sâmbătă, decembrie 14, 2024

Din nou: stati pe loc si faceti-va treaba! Catre toti cei carora li s-au luat abuziv atributiile, Blaga, Anastase, Iancu, CCR.

De vreo doua zile USL preia puterea in mod abuziv, incalcand legi, incalecand institutii si mimand legalitatea.  In ziua in care au inhatat Avocatul Poporului si sefia celor doua Camere ale Parlamentului, s-au incalcat 3 articole din Constitutie, 4 articole din Regulamentele Camerelor si 2 decizii ale Curtii Constitutionale.  A doua zi, cu OUG de modificare a atributiilor Curtii Constitutionale, s-a incalcat Art 115 al 6 din Constitutie, care interzice explicit modificarile prin ordonante de urgenta la functionarea Curtii.

Ei, acum PDL sta cumva pe bara si se uita la cum USL ii trage covorul de sub picioare; PDL incearca (un pic cam timid, de-aia si pare blat) sa mai conteste cu putinele arme ramase legale dupa ce celelalte i-au fost desfiintate ilegal.  (Vezi de ex. chestia cu Avocatul Poporului, singurul care poate contesta OUG pe motiv de neconstitutionalitate.  Acum, dupa schimbarea Avocatului Poporului, se pot emite OUG neconstitutionale pe banda rulanta, singura chestie e ca nu mai pot fi contestate legal, dar asta nu face respectivele OUG nicidecum mai legale sau mai constitutionale…).

Cum as face eu daca as fi in locul lui Blaga, Anastase, Iancu (fostul Avocat al Poporului), CCR?  Pur si simplu as ignora cu desavarsire hotararile ilegale luate de USL, adica: m-as aseza la sefia camerelor si as conduce sedinta, inclusiv vorbind peste ceilalti „sefi” cocotati ilegal; as emite (in locul d-lui Iancu) contestatii la CCR pe fiecare ordonanta neconstitutionala; as judeca (in locul CCR) fiecare astfel de contestatie si as publica (in locul fiecaruia dintre ei) tot ceea ce fac.

Mai mult decat atat, in locul sefilor Camerelor Blaga si Anastase n-as numara voturile lui Andon si Paslaru, ii stiti, aia doi parlamentari de care Curtea Suprema a zis ca-s incompatibili si n-au ce cauta in Parlament, numai comisia juridica zice ca Parlamentul e mai presus de hotararile judecatoresti.  Hai sa vedem ce face USL.  Contesta, plange, face scandal?  Aveti legile de partea voastra.  Sa va dea in judecata daca vor sa va dea jos!

Numai ignorand dispozitiile ilegale aratati ca nu se poate prelua prin faradelege puterea institutiilor in Romania, stat de drept.

(Nota: personal ii antipatizez profund pe cei trei, Blaga, Anastase si mai ales Iancu, asta care a si incercat sa-l faca scapat pe Nastase din proces printr-o manevra a la Grajdan.  Dar aici e vorba de aplicarea legii si de institutii, nu mai vorbim de oameni, ci de faptul ca trebuie sa se opuna cineva la puciul parlamentar si aici chiar e nevoie de Opozitie si de puterile ei legale, dincolo de simpatii sau antipatii).

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

  1. nu sunt de acord deloc cu ce propuneti. va fi din ce in ce mai usor ca din exterior sa para o lupta care pe care, unde toti sunt la fel.

  2. Nu aveti dreptate. ce ar trebui sa faca cei 3, sa le ia scaunul celor asezati ilegal? S-ar face de ras. Ori ei au o minima decenta. Folosesc parghiile legale. iar acea OUG a fost atacata in contencios administrativ, singura cale ramasa. Deci, nu sunt timizi. Fac tot ce pot, dar legal.

    • Bogdan,Aldrin:Legea ,legalitatea trebuie aparate inclusiv prin raminerea pe pozitii,boicotarea prin mijloace normale,verbale si legale,neparasind sala parlamentului,rezistind tuturor invectivelor si insultelor manevrelor nerusinate si ilegale ale acestei majoritati de conjuctura.Va ginditi poate ca s-ar fi ajuns la pumni?Cind legea e de partea mea ,prefer sa risc sa incasez si pumni.Si asta trebuie sa ne-o spuna o femeie!Halal barbati,doamna Otilia.

    • Cum sa lupti impotriva unei ilegalitati la care nu mai ai cale de atac legal cu legea in mina?
      Trebuie sa fim atenti cu astfel de „recomandari” ca indeamna la anarhie si haos (ca sa spunem doar asta). Aici discutam de forta fizica de a nu te lasa inlaturat ilegal si nu cred ca fostii sefi controleaza institutii de forta ce i-ar putea apara. Cine sa-i apere? Muschii lor?
      In aceste momente ar trebui ca cetateanul de rind sa reactioneze ca nu vor fi nici straini care sa intervina (mai mult decit niste declaratii clare ce apoi sint rastalmacite sau taieri de fonduri si voturi cine stie pe unde care oricum nu vor rezolva nimic). M-as fi asteptat sa vad zeci de mii de oamni in strada nu doar 200-300 de oameni. Ramine de vazut ce o sa se intimple mai tirziu, insa sint sceptic. Nu au ramas multi care sa apere in strada legea si institutiile democratiei, din pacate (nu doar comentarii ca astea pe net).

  3. Nu rezolvam nimic daca aducem argumente false. Unde se mentioneaza explicit in aliniatul 6 al articolului 115 ca nu se poate modifica functionarea CCR prin OUG?

    Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

    Se poate interpreta ca CCR este o institutie fundamentala si regimul sau este afectat de ordonanta data acum, dar in niciun caz acest lucru nu este mentionat explicit.

    Argumentele incorecte pot duce la ignorarea unui demers, indiferent cat de corect este el.

    Pe langa asta, ca sa nu va cred pe cuvant ca „s-au incalcat 3 articole din Constitutie, 4 articole din Regulamentele Camerelor si 2 decizii ale Curtii Constitutionale” ar fi fost bine sa spuneti si care sunt acestea :)

    • Maestre,
      am in fata Constitutia din care citez , domniilor voastre aliniatul 6 art.115
      „OGU nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului,drepturile ,libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.” Asa ca , maestre dottore. daca nu esti in tema, nu te baga ca si munsca in zar!!
      Doamna Nutu, pe care nu o cunosc si de care nu am auzit in viata mea pana acum, este bine informata, probabil muncind in domeniul jurisprudentei. Nu numai ca este si bine informa ci foarte inteligenta!! Propunerea ei, indemnul ei formulat in cunostinta de cauza pentru a actiona (rapid)i estei solutie pe cat de inteligenta pe atat de eficienta juridic. Si am sa-ti spun si pentru ce. Se ajunge inevitabil , prin nerecunoasterea de jure si de facto a „legilor” parlamentare, la imperioasa NECESITATE CA CINEVA SA ARBITREZE disputa> Deci, intoarcerea innapoi la Constitutie.
      Sau la alte obiecte mai contondente: pumn, palma, par sau pistol. Doamne fereste si mai de rau!! Pentru ca in Parlamentul Romaniei a fost pus la cale si un act terorist de catre comunistii interbelici. Au murit cativa parlamentari(si ce parlamentari , nu ca si dottori de azi, dar totusi…) , insa si executantul a fost condamnat la moarte si …suspendat. putin. Acu, daca tot veni vorba, pedeapsa cu moartea e desfiintata in RO asa ca…
      Cititi si dati mai departe, domniile voastre, domnule SKORTZY.

  4. Nu ar fi un comportament util, pentru cei inlocuiti (mai mult sau mai putin legal) si cu atat mai mult pentru populatie.
    In nebunia asta va avea castig de cauza cine pare cat mai sincer, iar USL se cam departeaza de adevar si furnizeaza presedintelui munitie.
    Daca referendumul esueaza si presedintele este repus in functie, este posibil pentu USL sa piarda si alegerile parlamentare, deci chiar nu inteleg graba asta a lor.
    Idea care se vehiculeza prin presa, cum ca ar dori sa-l scoata pe Adrian Nastase din inchisoare, mi se pare total gresita, si nu cred ca sunt atat de prosti sa-si riste imaginea inainte de alegeri.

    Asa ca, intrebarea ramane… de ce atata graba si cu atat de multe greseli?

  5. Cam tardiv apelul Dumneavostra!
    Se pare ca toata lumea (inclusiv Presedintele) a acceptat cele 9 ilegalitatile mentionate de Dumneavostra (personal, cred ca sunt mai multe!).

    Ne vedem la referendum … :-(

  6. Oare ar putea cei trei sa faca asta?? Nu ar duce acest lucru la imbranceli „hilare” si huiduieli mai ceva ca pe stadioane din partea majoritatii barbare?? Intr-un fel mi se pare corect ce spuneti dvs. si eu as face la fel, dar cred ca celor trei nu le surade idea unor astfel de rezolvari, mai degraba asteapta legal sa-si faca dreptate….dar din pacate unde NU-i lege, ii tocmeala!

  7. E greu sa faca pe nebunii Anastase si Blaga, dupa cate ilegalitati au facut ei. Presupun ca e amar medicamentul pe care il inghit acum dar mama, mama, ce dulce era cand il aplicau ei altora.

    La fel cu toti judecatorii din tara asta. Cand ei sunt in varful unul sistem adanc corupt, de unde sa mai stie cum sa face si ce sa faca ca sa apere legile? Au uitat ce inseamna asta.

    Din pacate pentru noi toti.

    • Pai hai, spuneti-ne concret cand vechea guvernare a facut asta:
      – incalcarea regulamentelor camerelor (celor de la USL le-a fost lene si sa le modifice). In regulament e scris in clar cum se pot revoca sefii camerelor.
      – incalcarea explicita si pe loc a unei decizii CCR (CCR a zis ceva, Ponta a zis in aceias zi:”hai scitir, vreau cum fac eu”
      – ignorarea pe fata a unei decizii judecatoresti definitive: doi parlamentari sunt declarati incompatibili, noii sefi de camere zic: „hai sictir cu hotararile voastre in justitie, nu suntem obligati sa le respectam, cei doi raman in parlament si voteaza, sa vedem ce ne faceti”

      Va rog, daca avetin argumente, sunt binevenite. daca incepem cu gentile lui Udrea, cu spitalele inchise sau cu „micsorarea” pensiilor, mai bine lipsa.

  8. Ce regulamente s-au incalcat in prima zi? Si ce articole din Constitutie? Si ce decizii ale CCR? Deciziile au aplicare doar la cazul sesizat, asa ca nu pot fi incalcate decizii de acum 6 ani. Toata lumea spune minciunile astea, dar nimeni nu discuta efectiv cu regulamentele si Constitutia in fata

    • daca ai avea un minim de bun simt si putina curiozitate (as adauga s un pic de minte!) ai fi dat click pe linkul din text (e chestia aia ingrosata, daca nu va pricepeti). dar va lipsesc toate acestea si va sunt mintile intunecate de rea credinta.

      • Pai tocmai ca citesc: „Cererea grupurilor parlamentare ale USL de schimbare a președintelui Camerei Deputaților încalcă Regulamentul de funcționare al instituției, unde este prevăzut clar: „revocarea preşedintelui poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus”. Același lucru este valabil și în cazul Senatului.” Ei bine in Regulamentul Senatului nu apare asa ceva. Mai e si chestia cu deciziile CCR. Acesstea se aplica doar la cazul respectiv, deci daca doresc sa aiba o decizie trebuie sa atace din nou la Curte, nu se poate aplica o decizie din 2005. Exact (dar exact, exact, exact) aceeaasi a fost dicutia si in cazul lui Geoana, privind exact exact aceeasi decizie a CCR 601 pe 2005. Nu s-a aplicat. Oricum, precedentul nu e izvor de drept constitutional in Romania. Asta e doar o mica problema. Mai sunt si altele. E ciudat sa ma acuzati ca am mintea intunecata de rea-credinta. Nici nu ma cunoasteti. Doar am pus o intrebare. Nu spun ca totul a fost perfect regulamentar, dar o anaiiza mai atenta nu ar strica.

        • „Mai e si chestia cu deciziile CCR. Acesstea se aplica doar la cazul respectiv, deci daca doresc sa aiba o decizie trebuie sa atace din nou la Curte”
          Si mai sustineti ca nu sunteti rauvoitor. La care curte sa atace? La aia care nu mai are voie sa se pronunte pe hotararile parlamentului pentru ca au avut grija USL-istii si de asta?

          • Daca tu crezi ca revocarea lui Blaga si Anastase nu se mai pot aataca la CCR, nu stiu ce pot crede despre tine. De fapt chiar au fost atacate imediat dupa revocare. Eu spuneam o chestie banala: CCR-ul ia o deizie intr-un caz specific, iar justitiabilii trebuie sa se supuna acelei decizii, nu celor date acum sase ani. Este ceva foarte foarte simplu, care se aplica si in cazul proceselor normale. Eu ca cetatean am obligatia sa ma supun unei decizii judecatoresti, nu sa caut alte decizii anterioare care, consider eu (ca numai instanta poate decide, mi se potrivesc. Din pacate, deciziile CCR nu sunt coerente, iar cazul Geoana este exact, exact, exact la fel cu cazul Blaga.

  9. Am inteles opinia dvs. Opinia mea, insa e ca nu mai aveau de ce sa ramana in functii presedintii Camerelor din Parlament, cata vreme majoritatea s-a schimbat.

    Sigur, a fost traseism, oportunism, lichelism politic ordinar in recompunerea majoritatii. Insa tot asa, prin traseism, s-a compus si majoritatea cu care a guvernat PDL, si nu v-am auzit sa protestati atunci.

    Poate renuntam la a ne indigna doar cand „ai nostri” sunt zburati din functii, poate indemnam la nesupunere civica si pe cetatenii abuzati zilnic de un stat condus de multi ani de niste indivizi dubiosi.

    Cum ar fi daca refuzam sa ne supunem legilor adoptate fraudulos de Anastase, A. Nastase( ce similitudine de nume. o fi destinul ),Oltean, Buda, Ghise etc ? Cum ar fi daca n-am mai plati deloc taxele si impozitele unui stat ai carui decidenti politici se imbogatesc constant si rapid in timp ce societatea primeste, in loc de servicii publice, dispret , gunoaie, scandaluri, amatorism si lichelism ?

    • Nu sunt opinii, sunt regulamente si legi.

      Opinia poate fi foarte corecta, dar cat timp nu se regaseste tradusa si in constitutie sau regulament, tough luck.

  10. Bravo, Otilia Nutu. Nu stiu cat de fezabil ar fi dar in inima mea simt ca ai dreptate. Oricat demonstreaza rationalii filouslamisti ca nu este de bon ton un asemenea comportament, cu derbedeii nu are niciun sens sa folosesti codul bunelor maniere decat daca vrei neaparat sa fii fraierul lor.

  11. Nu inteleg Dna Nutu de ce sariti in sus asa de tare. Basescu culege ce a semanat. Ceea ce scrieti dvoastra inseamna indemn la nesupunere civica. Trebuia sa va indignati si atunci cind cei pe care acum ii aparati au facut abuzuri.

    • Precizati aceste abuzuri similare USL. Ne referim la incalcarea explicita a deciziilor CCR, de incalcarea clara si pe fata a regulamentelor camerelor, de refuzul de a elimina doi parlamentari declarati incompatibili dupa o decizie irevocabila in justitie.

      Concret, cand a facut PDL ceva similar.

      Ei, multi chiar nu vor sa inteleaga ca PDL a facut destule porcarii, dar s-a schinuit de fiecare data sa respecte regulile jocului. Au dat o lege, CCR a zis nu, au mormait si s-au intors la modificarea legii. Sau au renuntat. Nu la-au schimbat pe Geoana, nu permiteau regulamentele. Nu s-au apucat sa modifice atributiile CCR prin ordonanta de urgenta data intr-o seara de iulie!

      USL pur si simplu nu are timp si chef sa joace si sa mai puna o piedica sau sa mai traga de timp sau sa puna mana pe minge cand nu orbserva arbitrul. Ei i-au dat o bata in cap arbitrului si cu asta basta, au pus unul de-al lor ca arbitru si acum fac absolut ce vor: incalca legi, decizii CCR, Constitutia, decizii finale in justitie, regulamentele celor doua camere. Pur si simplu guvernul da o ordonanta de urgenta si tot el publica imediat in Monitorul Oficial. ABSOLUT ORICE II TRECE PRIN CAP. fara posibilitatea de control, revocare, control constitutional.

      Ne indepartam foarte repede de o democratie constitutionala. Welcome to Russia!

  12. @Otilia Nutu

    Ziceţi: „A doua zi, cu OUG de modificare a atributiilor Curtii Constitutionale, s-a incalcat Art 115 al 6 din Constitutie, care interzice explicit modificarile prin ordonante de urgenta la functionarea Curtii.”

    Articolul invocat arată:
    „Ordonanţele de urgenţă
    (1) nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale,
    (2) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului,
    (3) drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie,
    (4) drepturile electorale şi
    (5) nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.”
    Mi-am permis să numerotez pentru evidenţiere cele 5 domenii în care nu se pot da OUG.

    La care dintre domenii vă referiţi?

  13. Lui Anastase cel putin ar fi trebuit sa i se ia de mult atributiile, Si poate ca atunci nu ar fi trebuit sa se recurga acum la abuz pentru a fi trimisa acolo unde ii e locul. Sunt de acord cu CCR si cu Avocatul Poporului, dar hai sa ne oprim aici cu retorica.
    Iar sa spuneti, in aceeasi retorica, Robertei Anastase cum SA NU numere, dupa ce altadataa numarat cum a numarat si a iesit ce a iesit, mie mi se pare ca frizati indecenta, domnisoara. Din respect pentru faptul ca sunteti femeie, din respect pentru articolele de substanta pe care le-ati scris si le-am citit si din respect pentru iluziile mele cam-de-mult pierdute, am sa ma multumesc sa folosesc termenul „indecenta”. E cel mai benign termen pe care l-am gasit in bogata limba romana.

    • Anastase nu a comis nimic ilegal. Nu presedintele camerei numara voturile. Modul cum se numara, cine numara voturile, reprezinta probleme interne ale parlamentului, care se desfasoara dupa reguli, regulamente si cutume proprii. Parlamentul s-a pronuntat prin vot, ca la acea lege nu s-a comis nimic incorect. Parchetul a confirmat acest lucru. In plus, Legea a fost retrimisa in parlament de Presedinte si a fost votata prin apel nominal. Legea care este astazi in vigoare a trecut fara nicio problema, pentru ca reprezinta vointa majoritatii de atunci.
      De exemplu, la parlament, poti lipsi 99,9% din timp sau chiar 100% din timp, poti fi la inchisoare, poti fi declarat de justitie incompatibil, dar sa ramii in functie si sa primesti in continuare salariu. Asa sunt regulamentele acolo.

  14. Se face o grava confuzie. Daca Presedintele nu se mai bucura astazi de sustinerea majoritatii Romanilor, nu este un motiv pentru a fi suspendat sau demis, nu este un motiv pentru alegeri anticipate. Votul din 2009 ii asigura Presedintelui dreptul la un mandat pe cinci ani. Presedintele poate fi suspendat, doar daca incalca grav constitutia, iar acest lucru il poate spune doar Curtea Constitutionala. Doar in acest caz, se impune intoarcerea la popor, care poate decide, ca in ciuda faptului ca a incalcat grav constitutia, presedintele trebuie sa ramina in functie.
    In niciun caz, infractorii din parlament nu pot hotari, pentru a scapa ei de puscarie (sau infractorii din spatele lor), ca presedintele a incalcat grav constitutia si trebuie sa fie suspendat. Daca parlamentarii voteaza o asemenea enormitate, ca presedintele a incalcat grav constitutia, dar de fapt presedintele nu a incalcat deloc constitutia, parlamentul trebuie sa fie dizolvat si trebuie organizate noi alegeri parlamentare. Parlamentarii care fac abuz de putere votind, in dispretul juramintului dat, hotariri impotriva prevedeilor constitutionale, trebuie sa fie arestati pentru abuz in serviciu.
    Toate acuzatiile impotriva actualului Presedinte sunt minciuni, calomnii, aberatii si gogomanii. Cei care au scris asemenea aberatii, si sunt juristi, trebuie sa-si piarda diploma. Nu poti fi jurist si sa faci asemenea confuzii, evident cu rea credinta, cu dorinta expresa de a demola democratia si statul de drept.

  15. „singura chestie e ca nu mai pot fi contestate legal, dar asta nu face respectivele OUG nicidecum mai legale sau mai constitutionale”

    Din păcate le face, după ce litera constituţiei şi istoricul aplicării ei au statutat că neconstituţionalitatea operează din momentul publicării în deciziei CC în MO iar orice efecte deja-produse nu trebuie reparate (ca, de exemplu, la impozitarea pensiilor peste 740 de lei). Formal, toate punctele constituţionale sunt şi vor rămâne bifate. Singura excepţie ar fi amânarea deliberată a publicării de documente în Monitorul Oficial, care se poate încadra penal la abuz în serviciu.

    Da, România poate fi guvernată despotic dacă se găseşte un prim-ministru fără scrupule, dar vina este a Constituţiei, care îi permite să legifereze de unul singur (fără dezbatere, bicameralism, promulgare, control de constituţionalitate real etc.) peste noapte.

    Soluţia pe termen mediu şi lundupă ce acest moment se va fi consumat: desfiinţarea OUG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analistă de politici publice în energie la Expert Forum și a fost Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro