marți, iunie 25, 2024

Dincolo de alianta PNL-PSD-PC: romanii si criza. Un sondaj

Tema momentului in dezbaterea publica este alianta PNL-PSD-PC. E o tema ce merita discutata serios. Semnificatia sa pentru viitorul politic romanesc este majora. Dupa cum si lipsa de reactie publica a PDL (cel putin la ora la care sunt scrise aceste randuri) in fata unor evolutii cruciale care-l vizeaza nemijlocit si care-i deschid o oportunitate nesperata in spectrul politic romanesc, merita o discutie de sine statatoare: Cum e posibil ca o decizie precum cea luata de PNL si PC sa nu fie intampinata macar printr-un comunicat de presa de PDL?!  Este posibil ca oamenii acestia sa nu inteleaga ce carte mare le-a fost facuta cadou? Avem deci un pachet de teme de mare actualitate ce vor fi dezbatute mereu de acum inainte si asupra carora vom reveni in mod cert in viitor.

Azi insa sa ne concentram nu pe jocul politic, ci pe fundalul sau.  In politica, de multe ori, fundalul este mai important ca sceneta interpretata de actorii zilei. In cazul nostru, avem marea problema a atitudinii publicului fata de directia in care merge tara, fata de calitatea vietii, fata de criza economica. Nu incape indoiala ca avem aici o chestiune de importanta cruciala. Sa zabovim un pic asupra ei.

Sentiment si opinie publica

Suntem cu totii constienti de faptul ca ceea ce crede electoratul despre viata sa de zi cu zi (despre munca sa, familie, viata publica), atitudinile sale, conteaza decisiv in ecuatia politica a unei tari. De obicei, incercam sa estimam acest sentiment public sau opinie publica pe doua cai: Fie (a) prin evaluari mai mult sau mai putin subiective ale fluxurilor mass media si ale dezbaterii publice generate in jurul lor. Fie (b) prin intrebari standard in sondaje de opinie, intrebari ce se invart in jurul ideii de „directie in care merge tara”.

Ambele metode au limite evidente si binecunoscute. Metoda (a) are in centru  fluxuri si semnale ce sunt usor de alterat sau reorientat de varii grupuri de interese ce au suficienta influenta in mass media. In tarile occidentale acest lucru este tinut sub relativ control prin competitie si contrabalansarea intre diferitele centre de interese si influenta. Acolo analiza media poate intrezari cate ceva despre public si dinamica atitudinilor si opiniilor sale, in ciuda cetei si zgomotului mediatic. Cazul romanesc  este insa notoriu prin dezechilibrul generat de cateva trusturi de presa. Deci e greu de ajuns la estimari cat de cat realiste pe calea monitorizarii media.

Calea folosirii intrebarii din sondaje („In ce masura credeti ca directia in care se indreapta Romanie este una buna”) e mai promitatoare. Totusi ea ramane foarte generala. Greu de interpretat.  Ce aflam de fapt – la modul concret si precis – despre public, despre despre viata sa si perspectivele sale, cand ni se spune ca 80% din romani cred ca directia in care merge tara e una proasta  sau buna? Intrebarea cu raspunsurile ei reprezinta in contiuare un punct de reper analitic necesar. Dar nu mai mult decat atat. Trivializata de publicitatea facuta sondajelor, semnificatia ei e tot mai greu de evaluat corect.

In ceea ce ne priveste, este clar ca nu putem intelege mare lucru despre realitatea romanesca daca ne limitam la atat. Trebuie sa mergem mai in adancime. Intrebarea este cum. Sa incercam mai jos o solutie exploratorie.

O abordare alternativa

Sa profitam de datele aduse de o cercetare recenta a Centrului de Analiză și Dezvoltare Institutionala si sa schitam cum ar putea arata un astfel de pas inainte. Este o cercetare pe care o coordonez impreuna cu Aura Matei la CADI,  in parteneriat cu Institutul Roman de Training si in care colegii de la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) ne asigura suportul operational si logistic in teren la nivel national. Pentru cei interesati de aspectul tehnic, esantionarea a avut loc prin selecţia probabilistă a localităţilor şi a persoanelor. Eșantionul este reprezentativ la nivel național pentru populația 18-65 ani. Chestionarele au fost aplicate prin metoda face-to-face la domicilliul subiecţilor. Volumul eșantionului a fost de 1.200 de persoane. Marja de eroare admisă pentru eșantionul național este de +/- 2,9%.  Perioada de teren: decembrie 2010.

Sa notam aici ca nu este vorba despre un instrument  creat special pentru problema in discutie in acest articol. Este o cercetare legata de forta de munca romaneasca, training etc. Deci trebuie sa fim atenti si aici – ca intotdeauna – cand deducem din instrumente construite pentru o tema anume, raspunsuri pentru o alta tema.

Acestea fiind spuse, pornind de la datele obtinute, sa conturam acum o strategie indirecta de abordare a problemei noastre. Stim ca viata unui om obisnuit penduleaza intre locul de munca si familie. Ce se intampla in aceste doua arene majore ale vietii sale, ii determina covarsitor opiniile si atitudinile, inclusiv cele politice sau cele despre evolutia tarii si comunitatii in care traieste.

Avem deja in aceste observatii elementele unei strategii alternative. Ce ar fi sa incercam sa vedem mai concret ce se intampla intr-unul din aceste doua domenii? Altfel spus, sa incercam sa luam pulsul mai aproape de realitate. Sa folosim un domeniu anume ca fereastra prin care sa incercam sa surprindem ceva despre problema noastra.

Dat fiind faptul ca cercetarea CADI mai sus mentionata ne aduce date legate de forta de munca, sa profitam de ea si sa aruncam o privire la ce cred romanii despre munca lor si locul lor de munca. Vorbim acum de chestiuni concrete, nu de opinii si afirmatii generale despre tara si mersul istoriei. Vorbim despre lucrul vietii de zi cu zi.

Mai jos sunt o serie de intrebari si raspunsuri extrase din cercetare. In prezentarea lor, autorul de fata va reduce comentariile la minimum. Ideea implicita este ca rezultatele vorbesc de la sine.

Sa incepem cu o chestiune destul de  sensibila:

Cum ati aprecia actualul (sau ultimul) dumneavoastră loc de muncă?


Rezultatul e surprinzator si nu e. Impartirea intre cei satisfacuti de compensatia financiara pentru munca lor si cei nesatisfacuti, este jumatate-jumatate. E cam aceeasi proportie intalnita si in occident. Deci nu pare ca aici sunt semnale ale unei insatisfactii dramatice pe fondul unei dramatice caderi economice.

Surpriza un pic mai mare e la intrebarea urmatoare:

Cât de interesantă considerati că este activitatea dumneavoastră la actualul (sau ultimul) loc de muncă?

Majoritatea celor intervievati considera munca pe care o fac suficient de angajanta ca sa o considere „interesanta”. Sigur ca e o marja mare de interpretabilitate in cuvantul „interesant”. Dar fie si asa, aflam totusi ceva despre ce cred romanii despre „job-urile” lor. Nu sunt total „neinteresante”.

In lumina cercetarii, mobilitatea verticala a resursei umane in organizatiile romanesti pare destul de mica. Cel putin asa reiese din intrebarea de mai jos:

Care sunt sansele dumneavoastră de promovare la actualul loc de muncă?

In mod similar, siguranta locului de munca nu pare foarte inalta.

Cât de sigur credeti că este locul dumneavoastră de muncă?

Cu toate cele de mai sus, romanii intervievati par satisfacuti de conditiile de munca:

Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de programul de muncă?

Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de mediul sau conditiile de muncă?

Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de relatia cu superiorii/sefii?

Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de relatia cu colegii de muncă?

Pe scurt, tensiunile si frictiunile pe care le banuim asociate crizei economice – cu toate implicatiile ei pentru relatiile de munca si interumane – nu par sa fi atins prea tare atmosfera de la locurile de munca ale romanilor, in sensul vicierii acesteia. Sondajul e facut in luna decembrie 2010 dupa toate masurile de austeritate, scaderile de salarii atat in sectorul public cat si privat, restructurari etc.  Daca tinem cont de toate acestea cand vine vorba de salariu, este clar ca avem o situatie interesanta :

Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de salariu?

Cel putin in lumina raspunsurilor date la acest chestionar, numarul celor multumiti si celor nemultumiti de salariu este echilibrat. Avem o reconfirmare a raspunsurilor la o intrebare anterioara ce formula alt unghi la aceeasi tema. Numerlee nu difera mult de cele ale oricarei tari occidentale normale.

Vedem cum, cel putin din aceasta analiza,  nu reiese ca exista in cadrul electoratului roman o masiva insatisfactie economica, de natura salariala sau pur financiara, si nici una de natura relatiilor de munca. Nu facem decat sa reproducem ce spun respondentii! Iar respondentii asta spun! Daca in societatea romaneasca exista o insatisfactie generala, insatisfactia pare sa fie in buna masura de alta natura.

In incheierea acestei suite  si in anticiparea unei posibile intrebari, sa spunem ca majoritatea celor intervievati  nu au functii de conducere. Deci daca studiul are o vulnerabilitate, aceasta nu vine din supra-esantionarea celor in pozitii de putere sau autoritate, pozitii ce sunt naturalmente mai bine platite:

La actualul (sau ultimul) loc de muncă, aveti functie de conducere?

Concluzii
O analiza exploratorie ce depaseste glisarea pe stratul de suprafata al opiniei publice romanesti, descopera (pe zona mai sus analizata) un grad mai mare de echilibru si stabilitate decat ne-am astepta in virtutea atmosferei mediatice create in ultimul an. Lucrurile nu sunt perfecte dar datele ne arata ca nu sunt nici dezastruoase. Dimensiunea vietii economice a romanilor pare destul de asezata, ce putin cand vine vorba de locul de munca. Departe de a fi perfecta, departe de a fi satisfacatoare (sa nu uitam numarul mare de intervievati ce nu sunt satisfacuti pe multiple paliere) situatia este insa una relativ normala. Cel putin asa ne spune setul de date pe care il avem la indemana

Din cele de mai sus reies cateva concluzii provizorii

Clivajul dintre discursul mass media dominant privind starea economica a romanilor pe de o parte si pe de alta modul in care isi percep romanii propria viata, asa cum e el relevat in raspunsurile din studiu de mai sus, este masiv.

Clivajul dintre, pe de o parte, rezultatele cercetarilor ce testeaza la nivel general opiniile romanilor si pe de alta, realitatile imediate relevate in raspunsurile din studiu de mai sus, este substantial.

Nu spunem ca rezultatele de mai sus sunt cele corecte. Spunem doar ca ele semnaleaza ceva diferit decat ce ne semnaleaza interpretarile rezultatelor aduse, de exemplu, de intrebarea tipica: „In ce masura credeti ca  Romania se indreapta in directia buna?”. Ramane in discutie care este abordarea mai apropiata de adevar, care este „realitatea”. Autorul de fata tinde sa creada ca bateria de intrebari mai complexa, mai concreta si mai focusata, ilumineaza chestiunea mai bine. Dincolo de aceasta discutie, poate mai tehnica, ceea ce retinem insa este ca momentan, fundalul pe care are loc jocul politic cu manevrele si combinatiile sale recente, nu este atat de usor de definit precum cred multi. Marea problema a opiniei si atitudinii publicului fata de directia in care merge tara, de calitatea vietii, de criza, este mult mai nuantata si complexa. Cel putin datele privind relatiile de munca ale romanilor si componenta economica a acestor relatii nu anunta cu nimic situatia revolutionar-insurectionala pe care multi par sa o ia de buna sau sa o propovaduiasca

Raman relatiile de familie. Desi nu avem date la zi, sa spunem totusi ca este putin probabil ca in cazul in care Romania va intra intr-o stare de ferment revolutionar in urmatoarele luni, aceasta se va datora conditiilor gospodaresti-matrimoniale ale romanului. Ipoteza insa ramane interesanta si demna de analizat de catre oameni mai competenti decat autorul de fata

Ajunsa in acest punct final, discutia ne sugereaza trei implicatii.

 1. Una pentru opozitie: Cand strategiile tale politice se bazeza nu pe analiza sociala ci pe exaltarea produsa de imbatarea cu apa chioara a propriei propagande, probabil ca strategiile in cauza nu te vor duce prea departe.
 2. Una pentru putere: Cand strategiile tale politice se bazeza nu pe analiza realitatilor sociale si economice ale tarii pe care o conduci ci pe sperante, imagini si iluzii – fezandate din cand in cand de sperietura data de  miturile circulate de propaganda opozitiei –  probabil ca strategiile in cauza nu te vor duce nici pe tine prea departe.
 3. Si una pentru noi toti: Cand discursul public si opinia publica dintr-o tara europeana a secolului 21 floteza intr-un spatiu lipsit de reperele minime date de cercetarile empirice prin care stiintele sociale ne racordeaza la realitatile societatii noastre, avem o problema. Nu una teoretica si stiintifica, ci una practica. Si nu una neglijabila. Ci una majora.

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

  • O prima observatie ar fi ca rezultatele sunt putin relevante pentru starea de spirit in perspectiva descrisa de dumneavoastra din motivul evident ca intrebarile in majoritate sunt despre ultimul loc de munca.
   Doua intrebari despre actualul loc de munca:

   Care sunt sansele dumneavoastră de promovare la actualul loc de muncă?
   Cât de sigur credeti că este locul dumneavoastră de muncă?

   ne arata prin indicatorul „nu e cazul” ca aproximativ 30%-40% din cei intervievati nu au in prezent un loc de munca sau muncesc la negru.

   Faptul ca au fost bine platiti sau nu odata e irelevant pentru starea lor actuala de spirit.

 1. Vad si eu un sondaj care mi se pare mai realist decat bocetele de la televiziunile de stiri. Oricum, de vreo 3-4 luni de zile, eu nu ma mai uit la stirile lor. Ma informez de pe agentiile de stiri, eventuale comentarii. Am devenit mult mai optimista de atunci.

 2. Excelenta analiza, echilibrata si la obiect. In locul tanguirilor si imprecatiilor despre abisul unei crize incurabile, despre nostalgia comunismului, despre falimentul anticomunismului, despre prabusirea paradigmei neoliberale, despre dictatura neo-cezarista si/sau neofascista, despre lipsa de valoare a colegilor, avem aici o invitatie la utilizarea metodelor si discursului de tip social science, cu concepte validate si respect pentru contributiile din comunitatea epistemica. In locul personalizarilor obsesive, o discutie intr-adevar responsabila.

  Gabduri bune,

  Vladimir Tismaneanu

 3. In sondajele de mai sus nu apar pensionarii si asistatii social, care, asa cum stim, sunt muuuulti. Ceea ce inteleg eu din sondajele din articol – daca ar fi sa le iau de bune – e ca cine munceste traieste bine. Ceea ce e normal, daca nu ma insel!

  • Cele două Românii există – și de dânsele trebuie să ținem seama, căci, precum spune Zeltera mai sus, asistații social, pensionarii, cei angenați în agricultura de subzistență și, nu în ultimul rând, țiganii… acestea sunt categoriile ce nu pot fi incluse în nici un fel în aceste sondaje și fac orice sondaj să fie viciat, la nivel naționa, mai mult de ce +/- 3%
   Ca să eliminăm toate aceste aberații de eșantion, odată pentru totdeauna, trecem la metoda următoare: avem recensământul populației și locuințelor planificat pentru 2011, nu? Am putea adăuga cu încredere toate aceste întrebări (de altfel pertinente) în recensământ pentru a avea o imagine exactă asupra stării populației, nu doar asupra numărului. Și atunci rezultatele vor fi, bănui eu, catastrofale într-o direcție (România săracă, cu comportament de lumea a III-a) și încurajatoare într-o alta (România muncitoare, cu studii, cu voință de mai bine, la par cu orice țară din UE chiar și la salarii).

   • Este o interpretare eronata a esantionului. 18-65 ani este doar o grupa de varsta. unde scrie ca sunt exclusi pensionarii sau asistatii sociali? mai mult de atat, ce va face sa credeti ca o persoana care primeste intr-o forma sau alta ajutor financar din partea statului nu poate sa si lucreze in acelasi timp? cei 16% care in mod constant spun ca ‘nu e cazul’ plus inca 2-3% ne dau o imagine vaga a dimensiunii economiei ‘subterane’..

    • 16-23% spun că nu este cazul – însă România are circa 20% oameni preocupați doar cu agricultura (sursa http://www.bloombiz.ro/cariere/peste-21-milioane-de-romani-angajati-in-agricultura-_1475070 )
     Au fost incluși cei de etnie țigănească în eșantion? Știți Dvs., nu cei romanizați, ci aceia cu corturi și case dărăpănate din sate uitate de lume…
     Știți câți pensionari sunt în România – peste șase milioane! (sursa http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-08-13/6-187-milioane-pensionari-in-romania.html ) Păi dacă este să-i adăugăm și pe dânșii în ecuație, sunt de trei ori mai mulți decât cei care lucrează în agricultură. Wow!
     Deci, eșantionul este valabil – dar doar pentru populația activă, capabilă și dornică de muncă. Poate că au mai scăpat niște șomeri și agricultori pe acolo, însă cred că altă concluzie trebuie să tragem din sondaj: nu că românii sunt la paritate cu europenii, ci că o parte a populației din România este la paritate cu comportamentul european, iar de cealaltă jumătate nu vrem să discutăm.

  • Esti mai mult decat mediocru ca intelect.pensionarii nu sant asistati social,copii,da.Daca ai copii refuza alocatia.Nu uita ca timpul se comprima si vei ajunge,daca vei ajunge,sa iei pensia si sa ti se spuna ca esti asistat social dupa ce ai contribuit o viata si sa ti se dea un dolar pe zi si atunci sa te vad cum ai reactiona.

 4. seamana cu media consumului de Kg de carne pe cap de locuitor….. nu stiu ce esantion ati avut, in ce zone ati facut sondajul dar apreciez ca in oraselul meu de provincie aceste date va vor fi date peste cap cu certitudine…. si in multe, multe orasele la fel…. cateva orase mari unde economia si locurile de munca inca au rezistat, primele vreo 10 orase adica, probabil ar putea confirma datele de mai sus…. in rest, Romania in provincie este o epava care mult nu mai rezista, oamenii sunt nu dezamagiti, ci scarbiti totalmente de tot si de toate…. ma intreb daca despre aceasta Romanie aveti cunostinte….cat priveste marimea esantionului, conforma cu metodele statisticiim am rezerve ca este relevanta incat sa puteti trage acele concluzii, mai ales ca a avea azi un loc de munca este lucru mare si in consecinta mai degraba asta ar putea fi explicatia raspunsurilor obtinute, altfel nu sunt romanii aia multi atat de bine mersi sa duca la concluziile de mai sus…. mai degraba, as zice ca oamenii au ajuns sa se multumeasca si sa aprecieze azi ceea ce altadata ar fi respins mai degraba….nu prea cred in statistici si in concluziile lor, mai ales in vremuri tulburi……

  • Nu stiu cum e in orasele mici dar pot sa iti zic cum e la parinti mei la tara, dc pana acum vro 2, 3 ani oamenii mai mergeau la coasa, sapa, cules de porumb etc , in ultimi ani toti au platit ca aceste lucrari sa le faca alti mecanizat.Ei stau bine merci cu burta la soare de rau ce e in Romania.Care o fi concluzia??Ca romanului ii place sa se vaite

   • chiar ii place sa se vaite si sa nu faca nimic. asteapta sa vina totul de-a gata de la guvernanti.
    pacat ca n-a venit o criza economica si mai severa (dar inca nu e pierdut timpul) si o data pentru totdeauna sa se termine cu asistatii sociali, bugetarii si alte categorii de paraziti sociali.
    la fel si cu pensionarii, sa se faca verificari serioase pentru toti care au pensii de invaliditate. si dupa o astfel de curatenie, cu siguranta s-ar mai economisi bani sa creasca pensiile oamenilor care merita si au muncit.

  • Respectul meu profund pt. autor. A se vedea si blogul lui Cris Orgonas, din care rezulta ca vreo 10 judete fac cam tot PIB-ul ROmaniei. Un judet „bogat” va avea alta perceptie asupra „vietii”. In privinta „sondajelor simplificate”: cel ce crede ca nu mergem suficient spre dreapta si cel ce crede ca nu destula stanga vor spune ca directia e gresita. Probabilitatea ca directia „tzarii” sa fie identica cu a diversilor interviewati e -statistic- redusa.

 5. Rezultatele acestui studiu sociologic imi intareste convingereaca urmare unor strategii elaborate si cu concursul specialistilor din „exterior” toti manipulatorii au manipulati servindu-le teme false si/sau exagerate intentionat, iar unele date economice ,la fel au fost disimulate pentru a servi ca agenda in mass media celor care manipulau . Acum s-au trezit ca nu prea mai au teme iar care exista sunt defazate= clivate. ADMIRABIL PLAN DE MANIPULARE AL MANIPULATORILOR DE PROFESIE !!

 6. Va recomand sa faceti acest sondaj in Moldova,Valea Jiului sau alte zone de genul asta si nu IN BUCURESTI.Ia sa vedeti atunci cati sunt multumiti si cati mor de foame.Respect

 7. In legatura cu lipsa de reactie a PDL fata de coalitia nou formata, as spune ca PDL face bine acum ca sta in expectativa. Cel putin pt cateva zile.
  Orice iesire publica a PDL impotriva acestei coalitii este de fapt asteptata cu sufletul la gura de Vantu si Voiculescu, pt a fi transformata imediat in „teama lui Basescu, teama lui Boc, PDL e disperat..etc si tot tacamul)

  Cred ca televizionistii Vantului si ai Intactului au fost bulversati de reactia, mai in gluma, mai in serios a presedintelui care a salutat formarea acestei noi aliante „de stanga”.
  Cred ca multi nici macar n-au inteles ironia ascunsa.
  Dar, una peste alta, in locul unui presedinte „turbat de furie” din cauza acestei alianta, la ora asta propagandistii PNL-PSD-PC sunt de-a dreptul derutati pt ca Basescu a tratat problema cu o indiferenta de-a dreptul provocatoare, iar „tunarii” celor doua trusturi, in afara de a ridica in slavi decizia lui Antonescu si integritatea lui Felix, nu mai prea au ce face si cred ca in sinea lor simt ca devin penibili.

  Eu cred ca PDL face bine daca INCA se abtine de la comentarii prea directe care, asa cum am spus, vor fi intoarse, automat, impotriva lor de catre canalele de stiri!

  Personal, consider ca Romania e la ora asta pe o linie dreapta, cu probabilitatea unui viitor trend urcator. In niciun caz nu e vb de „catastrofa, colapsul, mizeria, genocidul…” pe care il propagau nu de mult CTP si toti politrucii Opozitiei!

  Sondajul este relevant in masura in care nu e nici pe departe atat de dezastruos pe cat si-ar dori multi propagandisti politici!

 8. Foarte interesant articolul, un sondaj care mi se pare mai realist decat bocetele de la televiziunile de stiri, evident propagandistice.

  • va rog sa invalidati postul de mai sus. e luat cu copy paste din cele anterioare si nu-mi apartine. eu nu cred in sondajul vostru, e rupt total de realitate, am scris asta mai devreme si m-ati delete. daca voi credeti ca asa se face dialog, schimb de idei ……
   cum vreti ca ideile dv, poate corecte, sa se propage daca ii eliminati de pe forum pe cei ce va contrazic? pe cine vreti sa convingeti, pe cei convinsi deja? vreti sa simulati unanimitatea sau pur si simplu nu suportati sa fiti contrazisi?
   daca articolele voastre, in special ale lui VT, abunda in atacuri si jigniri impotriva adversarilor lui basescu, acceptati si voi macar putin din acelasi tratament.
   ati auzit cu siguranta de familia de neonazisti inversunati din polonia care a aflat ca are origini evreiesti. ce soc! VT, cand lupta si lupta cu fantoma comunismului, nu-si aminteste ca provine dintr-o familie de activisti comunisti? ce joc!

 9. Excelent articol. Stim cu totii ca exista si situatii (cazuri) de oameni disperati, care o duc rau de tot, dar aceasta este peste absolut tot in lume, chiar si in Austria si Elvetia. Cum spunea Isus: „Pe saraci ii veti avea intotdeauna cu voi”.
  Dar este bine ca Romania nu se afla in acea cocina care „se promoveaza” pe iRealitatea TV si dan-voiculescu TV.
  Pentru toti asistatii sociali ilegali le spun tot prin cateva versete, spuse de apostolul Pavel bisericii din Tesalonic (2 Tesaloniceni 3:10-12): <>

  • 2 Tesaloniceni 3:10-12 – Căci, când eram la voi, vă spuneam lămurit: „Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce.” Auzim însă că unii dintre voi trăiesc în neorânduială, nu lucrează nimic, ci se ţin de nimicuri. Îndemnăm pe oamenii aceştia şi-i sfătuim, în Domnul nostru Isus Hristos, să-şi mănânce pâinea lucrând în linişte.

 10. Mă voi referi numai la rândurile de început ale expunerii dvs.
  Ce treabă are PDL să ia atitudine în legătură cu noua alianţă? Este o nesperată şansă pentru ei această acţiune care va duce, aproape sigur, la sinuciderea ultimului partid istoric din ţară. Şi astfel România va avea şansa de a intra în rândul lumii (adică al ţărilor est europene care, din start, au pornit fără povara partidelor istorice). O atitudine contra acestei alianţe, manifestată de PDL, nu ar demonstra decât teamă.
  Cred, sper, că şi celelalte partide fiinţând astăzi pe eşichierul politicii româneşti, alături de avortonul moşit de oamenii lui Dan Diaconescu, să dispară pentru totdeauna din istorie.

  Dincolo de incriminatele trusturi de presă, încă în 1990 am realizat marea minciună în care se scaldă cea de-a patra putere în stat. O confirmare a impresiilor mele de atunci mi-a venit, recent, din blogosferă. Am scris şi un articol vizând acest aspect:
  http://nelucraciun.wordpress.com/2010/12/27/a-4-a-putere/
  Cu părere de rău, după ce în decembrie (20-21-22) alături de alte mii de oameni am militat, sub balconul Operei timişorene şi (personal mai ales) pentru libertatea de exprimare, port în cârcă povara unei speranţe năruite.

 11. in primul rind sint multumit ca pot vedea lucruri interesante pe un blog,fara a fi nevoit sa citesc mascarile unora pentru ca-ti afisezi niste opinii.am vazut o opinie ca ar fi manipulare.manipulare exista peste tot.depinde cit de inteligent si informat esti.dar in esenta studiul este interesant si aduce altceva intr-un domeniu in care oamenii nu mai cred de mult.doar acei pensionari care nu fac obiectul studiului

 12. Interesant articolul, oamenii par asezati in matca lor si cu mici exceptii, multumiti de drumul lor…In rest, o liniste si o multumire…Oare asa fie sau exista un sentiment de resemnare, de neputinta, mai mult nu se poate aici, si ne multumim cu ceea ce avem…

  si concluziile si mai si…

  Era interesant sa citesc si comentarille, dar nu pot sa le vad, oare de ce??? Cine/ce mi le ascunde???

 13. Un articol excelent (in comparatie cu cel al Dl. Fumarescu) fiindca nu este o opinie personala ci se bazeaza cat de cat pe date stiintifice. Concluziile la care ati ajuns par sa fie opuse. Fara sondaje corecte si urmarite in timp, curba lor sa inregistreze si reactiile populatiei la diverse evenimente politice, nu cred ca se poate ajunge la concluzii valabile. Oricat de tampiti ar fi semenii mei (ceeace nu este cazul), desi am vazut orice in viata, este greu de acceptat logic ca persoane ca Antonescu, Ponta, Geoana, Nastase, Vadim vor mai ramane mult in viata politica. Ei merg impotriva istoriei, in comparatie cu Basescu si Boc.

 14. Cel putin una dintre concluzii este falsa: eu pot fi destul de multumit de jobul meu, dar in acelasi timp sa consider ca directia in care merge tara e gresita ( de ex dc observ ca dlui Baconski nu i se cere demisia de catre PM, sau dc observ o crestere a coruptiei)
  La fel si in cazul indicatorului crestere economica. Am avut-o si pe vremea lui Nastase si totusi nu cred ca era prea buna directie.
  Sigur, in Ro marea pb e vantu si voiculescu. Ei sunt la putere acum

 15. Chiar daca cifrele ar fi reale, desi nu sunt chiar convins ca e vorba de un esantion reprezentativ, dumneavoastra incercati sa demonstrati ca acest set de intrebari sunt indicatori mai viabili pentru status quo decat intrebarea clasica „In ce directie credeti ca se indreapta Romania, etc”. Pai, e destul de clar ca dumneavoastra nu analizati prospectiv, ci numai retroactiv. Asta doar ca idee de cercetare si de ecological fallacy.

  Altfel, mult succes in a ma convinge ca situatia nu e de plans, ca suntem la acelasi nivel cu tari occidentale si asa mai departe, cand eu am ambii parinti angajati la stat de vreo 10-12 ani, adica parte din cei 10% functionari publici pe care nimeni nu-i da afara pentru ca sunt singurii care-si fac treaba, si acum nu stiu sigur daca se vor mai descurca cu banii de la o luna la alta. E trist si condamnabil ca aveti o companie atat de bine educata in a spune ca ei nu prea conteaza.

 16. D-le Aligica !
  Felicitari pentru articol ! Si-o intrebare acum !!! Cind/Cine/Unde v-a aborda „problemele” Romaniei in cauzalitatea lor ????
  Spre exemplu : Avem oare partide ?? S-au „Grupuri mafiote ” ?????
  Ce inseamna PSD ??? Este un partid ?S-au un grup „mafiot” menit sa-i apere pe „necinstiti” ? =NASTASE !!!!
  Ce inseamna PNL ????Este un partid ??S-au un grup „mafiot” menit sa-l apere pe PATRICIU ???
  Ce inseamna PC?????Este un partid?? S-au un grup „mafiot” menit sa-l apere pe PATRICIU ???
  Sint cei mai sus enumerati, „necinstitii” -[si nu numai ei !] invocati de Iliescu ????
  Au fost cei „322” platiti de cei enumerati ?????
  S-ai apere de cine ??? DE JUSTITIE !!!!!!!!!!
  Este justitia „PLATITA ” /”MANIPULATA” de cei enumerati ??????In acest context !!!
  Este justificata atitudinea CE fata de Romania in privinta reformelor in justitie ????
  Este justificata atitudinea Presedintelui Romaniei cind spune ca „media poate fi o amenintare la „Siguranta Nationala ” ??????
  Va multumesc din virful muntelui !!!!!

  • Corectie !
   Ce inseamna PC ????Este un partid??? S-au un grup”mafiot” sa-l apere pe VOICULESCU ??
   Va multumesc pt. intelegere ! Deeee!!!La munte bate „vintu” !

   • Domnule, In varful muntelui este liniste si pace! Poate mai gasiti un pic de ragaz si ne trimiteti un eseu despre ortografia lui „s-au” …

 17. De tinut cont asupra cifrelor oficiale dezastruoase privind ocuparea fortei de munca in Romania (aprox. jumatate din populatia activa este oficial ocupata). Nu a reiesit exact din text, dar presupun ca acestia au fost populatia de referinta. Din pacate, vorbim aici de o populatie minoritara (aprox. 25% din populatia Romaniei), chiar daca este acea populatie pe care se sprijina toata societatea noastra si cei datorita carora inca nu am colapsat economic. E bine ca in aceasta zona este cat de cat echilibru si imi confirma ideea ca esential pentru societatea noastra este sa gasim acele parghii prin care extindem numarul locurilor de munca (in sectorul privat as adauga) si sa scoatem la suprafata munca la negru.

 18. E o mica problema legata de perioada efectuarii studiului. Psihologic vorbind, oamenii sunt mult mai optimisti in apropierea sarbatorilor, sunt ocupati cu totul altceva, nu cu grijile cotidiene.

  Daca vreti un sondaj corect, acesta trebuie facut intr-o luna neutra din punctul de vedere al preocuparii oamenilor (nu atunci cand alearga dupa cadouri sau cumpara porci pentru carnati).

 19. Analiza interesanta, dar bazata pe o eroare majora, accea ca incearca sa ofere un fond explicativ pentru comportamente politice in baza unor date care masoara mai ales comportamente din universul personal. Evaluarea politicienilor se face in spatiul public, cu toate implicatiiile si influentele. Cetateanul nu traieste intr-o eprubeta incalizita doar de universul temerilor si asteptarilor personale. De aceea, datele sunt, cred foarte interesante, dar nu se constituie intr-un predictor al comportamentelor politice.
  Cu stima,

 20. Datele imi confirma cam ce vad si eu. Zilele trecute m-am intalnit cu un cuplu, prieteni de familie.
  – Ce vremuri naspa, ce situatie de rahat, uite si tu cine ne conduce, zice el
  – E nasol la serviciu? zic eu
  – Cam, ne-au taiat niste bonusuri, nu mult, dar nu ni le mai dau. Vezi si tu cum e situatia economica la noi..
  – Dar stai un pic, ca voi lucrati numai pentru export, pe IT
  – Asa este.
  – Pai si ce legatura e cu astia de ne conduc? De ce v-au taiat bonusurile?
  – A, pai a dat faliment o filiala din afara si ne-au anuntat ca trebuie sa reducem cheltuielile si noi. Dar oricum, nu vezi ce naspa e situatia pe aici.

  Inutil sa mai spun ca prietenii mei se aproprie binisor de 3000 de euro castiguri nele lunar, iar el beneficiaza de facilitatile oferite dezvoltatorilor in domeniul software.

  Cam asa este situatia. Opozitia politica a folosit cativa ani de zile tunurile media pentru demolarea puterii politice. Si dupa nenumarate cazuri de coruptie mare si mica prezentate, adevarate sau inventate, dupa tone de acuze, la fel, fondate sau nu, rezultatele se vad. Populatia a fost finalmente „convinsa” ca e naspa. Cineva mai sus chiar spune „Poate ca mie imi este bine, dar cand vad ca a crescut coruptia, pot sa spun ca nu mergem in directia buna”. Dar cat de sigur e ca a crescut coruptia? Pe ce anume te bazezi? Hmm, aici e cam greu de aflat doar din media romaneasca. Ridzi a fost plesnita bine pentru niste licitatii umflate cu suma totala de 700.000 de euro. A ajuns politicianul mafiot numarul 1 (vezi si nenumaratele jocuri de cuvinte, gen onoarea familiei Ridzi). Pe domnul David, fost ministru de interne, l-am vazut zilele astea la TV. Era bine, s-a ingrasat un pic, dar avea aplomb sa critice „situatiunea”. Pot sa va aduc aminte de celebrul contract de achizitie de Loganuri tunate semnat de domnul David. Avea valoare de 100 de milioane de euro (un Logan tunat avea pretul de 70.000 de euro). E cam greu de evaluat situatia privind cu coruptia doar privind la Ciutacu si Cretulescu.

  Una peste alta e bina ca presa actuala sapa in orice licitatie si ataca tot ce poate. Asta e de bine. Am doar o mica indoiala ca aceiasi presa se va comporta la fel cand o sa vina „ceilalti”. Imi este ca o sa ramana pe baricade doar Tolonatan :)

 21. Legat de lipsa de reactie a PDL: as zice ca in acest moment PDL sta si tine pumnii pentru aceasta alianta :) .. cand vine Moshu cu asa cadou taci malc sa nu se razgandeasca :).

 22. Remarc ca acest studiu se refera la forta de munca din Romania.
  Daca vorbim insa de opinia publica, trebuie luata in calcul, in primul rand, opinia pensionarilor si a celora care nu lucreaza (dar voteaza), deoarece pensionarii/somerii/cei care nu lucreaza, dar sunt majori constituie majoritatea votantilor.
  Ar fi chiar interesant un studiu comparativ intre cele doua grupe: votanti lucratori vs. votanti nelucratori. Parerea mea este ca un asemenea studiu ar releva niste clivaje semnificative.

 23. Eu am o mica nelamurire: unde a fost facut studiul? Daca locatie este Bucuresti(si doar atat) rezultatele sunt de inteles ptr. ca mediul de lucru ca shi salariile sunt intr-o alta dimensiune fatza de restu tarii (poate cu exceptia a cel mult inca 2-3 orase). Sincer as aprecia o clarificare in aceasta privinta
  Multumesc anticipat!

 24. 1. Daca sondajul a fost facut chiar si numai in Bucuresti asa cum vor unii sa induca ideea, unde standardul de viata este ridicat, el tot nu poate fi contestat, pentru faptul ca Bucurestiul reprezinta 10% din populatia tarii. Daca sondajul a fost facut doar in orasele mari si dezvoltate, care impreuna rerezinta 50% din populatia tarii, el tot nu poate fi contestat. Pai Constanta singur are mai mult decat jumatate din populatia intregului judet Constanta. Asa ca, chestia cu saracia de la sate, nu este elocventa. Aici nu discutam suprafetele de pamant, unde satul bate orasul ci, populatia. Ori sondajul asta si spune ca exista o paritate a nemultumitilor fata de multumiti. Ba chiar sunt si pensionari multumiti, ca nu au cum sa nu fie cu pensii de 3.000-10.000.
  2. Intrebarea cu „In ce masura credeti ca directia in care se indreapta Romanie este una buna”, este nerelevanta din start si eu asa credeam si inainte de a citi acest sondaj din urmatorul motiv, si va dau un exemplu:
  – Echipa de fotbal a Spaniei este campioana europeana si mondiala la acest moment . Mai mult de atat nu se poate.
  – Tocmai a incasat doua infrangeri, una de la Portugalia si cealalta de la Argentina.
  – Suporterii, nu suporta infrangerile si uita repede victoriile.

  – La intrebarea „In ce directie se indreapta echipa de fotbal a Spaniei” daca vor fi intrebati suporterii astazi, ei vor raspunde in majoritatea cazurilor ca „In mai rau” si nu „În mai bine”, deoarece este normal sa nu fii tot timpul in varful ierahiei iar mai bine nu se poate pentru ca nu ai unde sa ajungi.

  3. Oamenii spun ce tara se indreapta spre mai rau de 20 de ani si observ ca totusi nu am ajuns ultimii din lume, asta inseamna ca nu sunt adevarate opiniile. De fapt spunem ca ne indreptam spre mai rau pentru ca este foarte greu sa trecem de pragul la care am ajuns, si care reprezinta campionatul mondial al romaniei – intrarea in UE. Acum sa nu ne inchipuim ca vom ajunge noi marea putere economica a Europei. Chiar sa o putem face, nu vom fi lasati. Mancam la aceeasi masa dar stapanii nu suntem noi. Standardul de viata este dat in primul rand de puterea economica a unei tari. Germania nu ar avea nimic impotriva ca romanii sa traiasca la fel de bine ca si ei, doar ca asta ar insemna sa avem si noi PIB-ul lor de 3.000 de miliarde si sa fim prima putere economica a Europei sau a lumii. Poate peste 500 de ani se va intampla, dar mai devreme niciodata. Nu uitati ca primul razboi mondial a fost cauzat tocmai de dorinta de expansiune a Germaniei, datorita lipsei materiilor prime pe care le detinea marile puteri coloniale – Anglia, Franta, SUA – deci, daca noi ne dezvoltam, de fapt inseamna ca in acelasi timp ritmul cresterii standardului de viata al Germaniei va scadea. Ceea ce se intampla deja si este un lucru bine stiut ca il acuza populatia germana. Uitati ce s-a intamplat cu NOKIA cand a venit a cluj, cat scandal…… credeti ca se va mai intampla de multe ori situatia aceasta????

  4. In concluzie, daca ne raportam la Germania, atunci da ne indreptam intr-o directie gresita pt. ca nu vom putea ajunge ca si ei decat peste 500 de ani. Daca ne raportam la nivelul nostru din 1990, atunci suntem ipocriti pt ca la momentul acela TV color era ceva banal pt tarile dezvoltate iar la noi doar primarul din comuna avea asa ceva. Acum au toti, saraci sau bogati, ba chiar cate 2. Ne lipsesc multe, pt ca necesitatile au crescut iar noi le+am transformat in standarde de viata. De aici si erorile de analiza comparativa a vremurilor traite.

  5. Cineva spunea ca se putea ca aceasta criza sa fii fost si mai mare. Problema mare este ca noi am uitat ca in istoria Romaniei a fost o asemenea criza mare, numita „foamete” in anul 1947, cand nu aveau oamenii ce sa manance. Nu este asa de mult de atunci. Chiar sunt generatii intregi care sunt in viata si care au trait acele vremuri iar acum se plang de niste banalitati in comparatie cu ce a fost atunci. Asta denota memoria scurta a romanului.

  Aceasta „foamete” a fost cauzata de faptul ca pur si simplu culturile au fost compromise. Coceanul era de 2 metri dar fara porumb. Daca va uitati la statisticile care ne spun ca necesarul de alimente este din ce in ce mai mare fata de cat se produce, tinand cont ca si climatul este in schimbare iar ploile acide sunt tot mai frecvente, fapt ce duce la compromiterea culturilor, tare imi este ca ne paste in curand o „foamete” micuta si care tare mi-as dori sa vina ca sa ii linisteasca e cei ce vad in viata doar Q7 si vile si piscine.

  SUNT ATAT DE MULTE LUCRURI MAI IMPORTANTE IN VIATA, IAR NOI FACEM CAZ DIN CHESTII BANALE PANA LA URMA, NU STIM SA TRAIM NICI BRUMA DE VIATA CARE TRECE REPEDE PE LANGA NOI, DE ACEEA NU MAI SUPORT TELEVIZIUNILE DE STIRI.

 25. Iata si evidentele deficiente si, evident, nerabdarea de a conclude fals.

  Pe fundalul acceptat de o atmosfera dintre cele mai lipsite de securitatea persoanei in „employment”, tipul si formularea intrebarilor din sondaj vizeaza in primul, si fundamenatlul, rind starea concubina atit de teama fata de viitor cit si de manifestarea sinceritatii.
  Toate, dar toate intrebarile legate de relatia individ-employment trebuie vazute NUMAI in lumina incertitudinii, de fappt a unei neincrederi GENERALE, inclusiv fata de SCOPUL si PREZENTA intrusiva a CHESTIONARULUI in sine.
  Cei angajati in a culege date de natura extrem de intima si esential existential, TTEBUIE sa stabileasca si STAREA relatiei intre „chestionat” si societatea civila in general. Trebuie porinit de la preambulul ” SINTETI SATISFACUT CU FELUL IN CARE S-A DEZVOLTAT ROMANIA IN ULTIMII 20 DE ANI”. ‘ CONSIDERATI ROMANIA SUFICIENT DE AVANSATA ECONOMIC SI STABILA FINANCIAR” etc. The mind set ..al chestionatului este fundamental. El decide directia „sinceritatii”.In mod comprehensiv cea mai mare parte a chestionatilor au o atitudine POZITIVA fata de locul de munca, chiar si salarii. Asta este in flagranta contradictie cu TOT ce se comenteaza public. De ce ??!! Simplu pentru ca amaritul care mai are un job si un salariu zice bogdaproste ca nu nici somer nici flamind… Simplu, dar cel mai relevant. A caita aceast fenomen si a IL GASII in contextul sondajului este CEL MAI IMPORTANT factor. Si Dv. atio sarit peste asta. De unde si concluziiile false !!
  Concluzile de mai sus sint sarace in continut, mai ales cind se presupune ca partidele politice NU se refera la sondaje, ca ar fi indiferente de „temperatura” si „tensiunea” populara…
  Intregul sondaj este extrem de sarac in substanta si mai cu seama TOTAL deraiat in concluzii. Este superficial, dar se cere relevant.
  Sint extrem de dezamagita !!!

 26. […] Cu toată criza, cu toate tăierile lui Boc, cu toată “greaua moștenire”, cu toți “pinguinii” de la sindicate, în țara noastră sunt mai mulțioameni mulțumiți de salariu decât cei nemulțumiți. Dacă vine vorba despre timpul de lucru, muțumiții sunt zdrobitor mai mulți decât ceilalți. Asta reiese, fără tăgadă, dintr-un sondaj efectuat de CADI pe un eșantion reprezentativ de 1.200 persoane și decelat de Dragoș Paul Aligică pe contributors.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro