marți, octombrie 26, 2021

Diriguitorii industriei energetice și politicienii au citit Biblia?

Este o întrebare care nu-mi dă pace de ceva timp deoarece am constatat că numai “faradelegi” se fac. Și cum doream să scriu un articol pentru perioada aceasta de curățenie sufletească, încerc să-mi imaginez …

Un prieten, căruia i-am destăinuit întrebarea, și-a imaginat ce-ar fi făcut Iisus dacă ar intra în Ministerul Energiei, dându-mi răspunsul prompt: ar fi dărâmat toate tarabele!

Plecând de la pilda spălării picioarelor (Matei 20) sau de la “care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă” (Marcu 10), constatăm că menirea diriguitorului ar fi fost de a servi aproapelui său, comunității și nu a se îmbogăți.

Eu cred că responsabilii din ministerul energiei și cei din consiliile de administrație sau de supraveghere și directorate ar trebui să (re)citească măcar Decalogul. Admit că sunt persoane necredincioase dar pot spune că dintre acestea sunt mulți care respectă poruncile “lumești”: să nu ucizi, să nu desfrânezi, să nu furi, să nu minti și să nu poftești la averea altuia (să nu lăcomești). Pentru necredincioși putem da o interpretare și primelor cinci: să nu ai alți dumnezei, să nu ai idoli și să te închini lor. Le-am putea tălmăci: cei care au ca scop în viață doar banii, ar fi bine să se mai gândească, deoarece pot avea mari neplăceri.

“Zis-a cel nebun în inima sa: „Nu este Dumnezeu!” Stricatu-s-au oamenii şi urâţi s-au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul. Înmulţitu-s-au slăbiciunile celor ce aleargă după alţi dumnezei.” (Psalmi 13)

Vedem la fiecare pas: cei care au ca dumnezeu banul sunt lipsiți de minte. Am un cunoscut care a muncit ca un rob pentru firma sa peste 25 de ani. Azi a vândut, are o sumă frumoasă în cont, are un viloi într-o zonă exclusivistă, dar stă în casă de un an deoarece îi este frică sa nu ia Covid deoarece are multe comorbidități (probleme cu inima, cu glicemia, cu greutatea) … Ce folos? Să ne uităm la cei pe care îi vedem la televizor! Vi se par oameni întregi la minte? Nu dau nume, dar mă gândesc la o persoană din afacerile din sport, la alta care din politica de sus a ajuns în pușcărie, la alta căreia femeile i-au mâncat banii, la alta căreia jocurile de noroc l-au băgat și pe el în pușcărie …

În ortodoxie Psalmii Împăratului David sunt piatră de temelie și de aceea vreau să (re)amintesc câteva învățături de acolo.

Revenind la ultimile cinci porunci care ne spun ce este bine, deoarece toți vrem să trăim liniștiți “căutând pacea și urmând-o” (Ps 33) și să nu uitâm că avem din dumnezeire tot, deoarece suntem “fii celui Preaînalt” (Ps 81). Cei care nu le respectă fac rău, deoarece “multe sunt bătăile păcătosului” (Ps 31). Vedem că: “atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.” (Ps 11) Îi vedem oriunde și oricând!

Prin nelegiuiți înțelegem cei cărora “nu au în gura lor adevăr, inima lor este deşartă; groapă deschisă grumazul lor, cu limbile lor viclenesc.” (Ps 5) și aceștia vor fi judecați, căzuti “din sfaturile lor după mulţimea nelegiuirilor lor” (Ps 5) și alungați. Pedeapsa lor este aspră: “Să fie ca praful în faţa vântului şi îngerul Domnului să-i necăjească. Să fie calea lor întuneric şi alunecare şi îngerul Domnului să-i prigonească.” (Ps 34)

“Necredinţa călcătorului de lege spune inimii mele, că nu este într-însul frica de Dumnezeu. El singur se amăgeşte în ochii săi, când zice că ar fi urmărind fărădelegea şi ar fi urând-o. Graiurile gurii lui fărădelege şi vicleşug; n-a vrut să priceapă ca să facă bine. Fărădelege a gândit în aşternutul său, în toată calea cea bună n-a stat şi răutatea n-a urât. (Ps 35)

“Dă-le lor după faptele lor şi după vicleşugul gândurilor lor. După lucrul mâinilor lor, dă-le lor; răsplăteşte-i după faptele lor.” (Ps 27)  “Certat-ai neamurile şi au pierit nelegiuiţii; stins-ai numele lor în veac şi în veacul veacului. Vrăjmaşului i-au lipsit de tot săbiile şi cetăţile i le-ai sfărâmat; pierit-a pomenirea lor în sunet.” (Ps 9) “Păcatul gurii lor, cuvântul buzelor lor, să se prindă întru mândria lor şi de blestemul şi minciuna lor se va duce vestea. Nimiceşte-i, întru mânia Ta nimiceşte-i, ca să nu mai fie!” (Ps 58)

“Nu nădăjduiţi spre nedreptate şi spre jefuire nu poftiţi; bogăţia de ar curge nu vă lipiţi inima de ea.” (Ps 61)

Problema actuală este că după ce și-au cumpărat (unii chiar falsificat) diplomele, având proptele politice sau “merite” precum lipitul de afișe, pupatul ghiulului sau “au uns acolo unde trebuie” au fost puși în diverse funcții și acum au și “cv” imbatabil. Nimeni nu mai are loc de acești analfabeți funcționali ce impart furturile cu cei care i-au numit.

“Facă-se masa lor înaintea lor cursă, răsplătire şi sminteală; Să se întunece ochii lor, ca să nu vadă şi spinarea lor pururea o gârboveşte; Varsă peste ei urgia Ta şi mânia urgiei Tale să-i cuprindă pe ei; Facă-se curtea lor pustie şi în locaşurile lor să nu fie locuitori; (…) Adaugă fărădelege la fărădelegea lor şi să nu intre întru dreptatea Ta; Şterşi să fie din cartea celor vii şi cu cei drepţi să nu se scrie.” (Ps 68)

Suntem conștienți că lucrurile nu pot rămâne așa deoarece țara asta va crăpa … și va începe cu industria energetică!

Profesioniștii încep să se frământe și să-si pună problema să se strângă pentru a trage semnalele de alarmă. Cunosc și cățiva parlamentari bine intenționați care și ei doresc să se organizeze cumva pentru a stopa degringolada din ultimii ani. Sunt convins că o vor face deoarece oportunitatea post Covid nu trebuie pierdută și actualii “în afara de Halânga și conducte de gaz cu puțin hidrogen, nu știu altceva”, cum zicea un cunoscut pus pe glume.

Problema este că “se așteaptă” alegerile. Și liberalii și USR-Plus își vor alege presedinții la toamnă. Până atunci nimeni nu va face nimic  și “Dumnezeu cu mila!”, adică toată lumea speră să nu crape ceva, să nu moară careva, să nu sară în aer cine știe ce instalație, să nu cadă vreun stâlp de pe linia de alimentare din import, să nu înceapă cine știe ce război …

Ce le rămâne profesioniștilor de făcut?  Să se roage: “Să nu pierzi cu cei necredincioşi sufletul meu şi cu vărsătorii de sânge viaţa mea, Întru ale căror mâini sunt fărădelegi şi dreapta cărora e plină de daruri.” (Ps 25)

Ei speră că va veni momentul adevărului: “Cei ce seamănă cu lacrimi, cu bucurie vor secera.” (Ps 125) Adică vor lucra cu niște profesioniști și nu se vor mai trezi în fruntea companiilor sau a ministerului cu niște șpăgari habarniști.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Suntem o natiune tinara – am avut imensul ghinion de a trai o viata intr-o dictatura nemiloasa – Vremurile ne-au prins nepregatiti . Impostura de mai toate felurile a devenit normalitate . Timp de 31 de ani am trait intr-un necontrolat – western- politic .Trebuia sa fie asa . Clasele sociale nu puteau aparea intr-o societate controlata in totalitate de catre stat . Ca natiune am ars etapele – am sarit peste multe si am ajuns acum acolo unde vedem cu totii cum este . Sigur , putem aduce in fata natiei cuvintele fiului omului Isus , sigur – putem reaminti preceptele bisericesti ce trebuiesc respectate de credinciosi , sigur – putem incerca a cere cetatenilor respectarea acestora , dar – mereu exista un dar – singura formula ce produce prosperitate si aseaza o societate in matca ei – este reprezentata de respectarea legilor si a democratiei , indiferent cit de greu li se pare unora ca este sau cit de nostalgici sunt unii dupa egalitarimul comunist .A introduce Biblia in conceptul de stat laic este fundamental gresit .Statul laic se adreseaza si credinciosilor si celor care nu cred sau care nu au ca forma de optiune credinta religioasa . Tendinta de a mesteca in malaxorul intelegerii personale fel si fel de forme , cuprinse in mintea omului , nu este benefica . Fiecare lucru isi are rostul lui pe lume . Sa nu le amestecam .

  • E vorba de normele morale ale crestinismului care sunt recunoscute teoretic de toată lumea și dacă ar fi respectate și practic inclusiv de politicieni lucrurile ar arăta altfel.Nu cred că aplicarea acestor,,norme” i-ar supăra pe cei de alte credințe sau pe liber cugetători.

 2. – Un credincios se confesează, recunoaște păcatul , pune cenușă în cap.
  – Un ateu are alta solutie.
  Militarizarea sectorului cu probleme. Ca extracția cărbunelui militarizată de PCR
  Sau lupta cu pandemia condusă de militari.
  Care din soluțiile enumerate credeți că vor fi aplicate în fața dezastrului energetic național ? 😀😀

 3. Bine argumentat dle Mafalda. De acord cu dv. Clasa politica indiferent de dreapta ori stanga, caci la noi sunt amestecate, nu au dovedit in 31 de ani ca aplica macar una din cele 10 porunci. Totul de o incredibila ipocrizie, iar institutiile religioase mai ales cele ale ortodoxiei au devenit vectori electorali de nadejde pentru toate guvernarile.

 4. Adevărat a-nviat !

  Din capul locului vreau să spun că, în opinia mea, Dumnezeu este dincolo de puterea noastră de înțelegere. Restul e mister.
  De aceea Biblia ar trebui evocată la modul metaforic, extrăgând doar mesajul moral. Este o filosofie de viață care s-a dovedit utilă și perenă.
  A lua însă ad litteram miturile care abundă în Pentateuc, a căuta explicații științifice naturaliste în spatele miracolelor descrise, este contraproductiv.

  Cele 10 porunci dictate lui Moise pe muntele Sinai, reprezintă de fapt o reeditare (cu adăugiri..) a celor 7 șoptite mai întâi lui Adam și mai apoi lui Noe.. Și se pare c-au rămas la stadiul de ideal din vechime până-n ziua de azi. Căci David însuși l-a ucis pe Urie și i-a luat apoi nevasta, Batșeba dăruindu-i-l astfel pe (viitorul înțelept) Solomon..
  Iar Cel de Sus se pare că și-a cam pierdut răbdarea (vezi pandemia asta..)

  Mai apoi, ce s-a ales de mesajul creștin al lui Isus, cel care a intrat călare pe măgăruș în Ierusalim și le-a bătut obrazul celor care făceau comerț în Templu ? Ce ecou a avut demersul lui Francisc de Assisi, cel care propăvăduia sărăcia, simplitatea, umilința și refuzul oricărui privilegiu, în sânul bisericii ? Mai nou, de la măgărușul lui Isus s-a ajuns la Ferrari-ul de la poarta popii.. Biserica vrea bogăție și face (cucernic..) tot felul de afaceri lumești.

  „Iată mielul lui Dumnezeu !”, a exclamat Ioan Botezătorul la întâlnirea cu Isus, de pe malul Iordanului. Mai apoi, la Cina cea de taină (prin Euharistie), pe lângă iertarea păcatelor, se vorbește și de renunțarea la jertfirea ritualică (legată de fuga evreilor din Egipt). Dar bieții miei n-au avut noroc.. Sunt jupuiți (și ei și clienții..) an de an, în săptămâna patimilor.. Totul cu aceiași sfântă ipocrizie..

  „Să nu poftești nimic din ce este al aproapelui tău” și cu celelalte = 10 (care-i și întrece..) O fi vreun colțișor în lume unde să fie valabilă legea asta ? Câte din cele 10 sunt respectate de cineva, undeva ?
  Ipocrizie, populism și manipulare, sunt noile porunci..

 5. Avem o problema majora cu coruptia si cu conceptia ca statul roman e un corp din care e obligatoriu sa ciugulim, ca niste pasari necrofage. Mie ce imi iese?…Mie adica familiei sau familiei extinse, clanului, prietenilor de pahar etc. Nu cred ca mai avem o constiinta nationala profunda in parametri functionali. Nu cred nici ca avem capacitatea de a proiecta o viziune pentru viitor, nu avem nici empatie. Nu ca ar fi o problema exclusiv romaneasca, nici pe departe, insa trecerea la un nivel civilizational superior nu se poate face daca ai gandire de hamster.

  CSFNCSF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.