miercuri, octombrie 27, 2021

Din nou despre referendumul din 26 mai

Preț de câteva zile, președintele Klaus Iohannis a avut la Cotroceni consultări cu reprezentanți ai societății civile, cu președinti de ONG-uri și cu șefi ai feluritelor organizații ale magistraților. Totul din perspectiva referendumului pe care Administrația Prezidențială pare că s-a hotărât, în fine, să îl convoace pe data de 26 mai 2019. Referendum văzut ca o primejdie atât de moarte de PSD, de ALDE, cât și de organizațiile și organismele -satelite ca și de presa aservită.
Probabil că social-democrații nu vor merge până acolo încât să solicite boicotarea consultării populare. Însă nu e deloc exclus că nu vor încerca să obțină un profit maxim de pe urma haosului legislativ care le-ar îngădui să le impună votanților să bată două drumuri, unul în căutarea secției în care își pot alege europarlamentarii, altul pentru găsirea încăperii în care ar urma să își exprime opinia în privința întrebării ce le va fi adresată la referendum. Aceasta în ciuda asigurărilor contrarii ale lui Liviu Nicolae Dragnea. Dar cine îl mai crede pe acest infractor de rang înalt?
Deocamdată, președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, le-a cerut celor din subordine să se situeze în stare de rezervă, păstrându-și intactă muniția până în clipa în care dl. Iohannis va comunica public întrebarea ce va apărea pe foaia cu care vom intra în cabina de vot. Ceea ce nu înseamnă însă că servanții PSD de presă, gen Nistorescu, Cristoiu, Chirieac, țambalagii de la România tv, Antena 3, dar și Ionuț Cristache care continuă să paraziteze ecranul TVR 1 (chiar dacă din 15 aprilie se pare că va fi mutat în grilă într-un spațiu unanim recunoscut drept moartea, punctul critic al audienței, adică de la ora 19) nu își fac conștiincios datoria. Respectivii iau în derâdere, minimizează importanța referendumului, spun că acesta ar fi doar un capriciu al președintelui. Declară sus și tare, precum a făcut zilele trecute la TVR 1 dl. Ion Cristoiu, că vor refuza participarea la dezbaterile despre referendum (aceasta în pofida faptului că TVR, de pildă, îl plătește cu o sumă considerabilă pe acest cancer al presei românești post-decembriste), însă scriu de zor editoriale menite să demobilizeze electoratul.
Și aceasta fiindcă știu că referendumul are o importanță colosală nu doar pentru viitorul justiției din România, ci și pentru viitorul politic al d-lui Klaus Iohannis. Mai concret.
1.O slabă participare, un dezinteres al populației și nevalidarea referendumului vor fi folosite de reprezentanții puterii pentru a susține sus și tare că populația, în marea ei majoritate, susține modificarea legilor justiției, așa cum și le doresc PSD și ALDE.
2.Tot o prezență nesatisfăcătoare care va avea drept consecință nevalidarea referendumului va avea consecințe majore asupra perspectivelor, a scorului electoral și a șanselor de a obține un nou mandat de cinci ani la Cotroceni pentru dl. Klaus Iohannis.
Tocmai de aceea președintele și aparatul de lucru din subordinea domnniei-sale par să privească cu toată seriozitatea organizarea referendumului. Îndeosebi felul în care formulează întrebarea. Ea trebuie să fie de natură să înfrângă nu doar comoditatea electoratului, în general, ci să și îi determine pe cei afiliați ori “îndrăgostiți de PSD”, așa cum este de dată recentă, e drept contra unei viitoare remunerații de mii de euro, fosta jurnalistă Carmen Avram, să se prezinte la urne.
Dacă aș fi în locul președintelui Iohannis, aș fi foarte atent și la felul în care vor reacționa în zilele următoare reprezentanții BOR. Care se arată scoși din pepeni de o afirmație a d-lui Iohannis referitoare la eșuatul referendum privind familia tradițională.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. „2.Tot o prezență nesatisfăcătoare care va avea drept consecință nevalidarea referendumului va avea consecințe majore asupra perspectivelor, a scorului electoral și a șanselor de a obține un nou mandat de cinci ani la Cotroceni pentru dl. Klaus Iohannis.”–> Cine a spus ca-l mai doreste cineva pe Iohannis la Cotroceni inca 5 ani? Ca sa faca ce, sa numeasca prim-ministrii la cerere sau „aproape” sa reactioneze la distrugerea tarii? Am vazut sambata cu totii ce proteste de „amploare” au fost in Romania si cat de mult a reactionat societatea la ce se intampla. Rugati-va sa nu fie soare si frumos in ziua referendumului.

  • Este BINE de STIUT !!!
   Din timp cele doua intrebari din forma finala a decretului pentru REFERENDUM…!
   „1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
   2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
   chiar un nespecialist IN DREPT si DREPT INTERNATIONAL poate observa in continuare „PROSTIA SECVENTIALA TARAITA LA NESFARSIT atat a PRESEDINTELUI ROMANIEI cat si a guvernului actual!!!!
   este de revizuit tot ansamblul CONSTITUTIEI ROMANIEI privitoare LA JUSTITIE/STAT DE DREPT!
   deoarece vor ramane mereu si mereu :porti/portite/variante/situatii de compromis/critici fondate sau nu/abrevieri marcate voit in NETRANSPARENTA/OCOLIRI CU TITTLU DE TRANZITORIU/indecizii CRASE/….etcc…,

   ACEST feedkak continuu intre justitie si ministerul justitiei…,
   ACOLO UNDE:
   Ministerul Public și Consiliul Superior ai Magistraturii. , PRIN
   • Înalta Curte de Casație și Justiție
   • Consiliul Superior al Magistraturii
   • Direcția Națională Anticorupție
   • Curțile de apel
   • Tribunalele
   • Judecătoriile
   • Institutul Național al Magistraturii
   ISI PASEAZA continu VINA/INCOMPETENTA/COMPETENTA/….la nesfarsit unul altuia…., BRESE CAUZATE DE O FORMULARE NECORESPUNZATOARE a constitutiei ROMANIEI LA CAPITOLUL JUSTITIE, nerealistic ancorata in realitate, VOR DUCE MEREU la alte si alte
   Neclaritati de punere in practica la modul exact, al legislatiei marcata de infaptuirea STATULUI DE DREPT!!!!!!
   IN DOUA CUVINTE…, in acest moment avem O CONSTITUTIE a ROMANIEI neancorata in nici o forma a tratatelor internationale/forumurilor si institutiilor privitoare la DREPTURILE FUNDAMENTALE ale omului, expresie clara O.N.U.

   Convenţia europeană a drepturilor omului…!!!!????
   Considerind ca statele membre s-au angajat sa promoveze in colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite respectul universal si efectiv fata de drepturile omului si libertatile fundamentale, precum si respectarea lor universala si efectiva,
   pactele internationale: cel Economic, Social și Cultural și cel al Drepturilor Civile și Politice constituie acorduri obligatorii, aprobate de către Adunarea Generală în 1966, acorduri ce promovează Declarația Universală, concretizând în obligații juridice, drepturile cuprinse în ea, și stabilește organisme care să monitorizeze respectarea de către Statele care sunt parte in acele pacte. Aceste două pacte, sunt cunoscute de asemene sub numele de Pactele de la New York⁠….,
   mult mai apoi
   restituite pentru reanalizare si REIMPLANTARE de catre
   Convenţia europeană a drepturilor omului…!!!!

   Desii ROMANII sunt considerati de o inteligenta sclipitoare,
   Observ ca la ei acasa dau nota, in continuare de o mare ..,mare maree…
   Prostie/imbecilitate/rea vointa/servilism si jigodism/famfaronada si fudulie/despotism dictatorial/
   Si asta dintr-un singur motiv:
   Aici acasa au ramas doar cei din patura mijlocie/mediocra,
   Quantificata in straturile sociale/culturale/etnice/(sub invaluirea mutatiilor genetice cauzate de exodul asiatic/african….vezi doamne astazi acceptat/inhalat imediat la rang de constiinta a NOII CIVILIZATII)….politicieni execrabili(+ magistratura de cacaoooo)/politie/armata/tiganime/pensionari/profesori,doctori, ingineri…care merg cu ochii inchisi pe strada…./……sa nu mai vorbim de companiile straine PROFITORI DE EXCEPTIE(vezi padurile…..,gaz. Petrol,comunicatii…etcc….)
   Iar exact acum…sub ochii nostri….marea majoritate a liceenilor si studentilor VANATI(furati de peisaj…) de cele mai INTERESANTE asa zise forumuri ACADEMICE din lume….
   Concluzie!!!!!!
   ATENTIE LA CELE DOUA INTREBARI….!!!
   CARE PUTEAU FII doar una singura si clara!!!
   „”””doriti revizuirea TOTALA A CONSTITUTIEI ROMANIEI…privitoare la JUSTITIE SI STAT DE DREPT !!!!!!!??????????”””””

   DELAURENTIUS SIBIEL/SIBIU 8.33333 10.05.2019

   n.bene…
   DE CITIT SI RECITIT cu ochii mintii/ai sufletului/dar mai ales al ratiunii…,
   ca sa vedeti cat de intelepti/jafurile din politica , inclusiv seful statului/marsavia unui sistem nedemocratic……creaza CAPCANE PROPIILOR CETATENI,
   NEINFORMAND SISTEMATIC SI REALISTIC tot ceea ce decurge din REFERENDUM…!!!

   1. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-a-decis-intrebarea-de-la-referendumul-din-26-mai-1120025

   2. https://stiri.plus/cele-doua-intrebari-de-la-referendum-pe-intelesul-tuturor

   3. ……În acest caz, ar fi vorba despre o deschidere a dezbaterii despre modificarea Constituției. În cazul în care o întrebare referitoare la atacarea ordonanțelor la CCR ar trece prin referendum…..
   https://romania.europalibera.org/a/referendum-intrebari-oug-ccr-legislatie-penala/29854464.html

   4. o alta mare confuzie…se va crea „MESTECAND CIORBA ALA ROMANEASCA””””…cu Euro-parlamentarelelelelelelele……
   http://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/eu-affairs/20181122STO19860/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-alegerile-europene-din-2019
   5. https://www.alegerile-europene.eu/cum-votezi/romania
   https://www.dedataastavotez.eu/

 2. Cea mai buna intrebare, daca mi se da dreptul la o opinie, nu doar la vot:
  „Sinteti de acord sa va mai fiu 5 ani Presedinte ca sa lupt impotriva coruptiei asa cum am facut-o si pina acum”?

 3. Probabil se va desfășura referendumul.

  Aștept însă cu satisfacție ziua în care ne veți spune (dăscăli) că e musai să mergem să votăm, că altfel se duce naibii totul …

  Am un răspuns potrivit pentru acel moment:)

 4. pfff… se apropie 1 mai muncitoresc si sarbatorile pascale, prilej de zile libere ndatite, statiunile de pe valea prahovei luate cu asalt, trafic infernal si gratare ncinse. breaking newsuri, decedati cu cozonacu n git si necati cu oua rosii. trai neneaca in RSR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.