marți, septembrie 27, 2022

Din nou despre libertatea presei. Astăzi, TVR cap în gură

Cu toate mesajele liniștitoare dinspre Consiliul de Administrație, se află în curs  ofensiva asupra echipei actuale de conducere a TVR, fezandată pentru a fi pusă pe frigare. Atacurile au început de peste 3 luni, când interesele private ale unor membri din Consiliul de Administrație au înclinat votul înspre useliștii din CA, cărora li se alăturau (când-cum) atât reprezentanții minorităților, cât și cei ai ”oamenilor muncii”, realizând avant-la-lettre politizarea pe invers. Printre victime au fost Rodica Culcer, greu de apărat din cauza sorocului de pensie și recent Dan Radu, șef al strategiei editoriale, peste care nu se putea trece pentru a fi băgațe emisiuni și oameni noi, de profil USL, cu trăsături pronunțat felixoide. Deși  numai temporar scoasă din grila TVR Info pe perioada campaniei electorale, emisiunea Foc încrucișat pare să  intre tot în șirul de tăieri preventive, după ce profesioniștii Ioana Lupea și Mircea Marian au fost contestați fără argumente în CA. A fost simplu de scos, fiindcă partidele mari și tari au cerut la negocieri musai acel spațiu de emisie pentru campania gratis de la TVR. Si s-a cedat.

Televiziunea publică n-a putut scăpa în atâta amar de ani de servitutea politică înscrisă în AND-ul ei și n-a avut parte de un răgaz de autoevaluare și restructurare, necesare unei televiziuni suple și moderne. În fiecare an Raportul FreeEx al ActiveWatch România marchează deficitele bănești, administrative și morale, ale căror cauze ar fi ”cadrul legislativ (care) permite o intruziune politică majoră, provoacă instabilitate instituțională, legislația confuză și în cazul Consilului de Administrație, și al Comitetului Director”. Recomandările Raportului pe 2012  sunt modificarea legii de funcționare a SRR/SRTV, selecția persoanelor nominalizate de Parlament în Consiliile de Administrație ale televiziunii și radioului în baza unor criterii profesionale și nu în baza negocierilor politice, moderație în deciziile CA care trebuie să țină cont de prerogativele sale și să evite decizii arbitrare care pun în pericol instituția. Până acum, cu foarte rare excepții, agenții politici care au clamat reforma n-au avut curiozitatea să facă evaluări serioase și investiții adecvate și cu atât mai puțin să schimbe legea. Nici acum nu are nimeni răbdarea să aștepte până în decembrie rezultatele analizei pentru obținerea certificatului ISAS, care stabilește standardul internațional de management în televiziune.

Tăcute în ultimii câțiva ani când oteveurile și televiziunile comerciale de propagandă și-au făcut de cap și când împuținarea presei scrise, dispariția jurnalismului de investigație și umilirea jurnaliștilor de către cei puternici au schimonosit fața presei românești, organizațiile de media au înviat zilele trecute reacționând la ofensiva preelectorală asupra mediilor publice. ”Condamnăm intruziunile actorilor politici în libertatea editorială și le considerăm extrem de periculoase, mai ales în perioada electorală. Scopul principal al campaniei electorale este ca publicul să fie informat asupra ofertei electorale și a candidaților. Fără jurnaliști critici, capabili să-si facă meseria onest, acest lucru devine imposibil”, subliniază Freedom House, Centrul pentru Jurnalism Independent și Expert Forum, după ce constată excluderi bruște de moderatori incomozi, tăieri de capete, forțarea unor numiri agreate politic, mutilarea unor arhive on-line etc.  Ajungem la vorba lui Giovanni Sartori din lucrarea Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune, care arăta că există nu doar dezinformare, ci și sub-informare, informația insuficientă și opinia oarbă din care alegătorul înțelege puțin și face astfel alegeri greșite.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Interese private. Acum da, atunci nu!
  Trasaturi flexoide. Acum da, atunci nu!
  Fara argumente. Acum da, atunci nu!
  Prefesionisti. Acum da, atunci nu!
  Cand era „atunci”? Atunci si acum!

 2. Da si?
  Voi, intelectualii ce faceti?
  Absolut nimic.
  Doar constatati!
  Fara suparare, dar pt a constata ca USL este asa cum este, nu are nimeni nevoie de 3 facultati si de 5 diplome!
  Merci de info, doamna Brandusa!

 3. Dovada ca a fost amestecul lui Felix este pe blogul lui Mircea Badea.Atacul mitocanesc si insultator la adresa lui Mircea MArian nu a provocat nici o unda de indignare printre colegii ziaristi.
  Speram sa fie totusi o licarire de solidaritate prin TVR, pt ca atacandu-l pe Marian , Badea ataca si TVR-ul.
  Nu s-a intamplat asta, din pacate..Ignoranta sau Frica? Ambele nasc monstrii.Rusine , presa romana.Din acest motiv am plecat din Romania si platesc impozite altui stat.Sarutmana si Felicitari Brandusa Armanca.

  • @Bruner Fox

   Mircea Marian, Ioana Lupea, Rodica Culcer (si altii) se inscriu cu „succesuri” in sirul de „jurnalisti ai lui Basescu”, la fel de „pseudo” precum „jurnalistii lui Voiculescu”. Asa ca nu-i nicio paguba… Dimpotriva, plecarea unora ca ei (de exemplu, la B1TV, televiziune agresiv pro-basista cu care se potrivesc foarte bine si la care au mai… performat) poate fi un castig pentru echidistanta TVR.

 4. A inceput restauratia. E bine ca ziaristi ca Brandusa Armanca ne amintesc ca ar trebui sa fim o societate civila responsabila si sa reactionam. Pana sa ne dezmeticim, vor fi prea puternici si bine instalati in toate posturile cheie ale tarii.

 5. ” Astăzi, TVR cap în gură „.

  Pentru un articol cu o tema atat de serioasa , un asemenea limbaj a la Mircea Badea, poate avea vreo justificare ? Daca vorbim de ” imbecilizarea prin televiziune ” , nu putem vorbi oare la fel de bine si de o imbecilizare prin presa si/sau Internet ?!

 6. Stimata doamna ,in seara zilei cand a aparut articolul, la ora de maxima audienta,te TVR 1 si pe TVR info perorau dna BOAGIU,respectiv dl BERCEANU ! Asta ca confirme ceje scrise de domnia voastra !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro