dezamagire a ajuns atat de jos, incat populatia nu mai are incredere in nimeni si nimic.”

    Nu traim cea mai grava criza din ultimii 20 de ani. Anii ’90 au fost mai dramatici din punct de vedere economic, cel putin in Romania. Sa nu folosim expresii isterice preluate de la televizor intr-un cadru civilizat asa cum este acest site.

    In rest, sunt de acord cu dumneavoastra: oamenilor le este lehamite.

  2. Bun articol. As mai adauga insa ca desfasurarea evenimentelor de ieri mai evidentiaza un aspect, si anume incapacitatea cronica a partidelor (nu neaparat din opozitie) de a produce si promova personalitati credibile. Opozitiei i-au lipsit ieri personajele credibile, carora oamenii sa li se alature din convingere. S-au prezentat cu aceleasi personaje expirate pe care nu le mai ia nimeni in serios sau cu care nu mai vrea nimeni sa se asocieze. Ce sanse la o raliere de proportii au mai avut din momentul in care Ponta si Vanghelie s-au asezat in fruntea demonstratiei? Pe cine a convins si mobilizat discursul lui Antonescu? Pana nu vor intelege ca trebuie sa ofere altceva, in mod consistent nu scos din joben si ingropat fara regrete (vezi Johannis), credibilitatea lor va ramane extrem de jos in ochii oricarui individ echilibrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Orgonas
Cristian Orgonashttp://www.businessday.ro
Cristian Orgonas, 35 de ani, Timisoara. Detin businessday.ro, un blog pe care public zilnic articole pe teme economice. Educatie: Facultatea de Stiinte Economice si un Master in Piete Financiare, ambele la Universitatea de Vest din Timisoara Experienta profesionala: 10 ani experienta in Vanzari, Supply Chain si Achizitii

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro