marți, martie 18, 2025

Discursul de aseară al președintelui Iohannis

Am urmărit ieri seară cu maximă atenție mesajul președintelui Klaus Iohannis, mesaj transmis din biroul domniei-sale de la Cotroceni.
Puțin contează că acest mesaj a fost live sau am avut parte de o intervenție preînregistrată. Cred că și într-un caz sau altul este vorba despre o greșeală și că impactul discursului ar fi fost altul dacă președintele s-ar fi adresat națiunii cu presa față în față.
Mi-am format, desigur, propria părere despre cele transmise de dl. Klaus Iohannis. Iar dacă mi s-ar cere să o rezum în doar câteva cuvinte aș spune că am avut de-a face cu discurs călduț-căldicel, din care au lipsit notele ferme, radicale la care mulți dintre românii care nu simpatizează PSD-ul, nu sunt sclavii acestuia și care dezaprobă modul violent în care Jandarmeria, la ordinul PSD, prin interpușii acestuia, îndeosebi prin ministrul Carmen Dan, a socotit de cuviință să reprime protestatarii din Piața Victoriei s-ar fi așteptat. Președintele a constatat că de vineri până luni au trecut trei zile și că în tot acest răstimp nu s-a înregistrat nici o demisie, însă a evitat să ceară categoric una, ceea ce a nemulțumit pe multă lume.
O stare de nemulțumire am putut constata în orele imediat următoare, urmărind talk-show-urile de la felurite televiziuni cu acoperire națională. Desigur, nu pun la socoteala nemulțumirea venită din partea comunicatorilor PSD care fie că au repetat mecanic acuzele absolut nebunești cuprinse în comunicatul partidului, comunicat transmis presei cu doar o oră înainte de ieșirea publică a președintelui, fie că au sărit ca arși, acuzând ingerințe în viața internă a social-democraților români. E vorba, desigur, despre pasajul în care dl. Iohannis a făcut apel la înțelepciunea membrilor PSD care trebuie să cumpănească bine dacă sunt dispuși să plătească în solidar nota de plată a conducerii de natură dictatorială pe care o exercită la toate nivelurile partidului, președintele acestuia, dl. Liviu Dragnea. Fac, de asemenea abstracție, de zicerile d-nei Alina Mungiu-Pippidi, ale cărei scrieri și opinii seamănă din ce în ce mai mult cu acelea ale lui Silviu Brucan din a doua jumătate a celui de-al cincilea deceniu al secolului trecut, adică din vremea când respectivul era redactor-șef al Scânteii. Observ doar că doamna Pippidi a fost, cum altfel?, decât bine primită la tot mai antinațională Televiziune Română, îndeosebi în spațiul emisiunii România 9. Doamna respectivă e prea convinsă că are întotdeauna dreptate încât chiar nu are rost să ne pierdem vremea a-i cere să încerce măcar să devină rațională.
Ce i s-a reproșat, de fapt, președintelui Iohannis? Faptul că și-a ales prea multe ținte. Că s-a adresat și Puterii, și Opoziției, și partidelor politice, și societății civile, și jandarmilor violentați, și celor care au suferit violențe dintre cele mai grave, și agresorilor, și agresaților. Că dl. Iohannis nu a acționat ca un mediator, ci ca un viitor și deja anunțat candidat la președinție. Mulți au fost cei care au spus că președintele s-a mulțumit să facă eminamente un exercițiu de imagine, că a pozat în vehement, când, în realitate, mult mai bine era ca în cursul apariției sale publice să facă anunțul că a decis convocarea CSAT pentru o dată cât mai apropiată posibil.
Fără îndoială, convocarea CSAT ar fi putut reprezenta o soluție în cazul în care în zilele acestea am trăi într-o Românie politic normală. În care raporturile de adversitate politică, cum nu se poate mai firești într-o democrație, sunt clar delimitate și că ele nu înseamnă nicidecum sacrificarea intereselor majore ale țării. Convocarea CSAT era cu atât mai necesară cu cât chiar în cursul zilei de ieri a curs cu mesaje dezagreabile de la Bruxelles, mesaje care dau expresie îngrijorărilor mai mult decât îndreptățite ale Uniunii Europene că țara noastră este cu adevărat pregătită și capabilă să își îndeplinească așa cum se cuvine obligațiile pe care le incumbă preluarea președinției Consiliului European de la 1 ianuarie 2019.
După cum se știe, deciziile CSAT se iau prin consens. Se știe la fel de bine că din CSAT fac parte, printre alții, premierul Viorica Vasilica Dăncilă, ministrul Apărării, dl. Mihai Fifor, ministrul de Interne, d-na Carmen Dan, ministrul de Externe, dl. Teodor Meleșcanu, directorul SIE, dl. Gabriel Vlase, despre care nimeni nu poate spune încă cât de intim este legat astăzi de PSD. Or, atât d-na Dăncilă cât și ceilalți miniștri PSD-ALDE, ale căror nume le-am enumerat mai sus execută orbește ordinele d-lui Liviu Dragnea. În acest context, este mai mult ca sigur că o ședință CSAT nu ar fi condus la nici o soluție. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în zilele următoare.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Sper să reveniţi cu o analiză a discursului dnei Mungiu. Dumneaei a devenit expertă într-un anume fel de exprimare care nu se mai regăseşte în România. În încercarea (mai tot timpul reuşită) de a masca contorsiunile la care supune realitatea, domnia sa pronunţă cuvinte cu o viteză ce îi depăşeşte cu prisosinţă logica paralizând audienţa care încercă să găsescă înţelesul celor turuite.

    Din păcate, reporterii care încercă să-i facă faţă cad întotdeuna în plasa cu şiretlicuri a prea-limbutei AMP. Aseară, de exemplu, dna Mungiu a strecurat o gogomănie care – sper – va fi demontată pe îndelete de analişti precum dvs: zice AMP că jandarmii au fost înfricoşaţi de ameninţările demonstranţilor şi de aceea au aruncat grenade lacrimogene în toate zările, au dat bastoane la oricine nu avea cagule, etc.. Fără să-şi tragă răsuflarea, AMP a patinat subiecul în altă zonă atât de unsuros şi de prelung încât reporteriţa a uitat subiectul (cum e oare posibil ca un jandarm echipat cu toate măştile posibile şi înarmat până în dinţi să se scape pe el de frică în faţa unor oameni cu mâinile goale?)

    A doua descurcare sumară a lui AMP a venit câd a fost invitată să comenteze relativ la aprecierile primite de la putinistul Sputnik. Pur şi simplu a zis că n-are cunoştiinţă, şi din nou fără pauză a schimbat subiectul printr-o prelungită tiradă care a lăsat-o mult în urmă pe blajina reporteriţă. Oare cum s-ar descurca AMP într-un dialog cu Radu Banciu?

    • @Nicolae Cojocaru

      ” zice AMP că jandarmii au fost înfricoşaţi de ameninţările demonstranţilor şi de aceea au aruncat grenade lacrimogene în toate zările, au dat bastoane la oricine nu avea cagule, etc..

      Desigur jandarmii au fost intimidati si de turistii din Israel care-i „atacau” cu pasapoartele, ca si de doamna din scaunul cu rotile campioana olimpica la 110 m garduri!

      Poate israelienii erau traineri din Mosad si filmau un documentar despre cum NU trebuie sa fie antrenate fortele de ordine, documentar care sa fie prezentat, comentat si analizat la pregatirile de specialitate ale serviciilor, caci o imagine face cat 1000 de cuvine!

  2. ” După cum se știe, deciziile CSAT se iau prin consens. Se știe la fel de bine că din CSAT fac parte, printre alții, premierul Viorica Vasilica Dăncilă, ministrul Apărării, dl. Mihai Fifor, ministrul de Interne, d-na Carmen Dan, ministrul de Externe, dl. Teodor Meleșcanu, directorul SIE, dl. Gabriel Vlase, despre care nimeni nu poate spune încă cât de intim este legat astăzi de PSD. Or, atât d-na Dăncilă cât și ceilalți miniștri PSD-ALDE, ale căror nume le-am enumerat mai sus execută orbește ordinele d-lui Liviu Dragnea. În acest context, este mai mult ca sigur că o ședință CSAT nu ar fi condus la nici o soluție.Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în zilele următoare.”

    In esenta ati descris un stat captiv si societate captiva . Problema este ca ati ajuns la aceasta concluzie doar dupa trei decenii .

  3. Iohannis nu are prea multe atributii din pacate. Pana si CSAT-ul este controlat de Dragnea si PSD. In conditiile astea ce ar putea sa faca presedintele? Oricum, este absurd sa se bazeze doar pe moralitatea si buna cuviinta PSD-ista. Este absurd sa se adreseze unor bestii cu atata diplomatie. Astora trebuie sa li te adresezi pe limbajul lor simplu. Eu cred ca vor urma sanctionari pentru Romania si cred ca ce s-a intamplat vineri este un semnal de alarma pentru intreaga UE, mai ales ca nu a cazut nici un cap si nimeni nu este tras la raspundere in justitie. S-ar putea ca presedintia CE din 2019 sa se amane pana ce Romania redevine o tara normala.

  4. Sunt curios daca era o demonstratie „pasnica” la Cotroceni, tot asa s-ar burzului presedintele? Sau poate i-ar placea ca jandarmii sa se dea la o parte si sa lase „pasnicii” sa viziteze palatul? A naibii dubla masura, ce iubita e de unii!

    • Demonstratia era cu adevarat pasnica, dar s-a dorit o diversiune, au intervenit golaniile care sa justifice actiunile jandarmilor veniti deja inarmati pana in dinti , e chiar asa de greu de inteles ?Nu vroia nimeni sa intre la guvern, doar sa protesteze .

  5. E clar ca Sabin Gherman – Newsweek are dreptate: numai greva generala poate schimba lucrurile: fara curent electric, apa, transporturi, mincare, politie, justitie si administratie, toata sandramaua pesedista se prabuseste in trei zile.

    S-a intimplat in Germania in anii ’20, se poate intimpla si in Romania lui 2018.

    Intrebare: face sectorul bugetar greva ? Pentru ca sectorul privat poate munci in continuare, ca sa faca banii celor de la buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro