luni, aprilie 28, 2025

Din premieră mondială în premieră mondială, spre victoria finală

Aceasta este o reacție la cald. Nu credeam că vom ajunge la acest nivel. Starea de surescitare produsă de anunțul recent de nouă premieră mondială la ELI–NP mă determină să adaug și link-uri, ca lucrurile să fie clare pentru oricine.

Anul trecut, pe 12 martie 2019, asistam cu toții la o premieră mondială, sărbătorită cu pișcoturi (nu știu dacă s-a băut și șampanie, deși am fost acolo – eu m-am ales totuși cu o cafea), cu prezențe de la cel mai înalt nivel (miniștri, parlamentari): laserul de la Măgurele a atins puterea de 10 PW. Există și comunicate ale Guvernului României:

https://www.gov.ro/ro/stiri/laserul-de-la-magurele-a-atins-cea-mai-mare-putere-din-lume-10-petawatts

plus, evident, un comunicat de presă al ELI–NP:

https://www.eli-np.ro/documents/press_releases/Comunicat_Presa_10_PW.pdf

Pe site-ul ELI–NP mai există două link-uri la niște comunicate ale Thales, din păcate acum nu mai pot fi accesate (The requested URL /documents/press_releases/10PW_Laser_Thales_EN.pdf was not found on this server.)

Acum, ieri mai precis (19 august 2020), asistăm la o nouă premieră mondială: laserul a atins puterea de 10 PW pe toată lungimea lui:

lucru care a atras și felicitările forului suprem al științei și culturii din țară:

Ni se spune că de data aceasta “În acest experiment a fost implicat întregul sistem laser de la ELI-NP: amplificatoare, compresor, sistem de transport laser.”

Atunci, care din aceste dispozitive nu a fost implicat în succesul din martie 2019? Se puteau obține 10 PW în martie 2019 fără amplificatoare, compresor sau sistem de transport? Poate greșesc, eu știind despre laseri numai ce ni s-a predat la liceu și la facultate, nu cunosc detalii constructive privind superlaserii de mare putere.

Poate reușește Dl. Academician Zamfir să ne explice aceste realizări, folosind clasicul experiment cu mașina: în 2019 s-a dovedit că motorul se învârte când “dai la cheie”, iar acum chiar a pornit?

Între cele două premiere mondiale a trecut un an și jumătate.

Pe un alt site, am anticipat urmatoarele premiere mondiale de asteptat, cu datele probabile care se pot deduce din evoluția actuală a proiectului:

– laserul atinge 10 PW pe toata lățimea echipamentului (sfârșitul lui 2021);

– laserul atinge 10 PW pe toata grosimea echipamentului (mijlocul lui 2023);

– laserul trage primul puls de 10 PW în camera de interacțiune goală (sfârșitul lui 2024);

– laserul trage primul puls de 10 PW într-o țintă (mijlocul lui 2025);

– laserul trage primul puls de 10 PW într-o țintă inconjurată de detectori care să analizeze ce se întamplă acolo (sfârșitul lui 2026).

Dupa care vor urma premierele mondiale cu sursa gamma.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. ..si vai..ce sa vezi..anunturile mentionate mai sus, despre marea realizare epocala, au si disparut de pe site-urile ce au mediat promovarea (edupedu si g4media). Clar ca a fost o gogoasa de manipulare, pentru prosti de la prosti putin mai mari. Dar enervant ca un paduche devine Funeriu care, de frica sa nu intre sub praful cartilor de istorie (deja este acolo de multa vreme, doar ca el este prea orb s-o vada), se tot baga in seama cu interventii de tot soiul, pe unde si cine-l mai asculta.
    Ultima, cu prilejul raposatului anunt, facea referire la ce ar trebui sa facem noi, fraierii din tara, cu ‘diamantul’ pus in brate de el. Funeriule,..tu care iei cina cu 3 premianti Nobel/saptamina si care faci si gigantica mare la bara fixa (citta din memorie din alegatiile recente ale Funeriului)..de ce nu vii tu sa te angajezi ca CS3 la ELI (mai mult nu te califici, si asa e discutabil), sa ne arati cum se face ? Sa faci tu un paper, in calitate de lider de echipa ? ai facut vreodata asa ceva ? Sau doar din goarna dai sfaturi ? Funeriule, Funeriule.
    E grea munca cu cercetare, nu ? E mai usoara cea de trompetist, dind doar impresia ca ‘..stii, esti si faci..’. Treci din jenant in grobian, Funeriule..wake up.
    Sper sa fie lasat mesajul sa treaca de filtre, nu contine injurii ci doar adevaruri, ce-i drept, contondente.

    • Vai de mine, dar fiind asa contondent, vei fi poate unul din geniiIe IFIN-HH cu 500 de lucrari semnate de sute de autori (asa numitele colaborari) aparute incepand cu 2011? Altfel de ce ai scrie plin de mandrie ” Sa faci tu un paper, in calitate de lider de echipa ? ai facut vreodata asa ceva ?” De cand cu aceste „colaborari” s-a umplut IFIN-HH de fizicieni cu pedigree, care nu mai au nevoie de „marele laser” si-si bat joc de el pe toate drumurile si site-urile. Dar pana acum unde ati fost, de ce nu l-ati contrat pe Mourou, sa-i spuneti sa lase ELI-NP in pace, ca n-aveti nevoie de laser, sursa gamma etc…

  2. Fiind singurul laser atat de mare, orice e premiera mondiala. Chiar si un nou ghivent de la cel mai mare laser… Fiti ingaduitori.

  3. Caragiale a murit, materialul uman criticat de el se reproduce ad infinitum!
    :)))

    PS: Sunt curios cand vor trage in oglinzi

    • Tehnic si practic trag in/prin oglinzi :D . Sunt curios cand oglinzile si/sau sursele se vor strica cu ce bani se vor repara/inlocui de catre echipa Thales/autohtona :D .

  4. Nici eu nu ma pricep la laseri; si, la vremea mea, nici nu se preda despre laseri la liceu. Iar la facultate in niciun caz la cele umaniste.
    Asa ca afirmatia asta m-a dezamagit: „Poate greșesc, eu știind despre laseri numai ce ni s-a predat la liceu și la facultate, nu cunosc detalii constructive privind superlaserii de mare putere.”

    • Ce poate fi dezamagitor in faptul ca la facultatea de fizica se preda despre laseri? In plus, autorul a facut studiile de doctorat in strainatate, poate a aflat si altele despre laseri la cursurile scolii doctorale!

      • E de la generozitate si modestie. El credea ca toata lumea e la fel de proasta ca el. Acuma ca a aflat ca e unic si irepetabil -slava Domnului- normal ca e dezamagit :D

  5. Megalaserul isi face simtit efectul: toate naparcile din cercetare au scos capul si vorbesc. Pana acum erau tacute sau adanc ingropate…

  6. Super-obiective si credibile felicitarile academiei romane – Zamfir fiind presedintele sectiei de fizica al Academiei Romane!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Mihail Teodorescu
Cristian Mihail Teodorescu
Cristian Mihail Teodorescu, născut la București în 1966. Studii: Liceul de matematică-fizică “Gheorghe Lazăr” București, 1984; Facultatea de Fizică, Universitatea București, secția Fizică Tehnologică, 1990; Université Paris Sud, doctorat în Chimie Fizică, 1995; Universitatea București, Facultatea de Fizică, abilitare de conducător de doctorate în Fizică, 2015. Premiul III la Olimpiada Internațională de Fizică 1984, Sigtuna, Suedia. Premiul “Radu Grigorovici” al Academiei Române în 2015, Premiul Ad Astra pentru Excelență în Cercetare, Științe Fizice și Chimice, 2018. Între 1991 și 2002 a lucrat în străinătate (Franța, Germania, Regatul Unit). Autor a cca. 150 de articole științifice în reviste cotate ISI, peste 2500 citări, indice Hirsch 32 pe Google Academic și 27 pe Web of Science (2019). În prezent, Cercetător Științific Gr. 1 și Președinte al Consiliului Științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Profesor universitar asociat Școlii Doctorale de Fizică a Universității București. Conducător de proiecte de cercetare în valoare totală de peste 10 milioane Euro. Conduce un grup de cercetare de cca. 25 de persoane. Scriitor de literatură science fiction, trei volume publicate: “SF unu” (Editura Bastion, 2008), “SF Doi” (Editura Bastion, 2010), “Senzoriada” (Editura Nemira, 2014). Premii literare: Premiul Helion în 2007, Premiul “Ion Hobana” în 2011 pentru Cartea Anului, Premiul “Vladimir Colin” în 2014 la categoria Cel mai bun volum de povestiri. Membru fondator (2009) și Președinte (din 2011) al Societății Române de Science Fiction și Fantasy.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro