duminică, octombrie 17, 2021

Din nou despre „controversa Șora”

Când am publicat marți dimineața comentariul intitulat “Controversa Șora” nu aveam nici cea mai mică intenție să revin asupra chestiunii.
La urma urmei, spusesem în editorialul cu pricina cam tot ceea ce socoteam că trebuie spus, contam pe faptul că cei care îndeobște au capul pe umeri, chiar dacă se cheamă Adrian Papahagi și Cristian Bădiliță care, de data asta mi se păruse că îi făcuseră concurență neloială lui Robespierre și aduseseră complet aiurea în actualitate întrebarea demult căzută în derizoriu ce ai făcut în ultimii cinci ani ?, și-au redobândit luciditatea și și-au amintit că în România comunistă nu prea au fost mulți cei care să semene cu Doina Cornea, Radu Filipescu, Dorin Tudoran sau Mihai Botez. Drept pentru care nu prea avem nici motiv, nici dreptul să-l luăm la întrebări și să-l terfelim pe dl. Mihai Șora doar fiindcă îndrăznește să vorbească despre libertate, despre lipsa acesteia și despre sacrificiile ce trebuie făcute ca să fie păstrată după ce românii au recâștigat-o. Unii dintre ei plătind pentru asta cu viețile. Că a făcut-o într-o reclamă a unei firme proprietatea lui Sebastian Ghiță, că a făcut-o contra cost este, desigur, o problemă al cărei răspuns poate fi formulat fie de dl. Șora, fie de atât de inoportuna și îngâmfata doamnă Luiza Palanciuc Șora. Pe care o asigur și pe această cale că d-lui Șora i-aș da oricând bună ziua, însă nesemnificativei ei persoane o voi face doar la Sfântu Așteaptă.
O nefericită coincidență a făcut ca editorialul meu să apară chiar în aceeași zi în care cotidianul Evenimentul zilei publica, sub imunda semnătură a unui ins pe nume Curea Mirel, fost elev și actual țuțăr al lui Ion Cristoiu, prim-redactor șef adjunct al fițuicii cu pricina (denumirea funcției parcă e împrumutată dintr-o piesă a lui Aurel Baranga) un mizerabil text cu titlul incalificabil Mihai Șora scos la produs.
Insul cu numele Curea crede că îi este îngăduit orice pe lumea asta. Că toată lumea face ca el, adică produce. Sus-numitul compune texte la comandă și slujește, mai pe față, mai pe din dos, PSD prostituându-se î cursul unor jalnice apariții televizate petrecute pe la televiziuni rău famate (gen România tv și Antena 3) dar și la TVR 1, acolo unde apare în fetida încropeală numită România 9 realizată de Ionuț Cristache- Sărmăluță. O emisiune ajunsă în grila de programe a Televiziunii pretins naționale ca urmare a unui ordin de zi pe unitate dat mai întâi Irinei Radu pe urmă Doinei Gradea de generalul de Securitate, Dan Voiculescu.
Dl. Curea se ia la trântă, își arată mușchii dar și analfabetismul și, desigur, lipsa de educație umilindu-l pe venerabilul domn Șora. Articlierul de la Evenimentul zilei se arată scârbit de apariția filosofului într-un filmuleț făcut pe banii și la comanda emag. Își îngăduie să facă asta, el, prim-redactorul șef adjunct al unei publicații care, în frunte cu patronul ei, o altă poamă pe nume Dan Andronic, s-a prosternat, a făcut sluj, i-a adus sistematic elogii ultimului șef al Securității ceaușiste, generalul Iulian Vlad. Torționarul căruia atât Evenimentul zilei cât și Realitatea tv a lui Cozmin Gușă i-au ridicat statuie. Mai că nu l-au declarat pe criminalul cu pricina erou post-mortem.
În sistemul de valori al d-lui Curea și al celor pe care îi slujește se dovedește că e mult mai rău să fi luptat în Rezistența franceză, să fi fost membru al Partidului Comunist Francez din care, la un moment dat, a făcut parte aproape toată floarea intelectualității franceze, să fi intrat în PCR, să fi fost traducător în Ministerul de Externe condus de Ana Pauker, să fi fost șeful unei mari și, în condițiile vremurilor de atunci, respectate edituri decât să fi fost Torționarul șef din anii cei mai negri ai regimului de teroare al lui Nicolae Ceaușescu. Și, din păcate, ca dl. Curea gândesc și scriu și alții. De unde justificata întrebare dacă nu am risipit aiurea 30 de ani de libertate și dacă nu ar fi bine să o mai luăm o dată de la capăt. Dar fără indivizi precum Curea, Cristoiu, Nistorescu, Andronic și alții de aceeași teapă.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Subscriu la intrebarea din final. Aia fara semnul intrebarii.Si ca sa nu mai pierdem timpul,propun sa-i impuscam(exterminam) pe cei patru „indivizi”!

 2. De acord, atacurile contra lui Sora sunt exagerate si se vede ca sunt sustinute indeosebi de partizanii regimului pesedisto-dragnisto-viorist. Pe de alta parte, sa fim corecti si sa admitem ca Sora este un om de stanga si ca nu el este cea mai autorizata voce sa condamne un regim politic care a distrus floarea intelectualitatii romane, care, spre deosebire de „floarea intelectualitatii franceze”, a promovat o atitudine favorabila valorilor de dreapta (monarhie, echitate sociala rationala, apararea proprietatii si a libertatii individuale, meritocratie etc.). Dl. Mihai Sora este un onorabil intelectual de stanga, un om respectabil, cu care, spre deosebire de Dragnea, Stefanescu, Dancila etc. se poate sta de vorba chiar si in contradictoriu, dar nu se poate erija in ceea ce nu a fost niciodata: o victima a regimului comunist. Impresia ca prin reclama de la E-mag si-ar aroga o calitate care nu ii revine, a enervat pe urmasii celor care au suferit enorm de pe urma dictaturii comuniste. Chiar asocierea ideii de libertate cu o afacere ca E-mag tine de un fel de trivialitate, de o anumita indecenta.

  • Deci se face un clasament și doar cei mai „autorizați” pot vorbi despre libertate. Ceilalți, „capu’ la cutie!”, cum se spunea odată, când jucam pitulușul. Curat liberalism, mon cher!

 3. Nicio societate, cit o fi ea de buna si de dreapta, nu duce lipsa de „indivizi precum Curea, Cristoiu, Nistorescu, Andronic și alții de aceeași teapă.”
  Sloganului mai vechi, „singura solutie, inc-o revolutie”, dvoastra i-ati dat alta forma „dacă nu ar fi bine să o mai luăm o dată de la capăt.”
  Intrebarea ramine: sinteti sigur ca va fi un inceput cum vreti dvoastra sau altii vor fi mai rapizi?
  NB,
  apropo de jurnalistul Curea. Cica, in articolele sale, ori in aparitiile pe sticla, debiteaza 10% adevar. Adevar care e bagat sub covor de o anumita parte a presei.Aceste 10% sint impanate cu 60% minciuni. Iar restul de vreo 30% sint ceaţă.
  Si intelege fiecare „dupa facultati” :D

 4. „în România comunistă nu prea au fost mulți cei care să semene cu Doina Cornea, Radu Filipescu, Dorin Tudoran sau Mihai Botez”.

  Mihai Botez a fost informator al Securitatii (l-a turnat pe Doprin Tudoran). Mai tarziu, l-a servit pe Ion Iliescu.

 5. Orice stat are o functie represiva, indiferent de regimul politic. Marii tortionari si cea mai neagra perioada de la noi a fost cea a comunismului globalist. Unii ii mai spun si alogen, dar si indigeni au fost recrutati de globalisti. Comunismul national a avut cele mai putine si de mica amploare represiuni politice. El a desfiintat inchisorile politice si categoria de detinuti politici. La Revolutie a fost altceva, evenimentul a avut si multe ramificatii externe. Ca unii delincventi de drept comun au ales ulterior sa se dea loviti ca dizidenti anticomunisti, este o alta problema. Dar probabil ca va mai trebui sa treaca inca alte cateva generatii pentru a nu se mai fura la cantarul istoriei, in evaluarea corecta a comunismului national.

 6. nici un argument nou, doar invective.

  VOI sunteți cei care i-ați făcut rău lui Șora, voi l-ați expus punându-l intr-o situație penibilă și anume făcând dintr-un fost comunist un model de anticomunist. Șora e un om ok, dar Papaya (cu concursul insidios al usereului) au vrut să-l instrumentalizeze electoral punându-l intr-o postură care NU era a lui.

  Faptul că-l luați la mișto pe Papahagi nu schimbă prostia celor de la Papaya. De fapt Șora și-a făcut-o cu mâna lui cand s-a lăsat purtat de val și a acceptat postura de martir și luptător anticomunist. N-a fost nici una, nici alta.

  sunteți ipocriți. de altfel fluxurile au evidențiat că unui procent de 40% li se rupe, 13% cred că șora are dreptate iar vreo 45% au fost iritați dacă nu enervați de această impostură.

  ce frumos au căzut niște măști cu ocazia asta, oricât vă chinuiți să faceți damage control

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.