joi, iulie 18, 2024

Disco Titanic / Диско Титанік

Către frații mei ucrainieni: veți câștiga acest război. / До моїх братів-українців: ви виграєте цю війну.

Către surorile mele ucraineance: fiii Ucrainei vor câștiga acest război. Frații, tații, soții și copiii voștri vor câștiga acest război. Îi vor alunga pe invadatori. / До моїх сестер-українок: сини Українипереможутьу цій війні. Ваші брати, батьки, чоловіки та діти переможуть у цій війні. Вони проженуть загарбників.

Nu știu cum, când și dacă îi veți putea ierta pe ruși. Pe rușii care au ucis. Pe rușii care au aplaudat. Pe rușii care au tăcut. / Я не знаю як, коли і чи зможете ви пробачити росіян. Росіян, які вбивали. Росіян, які аплодували. Росіян, які мовчали.

Ceilalți ruși nu au nevoie de iertare. Voi vă bateți pe un singur front, iar ei se bat pe două fronturi: ai lor îi acuză de trădare, ai noștri îi acuză de rusitate. Pentru ei e cel mai greu. / Інші росіяни не потребують прощення. Ви воюєте на одному фронті, а вони воюють на два фронти: їхні звинувачують їх у зраді, наші – у російськості. Для них це найважче.

După război va mai fi o problemă. Care apare după orice război. O teribilă tensiune socială: unii dintre ai voștri au luptat, alții nu. Unii ucrainieni au rămas în țară, alții au plecat din Ucraina. / Після війни буде ще одна проблема. Що з’являється після будь-якої війни. Страшна соціальна напруга: хтось з вас воював, хтось ні. Частина українців залишилася в країні, інша виїхала з України.

În romanul „Disco Titanic” există o replică, rostită mult după unul dintre războaiele din fosta Yugoslavie: „Iar acum, iată-te și pe tine […] sârbul care s-a cărat”. Veteranul ce spune asta suferă de sindrom de stres post-traumatic, de viața lui s-a ales praful. Din punctul lui de vedere, are tot dreptul s-o spună / У романі «ДискоТитанік» є рядок, вимовлений через багато часу після однієї з війн у колишній Югославії: «А тепер ось ти […] серб, якийвтік». Ветеран, який цеговорить, страждає від посттравматичного стресового синдрому, його життя розбите. З його точки зору, він має повне право це казати.

Războiul pe care îl purtați acum, atât pentru Ucraina cât și pentru Europa, va fi greu, foarte greu. Iar Reconstrucția va fi poate mai ușoară, dar va dura mai mult. / Війна, в якій ви зараз воюєте, як для України, так і для Європи, буде важкою, дуже важкою. Реконструкція може бути легшою, але займе більше часу.

Este bine să vă gândiți din timp la o strategie de detensionare socială, pentru perioada de după război. Toți sunteți ucrainieni, și cei care luptați acum, și cei care nu luptați. Reconstrucția va fi lungă și grea. Va fi nevoie de toți, va fi nevoie de toată lumea. / Про стратегію соціального розслаблення, на повоєнний період, добре продумати заздалегідь. Ви всі українці, і ті, хто зараз воює, і ті, хто не воює. Реконструкція буде довгою і важкою. Всі будуть потрібні, всі люди будуть потрібні.

Nimeni, niciodată, nu va mai spune că voi nu sunteți Europa. Nimeni nu va mai spune, după război, că nu știe cine sunteți. Nimeni nu va mai putea face pe orbul. Ucraina este Europa, Ucraina s-a întors acasă! / Ніхто більше ніколи не скаже, що ви не Європа. Ніхто після війни не скаже, що не знає, хто ви такі. Ніхто не зможе удавати з себе сліпого. Україна – це Європа, Україна повернулася додому!

Traducerea apartine doamnei Maria Hosciuc Szemeniuk

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Se vorbeste despre razboi de parca ar fi fost o nunta in care s-au mai spart citeva pahare si unii au a doua zi dureri de cap si greata de la prea multa bautura.
  Nu nea Mihai, in primul rind razboiul nu s-a terminat si nu stie nimeni cind si cum se va termina. E f posibil ca Ucraina sa dispara ca stat si atunci toate speculatiile privind reprosurile sunt aiurea. Doamne fereste o nuculeana ar schimba total fata pamintului, nici nu prea ar mai exista cineva care sa analizeze.
  In al doilea rind pe morti, de ambele parti, nu-i va mai intreba nimeni, si chiar daca, nu cred ca vor raspunde.
  In al treilea rind multi isi vor construi alte vieti, eventual in alta parte a lumii, asa cum au facut milioane de romani si-i va interesa tot mai putin cine ce intrebari pune.
  In al patrulea rind ar putea veni alte evenimente, sau alte nenorociri, cine ar fi crezut ca va apare o pandemie mondiala, care ar pune in umbra razboiul actual. De altfel deja razboiul nu mai e de prima pagina.

   • Indignato tremurinda, unde erai cind occidentul s-a predat lui Putin? Atunci cind Germania a inchis centralele nucleare si a tras toata Europa dupa ea in capcana Putin. De ce nu te indignai atunci?
    Acolo e razboi adevarat, moare lumea, mori copii, crezi ca va fi oprit criminalul Putin cu stegulete, pamflete si panselute?
    Crezi ca atunci cind e vorba de supravietuire, de salvarea copiilor se intreaba cineva, dar oare ce-o sa zica lumea?
    Nu ai decit sa tremuri si sa te indignezi in continuare! D-aia toti dictatorii isi bat joc de voi, ca voua va plac povestile cu Fat Frumos, da uneori cistiga Spinul.

    • Nu cu stegulețe, dar credeți că ar fi fost oprit Putin cu centrale nucleare? Credeți asta sincer? Sincer, sincer?
     Vă cunosc din alte comentarii ca pe un hardliner al energiilor ieftine, mai ales ale celor pe bază de combustibili fosili și promovați folosirea lor fără a lua în considerare efectele pe termen lung asupra mediului. Când situația va deveni dramatică, va găsi omenirea o soluție, nu așa?
     Cum se împacă atitudinea asta a delăsării față de natură cu acuzele de lipsă a viziunii în cazul criminalului Putin? Întreb pentru că oricând va fi mai ușor de corectat mania unui personaj, oricât de grandoman, decât vreun cataclism natural.

    • @Neamtu, Europa este astazi in situtia aceasta din cauza politicii germane „Wandel durch Handel” („Schimbarea prin comerț”), o politica ce a dominat Europa timp de multe decenii, prin care Germania a crezut mereu ca daca face afaceri cu Rusia si daca isi plaseaza fostii politicieni si cancelari in pozitii cheie in marile companii rusesti de gaze, va mentine pacea si linistea in Europa. Iata ca astazi Putin, acest aliat fidel al mediului de afaceri german, a pornit la razboi si nu-i pasa de afacerile cu Europa. Mai mult, exista o intreaga retea de avocati, de offshoruri olandeze (Amsterdam), de PR-isti si de infleunceri pe la Londra si Bruxelles care apara in continuare interesele companiilor ruse de petrol si gaze. Este vorba despre bani multi, foarte multi. Ma intreb cata exaltare si „tremuraturi” de „emotie” vor fi azi la Bruxelles in timpul summitului virtual UE-China. Va reamintesc ca, in noaptea de Anul Nou 2020 cand toti sarbatoreau in izolare Revelionul, Merkel a semnat in secret un acord economic cu China. Unii viseaza umed la noul Drum al Matasii si la un comert infloritor multilateral dezvoltat cu China, indiferent probabil daca va sprijini Rusia in acest razboi sau nu. Xi a declarat ieri ca va face o mare alianta cu Rusia si va sprijini Rusia de acum incolo, chiar daca comite crime impotriva umanitatii in Ucraina.

    • Problema cu centralele atomoelectrice e cu cântec. Elveția produce azi 30 % din curent în centralele atomoelectrice. O mare parte din elementele de uraniu vin din Rusia lui Putin, Rusia detine 30 % din producția globală. Elveția are de decis acum dacă se prelungește funcționarea centralelor atomolectrice cu 10 ani până 2045. RFG a decis după Fukushima închiderea centralelor atomoelectrice până în Decembrie 2022 (au rămas numai 3). Vedem acum în Ucraina ce înseamnă bombardarea centraleleor atomoelectrice. Elementele de uraniu sunt depozitate lângă reactor timp de decenii peste tot în UE. Cred că centralele atomoelectrice în UE pot fi ținta atacurilor militare la un conflict cu Rusia sau China. Sunt mai multe probleme și întrebări decât răspunsuri.
     Vom vedea acum în Aprilie dacă Putin pune mâna pe robinetul de gaz rusesc și stopează exportul spre UE prin cele 4 conducte:
     -prin Bielorusia și Polonia în UE
     -Prin Ucraina și Slovacia în UE
     -Turkstream prin Marea Neagră și Bulgaria
     -Nordstream 1 prin Marea Baltică direct în RFG.
     Decretul lui Putin privind plata în Ruble pentru gaz rusesc de la 1 Aprilie 2022 ar putea rezolva unele probleme. UE plătește zilnic 700 milioane Euro Rusiei lui Putin pentru gaz, petrol și cărbune. După o lună de război în Ucraina Putin a încasat 20 miliarde Euro din UE. O problemă?

     • Nu pricep de unde a aparut informatia „elementele de uraniu sint depozitate linga centrale in toata Europa”. Este complet falsa. Combustibilii nucleari uzati si aparatura iradiata sint depozitate subteran peste tot in lume iar depozitele sint alese cu multa grija. (Doar aparatura slab sau deloc iradiata dar care a fost demontata din centrale este depozitata in depozite de mica adincime, 5-8 metri).
      Nu e nimeni nebun, nici macar Rusia sa depoziteze asa ceva altfel. Exista supraveghere internationala continua, IAEA (adica americana) si pentru depozite si pentru facilitatile de procesare (exista cel putin 18 in lume + cele militare, fiecare capabila sa proceseze intre 400 si 800 de tone pe an) si neutralizare (daca si unde se face). Pina in ziua de azi in dreptul Romaniei exista un stegulet rosu la IAEA datind de prin anii ’80, ne-apucaseram sa facem ceva fara sa fi instiintat IAEA.

      • Abklingbecken.
       La fiecare prezentare TV din interiorul centralelor atomoelectrice europene se văd barele de uraniu uzate în bazinul de apă und se păstreaza de decenii. Nu există azi un depozit permanent pentru aceste deșeuri radioactive în UE. E vorba de 100.000 de ani de depozitare definitivă. Finlanda are acum primul depozit permanent și definitiv pentru aceste deșeuri de uraniu din lume . Nici un stat din UE nu are alt depozit decât bazinul de apă de lângă reactorul nuclear. La Fukușhima s-a văzut ce înseamnă întreruperea curentului în aceste bazine de răcire. La Tșernobyl în Ucraina rușii au atacat acum clădiri lângă reactoarele nucleare.
       Viitor strălucit!

    • Ba sa ma scuzati, aveti o atitudine complet aiurea ! Sunteti intr-adevar o oglinda a pseudonimului dvs : un neamtz foarte rece si calculat ( apropo, sa inteleg ca traiti in Germania, va incalziti cumva cu gaz Rusesc ? ..multumesc ! Banuiesc ca din solidaritate cu lumea si copii care mor din cauza ca astia ( ”fraierii” alde Raluca, cu panselute si stegulete) nu fac nimic ,… ati oprit cumva incalzirea in casa dvs nemtzeasca confortabila ?
     Ei bine , articolul de mai sus este exact despre incitarea la ura , despre faptul ca in Ucraina se va striga multi ani de zile de acum inainte ”Bàh! ..cine sunteti voi sa vorbiti ? Voi n-ati mancat salam cu soia!”
     Despre energie si inchiderea centralelor nucleare ( in Germania , mind you ca Francezii se mai gandesc deocamdata ): vedeti ca sunteti asteptat pe un alt post , unde un distins autor astepta laudele si ridicarea in salvi a energiei conventionale.

    • Inteligente și le înțeleg și intelectual, și rațional. Au sens și au inimă. Porcăriile Occidentului de la negocierile pe la spatele SUA și UK cu URSS-ul lui Gorbaciov, complicitățile criminale din Serbia, care au culminat cu Srebrenica, dar au fost cu ordine de mărime mai mari per total decît acel incident dintre multe, nu le pot uita și nu le pot ierta, Nici jumătățile de măsură ale diferitelor administrații SUA de altfel, inclusiv în legătură cu Ucraina. Crimeea a fost invadată în 2014 și primele livrări de arme spre Ucraina au început după 2016.

     Am fost, doar in vizită superficială în Croația. Fără să sapi, acolo (nu în Bosnia, nu în Serbia) peste lava resentimentelor și a recriminărilor este doar o pojghiță de crustă întărită.

     Pentru morți este prea tîrziu ca cineva să mai facă ceva, cel mult să îi cinstim cerînd justiției să își facă treaba, după lege. Pentru ei s-a terminat. dar pentru cei vii continuă și este important ca ceea ce urmează să fie o îndreptare – cît se mai poae – o normalitate a binelui, cît sîntem în stare.

     Și, ca să ajungem acolo, trebuie să ne gîndim de acum ce va fi și cum ne vom putea privi în ochi (sau cum ne vom ascunde privirile). Ce polițe sînt de plătit, dar și punți ce umane sînt de reclădit, dacă este să trăim omenește.

     Pentru mine, înainte de a fi un text pentru ucrainieni, ruși sau predecesorii lor din fosta Iugoslavie, cred că este este un apel pentru noi românii să ne întrebăm în sinea noastră mai întîi și apoi să discutăm în public, cum putem trece mai departe fără a lăsa păcatele trecutului să supureze în continuare și să ne otrăvească viețile. Este o discuție în cu totul alt plan – nu cel al lui trebuie și al lui să se facă, ci în cel al lui ce anume avem noi de făcut dacă pentru noi urmează o nouă zi aici și nu pe pustii sau pe lumea cealaltă.

    • Realismul ăsta e de fapt un paravan pentru defetism. Așa cum îl înțeleg eu, realismul este faptul că energia cea mai aproape și în cantități mai mult decât suficiente este cea solară, fie că e radiație, vânt sau curenți oceanici. Dar când să căutăm o soluție pentru a capta și transforma energia respectivă într-una utilă, apar tot felul de „realiști” care văd peste tot șarlatani sau criminali, iar de frica lor trebuie să ne rezumăm tot la găleata cu păcură, pe care culmea! tot de la șarlatanii și criminalii cei răi trebuie să o cumpărăm. Energia atomică este văzută ca fiind și curată și sigură și strategică. Mituri! Extracția uraniului nu e deloc curată, uraniul ca baterie nucleară ar ajunge pentru vreo 20 ani de acum încolo, iar securitatea unor centrale nucleare în fața hipersonicelor lui Putin seamănă cu stegulețe domnului neamțul țiganul.

     https://www.planet-schule.de/wissenspool/tschernobyl/inhalt/hintergrund/uran-ein-knapper-rohstoff.html

     • 1. Germania e un lider european datorita inginerilor, datorita inteligentei, creativitatii si pasiunii lor. Asta a facut Germania mare, Krupp, Otto, Messerschmidt, Plank, Frauenhofer, Diesel, Porsche si inca multi altii.
      2. Dupa aia au venit politicienii, unii cu mustata, alti fara, mai nou au aparut o multime in fusta. Acestia au incercat, si chiar au reusit partial, sa distruga realizarile inginerilor.
      3. Europa s-a lasat condusa de Germania, impresionata de ingineri, dar fara sa inteleaga ca inginerii nemti nu mai au nici un cuvint de spus, ci la butoane sunt politicieni analfabeti.
      4. Orice activitate umana are repercursiuni asupra mediului. Nici o energie nu e curata suta la suta. Nici cea atomica, si ea are riscurile ei. Trebuie desigur, gasit un compromis, as zice un optim, intre diferitele tipuri de tehnologii. Factorul local joaca si el un rol esential. Sunt convins ca inginerii ar fi capabili sa gaseasca acest optim daca nu ar fi blocati de idiotii de politicieni.

      Faceti voi legatura cu Putin!

      • @neamțu țiganu, prea multă exaltare și prea ieftin pentru a fi convingător. Ingineri blocați și politicieni idioți deci. Vremurile romantice ale marilor invenții au trecut. Când coala de hârtie era albă orice schiță era bună. Sau măcar mai bună decât nimic. Când niciun colț n-a mai rămas liber, greutatea este să identifici ce și mai ales cum trebuie schimbat. Ideală este simbioza perfectă între decident și tehnician. De acord că nu întotdeauna funcționează, dar învinovățirea doar a unuia dintre cei doi o găsesc a fi prejudecată.

       „Faceti voi legatura cu Putin!”
       Tocmai când să devină palpitant, fleoșc! Credeți deci că dacă Germania nu și-ar fi închis centralele nucleare, Putin n-ar fi atacat Ucraina? Dacă politicienii europeni s-ar fi fotografiat la slujba de duminică și ar fi înfierat homosexualii și musulmanii, atunci Putin n-ar fi atacat Ucraina? Ce resorturi motivaționale l-ar fi împiedicat pe Putin să atace Ucraina dacă Germania ar fi cumpărat mai mult uraniu din Rusia, dar mai puțin gaz? Chiar aș fi curioasă să aflu.
       Iar dacă vă doriți astfel de politicieni, iar nu pe „idioții” care îi avem, cel mai simplu ar fi să luați în calcul achiziționarea unui bilet de tren. Doar dus.

      • „Orice activitate umana are repercursiuni asupra mediului. Nici o energie nu e curata suta la suta. Nici cea atomica, si ea are riscurile ei. Trebuie desigur, gasit un compromis, as zice un optim, intre diferitele tipuri de tehnologii.”
       Cu asta sunt însă de acord și ar fi fost incorect să nu o remarc. Insistențele lui Florix despre mixurile energetice par să fi dat rezultate. Dar încă nu e destul: nu căutăm verdele absolut, ci doar neutralitatea climatică. Politicienii au înțeles asta și propun programe, fonduri, granturi etc, menite să o atingă. Inginerii sunt încurajați să găsească soluții tehnice în această direcție, nicidecum blocați.

    • Nu, neamtu „nostru” are misiunea de a spune ca vestul ar face bine sa o lase mai moale, ca au nevoie de gaz, ca poate daca dau aia cu bomba si nu mai creste iarba, ca orisicat politicienii vestici toti sunt naspa ca si aia din est desigur asa ca mai bine sa fie binisor decat sa fie naspa etc etc. Tot trol rus dar mai subtil. Absolut toate postarile lui de dupa atacul Rusiei asupra Ukrainei sunt in cheia asta. Toate.

     • Nicule, la un tango e nevoie de doi. Ca ing stiu ca un accident, de ex in aviatie e cauzat, aproape intotdeauna de o inlantuire de evenimente dezastroase. De aceea nu pot sa accept ca doar Putin e vinovat. Desigur, el poarta grosul vinovatiei, dar aceasta a fost favorizata de o multime de alte atitudini vestice. De la cele privind politica energetica, la cele mai putin importante cum ar fi refugiatii, homosexualii, religia, musulmanii. Putin a cistigat un capital politic enorm pozindu-se in biserici, luind atitudine impotriva homo, musulmani etc.
      Cind vom intelege aceste aspecte vom putea sa-l combatem, altfel ne lamentam degeaba.

      • scârtie dar în momente de pericol „never surrender”.
       Problema mare e întradevăr politica energetică în RFG din ultimii 30 de ani. Cancelarul Helmut Schmidt/SPD a avertizat 1972 imediat după criza petrolieră OPEC de dependența de un singur exportator, a cerut maxim 30 % import dintr-o țară. RFG a ajuns 2022 la import 55 % gaz rusesc. RFG a dus o politică energetică aiuera, populistă. Ultimele 3 centrale atomoelectrice vor fi închise în Decembrie 2022. S-a acceptat ca gaz să fie „energie de tranziție” 20 de ani. Acum e vorba de 2 ani. Globalizarea cu lanțurile de producție „Just in time” a eșuat. RFG și UE se vor reorienta local, regional și continental. Nu avem nici măcar căi ferate continentale bune și conectate în UE (China are 30.000 km de viteză mare). Ar fi de dorit ca transportul de la Constanța la Hamburg să fie pe sine și nu pe autostradă. Pe șine e mai ieftin, e mai sigur noaptea și iarna cu zăpadă.
       Civilizația urbană e pluralistă de la Babilon pâna azi. Copii se nasc la sate și vin în orașe. Nimic nou. Orașele și metropolele UE sunt atractive pentru tinerii de pe glob. Londra și NY sunt pline de entuziasm. E bine.

      • Nu văd legătura între societate civică UE și cea de azi din Rusia lui Putin. Democrația scârtie dar în momente de pericol „never surrender”.

  • Nu stiu daca nucleara ar schimba chiar toata suprafata pamintului. Mai ales nu vreau sa stiu asta pentru ca Putin si Rusia ne terorizeaza de decenii cu nucleara.
   Hitler cind si-a inceput agresiunea nu a intrebat pe nimeni cum îi e mai comod. A facut ce a crezut de capul lui. Apoi a fost problema aliatilor cum sa-l opreasca, si numai comod nu a fost pentru ei.
   La fel si Putin. Isi va face treba si ma tem ca va folosi si arme nucleare. Iar Occidentul se va vedea nevoit, de abia atunci, sa faca cele de cuviinta. Si in asta va intra si sfirsitul lui Putin si pedepsirea Rusiei cum a fost pedepsita Germania cind si România a platit despagubiri de razboi. Daca nu cumvam Putin, in plinul faimei si terorarei lui, se trezeste cumva a zid ca Ceausescu, care si el era ,,periculos si pazit”.
   Pina atunci noi occidentalii ne vedem de treaba noastra, nu ne priveste pe noi fundamental, ci sentimental.
   P.S. Nu e ce imi doresc, e ce banuiesc.

   • Cred ca sunteti optimist. Daca se ajunge la arme nucleare, nu stiu daca va castiga cineva, dar rusia urbana garantat va fi transformata in sticla. Alte garantii nu am.

 2. O intrebare revine,mereu si mereu, pe buzele tuturor . Va mai putea Ucraina , din momentul in care razboiul se sfirseste , sa redevina Ucraina tuturor cetatenilor ucrainieni indiferent de etnia la care apartin ?Daca Rusia se retrage Ucraina are fata o situatie mult mai complicata decit situatia razboiului in sine .Unii ,dintre cetateni , au plecat si nu se vor mai intorce niciodata nemaiavind minima garantie a pacii.Altii nu prea mai au unde sa se intorca . Orasele in care locuiau au fost distruse in totalitate .Altii nu se vor intorce rusinati fiind ca au fugit si nu au ajutat cu nimic la impotrivirea poporului ucrainean in momentul de invazie al rusilor .Altii , daca rusii pierd partida , vor fugi in Rusia stiind foarte bine ce vor pati cind simpatia lor fata de rusi va fi supusa contestarii publice .Altii , pur si simplu , se vor obisnui rapid in a locui in Occident si isi vor reanaliza dorinta de revenire , altii ,ce practic nu au fost parte a conflictului si nu au suferit pierderi din cauza luptelor ,isi vor redimensiona dorinta de a ramane in Ucraina . Sfirsitul raboiului poate aduce un conflict generalizat , intern , intre etniile ce locuiau in pace pina mai ieri .Va imaginati cum vor fi priviti , ca si exemplu , maghiarii care au votat Orban si care vor fi asociati cu simpatizantii rusi .Daca in Ungaria Orban cistiga va dati seama cum vor fi priviti , la nivel personal , individual ,cei care muncesc in colectivitati nu din Ungaria ci de peste tot in lume .Romania a gestionat bine aparitia unor astfel de teme ale discutiei dar daca lucrurile se complica va imaginati ce ar insemna asta in Romania .Norocul nostru sta in forta Premierului „general ” si in spiritul , dovedit anticipativ , al Presedintelui Iohannis care a stiut bine ce face in situatia data .Pentru Ucraina va fi infinit mai greu si Zelenski are in fata o grea alegere . Banuiesc ca va spune , foarte clar , cum toate derapajele vor fi iertate si nici un cetatean nu va pati nimic indiferent de atitudinea lui politica de moment .Dar inainte de toate sa vedem cum se termina razboiul probabil undeva in intervalul zilelor 5 sau 6 mai ale anului 2022.

 3. Un analist roman pe probleme sovietice (Rusia de azi este aceeași cu URSS de ieri) afirma recent faptul ca suntem contemporani cu cel mai mare lider politic european de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar peste ani le vom putea povesti copiilor noștri și nepoților noștri faptul ca l-am cunoscut pe acest om care a reușit sa mobilizeze o întreaga națiune și care le-a dat curajul necesar compatrioților lui de a lupta cu Rusia. Un lider care a fost aplaudat și ovaționat minute în șir în marile parlamente ale lumii. Poate ca n-ar trebui sa uitam niciodată faptul ca în Ucraina, în Piata Maidan, s-a murit în trecut pentru aderarea la alianțele occidentale NATO și UE. Astfel de națiuni și lideri vor scrie istoria pe care copiii o vor invata în viitor din manualele de istorie. Poate ca Ucraina va rămâne în istorie ca națiunea care a învins definitiv Uniunea Sovietica în anul de gratie 2022 (e.n.).

 4. Observam, cu usurinta , cum Rusia este marele cistigator al razboiului cu Ucraina . Rubla se transforma incet ,incet ,in copeica , gazele naturale nu mai sunt cumparate de catre Europeni acestia nemaiavind ruble sa plateasca , trupele NATO s-au retras , conform cerintelor, din centrul Europei spre flancul de Est , UE va stranuta la iarna nemaiavind gaze la stomac cele din SUA ,lichefiate fiind, se digera greu .Trupele ruse au cucerit toate orasele Ucrainei dar cind au vrut si ele „sa traga un pui de somn ” au aterizat printre daramaturi . Germania nici nu mai clipeste si dorinta rusilor ca ea sa devina o mare putere militara se implineste chiar acum .NATO si-a pierdut dintii si niciuna dintre tarile componente nu vrea sa mai asculte de SUA .Tarile riverane UE isi construiesc , in pas de vals , structuri paralele si militare si politice toate atasate Moscovei .Competitiile sportive , artistice, cele internationale , nu mai fac parte din anturajul rusilor ce acum au in principal participanti la concursul extraordinar al „aruncatului cu maslina” .Intreg mapamondul ovationeza la scena deschisa in Piata Rosie si vizioneza filmuletul cu „ mujicii” aflati pe stadion .Dupa cum vedeti pina si Oligarhii s-au intors ,in corpore, la Kremlin si se plimba cu iahturile, doldora de ruble , pe holurile cetatii . Visul cel MARE s-a implinit .

 5. In primul rand, respect pentru toti cei care au scris comentarii, ca si fiinte umane. Sunt multi roboti, tehnologia aevoluat, care posteaza automat, cu ajutorul inteligentei artificiale.
  Cred ca fiecare are dreptate, in felul sau:
  Pentru a reusi sa patrundem prin negura dezinformarilor specifice unui razboi hibrid in toata regula, ce se desfasoara in Romania, cred ca trebuie sa aplicam metode simple, punandu-ne intrebari simple, astfel incat sa incercam sa distingem daca exista un graunte de adevar/daca avem un subiect care uneste sau dezbina/ daca ceea ce se discuta este sau nu un subiect real sau un fake: cui foloseste articolul, care este/sunt problema/problemele in discutie, ce cauze si ce consecinte sunt invocate, care este impactul discutiei in sine, exista alte solutii/recomandari, dupa caz, alte asemenea intrebari, in functie de situatia in sine, si, nu in ultimul rand, ce surse alternative de a verifica mesajul/stirea/afirmatia putem gasi ca si contrapondere in judecata nostra critica. Pot exista multe alte criterii, acestea fiind doar cateva.
  Raportand judecata noastra, pe baza acestor criterii, la articolul de mai sus, in opinia mea ar rezulta urmatoarele:
  – e un mesaj pozitiv, de incurajare, pentru una din partile aflate in conflict, parte sprijinita de actuala conducere a Romaniei democratice (asa cum cred unii acest sistem imperfect sau in decadere);
  – raportat la istorie, dupa caderea URSS, majoritatea spatiului european, dar mai ales est european, a avut o accelerare economica si sociala deosebita, fapt ce a permis desprinderea de mentalitatile si metehnele imperiale sovietice, ceea ce plaseaza articolul de mai sus intr-o paradigma normala raportat la evolutia societatilor est europene, implicit si a celei romanesti;
  – mesajul are la baza ipoteza unei statalitati ucrainene post conflict si a unei stari de normalitate in evolutia oricarei societati, avand la baza un criteriu etnic, aici ucrainenii, care se vor integra in ansamblul UE si vor trebui sa reconstruiasca atat societatea, ca relatii interumane intre indivizi, dar si tara, ca si areal distrus de razboi;
  – unii comentatori, care nu scriu in note peiorativ ironice, expun anumite riscuri care pot infirma bazele teoretice si ipotezele autorului, dar nu putem considera ca au afirmatii tendentios partinitoare pentru a influenta sau caracteriza propagandistic mesajul pe care a vrut sa-l transmita cel care a scris articolul.
  In concluzie, ramane de vazut ce ne ofera viitorul, autorul vrand sa scrie un articol manifest, cu tenta pozitiva, mizand pe sfarsitul razboiului cu pastrarea unei identitati statale a natiunii ucrainene, urmata de o reconstructie normala, pe toate planurile a vietii si societatii, in ansamblul sau, intr-un areal geografic definit de actualul conflict, dar care nu se stie cum va arata la sfarsitul razboiului.

 6. Mircea Cartarescu 6 martie 2022

  ”Războiul lui Putin cu mine și cu tine”

  În fața agresiunii stupide și sângeroase asupra Ucrainei a Rusiei lui Putin, Europa este azi asemenea mulțimii de orașe grecești din lumea antică pe care doar invazia colosalei armate persane le-a unit și le-a dăruit cu conștiința unității lor de valori și idealuri, cu gândul că formează o singură lume. O forță disproporționată și amenințătoare, aparent invincibilă, a fost singura în stare să unească Atena și Sparta, rivale teribile până atunci, aducându-le sub aceeași comandă, cu aceeași voință de a lupta pentru libertate. De-atunci, de nenumărate ori de-a lungul secolelor, războiul dintre sclavie și libertate s-a repetat în lumi diferite, ca un arhetip etern al condiției umane. Căci nu este mai întâi un război cu armate pe câmpuri de luptă, ci un veșnic conflict interior al fiecăruia dintre noi.
  Când disproporția de forțe e atât de deznădăjduită, se creează premisele eroismului, una dintre trăsăturile cele mai rare și mai prețioase ale umanității. Lumea modernă, în pragmatismul ei, tinde să nege sau să persifleze spiritul de sacrificiu în viață, inspirația în arte, idealismul ca fel de a fi, și totuși nu există zi și nici situație umană în care să nu vedem semeni ai noștri dând extraordinare dovezi de altruism și de uitare de sine. E fața luminoasă, partea netedă a ”lemnului strâmb al omenirii” despre care vorbea Immanuel Kant. Această parte netedă există cu adevărat, în viața de zi cu zi, în lucrurile mici și-n cele mari, dar mai cu seamă în momentele cruciale pentru umanitate, cum este momentul de acum. Termopile pare azi o poveste frumoasă, dar ea a fost reală și s-a repetat adesea de-a lungul istoriei, când s-a văzut că forța brută a uriașelor armate poate fi umilită de voința umană de libertate.
  Astăzi Putin unește Europa și întreaga lume, împotriva intențiilor lui, mai mult decât orice factori economici, sociologici sau culturali. Termopile este acum în Ucraina, și eroismul Ucrainei inspiră și unifică. Astăzi, urmărind asediul Kievului, îi privim prin grosimea istoriei pe cei câțiva soldați spartani rezistând unei imense armate de sclavi. Căci și imperiul lui Putin – ce nu se identifică cu poporul rus, primul subjugat de el – e unul al sclaviei, al guvernării prin forță brută, asemenea fostei Uniuni Sovietice din care provine și pe care o vrea restaurată.
  Termopile a căzut, cu apărătorii săi măcelăriți până la unul, dar fără el nu ar fi existat Salamina, Maratonul, Plateea, unde voința de libertate, instinct uman mai puternic decât cel de conservare, a învins colosul persan. Kievul ar putea cădea și el, și Ucraina ar putea fi cucerită, dar deja nu mai contează, pentru că Zelenski și luptătorii săi au intrat definitiv în zarea de aur a mitului. În acest moment ei sunt eroii umanității, în fața cărora, chiar învingându-i, tiranul nu mai are nici o șansă. Unificând lumea împotriva sa și provocând entuziasmanta rezistență a Ucrainei, Putin a pierdut deja războiul.
  Istoria nu este o carte sau un manual, ci împletirea succesivă și simultană a miliarde de vieți omenești. Ea este prezentă nu doar în trecut, ci și în clipa de-acum. Ea trebuie să meargă cu orice preț mai departe. Războiul lui Putin este însă o singularitate nemaivăzută în istorie, căci e prima dată când, în spatele unor bătălii convenționale, se profilează un deget tremurător ce se apropie de butonul Apocalipsei. Un singur om, pierdut în halucinațiile sale, poate distruge azi definitiv dragostea, creativitatea, compasiunea, solidaritatea, fericirea, contemplația, zâmbetul, maternitatea, curiozitatea, inteligența și atâtea alte fețe ale minunatei făpturi omenești.
  Războiul lui Putin nu este acum cu Ucraina, ci cu fiecare dintre noi.

  • Niciodata , in istoria omenirii , nu s-a mai intmplat asa ceva .Tehnologia ,ne-a adus, tuturor ,in fata , lupta seculara, ce cuprinde intreaga existenta a umanitatii , intre BINE si RAU .Rusia si agresiunea ei indreptata impotriva Ucrainei , o lupta inegala intre Goliat si David , fratricidul intre Cain si Abel , este acum vazut in direct la TV de intreaga umanitate .Zelenski este eroul veacurilor .O uriasa transformare a avut loc si doar aceasta transformare a „ actorasului de comedie ” in luptatorul absolut pentru libertate a decis ca Goliat sa atace Ucraina .Nu a mai contat nimic altceva decit victoria in fata „ minuscului ” Presedinte al Ucrainei ce a indraznit sa provoace „Ursul Siberian”.Ursul a fost si de asta data pacalit de vulpea cea sireata .A cazut de unul singur in capcana intinsa de catre Zelenski .Evidenta ne arata (dincolo de pierderile de vieti omenesti atit de regretate si de regretabile ) cum Goliat este pus intr-o situatie extrem de dificila in mai toate „fotografiile” de moment .Ucrainienii , contrar tuturor asteptarilor , nu au primit armata Rusiei cu „ flori la butoniera” .Cerintele Rusiei , cele initiale , au fost date uitarii .NATO se repozitineza si devine o forta militara de neegalat .De unde , pina mai ieri , NATO nu acoperea, in intregime, tot flancul de EST al Aliantei , acum isi muta trupele si adauga noi capacitati militare ce sustin flancul estic al Aliantei .Germania ,este cea care are acum posibilitatea de a se inarma si deja 100 de miliarde de euro devin sume disponibile spre a fi puse „la bataie ” in a inarma cu tehnologie ultra moderna si de ultima generatie Germania .Este o realizare ce nu era posibila cu putina vreme in urma . Acum intreg Mapamondul , pare a fi uitat atrocitatile din timpul celui de al doilea Razboi mondial si intreaga Omenire condamna agresiunea Rusiei si arata cu degetul un singur om .Uniunea Europeana , urmare a planului Marchall, devine federalista si federalizabila , rapid , intreaga decizie militara fiind mutata la NATO (urmatorul sef al NATO va avea o putere extraordinara nu numai militara ci si politica ) iar decizia politica- sociala se muta si ea la Bruxelles . Pentru a intelege mai bine ceea ce se intimpla si de ce Putin a invadat Ucraina nu trebuie decit sa vedem cum aproape toti , fosti sefi de State si Guverne , simpatizanti ai lui Putin ,au pierdut alegerile (gaselinta cu cistigarea alegerilor de catre o opozitie unita a fost formidabila ) si astfel intreg esafodul pe care era construit planul ILIBERAL (tentatia era foarte mare pentru toti acesti prieteni fosti sefi de state ) al Rusiei s-a spulberat . J.R.Biden devine (cu ajutorul UE ) presedintele SUA si din acel moment intreaga Umanitate Democratica se alatura demersurilor sale .Binele va invinge raul .

 7. In stadiul asta ceea ce a reusit Putin este ca a pus Ucraina pe harta. A facut din ea, pentru totdeauna, ceva distinct de Rusia. Ce va ramane din Ucraina la sfarsitul razboiului, nu stim. Nu stim nici macar daca Rusia va reusi sa continue acest razboi, costurile umane si materiale sunt foarte mari, chiar si pentru poporul rus, invatat sa „reziste”. M-as feri sa fac predictii, am citit atat de multe analize eronate inainte de inceputul lui incat ma indoiam de propria judecata, care-mi spunea ca razboiul va veni. Va invit sa ne gandim putin, impreuna, la probabilitatea ca Romania sa aiba un guvern format din principalele doua partide ale tarii (marea coalitie, adica) si un prim ministru fost sef de stat major al armatei, chiar inainte de izbucnirea conflictului. Absurditatea deciziilor lui Klaus Johannis dinainte de formarea „marii” aliante PSD-PNL, cooptarea PSD la guvernare, numirea unui militar (chiar fost) intr-o functie eminamente civila intr-o tara democrata, comportamentul de neinteles al presedintelui vis-a-vis de USR (scoaterea lor fortata din alianta de guvernare), toate astea trebuie, cumva, sa le privim acum cu alti ochi? Oare preferinta pentru Citu si discutiile in secret cu Ciolacu pentru formarea viitoarei coalitii, ne arata ele ceva despre aceste doua personaje „enigmatice”, sefi ai celor doi aliati in guvernul actual?

  • Daca privim ,in jurul nostru , realizam cum Presedintele Natiunii nu nu mai ca a adus la guvernare cele doua mari partide ale Romaniei PNL si PSD dar a si pozitionat ,in functia de prim ministru , pe nimeni altul decit GENERALUL CIUCA .Nu cred ca mai exista cineva care sa nu fi inteles de ce si pentru ce a facut toate acestea . Fie Presedintele a fost anticipativ si a adunat la un loc toate informatiile necesare ce l-au determinat sa puna imediat in practica si sa aseze intreaga clasa politica in sprijinul viitorului Natiunii , fie , pur si simplu, a stiut totul .Dealtfel , am arat in textele mele exact , cum si de ce , Iohannis a fost nevoit sa aseze „ cu mina ” intreaga clasa politica Romanesca in perspectiva temporala 2022 – 2028. acolo unde Ciuca va fi Premier pina in 2024 si apoi poate deveni Presedintele Romaniei .Ne este foarte clar cum ,Ciuca ,aduna pe zice trece si isi alatura intrega suflare romineasca proiectului de TARA .Devine ,astfel, pe zi ce trece„Romanul absolut ”

 8. Oamenii cu adevarat buni sunt tacuti. Oamenii inteligenti si dotati sunt tacuti.

  Trancanitorii nu stiu si nu inteleg nimic…

  Metafizica, cunoastere. Va doresc succes!

 9. Domnule Buzea, as zice ca sunteti profet, nu alta! Deja se pare ca aveti idee de cum se va termina razboiul, cum se va desfășura reconstrucția Ucrainei, cum vor fi priviți rusii si ucrainenii. Nu e nimic rau in asta, dar războiul are o logică a lui pe care nimeni nu o poate anticipa. De asta e mai bine sa nu se ajungă la razboi. Dar nu sunteti singurul. Intr-un interviu, Mircea Geoană spunea că NATO se gândește deja la reconstrucția Ucrainei și ca Romania poate trage mari foloase economice de aici. Se pare că problema se pune altfel, nu cum sa ajutam la reconstruirea Ucrainei ci cum sa câștigăm fiecare un banut in situatia asta. Ca doar toti ii sprijinim acum, nu-i asa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Buzea
Mihai Buzea
Mihai Buzea este arborist și scriitor. Cea mai recentă carte publicată: „Tarot”, editura Polirom, 2023.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro