marți, decembrie 3, 2024

Din lectiile Ucrainei pentru Romania

Se spune ca cine nu invata din istorie e condamnat sa o repete. Se mai spune si ca poti invata din greselile altora, astfel incat sa nu fii nevoit sa le faci si tu.

Cu aceste doua aforisme in minte, putem privi la situatia din Ucraina incercand sa tragem macar cateva invataminte pentru vremurile ce vor sa vina.

Daca Rusia vrea, Rusia poate.

Drept international, tratate, frontiere, obligatii, respect, suveranitate, aliante, disuaziune, amenintari, sanctiuni economice? Concepte dragute dar nefolositoare. Mai buna e actiunea in forta, fie pe fata sau in mod subversiv, atunci cand ti-ai pus in gand sa cuceresti niste teritorii de prin vecini.

Desigur, cei ocupati vor depune proteste oficiale, vor solicita interventia ONU, NATO, UE, SUA si a altor purtatori de acronime, pentru a opri invazia pe care ai starnit-o.

Desigur, cei petitionati vor verbaliza nemultumirile lor precum si suportul pentru vecinul invadat. Vor recurge chiar si la sanctiuni economice sau demonstratii simbolice de forta sub forma a catorva avioane sau nave de lupta scoase la plimbare prin cartier.

Dar cainii latra si caravana trece, tu vezi-ti de treaba caci pana cand nu ti se va raspunde prin forta, vei ramane batausul de care le e frica tuturor. Caci tu stii doar de frica.

Wham! Bam! Thank you ma’am! Corolar la punctul de mai sus.

Daca tot esti pus pe treaba fa-o repede si lasa consecintele pe mai tarziu. Protesteaza SUA si UE? Citeaz-o pe Victoria Nuland si da-i mai departe…

Pana se gandesc ei cum sa formuleze un protest diplomatic sau pe cine sa puna pe lista de sanctiuni, tu ocupa tot, pune de-un referendum masluit si ratifica repede anexarea. Idem si cu Donetsk, Harkov, Luhansk, Odessa &co.

Mai conteaza c-ai anexat o Crimee care e disfunctionala economic, ca vinzi iluzia unei Rusii bogate in care rusofonii din estul Ucrainei vor trai bine, dar care de fapt nu exista? Kakaia problema, devushka?

Adevarul va iesi la iveala. Pana atunci, jumatatile de adevar sunt cele mai bune.

Am mai zis-o, nicaieri nu a fost propaganda si spalarea pe creier pe culmi mai inalte decat in URSS, iar nu degraba e Rusia mostenitoarea imperiului.

In lumea dublu-ganditului, Kremlinul stie cel mai bine cum sa te faca sa crezi ca ratia de ciocolata n-a fost nicicand micsorata de la 30 de grame la 20 de grame. Propaganda nou-vorbitoare a RT te va convinge ca ratia a fost de fapt „crescuta la 20 de grame!” si ca toata lumea ar trebui sa-i multumeasca Fratelui cel Mare pentru acest lucru.

Ies TABurile rusesti pe strazile Sevastopolului? Nu-s ale noastre!

Ies soldatii rusi sa ocupe cladirile oficiale din Crimeea? Sunt forte de auto-aparare locale aparute spontan!

Anexam Crimeea? Nu noi am cerut asta, asa a votat poporul suveran la referendum, au ales intre DA si DA-DA!

Masam forte militare la granita cu Ucraina? Fugi domle’ s-a jucat NATO cu photoshopul!

Starneste GRU/FSB/SVR diverse focare de razboi civil in estul Ucrainei? Nu-i adevarat, sunt nemultumiri legitime ale minoritatii ruse, oprimata de regimul fascist de la Kiev!

Si, apropos, e responsabilitatea Occidentului daca toata tarasenia asta (pe care noi am starnit-o si-o alimentam, he, he, he…) degenereaza intr-un razboi civil din cauza actiunilor criminale ale guvernului de la Kiev impotriva separatistilor!

Reteta propagandei „a la russe” e simpla:

– Se ia una bucata minoritate rusa (check!), multe bucati nemultumiri fata de nivelul de trai (check!),  de o economie disfunctionala (check!), de oligarhi si autoritati locale corupte (check/check!), de un guvern central sovaielnic si care trebuie sa adopte masuri nepopulare (mare check!).

– Se amesteca cu mirajul fratiei slave,  promisiuni de un trai mai bun, nostalgii de vremuri frumoase de pe timpul URSS, ceva amenintari cu taieri de gaze et voila!

– Cireasa adaugata pe tort vine sub forma „nazistilor” de la Kiev cu glazura de „sclavii serviciilor secrete Americane”.

Nota bene: Secretul sta in cum se amesteca si mai ales sa fie servita fierbinte…

Proletari din toate tarile uniti-va! Mafiotii si oligarhii au facut-o deja.

Banu-i ochiu’ dracului, dar tare mai seduce daca-l machiezi cum trebuie! Atatea oportunitati in Rusia pentru „The Family” si „oamenii de afaceri ” din Ucraina, atatea oportunitati pentru Bratva-ul rusesc in Ucraina, cum sa nu te ai ca fratii? E ca un cordon ombilical prin care circula spaga, cumpararea de influenta, manipularea prin trusturile de media etc etc. Te miri ca industria militara ucrainiana inca mai livra pana acum vreo saptamana piese pentru armata rusa? Asta da asociatie a oamenilor de afaceri, nu Consiliul Investitorilor Straini de la noi, asta da failed state…

Dar „comunitatea” asta de afaceri joaca dupa alte reguli, hotii n-au onoare iar „corporate raidingul” inseamna altceva in Rusia, dupa cum a dovedit-o raposatul Magnitsky. Caveat emptor!

Divide et impera. Pana iese.

Vechi de cand lumea dar mereu actual si aplicabil atat la intern cat si la extern. La intern e simplu si al naibii de eficient dupa cum am scris mai sus, e suficient sa actionezi asupra problemelor care polarizeaza si divizeaza o natie. In Ucraina faliile principale sunt legate de conflictul dintre tineretul progresist, cu orientari Occidentale si nostalgicii URSSului cu orientari pro-Rusia, suprapus peste antagonismul nou creat si bine alimentat dintre minoritatea rusa si restul tarii.

Aceeasi formula se aplica si in afara Ucrainei, combinand morcovul oportunitatilor de afaceri cu batul dependentei energetice si nemultumirile legate de Unchiul Sam .

Sie unsere gas wollen? Vreti sa puneti in pericol slujbele a 300.000 de muncitori din Germania? Ce facem cu investitiile lui Siemens din Rusia? Cu vanzarile militare de Mistraluri ale Frantei? Dar cu drepturile de explorare ale ExxonMobil? Ei bine, mai ganditi-va…

Voi tovarasi de suferinta din China, India, Brazilia, nu v-ati saturat sa fiti vioara a doua si lumea a treia pentru Unchiul Sam? Sa fiti spionati de NSA, conditionati, restrictionati si priviti de sus de la inaltimea exceptionalismului american? Just another BRICS in the wall?

Desigur, cele de mai sus sunt doar incercari timide de a accentua cateva din concluziile pe care le-am considerat importante si nicidecum o lista exhaustiva a invatamintelor ce pot fi trase din povestea inca neterminata a conflictului Ruso-Ucrainian.

Probabil va intrebati care e relevanta acestui exercitiu pentru noi, pentru Romania. Intre speranta ca cele de mai sus se incadreaza in categoria „sa fie si sa nu foloseasca” si temerea ca „nu se stie niciodata”, poate n-ar strica sa notam urmatoarele:

La bloc conteaza si vecinii. La fel si-n fostul bloc comunist.

Am trecut mai demult rapid prin situatia vecinilor nostri, dar o sa mai incerc un rezumat.

La nord-vest avem o Ungarie Viktorioasa, cu puternice aplecari nationaliste, interese in HAR/COV si nou-descoperit rusofila, ca urmare a morcovului  Rosatom de 10 mld EUR (centrala nucleara de la Pecks). Cu sacii in caruta pentru urmatorul mandat, Viktor Orban e un mare fan al promovarii autonomiei teritoriale in Europa, dupa cum o doveste si recenta rezolutie (consultativa ce-i drept) a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei promovata de Ferenc Kalmar.

La sud avem o Bulgarie 100% dependenta de gazul rusesc ce se opune sanctiunilor aditionale impotriva Rusiei. Basca un partid nationalist-extremist fan Putin (Atak) si interese majore in South Stream.

La Est avem o Moldova cu un conflict  in Transnistria care e probabil urmatorul pe lista de scos din congelator. Avand in vedere legaturile de sange si importanta Moldovei in politica externa a Romaniei (partial si pentru opinia publica), podul ala de flori are un potential turistic care poate sa  ne cam bage in belea. Am mai vazut noi turism in grup d’asta, cate patru barbati, bine facuti si cu pregatire militara…

La sud-est avem o Odesa care in curand s-ar putea sa se alature Crimeei. Macar stim cum stam.

Vecinii de la nord au saracii mai multe probleme decat avem noi, iar sarbul cica-i frate cu romanul (sau a fost?)…

Nemultumitului i se ia darul. Asa-i trebuie daca se lasa manipulat.

Spuneam mai sus de divide et impera, de problemele care divizeaza si care pot fi speculate pentru a baga zazanie…

Da, stiu, Occidentul e arogant, multinationalele ne exploateaza, libertatea nu e pentru catei, traim intr-o societate consumerista, America a mintit si manipulat cand a invadat Irak-ul si Afghanistanul, NSAul ne spioneaza etc.

Da, stiu ca „regimul criminal al dictatorului Basescu” e de vina…pentru taierile de salarii ale bugetarilor, ale pensiilor, pentru TVAul marit, pentru caderea nivelului de trai, pentru „politia politica”, pentru criza economica globala, pentru incalzirea globala si pentru [insert your own words].

E ceva adevar acolo dar, vedeti voi, toate astea le stiu si ei. Si se folosesc de asta pentru a atata nemultumirile noastre, ca sa-si atinga scopurile lor. Protestati, va rog, dar  cu mare atentie sa nu va treziti figuranti la meetingul altora.

Oligarhii nostrii sunt mai buni decat ai lor. Depinde…

Oameni cinstiti bogatii si politicienii nostri, nicio legatura intre saracirea statului si averea lor. Doar ca ii persecuta DNAul, DIICOTul, SRIul, ANIul procuratura si judecatorii. Iar ei saracii, sufera dar totusi incurajeaza justitia independenta, transparenta, corectitudinea in afaceri, moralitatea si responsabilitatea sociala. Hai cu „intariti-va statul!” mai …

Baieti buni unii dintre ei, altminteri. Asa am auzit la televiziunile pe care le controleaza si care – stiu eu – ca nu manipuleaza deloc… Nu prostiti poporul cu televizorul!

Schimbarea regelui, bucuria nebunilor. Si nu numai…

Eh asta-i grea… dar tocmai de-aia e bine de lamurit. Schimbarea e buna, e un proces democratic, dar ca orice lucru pe lumea asta, depinde si cum se face. Atentie mare pe cine urcam pe tron, nu de alta dar ne trebuie continuitate in relatia cu partenerii occidentali si un om de incredere, care sa puna  interesele Romaniei deasupra intereselor de clica. Oricare ar fi aceea.

Vremurile sunt tulburi, drumurile sunt periculoase si daca nu pazim bine cetatea, nu se stie cu cine ne trezim ca intra pe usa din dos.

–––––––––––––––––

Articol postat initial pe Jeopardy.

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

  1. Felicitari pentru text, m-a „uns pe suflet” paragraful cu sintagme din 1984 a lui Orwell ! Problema e spinoasa, deloc usoara, romanul e ignorant insa sper sa fi invatat ceva din perioada 1945 – 1989 ! In caz contrar, „one way ticket to Australia” , am vazut ca gasim promotii in perioada aceasta…

  2. Intr-adevar, surpriza nu e Rusia lui Putin cu imn sovietic, ci faptul ca Ucraina e abandonata ca România in 1940 sau ca Cehoslovacia in 1968. Nu m-ar mira sa se inmulteasca euroscepticii cum ca NATO si UE s-au intins prea departe dincolo de fosta Cortina de Fier, mai mult decât pot apara:
    http://www.dw.de/poate-bulgaria-ap%C4%83ra-grani%C5%A3a-de-est-a-nato/a-17561562
    Viitorul RO nu prea mai depinde acum de politica interna, de tragicomediile dâmbovitene. Daca Odessa trece la rusi, se duce cu Bugeac, Transnistria si Insula Serpilor cu tot:
    http://www.youtube.com/watch?v=6r_vKcRSe34
    Reactia euroatlantica la anexarea Crimeei, sa inaspreasca regimul vizelor, a fost decodata ca o invitatie de a continua, asa ca oligarhii rusi vor avansa pâna unde si când vor intâmpina o rezistenta serioasa. Deocamdata, Occidentul pare a respecta niste zone de influenta, sta si se uita la Ucraina ca la torturarea blondei ucrainene din Top Video Adevarul, clipul Rusinea Umanitatii:
    http://adevarul.ro/international/europa/rusinea-umanitatii-chinuite-detinutele-inchisorile-ucrainene-8_53469ce50d133766a8aa1d75/index.html
    Cei mai amenintati se simt balticii, pentru ca tipul de invazie cu militari ai nimanui sub lozinci antifasciste blocheaza ca o bomba logica opinia publica euroatlantica si mecanismul de decizie NATO. La noi insa, nu exista nicio ingrijorare ca s-ar schimba vecinul de la Gurile Dunarii, deoarece elitele au deprinderea sa citeasca liste de carti bune in Lumina care vine de la Rasarit!

    • Camelian Propinatiu: Ucraina e o problema foarte spinoasa pentru occident. E vorba de multa coruptie, economie ineficienta, opinie publica divizata etc.

      Occidentul e si el divizat intre Uniunea Europeana,cea cu multe voci/interese si degraba de gaz dependenta si SUA, cea care isi alege cu grija luptele astfel incat sa poata castiga cu un efort optim.

      Logistic vorbind, proiectia de forta de la distanta, direct in vizuina ursului e cam dificila, mai ales vis a vis de o armata puternica, cum e cea a Rusiei. E o situatie care nu permite un conflict rapid, bazat pe un multiplicator de putere tehnologic, pentru ca diferenta dintre fortele militare nu e foarte mare. Iar SUA nu vrea sa fie prinsa intr-un conflict de durata, cu multe victime si care sa-i stirbeasca din prestigiu. De unde si accentul pus pe tarile de la granita, printre care si Romania.

      Cum ziceam mai demult, Niprul nu e Rubiconul

      • Nici Putin nu e Caesar (nici măcar Mitridate). Nici Occidentul nu dispune de vreun mare comnadant-lider.

        Adică gașca politruco-kaghebeilor din SPATELE ”omului fără chip” este doar ”emanația” unui popor ce trăiește într-o lume paralelă cu civilizația greco-romano-europeană (nu uitați că slavii au avut nevoie de vikingii suedezi, chemați pe față, pentru a fonda o minimă structură politică). Tot ce știu EI se reduce la mișcări ticălos-perverse (de sorginte tătară) , agrementate cu asalturi tip ”val de carne” (că-s mulți). Faptul că acele trupe ”foarte speciale”, care au ”cucerit” teatrul Dubrovka, s-au trotilat urgent (prin jefuirea bufetului local) imediat după ce au eliminat orice prizonier (eventual martor și eventual ”mărturisitor”), ne spune multe despre ce înseamnă ”milităria” rusă.

        Însă, cel puțin de la Primul Război Mondial încoace, „curajul trebuie să se dea înapoi în fața trigonometriei”.

        Prin consecință propun o butadă: un simplu batalion SS (sau Fallschirmjaeger-parașutiști), dotat NUMAI cu ce aveau germanii în Aprilie 1945, ar spulbera toate ferotaniile concentrate la granița Ucrainei. NU PRIN TEHNOLOGIE, CI PRIN ORGANIZARE. Asta nu a priceput criminalul cretin Hitler. ASTA nu pricepe nici Putinoiu.

        Rămîne ca noi, românii, să hotărîm dacă sîntem „urmașii Romei”, sau niște ciobani-țărani veșnic „retrași în preistorie” (cf. Iulian Blaga). Adică un fel de ruși, veșnic în așteptarea unor vikingi de circumstanță (Regele Carol I).

        Argumentația mea este cam dezlînată. SCUZE !

        • Vasiliu Mircea Paul: Am zis ca armata rusa a fost modernizata, nu c-au devenit toti Unversal Soldier :-)

          Mie mi se pare tocmai ca au progresat mult la capitolul organizare si coordonare, e de privit cu atentie cum au reusit sa ocupe toate obiectivele strategice din Crimeea in acel blitzkrieg de specops, psyops si forta bruta. Denota o planificare amanuntita si o executie – trebuie s-o recunosc- destul de buna.

          Ce-i drept e usor sa stralucesti atunci cand adversarul e varza si nu are optiuni de contraatac. Idem si-n restul Ucrainei, au folosit cu succes aceeasi tactica subversiva,d e a creea focare de razmerita si de a se amesteca cu populatia de civila. Greu de contracarat fara sa starnesti nemultumiri, din nou, de admirat.

          Cu alte cuvinte, nu-s ei cine stie ce, dar in lipsa unei opozitii cat de cat mai acatarii, fac ce vor in tara aia. Ce-i drept partea asta a fost usoara, sa vedem mai departe.

          • „…barbarie mongolă şi mîrşăvie bizantină mascate sub veşmînt europenesc… …puternicul stat… este un colos cu picioare de lut, unde totul se prăbuşeşte, unde uriaşa armată nu este decît o gloată pestriţă, neputincioasă, prost înarmată, condusă de nulităţi, unde domnesc moravuri de pe vremea lui Genghis-han, iar mita, servilismul şi hoţia întrec toate exemplele cunoscute, că autoamăgirea cîrmuitorilor ruşi se învecinează cu nebunia… ” (Bulat Okudjava Călătoria diletanţilor, Editura Univers 1985)

            Pentru completare Victor Suvorov „Eliberatorul” și Frederic Lacroix „Les Mysteres de la Russie” (1854 !!! – la liber pe internet). Veți vedea CĂ NIMIC NU S-A SCHIMBAT chiar și după DOUĂ războaie mondiale.

  3. Solutia pe termen scurt: tim cu dintii de apartenenta la NATO si UE si punem la punct armata, mai taiem din cheltuielile tampite si bagam toti banii economoisiti in armament.
    Solua pe termen lung: cateva focoase, nu cu doua picioare, si niscai rachete, raza medie, nu ICBM-uri. Securitate garantata! Vezi episodul „Ucraina, dati va rog armele nucleare ca nu va ameninta nimeni.” Yeah, right!

    • garett: Intr-adevar, ar trebui accelerat efortul de modernizare al armatei, in special inlocuirea acelor Mig21. Cu toate astea sa nu ne iluzionam, Romania nu poate rezista militar de una singura, in fata Rusiei.

      Nu sunt sigur ca am inteles partea cu rachetele, nu cred ca avem cum sa intram si nici nu ne va accepta nimeni in clubul tarilor cu arme nucleare. Cat despre rachete sol sol cu raza medie nu ne-ajuta prea mult, in fata unor divizii blindate in miscare rapida. Daramite in fata unor infiltrari de trupe speciale ca-n estul Ucrainei, care devine un fel de „signature move” a armatei ruse.

      Solutia e intr-adevar sa tinem aproape de NATO, UE si SUA. In paralel sa continuam ofensiva din justie, reforma in economie, a societatii civile, sa ne pastram capul limpede si sa fim uniti.

      • Partea cu rachetele e extrem de simplă și deja testată: prin 1981-1982, Statele Unite au instalat în Germania în jur de 500 de rachete nucleare cu rază scurtă și medie de acțiune, iar Germania nu a devenit prin asta o putere nucleară, acele rachete au rămas americane, chiar dacă se aflau instalate în RFG.

        Asta l-a lăsat pe Brejnev fără opțiuni, pentru că el spera să invadeze Europa fără să folosească armament nuclear, ceea ce ar fi împiedicat Statele Unite să folosească ICBM-urile ca ripostă. ”Germania va deveni prin asta o țintă!”, au strigat atunci ”progresiștii” (echivalentul hipsterilor de azi). ”Da, o țintă de care e mai bine să stai departe”, răspuns rânjind cineva al cărui nume n-o să-l menționez aici :P

        Și istoria i-a dat dreptate, deci același lucru care a funcționat pentru Germania în 1982 ar putea funcționa și pentru România în prezent.

      • Separat de cele de mai sus: uităm adesea că rolul rachetelor nucleare nu este să ajungi să le folosești. Ci dimpotrivă, adversarul trebuie să știe că le ai, tocmai ca să nu fie nevoie să le folosești. România nu are nicio intenție de a invada Rusia, doar reciproca trebuie descurajată. Și exact asta fac rachetele nucleare, descurajează.

  4. Lectia de baza ce ar trebui s-o invatam e ca avem nevoie de un stat de drept, de o economie functionala, de un tratament corect al cetateanului de catre institutiile statului, de despartirea finamciara a cultelor religioase (in special BOR) de robinetul cu dublu sens bani public = voturi, de investitii masive dinspre vest (un nou plan Marshall), de investitii in infrastructura, de reducerea faliei dintre conditiile de viata din Ro si din Vest.
    Unele din dezideratele de mai sus tin de eforturile interne ale cetatenilor acestei tari – altele sunt de asteptat si de sperat dinspre aliatii nostrii..
    Daca populatia se va simti si in urmatorii 5 ani furata, parazitata si alienata de catre institutiile unui stat captiv si nefunctional, aflat la cheremul mafiilor securisto-economice din partide…milioanele de perdanti ai „sistemului democratic” vor fi masa de manevra si mediu de cultura atit pentru tendinte centrifuge nationalist-sovine cit si pentru ideologii comunistoide, de dependenta de un „frate mai mare”…iar daca „fratele mare” intern (aka premierii si presedintii si partidele noastre) nu vor putea „da la popor” destul…ne vom indrepta spre un alt frate mai mare, mai umflat de gaze ieftine…
    Se spune ca > daca vrei sa ajuti cu adevarat pe cineva, da-i o undita, nu un peste.
    Societatii, populatiei si sistemului economic privat din Romania ii trebuie urgent multe undite…altfel is va cauta „pestele” in alta parte….

    • Daca de 25 de ani populatia se simte furata, aceeasi senzatie o s-o aiba si pentru urmatorii 5. Victoritza „f..k EU” a anuntat ca SUA va spori lupta anti-coruptie in Europa de Est si in Balcani. Ma astept ca in urmatorii ani multi PSD-isti o sa aiba de-a face cu justitia. Iar daca „freedom fighters” vor pierde in Ucraina va urma o „vanatoare de vrajitoare” care le va da multa satisfactie talibanilor portocalii.
      Decit sa ne imbatam cu apa rece, (ICBM-uri, arme nucleare si alte ispravi) mai bine ne-am gandi la reactia populatie cand Ursul va hotari ca e cazul s-o ia spre Vest… Mai exista patriotism? M-as mira. Daca mai exista, ce o sa se apere? Teza de doctorat a lui Victor Viorel, tocurile si bretonul lui Nutzi? Starea de lehamite e adanc inradacinata in sufletul romanului si tare mi-e teama de un nou 23 August.

      • Anonimus: Am citit si eu articolul dlui Naumescu pe tema asta si zau ca nu stiu ce sa zic…

        Apatia e clar vizibila, nu iese lumea in strada pentru incalcari ale statului de drept care in alta parte ar fi scos zeci de mii la demonstratii.

        Atunci cand segmente largi ale populatiei sunt obisnuite sa fenteze legea, sa „se descurce”, sa glorifice spaga si furtul si sa admire politicienii verosi care se afla in varful micilor piramide de judet, iti poti intr-adevar pune intrebarea ce naiba vor dori sa apere? Principii, libertati, patrie? Nu sunt sigur… Aici e mult de lucru si e clar ca e o usa din spate prin care se pot strecura tot felul de cai troieni model matrioska…

        Campaniile Antenei pe tema Basescu au aratat cu varf si indesat cata invrajbire se poate baga intre variile tabere, cu certuri grele intre prieteni si membrii familiilor aflati de-o parte si de alta a baricadei. Daca un astfel de exercitiu a reusit, ma intreb cat de usor se poate repeta cu alta tema. Sper doar ca cei in drept sa fie la fileu ca sa dea mingea inapoi in terenul advers.

        • Se pot strecura? Dar nici nu au plecat :) O fi Ursu’ grobian dar prost nu e. Uita-te cu cita usurinta au aparut aparut „miscari” de federalizare: Venetia, Catalonia, Scotia… urmeaza Ardealul. Uita-te cu cita inteligenta au depasit ungurii, prin Victor Orban, criza economica…au dat pas FMI-ului si nu ii este rusine sa faca afaceri cu rusii. Nu ii pupa dar nici nu-i scuipa. Noi? Ne-am ales cu un „lac rusesc” si cu o „centura de siguranta” de 20 miliarde de euro. Viitor de aur tara nostra are!
          Si-atunci pentru ce sa lupte bizonul mioritic?
          Cu totii stim ca rusii au memorie lunga…iar daca va trebui sa iesim la defilare, din nou, ca sa intimpinam armata „eliberatoare” nu stiu citi o vor face de voie si citi de nevoie. Poate e o solutie si cu biletul catre Australia dar, zic eu, pentru femei si copii. Restul ar trebui sa puna „osul la bataie”. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
          Noi nu suntem nici greci, nici irlandezi. Precum spunea „un clasic in viata”: am fost precum trestia…ne-am aplecat vicisitudinilor vietii! Tatari, turci, rusi…bla, bla, bla. Problema cu trestia asta e ca mai mult aplecata sta, o calca toti in picioare iar cand mai are sansa sa se indrepte, o data cam la 500 de ani, o cam doare spatele…ca s-au cam tocit vertebrele iar pozitia „ghiocelului” e mai comfortabila.
          Trist dar adevarat!

  5. Anonimus: Ehh acum si asta e adevarat, sunt si cartite in hibernare, care se mai activeaza din cand in cand, la auzul trompetei de la Kremlin.
    Ai si tu dreptate cu lista de pros and cons, insa un lucru e cert: daca crezi ca vei pierde lupta, ai pierdut-o deja….

    • Si uite-i si pe „il cappo di tutti capi” de pe planeta Pamant:
      http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.585555
      sau aici:
      http://beforeitsnews.com/international/2014/04/israel-drops-bombshell-on-obama-opposing-russia-would-endanger-our-security-2480706.html
      Oare cum de exista natii care stiu sa-si apere interesele iar noi… Caragiale ne-a pus o oglinda-n fata iar noi am ras in loc sa plangem. Dar nu…ne-a mai ramas o arma: mistoul. Bascalia. Bagatul in seama…
      Ti-am dat exemplu de doua popoare, una vecina in Vest iar alta care a cumparat deja mai bine de jumatate din Romania, a caror elite dau dovada de responsabilitate fata de popoarele pe care le conduc.
      Ce face ELita noastra? Viziteaza nave de razboi, ameninta opozantii care „sapa” pe mosia fiicelor…si dai si lupta, si dai si lupta…
      Au trecut numai 25 din cei 500 de ani. Mai avem de asteptat.

      • Anonimus: Sincer nu consider exemplul Orban ca fiind reprezentativ si nici nu cred ca Ungaria o duce asa de bine. Nationalismul populist nu duce nicaieri, in ciuda ambalarii in sintagme legate de „interesele maghiarilor de pretutindeni”. Daca scoti din calcul impactul unui an agricol bun cred ca nici cresterea economica nu e ceea ce pare.

        Israelul e un exemplu bun de tara care-si apara interesele cu orice pret. Dar, ce te faci daca interesele tale nu coincid cu ale lor? Ce sa faca SUA, sa lase Rusia sa invadeze nestingherita partea asta a lumii doar ca sa nu dauneze intereselor israeliene?

        • Ce te faci? Iti pui tarana in cap, le restitui proprietatile ptr. care au muncit din greu si s-au jertfit cu pretul vietii iar apoi ii decorezi: http://stiri.tvr.ro/moshe-kantor-si-aurel-vainer–decorati-de-traian-basescu–aurel-vainer–traiesc-clipe-de-necrezut_41494.html
          Pam, pam!
          Oricum imi place ca vedeti lucrurile in nuante de gri si nu in alb-si-negru. E un lux in ziua de azi sa vrei sa nuantezi ca si Amerika are bubele ei in cap sau sa n-o vezi atit de „exceptionala” precum vrea ea sa para caci, automat, vei fi categorisit…rusofon. Mai ales in lumea, fie ea si virtuala, a „talibanilor”.
          Va urez succes :)

          • Anonimus: Multumesc de urari, asemenea! Asta cu nuantele e un risc asumat dar eu cred ca e important ca sa iei decizii informate. In momentul in care accepti ca partenerul pe care l-ai ales are si defecte e mai greu sa te manipuleze partea adversa.

            Cred ca pozitia exprimata de comunitatea evreiasca in Romania si mesajul de toleranta transmis in interviu sunt foarte utile ca argumente in discutiile cu minoritatea maghiara…

  6. Cred ca cea mai importanta lectie pe care ar trebui in primul rand sa o invete RO si apoi occidentalii este ca daca ai o castana fierbinte trebuie sa existe actiuni rapide.

    La actiunile rapide trebuie sa existe raspunsuri siguri si rapide – imi este teama ca lipsesc mecanismele internationale de actiune in caz de urgenta si mai ales ca acelea care exista sunt eficiente si rapide.

    La foc de arma nu se raspunde cu diplomatie.

    La un foc de arma raspunzi pe masura: cu arma!
    Toleranta la violenta inseamna ca esti pe jumatate invins!
    Nu accept asa ceva!
    (poate sunt prea razboinic, dar ii las pe altii sa fie mai buni, mai calmi…)

    Rusia a procedat in mod similar in WW2 si dupa – de ce oare nu citesc occidentalii istoria recenta?

    De ce uitam sa povestim povestile reale petrecute in RO atunci cand diferiti diplomati sosesc in RO si preferam sa alegem cuvinte cuviincioase despre necuviintele unor fosti vecini?

    Nu pot sa uit ca in 2010 o moldoveanca de dincolo, proaspat naturalizata aici incerca sa imi explice ca RO are nevoie de Rusia – imi venea sa ii fac un vant puternic si sa o trimit pentru totdeauna la Moscova si practic nu stiu ce m-a retinut sa procedez in consecinta.

    Putin pregateste de mult timp aceste actiuni – nu cred ca nu au existat informatii despre ceea ce doreste ursul sa faca, dar poate este mai usor sa stai pe spate si sa spui ca uite ce bine este a mai trecut o zi si este aproape la fel la ieri…

    De ce aceasta lentoare in a vedea si a intelege intentiile Rusiei care erau de mult semnalate? Imi aduc perfect aminte de pozitia clara a Rusiei de la summitul NATO – 2008. Oare au putut uita americanii sau ceilalti aliati de atitudinea de atunci a Rusiei?

    Mai este un punct pe care vreau sa il aduc in discutie: TARIA unei tari.
    RO ar trebui sa isi refaca si sa isi consolideze economia sa astfel incat capacitatea ei , propria ei capacitate de reactie sa fie mai buna, ca sa lucreze mai bine si sa
    astepte mai putin de la UE sau NATO sa o ajute!

    Un stat puternic are o voce mai puternica atat in diplomatie cat si pe plan militar!
    Dar ai cu ce conducatori sa le lauzi in RO?

    Oamenii si conducatorii din RO sunt o mare problema care ne priveste strict numai pe noi toti si aici nici mama lui EU si nici tatal NATO nu ne poate ajuta! Si practic acesta este singurul lucru care ne sta in control si pe care putem sa il schimbam. Dar vrem?

    Tara, tara, vreau alti conducatori mai puternici si mai inteligenti!

    • eu******: sunt de-acord cu principiile din prima parte a mesajului desi nu cu modelul actiunii imediat- simetrice. Cu alte cuvinte, cred ca merita explorate caile diplomatice si soft-powerul in prima instanta, inainte de a trece la tit for tat. Dar aceasta prima etapa trebuie parcursa rapid, iar daca agresiunea continua trebuie raspuns ferm si pe masura.

      Taria unei tari e un subiect destul de vast. Eu as pleca de la insanatosirea morala, de la setul de valori pozitive, de la aplicarea legii si de la exemplul personal. Conducatorii sunt alesii cetatii nu cetatea e a alesilor…

  7. Ba se pare ca cineva a invatat ceva din istorie. Si cu ocazia asta Romania este magistrul, iar Rusia doar invatacelul. Anexarea Crimeei de catre Rusia este o copie la indigo a anexarii Basarabiei de catre Romania. Toate ingredientele sunt acolo: nemultumire fata de guvernul central, „sentimentele fratesti ale poporului”, trupe stationate „doar pentru a proteja cetatenii” la cererea „singurelor autoritati legitime”, vot „liber exprimat la initiativa localnicilor”. Daca Romania nu a avut inima sa refuze „vointa poporului” in 1917, cum ar fi putut Rusia sa o faca in 2014 :)

    • bobby: Nu impartasesc acest punct de vedere si nici nu gust aceasta tentativa de ironie…

      Vorbim de un teritoriu care, din cate stiu eu, facea parte din Dacia, a fost sute de ani inclus in Moldova si apoi facut ping pong intre imperiul Tarist si cel Otoman.

      Vorbim de un teritoriu in care, in ciuda unor politici de pogromuri si deportari sistematice atat sub Tar cat si mai ales sub Stalin, iata ca vorbitorii de romana sunt majoritari.

      Acum Moldova este independenta si nu Romania este cea care vrea sa schimbe acest lucru.

      Sa lasam manipularea, din nefericire pentru noi toti Rusia ramane profesorul si maestru necontestat la astfel de luari cu japca a diverselor teritorii, de-a lungul istoriei.

      • @Dragos Popa: Cred ca este cazul atunci sa mai cititi putina istorie, daca tot doriti sa dati lectii. Faptele istorice nu sunt puncte de vedere care sa poata fi impartasite. Ele exista pur si simplu, fie ca dumneavostra va convin sau nu.

        Nu stiu ce relevanta are Dacia cu cazul de fata. Dar ca tot veni vorba de Dacia, Ptolemeu, singurul care a lasat o descriere geografica a acesteia, spunea ca aceasta are hotarul estic pe… Siret!

        Crimea a fost de asemenea sute de ani parte a Rusiei… vreo 250 ca sa fim precisi. Ironia sortii face ca atat Basarabia cat si Crimea sa fi fost castigate de la tatari: Hanii tatari bateau moneda la Orhei in vremea cand statul moldovenesc abia se cristaliza la poalele Carpatilor.

        Sub Tar au avut intr-adevar loc pogromuri impotriva evreilor (cel mai cunoscut, in 1903). Dar pogromuri la o scara mai mica au avut loc in Basarabia si sub obladuirea lui Carol II, in anii 30, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial vorbim clar de Holocaust.

        Ce relevanta Stalin pentru actiunile statului Roman in 1917?

        Argumentul cu vorbitorii majoritari nu face decat sa va subrezeasca pozitia: atat in Crimea cat si in Ucraina estica vorbitorii de rusa sunt majoritari. Considerati acest lucru o justificare a actiunilor rusesti?

        Cu parere de rau trebuie sa va spun ca daca este cineva care manipuleaza, acela sunteti dumnevaostra. Sau poate sunteti doar prost informat, caz in care ar trebui sa fiti mai rezervat in a va expune tezele…. Parerea mea!

        • domnule draga, nici nu stiu de unde sa incep…noroc ca sunteti dvs generos in a-mi da o mana de ajutor.

          Argumentul central al mesajul dvs este ca Romania a invatat Rusia sa ocupe abuziv teritorii. Si-l sustineti alegand un singur episod, intr-un exemplu classic de cherry picking fallacy.

          Eu va spun ca acel teritoriu a facut parte din Dacia, din Moldova, din Imperiul Tarist si din imperiul Otoman (da, n-am facut lista completa, n-am zis de Sarmati, de Greci, de Huni, de Avari, de Bulgari, Tatari si cati altii or mai fi trecut pe-acolo, nu asta era scopul dupa cum bine stiti).

          V-am dat contextul tocmai pentru a sublinia ca alegerea momentului 1917 e un argument foarte subred pentru a evidentia afirmatia dvs (aia cu Romania profesor pentru Rusia).

          Dumneavoastra imi tineti prelegeri de istorie in continuare dar va dati singur cu stangul in dreptul spunand, pe de-o parte ca faptele istorice exista fie ca-mi convine mie sau nu (?) pentru ca apoi tot dvs sa spuneti ca nu vedeti relevanta apartenentei Basarabiei la diverse structuri statale de-a lungul timpului sau a pogromurilor lui Stalin (apropo nu stiam ca pogrom e rezervat pentru evrei…)!

          Pai lasati-ma sa va intorc intrebarea, ce relevanta are alipirea Basarabiei la Romania pentru actiunile Rusiei din Crimeea in 2014?

          Dar pentru cele din Lituania, Transnistria, Cecenia, Georgia sau conflictele din Stan Republics, asta ca sa ramanem la epoca post 1990? Sa nu intreb de Ungaria, Cehia, Afganistan etc…

          Toate astea le-a invatat Rusia de la exemplul Romaniei din 1917?

          Ok, ca vreti dumneavoastra sa fortati un argument (dar vreti neaparat) asta inteleg, dar, ma scuzati, e o selectie atat de arbitrara incat n-o pot considera decat o gluma sau o tentativa de manipulare.

          Cat despre pogromuri si vorbitorii de limba romana haideti sa nu incercam din nou o rastalmacire, cititi va rog tot argumentul nu doar jumatate. Ce spun eu acolo este ca in ciuda deportarilor masive a populatiei vorbitoare de limba Romana – asa cum s-a intamplat si cu populatia tatara din Crimeea- iata ca aceasta populatie este in continuare majoritara.

          Cu toate acestea, si aici v-ati facut ca nu vedeti fraza, nu tin minte sa fi debarcat trupe Romanesti in Republica Moldova pentru a incerca o anexare ci mai degraba avem o armata a 14-a in Tiraspol care-si lustruieste AKMurile.

          Oare de ce n-ar fi Rusia un invatacel al Romaniei la acest exemplu?

          Si aveti dreptate, mai am de invatat istorie, toti cred ca putem face acest lucru insa va rog sa lasati ad-hominemurile daca doriti sa continuam dialogul.

  8. Ma supara optimismul prin care romanii isi privesc viitorul. Faptul ca sunteti inconjurati de state plecate Moscovei si ca acei 10% oameni tineri culi si „occidentalizati” ai Romaniei par mai degraba mase de manevra in mana Moscovei de la 2012 incoace ar trebui sa fie deajuns pt orice persoana rationala ca sa renunte la optimism. Mi se pare ca vad anii 30 din nou, cand oamenii intelepti plecau in America iar elitele de opinie ale Romaniei deveneau din ce in ce mai optimiste si sigure pe trimful suprem, fie ei democrati, fascisti sau comunisti.

    Vad asta in fiecare articol pe contributors sau aiurea. Romanul care e un model de pesimism a devenit dintr-o data exaltat exact atunci cand are nevoie de acel pesimism arhetipal. Eu traiesc in Suedia dar pana si aici mi se pare ca imi tin familia mult prea aproape de nenorociri. E absolut lugubru ce se petrece cu RO, cu UE si cu Rusia.

  9. Din păcate `încercuirea României` pare aproape perfectă.
    Articolul a menționat prietenia cu Serbia. Aceasta este însă
    mai degrabă de domeniul trecutului. Să nu uităm că sârbii
    sunt pro-ruși, de când Rusia a fost cam singura țară care
    ia sprijinit cu Kosovo. Acum 2 săptămâni au fost raportate
    miliții sârbești dând Rusiei o mână de ajutor pan-slavic.

    Subordonarea regimului Viktor Orban din Ungaria față de Rusia a fost menționat,
    dar cea a Bulgariei nu este evidențiată deplin. O țară profund pro-rusă
    încă din vremea URSS când cirvula `un zvon` despre dorința
    de alipire a Bulgariei la URSS. O țară penetrată de grupuri
    mafiote rusești cate acum face orice pentru păstrarea conductei
    South Stream de gaxe din Rusia. Eliminarea contractului South
    Stream ar fi singura sancțiune serioasă a EU contra Rusiei. Dar
    Bulgaria ca un adevărat `Cal Troian` rusesc se opune vehement.

    Până și Turcia, membru vechi și de bază în NATO manifestă o pozitie de
    complezență față de Rusia. Asta de când rușii le-au facut o conductă de gaze
    pe sub Marea Neagra, iar gazul primit le-a redus simțul rațiunii …
    Așa de fapt rușii au omorât proiectul NABUCCO pe care se baza
    și România. Turcia este de fapt singurul stat din zonă cu o forță
    navală comparabilă cu flota rusă de la Sevastopol (flota turcă dispune
    de 16 fregate pe lângă multe alte nave militare). Bineînțeles,
    Americanii sunt și ei prin apropiere, în Mediterana.

    Poate cineva să-mi explice ce este cu Grupul de la Craiova, un contract
    local între România, Bulgaria și Serbia, când ultimile două țări
    sunt puyerniv pro-ruse. Ce avem în comun cu acestea în astfel
    de momente? Aș zice că atitudinea guvernului Ponta față de
    ultimile evenimente este ambiguă, mergand de la admirație
    față de Putin până la plimbări în avioane americane F16 trimise
    de aliații americani.

    Practic securitatea României se bazează exclusiv pe protecția USA
    în cadrul alianței NATO, și dacă aceasta nu ar fi …

    • Adam: Daca te uiti cu atentie la declaratia cu sarbii poti vedea ironia in paranteze (la propriu) :-)

      Partea cu Bulgaria e descrisa putin mai in detaliu intr-un alt articol pe un link din text, adica aici

      Partea cu gazele si South Stream aici.

      De asta am si atras subtil atentia asupra contextului regional, tocmai pentru ca, in afara de Polonia, nu prea avem pe nimeni care sa fie in acelasi timp foarte constient de pericol si cu o pozitie interna cat de cat unita pe aceasta speta.

      Lasati de unii singuri, nu avem absolut nici o sansa, crudul adevar e ca suntem intr-adevar dependenti de cuvantul SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Popa
Dragos Popahttp://dragospopa.ro
Dragos a fost activ in sectorul bancar vreo 27 de ani (nimeni nu e perfect…), acum la Bucuresti dar si cu o perioada “Pariziana” in trecut. Pe principiul "Je sème à tout vent", in timpul liber chinuie cititorii cu probleme de finante, ecologie, sociologie, geopolitica sau cu orice altceva ii trece prin cap.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro