joi, ianuarie 20, 2022

Discursul lui Dragnea și realitatea de azi a PSD

Cei mai mulți comentatori au calificat discursul haotic și delirant ținut duminica trecută de președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, la ședința Consiliului Național al PSD, în fața a 600 de inși care s-au arătat exact cum le e felul, adică lași, iresponsabili și defectivi de coloană vertebrală, ca fiind unul supradimensionat și de prost gust spectacol de stand-up comedy.
Au fost, probabil, inspirați de faptul că “performerul” însuși a folosit în discursul cu pricina cuvântul.
Cei 600 de spectatori au râs la toate glumele răsuflate făcute de actorașul de duzină, de animatorul de bâlci care e Dragnea, doar fiindcă așa sunt ei setați. Să îl aplaude obligatoriu, necondiționat, pe șeful care i-a făcut pe ei oameni. Care i-a adunat din locurile obscure pe unde își duceau, neștiuți de nimeni, existența vegetală, adică din nu știu ce secretariat de școală generală, de la un consiliu popular de comună unde primeau salariu pentru funcția de referenți categoria a III a, de la un SRL cu trei angajați, unde erau însărcinați cu ținerea și, eventual, chiar cu falsificarea registrelor de casă, și i-a făcut, cum se zice, oameni. Adică i-a plantat în posturi de primari, de președinți de consilii județene, de miniștri, carevasăzică, vezi Doamne!, de excelențe, chiar dacă respectivii nu știu să despartă corect cuvintele în silabe, de europarlamentari, deși habar nu au de vreo limbă străină..
Revăzând discursul d-lui Dragnea, mie mi-au venit în minte alte comparații. Citind și recitind stenogramele ședinței, am avut impresia că revedeam o secvență din filmul lui Dinu Cocea, Haiducii lui Șaptecai. În care Anghel, haiducul, interpretat de un Florin Piersic cu mustăcioară, care seamănă destul de bine cu aceea a lui Dragnea, dădea de băut la toată lumea, iar mai apoi se apuca să împartă ordine ori să o apostrofeze pe Anița, jucată de Marga Barbu, care se străduia să ne convingă că și-a păstrat statutul de jeune fille en fleur, deși trecuse demult de il mezzo del cammin. Dragnea însuși i-a spus ceva unei Ane, probabil fercheșa doamnă Ana Birchall, care face figurație de vice-premier în guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă, cu tonul care te duce cu gândul că insa în cauza i-ar fi președintelui PSD un fel de cameristă ori bucătăreasă personală.
Gândul m-a dus și la Orizonturi roșii¸ cartea fostului general de Securitate Ioan Mihai Pacepa. În care era evocat Nicolae Ceaușescu certându-i pe membrii Comitetului Politic Executiv, era prezentată Elena Ceaușescu înjurându-i cum îi venea la gură pe miniștrii Cabinetului unde îndeplinea rolul de prim-viceprim-ministru, ori beizadeaua Nicu Ceaușescu, beat mort, urinând pe stridii și umilindu-l pe ministrul de Externe, Ștefan Andrei.
Ce a făcut, de fapt, dl. Dragnea în cursul lungii lui tirade de la Consiliul Național al PSD? Dincolo de faptul că a debitat neghiobii și aberații pe bandă rulantă, lucruri îngrijorătoare pentru viitorul european al României, a înșiruit incoerent un amestec de idei amestecate din arsenalul național-comunist al lui Ceaușescu și din cel național-socialist al lui Hitler, dar și ceva care seamănă teribil cu bazaconiile pe care le debitează la Budapesta tot mai nefcreventabilul domn Orbán Viktor. Dragnea a insultat pe toată lumea. Și-a bătut joc la scenă deschisă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, arătând întregii audiențe că rectorul suspendat al Universității ieșene este un ins de gumilastic, care înghite orice doar spre a rămâne pe mai departe în guvern, a dat ordine miniștrilor notificându-i astfel încă o dată doamnei Dăncilă că este un premier de paie, o marionetă pe care el, Dragnea Liviu Nicolae, o poate arunca oricând îi poftește inimioara la coșul de goi, l-a mai tratat- a câta oară ? – pe nevolnicul Florin Iordache de parcă i-ar fi ordonanță, cerându-i la modul imperativ să scrie o plângere penală la adresa președintelui Klaus Iohannis. În care președintele trebuie să fie acuzat de înaltă trădare. Dragnea comportându-se de parcă ar fi sosia președintelui PNL, Ludovic Orban, care a făcut în primăvară același lucru în cazul doamnei Dăncilă.
Cei 600 de oameni care au făcut sluj duminica trecută în fața lui Dragnea Liviu Nicolae au arătat ce este astăzi PSD. O adunătură de inși imorali din al căror fond lexical de bază a fost demult exclus cuvântul demnitate.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Nu vi se pare ca e un deja vu al congreselor partidului de trista amintire?
  – „, la ședința Consiliului Național al PSD, în fața a 600 de inși care s-au arătat exact cum le e felul, adică lași, iresponsabili și defectivi de coloană vertebrală”.
  La congresele PCR „aplauze cu asistenta in picioare, aplauze prelungite, ropote de aplauze.”
  Si acolo era cite un accident Pirvulescu ( Abramburica- Stanescu…), dar li se inchidea gura, ca aparea un Paunescu sa-i condamne cu minie proletara.
  Azi li se serveste cite un coledzi – vezi Abramburica oriGrindeanu :P
  Nimic nou sub soare.
  Interesul poarta fesul!
  Concluzie: la vot. Si sa nu ne mai ridiculizam adversarii ca incaltati in slapi, cu studii precare ori stirbi. Nu sint toti, multi sint bine imbracati, au ceva studii (nu conteaza cum, tot niste intelectuali i-au facut cu diplome) si nu sint deloc stirbi; rînjesc la noi

  • Exista si deosebiri.
   Tovarasul Ceausescu nu utiliza cuvinte straine (stand-up).
   De asemenea Nea Nicu nu a divortat, ci si-a tinut Bombonica alaturi
   pana cand au fost rontaiti amandoi de maxilarele de otel ale Istoriei.

   Asemanarile sunt totusi mai evidente.

   Ambilor – le-a dat la cap Iliescu.

   Ceausescu a avut propri lupta cu Statul paralel – cand a plecat Pacepa
   sa-si publice memoriile.

   Amandoi – si Ceausescu si Daddy – raman in istorie ca fani Gratiere & Amnistie.
   In 1977 si in 1988 Ceausescu a slobozit cate trei decrete, plus altele in alti ani cu o cadenta de
   o gratiere amnistie la doi ani.
   Dupa acest criteriu se poate sustine ca Dragnea care tot mermeleste de doi ani gratierea aia
   – a cam tradat ideile nobile ale Socialismului.

 2. Mie unuia mi-a parut discursul lui Nicolae Dragnea o vorbire in fata oglinzii; o autocritica a lui inaintea partidului pe care il conduce.
  Multe din cele spuse de Nicolae sunt doar constatari; repetari ale spuselor lui Ilie Serbanescu: controlul total exercitat de straini asupra finantelor, resurselor si politicii Romaniei, inclusiv asupra subdezvoltarii infrastructurilor de transport .
  Intrebarea mea pentru el si partidul acesta: daca stiti ce cauze au problemele tarii ,ce v-a oprit sa actionati in trei decenii, de cand sunteti la putere: lasitatea, tradarea, vanzarea, fanfaronada ?!
  Daca Nicolae Dragnea vrea sa lupte ACUM pentru tara si popor, ii aduc aminte ca partidul pe care cu onor il reprezinta, este autorul tuturor gesturilor de lasitate, tradare, vanzare care au adus Romania in starea de colonie a strainilor in ultimii treizeci de ani.
  Sa vedem si fapte, ca demagogia pesedista ne-a produs o imensa scarba.

 3. Poate ați vrut să spuneți „amorali”, nu „imorali”. Nu că unii dintre ei nu ar fi și imorali, cu amante de le-ar putea fi chiar și fiice.

 4. Acum a aratat psd ce e? Eu cred ca stiam cu totii de mult, dar unora le place, multi simt o durere-n palarie si altii sint impotriva. Intr-o lume perfecta justitia lucrurilor ar trebui sa-i trateze cu propriul medicament pe fani si pe indiferenti si sa-i scuteasca de neplaceri pe ceilalti. Nu se va intimpla, mi-e teama ca toti sintem deja venezueleni.

 5. Politicienii sunt asa cum sunt (toti sunt comunisti indiferent ca pretind a fi de stanga sau de dreapta), dar incepe sa ma deranjeze faptul ca avem asa de multi atoatestiutori care nu fac altceva la randul lor decat manipulare ! „Cutare sau cutare nu mare are mult si ajunge la puscarie ! ” Trec 6 luni, un an, mai trec 6 luni si cutare isi vede de treaba lui, ba mai si tranteste cite-o ordonanta de-ti sta maintea in loc ! Cum de nu mi-am dat seama ca si astia sunt tot din gasca lor !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro